Σλαβο-Μακεδονικό

Τα ακροδεξιά όργανα του ιμπεριαλισμού, επιδιώκοντας να αφαιρέσουν τη δυνατότητα της εργατικής τάξης και των εργαζομένων της Ελλάδας γενικότερα να αναπτύξουν θανάσιμους για τον ιμπεριαλισμό πολιτικούς αγώνες, αποπροσανατολίζουν το λαό, στρέφοντάς τον ενάντια σε γειτονικούς λαούς και αποδίδοντας στον πολιτικό του φορέα και την επαναστατική του ιδεολογία, προδοτικό χαρακτήρα. Αυτό επιτυγχάνεται ιδιαίτερα μέσω της παραχάραξης της ιστορίας του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος και της πραγματικότητας στην ελληνική Μακεδονία.

Τρεις παράγοντες οι φασίστες και οι σοβινιστές προδοτολόγοι αντιΚΚΕδες αποσιωπούν: 1) την εθνοκαθαρτική άμεση παρέμβαση του υποβασταζόμενου από τον ιμπεριαλισμό μοναρχοφασισμού σε βάρος της σλαβομακεδονικής μειονότητας της Ελλάδας, 2) τη διαβρωτική άμεση παρέμβαση, κατ’αρχήν, του αγγλικού ιμπεριαλιστικού παράγοντα (μέσω του αγγλικού υποπροξενείου Φλώρινας και ελληνοκυπρίων οργάνων του), που αξιοποιώντας το μοναρχοφασισμό, άναβε αυτονομιστικά “φιτίλια” και 3) πέραν της υποκειμενικής – υπονομευτικής για την αντιιμπεριαλιστική ενότητα Ελλήνων και Σλαβομακεδόνων – δράσης του Τίτο (που την παρουσιάζουν χωρίς να αναδεικνύουν την φιλοϊμπεριαλιστική της ουσία), το αντικειμενικό γεγονός της για πρώτη φορά σχετικά ελεύθερης ανάπτυξης των Σλαβομακεδόνων ως έθνους στη Γιουγκοσλαβία.

Με την ενεργητική πολιτική του, το ΚΚΕ απέδειξε ότι ήταν το μόνο πατριωτικό κόμμα στην Ελλάδα, γιατί διέσωσε την ψυχική και πολιτική ενότητα της μειονότητας με τον ελληνικό λαό, η οποία (ενότητα) κινδύνευε, καθώς μαζικά οι μειονοτικοί στρέφονταν προς τον τιτοϊσμό ψυχικά, πολιτικά ή και σωματικά (μεταναστεύοντας και καθιστάμενοι αντικειμενικά ελεγχόμενοι από αυτόν), δημιουργώντας ευνοϊκό πεδίο δράσης για τον ιμπεριαλισμό.

Γ. Νεδέλκου: Πώς τους αφοπλίσαμε

H προσπάθεια του ΚΚΕ για απομόνωση των τιτοϊκών-φιλοϊμπεριαλιστών σλαβομακεδόνων

ΚΚΕ-ΕΛΑΣ-ΣΝΟΦ Καστοριάς: Για την οργάνωση λιποταξιών Σλαβομακεδόνων στην Ελλάδα από τους τιτοϊκούς (Μάης 1944)

Παύλου Κούφη: Για την απόφαση του ΕΑΜ για διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας σε Φλώρινα-Καστοριά το Σεπτέμβρη του 1944

ΚΚΕ-ΕΑΜ Έδεσσας: “Σλαβομακεδόνες, στο πλευρό του ελληνικού λαού, ενάντια στους διασπαστές” (Проглас до Словеномакедонците на Воденскиот округ) (09/08/1945)

Πάβλε [Ράκοφσκι]: ΝΟΦ – Μια ματιά στο λαοαπελευθερωτικό κίνημα των σλ-Μακεδόνων στην Ελλάδα (1947)

Η 1η Ολομέλεια του ΚΣ του ΝΟΦ (08/08/1948)

Γκεόργκι Δημητρώφ: Η Νοτιοσλαβική Ομοσπονδία και το Μακεδονικό Ζήτημα (19/12/1948)

Η αλληλογραφία ΚΚΕ – ΚΚ Γιουγκοσλαβίας για την αναγνώριση δικαιώματος αυτοδιάθεσης στους Σλαβομακεδόνες και η τιτοϊκή κατηγορία περί “απόσπασης γιουγκοσλαβικών εδαφών”(1949)

Χαιρετισμός Ν. Ζαχαριάδη στο 2ο συνέδριο του ΝΟΦ (25-26/03/1949)

Μιλτιάδη Πορφυρογένη: Απάντηση στους σοσιαλιστές προδότες (Μάρτης 1949)

Μιχάλη Μάλιου: Εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής στην 1η Συνδιάσκεψη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Μακεδονίας του Αιγαίου – Κ.Ο.Ε.Μ. (Αύγουστος 1949)

Π. Μαυρομάτη (Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.): Η καπηλεία του μακεδονικού ζητήματος απ’ την προδοτική κλίκα του Τίτο (03-06/03/1949 και 01-06/04/1949)

Σταύρου Κωτσόπουλου: Μακεδόνικες Εκδόσεις (1951)

Συμπεράσματα της σύσκεψης των σλαβομακεδόνων στελεχών του ΚΚΕ (1951)

Σταύρου Κωτσόπουλου – Τάκη Γουσόπουλου: Προς το συνέδριο των σλαβομακεδόνων (Γενάρης 1952)

Αλέκου Ψηλορείτη: Πού οδηγεί η τιτομοναρχοφασιστική συνεργασία (Γενάρης 1952)

Οι αγώνες του σλαβομακεδόνικου λαού για απελευθέρωση (Εισήγηση-αποφάσεις-διακήρυξη του 1ου συνεδρίου της οργάνωσης «Ήλιντεν») (Απρίλης 1952)

Οργάνωση «Ήλιντεν»: Για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων της 2ης Ολομέλειας του Κ.Σ. / Организация “Илинден”: За ходо на попълнението на Решението на 2-ио Пленум на ЦС (03/05/1954)

Οργάνωση “Ήλιντεν”: Ο φασιστικός νόμος 2536 / Οрганизация «Илинден»: фашисткио закон 2536 (12/08/1954)

Π. Βαϊνά: Οι εθνικές μειονότητες στην αυριανή λαϊκοδημοκρατική Ελλάδα (Националните малцинства во утрешна народнодемократична Гърция) (18/10/1954)

***

Για το βιβλίο του εδεσσαίου Βάνγκελ Αγιάνοβσκι – Ότσε, “Αιγαιάτικες Καταιγίδες” και για τα αντιΚΚΕ “φιλομειονοτικά” επιχειρήματα

Για το βιβλίο «Ζαχαριάδης και “Μακεδονικό εθνικό ζήτημα”: Η περίπτωση της Οργάνωσης “Ήλιντεν”» (των Α. Αθανασιάδη – Η. Γρούιου)

***

Για την απόρριψη της έφεσης κατά της δικαστικής απόφασης διάλυσης του σωματείου «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων – Κύριλλος και Μεθόδιος» (20/01/2021)

Η διαγραφή της σλαβο-μακεδονικής ΑΜΚΕ «Κρστε Μισίρκοφ» από το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων & τα αδιέξοδα μιας στρατηγικής (06/06/2021)

Για το makedonski.gr και τους στρουθοκάμηλους εκ δεξιών και εξ «αριστερών» (27/07/2022)

***

Εθνολογικά ζητήματα

Κρίστε Μισίρκωφ: Μπορεί η Μακεδονία να εξελιχθεί σε χωριστή εθνική και πολιτική οντότητα; Έχει ήδη εξελιχθεί; Εξελίσσεται τώρα; (β’μέρος)

Ντίνο Κιόσεφ: Η απαρχή του διαχωρισμού Βουλγάρων-Μακεδόνων και της μακεδονικής εθνογένεσης

Ντίνο Κιόσεφ: Η επιρροή του Βουλγαρικού Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην ιδεολογία της Εσωτερικής Μακεδονο-Αδριανουπολίτικης Επαναστατικής Οργάνωσης

Σταύρου Κωτσόπουλου: Ήλιντεν 1903-1950

***

Παύλου Κούφη: Λαογραφικά Άλωνα-Άρμενσκο Φλώρινας

Τράικο Μίσκοφσκι: Ένας Σλαβο-Μακεδόνας στις Διεθνείς Ταξιαρχίες στον Ισπανικό Εμφύλιο

Σλαβο-Μακεδονική πρόζα: Κότσο Ράτσιν – Το Συμπέρασμα (1928)

Σλαβο-Mακεδονική ποίηση: Κόστα Ράτσιν – Γλαυκές Αυγές (1939)

Αλέξη Πάρνη: Ο παληός καϋμός του γερο-Τράικου (10/03/1949)

Αλέξη Πάρνη: Τσφέτα – Η ηρωίδα του σλαβομακεδονικού λαού (Στην επέτειο του Ήλιντεν) (31/7-09/08/1949)

Πασκάλ Πασκάλεφσκι: Λόκβατα (Паскал Паскалевски: Локвата)

Γκ. Πυλάεφ: Ηρωικές παραδόσεις του ΕΑΜ στο Ξινό Νερό / Г. Пилаев: Геройските традиции на ЕАМ во Екшису

Αρέσει σε %d bloggers: