Ενωτικος Συνδυασμος Αριστερα!-Μ-Λ ΚΚΕ: Θανάσης Τσιριγώτης – Ρούντι Ρινάλντι: Έχει νόημα η ψήφος στις 9 Απρίλη;

Έχει νόημα η ψήφος στις 9 Απρίλη;

Ποια πράγματα (δεν πρέπει να) λησμονιούνται

Φαίνεται αστείο, αλλά η ουσία δεν βρίσκεται στο ποιο κόμμα θα μας οδηγήσει πιο σίγουρα στον ευρωπαϊκό μονόδρομο. Ούτε καν στο πόσο θα γίνει πιστευτή η αριστερή μεταμφίεση και του ΣΥΝ, του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ, ώστε κάτι να τσιμπήσουν από τη δυσαρέσκεια του κόσμου.

Η ουσία βρίσκεται στο αν θα συνειδητοποιηθούν, όσο πιο πλατιά γίνεται, οι συνθήκες μέσα στις οποίες βρισκόμαστε γενικώς (άρα και μέσα σε αυτές γίνονται οι εκλογές), όπως και οι συνέπειες και τα καθήκοντα που απορρέουν από αυτές.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα ή μάλλον τα δυσάρεστα.

Έχουμε μια κατ’ όνομα Αριστερά, σκληρή, ανανεωτική, ριζοσπαστική, που δεν θέλει ούτε τολμά να πει κάτι αυτονόητο για άλλες εποχές, αλλά επίκαιρο και σήμερα: να φύγει η Ελλάδα από την Ε.Ε. Τα λόγια ενάντια στην παγκοσμιοποίηση ή ενάντια στον ιμπεριαλισμό, όταν δεν συνοδεύονται από απλά και κατανοητά, σαφή συνθήματα, τότε ο λόγος για συσπειρώσεις, ενότητες κ.λπ. είναι κάλπικος ή κινείται εντός των αστικών πλαισίων.

Έχουμε μια περιρρέουσα ψυχολογία που αγγίζει σε μεγάλο βαθμό την πλειοψηφία της διανόησης, και της αριστερής ακόμα, που δεν θέλει να δει καθαρά το τι γίνεται στην περιοχή. Διαβάζει όπως θα επιθυμούσε τις εξελίξεις: επέλαση των Ελλήνων καπιταλιστών στα Βαλκάνια και στον Εύξεινο, ανέλιξη της Ελλάδας ανάμεσα στις ισχυρότερες χώρες του κόσμου. Η ιμπεριαλιστική κυριαρχία στην περιοχή, οι διατεταγμένες ελληνοτουρκικές φιλίες, τα ευχαριστούμε τις ΗΠΑ παρουσιάζονται σαν απλές φιλονικίες που διεξάγονται μέσα στα πλαίσια του Δ.Σ. μιας ανώνυμης εταιρίας. Αυτή η ψυχολογία και πολιτική (που ουσιαστικά στηρίζει και χειροκροτεί τον εκσυγχρονισμό) δεν θέλει να δει πώς διαπλέκεται το ταξικό στοιχείο με το εθνικό στοιχείο ιδιαίτερα στην εποχή της Νέας Τάξης Πραγμάτων, δεν μπορεί να διανοηθεί πως ολόκληρα έθνη μπαίνουν στο στόχαστρο του ιμπεριαλιστικού διευθυντηρίου (Κούρδοι, Σέρβοι κ.λπ.). Δεν μπόρεσαν όλοι αυτοί να καταλάβουν τι έγινε στη Γιουγκοσλαβία, δεν μπορούν να αισθανθούν δικό τους το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που ξεδιπλώθηκε στην Ελλάδα, όπως και τη συνείδηση του ελληνικού λαού ενάντια στους ξένους ιμπεριαλιστές, δεν διαισθάνονται πως και ο ελληνικός λαός έχει καταγραφεί στα μαύρα κατάστιχα, δεν τους ενδιαφέρει πως τώρα το Κυπριακό περνά στη φάση της επισημοποίησης της διχοτόμησης μέσα από τη φόρμουλα της συνομοσπονδίας. Δεν μπορούν να αντιληφθούν τη νέα διεθνή τρομοκρατία που έχουν εξαπολύσει οι διεθνείς χωροφύλακες ενάντια στην εργατική τάξη, τους λαούς, τα έθνη του κόσμου. Θέλουν να ξεχάσουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα από τα επίκεντρα των ανταγωνισμών, σε μια περιοχή όπου παίζουν όλες οι αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου.

Αν τα δούμε έτσι τα πράγματα, αντί να φωνασκούμε και να φλυαρούμε για λαίλαπες και νέους μεσαίωνες, είναι προτιμότερο να προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση. Χωρίς αυταπάτες. Χωρίς στρουθοκαμηλισμούς. Να ακούσουμε τι ζητάει η κοινωνία, ποια υπόγεια ρεύματα και διεργασίες γίνονται, ποιες κοινωνικές δυνάμεις και με ποια σημαία σήμερα μπορούν να συγκροτηθούν, μπορούν να οικοδομήσουν μια προοπτική. Χρειάζονται και σχέδια εργασίας, και προσπάθειες συγκεκριμένες, αλλά και κατεύθυνση προς τον κόσμο.

Ο συνδυασμός που συγκρότησαν δύο οργανώσεις, η ΑΡΙΣΤΕΡΑ! και το Μ-Λ ΚΚΕ, και φέρει αυτόν τον τίτλο, ενώ έχει, και αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας, ένα κοινό ιδεολογικό υπόβαθρο και αναφορά, εν τούτοις σαν κατάσταση και σχέδιο ωθήθηκε και επιταχύνθηκε μέσα στις εξελίξεις που τροφοδότησε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Η κλίμακα των γεγονότων από τον πόλεμο αυτό τροποποιήθηκε. Η περιοχή μπαίνει σε μια νέα φάση συνολικά. Ο σχεδιασμός, η πολιτική πρόταση, η συσπείρωση και η συγκρότηση του λαικού κινήματος οφείλουν να αναδιαταχθούν. Η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στα κινήματα που συγκλόνισαν τη χώρα από την παράδοση του Οτσαλάν, τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και την επίσκεψη Κλίντον θέτουν το αίτημα της ενότητας, της συσπείρωσης, της συμμετοχής σε άλλη βάση και με αυξημένες ανάγκες. Ο αναγνώστης θα αναρωτηθεί: Καλύπτουν την ανάγκη αυτή οι δύο οργανώσεις που συγκρότησαν τον ενωτικό συνδυασμό; Φυσικά και όχι. Αυτό είναι προφανές. Αλλά την παίρνουν σοβαρά υπόψη τους, προσαρμόζονται σε αυτήν. Προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν δείχνοντας την αναγκαιότητα να ανοίξει ένας νέος κύκλος διεργασιών και αγώνων που θα ανασυγκροτούν την κομμουνιστική Αριστερά πάνω σε μια σύγχρονη πολιτική κατεύθυνση. Η επανεπιβεβαίωση του αντιιμπεριαλιστικού προσανατολισμού και ο εμπλουτισμός του με τα νέα στοιχεία που θέτει η Νέα Τάξη Πραγμάτων είναι απόλυτα αναγκαία στοιχεία ώστε η όποια κίνηση και αντίσταση να αποκτήσει ιθαγένεια και ρίζες. Μόνον έτσι θα τεθούν οι βάσεις για μια προοπτική η οποία φυσικά επειδή θα είναι προοπτική θα ξεπερνά το μπόι δύο οργανώσεων.

Η ηρωική αντίσταση του γιουγκοσλαβικού λαού ενάντια στην επίθεση 19 χωρών, η εξέγερση του Σιάτλ ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, η λαϊκή εξέγερση στον Ισημερινό ενάντια στη δολαριοποίηση της οικονομίας και τις συνέπειές της, αλλά και οι τραγωδίες των λαϊκών και εθνικών κινημάτων (όπως του κούρδικου) που η σύγχρονη Ιερά Συμμαχία καταδικάζει στην εξόντωση, μας οπλίζουν με αποφασιστικότητα, γνώση, πείρα. Με μια έννοια μας φωτίζουν. Σε όλα αυτά τα παραδείγματα έχουμε λαϊκές μάζες και μορφές οργάνωσής τους διαφορετικού επιπέδου. Τα κινήματα του μέλλοντος θα μας διδάξουν πολλά πράγματα. Απλά να μη χάσουμε τη στοχοπροσήλωση (λέξη παλαιοκομμουνιστική, αλλά σαφής) να ανατρέψουμε το τέλμα που έχει επιβληθεί και κυριαρχεί στη χώρα μας.

*για τον ενωτικό συνδυασμό ΑΡΙΣΤΕΡΑ! Μ-Λ ΚΚΕ, που συμμετέχει στις εκλογές της 9ης Απριλίου

 

Ρ. Ρινάλντι – Θ.Τσιριγώτης,

Πηγή: Άρδην, 24

http://www.ardin.gr/?q=node/1184

Aποσπάσματα από ομιλία του εκπρόσωπου του συνδυασμού «Αριστερά! Μ-Λ ΚΚΕ«, Ρούντι Ρινάλντι, που αναφέρεται στη εκλογική συνεργασία του Μ-Λ ΚΚΕ με την » Αριστερά !» στις τελευταίες εκλογές. Ο τίτλος και οι υπότιτλοι είναι της » Πύλης».http://www.apn.gr/pylh/0909-Mao.html

 

Σοβαρός αντίπαλος της αστικής τάξης, του ιμπεριαλισμού και του ρεφορμισμού

Η δημιουργία του ενωτικού συνδυασμού δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίας και ευκαιριακής συνεύρεσης δύο οργανώσεων. Αποτελεί καρπό κοινών εκτιμήσεων σε βασικά ζητήματα, κοινής στάσης απέναντι σε ανάγκες και καθήκοντα. Αποτελεί μια πρώτη ειλικρινή, τίμια, πολιτική απάντηση στο αίτημα ενότητας, συσπείρωσης και συμμετοχής που υπάρχει και πλανιέται πάνω από τον πολυδιασπασμένο και απογοητευμένο κόσμο της Αριστεράς. Η δημιουργία και η καλή πορεία του ενωτικού συνδυασμού φιλοδοξούμε να βάλει ένα λιθαράκι στο μακρύ και δύσκολο αγώνα για την ανασυγκρότηση του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας, να είναι ένα βήμα που να οικοδομεί μια προοπτική, να φέρνει το χαμόγελο και την ελπίδα στον κόσμο της Αριστεράς, να αποτελέσει σοβαρό αντίπαλο της αστικής τάξης, του ιμπεριαλισμού και του ρεφορμισμού.

Η αδιέξοδη ταχτική του ΚΚΕ(μ-λ)

Ο ενωτικός συνδυασμός αποτελείται από δύο οργανώσεις. Δεν είναι τυχαίο που συνεργάστηκαν αυτές οι δύο αριστερές οργανώσεις και όχι άλλες. Η μη δέσμευση σε πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα επέτρεπε την αυθαιρεσία, τα καπελώματα, τη μη βιωσιμότητα των συνεργασιών, την καλλιέργεια ενός νοσηρού κλίματος ανάμεσα στους συμβαλλόμενους, τις τρικλοποδιές, και συνήθως καταγράφηκαν ως συνεργασίες μιας χρήσεως ή συνεργασίες αδυναμίες στο πνεύμα τού κάτι να κάνουμε. Είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι κινηθήκαμε στην κατεύθυνση να συστρατευτούν και άλλες δυνάμεις στη συνεργασία αυτή. Συγκεκριμένα, προσπαθήσαμε να είναι και το ΚΚΕ(μ-λ), αλλά η καθοδήγηση της οργάνωσης αυτής εκτίμησε διαφορετικά τα πράγματα, συνέχισε να ακολουθεί μια αδιέξοδη και αυτοπεριοριστική ταχτική και γι αυτό τώρα απολαμβάνει τις φιλοφρονήσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που προσδοκά ότι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ(μ-λ) θα είναι ένα ανάχωμα μπρος στην επιτυχία του ενωτικού συνδυασμού που συγκροτήσαμε.

Τα αίσχη του ρεφορμισμού

Την ίδια στιγμή κατανοούμε το ρόλο που έπαιξαν τα διάφορα δεξιά ρεύματα που εκφράστηκαν μέσα στο κομμουνιστικό κίνημα ως αντανάκλαση της ταξικής πάλης. Πρώτα στις αρχές του αιώνα μας, που οδήγησαν τους εργαζόμενους στην αλληλοσφαγή, στον Α Παγκόσμιο πόλεμο, υποστηρίζοντας την αστική τάξη κάθε χώρας, και ύστερα στο πρόσωπο του σύγχρονου ρεβιζιονισμού, που γκρέμισε και διέλυσε από τα μέσα στις δεκαετίες 50-90 το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, παλινόρθωσε τον καπιταλισμό στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τροφοδότησε το διεθνή αντισταλινισμό και αντικομμουνισμό, προώθησε μια σοσιαλιμπεριαλιστκή πολιτική. Αφού τίναξε στον αέρα κάθε σοσιαλιστικό περίβλημα και οι φορείς του μεταλλάχτηκαν σε σοσιαλιστές, εθνικιστές, ναζιστές, προχώρησε σε άλλο ένα έγκλημα ενάντια στην εργατική τάξη και στους λαούς: παρέδωσε τις οικονομίες και τους εργαζόμενους αυτών των περιοχών σαν καύσιμη ύλη στις ορέξεις του διεθνούς μονοπωλιακού κεφαλαίου. Μια ματιά στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες σήμερα επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς, και οι χαρακτηρισμοί μας είναι αρκετά μετρημένοι .

Την ίδια στιγμή δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή πως το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα ήταν από τα πρώτα που δέχθηκαν την ωμή επέμβαση των χρουτσοφικών ρεβιζιονιστών και των εντεταλμένων τους, των βαλτών τους, μέσα στο ΚΚΕ. Δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή την αντίσταση των Ελλήνων κομμουνιστών στην Τασκένδη και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, στις φυλακές και στις εξορίες στην Ελλάδα. Τα αίσχη του ρεφορμισμού δυστυχώς τα χρεωνόταν συνολικά το αριστερό κίνημα.

Γενικά οι συνθήκες είναι ευνοικές για προχωρήματα

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ξαναστήνονται οργανώσεις, ξανασυσπειρώνονται αγωνιστές, νέοι άνθρωποι γνωρίζονται με το κομμουνιστικό κίνημα, διαλύονται σιγά σιγά οι αντικομμουνιστικές υστερίες και οι μάζες μαθαίνουν μέσα από την ίδια τους την πείρα. Γενικά οι συνθήκες είναι ευνοικές για προχωρήματα. Είναι ευνοϊκές για την ανάδειξη μιας κομμουνιστικής Αριστεράς.

Ο Μάο έλεγε..

Υπάρχουμε και αγωνιζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την αστική τάξη πραγμάτων, για να την αντικαταστήσουμε με μια πιο προωθημένη κοινωνική οργάνωση, που είναι ασφαλώς ο σοσιαλισμός. Ο Μάο έλεγε πως, αν δεν γνωρίσουμε τον εχθρό μας, δεν μπορούμε να τον πολεμήσουμε, δεν μπορούμε να τον νικήσουμε. Και τούτο για έναν ακόμα λόγο σημαντικότατο: οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να ανοίξουμε ένα δρόμο είναι εντελώς διαφορετικές από όσες ζήσαμε μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχουν αυτονόητα και πράγματα που δεν χρήζουν απόδειξης. Είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίσουμε στηριγμένοι στις δυνάμεις μας και να αναπτύξουμε έναν πολιτικό οργανισμό που να έχει την ικανότητα διαμόρφωσης άποψης και πολιτικής γραμμής. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα διεθνές κέντρο, δεν υπάρχει μια παγκόσμια οργάνωση της εργατικής τάξης και δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ξαναοικοδομηθούν προωθημένα αποσπάσματα του προλεταριάτου και διεθνείς του οργανώσεις.

Η πορεία προς τις μάζες

Αν λοιπόν η στάση απέναντι στο παρελθόν του κινήματος και η ζωντανή φρέσκια ταξική τοποθέτηση απέναντι στη σύγχρονη πραγματικότητα είναι δύο βασικές προυποθέσεις για το άνοιγμα του δρόμου στην πραγματική Αριστερά, το τρίτο στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η συστηματική προσπάθεια απόκτησης δεσμών με λαικά στρώματα και η ανάδειξη των προβλημάτων τους και, στη βάση αυτή, κινητοποίησή τους. Η Αριστερά πάντα ήταν συνώνυμο του σύγχρονου, του καινούργιου, της προόδου, του δημιουργικού, του επιστημονικού, ενάντια σε κάθε ανορθολογισμό και δεισιδαιμονία.

Από την άλλη, η βαθιά δημοκρατικότητα, η πειθώς μέσα από επιχειρήματα, το μη στήσιμο ανθρώπων απέναντι στην προσπάθειά μας, η απλότητα και η λαικότητα, η αποφυγή του μικρομεγαλισμού και της πόζας, η αποφυγή της αλαζονείας και κάθε εκδήλωσης ξιπασιάς είναι απαραίτητοι όροι για την απόκτηση δεσμών και σχέσεων που να φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη συμμετοχής όλο και περισσότερων αγωνιστών και μετασχηματισμού του καθένα μας μέσα από την πράξη και την προώθηση της ταξικής πάλης. Το αίσθημα και το ύφος της αυθεντίας, του ξερολισμού, του πασαλείματος, αντί να μας πλησιάζει, μας απομακρύνει από τους επιδιωκόμενους σκοπούς.

σημείωση: ο εκλογικός συνδυασμός «Αριστερά!» ήταν το ψηφοδέλτιο της πολιτικής ομάδας Α/συνέχεια, η οποία το Γενάρη του 2003 μετεξελίχτηκε στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ-www.koel.gr)

 

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: