Η Διακηρυξη και η Συμφωνια για το σχηματισμο της Ενωσης των Σοβιετικων Σοσιαλιστικων Δημοκρατιων (1922)

Το σχέδιο για την Ενωση εγκρίθηκε στις 10/12/1922 από το 7ο Συνέδριο των Σοβιέτ της Ουκρανίας και από το 1ο Συνέδριο των Σοβιέτ της Υπερκαυκασίας, στις 14/12 απ’το 4ο Συνέδριο των Σοβιέτ της Λευκορωσίας, στις 23/12 απ’το 10ο Συνέδριο των Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στις 30/12/1922 απ’το 1ο Συνέδριο των Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

Γενικά, απαντούσε στις ανάγκες της εποχής για καταπολέμηση τόσο του Ρωσικού σωβινισμού, όσο και του τοπικού εθνικισμού των μη Ρώσων, που επιβίωνε εξαιτίας κυρίως του πρώτου. Απαντούσε, επίσης, στην ανάγκη για ενιαίο μέτωπο έναντι των εξωτερικών αντιπάλων που, άλλωστε, μόλις είχαν εκδιωχθεί από το έδαφος των δημοκρατιών που δημιούργησαν την ΕΣΣΔ: ένα ενιαίο μέτωπο που ισχυροποιούταν με μια ενιαία οικονομία.

Το κείμενο υπάρχει στον 5ο τόμο των Απάντων του Στάλιν, σ.436-445, και δακτυλογραφήθηκε και αναρτήθηκε στο Athens Indymedia στις 30/12/2009.

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ

 

Από τον καιρό του σχηματισμού των σοβιετικών δημοκρατιών, τα κράτη του κόσμου χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα: στο στρατόπεδο του καπιταλισμού και στο στρατόπεδο του σοσιαλισμού.

Εκεί, στο στρατόπεδο του καπιταλισμού, υπάρχει εθνική έχθρα και ανισότητα, αποικιακή σκλαβιά και σωβινισμός, εθνική καταπίεση και πογκρόμ, ιμπεριαλιστικές θηριωδίες και πόλεμοι.

Εδώ, στο στρατόπεδο του σοσιαλισμού, υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και ειρήνη, εθνική λευτεριά και ισότητα, ειρηνική συμβίωση και αδελφική συνεργασία των λαών.

Οι προσπάθειες, που επί δεκάδες χρόνια κατέβαλε ο καπιταλιστικός κόσμος για να λύσει το ζήτημα των εθνοτήτων, συνδυάζοντας την ελεύθερη ανάπτυξη των λαών με το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, αποδείχτηκαν άκαρπες. Αντίθετα, το κουβάρι των εθνικών αντιφάσεων μπερδεύεται όλο και περισσότερο, απειλώντας αυτή την ύπαρξη του καπιταλισμού. Η αστική τάξη αποδείχτηκε ανίκανη να πραγματοποιήσει τη συνεργασία των λαών.

Μόνο στο στρατόπεδο των Σοβιέτ, μόνο στις συνθήκες της διχτατορίας του προλεταριάτου, που συσπείρωσε γύρω της την πλειοψηφία του πληθυσμού, δόθηκε η δυνατότητα να εκμηδενιστεί ριζικά η εθνική καταπίεση, να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να μπουν τα θεμέλια της αδελφικής συνεργασίας των λαών.

Μόνο χάρη σ’ αυτά τα περιστατικά οι σοβιετικές δημοκρατίες κατόρθωσαν ν’ αποκρούσουν τα περιστατικά κατόρθωσαν να αποκρούσουν τις επιθέσεις των ιμπεριαλιστών όλου του κόσμου, του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Μόνο χάρη σ’ αυτά τα περιστατικά κατόρθωσαν να τερματίσουν με επιτυχία τον εμφύλιο πόλεμο, να εξασφαλίσουν την ύπαρξή τους και ν’ αρχίσουν την ειρηνική ανοικοδόμηση της οικονομίας.

Μα τα χρόνια του πολέμου δεν πέρασαν χωρίς ν’ αφήσουν ίχνη. Τα χερσωμένα χωράφια, τα σταματημένα εργοστάσια, οι κατεστραμμένες παραγωγικές δυνάμεις και οι εξαντλημένοι οικονομικοί πόροι που μας άφησε κληρονομιά ο πόλεμος, κάνουν ανεπαρκείς τις χωριστές προσπάθειες των χωριστών δημοκρατιών ν’ ανοικοδομήσουν την οικονομία. Η ανόρθωση της λαϊκής οικονομίας αποδείχτηκε πράγμα αδύνατο όσο οι δημοκρατίες θα μένουν χωρισμένες η μία από την άλλη.

Από την άλλη μεριά, η αστάθεια της διεθνούς κατάστασης και ο κίνδυνος νέων επιθέσεων κάνουν αναπόφευχτη τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου των σοβιετικών δημοκρατιών μπροστά στην κεφαλαιοκρατική περικύκλωση.

Τέλος, η ίδια η συγκρότηση της σοβιετικής εξουσίας, που είναι διεθνιστική από την ταξική της φύση, σπρώχνει τις εργαζόμενες μάζες των νέων σοβιετικών δημοκρατιών στο δρόμο της συνένωσης σε μια σοσιαλιστική οικογένεια.

Όλα αυτά τα γεγονότα απαιτούν επιταχτικά τη συνένωση των σοβιετικών δημοκρατιών σ’ ένα ενωσιακό κράτος, ικανό να κατοχυρώσει και την εξωτερική ασφάλεια, και την εσωτερική οικονομική προκοπή, και τη λεύτερη εθνική ανάπτυξη των λαών.

 

Η θέληση των λαών των Σοβιετικών Δημοκρατιών, που συνήλθαν τελευταία στα συνέδρια των Σοβιέτ τους και πήραν ομόφωνα την απόφαση για το σχηματισμό της «Ενωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών», αποτελεί σίγουρη εγγύηση ότι η Ενωση αυτή είναι εθελοντική συνένωση ισότιμων λαών, ότι για κάθε Δημοκρατία είναι εξασφαλισμένο το δικαίωμα της ελεύθερης αποχώρησης από την Ενωση, ότι η είσοδος στην Ενωση είναι ανοιχτή σε όλες τις Σοσιαλιστικές Σοβιετικές Δημοκρατίες, και σ’ αυτές που υπάρχουν, και σε κείνες που μπορεί να γεννηθούν στο μέλλον, ότι το νέο ενωσιακό κράτος θα είναι το άξιο επιστέγασμα των αρχών της ειρηνικής και αδελφικής συνεργασίας των λαών που δημιουργήθηκαν ακόμα από τον Οκτώβρη του 1917, ότι θα αποτελέσει σίγουρο προπύργιο ενάντια στον παγκόσμιο καπιταλισμό και καινούριο αποφασιστικό βήμα στο δρόμο της Ενωσης των εργαζομένων όλων των χωρών σε μια Παγκόσμια Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία.

Δηλώνοντας όλα αυτά μπροστά σ’ όλο τον κόσμο και διακηρύχνοντας επίσημα το αδιάσειστο των βάσεων της σοβιετικής εξουσίας, που βρήκαν την έκφρασή τους στα Συντάγματα των σοσιαλιστικών σοβιετικών δημοκρατιών που μας εξουσιοδότησαν, εμείς, οι αντιπρόσωποι αυτών των δημοκρατιών, με βάση την εξουσιοδότηση που μας δόθηκε, αποφασίζουμε να υπογράψουμε τη συμφωνία για το σχηματισμό της «Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών».

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ

 

Η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Σοβιετική Δημοκρατία της Ρωσίας (ΣΟΣΔΡ), η Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας (ΣΣΔΟ), η Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία της Λευκορωσίας (ΣΣΔΛ) και η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Σοβιετική Δημοκρατία της Υπερκαυκασίας (ΣΟΣΔΥ-Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία) κλείνουν τούτη την ενωσιακή συμφωνία για τη συνένωσή τους σ’ ένα ενωσιακό κράτος- στην «Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών»- πάνω στις παρακάτω αρχές:

1. Στη δικαιοδοσία την Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, που αντιπροσωπεύεται από τα ανώτατα όργανά της, υπάγονται:

α) η αντιπροσώπευση της Ένωσης στις διεθνείς σχέσεις,

β) η αλλαγή των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης,

γ) το κλείσιμο συμφωνιών για την εισδοχή νέων δημοκρατιών στη σύνθεση της Ένωσης,

δ) η κήρυξη πολέμου και η σύναψη ειρήνης,

ε) η σύναψη εξωτερικών κρατικών δανείων,

στ) η επικύρωση διεθνών συμφωνιών,

ζ) ο καθορισμός του συστήματος του εξωτερικού και του εσωτερικού εμπορίου,

η) ο καθορισμός των βάσεων και ενός γενικού σχεδίου όλης της λαϊκής οικονομίας της Ένωσης, καθώς και το κλείσιμο συμφωνιών για την παροχή εκχωρήσεων,

θ) η ρύθμιση των μεταφορών και των ΤΤΤ,

ι) ο καθορισμός των βάσεων της οργάνωσης των ένοπλων δυνάμεων της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών,

ια) η έγκριση του ενιαίου κρατικού προϋπολογισμού της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, ο καθορισμός του νομισματικού, χρηματικού και πιστωτικού συστήματος, καθώς και του συστήματος των φόρων σε πανενωσιακή κλίμακα, σε κλίμακα δημοκρατίας και σε τοπική κλίμακα,

ιβ) ο καθορισμός των γενικών αρχών ρύθμισης και χρήσης της γης, καθώς και της εκμετάλλευσης του υπεδάφους, των δασών και των υδάτων σε όλο το έδαφος της Ένωσης,

ιγ) η γενική ενωσιακή νομοθεσία για τον εποικισμό,

ιδ) ο καθορισμός των βάσεων συγκρότησης των δικαστηρίων και της δικονομίας, καθώς και η αστική και ποινική νομοθεσία της Ένωσης,

ιε) ο καθορισμός των βασικών νόμων για την εργασία,

ιστ) ο καθορισμός των γενικών αρχών της λαϊκής παιδείας,

ιζ) ο καθορισμός των γενικών μέτρων στον τομέα της προστασίας της υγείας του λαού,

ιη) ο καθορισμός του συστήματος των μέτρων και των σταθμών,

ιθ) η οργάνωση της πανενωσιακής στατιστικής

κ) η βασική νομοθεσία στον τομέα της ενωσιακής υπηκοότητας σε σχέση με τα δικαιώματα των αλλοδαπών,

κα) το δικαίωμα της γενικής αμνηστείας,

κβ) η ακύρωση των αποφάσεων των συνεδρίων των Σοβιέτ, των Κεντρικών Εκτελεστικών Επιτροπών και των Συμβουλίων των Επιτρόπων του Λαού των ενωσιακών δημοκρατιών που αντιτίθενται στην ενωσιακή συμφωνία.

2.Ανώτατο όργανο της εξουσίας της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών είναι το συνέδριο των Σοβιέτ της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, και στην περίοδο ανάμεσα στα συνέδρια η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

3. Το συνέδριο των Σοβιέτ της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών αποτελείται από αντιπροσώπους των Σοβιέτ των πόλεων- με αναλογία 1 βουλευτής για κάθε 25.000 εκλογείς- και από αντιπροσώπους των συνεδρίων των Σοβιέτ των κυβερνείων, με αναλογία 1 βουλευτής για κάθε 125.000 κατοίκους.

4. Οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο των Σοβιέτ της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών εκλέγονται στα συνέδρια των Σοβιέτ των κυβερνείων.

5. Τα ταχτικά συνέδρια των σοβιέτ της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών συγκαλούνται από την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών μια φορά το χρόνο: τα έκτακτα συνέδρια συγκαλούνται από την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών με δική τους απόφαση ή αν το ζητήσουν τουλάχιστον δύο ενωσιακές δημοκρατίες.

6. Το συνέδριο των Σοβιέτ της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών εκλέγει Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή από αντιπροσώπους των ενωσιακών δημοκρατιών ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε μιας: η ΚΕΕ αποτελείται συνολικά από 371 μέλη.

7. Οι ταχτικές σύνοδες της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών συγκαλούνται τρεις φορές το χρόνο. Οι έκτακτες συγκαλούνται με απόφαση του Προεδρείου της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης ή όταν το ζητήσει το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, καθώς και η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή μιας από τις ενωσιακές δημοκρατίες.

8. Τα συνέδρια των Σοβιέτ και οι σύνοδες της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών συγκαλούνται στις πρωτεύουσες των ενωσιακών δημοκρατιών με τη σειρά που καθορίζει το Προεδρείο της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

9. Η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών εκλέγει Προεδρείο που είναι το ανώτατο όργανο εξουσίας της Ένωσης ανάμεσα στις σύνοδες της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης.

10. Στο Προεδρείο της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών εκλέγονται 19 μέλη και απ’ αυτά η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης εκλέγει 4 προέδρους της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης, όσος είναι ο αριθμός των ενωσιακών δημοκρατιών.

11. Εκτελεστικό όργανο της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης είναι το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών που εκλέγεται από την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης για το διάστημα που ισχύει η πληρεξουσιότητά της.

Το Συμβούλιο αποτελείται:

Από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού της Ένωσης,

Από τους αντιπροέδρους,

Από τον Επίτροπο του Λαού για τις Εξωτερικές Υποθέσεις,

Από τον Επίτροπο του Λαού των Στρατιωτικών και των Ναυτικών,

Από τον Επίτροπο του Λαού για το Εξωτερικό Εμπόριο,

Από τον Επίτροπο του Λαού για τις Συγκοινωνίες,

Από τον Επίτροπο του Λαού για τα ΤΤΤ,

Από τον Επίτροπο του Λαού για την Εργατο-αγροτική Επιθεώρηση,

Από τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου της Λαϊκής Οικονομίας,

Από τον Επίτροπο του Λαού για την Εργασία,

Από τον Επίτροπο του Λαού για τον Επισιτισμό,

Από τον Επίτροπο του Λαού για τα Οικονομικά.

12. Για να κατοχυρωθεί η επαναστατική νομιμότητα στο έδαφος της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και για να ενωθούν οι προσπάθειες των ενωσιακών δημοκρατιών στον αγώνα ενάντια στην αντεπανάσταση, ιδρύεται δίπλα στην Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών Ανώτατο Δικαστήριο με αρμοδιότητα ανώτερου δικαστικού ελέγχου, και δίπλα στο Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού ένα ενιαίο όργανο Κρατικής Πολιτικής Διοίκησης, που ο πρόεδρος της είναι μέλος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού της Ένωσης, με δικαίωμα συμβουλευτικής ψήφου.

13. Τα διατάγματα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών είναι υποχρεωτικές για όλες τις ενωσιακές δημοκρατίες και μπαίνουν αμέσως σ’ εφαρμογή σ’ όλο το έδαφος της Ένωσης.

14. Τα διατάγματα και οι αποφάσεις της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής και του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού της Ένωσης δημοσιεύονται στις γλώσσες που μιλιούνται στις ενωσιακές δημοκρατίες (ρωσική, ουκρανική, λευκορωσική, γεωργιανή, αρμένικη, τούρκικη).

15. Οι Κεντρικές Εκτελεστικές Επιτροπής των ενωσιακών δημοκρατιών προσβάλλουν το κύρος των διαταγμάτων και των αποφάσεων του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού της Ένωσης στο Προεδρείο της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, χωρίς να αναστέλλουν την εκτέλεσή τους.

16. Οι αποφάσεις και τα διατάγματα του Συμβουλίου των Επιτροπών του Λαού της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών μπορούν να ακυρωθούν μόνο από την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και από το Προεδρείο της: οι διαταγές των διάφορων Επιτρόπων του Λαού της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών μπορούν να ακυρωθούν από την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, από το Προεδρείο της και από το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού της Ένωσης.

17. Τα διατάγματα των Επιτρόπων του Λαού της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών μπορούν να ανασταλούν από τις Κεντρικές Εκτελεστικές Επιτροπές είτε από τα Προεδρεία των Κεντρικών Εκτελεστικών Επιτροπών των ενωσιακών δημοκρατιών μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν υπάρχει έκδηλη ασυμφωνία του δοσμένου διατάγματος με τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού ή της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή ή το Προεδρείο της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των ενωσιακών δημοκρατιών φέρνουν αμέσως σε γνώση του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και του αντίστοιχου Επιτρόπου του Λαού της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών την αναστολή των διαταγμάτων.

18. Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού των ενωσιακών δημοκρατιών απαρτίζεται από:

τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού,

τους Αντιπροέδρους,

τον Πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου της Λαϊκής Οικονομίας,

τον Επίτροπο του Λαού για τη Γεωργία,

τον Επίτροπο του Λαού για τον Επισιτισμό,

τον Επίτροπο του Λαού για την Εργασία,

τον Επίτροπο του Λαού για τις Εσωτερικές Υποθέσεις,

τον Επίτροπο του Λαού για τη Δικαιοσύνη,

τον Επίτροπο του Λαού για την Εργατο-αγροτική Επιθεώρηση,

τον Επίτροπο του Λαού για την Παιδεία,

τον Επίτροπο του Λαού για την Υγεία,

τον Επίτροπο του Λαού για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις,

τον Επίτροπο του Λαού για τα ζητήματα των Εθνοτήτων,

καθώς και από τους εξουσιοδοτημένους με δικαίωμα συμβουλευτικής ψήφου εκπροσώπους των Επιτροπάτων του Λαού της Ένωσης: για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, των Στρατιωτικών και Ναυτικών, για το Εξωτερικό Εμπόριο, για τις Συγκοινωνίες και τα ΤΤΤ.

19. Τα Ανώτατα Συμβούλια Λαϊκής Οικονομίας και τα Επιτροπάτα ου Λαού των ενωσιακών δημοκρατιών: τα Επιτροπάτα για τον Επισιτισμό, τα Οικονομικά, την Εργασία, και την Εργατο-Αγροτική Επιθεώρηση που υπάγονται άμεσα στις Κεντρικές Εκτελεστικές Επιτροπές και τα Συμβούλια των Επιτρόπων του Λαού της Ένωσης, καθοδηγούνται στη δράση τους από τις διαταγές των αντίστοιχων Επιτρόπων του Λαού της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

20. Οι δημοκρατίες που ανήκουν στη σύνθεση της Ένωσης έχουν δικούς τους προϋπολογισμούς που αποτελούν συστατικά μέρη του πανενωσιακού προϋπολογισμού και εγκρίνονται από την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης. Οι προϋπολογισμοί των δημοκρατιών, τα έσοδα και τα έξοδά τους, καθορίζονται από την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης. Οι κατηγορίες των εσόδων και το μέγεθος των κονδυλίων των εσόδων, που διατίθενται για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των ενωσιακών δημοκρατιών, καθορίζονται από την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης.

21. Ορίζεται ενιαία ενωσιακή υπηκοότητα για τους πολίτες των ενωσιακών δημοκρατιών.

22. Η Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών έχει τη σημαία της, τα εμβλήματά της και την κρατική της σφραγίδα.

23. Πρωτεύουσα της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών είναι η πόλη Μόσχα.

24. Οι ενωσιακές δημοκρατίες θα αλλάξουν τα Συντάγματά τους σε αντιστοιχία μ’ αυτή τη συμφωνία.

25. Η επικύρωση, η τροποποίηση και η συμπλήρωση της Συμφωνίας για την Ένωση ανήκει αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Συνεδρίου των Σοβιέτ της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

26. Κάθε ενωσιακή δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα της ελεύθερης αποχώρησης από την Ένωση

 

Advertisements

Tagged: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: