Νικου Ζαχαριαδη:Παρανομη οργανωση & παρανομη δουλια.Μπολσεβικικη συνωμοτικοτητα & επαναστατικη επαγρυπνηση (1952)

το 9ο κεφάλαιο του βιβλίου «Τα προβλήματα καθοδήγησης στο ΚΚΕ»(1952) δακτυλογραφήθηκε και αναρτήθηκε στο Athens Indymedia στις 9/7/2010 .Στο μεγαλύτερο τμήμα του κειμένου, η ορθογραφία είναι η αρχική.

Παράνομη Οργάνωση & Παράνομη Δουλιά: Μπολσεβικική Συνωμοτικότητα & Επαναστατική Επαγρύπνηση

 

1

«Σ’ όλες εκείνες τις χώρες όπου οι κομμουνιστές, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης είτε τους έκτακτους νόμους, δεν έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν νόμιμα, είναι απόλυτα αναγκαίος ο συνδυασμός της νόμιμης με την παράνομη δουλιά..Είναι υποχρεωμένοι π α ν τ ο ύ να δημιουργούν παράλληλο μηχανισμό, που στην αποφασιστική στιγμή θα μπορούσε να βοηθήσει το κόμμα να εκπληρώσει το χρέος του μπροστά στην επανάσταση»(Λένιν: «Οι όροι για την εισδοχή στην ΚΔ»).

 

Η πείρα του Μπολσεβίκικου Κόμματος, η πείρα του παγκόσμιου κινήματος και η δική μας πείρα, διδάσκουν, ότι ένα επαναστατικό προλεταριακό κόμμα για να παλέψει αποτελεσματικά ενάντια στο καθεστώς της ταξικής εκμετάλλεψης και για να φέρει σε πέρας την αποστολή του να ανατρέψει το καθεστώς αυτό, την κυριαρχία των εκμεταλλευτών και να εγκαθιδρύσει τη λαϊκή εξουσία, πρέπει να’ναι σε θέση να παλεύει κάτω από όλες τις συνθήκες, που του δημιουργεί και του επιβάλλει το κράτος της πλουτοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι ο κομμουνιστής, το κομμουνιστικό κόμμα πρέπει σωστά και εξαντλητικά να χρησιμοποιεί όλες, και τις παραμικρές, νόμιμες δυνατότητες, μα παράλληλα να’ναι σε θέση με την παράνομη οργάνωση και την παράνομη δουλιά ν αυπερνικά όλα τα εμπόδια που του επιβάλλουν οι εκμεταλλευτές και το κράτος τους για να το εμποδίσουν να εκπληρώνει την επαναστατική αποστολή του.

Οι κομμουνιστές και το κόμμα τους δεν είναι αυτοί που καταφεύγουν χωρίς λόγο και δίχως ανάγκη στη δημιουργία «παράνομης» οργάνωσης, στις «παράνομες» μέθοδες δουλιάς. Οι κομμουνιστές και το κόμμα τους δεν είναι οργάνωση συνωμοτών και πραξικοπηματιών. Οι κομμουνιστές και το κόμμα τους πάντα διακήρυξαν και διακηρύττουν α ν ο ι χ τ ά τους σκοπούς τους και τις επιδιώξεις τους και δουλεύουν ανοιχτά μέσα στις μάζες για να τις κατακτήσουν, τις οργανώνουν και τις καθοδηγούν στην πάλη τους για τα καθημερινά τους ζητήματα και για την τελική τους απελευθέρωση απ’ την κεφαλαιοκρατική καταπίεση, υποδούλωση και εκμετάλλεψη, για το σοσιαλισμό. Οι κομμουνιστές και το κόμμα τους πάντα διακήρυξαν και διακηρύττουν ότι για να πετύχουν τους κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς σκοπούς που βάζουν μπροστά τους και που απορέουν απ’ το επιστημονικό τους πρόγραμμα, πρέπει να καταχτήσουν την πλειοψηφία της εργατικής τάξης, να συγκεντρώσουν γύρω τους την εργαζόμενη αγροτιά και τα’ άλλα στρώματα του εργαζόμενου λαού, να οργανώσουν τις μάζες αυτές ολόπλεβρα και να τις οδηγήσουν στην πάλη. Για να γίνει αυτό είναι ολοφάνερο ότι οι κομμουνιστές και το κόμμα τους, χρειάζονται την πιο πλατιά δυνατή δημοκρατική ελευθερία κίνησης και δράσης, οργάνωσης, συγκεντρώσεων, πάλης, ελευθερία τύπου, λόγου κλπ. Οι κομμουνιστές και το κόμμα τους ξέρουν ότι κάτω από τέτιες συνθήκες δημοκρατικής ελευθερίας αποκαλύπτεται και ξεσκεπάζεται με τη δουλιά που κάνουν η ουσία, οι μέθοδες και τρόποι καταπίεσης, εκμετάλλεψης, εξαπάτησης, που οι εκμεταλλευτές και η εξουσία τους χρησιμοποιούν ενάντια στους εργαζόμενους, διαφωτίζονται, οργανώνονται, ενώνονται και καθοδηγούνται οι εργαζόμενοι στην πάλη μέχρι και την τελική τους απελευθέρωση απ’ το καθεστώς της εκμετάλλευσης. Το εργατικό επαναστατικό κίνημα, αποβλέποντας στην απελευθέρωση του λαού, όλων των εργαζομένων από κάθε εκμετάλλεψη και καταπίεση είναι το πιο λαϊκό και δημοκρατικό κίνημα και για την ανάπτυξη και κατίσχυσή του χρειάζεται τις πιο λεύτερες και δημοκρατικές συνθήκες ύπαρξης και δράσης. Αυτή η οργανικά δημοκρατική ουσία του κινήματος αποκλείει τον πραξικοπηματικό και συνωμοτιστικό χαρακτήρα απ’ την οργάνωση και τη δράση του.

Αν, παρόλα αυτά, οι κομμουνιστές και το κόμμα τους τονίζουν και παραδέχονται την ανάγκη να’ χουν παράνομη οργάνωση και να χρησιμοποιούν και τις παράνομες μέθοδες δουλιάς είναι ακριβώς γιατί οι εκμεταλλευτές και καταπιεστές του λαού χρησιμοποιούν όλα τα μέσα βίας, καταπίεσης, τρομοκρατίας, δίωξης για να εμποδίζουν τους κομμουνιστές και το κόμμα τους να εκπληρώνουν την αποστολή τους που είναι να διαφωτίζουν, να οργανώνουν και να καθοδηγούν τις μάζες, τον εργαζόμενο λαό για την πάλη και στην πάλη για την εκπλήρωση της ιστορικής του αποστολής: ν’ ανατρέψει το καθεστώς της βίας, της εκμετάλλεψης και του αφανισμού και να χτίσει την καινούργια κοινωνία της δουλιάς, της προόδου, της λευτεριάς, του σοσιαλισμού.

Κανένας δε μπορεί να κατηγορήσει εκείνον ή εκείνους, που αντιμετωπίζοντας το ληστή και το δολοφόνο αναγκάζονται να τον αχρηστέψουν, να τον θέσουν εκτός μάχης. Έτσι η ανάγκη για την παράνομη οργάνωση και δουλιά, όσο και αν δεν απορέει απ’ αυτή τη φύση του εργατικού επαναστατικού κινήματος, όμως καταντά ιστορική αναγκαιότητα απτά μέτρα βίας, απαγόρεψης, εξόντωσης που παίρνουν οι εκμεταλλευτές για να συγκρατήσουν και διατηρήσουν με όλα τα μέσα το καταδικασμένο ιστορικά καθεστώς τους.

Έτσι οι κομμουνιστές και το κόμμα τους ξέρουν ότι δίχως παράνομη οργάνωση και παράνομη δουλιά δε μπορούν τελικά ν’ αντιπαλέψουν νικηφόρα τους εκμεταλλευτές και το καθεστώς τους. Αυτό έχει αναχθεί σε βασικό και απαραβίαστο νόμο της ταξικής πάλης. Όπως νόμος βασικός και απαραβίαστος είναι και το ότι μόνο στηριγμένοι σε γερή παράνομη οργάνωση και δουλιά, μόνο συνδυάζοντας σωστά και εξαντλητικά κάθε φορά την παράνομη με τη νόμιμη δουλιά, τους παράνομους τρόπους και μέθοδες με τους νόμιμους τρόπους και μέθοδες οργάνωσης και πάλης, μόνο στηριζόμενοι στέρεα στη γερή παράνομη οργάνωση και χρησιμοποιώντας όλες τις νόμιμες δυνατότητες για οργάνωση και πάλη των μαζών οι κομμουνιστές και το κόμμα τους θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τους αντιπάλους των και να κερδίζουν τη νίκη.

Έτσι, λοιπόν, επαναλαμβάνουμε: η ανάγκη της παράνομης οργάνωσης και δουλιάς, μέσα στις συνθήκες της πλουτοκρατικής βίας, καταπίεσης και τρομοκρατίας, έχει αναχθεί για τους κομμουνιστές και το κόμμα τους σε σιδερένιο νόμο της ταξικής πάλης. Όποιος κομμουνιστής το παραγνωρίζει αυτό είτε το υποτιμά και κατά συνέπεια δεν προετοιμάζει και δεν εξοπλίζει τον εαυτό του και απ’ την πλευρά αυτή, δηλαδή δεν καταχτά και δεν αφομοιώνει τη μαστοριά της παράνομης δουλιάς, αυτός υποχρεωτικά θα αποτύχει, στις συνθήκες, ιδιαίτερα, της δικής μας πάλης, ολοκληρωτικά, αυτός, το θέλει είτε όχι θα παίξει το παιχνίδι του ταξικού εχθρού. Ώστε για να νικήσει ο κομμουνιστής, ο κουκουές στην ταξική πάλη πρέπει να μελετήσει, να καταχτήσει, ν’ αφομοιώσει και ν’ αξιοποιήσει δημιουργικά, μέσα στις δικές μας συνθήκες και ιδιομορφίες, τη μπολσεβικική πείρα, την πείρα απ’ το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα για την παράνομη οργάνωση και δουλιά, για το σωστό διαχωρισμό, μα και συνδυασμό της νόμιμης με την παράνομη οργάνωση και δουλιά, για την εξαντλητική κάθε φορά χρησιμοποίηση όλων των νόμιμων δυνατοτήτων, που υπάρχουν πάντοτε και μέσα στις χειρότερες συνθήκες της πιο άγριας τρομοκρατίας, φτάνει μόνο να ξέρουμε εμείς να τις βρίσκουμε, να τις ξετρυπώνουμε, να τις δημιουργούμε, να τις ευρύνουμε και τις αναπτύσσουμε, να τις αξιοποιούμε.

Και σε σχέση με το θέμα που εξετάζουμε εδώ μπορούμε να υποστηρίξουμε και τούτο δω και να επιμείνουμε σ’ αυτό: μπορεί ένα μέλος μας, ένα στέλεχός μας, που δουλεύει σε παράνομες συνθήκες να’χει αυτές είτε εκείνες τις ανεπάρκειες και ελλείψεις στη θεωρητική του κατάρτιση και στην πολιτική και μαζική οργανωτική ικανότητα, όμως, όταν κατέχει τη μαστοριά της παράνομης δουλιάς, τότε βασικά θα πετύχει και θα εκπληρώσει την αποστολή του, φτάνει μόνο να μελετά τις ανεπάρκειες και τις ελλείψεις του και να προσπαθεί να τις υπερνικά και να τις διορθώνει. Μπορεί, τόρα, ένα άλλο στέλεχός μας να’ ναι πολύ ανώτερο απ’ το άλλο, στη θεωρητική μόρφωση και την πολιτική κατάρτιση, να υστερεί, όμως, στη μαστοριά της παράνομης δουλιάς. Το στέλεχος αυτό θ’ αποτύχει, θα κάνει ζημιά.

Το συμπέρασμά μας πρέπει να’νε ότι στις συνθήκες τις σημερινές τις δικές μας πρέπει να δίνουμε όλη την αναγκαία προσοχή στην κατάρτιση των μελών και στελεχών μας στην τέχνη και την τεχνική της παράνομης οργάνωσης και δουλιάς. Το συμπέρασμά μας πρέπει να’νει ότι στις σημερινές δικές μας συνθήκες η τέτοια κατάρτιση των μελών και στελεχών μας, που προορίζονται και ασχολούνται με την παράνομη οργάνωση και δουλια, έχει για το κόμμα και για το κίνημα θεμελιακή και πρωταρχική σημασία.

 

2

Ειπώθηκε πιο πάνω ότι η παράνομη οργάνωση και δουλιά είναι ένας τομέας, μια αναγκαιότητα στην ταξική πάλη. Όπως, λοιπόν, και κάθε άλλη πάλη έχει και αυτή τους δικούς της, ξεχωριστούς σκοπούς, νόμους και κανόνες, τις δικές της ιδιομορφίες, τα δικά της ξεχωριστά γνωρίσματα. Σε γενικές γραμμές τους σκοπούς, τους νόμους και κανόνες, τα ξεχωριστά γνωρίσματα της παράνομης οργάνωσης και δουλιάς μπορούμε να τα συγκεντρώσουμε στα παρακάτω, χωρίς φυσικά, αξιώσεις για ένα εξαντλητικό πιάσιμο του προβλήματος. Το βασικό εδώ είνε να δόσουμε στα μέλη και τα στελέχη γερό θεμέλιο. Παραπέρα οι ίδιοι δημιουργικά θα πρέπει ν’ αξιοποιήσουν, στις συγκεκριμένες, κάθε φορά, συνθήκες, αυτό που έμαθαν και ξέρουν εμπλουτίζοντάς το αδιάκοπα με τα νέα δοσμένα απ’ την πείρα, απ’ την πράξη, απ’ τη ζωή που προβάλλουν και γεννιένται καθημερινά. Προχωράμε τώρα στο θέμα μας.

Πρώτο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε απ’ την πρώτη στιγμή τούτο δω: οι έννοιες, οι όροι παράνομη δουλιά, παράνομος μηχανισμός, παράνομη οργάνωση είναι, για ό,τι αφορά τη λέξη παράνομος, ολότελα σχετικές και συμβατικές. Όταν αντιμετωπίζουμε και αντιπαλεύουμε με όλα τα μέσα που χρειάζεται και επιβάλλει κάθε τόσο ο αγώνας την πλουτοκρατία, την αμερικανοκρατία, το φασισμό, δεν κάνουμε καμιά απόλυτα παρανομία. Αντίθετα παρανομούν οι εκμεταλλευτές που με όλα τα μέσα της βίας, της τρομοκρατίας, της διαφθοράς, και εξαγοράς πάνε να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να παλέψουν για τη ζωή τους, για το δίκιο τους. Η δική μας «παράνομη» οργάνωση και δουλιά είνε το πιο νόμιμο δικαίωμα, η πιο νόμιμη ανάγκη του λαού ν’ αντιμετωπίσει την παρανομία, την αυθαιρεσία, την τρομοκρατία, του καταπιεστή του. Η νομιμότητα είνε με το μέρος μας, με το μέρος του λαού, Παρανομούν μόνο αυτοί, οι αντίπαλοί μας. Όταν ο ταξικός εχθρός, οι εκμεταλλευτές μας χρησιμοποιούν όλα τα μέσα όχι μόνο τα πιο δολοφονικά μα και τα πιο ύπουλα, δόλια, σπιούνικα και χαφιέδικα, τότε ιερή και απαραβίαστη δική μας υποχρέωση είνε να του αντιπαρατάξουμε όλα τα μέσα της πιο νόμιμης άμυνάς μας. Και τα μέσα αυτά είνε η «παράνομη» οργάνωση και η «παράνομη» δουλιά με τη σχετική τη συμβατική έννοια που έχει εδώ η λέξη παράνομος και που ουσιαστικά σημαίνει ότι η λαϊκή νομιμότητα παλέβει ενάντια στον αστοτσιφλικάδικο νόμο, ενάντια στην πλουτοκρατική απαγόρεψη. Ο αγωνιστής, το μέλος μας, το παράνομο στέλεχος σ’ όλες του τις ενέργειες και πράξεις πρέπει να ξεκινάν απ’ την πεποίθηση, απ’ τη βεβαιότητα, ότι η νομιμότητα είνε απόλυτα με το μέρος τους γιατί ο υπέρτατος νόμος είνε εκείνος που εξυπηρετεί το λαό. Και να ξέρουν ότι, σε τελεφταία ανάλυση, το καθεστώς της απαγόρεψης και της τρομοκρατίας δε δείχνει τη δύναμη μα, αντίθετα, δείχνει την αδυναμία των κυρίαρχων τάξεων, που, όλο και πιο δύσκολο, τους είναι να παρασέρνουν τις μάζες με τη δημαγωγία και να τις εξαπατούν γι’ αυτό και, για να στηριχτούν, καταφέβγουν, στην ωμή βία και τρομοκρατία. Όταν με τη γερή παράνομη οργάνωση και δουλιά αντιπαλέβουμε αποτελεσματικά την πλουτοκρατική τρομοκρατία και απαγόρεψη τότε επιταχύνουμε την κρίση στο εχθρικό στρατόπεδο και δυναμώνουμε την πάλη των μαζών για τη συντριβή του εχθρού.

Δέφτερο. Η παράνομη οργάνωση και η παράνομη δουλιά έχουν για σκοπό να υπερνικάν τα κάθε λογής εμπόδια, που οι κυρίαρχες τάξεις βάζουν στο επαναστατικό κόμμα και στο λαϊκό κίνημα, για να διατηρήσουν και διαιωνίσουν την καταπίεση, και την επικράτησή τους. Η παράνομη οργάνωση χτίζεται και η παράνομη δουλιά διεξάγεται πάνω στη βάση των κανόνων της μπολσεβίκικης συνωμοτικότητας και της επαναστατικής επαγρύπνησης. Η συνωμοτικότητα και η επαγρύπνηση είνε η επαναστατική τέχνη, που επιτρέπει στο κόμμα μας να αντιβγαίνει και να ν ικά τον εχθρό κάτω και απ’ τις πιο σκληρές και αιματηρές συνθήκες της παράνομης δουλιάς και πάλης, έτσι που, να μπορεί «στην αποφασιστική στιγμή να εκπληρώσει το χρέος του μπροστά στην επανάσταση». Με άλλα λόγια η τέχνη της παράνομης οργάνωσης και δουλιάς, της συνωμοτικότητας και της επαγρύπνησης συνίσταται στο να κρατά ετοιμοπόλεμο το κόμμα κάτω και απ’ τις πιο δύσκολες συνθήκες, στενά δεμένο με τις μάζες, οργανωτή και καθοδηγητή των αγώνων τους, ικανό όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, να οδηγήσει τις μάζες, το λαό μέχρι την ένοπλη εξέγερση και τη νίκη.

Τρίτο. Συνωμοτικότητα και επαγρύπνηση αποτελούν μια ενότητα, τις δύο πλεβρές της ενιαίας προσπάθειας. Ειδικότερα η συνωμοτικότητα αποβλέπει στο γερό στήσιμο του παράνομου μηχανισμού και στη σωστή, καλή διεξαγωγή της παράνομης δουλιάς έτσι που να υπερνικιένται όλα τα εμπόδια του εχθρού. Η επαγρύπνηση για αποστολή έχει να προσέχει και να προλαβαίνει τις προσπάθειες που κάνει ο εχθρός, με το χαφιεδισμό, την προβοκάτσια, την προδοσία, τη σπιουνιά, την εξαγορά κλπ, να χτυπά και ν’ αποσυνθέτει τον παράνομο μηχανισμό και την παράνομη δουλιά. Και τα δυο, συνωμοτικότητα και επαγρύπνηση αποτελούν ένα ενιαίο, οργανικό σύνολο, που αλληλοσυμπληρώνονται και που δε μπορούν να διαχωριστούν βασικά το ένα απ’ το άλλο.

Τέταρτο. Η παράνομη οργάνωση και δουλιά, η συνωμοτικότητα και η επαγρύπνηση δεν αποτελούν αυτοσκοπό μα μέσο για να προωθείται ο σκοπός: η μαζική επαναστατική πάλη ενάντια στην εκμετάλλεψη και το καθεστώς της μέχρι την κατάλυσή του και τη νίκη της λαϊκής επανάστασης, την εγκαθίδρυση της λαϊκοδημοκρατικής εξουσίας. Απ’ εδώ βγαίνει το συμπέρασμα ότι, όπως η άρνηση ή η υποτίμηση της παράνομης οργάνωσης και δουλιάς αποτελεί σοσιαλδημοκρατική, οπορτουνιστική παρέκκλιση που οδηγά στον αφοπλισμό  και στη συνθηκολόγηση μπροστά στον ταξικό εχθρό, έτσι και ο περιορισμός της παράνομης οργάνωσης και δουλιάς σε αυτοσκοπό οδηγάει στην άρνηση της δουλιάς στις μάζες, στην άρνηση του συνδυασμού της νόμιμης με την παράνομη δουλιά, στην άρνηση της χρησιμοποίησης των νόμιμων δυνατοτήτων, στην απόσπαση και στην αποξένωση απ’ τις μάζες, στο σεχταριστικό οπορτουνισμό, οπότε το κόμμα δε μπορεί στην πράξη να πραγματοποιήσει την επαναστατική του αποστολή. Οι κομμουνιστές παλέβουν αποτελεσματικά και αδιάλλαχτα ενάντια και στις δύο αυτές εκδηλώσεις του οπορτουνισμού, Η παράνομη οργάνωση και δουλιά δικαιώνονται και εκπληρώνουν τον προορισμό τους μόνο εφ’ όσον, χρησιμοποιόντας όλες τις μορφές, μέθοδες και μέσα οργάνωσης και πάλης των μαζών και αυτές που μας απαγορέβει  ο εχθρός, σύμφωνα, φυσικά, με τις κάθε φορά συγκεκριμένες συνθήκες, ξέρουν και συνδυάζουν έτσι τη νόμιμη με την παράνομη δουλιά, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν, προς όφελος του επαναστατικού κινήματος, για την προώθηση και την ανάπτυξή του, όλες και τις παραμικρές, κάθε φορά νόμιμες δυνατότητες. Η τέτια ή αλλιώτικη άρνηση να χρησιμοποιούνται οι νόμιμες δυνατότητες είνε το ίδιο βλαβερή και καταστρεφτική όπως, και η τέτια είτε αλλιώτικη άρνηση και υποτίμηση της παράνομης οργάνωσης και δουλιάς.

Πέμπτο. Οι κομμουνιστές δεν ξεχνάν ποτέ, ότι η απόλυτη απαγόρεψη για το επαναστατικό κίνημα, για τη μαζική δουλιά και δράση, δηλαδή απόλυτη παρανομία δεν υπάρχει ποτέ. Ακόμα οι κομμουνιστές ξέρουν ότι ο τέτιος, είτε αλλιώτικος βαθμός παρανομίας, η διατήρηση και επέκταση, είτε η υπερνίκηση, το σπάσιμο ή ο εξαναγκασμός σε χαλάρωση και υποχώρηση της τρομοκρατικής απαγόρεψης είνε, σε τελευταία ανάλυση, ζήτημα συσχετισμού δυνάμεων. Στην κοινωνική παραγωγή και ζωή, που φέρνει τους εργαζόμενους σε επαφή, σε συγχρωτισμό, σε συνεργασία και σ’ επικοινωνία δε μπορεί ποτέ να υπάρξει απόλυτη απαγόρεψη για μαζική δουλιά, διαφώτιση, προπαγάνδα, οργάνωση και πάλη των μαζών. Αυτός είνε νόμος της ζωής και της παραγωγής στην κεφαλαιοκρατική κοινωνία. Τόρα, όσο πιο γερή είνε η παράνομη οργάνωση, τόσο πιο πολύ μπορεί το νόμο αυτό να τον θέτει στην υπηρεσία του κινήματος, δηλαδή τόσο πιο πολύ μπορεί να εκμεταλλέβεται τις νόμιμες δυνατότητες, που πάντα υπάρχουν και που πάντα μπορεί να ευρύνονται είτε να δημιουργιένται καινούργιες. Όταν η παράνομη οργάνωση είνε γερή και καθοδηγεί και προσανατολίζει σωστά τα μέλη και τα στελέχη της, τόσο πιο πολύ μπορεί να χρησιμοποιεί τις νόμιμες δυνατότητες που πάντα υπάρχουν, να ξετρυπώνει και να δημιουργεί πάντα νέες νόμιμες δυνατότητες, να πλαταίνει και να μεγαλώνει αυτές που υπάρχουν. Και όσο πιο γφγερή είνε τόσο πιο εξαντλητικά ξέρει να εκμεταλλέβεται τις δυνατότητες αυτές. Βασικός και απαραβίαστος νόμος για τους κομμουνιστές και το κόμμα τους, είναι ο σωστός κάθε φορά συνδυασμός της νόμιμης με την παράνομη δουλιά.

Έκτο. Οι κομμουνιστές ποτέ δεν ξεχνάν ότι, σε τελευταία ανάλυση, ο βαθμός και η έκταση της τρομοκρατικής απαγόρεψης, των έκτακτων νόμων, της παρανομίας, ο βαθμός της νομιμότητας για το κόμμα και το κίνημά μας είνε ζήτημα συσχετισμού δυνάμεων, ζήτημα οργάνωσης και πάλης του κόμματος επικεφαλής των μαζών. Ελευθερία και νομιμότητα πραγματική και πλέρια ο λαός, το κίνημά του, το κόμμα του θ’ αποχτήσουν μόνον όταν θα πάρουν την εξουσία. Ως τα τότε ο βαθμός και τα πλαίσια της νομιμότητας, των νόμιμων δυνατοτήτων που έχει το λαϊκό επαναστατικό κίνημα μέσα στο αστοτσιφλικάδικο καθεστώς είνε ζήτημα δύναμης του κινήματος αυτού, δύναμης της παράνομης οργάνωσης, του ΚΚΕ, είνε ζήτημα αγώνα, πάλης. Και κάτω απ’ τις πιο άγριες συνθήκες απαγόρεψης, όταν, λόγου χάρη, σε ένα εργοστάσιο οι κομμουνιστές οργανώσουν, ενώσουν γερά τους εργάτες, τότε, με τον αγώνα τους, με την απεργία για αύξηση του μεροκάματου κλπ, μπορούν να σπάσουν την απαγόρεψη και, όταν παλέψουν αποφασιστικά, να επιβάλουν το δίκιο τους, να νικήσουν. Έτσι ευρύνουν και τις νόμιμες δυνατότητές τους, σπάνε την τρομοκρατία. Το αντίθετο θα γίνει όταν εργοδότης και κράτος σπάσουν την απεργία οπότε και η τρομοκρατία θα δυναμώσει. Αυτό που ισχύει για το εργοστάσιο μπορεί να γίνει και σε μια πόλη ή περιοχή ή και σ’ ολόκληρη τη χώρα στις κατάλληλες κάθε φορά συνθήκες. Πάντως νόμος είνε ότι,  όταν το κίνημα είνε γερό καμία τρομοκρατία δε μπορεί να φιμώσει και ν’ αλυσοδέσει τις μάζες και, ότι, όσο πιο ενωμένα, οργανωμένα, αποφασιστικά παλέβουμε, ξεσκεπάζοντας και απομονώνοντας τους προδότες και διασπαστές, τόσο πλαταίνουμε τα πλαίσια για τη λέφτερη δράση μας, τόσο σπάμε τους περιορισμούς και τα πλαίσια της απαγόρεψης. Βασικό στοιχείο στη δουλιά της παράνομης οργάνωσης είνε σωστά να μπορεί κάθε φορά να καθορίζει τη στιγμή, που, η ανάπτυξη της πάλης, επιτρέπει την προώθηση των γραμμών μας, την κατάχτηση μιας καινούργιας νόμιμης θέσης ή τη σύμπτυξη με μάχη, όταν η κατάσταση αλλάξει σε βάρος μας. Η τέτια προώθηση είτε σύμπτυξη για να δίνει το ανώτατο όφελος ή για να περιορίζει τη ζημιά στο ελάχιστο πρέπει να γίνεται στην κατάλληλη στιγμή, ούτε πρόωρα και βαστικά μα ούτε και με καθυστέρηση ή χρονοτριβή.

Έβδομο. Οι κομμουνιστές δεν ξεχνούν ποτέ ότι ενώ οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές, που θεμελιώνουν την ανάγκη και το απαραίτητο για να υπάρχει παράνομη οργάωση και για να γίνεται παράνομη δουλιά, παραμένουν στο δοσμένο στάδιο, σταθερές, όμως οι τρόποι, οι μορφές και οι μέθοδες της παράνομης οργάνωσης και δουλιάς αλλάζουν, αντικαθίστανται, συνδυάζονται, συμπληρώνονται, αναπτύσσονται, πλουτίζονται, βελτιώνονται, ανανεώνονται, τελειοποιούνται σύμφωνα με την κάθε φορά κατάσταση, τις τοπικές ή πιο γενικές ιδιομορφίες, τις καινούργιες συνθήκες, τη νέα πείρα, θετική και αρνητική που αποχτάμε και απ’ τη δική μας δουλιά και απ’ τη μελέτη των μεθόδων κλπ του εχθρού. Πάντως, όπως το κίνημά μας γενικά, έτσι και η παράνομη οργάνωση και δουλιά είναι θανάσιμος εχθρός προς κάθε δογματισμό, μηχανικές μεταφορές και επαναλήψεις, προς κάθε λογής καλούπια και αποστέωση. Σβελτάδα, γρήγορη ικανότητα αναπροσαρμογής, ευλυγισία,, αγωνιστική πονηριά, εφεβρετικότητα, χρησιμοποίηση κάθε δυνατότητας για προσαρμογή, για κάλυψη, για διείσδυση, για δράση κλπ ταχύτητα στην εκτίμηση του εχθρού, της στιγμής και στην απόφαση για την αντιμετώπισή του, ψύχραιμα και αποφασιστικά, και στις πιο δύσκολες καταστάσεις και όταν ακόμα φαίνεται ότι διέξοδος δεν υπάρχει, πρέπει να χαρακτηρίζουν τον κουκουέ στην παράνομη δουλιά.

Όγδοο. Κανόνας απαραβίαστος της συνωμοτικότητας για την παράνομη δουλιά είνε ότι ενώ η νόμιμη με την παράνομη συνδυάζονται, συναρμονίζονται και εφαρμόζουν την ίδια πολιτική γραμμή, η κάθε μια στον τομέα της, όμως οργανωτικά υπάρχει χωρισμός ανάμεσα στις δύο αυτές δουλιές και δεν επιτρέπεται ανακάτεμα και χρησιμοποίηση των ίδιων προσώπων ή μέσων (σπίτια, διευθύνσεις, τυπογραφεία, γιάφκες, κτλ) για τις δυο δουλιές. Ο διαχωρισμός αυτός είναι άλλο πράμα απτην οργανωτική αποκέντρωση, που γι’ αυτή θα γίνει λόγος παρακάτω. Ο διαχωρισμός αυτός σημαίνει ότι η παράνομη οργάνωση και δουλιά και η νόμιμη δουλιά και οργάνωση έχουν η κάθε μια δικό της ξεχωριστό μηχανισμό, που πουθενά δεν ανακατέβεται και δεν περιπλέκεται με τον άλλον. Κάθε παραβίαση εδώ είναι θανάσιμο και απαράδεχτο παραστράτημα. Και επειδή για την εξασφάλιση της ενιαίας γραμμής και για το συνδυασμό και συντονισμό της παράνομης με τη νόμιμη δουλιά χρειάζεται κάθε τόσο ν’ ανταμώνουν νόμιμα με παράνομα στελέχη στα σημεία αυτά της επαφής (πώς θα οργανώνονται οι συναντήσεις κτλ) πρέπει να δίνεται ξεχωριστή προσοχή γιατί είνε απ’ τα πιο τρωτά και ευπαθή στην παράνομη δουλιά.

Ένατο. Και στον τομέα της παράνομης οργάνωσης και δουλιάς γίνεται και δω διαχωρισμός ανάμεσα στον παράνομο μηχανισμό και την παράνομη οργάνωση. Ο παράνομος μηχανισμός της καθοδήγησης (σπίτια συνεδριάσεων, κατικίκες, τυπογραφεία, γιάφκες, διευθύνσεις, κλπ κλπ) είνε ολότελα χωρισμένος απτην άλλη, την πολιτική παράνομη οργάνωση (κόβες σε εργοστάσια, συνοικίες, φράξιες κλπ). Και δω πρέπει ναμαστε αυστηροί και να μην επιτρέπουμε μπερδεψιές και ανακατέματα. Και δω κάθε παραβίαση και στραπάτσο πληρώνεται ακριβά. Ιδιαίτερα για τον παράνομο τεχνικό μηχανισμό που έχουν οι καθοδηγήσεις, πρέπει να τονιστεί ότι εδώ η επιλογή των προσώπωνν γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και αυστηρότητα, εδώ εφαρμόζεται η πιο αυστηρή πειθαρχία και οι πιο απαραβίαστες συγκεντρωτικές μέθοδες καθοδήγησης. Για όλους αυτούς τους λόγους και για να υπάρχει στο ζωτικό και νεβραλγικό αυτό σημείο της παράνομης οργάνωσης, η μεγαλύτερη δυνατή εγγύηση και εξασφάλιση, γι’ αυτό και διατίθενται αυτού οι πιο δοκιμασμένοι και κατάλληλοι για τη δουλιά αυτή σύντροφοι.

Δέκατο. Έξω απ’ τον οργανωτικό διαχωρισμό που πραγματοποιούμε ανάμεσα στη νόμιμη και στην παράνομη δουλιά, ανάμεσα στον παράνομο τεχνικό μηχανισμό και την άλλη παράνομη οργάνωση, εκτός απτο χωρισμό αυτόν στην παράνομη οργάνωση και δουλιά εφαρμόζουμε πλατιά και έναν άλλο οργανωτικό κανόνα: την οργαωτική αποκέντρωση, που χρειάζεται ιδιαίτερα στις συνθήκες τις δικές μας σήμερα. Σχετικά με την οργανωτική αποκέντρωση δύο πράματα πρέπει να τονίσουμε εδώ.

α) Είνε αρχή απαραβίαστη στην παράνομη δουλιά, ότι κανένας δεν πρέπει να ξέρει και να μαθαίνει άλλο απαυτό που επιβάλλεται να ξέρει και να μαθαίνει. Η περιέργεια και η φλυαρία, και όταν δε γίνονται σκόπιμα, είνε θανάσιμοι εχθροί στην παράνομη οργάνωση και δουλιά. Έτσι έχουμε το νόμο: στην παράνομη οργάνωση και δουλιά ο καθένας παίρνει μέρος εφόσον αυτό είνε απαραίτητο. Και όταν έτσι παίρνει μέρος τότε ξέρει μόνον τον τομέα του, δε μαθαίνει, δεν πρέπει να μάθει, δεν πρέπει να ζητά να μάθει τίποτε περισσότερο απότι αυστηρά επιβάλλεται να ξέρει απ’ αυτή τη φύση της δουλιάς του. Επίσης επαφές, συνδέσεις, συναντήσεις έχει μόνον τόσες όσες αυστηρά απαιτεί η δουλιά που κάνει. Η αλύγιστη εφαρμογή και τήρηση της οργανωτικής αποκέντρωσης είνε απτα αποφασιστικά στοιχεία για να στέκει γερά η παράνομη οργάνωση, για να προχωρεί και αναπτύσσεται καλά η παράνομη δουλιά.

β) Στις συγκεκριμένες δικές μας συνθήκες που δεχτήκαμε στην κομματική οργάνωση σοβαρά χτυπήματα απτο χαφιεδισμό, την προβοκάτσια, πολλές οργανώσεις αποδιοργανώθηκαν και διαλύθηκαν και πολλοί κομμουνιστές μείναν και μένουν αποκομμένοι και, όταν είνε δύσκολο, και πολλές φορές αδύνατο και ασύμφορο, ν’ αρχίζουμε την αναδιοργάνωση σε μια πόλη ή περιφέρεια δημιουργόντας ένα τοπικό κέντρο, ο πιο σωστός γρήγορος και κατάλληλος τρόπος αναδιοργάνωσης είνε να δημιουργούμε σε μια πόλη ή και εργοστάσιο είτε επιχείρηση, συνοικία κλπ, δύο ή και περισσότερες παράλληλες παράνομες κομματικές οργανώσεις, ξέχωρα τη μια απ’την άλλη, ασύνδετη τη μια με την άλλη, άγνωστη τη μια στην άλλη, Το πρωταρχικό και το βασικό εδώ είνε οι χωριστές αυτές οργανώσεις και οι ξεκομμένοι αγωνιστές και κομμουνιστές να ακούν το σταθμό της Ελεύθερης Ελλάδας και να παίρνουν απαυτόν γραμμή, οπότε και εξασφαλίζεται η ενότητα στην πολιτική γραμμή, που εφαρμόζεται. Παραπέρα οι ξεχωριστές κομματικές οργανώσεις σ’ένα εργοστάσιο κλπ μπορεί να’χουν παράλληλη, χωριστή σύνδεση με την καθοδήγηση ή με μια απτις καθοδηγήσεις της αχτίδας ή της πόλης. Διατηρούν όμως και τότε την οργανωτική τους αυτοτέλεια και αποκέντρωση και απτην ανώτερη καθοδήγηση παίρνουν μόνο γραμμή, βοήθεια σε τεχνιλά μέσα, τύπο και άλλο έντυπο υλικό κτλ. Η τέτια οργανωτική αποκέντρωση αποτελεί ένα προσωρινό οργανωτικό μέτρο που η διάρκειά του κατά τόπους θα εξαρτηθεί απ’τους ρυθμούς που θα προχωρήσει η συγκεντροποίηση της κομματικής καθοδήγησης κατά αχτίδα πόλη και περιοχή. Μα όσο προσωρινή και αν είνε βοηθάει σοβαρά στη γρήγορη ανασυγκρότηση και δραστηριοποίηση των δυνάμεών μας.

Ενδέκατο. Στην όλη κομματική δουλιά η παράνομη καθοδήγηση έχει προτεραιότητα απέναντι στη νόμιμη, η παράνομη καθοδήγηση φέρνει τη γενική και την πρώτη ευθύνη για όλη την κομματική δουλιά και οργάνωση. Και αυτό γιατί η παράνομη καθοδήγηση φέρνει τη γενική και την πρώτη ευθύνη για όλη την κομματική δουλιά και οργάνωση. Και αυτό γιατί η παράνομη καθοδήγηση κρατά και την παράνομη και τη νόμιμη οργάνωση και δουλιά, έχει πιο γενική εποπτεία, πιο πλατύ ορίζοντα, πιο καθολική εικόνα για όλο το κίνημα, δεν περιορίζεται απ’ τα εμπόδια και τους περιορισμούς της νόμιμης δουλιάς, διαθέτει και μπορεί να χρησιμοποιεί μέσα και μέθοδες που υπερνικάν και σπάνε αυτά τα εμπόδια και τους περιορισμούς και που ανταποκρίνονται πιο ολοκληρωτικά στις κάθε φορά απαιτήσεις και στο συμφέρον του κινήματος. Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η νόμιμη δουλιά είνε κατώτερη και δεφτερέωουσα. Μια τέτια άποψη θαταν βασικά λαθεμένη. Η νόμιμη δουλιά είνε απτους πιο σοβατούς τομείς στη δουλιά μας, η σημασία του είνε εξαιρετική και αποφασιστική. Δίπλα σ’ αυτά η δουλιά στο νόμιμο τομέα είνε απτις πιο δύσκολες, απαιτεί εξαιρετικές ικανότητες, ψυχραιμία, σταθερότητα, ευλυγυσία, απεριόριστη πίστη και αντοχή σ’ όλες τις παγίδες μα και σ’ όλους τους πειρασμούς που χρησιμοποιεί ο εχθρός για να επηρεάσει, δελεάσει, κλονίσει, λυγίσει τους ανθρώπους. Η νόμιμη δουλιά είνε ένα προχωρημένο φυλάκιο που διατηρεί καθημερινή, άμεση και ανοιχτή επαφή με τον εχθρό, δέχεται συχνά πρώτο και άμεσα τις κρούσεις και τα χτυπήματά του και γι’ αυτό η επάνδρωσή του απαιτεί προσοχή και η διατήρησή του εξαιρετικές ικανότητες. Παρά το ότι οι τομείς παράνομος και νόμιμος είνε διαφορετικοί και οι δύο στέκουν ισότιμα και καμια διάκριση είτε ξεχωρισμός στους ανθρώπους μας που δουλέβουν σ’ αυτούς δεν επιτρέπεται, πολύ περισσότερο, που συχνά η νόμιμη δουλιά είνε πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη από την παράνομη.

Δωδέκατο. Στην παράνομη δουλιά και στη συνωμοτικότητα δεν υπάρχουν λεπτομέρειες και μικροζητήματα. Και αυτός είναι βασικός κανόνας που, όταν ξεχνιέται, πληρώνεται πάντα ακριβά. Όλα τα ζητηματα στην τήρηση των κανόνων της συνωμοτικότητας, όλα τα ζητήματα πουέχουν σχέση με την παράνομη δουλιά, μεγάλα και «μικρά» , έχουν την ίδια σημασία. Ζημιά, την ίδια ζημιά, μπορεί να φέρει και μια μεγάλη παραβίαση, όπως και η υποτίμηση είτε παράλειψη μιας μικρολεπτομέρειας. Μπορεί, μάλιστα, να ειπωθεί και κάτι ακόμα: τα μεγάλα στραπάτσα και τις σοβαρές παραβιάσεις πιο δύσκολα τις κάνει κανένας. Ενώ πιο εύκολα μπορεί να ξεχάσει, να παραλείψει, να υποτιμήσει, να παραβεί μια μικρολεπτομέρεια. Η μικρολεπτομέρεια, όμως, αυτή, που ξεχνιέται ή υποτιμιέται, φέρνει στην ίδια μεγάλη ζημιά. Να γιατί στην παράνομη δουλιά, όλα, μεγάλα και «μικρά», πρέπει να μελετιένται και να λογαριάζονται το ίδιο, με την ίδια αυστηρότητα, ακρίβεια, ακριβολόγηση, αδιαλλαξία. Όποιος το ξεχνά αυτό γίνεται αιτία για χτυπήματα και ζημιές.

Δεκατρία. Η παράνομη οργάνωση και δουλιά έχει και άλλα σημεία που πρέπει να προσέχουμε σοβαρά. Δε χτίζεις γερά την παράνομη οργάνωση, όταν δε φροντίζεις επίμονα και τόσο εξαντλητικά, όσο αυτό είναι μπορετό κάθε φορά να της εξασφαλίζεις και τις απαραίτητες εφεδρείες: εφεδρικοί σύνδεσμοι, γιάφκες, σπίτια, διευθύνσεις, ραντεβού κτλ και πρώτα από όλα εφεδρικά στελέχη, εφεδρικούς ανθρώπους. Όταν έχεις εφεδρείες μπορείς και στην παράνομη δουλιά να κρατάς εσύ την πρωτοβουλία, ν ακάνεις κάθε τόσο αλλαγές και αντικαταστάσεις που θα μπερδέβουν την ασφάλεια και θα της ανακατέβουν τα χαρτιά, ενώ εσύ θα προχωρείς στη δουλιά σου διατηρόντας την απαραίτητη ελευθερία στις κινήσεις σου και στη δουλιά σου. Φυσικά, εμείς αποκρούομε τη λαθεμένη και αντικομματική θέση: αν δεν έχω εφεδρείες δεν κάνω τίποτε! Και προσπαθούμε μέσα στη δουλιά και την ανάπτυξη να εξασφαλίζουμε και ν’ αναπτύσσουμε και τις εφεδρείες μας.

Η ύπαρξη εφεδρειών σου επιτρέπει πιο σωστά και με περισσότερο πνέβμα οικονομίας και «νοικοκυρωσύνης» να διατάσσεις και να διαθέτεις τις  δυνάμεις σου, να κάνεις τη δουλιά και την επίδοσή τους πιο αποδοτική. Έτσι μπορούμε να καταλήξουμε ότι, η ικανότητα να εξασφαλίζεις τις αναγκαίες κάθε φορά ανθρώπινες και υλικές εφεδρείες για την παράνομη οργάνωση και δουλιά και η σωστή κάθε φορά, και πρωτόβουλη χρησιμοποίηση και διάθεσή τους, είνε απτα απαραίτητα γνωρίσματα για τον καλό παράνομο οργανωτή και καθοδηγητή. Στο ίδιο κεφάλαιο ανάγεται και η περιοδική αντικατάσταση για λόγους προφύλαξης, ξεκούρασης κτλ των στελεχών που πρέπει να την πραγματοποιούμε συστηματικά και επίμονα.

Δεκατέσσερα. Τονίστηκε και πιο πάνω ότι, μια αποστολή απ΄τις πιο βασικές, που έχει η παράνομη οργάνωση και δουλιά είνε να εξασφαλίζει την εξαντλητική χρησιμοποίηση όλων των νόμιμων δυνατοτήτων που κάθε φορά υπάρχουν. Οι δυνατότητες, όμως, αυτές δεν είνε σταθερές και μόνιμες, δε μένουν αμετάβλητές. Γι’ αυτό και ένα απτα πιο σοβαρά καθήκοντα του παράνομου καθοδηγητή, της παράνομης καθο0δήγησης είνε, όπως, σε στενή επαφή και συνεργασία και με τα στελέχη που κάνουν νόμιμη δουλιά, να παρακολουθεί προσεχτικά τις καθημερινές εξελίξεις και αλλαγές, να ζυγίζει, να υπολογίζει όλες τις δυνατότητες νόμιμες και μισονόμιμες ή μισοπαράνομες που κάθε τόσο προβάλλουν, παρουσιάζονται, μεταβάλλονται προς το καλό ή προς το «κακό», να λογαριάζει τα περάσματα απτή μια κατάσταση στην άλλη προς τα μπρος ή προς τα πίσω και να κάνει τις κατάλληλες και αναγκαίες κάθε αφορά αναδιατάξεις και ανακατατάξεις ώστε να εξασφαλίζει με την προώθηση μιας θέσης, την κατοχή μιας άλλης, τη στερέωση μιας τρίτης, την επιμονή στη διατήρηση της εδώ, τη μερική ή μεγαλύτερη σύμπτυξη εκεί κτλ κτλ, να εξασφαλίζει το ανώτατο στην κάθε περίπτωση όφελος για το κίνημα. Η τέτια ζωντανή, καθημερινή, συγκεριμένη, επιτελική καθοδήγηση στην παράνομη δουλιά είνε απαραίτητο στοιχείο για την καλή απόδοση, για την επιτυχία της.

Δεκαπέντε. Το στέλεχος που δουλέβει παράνομα, ξεχωριστή προσοχή πρέπει να δίνει στα ζητήματα της «ατομικής» του ζωής, εμφάνισης, κάλυψης. Η ιδανική λύση εδώ είνε να ταχτοποιηθεί νόμιμα, να εξασφαλίσει νόμιμη κάλυψη, έτσι που στο νόμιμο περιβάλλον της «ατομικής», «ιδιωτικής» του ζωής να προσαρμοστεί με τέτιο τρόπο στο περιβάλλον του, ώστε να μην παρέχει αφορμές, να μην παρουσιάζει «προεξοχές» πάνω είτε κάτω απ’ το γενικό μέσο, να μη δίνει λαβές για να τον προσέχουν, να’ναι, δηλαδή, όπως το ψάρι στο νερό. Όσο πιο «νόμιμα» ταχτοποιεί την «ατομική» του ζωή το παράνομο στέλεχος, τόσο πιο σίγουρα και γόνιμα αποδίδει στην παράνομή του δουλιά.

Δεκάξι. Αν όλη η παράνομη δουλιά πρέπει να’νε αυστηρά συνωμοτισμένη ακόμα πιο αδιάλλαχτοι πρέπει να’μαστε στην τήρηση των συνωμοτικών κανόνων, στην αποκέντρωση, στην επιλογή των ανθρώπων κλπ, όταν πρόκειται για την παράνομη οργάνωσή μας στο στρατό. Οι απαιτήσεις εδώ πρέπει να’νε το ίδιο υψηλές μ’ αυτές που προβάλουμε και για τον παράνομο μηχανισμό γενικά, τον παράνομο τεχνικό μηχανισμό ειδικότερα. Ο στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις είνε το πιο ευαίσθητο σημείο για τον εχθρό. Γι’ αυτό και τις προσέχει πρώτα από λα απ’ τη δική μας πλεβρά, ιδιαίτερα. Ανάλογα, λοιπόν, πρέπει να’ναι και τα δικά μας μέτρα για να αντιροπίζουμε την προσοχή αυτή του εχθρού και για να εξασφαλίσουμε την οργάνωση και τη δουλιά μας στις ένοπλες δυνάμεις του.

Δεκαεφτά. Για να στέκει καλά η παράνομη οργάνωση και ο παράνομος μηχανισμός της και για να αποδίδουν αυτό που θέλουμε, στη δουλιά πρέπει ιδιαίτερη προσοχή να δίνουμε στην τεχνική, και στα τεχνικά μέσα που χρειάζονται και που χρησιμοποιούν. Ο καλός τεχνικός εξοπλισμός και η ακριβολογημένη, προσεχτική, ζωντανή, συγκεκριμένη κάθε φορά μελέτη και επεξεργασία της τεχνικής της παράνομης δουλιάς και του παράνομου μηχανισμού αποτελούν αποφασιστικό συντελεστή για την απόδοση και ανταπόκριση στην αποστολή τους. Τα ζητήματα της τεχνικής πρέπει να τα προσέχουμε καθημερινά, να τα συμπληρώνουμε, να τ’ αναπροσαρμόζουμε, να τα βελτιώνουμε ή να τα’ αλλάζουμε ανάλογα με τις συγκεκριμένες κάθε φορά ανάγκες. Επίσης, πρέπει να φροντίζουμε να παρακολουθάμε και να μελετάμε την τεχνική και τα μέσα πάλης του εχθρού ενάντιά μας και ανάλογα να αντένεργούμε, συγχρονίζοντας, όσο μπορούμε κάθε φορά και τα δικά μας τεχνικά μέσα χρησιμοποιώντας, όσο είναι δυνατό, τις τεχνικές βελτιώσεις και εξελίξεις.

Δεκαοχτώ. Κύριος στόχος του εχθρού- και όταν λέμε εχθρό για μας, πρέπει να περιλαβαίνουμε και τις αμερικάνικες και εγγλέζικες ειδικές υπηρεσίες, την ασφάλεια, ΓΕΣ, τους τιτικούς, τους κάθε λογής σπιούνους, χαφιέδες, προβοκάτορες, προδότες, διασπαστές, τους κάθε μάρκας «φίλους» τους, τους αρχειοτροτσκιστές και αντιηγετικούς κτλ, κτλ- , κύριος στόχος του είνε το ΚΚΕ, η παράνομη οργάνωσή του και πρώτα από λα τα στελέχη του. Η προφύλαξη και η υπεράσπιση των στελεχών από κάθε πλεβρά (καταδίωξη, σύλληψη, προσπάθειες για δολοφονία, υπόσκαψη, συκοφαντία κτλ) πρέπει να’νε απ’ τις πιο υπεύθυνες φροντίδες μας. Μην ξεχνάμε ποτέ, ότι ο εχθρός πιάνεται και χρησιμοποιεί το κάθε λάθος, την κάθε παράλειψη ή έλλειψή μας, την κάθε προσωπική αδυναμία ή στραβοπάτημά μας για να κάνει τη δουλιά του. Μην ξεχνάμε ποτέ, ότι πίσω από κάθε συκοφαντική, διασπαστική, φραξιονιστική κίνηση ή εκδήλωση βρίσκεται, τρυπώνει πάντα ο εχθρός για να μας χτυπήσει, για να μας κάνει ζημιά, συγκεντρώνοντας κατά προτίμηση και επίμονα τα πυρά του ενάντια στα στελέχη και τους καθοδηγητές του ΚΚΕ. Στις συνθήκες της βαθιάς παρανομίας οι δυσκολίες μας, απ’ την πλεβρά αυτή, γίνονται πιο μεγάλες. Αυτό μας υποχρεώνει και μας να είμαστε ακόμα πιο προσεχτικοί και ανάλογα, επίμονα, ακούραστα να διαφωτίζουμε, να ατσαλώνουμε, να εξοπλίζουμε τα μέλη και τους οπαδούς μας, ώστε τα όπλα και τα μέσα αυτά που χρησιμοποιεί ο εχθρός ενάντιά μας να τα στρέφουμε τελικά ενάντιά του.

Δεκαεννιά. Σχετικά με την επαγρύπνηση ανάμεσα στ’ άλλα να προσέχουμε και τα παρακάτω που είνε και απτα πιο σοβαρά: α) Η επαναστατική επαγρύπνηση είνε κι αυτή σιδερένιος νόμος στην ταξική πάλη και απαραβίαστη υποχρέωση για τον κάθε κουκουέ, αγωνιστή, συνειδητό εργάτη, πρωτοπόρο και πατριώτη. β) Η επαναστατική επαγρύπνηση θα πετύχει μόνο  όταν στηρίζεται στη βοήθεια των πιο πλατιών μαζών. γ) Όταν τηράμε τους κανόνες της συνωμοτικότητας και αγρυπνούμε ακοίμητα μπορούμε πάντα ν’ αντεπεξέλθουμε αποτελεσματικά ενάντια στις προσπάθειες του εχθρού. Και όταν ακόμη καταφέρνει και μπάζει στις γραμμές μας ή εξαγοράζει απ’ τις γραμμές μας πράχτορές του και προδότες, περιορίζουμε τη ζημιά στο ελάχιστο, γιατί, στην καλά στημένη από συνωμοτική άποψη και απ’ την πλεβρά της επαγρύπνησης δουλιά, και ο πράχτορας, αν δε θέλει να ξεσκεπαστεί γρήγορα και για να κρατηθεί, πρέπει κι αυτός να προσφέρει, να δουλέβει ενάντια στην αποστολή που του δίνουν τ’ αφεντικά του. δ) Ο κουκουές και ο αγωνιστής, με επίμονη, πεισματάρικη, καλή επαναστατική θέληση, μπορούν να γίνουν μάστοροι στη συνωμοτικότητα και την επαγρύπνηση. Όταν γίνεται αυτό, τότε το κέρδος είνε μεγάλο, γιατί, εκτός απ’ τα άλλα, μπορούμε πιο εύκολα να καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι αυτός που «περιφρονεί», κατά ένα ορισμένο τρόπο, ή «υποτιμά» την επαγρύπνηση δε μπορεί, κατά κανόνα, να’νε καθαρός. ε) Κανόνας είνε, ότι τα χτυπήματα και οι συλλήψεις κατά 99% προέρχονται «απ’ τα μέσα» από πράχτορες, σπιούνους, προδότες ή προβοκάτορες. Απ’ έξω, μόνος του, με την εξωτερική παρακολούθηση ή από τυχαία σύμπτωση ο εχθρός δε μπορεί να’χει παρά μικρές, και αυτό σπάνια, επιτυχίες, ποτέ δε μπορεί να καταφέρει μεγάλο, γενικό είτε συνθετικό χτύπημα. Κατά συνέπεια, όταν έχουμε χτύπημα, ο τομέας που χτυπήθηκε και τα πρόσωπα που σχετίζονται μ’ αυτό τον τομέα απομονώνονται. Απομονώνονται ωσότου ξεκαθαρίσει το ζήτημά τους και καταλήξουμε, σχετικά, σε συμπεράσματα. Εδώ εξαίρεση δε χωρά. Παρακάτω: η εξέταση και η μελέτη που γίνεται για το χτύπημα και τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον τομέα που χτυπήθηκε γίνεται χωρίς προκατάληψη μα και δίχως καμία εξαίρεση. Το κόμμα για όλους πρέπει να τα ξέρει όλα. Και όταν ένας πειράζεται, ή θίγεται και του κακοφαίνεται γιατί το κόμμα ρωτά και εξετάζει για το άτομό του, τότε αυτός ή δεν είναι εντάξει ή δεν έχει κομματικότητα. ζ) Η ουσία της μπολσεβικικής επαγρύπνησης είνε να μπορεί να ξεσκεπάζει τον εχθρό, όσο πονηρός και καπάτσος και αν είνε και κάτω από όποια μάσκα και αν κρύβεται. Όταν έτσι λειτουργεί η επαγρύπνηση τότε αντιμετωπίζουμε εξοντωτικά και τη χαφιεδοφοβία, που σπέρνει ο εχθρός, διαδίδοντας, ότι «όλα τα ξέρει και όλα τα μπορεί», για να σπέρνει τη σύγχιση και για να κάνει τη δουλιά του, καλύπτοντας τους ανθρώπους του και στρέφοντας πολλές φορές την προσοχή μας προς αθώους, Όπου υπάρχει επαγρύπνηση τα κόλπα αυτά του εχθρού δεν πιάνουν. Η επαγρύπνηση μας δίνει σιγουριά και ανωτερότητα απέναντι στον εχθρό και είνε ο θάνατος για τη χαφιεδοφοβία. Ο κουκουές δε φοβάται το χαφιές και το σπιούνο μα επαγρυπνεί, ενεργεί ψύχραιμα, τους καταπολεμά και τους αντιπαλέψει αποτελεσματικά και τους κάνει ακίνδυνους.

Είκοσι. Πολύ πρέπει να προσέχουμε την πολιτική προβοκάτσια, τη δουλιά, δηλαδή, του ταξικού εχθρού να διαστρεβλώνει «λίγο» ή πολύ, μερικά ή γενικά, τοπικά ή πιο πλατιά με τους ανθρώπους και τους πράχτορές του, την κομματική γραμμή προς όφελός του, οπότε και τα κέρδη που’χει είνε μεγάλα. Οι περιπτώσεις κυρίως του Σιάντου, του Καραγιώργη και του Βαφειάδη (όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε και συγκεντρώνει το κόμμα αποδείχνουν ξεκάθαρα ότι και στην περίπτωση του Βαφειάδη πρόκειται για προβοκάτορα, για πράχτορα του εχθρού), πρέπει να μας διδάξουν και να μας κάνουν πολύ προσεχτικούς. Η κομματική αδιαλλαξία στην υπεράσπιση της γραμμής του κόμματος, στην εφαρμογή της είνε αποτελεσματικό αντιφάρμακο ενάντια στην πολιτική προβοκάτσια.

Δε χωρά καμιά αμφιβολία, ότι οι συνθήκες της βαθιάς παρανομίας μας δημιουργούν πολλές σοβαρές δυσκολίες. Οι δυσκολίες αυτές δυναμώνουν και περιπλέκονται, όταν, δίπλα στη βαθιά παρανομία και στην άγρια τρομοκρατία συνυπάρχουν σε μας, εξαιτίας την όλη κρίσιμη εσωτερική μας κατάσταση, την οξεία πολιτική κρίση, που περνά το σύστημα του μοναρχοφασισμού και της αμερικανοκρατίας και την αδάμαστη αντίθεση του λαού στους δυνάστες ξένους και ντόπιους, συνυπάρχουν και τεράστιες νόμιμες και μισονόμιμες δυνατότητες, που απαιτούν γρήγορες εναλλαγές και αλλαγές, που εκθέτουν πιο εύκολα την παράνομη οργάνωση κι τα παράνομα στελέχη. Αυτό φυσικά δεν πρέπει να μας κάνει δισταχτικούς στη  χρησιμοποίηση των νόμιμων δυνατοτήτων. Πρέπει μόνο να μας κάνει μαστόρους στη σωστή, όσο και εξαντλητική, χρησιμοποίησή τους.

Ο Λένιν, αναφερόμενος στην περίπτωση του προβοκάτορα Μαλινόφσκι, παρατηρεί ότι:

«η γρήγορη εναλλαγή της νόμιμης και της παράνομης δουλιάς, που συνδέεται με την ανάγκη με ιδιαίτερη προσοχή να «κρύβεται», με ιδιαίτερη προσοχή να εξασφαλίζεται συνωμοτικά ακριβώς το κύριο επιτελείο, ακριβώς οι ηγέτες, οδηγούσε κάποτε σε μας σε βαθιά επικίνδυνα φαινόμενα» (τόμος 31ος, σελ. 28).

Μπορούμε ανεπιφύλαχτα να πούμε σήμερα, ότι  η σύλληψη του σ. Μπελογιάννη, που οδήγησε, τελικά, και στην εκτέλεσή του, αποτελεί ένα «βαθιά επικίνδυνο φαινόμενο» που οφείλεται και στις δυσκολίες της παρανομίας με τις διάφορες εναλλαγές της και στην άγνοια ή υποτίμηση σε σχέση με τους πιο στοιχειώδικους κανόνες της συνωμοτικότητας και της επαγρύπνησης.

Οι κουκουέδες πρέπει ν’ αποχτήσουν και τη γνώση αυτή, να βελτιώσουν και προς αυτού την πανοπλία τους. Έτσι θα κάνουμε αποφασιστικά βήματα και στην υπερνίκηση της οργανωτικής μας καθυστέρησης, που ξανατόνισε η 2η ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, και που είνε απαραίτητη, για ν’ ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που βάζει μπροστά μας και στις δυνατότητες που μας προσφέρει η αντικειμενικά ευνοϊκή για μας εσωτερική κατάσταση και εξέλιξη.

 

 

Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: