ΕΕ & πολιτικα δικαιωματα: Το ευρωπαϊκο «δημοκρατικο» απαρτχαϊντ, Ευρωπαϊκα Πολιτικα Κομματα – Ελευθερια μονο για ευρωφρονες (περιοδικο «.com»)

To περιοδικό “.com” κυκλοφορoύσε στο τμήμα Διεθνών και  Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε εβδομαδιαία βάση κατά τα εαρινά εξάμηνα των ακαδημαϊκών ετών 2004-05 και 2005-06. Το σάιτ του  ήταν το geocities.com/periodikocom η οποία, ωστόσο, έχει πέσει, οπότε και μεταφέρονται όλα τα κείμενα στο parapoda.wordpress.com

τεύχος 4

ΕΕ και πολιτικά δικαιώματα

 Το ευρωπαϊκό «δημοκρατικό» απαρτχάιντ

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζεται από τους ευρώφρονες ως «ο παράδεισος της δημοκρατίας», ένα πρότυπο ανεκτικότητας στις διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, το οποίο μάλιστα πρέπει να εξαχθεί (έστω και δια της βίας, βλ. Τεύχος 3) σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Από τη στιγμή δε που σε κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ  υπάρχουν κοινωνικές τάξεις με αντίθετα συμφέροντα, από τη μια οι εργαζόμενοι και από την άλλη οι εργοδότες που αντλούν την οικονομική τους δύναμη εκμεταλλευόμενοι την εργασία των πρώτων (και ασχέτως αν η ΕΕ τους αποκαλεί «κοινωνικούς εταίρους», προκειμένου να συγκαλύψει την εκμετάλλευση που οι μεν υφίστανται από τους δε), το πολυκομματικό σύστημα, τόσο σε κάθε κράτος- μέλος, όσο και σε επίπεδο ΕΕ, θεωρείται δεδομένο. Τα πολιτικά δικαιώματα κατοχυρώνονται άλλωστε στο «Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που μεταφέρθηκε αυτούσιο στο «Ευρωσύνταγμα», στο τμήμα ΙΙ. Εκεί,  για παράδειγμα, διαβάζουμε:

«Άρθρο 11-Ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης 1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης & την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών(…)
Άρθρο 12-Ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι 1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι σε όλα τα επίπεδα, ιδίως στον πολιτικό και το συνδικαλιστικό τομέα, καθώς και στους τομείς που αναφέρονται στον πολίτη, πράγμα που συνε-πάγεται το δικαίωμα κάθε προσώπου να ιδρύει με άλλους συνδικαλιστικές ενώσεις και να προσχωρεί σ’ αυτές για την υπεράσπιση των συμφερόντων του.
       Άρθρο 21-Απαγόρευση διακρίσεων 1. Απαγορεύεται κάθε διάκριση ιδίως λόγω εθνοτικής καταγωγής (…), πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης(…)

Άρθρο 39-Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 1. Κάθε πολίτης της Ένωσης έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (…)
Άρθρο 40-Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Κάθε πολίτης της Ένωσης έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές στο κράτος μέλος κατοικίας του (…)»

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και απογοητεύει όσους παρασύρονται από τις διακηρύξεις και τους κομπασμούς της ΕΕ  περί «μοντέλου δημοκρατίας». Θα εξετάσουμε την κατάσταση πρώτα σε εθνικό επίπεδο (ελλείψει χώρου, μόνο για κάποιους «εταίρους» μας) και μετά σε επίπεδο ΕΕ, για τα «Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα» και τις αντιφάσεις στις οποίες υποπίπτει η ΕΕ, μέσα από δικά της κείμενα:

 Λετονία: Απαγορεύει τη λειτουργία Κομμουνιστικού Κόμματος (Κ.Κ.) όπως επίσης την υποψηφιότητα (ακόμα και για την τοπική αυτοδιοίκηση) όσων υπήρξαν μέλη του Κ.Κ. (νόμιμο ως το 1991) ή άλλων «φιλοσοβιετικών» οργανώσεων. Στις 22/6/94, αφαιρέθηκαν τα πολιτικά δικαιώματα και των Ρωσόφωνων κατοίκων. Συνολικά, το 40%(!) των κατοίκων της δεν απολαμβάνει πολιτικών δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι το Λετονικό Κοινοβούλιο όρισε την 16η Μάρτη, μέρα της επίθεσης της «Λεγεώνας των SS» ενάντια στο σοβιετικό στρατό, ως «Μέρα μνήμης των Λετονών πολεμιστών», που «καθάρισε» το 95,7% των εβραίων της χώρας. Στις 29/10/1998, αποκατέστησε επίσημα τα SS, απονέμοντας συντάξεις στα επιζώντα μέλη τους, ενώ οι Νεοναζί «εταίροι μας» δεν δίστασαν να βάλουν φυλακή τον 80χρονο Βασίλι Κονόνοφ για την «εγκληματική»(=αντιναζιστική) δράση του τη δεκαετία του ‘40(!).

   Λιθουανία: Το ΚΚ απαγορεύτηκε τον Αύγουστο του 1991, όπως και μια σειρά άλλες οργανώσεις «συνδεόμενες με τη σοβιετική κατοχή». Οι νεοναζί «εταίροι» την αποκαλούν κατοχή αφού «ξέχασαν» πως οι Μπολσεβίκοι και πριν τον Οκτώβρη του 1917, στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση λάμβαναν 70% στις Βαλτικές χώρες (πριν αποσπαστούν από τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής των Δυτικών το 1918). Ταυ-τόχρονα, οι Ναζί της Arajs Komando, που «καθάρισαν» «μόλις» το 96,4% των Εβραί-ων της χώρας, συνταξιοδοτούνται ως «αντιστασιακοί» και κάνουν παρελάσεις. Στη Λιθουανία ο αντικομμουνισμός- αντισοβιετισμός είναι λιγότερο έντονος, γιατί κατά τη Σοβιετική περίοδο επαναποκτήθηκε η πρωτεύουσα Βίλνιους, από τους Πολωνούς, που την είχαν καταλάβει το 1920.Έτσι, «μόλις» μερικές δεκάδες δικάστηκαν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις («προστατευόμενες» από την ΕΕ κατά τα άρθρα 11,12, 21,39,40)ενώ διώκονται ποινικά όσοι πολέμησαν εναντίον των ταγματασφαλιτών.

Εσθονία: Μόνο το 64,7% των κατοίκων ήταν το 1991 Εσθονοί. Εντούτοις, μόνο σε αυτούς αποδόθηκε η νέα εσθονική υπηκοότητα (νόμος 11/11/91).12% του πληθυσμού ανήκει στην κατηγορία των «μη πολιτών», στερούμενο πολιτικών δικαιωμάτων, 6% πήρε ήδη τη ρωσική υπηκοότητα ενώ χιλιάδες μετανάστευσαν στη Ρωσία. Το ΚΚ είναι απαγορευμένο. Όπως κάθε αντικομμουνιστικό καθεστώς, δεν κρύβει τη συμπάθειά του στους Ναζί. Στην πόλη Πάρβου το 2002 ανηγέρθη μνημείο των SS.

  Ουγγαρία: Απαγορεύεται το ΚΚ, όπως και η δημόσια έκθεση των συμβόλων του σοσιαλισμού (κόκκινο αστέρι & σφυροδρέπανο) ενώ υπάρχει Ειδικό Κρατικό Δικα-στήριο για την εξακρίβωση των «κοινωνικών φρονημάτων» των  πολιτών, οι οποίοι αν θεωρηθούν κομμουνιστές εκδιώκονται από το Δημόσιο. Να’ναι καλά το άρθρο 21..

  Τσεχία–Σλοβακία: Επιτρέπονται ΚΚ όμως  είναι εν ισχύ νόμοι περί «εκκαθάρι-σης  του κρατικού μηχανισμού» από «κομμουνιστικά στοιχεία».Κι εδώ επομένως «ισχύει»(στα χαρτιά) το άρθρο 21 περί μη διακρίσεων για πολιτικές πεποιθήσεις. Το επίσημο κράτος της Τσεχίας θεωρεί τον σοσιαλισμό «οργανωμένο έγκλημα», ενώ μόνο αν είσαι η μπύρα Heineken μπορείς να κυκλοφορείς με το κόκκινο αστέρι.

   Γερμανία: Το αριστερό, αλλά ούτε καν μαρξιστικό, κόμμα PDS «επιτηρείται»(!) από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, έπειτα από ανάκριση «μόλις» 100.000 μελών του.«Αυτονόητο» δε το «κυνήγι  κομμουνιστικών μαγισσών» στο Δημόσιο .

Πολωνία: Μόλις το 2002 επιτράπηκε η ίδρυση ΚΚ. Όμως, τόσο το άρθρο 13 του συ-ντάγματος, που ταυτίζει σοσιαλισμό-κομμουνισμό  με τον φασισμό, όσο και η κατάρ-γηση του συνδικαλισμού σε εργοστάσια και επιχειρήσεις, και ο περιορισμός του δικαι-ώματος της απεργίας, προς χάριν της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας, δείχνει το «δημοκρατικό» χαρακτήρα του ευρωπαϊκού -πάνω απ’ όλα- αυτού καθεστώτος.

Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα – Ελευθερία μόνο για τους ευρώφρονες

Στη Συνθήκη του Μάαστριχτ υπήρξε η νομική βάση για τη δημιουργία πολιτικών κομμάτων: «τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ολοκλήρωση στα πλαίσια της Ένωσης. Συμβάλλουν στη δημιουργία ευρωπαϊκής συνείδησης και στην έκφραση της πολιτικής βούλησης των πολιτών της Ένωσης». Δεν νοείται λοιπόν κόμμα που να μην επιθυμεί «να συμβάλλει στη δημιουργία ευρωπαϊκής συνείδησης» στους ψηφοφόρους του. Αν δε συμβάλλει στη δημιουργία ευρωπαϊκής συνείδησης, τότε  η δημιουργία του  στερείται νομικής βάσης και καθίσταται αυτομάτως άκυρη. Να τι εννοεί «πολυφωνία» η ΕΕ.

Η Συνθήκη της Νίκαιας (2000) διεύρυνε το άρθρο 191 για να αποτελέσει τη νομική βάση και της χρηματοδότησης ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων: «(…)Το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251, καθορίζει το καθεστώς των πολιτικών κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδίως τους κανόνες για τη χρηματοδότησή τους».Η διαδικασία του άρ.251 επιτάσσει την πρόταση για τον υποχρεωτικό κανονισμό να κάνει η Επιτροπή και την επ’ αυτής γνώμη της Ευρωβουλής. Η πρόταση έγινε δεκτή. Ας δούμε τα κυριότερα σημεία της (http://europa.eu.int/eur-lex/pri/ el/oj/dat/2001/ce154 /ce1 54 20 010 529el02 83028 4.pdf)

Άρθρο 1-Καταστατικό: «Κάθε ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα ή ένωση τέτοιων κομμάτων μπορεί να καταθέσει καταστατικό(…)στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο(…) υπό τις εξής προϋποθέσεις: (…) με βάση το πρόγραμμά του και τις δραστηριότητές του, τηρεί τις θεμελιώδεις αρχές που καταγράφονται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά τη δημοκρατία, το σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου.» Θεσμοί αυτού του «κράτους δικαίου» είναι ο Ευρωστρατός και οι εισβολές του σε ξένες χώρες (βλ. τεύχος 2)  και η Europol με το φακέλωμα των προσωπικών δεδομένων που φεύγουν αυθημερόν, εδώ και περίπου ένα χρόνο, στις ΗΠΑ. «Θεμελιώδες δικαίωμα» θεωρείται και αυτό της ατομικής ιδιοκτησίας μέσων παραγωγής, που αποτελεί τη βάση για την οικονομική εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. «Δημοκρατία» η ΕΕ εννοεί αυτό που ισχύει στα προαναφερθέντα κράτη-μέλη της. Επιβάλλεται να υποβάλλεις τα «σέβη» σου σε αυτό το κράτος «δικαίου», να σέβεσαι την εκμετάλλευση ανθρώπων, να σέβεσαι τις νεοναζιστικές «δημοκρατίες» της ΕΕ  αλλιώς τα άρθρα 11,12,21,39,40 και το πολιτικό δικαίωμα της ίδρυσης κόμματος, δεν ισχύουν.

Άρθρο 2-έλεγχος από ανεξάρτητη επιτροπή εξεχουσών προσωπικοτήτων: «το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφαίνεται επί όλων των αμφισβητήσεων όσον αφορά την τήρηση των προϋποθέσεων που αναφέρονται στο άρθρο 1, σύμφωνα με τη γνώμη «ανεξάρτητης επιτροπής εξεχουσών προσωπικοτήτων» η οποία διορίζεται ανά πενταετία κατόπιν κοινής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής» Ο έλεγχος είναι συνεχής. Η δε «επιτροπή εξεχουσών προσωπικοτήτων» είναι απολύτως εξαρτημένη από αυτούς που τη διορίζουν, αφού πρέπει να χαίρει της εκτίμησης και του Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν νεοναζί υπουργοί όπως της Λετονίας με δικαίωμα βέτο.

Άρθρο 4-Φύση των δαπανών «Οι χρηματοδοτήσεις (…) μπορούν να αφορούν μόνο την υλοποίηση ενός από τους στόχους που προβλέπει το καταστατικό του οι-κείου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος» Οι στόχοι αυτοί, είδαμε, δεν μπορούν να μην είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ούτε έξοδα π.χ. για την αποστολή κοι-νοβουλευτικής ομάδας στις φυλακές της Λετονίας για επίσκεψη στους πολιτικούς κρατούμενους του νεοναζιστικού καθεστώτος δικαιολογεί η ΕΕ. Πρέπει να είναι κα-νείς υπέρ της ΕΕ, για να πάρει χρήμα που συσσωρεύτηκε από τη φορολόγηση και των «αντιφρονούντων», και όσων δηλαδή δεν είναι υπέρ του Ευρωστρατού, δεν θέλουν δημιουργία ευρωπαϊκής συνείδησης, δεν θέλουν ως εταίρους τους νεοναζί. Πρέπει να μη μιλάς για αυτά, για να χρηματοδοτείται το κόμμα σου. Όχι, αυτό δεν λέγεται «εξαγορά σιωπής»…

Άρθρο 5-Εκτέλεση και Έλεγχος : «(…) Οι οικίες υπηρεσίες μπορούν να ασκούν κάθε αποστολή επιτόπου ελέγχου που θεωρούν απαραίτητη προκειμένου να διαπιστώσουν την   νομιμότητα και την κανονικότητα χρησιμοποίησης των χορηγούμενων χρηματοδοτήσεων.(…) λαμβάνουν γνώση κάθε δικαιολογητικού στοιχείου, λογιστικού εγγράφου ή άλλου στοιχείου που κρίνουν χρήσιμο για την εκπλήρωση της αποστολής ελέγχου που έχουν αναλάβει και να ζητούν κάθε πληροφορία που θεωρούν απαραίτητη για την εκτέλεση της αποστολής ελέγχου.» Πέραν λοιπόν της παρέμβασης στο πρόγραμμα κάθε κόμματος, προκειμένου αυτό να καταστεί νόμιμο, η ΕΕ καθιερώνει και την παρέμβαση στα οικονομικά των κομμάτων.

Άρθρο 6-Κατανομή:«Οι χρηματοδοτήσεις(…)χορηγούνται σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα μόνο αν είναι σε θέση να αποδείξει ότι τουλάχιστον το 25% του προϋπολογισμού του προέρχεται από άλλη πηγή εκτός από το γενικό προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών κοινοτήτων».Πρέπει να δώσεις λίστα με τους χρηματοδότες σου, ώστε να φακελώνονται οι πολιτικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων-χρηματοδοτών.

«Πρώτος και καλύτερος» ο ΣΥΝασπισμός της «Αριστεράς» φρόντισε και  ίδρυσε μαζί με άλλους «αριστερούς» ανά την Ευρώπη ένα τέτοιο πολιτικό κόμμα, το λεγόμενο «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», αποδεχόμενος αδιαμαρτύρητα το αντιδημοκρατικό αυτό νομικό πλαίσιο: Ένα «αριστερό» κόμμα, που δεν εναντιώνεται σε καμία βασική επιλογή της ΕΕ, δεν εναντιώνεται στην ίδια την ΕΕ. Τι αντίφαση…

Advertisements

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: