Νεπαλ: συνεντευξεις Κιραν (20/12/2012) και Narayan Kaji Shrestha (27/12/2012)

 

20/12/2012

 

Μετά την 5η μετάθεση του τελεσίγραφου του Προέδρου του Νεπάλ Ram Baran Yadav για συμβιβασμό μεταξύ των κομμάτων ο πρόεδρος του αποσχισθέντος ΚΚΝ-Μαοϊκού Mohan Baidya (Kiran) δείχνει αδιάφορος απέναντι σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων βασικών δυνάμεων. Πιστεύει πως οι τρέχουσες συνομιλίες δεν θα οδηγήσουν σε διαρκείς λύσεις εφ’όσον δεν συμπεριλαμβάνουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Οι Kiran Pun και Biswas Baral προσπάθησαν να μάθουν περισσότερα για τη δυσαρέσκεια του βετεράνου μαοϊκού ηγέτη για τις τρέχουσες εξελίξεις.

 

Πώς εκτιμάτε την πρωτοβουλία του Προέδρου για συμβιβασμό μεταξύ των πολιτικών κομμάτων;

 

Η πρωτοβουλία του Προέδρου, ως ηγέτη κράτους και προστάτη του προσωρινού συντάγματος, για απεμπλοκή, πρέπει να αντιμετωπιστεί θετικά. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει είναι αντί όλα τα πολιτικά κόμματα να κάτσουν κάτω να βρουν μια λύση, μόνο οι λεγόμενες μεγάλες πολιτικές δυνάμεις έχουν κληθεί και διαπραγματεύονται. Αυτό δεν είναι μια θετική εξέλιξη.

 

Πιστεύετε πως δεν έχει υπάρξει προσπάθεια να ληφθεί υπόψη το κόμμα σας;

 

Όχι μόνο το δικό μας, εννοώ πως πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ όλων των κομμάτων, μεγάλων και μικρών. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να συμβουλευτεί όλες τις δυνάμεις πριν κάνει κάποια κίνηση, αντί να προσπαθεί να διαβουλεύεται με μόνο τρία ή τέσσερα κόμματα. Έτσι, ενώ αξιολογούμε θετικά την πρωτοβουλία του Προέδρου για συνεννόηση, πιστεύουμε ότι η προσπάθειά του είναι ελλιπής.

 

Αν  υπάρξει συμφωνία μεταξύ αυτών των τριών ή τεσσάρων δυνάμεων, θα την αποδεχόσασταν;

 

Πιστεύω πως οι τρέχουσες πολιτικές συζητήσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό επικεντρωθεί στο ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός αντί να γίνεται προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της χώρας με τη συζήτηση επί συγκεκριμένης ατζέντας. Το αν δεχτούμε ή όχι τη συμφωνία τους εξαρτάται από τη φύση της. Αλλά είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε συμπεριληφθεί στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

 

Δεν έχετε εμπλακεί σε συζητήσεις με άλλα κόμματα για την προώθηση εκ μέρους του ΚΚΝ-Μ ως πρωθυπουργού του RamBahadurThapaBadal”;

 

Είχε υπάρξει ένας γύρος συζητήσεων με διάφορους ηγέτες κομμάτων, αλλά τελευταία δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση επ’ αυτού. Θα μπορούμε να καταθέσουμε ζωηρά τις απόψεις μας μόνο αν υπάρχει μια ευρεία πολυκομματική πλατφόρμα, η οποία, επί του παρόντος, δεν υπάρχει.

 

Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μεγάλων κομμάτων και κατόπιν το ΚΚΝ-Μ κληθεί να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, τι θα κάνει το κόμμα σας;

 

Τώρα η συζήτηση είναι τέτοια που οι ίδιες δυνάμεις που ήταν υπεύθυνες για τη διάλυση της Συντακτικής Συνέλευσης λένε πως μπορούν τόσο να βρουν ένα διέξοδο όσο και να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. Πρώτον, θα πρέπει να υπάρξει ένας απολογισμός για το τι πήγε στραβά: Τι ήταν που οδήγησε στη διάλυση την παλιά Συντακτική Συνέλευση; Δεύτερον, δεδομένου ότι ακούμε διάφορους ηγέτες κομμάτων να λένε ότι οι παλιές συμφωνίες πρέπει να εγκαταλειφθούν αφού οδηγούμαστε σε εκλογές για νέα Συντακτική Συνέλευση, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι θα απογίνουν οι παλιές συμφωνίες. Ακόμα και η φύση των ερχόμενων εκλογών δεν είναι ξεκάθαρη. Μόνο όταν υπάρξουν συζητήσεις επί των θεμάτων αυτών μπορεί να είναι ξεκάθαρο το μέλλον.

 

Μερικά ανώτατα στελέχη του ΚΚΝ-Μ δηλώνουν πως θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές αν αυτές διεξαχθούν χωρίς συγκατάθεση του κόμματος.

 

Ναι, δεν τίθεται θέμα συμμετοχής σε εκλογές που θα αποφασιστούν χωρίς να ληφθούμε υπόψη. Δεν αποδεχόμαστε καμία συμφωνία που έχει επιτευχθεί μόνο μεταξύ τριών ή τεσσάρων κομμάτων.

 

Ποιος είναι ο τρέχων πολιτικός οδικός χάρτης του ΚΚΝ-Μ;

 

Ο τελικός οδικός χάρτης θα αποκρυσταλλωθεί στο ερχόμενο συνέδριό μας το Γενάρη. Είναι πολύ δύσκολο να πω ποια θα είναι η στρατηγική μας σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση σύγχυσης στη χώρα, όπου επικρέμεται η προοπτική νέων εκλογών για Συντακτική Συνέλευση και το η μελλοντική πορεία της χώρας δείχνει να μην είναι ξεκάθαρη.

 

Έχει υπάρξει μια προσπάθεια από τον τρέχοντα κυβερνητικό συνασπισμό ή αντιπολιτευόμενα κόμματα να σας προσεγγίσουν;

 

Όχι, δεν έχει υπάρξει καμία τυπική προσέγγιση από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Είχαμε έναν γύρο συνομιλιών με ηγέτες του ΚΚΝ-ΕΜΛ, αλλά, γενικά, μείναμε εκτός των τρεχουσών διαπραγματεύσεων.

 

Έχει κάνει κάποια προσπάθεια ο Πρόεδρος;

 

Είμαστε σε επαφή με τον Πρόεδρο. Αφού ο Πρόεδρος προσπαθεί για εύρεση μιας διεξόδου μέσω του άρθρου 38 παρ. 1 του προσωρινού Συντάγματος, συζητάμε επίσης τι θα γίνει αν η όλη αυτή απόπειρα αποτύχει. Πιστεύω ο πρόεδρος θα πρέπει να προσπαθήσει να βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων. Οι προσπάθειές του ως προς αυτό δεν έχουν αποδειχτεί επαρκείς.

 

Πώς ερμηνεύετε τη διαμάχη που φαίνεται να προκύπτει μεταξύ του πρωθυπουργού Μπαταράι και του Πουσπα Καμάλ Νταχάλ (σ.μετ. Πρατσάντα) επί του θέματος της αλλαγής κυβέρνησης;

 

Παρακολουθώντας τις ειδήσεις από τα ΜΜΕ, φαίνεται πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ Μπαταράι και Νταχάλ επί του σχηματισμού κυβέρνησης βάσει συμβιβασμού των κομμάτων. Δεν πιστεύω πως υπάρχουν σοβαρές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους, ακόμα κι αν έχουν διαφορές επί ειδικότερων ζητημάτων.

 

Τα δύο μαοϊκά κόμματα έχει προγραμματιστεί να διεξάγουν τα συνέδριά τους στο άμεσο μέλλον.  Σε τι θα διαφέρουν τα δύο αυτά συνέδρια;

 

Πρώτον, το ΕΚΚΝ(Μ) δηλώνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για μια «νέα λαϊκή επανάσταση» σε ένα πλαίσιο που είναι διαφορετικό, ενώ εμείς σθεναρά την υποστηρίζουμε. Δεύτερον, εμείς στο συνέδριο θα δώσουμε έμφαση στο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, ενώ το άλλο κόμμα είναι μάλλον απίθανό να αποδώσει τέτοια σημασία σε αυτό το ζήτημα. Πέραν αυτών, το άλλο κόμμα έχει αποφασίσει να προχωρήσει με ατζέντα για μια «ομόσπονδη δημοκρατία» (federal democratic republic), ενώ εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε έμφαση στην «λαϊκή ομόσπονδη δημοκρατία». Στο πολιτικό μέτωπο, πιστεύουμε πως το ΕΚΚΝ(Μ) έχει κάνει σοβαρά λάθη και συνέβαλε στην αποτυχία της Συντακτικής Συνέλευσης, ενώ αυτοί δεν είναι έτοιμοι να παραδεχτούν τέτοια λάθη.  Να μερικά σημεία διαφορών.

 

Ηγετικά στελέχη του ΕΚΚΝ(Μ) δηλώνουν πως αφού δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε τη διάσπαση του κόμματος, οι πιθανότητες επανένωσης είναι μεγάλες. Έτσι έχουν τα πράγματα;

 

Η λογική για τη διάσπαση του μαοϊκού κόμματος φαίνεται αρκετά ξεκάθαρα τόσο στα κομματικά κείμενα όσο και στην προσωπική συμπεριφορά των ηγετών του ΕΚΚΝ(Μ). Αναφορικά με το ζήτημα της ενότητας, δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα επί του παρόντος. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να παραδεχτούν τα λάθη που διέπραξαν στο παρελθόν και να υιοθετήσουν εκ νέου την ατζέντα που άφησαν. Μέχρι αυτό να συμβεί, δεν υπάρχει καμία προοπτική επανένωσης.

 

http://www.myrepublica.com/portal/index.php?action=news_details&news_id=46777

 

 

27/12/2012

 

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΚΝ(Μ) Narayan Kaji Shrestha έχει πολλούς ρόλους αυτές τις ημέρες. Είναι μέλος της κομματικής τετραμελούς ομάδας διαπραγμάτευσης με τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις για την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου. Ως αναπληρωτής πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών, έχει γίνει γνωστός για τις πρωτοβουλίες του για αυστηρή εφαρμογή του διπλωματικού πρωτοκόλλου σχετικά με τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και διπλωματικών αποστολών, όπως και για τις ρητές αντιρρήσεις του για τη στάση της κυβέρνησης Μπαταράι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Οι δημοσιογράφοι της Republica Kosh Raj Koirala και  Mahabir Paudyal, συναντήθηκαν μαζί του για να συζητήσουν πλειάδα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος ταξιδιού του Προέδρου στην Ινδία.

 

Συμμετέχετε στην τετραμελή μαοϊκή ομάδα διαπραγμάτευσης με την αντιπολίτευση. Ποια λύση προτείνετε για την απεμπλοκή από την τρέχουσα κρίση;

 

Πρώτον, είναι ζωτικής σημασία να φέρουμε τις μεταβατικές πολιτικές σε ένα ουσιαστικό τέλος. Αυτή είναι η ιστορική ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων. Επί του παρόντος, ο μόνος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι μέσω των εκλογών της Συντακτικής Συνέλευσης ως τις 29 Μάη 2013. Αλλά προς αυτό χρειάζεται να μπορούμε να έλθουμε σε μια συνεννόηση για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να συμφωνήσουμε για νέες εκλογές και να θέσουμε τις βάσεις για την εκπόνηση ενός νέου Συντάγματος μέσω μιας νέας Συντακτικής Συνέλευσης. Θα πρέπει να έρθουμε σε μια συνεννόηση προς αυτό το σκοπό τις αμέσως επόμενες ημέρες.

 

Ο πρωθυπουργός επιμένει να ενταχτούν οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις στη σημερινή κυβέρνηση για μια μικρή περίοδο, προτού η ηγεσία της δοθεί στο Νεπαλέζικο Κογκρέσο. Αλλά η αντιπολίτευση θεωρεί την παραίτηση του πρωθυπουργού ως προϋπόθεση. Σε αυτή την κατάσταση, πώς θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο;

 

Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να μετατρέψουμε την τρέχουσα κυβέρνηση σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να της επιτρέψουμε να διεξάγει εκλογές. Έτσι, αν η αντιπολίτευση, ειδικότερα το ΝΚ και το ΚΚΝ/ΕΜΛ συμμετέχουν στην κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο. Το καλύτερο θα ήταν να αφήσουμε αυτή την κυβέρνηση να αποφασίσει ζητήματα σχετικά με τις νέες εκλογές πριν το ΝΚ αναλάβει την πρωθυπουργία. Αυτό θα ήταν συνταγματικά δίκαιο και σχετικά εύκολο. Αλλά η κόκκινη γραμμή μας είναι η εξασφάλιση νέων εκλογών για Συντακτική Συνέλευση. Έτσι, είμαστε ανοιχτοί σε άλλες επιλογές αν υπάρξει εγγύηση για νέο Σύνταγμα από μια νέα Συντακτική Συνέλευση. Αν αυτό είναι εγγυημένο, τότε το ποιος θα ηγείται της κυβέρνησης δεν θα αποτελεί εμπόδιο.

 

Τελευταία, ο πρόεδρος του κόμματός σας Πουσπα Καμάλ Νταχάλ (σ.μετ: Πρατσάντα) δείχνει ευελιξία για το θέμα της νέας κυβέρνησης αν και ο πρωθυπουργός δείχνει αμετακίνητος επί του θέματος. Αυτό δείχνει πως δημιουργείται μια σύγκρουση μεταξύ Πρωθυπουργού και Νταχάλ. Είναι έτσι;

 

Έχουμε διαφορές στο κόμμα επί μερικών πολιτικών ζητημάτων και για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Πρέπει να αναγνωρίζουμε τέτοιες διαφορές και να τις θεωρούμε φυσιολογικές. Αλλά το κόμμα μας επιμένει με σθένος στο ότι στην τρέχουσα κυβέρνηση πρέπει να επιτραπεί να διεξάγει εκλογές και να μπουν οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις σε αυτή. Επομένως, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της κομματικής γραμμής και της θέσης του Πρωθυπουργού. Αλλά το κόμμα δεν θεωρεί πως μόνο η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να διεξάγει εκλογές. Δεν βλέπω μεγάλη διαφορά μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού. Ούτε ο πρωθυπουργός έχει φέρει τον πρόεδρο σε δύσκολη θέση.

 

Δεν αληθεύει ότι η σθεναρή στάση του πρωθυπουργού έχει φέρει τον πρόεδρο σε δύσκολη θέση;

 

Ο πρόεδρος δρα σύμφωνα με την επίσημη κομματική γραμμή. Επομένως, δεν υπάρχει βάση για δημιουργία σύγκρουσης μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου.

 

Ακόμα και μετά τη φετινή διάσπαση του κόμματος, το ΕΚΚΝ(Μ) λέγεται πως συνεχίζει να σπαράσσεται από φράξιες, διχασμένο μεταξύ μιας φράξιας με επικεφαλής εσάς, μιας άλλης με επικεφαλής τον πρόεδρο Νταχάλ και μια Τρίτη με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπαταράι.

 

Δεν αρνούμαστε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας σε όρους ιδεολογίας. Επομένως, είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για αρκετά θέματα μεταξύ εμού, του πρωθυπουργού και του προέδρου. Αλλά αναφορικά με το βασικό πολιτικό οδικό χάρτη και το σχέδιο δράσης, δεν έχουμε καμία απολύτως διαφορά. Στην πραγματικότητα, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τέτοια ισχυρή ενότητα μεταξύ μας για βασικά πολιτικά ζητήματα.  Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε  διαφορές σε άλλα ζητήματα. Οι διαφορές προϋπήρχαν, υπάρχουν τώρα και θα υπάρχουν καποιες διαφορές και μελλοντικά. Ωστόσο, είμαστε εναντίον του φραξιονισμού κάθε είδους. Ο φραξιονισμός είναι εχθρικός στην ισχυροποίηση της ενότητας.

 

Υπήρχαν επίσης φήμες ότι εσείς σκεφτόσασταν ακόμα και να παραιτηθείτε για τις εσωκυβερνητικές διαφορές.

 

Όπως ξέρετε, η κομματική απόφαση είναι ισχυρότερη της ατομικής απόφασης στο κομματικό σύστημα. Έτσι, μια παραίτησή μου δεν έχει νόημα, εκτός και αν το κόμμα την κάνει αποδεκτή. Το κόμμα δεν θα μου επέτρεπε να παραιτηθώ και εγώ σεβάστηκα την κομματική απόφαση.

 

Ας αλλάξουμε θέμα. Εργάζεστε προς μια αυστηρή τήρηση του διπλωματικού πρωτοκόλλου και κώδικα συμπεριφοράς στις συναντήσεις μεταξύ ξένων επισκεπτών και επικεφαλής διπλωματικών αντιπροσωπειών και βασικών πολιτικών παραγόντων και υπουργών. Πόσο αποτελεσματικό είναι;

 

Έχω διαπιστώσει ότι το πρωτόκολλο γίνεται σεβαστό από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ωστόσο, αληθεύει επίσης ότι αρμόδιοι σε υπεύθυνες θέσεις δεν έχουν πάρει το ζήτημα σοβαρά. Οι βασικοί πολιτικοί παράγοντες, πρώην πρωθυπουργοί και άλλοι υπουργοί δεν φαίνεται να έχουν κατανοήσει τη σημασία τήρησης του πρωτοκόλλου όταν συναντούν ξένους εκπροσώπους. Έτσι, τους καλώ να είναι πιο σοβαροί στην τήρηση των διπλωματικών κανόνων.

 

Πρόσφατα γνωστοποιήθηκε ότι η αυστηρή σας στάση επί του θέματος προκάλεσε τη δυσφορία του Προέδρου και του Πρέσβη των ΗΠΑ στο Νεπάλ.

 

Μίλησα κατ’ ιδίαν στον Πρόεδρο πριν δημοσιοποιήσω το θέμα. Του υπενθύμισα ότι το πρωτόκολλο πρέπει να τηρείται αυστηρά. Του είπα ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον επικεφαλής του κράτους να το τηρεί. Του ζήτησα να μην προσφεύγει στα κανάλια της ξένης διπλωματίας αν θέλει να συναντάται με εκπροσώπους ξένων χωρών. Άκουσε με θετικό πνεύμα τη συμβουλή μου. Αλλά έχουν προκύψει κάποια προβλήματα. Αν την είχε πάρει στα σοβαρά, όπως είχε υποσχεθεί, ίσως να μη χρειαζόταν να δημοσιοποιήσω το ζήτημα. Του τόνισα εκ νέου τη σοβαρότητα του θέματος. Και τότε μου επιβεβαίωσε ότι σκέφτεται σοβαρά τα όσα θέτει ο υπουργός εξωτερικών. Σχετικά με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, μου εμπιστεύτηκε ότι εκτιμά πραγματικά τη θέση του υπουργείου των εξωτερικών επί του θέματος της διατήρησης του πρωτοκόλλου. Επομένως, πιστεύω ότι δεν έχω δυσαρεστήσει ούτε τον πρέσβη.

 

Υπάρχει επίσης ο ισχυρισμός ότι δεν διαδραματίσατε εποικοδομητικό ρόλο στη διοργάνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα.

 

Αυτό είναι εντελώς αναληθές. Όσο προσπάθησα να κάνω εφικτό το ταξίδι του κινέζου πρωθυπουργού στο Νεπάλ, άλλο τόσο προσπάθησα για το ταξίδι του νεπαλέζου πρωθυπουργού στην Κίνα. Πήρα αυτή την πρωτοβουλία όχι μόνο μέσω των τυπικών καναλιών και της διπλωματικής αλληλογραφίας με την κινεζική κυβέρνηση. Έκανα ό,τι μπορεί να κάνει ένας υπουργός για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού μας στην Κίνα.

 

Φαίνεται ότι στην πράξη αντιτίθεστε σε κάθε συμφωνία που συνάπτει ο πρωθυπουργός. Αληθεύει;

 

Έχουμε κάποιες διαφορές για πολλά ζητήματα, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν. Δεν υπάρχει κάτι να κρύψουμε.  Αντιτίθεμαι σε κάθε απόφαση που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα. Έχω πει στο κόμμα και τον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να μείνω θεατής απέναντι σε πολιτικές που έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε εθνικά ζητήματα.

 

Λέγεται ότι η στάση σας στο θέμα των σχέσεων με την Ινδία είναι διαφορετική από αυτή του πρωθυπουργού.

 

Σχετικά με την Ινδία, η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Η Ινδία είναι γείτονάς μας και πρέπει να έχουμε καλές διπλωματικές σχέσεις μαζί τους. Μια αντιινδική στάση δεν μπορεί ποτέ να είναι θεμέλιο της εξωτερικής μας πολιτικής. Παράλληλα όμως με αυτό, πιστεύω επίσης πως οι Νεπαλέζοι πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίζουν μόνοι τους ζητήματα ενικής σημασίας. Και ότι κάθε συμφωνία με την Ινδία πρέπει να έχει στο επίκεντρο τα εθνικά συμφέροντα και το νεπαλέζικο λαό. Η έγνοιά μου είναι να μην υπάρχει έξωθεν ανάμειξη στο δικαίωμα του Νεπάλ για αυτοκαθορισμό και ανεξαρτησία. Επομένως, μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ του πρωθυπουργού και εμού επί του θέματος. Αλλά οι νεπαλέζοι έχουν παλέψει επί δεκαετίες και έχουν θυσιάσει χιλιάδες ζωών για το καλό της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας. Με τίποτα δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε επ’ αυτού.

 

Αντιτεθήκατε στη Διμερή Συμφωνία Προώθησης και Προστασίας των Επενδύσεων (ΔΣΠΠΕ) με την Ινδία και εκφράσατε επίσης την αντίρρησή σας για τον προτεινόμενο εκσυγχρονισμό του συστήματος ελέγχου της μετανάστευσης του Διεθνούς Αεροδρομίου του Τριμπουβάν (ΔΑΤ) από την Ινδία. Σε τι διαφωνείτε επ’ αυτών των θεμάτων με τον πρωθυπουργό;

 

Έχω μιλήσει αρκετά για τις επιφυλάξεις μου αναφορικά με τη ΔΣΠΠΕ. Στην πραγματικότητα, αντιτάχθηκα σε αυτή ακόμα και την ώρα της υπογραφής της στο Δελχί. Στο θέμα του ΔΑΤ, κανείς δεν αρνείται την αναγκαιότητα άμεσου εκσυγχρονισμού του συστήματος ελέγχου της μετανάστευσής μας. Αφορά άλλωστε και την εθνική μας ασφάλεια. Αντίστοιχα, είναι φυσικό για την Ινδία να θέλει να διατηρείται η τάξη στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας με την  οποία έχει ανοιχτά σύνορα. Αλλά ακόμα πιστεύω ότι το έργο πρέπει να αναληφθεί από εσωτερικούς πόρους. Δεν πρέπει να εξαρτώμαστε σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα από έναν γείτονα. Σε τελική ανάλυση, δεν πρόκειται καν για ένα μεγάλο έργο. Πρέπει να αποπερατώσουμε το έργο αλλά με δική μας πρωτοβουλία.

 

Πώς εκτιμάτε το ρόλο της Ινδίας στα πολιτικά πράγματα του Νεπάλ;

 

Πρώτον, δεν πρέπει να κατηγορούμε άλλους για τα προβλήματά μας. Αυτό δεν επιλύει τίποτα. Αν οι πολιτικές δυνάμεις είναι αρκετά τολμηρές, κανένας δεν μπορεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Επομένως, εμείς πρέπει να κατηγορούμαστε για αυτή την κατάσταση όπου έχουμε φτάσει να πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πολιτική λύση χωρίς εξωτερική ανάμειξη. Η κατάσταση είναι τέτοια που ακόμα και αν τα πολιτικά κόμματα επετύγχαναν να ξεπεράσουν το σημερινό αδιέξοδο, ο λαός θα υποπτευόταν πως η Ινδία έχει βάλει το χεράκι της. Αυτό είναι πραγματικά λυπηρό. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε για να διορθώσουμε αυτή την παρεξήγηση. Αλλά θα ήταν καλύτερο για τους γείτονές μας να μείνουν μακριά από τα εσωτερικά μας ζητήματα, ώστε να διαλύσουν τις αμφιβολίες για τις πραγματικές τους προθέσεις.

 

Ο πρωθυπουργός Μπαταράι λέγεται ότι χαίρει ακόμα και τώρα της υποστήριξης του Νέου Δελχί. Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος πραγματοποιεί τώρα επίσημη επίσκεψη στην Ινδία. Λέγεται ότι ο Πρόεδρος θα επιστρέψει κομίζοντας μήνυμα της Ινδίας για απεμπλοκή από το σημερινό αδιέξοδο. Ποια η άποψή σας επ’ αυτού;

 

Δεν θέλω να σχολιάσω πολλά σε αυτό. Είναι αναγκαίο για εμάς να διαβεβαιώσουμε το λαό ότι δεν στηριζόμαστε σε εξωτερικές δυνάμεις για να επιλύουμε τα προβλήματά μας. Όσο για την προεδρική επίσκεψη στην Ινδία, ως υπουργός εξωτερικών και ηγέτης ενός υπεύθυνου πολιτικού κόμματος, συνέστησα στον πρόεδρο ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τον επικεφαλής του κράτους να πραγματοποιήσει εξαήμερη επίσκεψη στο εξωτερικό, ειδικά την ώρα που παίζει ενεργό ρόλο ώστε να συναντηθούν οι πολιτικές δυνάμεις και που τους ζητά να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους.  Του είπα ότι όντας ο συντονιστής της προσπάθειας για να εξέλθουμε του πολιτικού αδιεξόδου, θα πρέπει να παραμείνει εδώ. Του πρότεινα έστω να επισκεφτεί το Benaras για μια μέρα, αν πρέπει.

Δεύτερον, υπάρχει ζήτημα αμοιβαιότητας. Δεν μπορούμε να δώσουμε αρνητική χροιά στην προεδρική επίσκεψη. Αλλά είναι η τρίτη του επίσκεψη στην Ινδία ως προέδρου, ενώ ούτε ο ινδός πρόεδρος ούτε ο ινδός πρωθυπουργός έχουν επισκεφτεί το Νεπάλ εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Του ζήτησα να αναλογιστεί και αυτή την πτυχή.

 

Πώς εκτιμάτε το ενδιαφέρον της ευρύτερους διεθνούς κοινότητας επί των πολιτικών εξελίξεων στο Νεπάλ;

 

Τους βρήκα πολύ θετικούς όσον αφορά την επιτυχία μας στη διευθέτηση του ζητήματος της ενοποίησης των στρατών. Αλλά δείχνουν δυσαρεστημένοι για την αργή πρόοδο της εκπόνησης Συντάγματος. Θέλουν το Νεπάλ να αποκτήσει Σύνταγμα μέσω μιας νέας Συντακτικής Συνέλευσης. Θέλουν να δουν το τέλος του πολιτικού αδιεξόδου το συντομότερο.

 

Τα ινδικά ΜΜΕ εκφράζουν ανησυχία για τον αυξανόμενο ρόλο της Κίνας στο  Νεπάλ. Πώς εκτιμάτε αυτή την εξέλιξη;

 

Δεν το βλέπω κατ’ αυτό τον τρόπο. Η Κίνα θεωρεί το Νεπάλ έναν καλό γείτονα. Δεν έχει άλλο ενδιαφέρον, πέραν του να δει στο Νεπάλ ευημερία και σταθερότητα. Η Κίνα θέλει τη διατήρηση καλών σχέσεων του Νεπάλ με την Ινδία επίσης. Οι κινέζοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι ασπάζονται την ίδια άποψη με τη δική μου.

 

Κλείνοντας, βλέπετε να υπάρχουν ελπίδες για τον τερματισμό του σημερινού αδιεξόδου αμα τη αφίξει του προέδρου το Σάββατο;

 

Ας το ελπίσουμε. Αλλά όπως προείπα, όλα εξαρτώνται από το αν τα πολιτικά κόμματα θα είναι αρκετά τολμηρά για να έλθουν σε συμφωνία εγκαίρως. Όμως, δεδομένης της επιτακτικότητας του ζητήματος, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

 

 

 

 

http://www.myrepublica.com/portal/index.php?action=news_details&news_id=47175

 

Advertisements

Tagged: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: