Νικου Ζαχαριαδη: πώς το ΚΚΕ βλεπει τα πολιτικα μας πραματα σημερα (11/01/1956)

Πώς το ΚΚΕ βλέπει τα πολιτικά μας πράματα σήμερα

 

Συνέντευξη του συντρόφου Ν. Ζαχαριάδη που δημοσιεύτηκε το Γενάρη σε εφημερίδες της Αθήνας

 

Αν θελήσουμε με μια λέξη, χτυπητά και επιγραμματικά να δώσουμε το θεμελιακό πρόβλημα που ορθώνεται σήμερα, με τον καινούργιο χρόνο, μπροστά στην Ελλάδα, θα επαναλάβουμε αυτό που στέκει στα χείλια και στις καρδιές όλων των Ελλήνων: ΑΛΛΑΓΗ!

Η Ελλάδα για να υπάρξει, για να σταθεί στα πόδια της, για να ζήσει, χρειάζεται σαν το οξυγόνο ν’ αλλάξει πορεία, να πάρει τον εθνικό δρόμο.

Γύρω μας στο βαλκανικό και μεσογειακό χώρο συντελούνται ζυμώσεις και εξελίξεις αποφασιστικής και για μας σπουδαιότητας: λαοί και χώρες αποτινάσσουν τις ξένες κηδεμονίες και καταπιέσεις και κατοχυρώνουν την εθνική τους ανεξαρτησία σαν βασικό συντελεστή και προϋπόθεση και για ένα εσωτερικό νοικοκύρεμα και προκοπή. Σεβασμό των εθνικών τους δικαιωμάτων, συνύπαρξη και ίση φιλία με όλους για να ζήσουν σε ειρήνη και ν’ αναπτύξουν πολύπλευρη και ισότιμη οικονομική και εκπολιτιστική συνεργασία για το κοινό καλό, αυτό θέλουν και αυτό επιβάλλουν οι λαοί. Και αυτό είναι που χρειάζεται πρώτ’ απ’ όλα και πάνω απ’ όλα σήμερα και η Ελλάδα, ο λαός μας. Και τούτο είναι το πρωταρχικό στην ΑΛΛΑΓΗ.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της χώρας έχει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κηρυχτεί για μια αλλαγή τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Κάτι πρέπει ν’ αλλάξει στην Ελλάδα, τώρα μάλιστα που γίνεται ολοφάνερη και χτυπητή η καθολική χρεοκοπία, η κατακόρυφη κατάρρευση στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική που ακολουθήθηκε ως τα τώρα.

Πρώτη εκδήλωση της αλλαγής αυτής μπορούσε και έπρεπε να είναι οι εκλογές με υπηρεσιακή και αναλογική. Αυτό ζητά ο λαός, αυτό θέλει ο πολιτικός κόσμος. Το νόημα που έχει το πρώτο αυτό βήμα είναι ότι ο λαός, κυριαρχικά και λεύτερα, πρέπει να πει τι πρέπει να γίνει, απαντώντας στα προγράμματα που θα του εκθέσουν τα πολιτικά κόμματα. Είναι αυτονόητο ότι δίχως αυτό ούτε βήμα μπορεί να γίνει προς τα μπρος. Ώστε αν κάνουν όπως το αποφάσισαν τις εκλογές α λα Σιγκ-Μαν-Ρη, είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να’ χουμε παρά μια τρύπα στο νερό. Οι «τελευταίες» εξελίξεις με την ίδρυση του κόμματος του κ. Καραμανλή, με την άρνηση του Παύλου να δεχτεί την υπηρεσιακή και με την εξ εφόδου προκήρυξη των εκλογών αποτελούν πρόσθετη και μη διφορούμενη ένδειξη για το ότι οι αμερικάνοι ακριβώς προς τέτοιες εκλογές σπρώχνουν. Και αυτό γιατί τρέμουν, όπως ο διάολος το λιβάνι, τη λίγο-πολύ λεύτερη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης. Όμως είναι φως-φανάρι ότι με εκλογές Σιγκ-Μαν-Ρη τα προβλήματα και τα ζητήματα του λαού και του τόπου θα παραμένουν ακέραια και άλυτα. Κι αυτό που με τον τρόπο αυτό θα καταφέρναν, ίσως, να καταπνίξουν προσωρινά, θα ξεπεταγόταν αύριο ξανά στην επιφάνεια πιο απαιτητικό, πιο επιταχτικό, πιο ακατανίκητο. Αν νομίζουν ότι γιατρεύουν την γάγγραινα σκεπάζοντάς την γελιένται τραγικά. Αύριο η εγχείρηση θα τους είναι πιο οδυνηρή. Πιο οδυνηρή γιατί με ξενόδουλες συγκολλήσεις σαν το κομματικό κατασκεύασμα του κ. Καραμανλή, η σαπίλα και η αποσύνθεση πιο βαθιά θα διαβρώσει τη χώρα. Ο κ. Καραμανλής ούτε τον εαυτό του δεν μπορεί να γελάσει ότι ανανεώνει τον πολιτικό οργανισμό της χώρας. Κάνει μια απλή μεταμόσχευση παλιών χρεωκοπημένων «αξιών» στον διαλυμένο οργανισμό του συναγερμού. Η σούμα που βγαίνει είναι πάτος και για τους παλιούς και για τους καινούργιους χρεοκόπους.

Είναι καταπληκτικό ότι ο λεγόμενος «συμμαχικός παράγοντας» στη χώρα μας χρησιμοποιεί όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να αποτρέψει τη χώρα απ’ το δρόμο μιας πραγματικής εκλογικής αναμέτρησης της πολιτικής που’χει για κορωνίδα της τη συμφωνία της 12/10/53 με την πολιτική της αλλαγής. Και σ’ αυτό, όπως το’παμε και πιο πάνω, του συμπαραστέκουν, έτσι είτε αλλιώς, και διάφοροι άλλοι «αρμόδιοι» και μη παράγοντες που τσαλαπατούν αυτό που θέλει ο λαός, αυτό που συμφέρει στον τόπο. Και για να το πετύχουν αυτό, για να εκφοβίσουν μερικούς πολιτικούς κυρίως, καθώς και άλλους κοινωνικούς παράγοντες χρησιμοποιούν γνωστά και ξεφτελισμένα τερτίπια. Το ένα είναι η «απειλή του ΙΔΕΑ και των ομοίων του». Και το άλλο ο «κομμουνιστικός μπαμπούλας». Οι κουκουέδες, μας λένε οι κύριοι αυτοί, πάν’ να ξεγελάσουν του απλοϊκούς για να τους κλείσουν στη στρούγκα τους!

Αν συνασπιστούν οι δημοκρατικές δυνάμεις τότε θα κινηθεί ο ΙΔΕΑ, είναι το ένα επιχείρημα που το προβάλλει κυρίως ο Βενιζέλος, ο σύγχρονος Ιούδας της δημοκρατίας. Δηλαδή, μας λένε, δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα, αλλιώς θα δράσει ο ΙΔΕΑ! Με άλλα λόγια, πρέπει να παραμείνουμε στη σημερινή κατάσταση που ευνοεί ο ΙΔΕΑ, που είναι κιόλας, ουσιαστικά, κατάσταση και του ΙΔΕΑ. Ενώ η αλήθεια είναι ότι μονάχα με το συνασπισμό των δημοκρατικών δυνάμεων, επικεφαλής της πάλης του λαού, μαζί με τα στρατευμένα παιδιά του και τους τίμιους αξιωματικούς μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί ο ΙΔΕΑ και ο κάθε κατεργάρης.

Οι κομμουνιστές σας ξεγελάν. Δεν βλέπετε ότι όλο συνωμοτούν και όλο παράνομα δουλεύουν; Αυτό είναι το δεύτερο επιχείρημά τους. Μα και στην πολιτική κείνο που κρίνει είναι τα έργα. Και τα έργα των κομμουνιστών βροντοφωνούν ότι το ΚΚΕ πρωτοπορεί στους αγώνες του λαού και στις θυσίες για το καλό και την προκοπή της πατρίδας.  Και τα έργα των κομμουνιστών είναι τέτοια, λαϊκά, που σπάνε εύκολα τις σαπουνόφουσκες που τόσο χοντροκομμένα και αδέξια ξαμολά ο κ. Καλαντζής με τα «κρυπτογραφήματά» του, που, ούτε καν χρειάζεται να το πούμε, είναι ψεύτικα απ’ την αρχή ως το τέλος. Και μια που τα έργα των κομμουνιστών είναι δημοκρατικά, πώς τότε μπορεί να γίνει λαϊκός, εθνικός, δημοκρατικός και πατριωτικός αγώνας δίχως τους κομμουνιστές; Δεν είναι ολοφάνερο ότι ένας τέτοιος αποκλεισμός μονάχα το δημοκρατικό αγώνα θα ζημιώσει;

Είναι καθαρό ότι τα δύο επιχειρήματα που προβάλλονται αδιάκοπα, την ίδια προέλευση έχουν και τον ίδιο σκοπό επιδιώκουν: να εξασθενίσουν το δημοκρατικό αγώνα, γιατί συσταίνουν συνθηκολόγηση μπροστά στον ΙΔΕΑ και αποκλεισμό των κομμουνιστών που είναι απ’ τους πιο αποφασιστικούς και πρωτοπόρους παλαιστές στο δημοκρατικό αγώνα. Είναι επίσης καθαρό ότι χωρίς να μπει φραγμός στα μαγειρέματα του ΙΔΕΑ και των εμπνευστών του και χωρίς σύμπραξη με τους κομμουνιστές, αποτελεσματικός δημοκρατικός αγώνας δεν μπορεί να γίνει.

Ώστε αυτό που επιβάλλεται σήμερα που ορίστηκαν οι εκλογές είναι πανδημοκρατικός συνασπισμός απ’ τη μια άκρη ως την άλλη και δίχως καμιά εξαίρεση, αποφασιστική προβολή της δημοκρατικής αλλαγής, και μαζική πάλη για την αλλαγή, οπότε θ’ αντιμετωπιστούν τελέσφορα όλοι οι αντίπαλοί της και μαζί τους και ο ΙΔΕΑ και θα ανατραπούν τα σχέδια για εκλογές Σιγκ-Μαν-Ρη, θα επιβάλει ο λαός εκλογές με αναλογική και υπηρεσιακή. Αν ο πολιτικός κόσμος συμφωνήσει ότι στις εκλογές της 19 του Φλεβάρη επιβάλλεται να δοθεί αποκλειστικά και ενιαία η μάχη ενάντια στην καραμανλίδικη στρέβλωση και νόθεψη της πολιτικής ζωής της χώρας και του εθνικού συμφέροντος, το ΚΚΕ συμφωνάει απόλυτα. Και θα πάρει μέρος στη μάχη αυτή με όλες του τις δυνάμεις χωρίς να προβάλει καμιά άλλη αξίωση. Όταν σαρωθεί το σημερινό κύριο εμπόδιο στο δρόμο προς την αλλαγή, τότε ο λαός θα μπορέσει με την αναλογική ν’ αποφανθεί για το ποιόν και το βαθμό της Αλλαγής. Ώστε η θέση του ΚΚΕ είναι πεντακάθαρη και δεν  μπορεί να προκαλέσει καμιά παρεξήγηση. Πρωταρχικό και βασικό είναι να βρούμε για τις εκλογές της 19 του Φλεβάρη κοινή γλώσσα με όλους που αποκρούουν τον πρωτοφανή εκβιασμό και την παραποίηση του εθνικού συμφέροντος που επιχειρεί ο Καραμανλής και οι αμερικάνοι, την αντεθνική συνωμοσία που αυτοί ξαπόλυσαν. Να βρούμε κοινή γλώσσα και να δώσουμε και κάτω απ’ τις συνθήκες αυτές την εκλογική μάχη. Και το ΚΚΕ θα κάνει όλα όσα περνούν απ’ το χέρι του για να βρεθεί αυτή η κοινή γλώσσα.

Η απαίτηση για αλλαγή και για δημοκρατική σύμπραξη έρχεται απ’ τα κάτω γιγαντωμένη και ακατάβλητη. Εκατομμύρια λαού ήρθαν σε κίνηση για την επιβίωσή τους, την εθνική ανεξαρτησία τους, για την Κύπρο, για τη δημοκρατία και την ειρήνη.

Φωνή λαού- φωνή θεού. Αυτό είναι το πρόσταγμα. Εμείς οι κουκουέδες απαντάμε στο προσκλητήριο: Παρών! Και κάνουμε όλα όσα περνούν απ’ το χέρι μας για να προωθήσουμε τη δημοκρατική αλλαγή, την πανδημοκρατική συνεργασία. Αυτές τις μέρες με το έμπα του καινούργιου χρόνου δόσαμε άλλη μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη για την ειλικρίνεια των προθέσεών μας. Θα’ μασταν όμως πραγματικά για τα κλάματα αν στην Ελλάδα είχαν ακόμα πέραση τέτοια χιλιοξεσκεπασμένα  και σ’ όλον τον κόσμο και σ’ εμάς τερτίπια σαν κι αυτά που σκαρώνει η ασφάλεια για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ, εκφοβίσει τους αδύνατους και εξασθενίσει έτσι τη δημοκρατική συνεργασία.

Ας μη ξεχνάν οι κύριοι αυτοί ότι βρισκόμαστε στο πέρασμα απ’ το 1955 της αφύπνισης στο 1956 της λαϊκής θύελλας. Η μπόρα θα ξεσπάσει. Και ο λαός θα σαρώσει, έτσι όπως το ξέρει να τα παστρέβει καλά η τσαλόσκουπά του. Η ανάπτυξη που πήρε το λαϊκό κίνημα και η δημοκρατική συνεργασία στα 1955 επιτρέπουν να’ χουμε τη βεβαιότητα ότι, με την προϋπόθεση της δημοκρατικής σύμπραξης επικεφαλής του λαού που μάχεται, και οι εκλογές της 19 του Φλεβάρη και έτσι όπως τις μαγειρέψαν μπορούν να γίνουν η αρχή του τέλους για τις δυνάμεις του σκοταδισμού του χαντακώματος λαού και χώρας. Η αρχή της πραγματοποίησης της αλλαγής.

Το σύνθημα για το 1956 είναι: Οργάνωση του λαού στην κάθε γωνιά της χώρας. Πανδημοκρατική σύμπραξη απ’ τα πάνω. Ενότητα και πάλη για την ΑΛΛΑΓΗ. Πραγματοποίηση της Αλλαγής. Ας δώσουμε τα χέρια και η νίκη στα σίγουρα θα’ναι του λαού.

Οι κουκουέδες, χωρίς να τους πτοεί τίποτε, θα’ ναι, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή.

 

11/1/56

 

Σημείωση: το κείμενο δακτυλογραφήθηκε βάσει της ανάρτησης των σελίδων από το περιοδικό ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, Επιθεώρηση για τα ελληνικά και διεθνή προβλήματα, Χρονιά Η’, Φλεβάρης 1956, στο Athens Indymedia στις 23/7/2008.

Tagged: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: