Νεπαλ: Συνεντευξη του Netra Bikram Chand ‘Biplap’

 

Συνέντευξη του Netra Bikram Chand ‘Biplap’-21/2/2013

Στο Νεπάλ, στο οποίο έχει διαλυθεί εδώ και μήνες η Συντακτική Συνέλευση που προέκυψε από τις εκλογές του 2008 που είχαν φέρει πρώτο κόμμα το ΚΚ Νεπάλ (Μαοϊκό) με 38,5%, τα τέσσερα «μεγάλα κόμματα» αποφάσισαν να αντικατασταθεί ο Μπαμπουράμ Μπαταράι (πρωθυπουργός προερχόμενος από το ΕΚΚ Νεπάλ Μαοϊκό) από τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Khil Raj Regmi, ο οποίος αποδέχτηκε να κάνει αυτή τη «θυσία για τα ευρύτερα συμφέροντα του λαού και του έθνους».. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση πολλών άλλων κομμάτων, μεταξύ των οποίων και του ΚΚΝεπάλ-Μαοϊκού.

 

Συνέντευξη του Netra Bikram Chand ‘Biplap’, γραμματέα του ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκού

 Biplap 20130221

Πώς εκλαμβάνει το ΚΚΝ-Μαοϊκό την πρόταση για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου;

 

Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Η πρόταση αυτή δεν προέκυψε με πρόθεση την απεμπλοκή από το βάλτωμα στην πολιτική ζωή και τη διαδικασία εκπόνησης συντάγματος. Θα έλεγα πως αυτή η πρόταση προέκυψε από την ιδιοτροπία κάποιων ηγετών που έχουν ιδιαίτερα συμφέροντα. Προέκυψε χωρίς κατάλληλη ανάλυση της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί.

 

Το κόμμα σας κατηγορεί ανοιχτά την Ινδία για προσπάθεια επιβολής αυτής της πρότασης στο Νεπάλ.

 

Αν μελετήσετε την πρόταση, μπορείτε να πείτε ότι αυτός ο παράγοντας [σ.σ. η Ινδία] έπαιξε κάποιο ρόλο. Ο τρόπος με τον οποίο προέκυψε η πρόταση είναι λίγο ύποπτος. Θα έπρεπε να υπάρξει προσπάθεια όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πειστούν, αντί να έρθει μια πρόταση από ένα μικρό κονκλάβιο ηγετών.

 

Τώρα που έχει πέσει αυτή η πρόταση, δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική συνεννόηση επί αυτής;

 

Ο μόνος τρόπος επί του παρόντος είναι μια ευρεία συνεννόηση μεταξύ των δυνάμεων όλου του πολιτικού φάσματος. Η ανάγκη τώρα είναι μια νέα συνεννόηση που θα αντικαθιστά τη συμφωνία των 12 Σημείων και τη Συνεκτική Ειρηνευτική Συμφωνία(ΣΕΣ), που θα φέρνει όλους τους πολιτικούς δρώντες, από την αριστερά ως τη δεξιά, σε μια πλατφόρμα.

 

Ποια θα μπορούσε να είναι η βάση μιας τέτοιας συμφωνίας;

 

Η τρέχουσα κρίση πηγάζει από την παραβίαση της συμφωνίας των 12 Σημειών και της ΣΕΣ. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ασυνεννοησία μεταξύ των κομμάτων. Χρειαζόμαστε μια νέα συνεννόηση ώστε να αποκατασταθεί η επικοινωνία.

 

Ποιες είναι οι πιθανότητες το ΚΚΝ-Μαοϊκό να δεχτεί την πρόταση για μια κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου;

 

Είναι μια εντελώς αντιεπιστημονική πρόταση. Η αποδοχή της θα ήταν σαν να σπρώχναμε τη χώρα σε νέο κύκλο αβεβαιότητας και χάους. Το να πιστεύουμε πως οι ίδιοι ηγέτες που ευθύνονται για τη διάλυση της Συντακτικής Συνέλευσης και που συστηματικά καταστρέφουν τις βάσεις επί των οποίων οικοδομήθηκαν όλες οι προηγούμενες συμφωνίες θα φτάσουν σε μια αποδεκτή λύση είναι για γέλια. Δεν είναι απλώς το ζήτημα αν μια κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου θα είναι αποδεκτή σε εμάς. Πιστεύουμε πως γενικά η όλη διαδικασία είναι ελαττωματική.

 

Επομένως δεν πιστεύετε πως μια κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου δημιουργείτε για την έγκαιρη προκήρυξη εκλογών για Συντακτική Συνέλευση;

 

Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα μια τέτοια κυβέρνηση να προτάθηκε με στόχο τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Αλλά και έτσι ακόμα, όπως έχουν τα πράγματα στην εθνική πολιτική ζωή, δεν μπορεί να υπάρξουν εκλογές. Όταν ο Μπαμπουράμ Μπαταράι ανακοίνωσε εκλογές για τις 22 Νοέμβρη (σ.μετ: του 2012, διαλύοντας τη Συντακτική Συνέλευση) μπορεί να το είχε κάνει καλοπροαίρετα, αλλά δεν μπόρεσε ούτε το Νεπαλέζικο Κογκρέσο και το ΚΚΝ-ΕΜΛ να πείσει. Ακόμα και αν τώρα είναι μαζί του αυτά τα δύο κόμματα, η πλειοψηφία του λαού, διανοούμενοι και πολιτικοί θα αντιτίθενται σε αυτή την ιδέα. Πώς να διεξαχθούν εκλογές χωρίς τη συγκατάθεσή τους;

 

Κατά την άποψή σας, ποια είναι η διέξοδος από την τρέχουσα κρίση;

 

Αυτό που χρειάζεται το Νεπάλ είναι μια ευρεία πολιτική συνεννόηση. Εναπόκειται στα μεγάλα πολιτικά κόμματα η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας για μια τέτοια συμφωνία.

 

Θα πάρετε μέρος σε νέες εκλογές για Συντακτική Συνέλευση αν αυτές προκηρυχτούν;

 

Αν μπορεί αν υπάρξει ευρεία πολιτική συμφωνία, γιατί όχι; Οι εκλογές είναι ένα σημαντικό σύμβολο μιας διαδικασίας δημοκρατικής, την οποία αποδεχόμαστε ολόψυχα.

 

Το ΚΚΝ-Μαοϊκό προκρίνει την επιλογή μιας ευρείας σύσκεψης (σ.μετ: κομμάτων και παραγόντων, αντί για νέες εκλογές). Αλλά το κόμμα δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία προς αυτό το στόχο.

 

Θα αναβιώσουμε αυτή την ατζέντα την κατάλληλη στιγμή. Τώρα όμως, το κόμμα μας δεν είναι σε θέση να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο. Μέχρι να είμαστε σε θέση να παίξουμε τέτοιο ρόλο, θα συνεχίσουμε στην τρέχουσα κατάσταση, με διαδηλώσεις και συνομιλίες.

 

Ας πάμε σε κάτι άλλο. Το ΕΚΚΝ(Μαοϊκό) δημιουργεί μια «παραγωγική μπριγάδα» για την απασχόληση των στελεχών του που είναι τώρα χωρίς δουλειά. Το ΚΚΝ-Μαοϊκό έχει ένα παρόμοιο σχέδιο για την απασχόληση των στελεχών του;

 

Πρόκειται για μια γελοία ιδέα που πρότεινε ο Πρατσάντα. Οι ίδιοι ηγέτες που διέλυσαν το Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, εκμεταλλεύτηκαν τα μέλη του και ιδιοποιήθηκαν τα χρήματά τους που κέρδισαν με κόπο, φέρνουν τώρα τέτοιες μεγάλες ιδέες. Όσον αφορά το κόμμα μας, δεν βλέπουμε τα προβλήματα το στελεχών μας ξεχωριστά και ως κάτι το διαφορετικό από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τεράστια πλειοψηφία των νεπαλέζων.  Το ζήτημα των αποζημιώσεων προκύπτει όταν τα στελέχη πιστεύουν ότι πρέπει να αποζημιώνονται επειδή παλεύουν για το λαό. Ο μόνος τρόπος η μάζα των στελεχών μας όπως και γενικά ο νεπαλέζικος πληθυσμός να βελτιώσει την κατάστασή του είναι μια επανάσταση που θα κοιτά μπροστά. Είμαστε εθελοντές επαναστάτες, όχι μισθοφόροι.

 

Οι ηγέτες του ΕΚΚΝ(Μαοϊκού) κατηγορούν το κόμμα σας ότι δρα απεγνωσμένα και προσπαθεί να αποσπάσει τη βοήθεια πρώην βασιλοφρόνων.

 

Πρόκειται απλώς για μια απόπειρα να αποσπαστεί η προσοχή από το βασικό ζήτημα. Κατ’ αυτούς, μόνο ο βασιλιάς είναι «πατριώτης». Όμως ο λαός είναι οι πραγματικοί πατριώτες. Το να βρίσκουμε πατριώτες μόνο στους κατοίκους του Narayanhiti και του Baluwatar είναι μια απάτη. Στην πραγματικότητα, είναι ο Πρατσάντα που μου ζήτησε να μιλήσω στον [σ.σ.πρώην Αρχηγό του Στρατού] Rookmangud Katawal και άλλους πρώην βασιλόφρονες. Απολογήθηκε στον Katawal μπροστά στα μάτια μου [επειδή τον είχε απολύσει το 2009].

Δεν πρέπει να είμαστε κοντόθωροι. Πρέπει να επιδιώκουμε τη βοήθεια όλων όσων θέλουν να πάρει η χώρα έναν προοδευτικό δρόμο. Αντί να κατηγορεί τους πρώην βασιλόφρονες που θέλουν να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις επειδή η χώρα βρίσκεται σε κρίση, ο Πρατσάντα ο ίδιος θα έπρεπε να συμμετέχει σε αυτές. Το να αναγνωρίζουν οι πρώην μοναρχικοί ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση και όχι οι ηγέτες ενός κόμματος που προχώρησαν σε πόλεμο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων θα ήταν πολύ λυπηρό. Ο Γκιανέντρα τουλάχιστον καθαιρέθηκε από το θρόνο του. Αλλά εδώ έχεις ηγέτες να στοιχίζονται και να σχηματίζουν μια μεγάλη ουρά για να επισκεφτούν το Siliguri [σ.μετ: ινδική πόλη κοντά στα σύνορα με το Νεπάλ] και το Νέο Δελχί. Αν κάποιες ξένες δυνάμεις πρότειναν να γίνει κάποιος εξ αυτών ο νέος βασιλιάς, άνετα θα πούλαγαν τη χώρα.

 

Κατηγορείστε ότι προκαλέσατε τη διάσπαση με το ΕΚΚΝ(Μαοϊκό) για τις υπέρμετρές σας φιλοδοξίες. Υπάρχει αλήθεια σε αυτό τον ισχυρισμό;

 

[Οι Πρατσάντα και Μπαταράι] έχουν δίκιο. Αν δεν είχαμε υψηλότερες προσδοκίες, γιατί τότε να παλεύαμε; Αντί να παλεύαμε, θα μπορούσαμε να υπηρετούμε στα μαγειρία των Μπαταράι. Δεν είναι κακό να είμαστε φιλόδοξοι, αλλά δεν θα πρέπει να είμαστε υπερβολικά φιλόδοξοι.

 

Η συνέντευξη πάρθηκε από το www.myrepublica.com

 

Advertisements

Tagged: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: