«Η Ελουανα εχει πεθανει εδω και 17 χρονια»


«Η Ελουάνα έχει πεθάνει εδώ και 17 χρόνια»

 

Δύο μέρες τώρα, η Ελουάνα Ενγκλάρο- μετά από 17 χρόνια φυτοζωϊας κατά τα οποία ο εγκεφαλικός της φλοιός είχε παύσει να λειτουργεί συνεπεία ενός σοβαρού ατυχήματος του οποίου θύμα ήταν η κοπέλα- νοσηλεύεται στο Ούντινε στον οίκο ανάπαυσης «La Quiete” όπου μια ιατρική ομάδα θα μειώσει βαθμιαία, μέχρι την οριστική παύση, την τεχνητή σίτιση και χορήγηση νερού, στην οποία υποβάλλεται το σώμα της Ελουάνα.

Και άμεσα ξέσπασε, καθ’υπαγόρευση του Βατικανού, η αντιδραστική πολεμική, η οποία κάνει ψευδώς λόγο για ευθανασία, για απόπειρα ενάντια στην ανθρώπινη ζωή, κλπ. Ο «Υπουργός Υγείας» του Βατικανού, καρδινάλιος Μπαραγκάν, κραυγάζει ότι διαπράττεται μια «ξεκάθαρη δολοφονία».

Όλα αυτά είναι ψέμματα. Τίποτα δεν επιβάλλεται στην Ελουάνα. Το Ανώτατο Δικαστήριο, με μια απόφασή του, αναγνώρισε ότι – σε εκπλήρωση μιας εκφρασμένης θέλησης, με πλήρη συνείδηση και διαύγεια της κοπέλας- πρέπει να επιτραπεί να ασκηθεί το προσωπικό δικαίωμα, το δικαίωμα να διαθέτει κανείς ελεύθερα τη ζωή του κατά πώς επιθυμεί.

Την ίδια μέρα της εισαγωγής της Ελουάνα, έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη ο Αμάντο Ντε Μόντε, επικεφαλής του πρώτου τομέα αναισθησιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ούντινε, που θα ηγηθεί της ιατρικής ομάδας που θα απασχοληθεί με τη διακοπή της τεχνητής σίτισης και χορήγησης νερού. Στην ερώτηση «Θα πονέσει η Ελουάνα;», ο Ντε Μόντε απάντησε ξεκάθαρα: «Η Ελουάνα δεν θα υποφέρει, γιατί έχει πεθάνει εδώ και 17 χρόνια».

Με αυτά τα απλά λόγια έδωσε τη δίκαιη απάντηση στην τρομοκρατική και αντιδραστική καμπάνια την οποία βιώνουμε αυτές τις μέρες. Αλλά ο υπουργός Σακκόνια, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, και όλοι οι υπηρέτες και οι σαλτιμπάγκοι του Βατικανού θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν με όλα τα μέσα τους γιατρούς να υλοποιήσουν τη θέληση της Ελουάνα και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, η οποία έχει συνηθίσει να κυβερνά με νομοθετικά διατάγματα, προετοιμάζει τώρα ένα κατεπείγον διάταγμα που θα μπλοκάρει την ιατρική επέμβαση στο Ούντινε.

Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, και προ πάντων οι κομμουνιστές, πρέπει να κινητοποιηθούν για να τεθεί φραγμός στο αυξανόμενο κύμα κληρικαλιστικού σκοταδισμού, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος, που έχει κάθε άνθρωπος, να επιλέξει να πεθάνει με αξιοπρέπεια.

 

5 Φλεβάρη 2009

Κομμουνιστική Πλατφόρμα

 

 

Σημείωση: η προκήρυξη μεταφράστηκε από τα ιταλικά και αναρτήθηκε στο  Athens Indymedia στις 09/02/2009.

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: