Νεπαλ: συνεντευξη Κιραν (31/3/2013)

 

20130331kiran

Έχετε λάβει επίσημη πρόταση για συνομιλίες;

Όχι. Ακούσαμε μόνο σχετικά μέσω των ΜΜΕ.

Ποια θα ήταν η απάντηση του κόμματός σας και της συμμαχίας σας αν λαμβάνατε μια τέτοια πρόταση;

Πρώτον, θα απαιτούσαμε την ακύρωση της συμφωνίας της 14ης Μάρτη των κομμάτων [σ.σ.ΕΚΚΝ(Μ), Νεπαλέζικο Κογκρέσο, ΚΚΝ-ΕΜΛ, Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο Μαντέζι]. Δεύτερον, μια συνάντηση όλων των κομμάτων θα έπρεπε να συγκληθεί για το σχηματισμό κυβέρνησης από πολιτικά πρόσωπα.

Οι δύο αυτοί όροι θα τεθούν ως προϋπόθεση για διάλογο;

Αποτελούν προϋπόθεση για συνομιλίες. Οι όροι αυτοί πρέπει να εκπληρωθούν πρώτα. Έπειτα θα διαβουλευτούμε με τους συντρόφους μας [σ.σ. των 33 κομμάτων της συμμαχίας] για να καθορίσουμε τις μελλοντικές μας κινήσεις. Για αυτό το λόγο, μια απόφαση που είναι αντισυνταγματική και μη πολιτική θα πρέπει να αχρηστευτεί.

Αν υποθέσουμε πως οι όροι που θέτετε εκπληρώνονται, ποια θα ήταν η ατζέντα σας στις συνομιλίες;

Μετά την ακύρωση της απόφασης, θα μπορούμε να συζητήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση. Τα τέσσερα κόμματα έχουν κάνει διάφορα πράγματα συμπεριλαμβανομένης της ελαχιστοποίησης των εδρών που αποδίδονται αναλογικά. Μετά τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των κομμάτων θα προχωρήσουμε με συγκαταβατικότητα.

Τα κόμματα αυτά έχουν ήδη σχηματίσει κυβέρνηση υπό τον Ανώτατο Δικαστή Khil Raj Regmi. Δεν θα φέρει σύγκρουση η απαίτηση για διάλυση της κυβέρνησης προτού συμμετάσχετε σε συνομιλίες;

Δεν είναι επιλογή μας. Προχώρησαν ενσυνείδητα κατ’ αυτό τον τρόπο. Όταν διεξάγονταν διαπραγματεύσεις, εμείς [από το κόμμα μας] απευθύναμε έκκληση στον πρόεδρο να συγκαλέσει μια συνεδρίαση όλων των κομμάτων για την εύρεση λύσης. Αλλά δεν το έκανε. Θέσαμε μια τέτοια ατζέντα και για την συνεδρίαση όλων των κομμάτων. Αλλά δεν απάντησαν. Ήθελαν να μας αγνοήσουν και να μας προσπεράσουν. Είναι υποχρέωσή μας να επιλέγουμε τη συνεργασία. Δεν θέλαμε σύγκρουση.

Πρώτον, δεν νομίζω ότι θα διεξαχθούν εκλογές για Συντακτική Συνέλευση. Δεύτερον, αν διεξαχθούν, δεν θα ικανοποιηθούν τα δίκαια του απλού κόσμου. Σε μια τέτοια κατάσταση, το Σύνταγμα δεν θα διαμορφωθεί φιλολαϊκό και πατριωτικό. Η κατάσταση δεν βρίσκεται στα χέρια μας. Επομένως, έχουμε ξεκινήσει μια σειρά διαδηλώσεων.

Επομένως, το κόμμα σας σαμποτάρει τη διαδικασία ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων..

Ναι, έχουμε καλέσει τον κόσμο μας να αχρηστέψει τη διαδικασία αυτή. Είναι συμβολικού χαρακτήρα. Το κάναμε ώστε να λάβουν σοβαρά υπόψη την άποψή μας.

Επομένως, αν σας καλέσουν σε διαπραγματεύσεις, θα σταματήσετε τέτοιες κινήσεις;

Δεν θα πάμε σε διαπραγματεύσεις αν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν. Θα αποφασίσουμε σχετικά μόνο μετά τη σύγκληση σύσκεψης με τα σύμμαχά μας κόμματα.

Άκουσα ότι το ΕΚΚΝ(Μ), το ΝΚ, το ΕΜΛ και τα κόμματα των Μαντέζι θέλουν επίσης συνομιλίες μαζί μας. Ποια είναι η νομική και συνταγματική βάση και αρμοδιότητα για μια τέτοια συνεδρίαση; Μόνο ο πρόεδρος και ο πρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχουν μια τέτοια αρμοδιότητα. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε συνομιλίες με τα κόμματα. Θέλουμε να πάμε σε συνομιλίες αλλά όχι αν δεν υπάρχει νόημα.

Αναφέρατε ότι η ανώτατη πολιτική επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα σύγκλησης μιας τέτοιας σύσκεψης. Ποιος πρέπει να την καλέσει;

Οι συνομιλίες πρέπει να υπάρξουν για λύση. Το ζήτημα είναι αν ικανοποιηθούν ή όχι τα θέματα. Αυτό σημαίνει, υπό τις σημερινές συνθήκες, πως δεν υπάρχει λόγος για συνομιλίες.

Αν ο πρόεδρος σάς καλέσει για συνομιλίες, θα δεχτείτε ή όχι, και ποια θα είναι η αντίδρασή σας;

Στην παρούσα κατάσταση, αποφασίσαμε να τον μποϊκοτάρουμε, τον πρόεδρο και την κυβέρνηση. Δεν θα συμμετέχουμε σε συνομιλίες χωρίς μια ένδειξη ότι η συμφωνία των τεσσάρων κομμάτων θα ακυρωθεί.

Τα μεγάλα κόμματα προχώρησαν αγνοώντας σας. Τώρα καλούν σε συνομιλίες. Υπάρχει κάποια σοβαρότητα σε αυτή την κίνηση ή το κάνουν μόνο για τυπικούς λόγους;

Νομίζω προσπαθούν να διεξάγουν συνομιλίες μόνο για την αναγνώριση της απόφασής τους από εμάς. Αν ήθελαν να είναι σοβαροί, θα προέβαιναν σε συνομιλίες στο παρελθόν. Το είχαμε επανειλημμένα πει κυρίως στο ΝΚ και το ΕΜΛ πως αν προχωρούσαν αφήνοντάς μας απ’ έξω, θα αποτύγχαναν. Άφησαν απ’έξω τη βασική επαναστατική πτέρυγα του κόμματός μας. Πώς μπορούν να προχωρήσουν αγνοώντας μας;

Και οι εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση;

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν έχουμε πει ότι θα συμμετέχουμε ή θα τις μποϊκοτάρουμε. Είπαμε ότι οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν κατ’ αυτό τον τρόπο. Χωρίς να διευθετήσουμε τα πραγματικά ζητήματα, δεν μπορούν να διεξαχθούν. Επίσης, σύντομα θα συγκληθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Θα πάρουμε μια επίσημη απόφαση για τις εκλογές.

Και η ανακοινωμένη σειρά διαμαρτυριών;

Θα συνεχιστεί. Μετά την ολοκλήρωσή της, θα διεξάγουμε περισσότερες διαδηλώσεις, έπειτα από μελέτη της πολιτικής κατάστασης.

Κατ’ εσάς, η χώρα προχωρά σε λάθος πορεία.

Η πολιτική ζωή της χώρας έχει περάσει στα χέρια ξένων. Είναι ξεκάθαρο. Οι ινδοί επεκτατιστές και άλλες χώρες καθορίζουν τα πράγματα.

Ένα άλλο ζήτημα, η κατάσταση της εθνικής κυριαρχίας του Νεπάλ είναι σοβαρά κρίσιμη. Η ίδια η ύπαρξη της χώρας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ας αφήσουμε δε την ενίσχυση της δημοκρατίας. Αργά ή γρήγορα, η χώρα θα γίνει ένα νέο Sikkim [σ.μετ: βασίλειο με νεπαλέζικο πληθυσμό, που το 1975 με δημοψήφισμα ενώθηκε με την Ινδία, καταργώντας παράλληλα τη μοναρχία]. Εμείς, οι πατριώτες, οι αριστεροί και όλα τα κόμματα πρέπει να ενωθούμε για να σώσουμε τη χώρα. Επίσης, πρέπει να κατευθυνθούμε ενάντια στη συμμαχία των τεσσάρων κομμάτων και το αντικομματικό τους σύστημα. Αν πετύχουμε αυτό το στόχο, θα σώσουμε τη χώρα και την εθνική μας κυριαρχία.

 Σημείωση: η συνέντευξη αναρτήθηκε στις 31/3/2013 στην ιστοσελίδα

http://www.myrepublica.com/portal/index.php?action=news_details&news_id=52382

από όπου και μεταφράστηκε.

 

Advertisements

Tagged: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: