Μαο Τσε Τουνγκ-Στρατηγικα Προβληματα του Επαναστατικου Πολεμου της Κινας (Ελευθερη Ελλαδα, Γεναρης 1949)

Δ.Σ.Ε.12525-1stratigika

Από καιρό και ενόψει «κινηματικής» αποκατάστασης του Στάλιν από το σημερινό ΚΚΕ (με παράλληλη πολιτική καταδίκη της στρατηγικής του, της πολιτικής συμμαχιών  του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος της εποχής του, όπως και όλων των τακτικών αρχών που ο ίδιος ο Στάλιν διατύπωσε), αναβίωσε μια τάση εντός του αριστερού και προοδευτικού κινήματος που επιθυμεί είτε να μειώσει την παγκόσμια σημασία της εμπειρίας του κινέζικου λαού στην νικηφόρα προσπάθειά του να κατακτήσει τη λαϊκή δημοκρατία, είτε να αντιπαραβάλλει ανταγωνιστικά το Στάλιν με το Μαο (μειώνοντας, παράλληλα, τη θεωρητική, ιδιαίτερα, συνεισφορά είτε του ενός είτε του άλλου), αλλά και όλο το μεταπολεμικό λαϊκοδημοκρατικό κίνημα με το πείραμα της Κίνας.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό ακριβώς ενώνονται «ανανεωτές» αριστεροί, το σημερινό (ανέκαθεν αντιμαοϊκό) μπρεζνιεφικό ΚΚΕ, αλλά και κάποιοι από το μ-λ κίνημα, που είτε συμπίπτουν με το μπρεζνιεφικό ΚΚΕ στην κατασκευή ενός «αντιμαοϊκού ζαχαριαδισμού» είτε είναι κατασκευαστές ενός «αντιζαχαριαδικού μαοϊσμού».

Η ιστορική πραγματικότητα, όμως, δεν επαληθεύει τις απόψεις όλων αυτών.

Το ΚΚΕ, και ιδιαίτερα ο γενικός του γραμματέας, αναγνώριζαν την παγκόσμια σημασία της κινέζικης εμπειρίας, και τόνιζαν τη σημασία της και για το ελληνικό κίνημα. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Ζαχαριάδη που δυστυχώς όλοι οι παραπάνω φαίνεται πως δεν επιθυμούν την επανέκδοσή του:

«Το ΚΚ της Κίνας πάλεψε ένοπλα τριάντα χρόνια. Και μια βασική προϋπόθεση της νίκης του είνε ότι σωστά, μαρξιστικά-λενινιστικά, δημιουργικά, στις συγκεκριμένες κινεζικές συνθήκες εφάρμοσε την ταχτική αυτή αρχή, έπιασε το ιδιαίτερο, το κινεζικά ιδιόμορφο μέσα σ’ όλες τις φάσεις που πέρασε η κινεζική επανάσταση στη μακρόχρονη πορεία της. Το ΚΚ της Κίνας ανάπτυξε και διεξήγαγε έναν «πόλεμο χωρικών» σε συνδυασμό με την πάλη του κινέζικου προλεταριάτου και κάτω από την ηγεμονία του. Εξασφάλισε στην επανάσταση αυτή, που μια βασική ιδιομορφία της είνε και το ότι απτο χωριό, βασικά, άπλωνε προς τις πόλεις, που κατείχαν οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι πράχτορες και συνεργάτες τους, εξασφάλισε την ηγεσία του ΚΚΚ, δημιούργησε το λαϊκό-απελευθερωτικό στρατό, αντιτάχτηκε νικηφόρα στη γιαπωνέζικη εισβολή. Μέσα στην πάλη αυτή σφυρηλατούσε τη λαϊκή ενότητα, τραβόντας σ’ αυτήν όχι μόνο τα μικροαστικά στρώματα μα και την εθνική προοδευτική αστική τάξη, ξεσκέπαζε έτσι και απομόνωνε τη γκομιντανική αντίδραση. Και όταν συντρίφτηκαν απτό Σοβιετικό Στρατό ο γιαπωνέζικος μιλιταρισμός και οι κύριες δυνάμεις του στη Μαντζουρία, απόκρουσε τη γκομιντανική-αμερικάνικη επίθεση, πέρασε σε γενική, στρατηγική αντεπίθεση, σύντριψε τον Τσαγκ-Κάι-Ση και τους αμερικάνους αφέντες του και εξασφάλισε τη νίκη του λαού, την εγκαθίδρυση στην Κίνα της λαϊκής δημοκρατίας. Η κινέζικη αυτή πείρα είχε στο 2ο ένοπλο αγώνα μας και έχει και σήμερα και για μας εξαιρετική σημασία».

(Προβλήματα Καθοδήγησης στο ΚΚΕ, 1952, σ.127-128)

Η αναγνώριση της σημασίας της εμπειρίας του ΚΚ Κίνας από το ζαχαριαδικό ΚΚΕ δεν αφορούσε μόνο τα στρατιωτικά και στρατηγικά ζητήματα. Αφορούσε και τα φιλοσοφικά ζητήματα. Ιδιαίτερα ο Μαο θεωρούταν ένας κλασικός που ανέπτυξε το μαρξισμό-λενινισμό. Αλλά για αυτά, θα υπάρξουν νεότερες αναρτήσεις.

Επί του παρόντος, αναρτάται ένα βιβλίο του Μαο Τσε Τουνγκ, το οποίο το ΚΚΕ εξέδωσε στο βουνό το 1949 (παρμένο και ενοποιημένο από τα ΑΣΚΙ). Αφορά τα «Στρατηγικά Προβλήματα του Επαναστατικού Πολέμου της Κίνας», τμήμα του οποίου δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό «Δημοκρατικός Στρατός» το Γενάρη του 1949 (τεύχος 1), ενώ το Μάη του 1949 (τεύχος 5), υπήρχε και σχετικό άρθρο για το βιβλίο του Μαο που το ΚΚΕ εξέδωσε.

Advertisements

Tagged: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: