Νεπαλ: συνεντευξη Κιραν (21/4/2013)

«Ένα φιλολαϊκό Σύνταγμα δεν μπορεί να εκπονηθεί μέσω της Συντακτικής Συνέλευσης»

 MOHAN_BAIDYA_20130422095501

21  Απρίλη- To KKN-Μαοϊκό, με επικεφαλής τον Μοχάν Μπαϊντία (Κιράν), διάκειται εναντίον της κυβέρνησης υπό τον Ανώτατο Δικαστή που θα διεξάγει νέες εκλογές για μια νέα Συντακτική Συνέλευση. Δεδομένης της συνεχιζόμενης παρεμπόδισης της διαδικασίας εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους από πλευράς ΚΚΝ-Μ, υπάρχει αβεβαιότητα για το αν το κόμμα θα συμμετάσχει στις εκλογές. Οι Gyanu Adhikari  και Dewan Rai  (από την εφημερίδα Kantipur Post) μίλησαν με τον πρόεδρο Μπαϊντία για τη στάση του κόμματος έναντι της κυβέρνησης και των εκλογών για Συντακτική Συνέλευση.

Γιατί αντιτίθεστε στις εκλογές;

Δεν είναι ότι είμαστε εναντίον των εκλογών. Θέλουμε να διορθώσουμε τις λανθασμένες πολιτικές κινήσεις που έχουν γίνει ως τώρα. Ας πούμε καλύτερα πως δεν επιθυμούμε να συμμετάσχουμε στις εκλογές υπό την υπάρχουσα κατάσταση.

Ποιες είναι, επομένως, οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σας στις εκλογές;

Έχουμε ήδη πει τα πάντα ξεκάθαρα. Η συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων και του Μετώπου Μαντέζι έχει απομακρύνει πολλές άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η συμφωνία 11 σημείων σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Ανώτατο Δικαστή και οι 25 τροποποιήσεις στο Σύνταγμα προς χάρη της υπέρβασης των συνταγματικών εμποδίων είναι και οι δύο εσφαλμένες κινήσεις. Πρέπει πρώτα αυτές να ακυρωθούν. Έπειτα, όλα τα κόμματα πρέπει να καθίσουν να συζητήσουν για το πώς προχωράμε. Ένας πρωθυπουργός πρέπει να εκλεγεί από τα πολιτικά κόμματα, ο οποίος θα διεξάγει νέες εκλογές για Συντακτική Συνέλευση. Θεωρούμε υπεύθυνα τα άλλα πολιτικά κόμματα για το υπάρχον χάος.

Κάποια από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν πει πως θα συμμετέχουν στις εκλογές αν ο Πρόεδρος της υπηρεσιακής αυτής κυβέρνησης παραιτηθεί από Ανώτατος Δικαστής.

Ναι, το έχουν πει. Αλλά η θέση μας είναι πως ένας πρωθυπουργός πρέπει να επιλέγεται και να ανήκει σε ένα πολιτικό κόμμα. Η ανάγνωσή μας για την τρέχουσα κατάσταση έχει ως εξής: τα πολιτικά κόμματα, μαζί με το κοινοβούλιο που σχημάτισαν, απέτυχαν να τερματίσουν επιτυχώς την παρατεταμένη πολιτική μεταβατική περίοδο, και για αυτό είναι αποκλειστικά υπεύθυνα. Δεν κουράζονται να μιλούν για διάκριση των εξουσιών, ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και ανταγωνιστικό πολυκομματικό σύστημα ως λύσεις στο πρόβλημα. Όμως δεν κάνουν ό,τι κηρύσσουν. Πιστεύετε πως τα ίδια πολιτικά κόμματα που δεν μπόρεσαν ούτε να σχηματίσουν μια κυβέρνηση από κοινού θα μπορούν να διεξάγουν εκλογές για να εκπονήσουν Σύνταγμα;

Δεν είναι ευκαιρία για εσάς να πάρετε θέση, να συμμετέχετε στις εκλογές και έτσι να φέρετε το λαό στο πλευρό σας;

Πρέπει να δούμε τη σχέση μεταξύ των μέσων και των σκοπών. Τα ζητήματα που έχουμε θέσει αφορούν τη διαδικασία. Αυτή η διαδικασία δεν έχει εξελιχθεί ομαλά. Ο Πρόεδρος θα μπορούσε να συγκαλέσει μια συνάντηση όλων των κομμάτων για τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων σχετικά με το πολιτικό αδιέξοδο, οι οποίες πιθανώς να οδηγούσαν σε διέξοδο. Πάρα πολλά πολιτικά κόμματα έχουν παραμεριστεί: δεν διαβουλεύτηκε μαζί τους.  Αρχικά, το Νεπαλέζικο Κογκρέσο και το ΚΚΝ-ΕΜΛ εξέφραζαν αμφιβολίες για το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών. Τελικά, όμως, συμφώνησαν ακόμα και αυτά. Ξεκάθαρα, αυτό αποδεικνύει πως αυτή η ιδέα ήρθε «έξωθεν». Θα έπρεπε να έχουμε επιλύσει την κρίση μόνοι μας. Δεν θα έπρεπε να λαμβάνουμε υπόψη άλλους όταν συζητάμε πιθανές λύσεις του προβλήματος.

Ακόμα κι αν ο Πρόεδρος καλέσει όλα τα κόμματα, θα μπορούσε να προκύψει η ίδια διαμάχη σχετικά με το αν ένας ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της κυβέρνησης.

Το ζήτημα δεν είναι ο αποκλεισμός μιας μη πολιτικής προσωπικότητας. Μιλάμε για έναν υπεύθυνο, συνταγματικά συμβατό υποψήφιο. Στον [πρόεδρο του ΝΚ] Sushilji προσφέρθηκε η πρωθυπουργία και εμείς ακόμα σταθήκαμε συγκαταβατικοί αλλά δεν υπήρξε σχεδόν καμία συζήτηση επί του θέματος.  Η κυβέρνηση αυτή σχηματίστηκε εντελώς βιαστικά. Ακόμα και σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, ο Πρόεδρος, θεματοφύλακας του Συντάγματος, δεν άσκησε το ρόλο που θα έπρεπε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι όλα τα πολιτικά κόμματα να κάτσουν μαζί και να τακτοποιήσουν τα ζητήματα. Δυστυχώς, τα μεγάλα κόμματα αγνοούν τα άλλα κόμματα. Ισχυριζόμαστε πως συνολικά η διαδικασία είναι λανθασμένη. Αν ψάξουμε να πετύχουμε το στόχο μας μέσα από μια λανθασμένη διαδικασία, είτε θα πετύχουμε λάθος πράγματα είτε δεν θα πετύχουμε τίποτα.

Ποια θα είναι η απάντησή σας αν η κυβέρνηση ορίσει την ημερομηνία, ολοκληρώσει τις προετοιμασίες και προχωρήσει σε κάθε περίπτωση σε εκλογές;

Πρώτον, δεν νομίζω πως εκλογές θα διεξαχθούν δεδομένου του σημερινού επιπέδου προετοιμασίας από την κυβέρνηση και τα κόμματα. Αν πράγματι διεξάγουν εκλογές, η Συντακτική Συνέλευση δεν θα είναι σε θέση να εκπονήσει νέο Σύνταγμα. Είδαμε τι συνέβη στην προηγούμενη Συντακτική Συνέλευση. Βρισκόταν πάντοτε σε αλλουνού τα χέρια. Με άλλα λόγια, ένα φιλολαϊκό σύνταγμα δεν μπορεί να εκπονηθεί μέσω της Συντακτικής Συνέλευσης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ωστόσο, θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαστε εναντίον των εκλογών, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές υπό τις παρούσες περιστάσεις.

Τι εναλλακτικές λύσεις προτείνετε;

Επιζητούμε μια διόρθωση της πορείας. Ζητάμε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με όλα τα κόμματα και ένα πολιτικό πρόσωπο να ηγείται της κυβέρνησης, το οποίο να χαίρει της αποδοχής όλων των κομμάτων.

Έχετε επί μακρόν δράσει στο ΕΚΚΝ(Μαοϊκό). Γιατί το κόμμα σας παραμέρισε στην όλη διαδικασία;

Δεν είναι μόνο εμάς που έχει παραμερίσει. Τόσα άλλα κόμματα αγνόησε και ποτέ δεν διαβουλεύτηκε μαζί τους. Προσεγγίσαμε το ΝΚ και το ΕΜΛ για να μεταφέρει το ακόλουθο μήνυμα: τους είπαμε ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν με μόνη την υποστήριξη του ΕΚΚΝ(Μ). Είναι φυσιολογικό να έχουμε διαφορές με τον Πρατσάντατζι και είναι κατανοητό αυτός να μη μας θέλει στο διάβα του. Αλλά το ΝΚ και το ΕΜΛ δεν επέδειξαν αρκετή ευαισθησία. Πάνω από όλα, πρόκειται για ιδιαίτερες εκλογές, δεν ανταγωνιζόμαστε για έδρες.  Πρόκειται για εκλογές για το Σώμα που θα εκπονήσει Σύνταγμα. Αυτό το είπαμε και στον Πρόεδρο.  Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι αυτός θα έπαιρνε μια τέτοια απόφαση [να υποστηρίξει μια κυβέρνηση υπό τον Ανώτατο Δικαστή]. Να γιατί αμφισβητούμε τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της κυβέρνησης. Και δεν είναι μόνο εμείς που αντιτιθέμεθα σε αυτή την κίνηση. Ο Νεπαλέζικος Δικηγορικός Σύλλογος, που γνωρίζει απ’έξω κι ανακατωτά τους νόμους, αντιτίθεται επίσης σε αυτή την κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω πώς τα κόμματα αυτά μπορούν να προχωρήσουν κλείνοντας τα αυτιά σε όλες αυτές τις φωνές.

Σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε βίαια μέσα για την έκφραση αντίθεσης στις εκλογές;

Θα διαμαρτυρηθούμε εναντίον των εκλογών και της κυβέρνησης με κάθε τρόπο με τον οποίο το κόμμα έχει τη δυνατότητα αλλά οι διαμαρτυρίες θα είναι ειρηνικές.

Όμως ένα τμήμα του κόμματός σας ισχυρίζεται πως προτιμά την προσφυγή σε ένοπλα μέσα από τις ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Όταν ένα σύστημα αποτυγχάνει, οι κομμουνιστές τείνουν να σκέφτονται πως μια ένοπλη επανάσταση είναι το έσχατο μέσο διαμαρτυρίας. Βρισκόμαστε σε διαφορετικό πλαίσιο. Κατά το παρελθόν, κάθε κόμμα έχει προσφύγει στη βία.  Δεν έχουμε κανένα σχέδιο επιστροφής στη βία ενόσω διαμαρτυρόμαστε, προς το παρόν.

Ποια είναι η λύση που προτείνετε στην υπάρχουσα κατάσταση;

Είτε θα καθίσουμε όλοι μαζί και θα φτάσουμε σε μια ομοθυμία είτε θα προχωρήσουμε με ένα κίνημα για να φέρουμε την αλλαγή. Ο λαός έχει παλέψει επί μακρό χρονικό διάστημα. Τώρα το ζήτημα είναι τα προβλήματά του είτε να αντιμετωπιστούν είτε όχι. Ξεχάστε τι θέλετε εσείς και τι όχι. Τα ζητήματά του είναι πάντοτε σημαντικά. Έχουμε τρία ζητήματα- πατριωτισμός, σοσιαλισμός και βιοτικό επίπεδο- και απαιτούμε αυτά να επιλυθούν.

Η ιδέα περί σύσκεψης όλων των κομμάτων είχε κατατεθεί και στο παρελθόν, γιατί δεν υλοποιήθηκε;

Νομίζω οι σύντροφοί μας έκαναν ένα λάθος. Αφότου υπέγραψαν τη συμφωνία των 12 σημείων, θα έπρεπε να υπάρχει μια σύσκεψη όλων των κομμάτων για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα διεξήγαγε εκλογές για Συντακτική Συνέλευση. Σε αντίθεση, όμως, με αυτό, το διαλυμένο κοινοβούλιο συγκλήθηκε εκ νέου, κάτι το εξαιρετικά ατυχές, και αυτό απέτρεψε μια σύσκεψη όλων των κομμάτων. Η κίνηση τότε έγινε για την αποφυγή μιας συνταγματικής μοναρχίας. Το τότε ΚΚΝ-Μαοϊκό προωθούσε την ιδέα περί μιας σύσκεψης όλων των κομμάτων, ενώ το ΝΚ και άλλες δυνάμεις συνηγορούσαν υπέρ της επαναφοράς του παλαιού κοινοβουλίου. Το ΝΚ και το ΕΜΛ ποτέ δεν επιθυμούσαν τη Συντακτική Συνέλευση. Αρκούταν με τις αλλαγές του 1990. Δυστυχώς, η ηγεσία μας εγκατέλειψε την ατζέντα μας και προσχώρησε σε αυτούς.

Έχετε καθόλου αισθήματα εκδίκησης εναντίον των πρώην συντρόφων σας που εγκατέλειψαν την ατζέντα σας στα μισά του δρόμου;

Δεν υπάρχουν αισθήματα εκδίκησης στην πολιτική. Υπάρχει αντιπολίτευση θέσεων αλλά όχι εκδίκηση.

Πολλοί από τα μαοϊκά κόμματα ανέβηκαν επίπεδο στην ταξική κλίμακα. Το σχόλιό σας;

Πράγματι, υπάρχουν κάποιοι που ανέβηκαν τάξη. Οι πηγές του κόμματος είναι εισφορές και χορηγίες. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πως κέρδισαν τα χρήματά τους και πού έχουν επενδύσει. Δεν ξέρω κάτι περισσότερο από την κοινή γνώμη.

Ποιες είναι οι βασικές σας διαφορές με το ΕΚΚΝ(Μαοϊκό);

Θέλουμε μια ομόσπονδη λαϊκή δημοκρατία (people’s federal republic). Αλλά αυτοί έχουνε εγκαταλείψει το ζήτημα αυτό και συνηγορούν υπέρ μιας αστικής δημοκρατίας (democratic republic). Το κόμμα εγκατέλειψε το νέο κομμουνισμό (naya janabad). Στο θέμα της εθνικής κυριαρχίας, παραδόθηκαν στον ινδικό ιμπεριαλισμό. Ανέκαθεν επιθυμούσαμε καλές και όχι ανταγωνιστικές σχέσεις με την Ινδία. Αλλά επιθυμούμε την αναθεώρηση των παλιών ανισοβαρών συμφωνιών και συνθηκών. Αυτό, στην πράξη, θα ήταν επωφελές και για τις δύο χώρες.  Ωστόσο, το ΕΚΚΝ(Μ) υπέγραψε τη Συμφωνία Διμερούς Προστασίας και Προώθησης των Επενδύσεων, προσπάθησε να παραδώσει την επίγεια εξυπηρέτηση του Διεθνούς Αεροδρομίου του Tribhuvan σε ινδικά χέρια, το μεγάλο φράγμα του Kosh και το Pancheswor Project (σ.μετ.: 6.000 MW) . Εμείς δεν θα το είχαμε κάνει αυτό.

http://www.ekantipur.com/the-kathmandu-post/2013/04/21/oped/monday-interview/247855.html

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: