ο μαρξιστικος-λενινιστικος Μαης του ’68: ο θανατος του 17χρονου Gilles Tautin

p031

«Να σηκώσουμε πιο ψηλά την κόκκινη σημαία για την οποία έπεσε ο Ζιλ Τοτάν στο Φλαν στις 10 Ιούνη του ’68»

45 χρόνια μετά το «Μάη του’ 68″ και τα αφιερώματα στον αστικό Τύπο φέτος στην Ελλάδα είναι πιο φτωχά. Άλλωστε, έτσι όπως παρουσίαζαν το Μάη, ως μια ψεύτικη επανάσταση των εύπορων- μεσοαστών φοιτητών που αναζητούσαν την ουτοπία, τον έρωτα, μπλα μπλα μπλα, πλέον λίγοι μπορούν να έχουν τέτοιες φαντασιώσεις και ενδιαφέροντα, στην Ελλάδα της κρίσης και της νέας κατοχής.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως πρέπει κανείς να ανέχεται την παραχάραξη της ιστορίας του Μάη του ’68 από τους αστούς αλλά και τους ρεβιζιονιστές. Ο Μάης, ναι, είχε και τα παραπάνω στοιχεία, αλλά είχε και την εργατική του διάσταση, και τη μαρξιστική-λενινιστική του διάσταση.  Μαο και Στάλιν ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών αναγνωσμάτων και στους φοιτητές και στους εργάτες εκείνη την περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Ιούνη του ’68, ο Ντε Γκωλ έθεσε εκτός νόμου 12 αριστερά κόμματα και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και τα μ-λ, με ένα μ-λ κόμμα, το ΜΛ ΚΚ Γαλλίας να συνεχίζει τη δράση του εκτός νόμου για χρόνια αργότερα.

Στο παρόν, δημοσιεύεται η ανακοίνωση μιας μ-λ οργάνωσης και των μαζικών της οργανώσεων για το θάνατο ενός 17χρονου μέλους της, του Ζιλ Τοτάν.  Η UJC(m-l), Ένωση Κομμουνιστικών Νεολαιών  (μαρξιστική-λενινιστική),  μετά τις 12 Ιουνη ’68  τεθηκε και αυτή εκτος νόμου. Αργότερα συνενώθηκε με το ΜΛΚΚΓ (PCMLF) . Οι ιδεολογικές αναφορές της, όμως, παρέμειναν οι ίδιες: Μαρξ- Ένγκελς- Λένιν- Στάλιν- Μάο. Η UJC(m-l) οργάνωνε επίσης, Λαϊκές Επιτροπές Αυτοάμυνας. – ως γνωστόν λιγα χρονια πριν το Μαη ειχαν ξαναπροκυψει καταληψεις εργοστασιων. Το ίδιο συνεβη και το Μάη. Στις 7 Ιούνη η αστυνομια αντεπιτίθεται σε εργοστασιο στο χωριό Flins. Οι εργάτες, σε αντίθεση με όσα μας «πληροφορούν» αστοί και ρεβιζιονιστές, που παρουσιάζουν το εργατικό κίνημα εχθρικό προς το φοιτητικό,  ζητούσαν τη συμπαράσταση των φοιτητών. 4-5000 εργατες και νεοι ανταποκριθηκαν στο κάλεσμα των εργατών του συγκεκριμένου εργοστασίου.  Οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν σε όλο το χωριό. Ο Ζιλ Τοτάν στις 10 Ιούνη εγκλωβίζεται μαζί με άλλους αγωνιστές από την αστυνομία και βουτάνε –ή τους …βουτάνε- σε ελώδη νερά του Σηκουάνα. Οι αστυνομικοί  συνεχίζουν να τους χτυπούν, ωσότου το σώμα του Ζιλ Τοτάν δεν ξαναβγήκε στην επιφάνεια. Tην ίδια μέρα, σε εργοστάσιο της Peugeot, πέφτουν νεκροί από πυρά της αστυνομίας, δύο εργάτες. Η συντηρητική αλλαγή κλίματος είχε ήδη υπάρξει, εκλογές είχαν οριστεί, το ΚΚΓ μιλούσε για εξτρεμιστές..Μετά και από την αντεπίθεση της αστυνομίας, και αφού είχαν υπάρξει νεκροί, το έδαφος είχε στρωθεί για να τεθούν εκτός νόμου 12 οργανώσεις της αριστεράς.

-Στο λινκ παρατίθεται βιντεάκι από την κηδεία του ενός εργάτη και του Ζιλ Τοτάν.

http://www.dailymotion.com/video/x4quyw_les-ouvriers-une-semaine-lourde-ava_politics

gilles-tautin

 

Ένας σύντροφος πέθανε

 

11 Ιούνη 1968

 

Ένας σύντροφος πέθανε.  Ένας νεαρός, μαθητής λυκείου: ο Ζιλ Τοτάν από το λύκειο Μαλαρμέ. Ένας αγωνιστής του κινήματος υποστήριξης της λαϊκής πάλης. Ένας αγωνιστής της Ένωσης Κομμουνιστικών Νεολαιών (μαρξιστικής-λενινιστικής). Πέθανε στο Φλαν.

Πέθανε από τα κλομπ της αστυνομίας, πνιγόμενος. Άλλοι σύντροφοι δεν έχουν ακόμα επιστρέψει. Όλη μέρα εκατοντάδες νέων ανθρώπων κυνηγήθηκαν, χτυπήθηκαν, συνελήφθησαν.

Και ο προλετάριος στο Φλαν σκοτώθηκε, ναι ή όχι; Θα μάθουμε την απάντηση σύντομα. Εκατοντάδες προλετάριοι τραυματίες.. Ο Ζιλ μάρτυρας για όλους.

Ποιος σκότωσε το σύντροφό μας; Οι μπάτσοι, η γκωλική δικτατορία. Αυτή η κυβέρνηση των δολοφόνων τρομοκρατεί το λαό. Όντας βασισμένη στην εξουσία των εκμεταλλευτών, την κυβέρνηση τη μισούν οι εργάτες, οι αγρότες, οι διανοούμενοι, όλος ο εργαζόμενος πληθυσμός.

Ο λαός μας ξεσηκώθηκε ενάντια στην κυβέρνηση αυτή. Η δύναμη εκατομμυρίων  προλεταρίων κάνοντάς τους κύριους των εργοστασίων, τάραξε την εξουσία των εκμεταλλευτών: οι καπιταλιστές κλονίστηκαν. Σήμερα η κυβέρνησή τους θέλει να κάνει το λαό να πληρώσει, να τον κάνει να ξεχάσει πως είναι μια δύναμη ανίκητη. Θέλει να τον διχάσει, να τον καταστείλει. Δεν μπορεί.

Η Γκωλική κυβέρνηση έλπιζε ότι θα επέστρεφαν όλα στην «τάξη». Δεν υποσχέθηκε βουλευτικές εκλογές; Ναι, εκλογές ώστε για να ξαναρχίσουν οι δουλειές. Ώστε ο κόσμος να ξαναπάει στη δουλειά πριν από την ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ.

Εκλογές ώστε οι εργάτες να επιτρέψουν στα εργοστάσιά τους υπό την πίεση των κίτρινων συνδικάτων, των μπάτσων, των CDR.

Εκλογές για να νικήσουν το λαό. Και όταν οι εργάτες αντιστέκονται, όπως στη Σιτροέν και τη Ρενώ, η κυβέρνηση των δολοφόνων στέλνει τα CRS.

Όμως, όπως όλοι οι αντιδραστικοί, η Γκωλική κυβέρνηση υποεκτιμά τη δύναμη του λαού: η εργατική τάξη αντιστέκεται και νέοι άνθρωποι, ο απλός λαός, υποστηρίζει τα προπύργια της προλεταριακής αντίστασης.

Στο Φλαν, εργάτες, φοιτητές, και όλος ο πληθυσμός ενώθηκαν, ενώθηκαν για τη νίκη για την ίδια υπόθεση, την υπόθεση του λαού. Ποιος βοήθησε την κυβέρνηση στην ανάγκη της να διχάσει και να καταστείλει; Οι αντεργατικοί και αντιλαϊκοί πολιτικοί.

Μεγάλες μάζες της χώρας μας τους είδαν επί τω έργω: η ηγεσία της FO [Force Ouvriere), να γλείφει τις μπότες των υπουργών, οι ηγέτες της CFDT, που υπέγραψεόλες τις συμφωνίες συνθηκολόγησης και που, όταν η εργατική τάξη μαχόταν για την ικανοποίηση όλων των διεκδικήσεών της και για μια λαϊκή κυβέρνηση, αυτή παρουσίαζε το ΔΙΚΟ ΤΗΣ υποψήφιο, έναν βετεράνο αντικομμουνιστή πολιτικό, το MENDES-FRANCE (σ.μετ: πρωθυπουργό στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια).

Τέλος, τη ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ της CGT και την κλίκα των πολιτικών του ΚΚΓ. Η στάση της συνομοσπονδιακής ηγεσίας της CGT ήταν ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΗ.

Κάλεσε σε επιστροφή στην εργασία μέσω μυστικών ψηφοφοριών και ψεμάτων.

Σαμποτάρισε την αυτοάμυνα των εργοστασίων.

Άνοιξε τις πόρτες του Φλαν στα CRS ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΑΦΟΠΛΙΣΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ. ΚΑΙ ΟΠΛΙΣΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΣΤΟ ΦΛΑΝ.

Τι έλεγε το ομοσπονδιακό γραφείο της CGT και η HUMANITE στις  7 Ιούνη 1968; «Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εντοπίσει τους πραγματικούς αυτουργούς των φασαριών και των προβοκατσιών, των οποίων η δράση, μεταξύ των οποίων αυτή ενάντια στην επιστροφή στην εργασία, καλύπτεται από έναν πρωτοφανή εφησυχασμό από πλευράς εξουσίας».

Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σε αυτή την έκκληση. Σκότωσε το σύντροφό μας.

Ο σύντροφός μας είναι νεκρός. Οι υπεύθυνοι για το θάνατό του είναι η Γκωλική κυβέρνηση και ΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΤΗΣ του ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ CGT και η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΓ.

Ο σύντροφός μας πέθανε ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ.

Για την Ένωση του Κινήματος της Νεολαίας και του Εργατικού Κινήματος. Πήγε στο Φλαν για να τεθεί υπό τις διαταγές των εργαζομένων και των προλετάριων συνδικαλιστών της CGT.

Γιατί ήταν μέλος μιας οργάνωσης πολιτικής που γεννήθηκε στην καρδιά των εργατικών μαζών.

Η οργάνωση είναι περήφανη γιατί τα μέλη της είναι υπερασπιστές της CGT των προλεταρίων.

Ήταν ένας νέος αγωνιστής που υπεράσπιζε την υπόθεση των εργατών και την υπόθεση της μεγάλης CGT της πάλης των τάξεων, δύο αδιαχώριστες υποθέσεις.

Δεν μπέρδευε τους προδότες του συνομοσπονδιακού γραφείου και τις εκατοντάδες χιλιάδες μελών της CGT, ένθερμων υπερασπιστών της εργατικής υπόθεσης.

Πρέπει να γνωρίζουμε ΓΙΑ ΤΙ, ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ πέθανε: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΓΙΑ ΤΗ CGT της ΠΑΛΗΣ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ των ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ που βοηθούσε να χτιστεί, ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ.

Στο πνεύμα του είχε βαθιά μέσα την υπόδειξη του μεγάλο ηγέτης της παγκόσμιας Επανάστασης, του συντρόφου Μαο Τσε Τουνγκ: ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΟ.

ΣΥΝΤΡΟΦΕ, το όνομά σου είναι πλέον αξεχώριστο από την λαϊκή επανάσταση, από την άνοιξη του λαού μας.

Σου ορκιζόμαστε ότι θα βαδίσουμε στο δρόμο που χάραξες με το αίμα σου.

Το αίμα των προλεταρίων, το αίμα του συντρόφου μας, μαθητή λυκείου, όλων εκείνων που πέθαναν ΧΩΡΙΣ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙ, είναι για όλους εμάς ΤΟ ΑΙΜΑ των ΜΑΡΤΥΡΩΝ.

Μαρτύρων της ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. Μας ξυπνά το μίσος μας που είναι τεράστιο, ανάλογο των δεινών που επιφέρουν στους εργαζόμενους οι εκμεταλλευτές τους.

Σύντροφοι, όλοι κάτω από την κόκκινη σημαία της προλεταριακής αντίστασης, της Λαϊκής Επανάστασης, του κομμουνισμού, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΩΣ ΤΗ ΝΙΚΗ!

-Προλετάριοι συνδικαλιστές της CGT

-Κίνημα Υποστήριξης των Αγώνων του Λαού

-Ένωση Κομμουνιστικών Νεολαιών (μαρξιστική-λενινιστική) και Οργανώσεις στη γραμμή του ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΟ

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: