Νεπαλ: συνεντευξη Dev Gurung (26/06/2013)

Ενώ ο Μπαμπουράμ Μπαταράι ανακοίνωσε την παραίτησή του από την αντιπροεδρία του ΕΚΚΝ(Μαοϊκού). Περισσότερα, εδώ:

 

20130626 Dev Gurung

Το κόμμα σας δείχνει αποφασισμένο να παρεμποδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Σωστά το αντιλαμβανόμαστε;

 

Οι εκλογές δεν είναι η σωστή λύση για τα προβλήματα που η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα. Δείτε τι έγινε στο Σικίμ. Οι εκλογές εκεί κόστισαν την κυριαρχία του. Το ίδιο συνέβη στο Φίτζι. Ας μην υπάρχει αμφιβολία: Οι προτεινόμενες εκλογές δεν γίνονται για να δώσουν ένα νέο Σύνταγμα. Αν τα κόμματα ήθελαν πράγματι να φτιάξουν ένα, θα μπορούσαν να το κάνουν μέσω της παλιάς Συντακτικής Συνέλευσης. Το πρόβλημα δεν είναι η απουσία εκλογών, αλλά η βαθιά ριζωμένη εθνική συνθηκολόγηση από πλευράς των ανώτατων ηγετών των τεσσάρων κομμάτων. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο διαλύθηκε η Συντακτική Συνέλευση τον περασμένο Μάη. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η νέα Συντακτική Συνέλευση θα είναι σε θέση να εκπονήσει Σύνταγμα. Όμως αν πάμε σε εκλογές, τα τέσσερα κόμματα θα πρέπει να απαντήσουν σε κάποιες σκληρές ερωτήσεις. Γιατί ο Μπαμπουράμ Μπαταράι αυθαίρετα διέλυσε τη Συντακτική Συνέλευση; Και ποια είναι η εγγύηση ότι ο νέος πρωθυπουργός μετά από τις εκλογές δεν θα κάνει το ίδιο αν θεωρήσει ότι το νέο Σύνταγμα δεν θα υπηρετεί τα συμφέροντά του; Περίπου το 90% του έργου είχε ολοκληρωθεί στην παλιά Συντακτική Συνέλευση, μόνο λίγα ζητήματα παρέμεναν, που θα μπορούσαν να επιλυθούν εύκολα μέσω ψηφοφορίας. Τι σταμάτησε το Σύνταγμα τότε;

 

Το ΚΚΝ-Μαοϊκό επικαλείται ως μπαμπούλα τη μετατροπή της χώρας σε νέο Σικίμ εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα. Ποια είναι η βάση για τις υποψίες σας αυτές;

 

Δεν είναι προφανές; Το άρθρο 21 της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση των 25 σημείων προβλέπει απόδοση υπηκοότητας σε απογόνους ακόμα και προσωρινών διαμενόντων στη χώρα, ξένης καταγωγής που ζουν στα σύνορα. Έχουμε ένα διαπερατό σύνορο με την Ινδία. Η υπηκοότητα εκεί είναι το μόνο μέσο για τη διάκριση των νεπαλέζων από τους ξένους υπηκόους. Αλλά το σημερινό καθεστώς απόδοσης υπηκοότητας έχει επιτρέψει σε ξένους να πάρουν υπηκοότητες  ακόμα και την παραμονή των εκλογών. Εν καιρώ, οι ξένοι θα γίνουν κυρίαρχοι και οι πραγματικοί νεπαλέζοι θα γίνουν μειονότητα. Τα γεγονότα των τελευταίων δύο ετών δείχνουν πως βαδίζουμε πράγματι στο δρόμο του να γίνουμε Σικίμ. Η Συντακτική Συνέλευση διαλύθηκε και μαζί της, η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία κατέστησαν δυσλειτουργικές. Η διακήρυξη του πρωθυπουργού Μπαταράι στις 27 Μάη και η τροποποίηση των 25 σημείων από τον πρόεδρο στις 14 Μάρτη σκότωσαν το μόνο κρατικό θεσμό που λειτουργούσε, τη Δικαιοσύνη, και σαμποτάρισαν το προσωρινό Σύνταγμα. Οι ξένες δυνάμεις συνωμοτούν για να κάνουν το Νεπάλ ένα νέο Σικίμ και, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, σε ένα νέο Μπουτάν. Οι εκλογές αποτελούν τμήμα αυτού του ίδιου σχεδίου.

 

Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του κόμματός σας είπε ότι το κόμμα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε εκλογές αν αυτές μεταφέρονταν για μετά τις 19 Νοέμβρη όπως έχουν τώρα οριστεί.

 

Θέλαμε να δώσουμε στα τέσσερα κόμματα αρκετό χρόνο για να διορθώσουν τα λάθη τους. Πρώτα ας φτάσουμε και ας ισχυροποιήσουμε μια ευρεία ομοθυμία, να επιλύσουμε το ζήτημα των υπηκοοτήτων, και να φέρουμε την πολιτική πίσω στα χέρια μας. Μπορούμε να κάνουμε ακόμα και μια πολιτική διακήρυξη συμφωνίας. Αν χρειάζεται λίγους μήνες για να επιλύσουμε τα ζητήματα αυτά, τότε ας γίνει έτσι. Οι εκλογές μπορούν να περιμένουν.

 

Πολλοί σύμμαχοί σας στην 42μελή κομματική συμμαχία υποστηρίζουν τις εκλογές. Αντίθετα με το ΚΚΝ-Μαοϊκό, κανένα κόμμα δεν ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης. Δεν μοιάζει ενίοτε με μια χαμένη υπόθεση το αίτημά σας;

 

Δεν είναι ζήτημα του πόσους υποστηρικτές έχουμε. Μπορεί να έχουμε λίγα κοινά με τα 41 άλλα κόμματα, όμως παλεύουμε για μια εντελώς διαφορετική ατζέντα. Παλεύουμε για τίποτε λιγότερο από εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία.

 

Ποιοι είναι οι βασικοί σας όροι που θέτετε για τη συμμετοχή σας στις εκλογές;

 

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε τα τέσσερα κόμματα ενδιαφέρονται για την επίλυση των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων. Αν ενδιαφέρονταν, τότε θα είχαν σταματήσει την εκλογική προετοιμασία και θα αναστέλλαμε κι εμείς το πρόγραμμα διαμαρτυριών. Όμως τα τέσσερα κόμματα και η κυβέρνηση προχωρούν, ανανεώνουν τους εκλογικούς καταλόγους, ανακοινώνουν ημερομηνία εκλογών και ενεργοποιούν εκλογικούς νόμους χωρίς να μας λαμβάνουν υπόψη. Μας έχουν φτάσει στο σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Δεν μας έχουν αφήσει χώρο για συμμετοχή στις εκλογές.

 

Ποια είναι τότε η λύση;

 

Παρότι η κυβέρνηση και τα τέσσερα κόμματα μας έχουν αποκλείσει και προχωρούν αυθαίρετα, δεν έχουμε κλείσει ακόμα το παράθυρο για διαπραγματεύσεις. Είμαστε ακόμα έτοιμοι να κάτσουμε κάτω και να βρούμε μια λύση. Αλλά ταυτόχρονα θα βγούμε στους δρόμους. Είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε σε ένα τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν τα κόμματα συμφωνήσουν σε δύο πράγματα: επαναφορά του προσωρινού Συντάγματος στην πρότερη κατάστασή του και επιδίωξη συμφωνίας μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Για το πρώτο, τόσο η διακήρυξη του Μπαταράι της 27ης Μάη όσο και η τροποποίηση των 25 σημείων που έκανε ο πρόεδρος πρέπει άμεσα να ακυρωθούν.

 

Προτείνετε την αναβίωση της διαλυμένης Συντακτικής Συνέλευσης;

 

Η Συντακτική Συνέλευση δεν χρειάζεται να επανέλθει. Η διακήρυξη του Μπαμπουράμ κατέστησε 18 άρθρα του προσωρινού Συντάγματος ανενεργά και η τροποποίηση των 25 σημείων το κατέστησε πλήρως ανενεργό. Μόλις παρθούν πίσω αυτές οι δύο αποφάσεις, θα έχουμε ένα νομοθετικό σώμα που θα λειτουργεί, από όπου μπορούμε να διευθετήσουμε όλα τα ζητήματα εντός ολίγων ημερών.

 

Όμως οι εκλογές δεν γίνονται με πρόθεση να φέρουν ένα νέο νομοθετικό σώμα στη ζωή;

 

Όπως προείπα, το πρόβλημα δεν είναι οι εκλογές. Αν κάποιος είναι ασθενής, δεν αναρρώνει θεραπεύοντας ένα άλλο πρόσωπο. Η ρίζα των προβλημάτων μας είναι η τάση των πολιτικών μας ηγετών να συνθηκολογούν με τους ξένους. Αν στέκονταν ενωμένοι στα εθνικά ζητήματα, οι ξένες δυνάμεις θα έμεναν χωρίς βοήθεια. Αν τα κόμματα συμφωνήσουν να αποκαταστήσουν τα πολιτικά δικαιώματα της χώρας, είμαστε έτοιμοι να έρθουμε σε συμβιβασμό για οτιδήποτε.

 

Πώς μπορεί αυτό να γίνει;

 

Οι Τέσσερις Μεγάλοι (σ.μετ: ηγέτες των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων, ΕΚΚΝ-Μ, Νεπαλέζικο Κογκρέσο, ΚΚΝ-ΕΜΛ, και το Μέτωπο των Μαντέζι) πρέπει να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος. Το πρώτο τους λάθος ήταν να κρατούν τη Συντακτική Συνέλευση όμηρο και έπειτα να τη διαλύσουν. Τα τέσσερα κόμματα δεν θα έπρεπε να υποστηρίξουν την αντισυνταγματική κίνηση του Μπαταράι να διαλύσει τη Συντακτική Συνέλευση και το νομοθετικό σώμα. Το διάταγμα τροποποίησης των 25 σημείων από τον Πρόεδρο σκότωσε το πνεύμα του προσωρινού Συντάγματος. Έπειτα όρισαν τον Ανώτατο Δικαστή ως πρωθυπουργό. Όλα αυτά συνέβησαν υπό την απευθείας καθοδήγηση ξένων δυνάμεων. Αυτά πρέπει να διορθωθούν.

 

Πολλοί λένε πως ό,τι προτείνετε είναι ανέφικτο.

 

Αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά μας, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσουμε ένα κίνημα για την εθνική κυριαρχία και την εθνική απελευθέρωση. Θα ηγηθούμε της επανάστασης ενάντια στην εθνική συνθηκολόγηση. Παλέψαμε για δημοκρατία για να μεταφέρουμε την εξουσία από το Narayanhiti (σ.μετ: το παλαιό ανάκτορο) στο Singha Durbar (σ.μετ: το Παλάτι των Λεόντων, η έδρα της κυβέρνησης του Νεπάλ). Αλλά οι βασικοί ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων έχουν μεταφέρει αυτή την εξουσία στο Lainchaur (Ινδική Πρεσβεία). Ούτε το Singha Durbar, ούτε το Sheetal Niwas (σ.μετ: το προεδρικό μέγαρο) χαίρουν κάποιας πολιτικής εξουσίας. Διακυβεύεται η ύπαρξη της ίδιας της χώρας.

 

Όμως το κόμμα σας φαίνεται απομονωμένο. Δεν έχετε να αναφέρετε την υποστήριξη κανενός.

 

Δεν χρειαζόμαστε την υποστήριξη όσων συμβιβάζονται στο θέμα της εθνικής κυριαρχίας. Αλλά έχουμε τις θερμότερες ευχές όσων υποστηρίζουν τον πατριωτισμό και την εθνική κυριαρχία. Έχουμε αναλάβει μια δίκαιη υπόθεση. Δεν υπάρχει λόγος για υποχώρηση.

 

Πού θα επικεντρώσετε στην ερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 29 Ιούνη;

 

Η συνεδρίασή μας θα επικεντρωθεί στο πώς θα σώσουμε τη χώρα από τα χέρια των κομπραδόρων. Οι προτεινόμενες εκλογές είναι ένα είδος ταμάσουκ (έγγραφης συμφωνίας) για το ξεπούλημα της χώρας. Πώς να βάλουμε την υπογραφή μας σε ένα τέτοιο αντεθνικό και προδοτικό έγγραφο; Δεν θα επιτρέψουμε στους Τέσσερις Μεγάλους να ξεπουλήσουν τη χώρα. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα επικεντρωθεί σε αυτά τα ζητήματα.

 

Κατά καιρούς αναδύεται το ζήτημα της κομματικής ενότητας. Λέγεται πως ο Πρατσάντα σάς έστειλε μια γραπτή πρόταση για ενότητα το περασμένο Σάββατο.

 

Αυτά είναι απλώς φήμες. Τα κόμματα ενοποιούνται στη βάση της ιδεολογίας. Επί του παρόντος οι θέσεις των δύο κομμάτων είναι εντελώς αντίθετες σε διάφορα σημαντικά ιδεολογικά ζητήματα. Δεν υπάρχει δυνατότητα ενότητας.

 

Τότε προς τι τέτοια φήμη;

 

Είναι επειδή το ΕΚΚΝ(Μ) θέλει να μας δυσφημήσει. Θέλει να διαδίδει την αυταπάτη της ενότητας στο λαό ώστε να αντλήσει υποστήριξη από τα στελέχη μας κατά τις εκλογές. Το κάνει επίσης για να τρομάξει το Νεπαλέζικο Κογκρέσο και το ΚΚΝ/ΕΜΛ. Ξεκάθαρα, οι Πρατσάντα και Μπαμπουράμ επιδιώκουν να μας αποκλείσουν από την εκλογική διαδικασία. Προσπαθούν μόνο να καλοπιάσουν τους Άσοκ Ράι(σ.μετ: αντιπρόεδρος του ΚΚΝ/ΕΜΛ, τον Ιούνη ίδρυσε το Ομόσπονδο Σοσιαλιστικό Κόμμα) και τον Απέντρα Γιαντάβ (σ.μετ: πρόεδρος του κόμματος Φόρουμ Τζανάντικαρ των Μαντέζι). Ωστόσο, το Νεπαλέζικο Κογκρέσο και το ΕΜΛ επιμένουν να συμμετάσχουμε. Το ΕΚΚΝ(Μαοϊκό) προσπαθεί να κάνει η προσπάθειά τους να αποτύχει ανασηκώνοντας την αφήγηση περί ενότητας.

Η συνέντευξη στα αγγλικά βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.myrepublica.com/portal/index.php?action=news_details&news_id=56858

 

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: