Συζητησεις Σταλιν-Ενοποιημενου Σοσιαλιστικου Κομματος Γερμανιας (1-7 Απριλη 1952)

Την Τετάρτη, σύμπας ο ..ελεύθερος (καπιταλιστικός) κόσμος θα «εορτάσει» την επέτειο της ανέγερσης του Τείχους του Βερολίνου. Η ανέγερσή του ήταν η κατάληξη μιας (συνειδητά ή όχι, λίγη σημασία έχει πια) αποτυχημένης πολιτικής από τους ρεβιζιονιστές: σε διεθνές επίπεδο (ειρηνική συνύπαρξη με τον ιμπεριαλισμό, με τη λογική, «να χωρίσουμε τα τσανάκια μας, βρε αδερφέ»), αλλά και σε εσωτερικό, όπου πρώτα ρίχτηκαν οι διανοούμενοι και έπειτα οι εργάτες, όταν τον Ιούνη του 1953 «λύγισε το σίδερο από την άλλη».

Οι συγκεκριμένες συζητήσεις μεταξύ σοβιετικής και ανατολικογερμανικής ηγεσίας έγιναν σε ένα κρίσιμο σημείο. Η σοβιετική ηγεσία έχει μόλις κάνει μια πρόταση για την άρση του αδιεξόδου με τη ντε φάκτο διχοτόμηση- από τους Δυτικούς- της Γερμανίας, και τα πράγματα δείχνουν να επιδεινώνονται. Οι ΗΠΑ επιθυμούν τον επανεξοπλισμό της Δ. Γερμανίας και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Τα σημάδια για επανένωση ελαχιστοποιούνται. Από αυτή την άποψη, και μόνο ως αποτέλεσμα της δυτικής στάσης, η σοβιετική ηγεσία προτείνει στην ανατολικογερμανική να αρχίσει να συγκροτείται ως οργανωμένο κράτος. (Παράλληλα, η σοβιετική ηγεσία συνιστά να μη σταματήσει η ζύμωση για την επανένωση. Αυτή η ζύμωση δεν προοριζόταν απλώς να κάνει ζημιά στη Δύση παρουσιάζοντάς τη διασπαστική: αντίθετα, οι «ανατολικοί» επιδίωκαν την επανένωση, και μάλιστα, επιδίωκαν μέσω αυτής της προπαγάνδισης να κερδίσουν τη δυτικογερμανική εργατική τάξη-προφανώς όχι άλλου κράτους, αλλά μελλοντικά, του ίδιου)

Σε εσωτερικό επίπεδο, προκρίνει την ορθή διαχείριση των αντιθέσεων εντός των εργαζομένων. Ως προς αυτό, δεν εισακούστηκε έγκαιρα, με αποτέλεσμα, όταν τα πράγματα είχαν φτάσει στο απροχώρητο, η ανατολικογερμανική ηγεσία να λυγίσει το σίδερο από την άλλη, ρίχνοντας τους εργάτες, με αποτέλεσμα, να το αξιοποιήσει ο ιμπεριαλισμός και να κάνει μεγάλη ζημιά τον Ιούνη του 1953, εκμεταλλευόμενος την αναμενόμενη έκφραση αγανάκτησης των εργατών (βλ. και τη μαρτυρία κομμουνίστριας εργάτριας για τα γεγονότα του 1953).

 ulbricht-stalin

Συζήτηση Στάλιν με ηγεσία ΕΣΚΓ- 1 Απρίλη 1952

 

Παρόντες: σ. Μολότοφ, Μαλένκοφ, Μπουλγκάνιν, [Μικογιάν] και Σεμιόνοφ

Διερμηνέας: μέλος του ΠΓ του ΕΣΚΓ (Oelssner)

 

Ο σ. Πικ λέει ότι έχουν μερικά ζητήματα τα οποία θα ήθελαν να συζητήσουν με το σ. Στάλιν ώστε να τα ξεκαθαρίσουν. Η πρώτη ομάδα ζητημάτων έχει να κάνει με την κατάσταση στη Γερμανία που έχει εξελιχτεί σε σχέση με τις προτάσεις της σοβιετικής κυβέρνησης αναφορικά με τις βασικές αρχές της συνθήκης ειρήνης με τη Γερμανία, αφ’ενός, και αναφορικά με τη στρατιωτική πολιτική των Δυτικών δυνάμεων, αφ’ετέρου.

Τι καθήκοντα προκύπτουν από αυτή την κατάσταση για το ΕΣΚΓ και για την κυβέρνηση της ΓΛΔ; Η θέση του ΕΣΚΓ είχε διατυπωθεί στο προσχέδιο θέσεων της 2ης συνδιάσκεψης του ΕΣΚΓ. Συνοπτικά, ο σ. Πικ λέει ότι οι προτάσεις της σοβιετικής κυβέρνησης σχετικά με τη συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία ενέπνευσαν ένα ευρύ μαζικό κίνημα στη Γερμανία και δημιούργησαν μια δύσκολη θέση για την κυβέρνηση του Αντενάουερ, η οποία κατέστη ξεκάθαρη από την απάντηση των Δυτικών δυνάμεων στο σημείωμα της σοβιετικής κυβέρνησης. Αυτό θέτει πλήθος ζητημάτων, για τα οποία θα θέλαμε να μάθουμε την άποψη του σ. Στάλιν.

Πρώτον, ποιες είναι οι προοπτικές για τη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης με τη Γερμανία: θα συγκληθεί η διάσκεψη των 4 δυνάμεων και τι αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένουμε από αυτή;

Δεύτερον, σχετικά με τη διεξαγωγή παγγερμανικών εκλογών χωρίς την ανάμειξη του ΟΗΕ. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε ένα μαζικό κίνημα για τέτοιες εκλογές, προσπαθώντας να ανατραπεί η κυβέρνηση Αντενάουερ;

Τρίτον. Πώς θα έπρεπε το κόμμα να συνεχίσει τον αγώνα του στη Δυτική Γερμανία μελλοντικά; Το κύριο καθήκον επί του παρόντος είναι η επίτευξη ενότητας της εργατικής τάξης. Η ΚΕ του ΕΣΚΓ πρόσφατα απέστειλε μια επιστολή στην ΚΕ του ΣΚΓ σχετικά με τα ζητήματα της ενοποίησης της Γερμανίας και της συνθήκης ειρήνης. Ωστόσο, είναι το πιο πιθανό η δεξιά ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών να απορρίψει και αυτή την πρόταση. Το επόμενο καθήκον μας είναι να συσπειρώσουμε όλες τις αστικές πατριωτικές δυνάμεις μαζί. Στο εγγύς μέλλον, θα συγκαλέσουμε τη «Διάσκεψη των 1000» με τη συμμετοχή διαφόρων πατριωτικών ομάδων.

Ο σ. Στάλιν ρωτά: στη Δύση;

Ο σ. Πικ το επιβεβαιώνει.

Η συνδιάσκεψη θα εκλέξει ένα μόνιμο προεδρείο για τη διοργάνωση συντονισμένων ενεργειών για τον αγώνα για ενοποίηση και τη συνθήκη ειρήνης. Αυτό θα μας βοηθήσει να επεκτείνουμε το κίνημα. Το αποφασιστικό ζήτημα θα είναι η ενδυνάμωση του ΚΚ [Δυτικής] Γερμανίας. Τον τελευταίο χρόνο, πέτυχε καλά αποτελέσματα στον αγώνα του ενάντια στον επανεξοπλισμό και υπέρ της γερμανικής ενοποίησης. Σχετικά με αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση Αντενάουερ να θέσει εκτός νόμου το ΚΚ. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στην επιδείνωση της κατάστασης στη Δυτική Γερμανία. Οι εκλογές που διεξήχθησαν στο νοτιοδυτικό κράτος [της Δ.Γερμανίας] έδειξαν πως το κόμμα δεν έχει ακόμα κερδίσει την εμπιστοσύνη των ευρύτερων μαζών. Το ΚΚΓ μάλιστα έχασε ψήφους ποσοστιαία σε εκείνες τις εκλογές. Ένας μερικός λόγος για αυτό είναι ότι οι εκλογείς δεν πήραν ενεργό μέρος στις εκλογές. Η ΚΕ του ΕΣΚΓ προσπάθησε να βοηθήσει το ΚΚΓ στέλνοντας ινστρούχτορες και εξουσιοδοτημένους αξιωματούχους στη Δ. Γερμανία από τη ΓΛΔ. Το πρόβλημα είναι ότι το ΚΚΓ δεν έχει αρκετά στελέχη και ότι τα στελέχη που έχει δεν είναι καλά καταρτισμένα και προετοιμασμένα ώστε να διοργανώσουν μια πανεθνική καμπάνια. Πρόσφατα στην ΚΕ του ΕΣΚΓ, δημιουργήσαμε μια επιτροπή για την ανάπτυξη ενός προγράμματος για το ΚΚΓ. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό γιατί το ΚΚΓ ακόμα δεν έχει κανένα κομματικό πρόγραμμα και τα μέλη συχνά δείχνουν αναποφασιστικότητα και σύγχυση σε σημαντικά ζητήματα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και του εργατικού κινήματος στη Δ. Γερμανία. Μετά την ολοκλήρωση του προσχεδίου κομματικού προγράμματος, θα θέλαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια της ΚΕ του ΚΚΣΕ να μας βοηθήσει για την τελική του εκδοχή.

Η δεύτερη ομάδα ζητημάτων- συνεχίζει ο σ. Πικ- πηγάζει από τα καθήκοντα που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της «Γενικής Συνθήκης», η οποία πιθανά θα υπογραφεί από τις Δυτικές δυνάμεις και την κυβέρνηση της Βόννης το Μάη. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για την αποτροπή υπογραφής της «Γενικής Συνθήκης» (απεργίες, «έκκληση για ειρήνη», συλλογή υπογραφών του πληθυσμού της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας, εκπόνηση ενός πανεθνικού προγράμματος από πλευράς Προεδρείου της «Συνδιάσκεψης των 1000»). Η κυβέρνηση της ΓΛΔ θα κάνει μια δήλωση με την οποία δεν θα αναγνωρίζει τη Γενική Συνθήκη. Επιπροσθέτως, προτιθέμεθα να πάρουμε μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα κάνουν την οικονομική κατάσταση της Δ. Γερμανίας δυσκολότερη (εισαγωγή υψηλότερων διοδίων για τις εθνικές οδούς μεταξύ Δ. Βερολίνου και Δ. Γερμανίας, δημιουργία προβλημάτων στους δρόμους που συνδέουν το Δ. Βερολίνο με τη ΓΛΔ, εισαγωγή συστημάτων πάσων επισκέψεων για επισκέψεις των κατοίκων του Δ. Βερολίνου προς τη ΓΛΔ).

Η τρίτη ομάδα ζητημάτων- συνέχισε ο σ. Πικ- έχει να κάνει με το τι είδους στρατιωτική άμυνα θα πρέπει να δημιουργήσει η ΓΛΔ ενόψει της απειλής από τη Δύση; Τώρα έχουμε τη Λαϊκή Αστυνομία στη ΓΛΔ, αλλά αυτό δε συνιστά άμυνα [δύναμη]. Η αστυνομία είναι κακά εξοπλισμένη, έχουμε δύσχρηστα περίστροφα που στερούνται σφαιρών.

Ο σ. Στάλιν ρωτά, τι είδους αστυνομία είναι αυτή;

Ο σ. Ούλμπριχτ επισημαίνει ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τέτοια αστυνομία και ότι αυτή δεν μπορεί ούτε τον εαυτό της να υπερασπιστεί έναντι εγκληματικών στοιχείων.

Ο σ. Στάλιν ρωτά, γιατί; Εσάς πρέπει να κατηγορείτε για μια τέτοια κατάσταση.

[δυσανάγνωστο]

Ο Ούλμπριχτ λέει ότι η ΓΛΔ δεν μπορούσε να παράγει όπλα για τη Λαϊκή Αστυνομία γιατί της απαγορευόταν από τις τετραμερείς συμφωνίες.

Ο σ. Στάλιν επισημαίνει ότι δεν καταλάβατε τα δικαιώματά σας καλά. Έχετε δικαίωμα να διατηρείτε τη δική σας καλά εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη αστυνομία.

Ο σ. Μολότοφ σημειώνει, και να παράγετε όπλα τα οποία χρειάζεται για την αστυνομία σας.

Ο σ. Στάλιν δίνει έμφαση στο ότι  η ΓΛΔ μπορεί να παράγει τα δικά της πολυβόλα, τουφέκια, περίστροφα και σφαίρες για τη Λαϊκή Αστυνομία. Έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε.

Ο σ. Πικ λέει ότι αυτό είναι πολύ καλό. Ο Πικ ρωτά αν θα πρέπει να πάρουν κάποια μέτρα για να δημιουργήσουν ένα γερμανικό στρατό στη ΓΛΔ.

Ο σ. Στάλιν λέει: όχι απλώς βήματα: χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα στρατό. Τι εννοείτε βήματα;

Ο σ. Πικ λέει ότι τότε θα χρειαστούν να παράγουν εξοπλισμό.

Ο σ. Στάλιν σημειώνει ότι οι Δυτικές δυνάμεις στη Δ. Γερμανία παραβιάζουν όλες τις συμφωνίες και κάνουν ό,τι θέλουν.

Ο σ. Πικ λέει ότι προκειμένου να δημιουργήσουν στρατό, θα πρέπει να οργανώσουν την κατάλληλη προπαγάνδα στη ΓΛΔ και να δείξουν τις διαφορές μεταξύ του στρατού που δημιουργείται στη Δ. Γερμανία και του Εθνικού Στρατού της Α. Γερμανίας.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα στρατό χωρίς να κάνουν πολύ φασαρία, χωρίς προπαγάνδα. Όταν ο στρατός θα έχει ήδη οργανωθεί, τότε μπορείτε να φωνάζετε για αυτό.

Ο σ. Πικ λέει ότι είχαμε εμπλακεί με την προπαγάνδιση της αποστρατιωτικοποίησης της Γερμανίας- εναντίον οποιουδήποτε στρατού συνολικά. Όμως, ως αποτέλεσμα αυτού, είχαμε μια επέκταση των πασιφιστικών διαθέσεων, που τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Ο σ. Στάλιν απαντά ότι αυτή η προπαγάνδιση χρειαζόταν στο παρελθόν, όμως όχι πλέον.

Ο σ. Πικ λέει πως το ζήτημα αυτό έρχεται κατά τις συζητήσεις των στρατιωτικών πτυχών του σοβιετικού προσχεδίου για τις βάσεις για τη συνθήκη ειρήνης. Έχουμε μια παρεξήγηση, ως αποτέλεσμα.

Ο σ. Στάλιν ρωτά: τι είδους παρεξήγηση;

Ο σ. Ούλμπριχτ κάνει λόγο για τη διάδοση των πασιφιστικών διαθέσεων εντός ΓΛΔ.

Ο σ. Στάλιν ρωτά, επομένως, αν σας επιτεθούν, θα αμυνθείτε; Αυτό λέγεται μη αντίσταση στο κακό δια της βίας. Αυτό είναι που ο Τολστόι έλεγε. Αυτό δεν είναι πασιφισμός- αυτό είναι κάτι το χειρότερο.

Ο σ. Πικ λέει ότι ένα από τα σημαντικά καθήκοντα για τη ΓΛΔ είναι η ενδυνάμωση των δημοκρατικών νόμων. Παράλληλα με τις επιτυχίες στην [σοσιαλιστική] οικοδόμηση στη ΓΛΔ, βιώνουμε μια ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων του εχθρού (κουλάκοι, εκκλησία). Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερες δημόσιες τοποθετήσεις για την αναγκαιότητα αύξησης της επαγρύπνησής μας και για την υπεράσπιση της δημοκρατικής τάξης. Πρέπει να διεξάγουμε μερικές δημόσιες δίκες, ώστε ο λαός να μάθει γιατί έγιναν συλλήψεις και γιατί υπήρξαν καταδίκες. Ως τώρα, μας λεγόταν ότι αυτό θα ήταν ασύμφορο. Όμως, πρέπει να γίνει. Επιπροσθέτως, θα ήταν πρόσφορο να αναθεωρήσουμε τις ποινές των σοβιετικών στρατοδικείων για μικρά εγκλήματα. Σήμερα, οι φυλακές στη ΓΛΔ είναι γεμάτες. Ίσως να πρέπει να αναθεωρήσουμε τις ποινές για τις μικρές υποθέσεις.

Ο σ. Στάλιν ρωτά- για να απελευθερωθούν εγκληματίες;

Ο σ. Μολότοφ εξειδικεύει- μόνο για τα λιγότερο σοβαρά εγκλήματα.

Ο σ. Πικ το επιβεβαιώνει. Τότε ο σ. Πικ μιλά για την αναγκαιότητα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των εξειδικευμένων εργατών της ΓΛΔ με τη δημιουργία μισθολογικών κλιμακίων και αύξησης των μισθών για τους πιο εξειδικευμένους εργάτες. Επίσης συζητήσαμε το ζήτημα για το τι να κάνουμε για τους εργάτες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο σ. Στάλιν ρωτά- είναι η κατάστασή τους χειρότερη;

Ο σ. Oelssner λέει, πολύ χειρότερη.

Ο σ. Πικ λέει ότι για τους εργάτες των ιδιωτικών επιχειρήσεων, σχεδιάζουν να καθιερώσουν βραβεία –για την εκπλήρωση των κρατικών παραγγελιών- και επίσης να θεσπίσουν ένα κοινωνικό και πολιτιστικό κονδύλι στο ύψος του 3% του μισθού των εργατών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο σ. Στάλιν ρωτά- έχετε σκεφτεί να πάρετε τμήμα ή ακόμα και το μισό των επιχειρήσεων που ανήκουν στη Σοβιετική Ένωση στη Γερμανία;

Ο σ. Ούλμπριχτ απαντά αρνητικά.

Ο σ. Στάλιν επισημαίνει: Δεν σκεφτήκατε για κάτι τέτοιο;

Ο σ. Πικ λέει ότι αυτό θα ήταν κάτι το επιθυμητό.

Ο σ. Στάλιν σημειώνει, σκεφτόμαστε να πουλήσουμε τις μισές σοβιετικές επιχειρήσεις  στην κυβέρνηση της ΓΛΔ και έπειτα από ένα χρόνο ή αργότερα να πουλήσουμε και τις άλλες μισές. Ορίζουμε το μισό υπολογίζοντάς το στη βάση των κερδών που έχουν. Αν όλες οι σοβιετικές επιχειρήσεις παράγουν, για παράδειγμα, 800 εκ. ρούβλια κέρδος ετησίως, τότε να σας πουλήσουμε τις επιχειρήσεις που συνολικά παράγουν 400 εκ. ρούβλια ετησίως.

Ο σ. Πικ λέει πως κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ καλό.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι θα χρειαστεί να μιλήσουμε για αυτό αναλυτικά. Σας προτείνουμε να πληρώσετε μερικώς σε [ανατολικογερμανικά] μάρκα και κατά ένα άλλο μέρος σε αγαθά. Τότε θα έχετε πολλούς κρατικούς υπαλλήλους.

Ο σ. Πικ λέει ότι αυτό θα ήταν πολύ καλό. Τότε ο σ. Πικ λέει ότι πολλά μέλη της διανόησης φεύγουν από τη ΓΛΔ προς τη Δύση.

Ο σ. Στάλιν λέει, θα πρέπει να δημιουργήσετε τη δική σας διανόηση.

Ο σ. Oelssner λέει ότι ήδη δημιουργείται τέτοια στη ΓΛΔ.

Ο σ. Πικ λέει ότι θα θέλαμε να συνάψουμε ατομικές συβάσεις με τους μηχανικούς και τους τεχνικούς. Πήραμε αυτή την απόφαση πολύ καιρό τώρα, όμως δεν την έχουμε εφαρμόσει. Στην παλιά [προπολεμική] Γερμανία, η αναλογία του μισθού του μέσου εργάτη προς αυτό ενός μηχανικού ήταν 1 προς 2,5, ενώ τώρα στη ΓΛΔ 1 προς 1,7. Το σύστημα ενθάρρυνσης των εφευρετών είναι πολύ αδύναμο: η κατάσταση με την έκδοση πατεντών και με την τεχνική βιβλιογραφία και αρθρογραφία είναι μη ικανοποιητική.

Ο σ. Στάλιν ρώτα διευκρινιστικά, με τις εκδόσεις; Εκδίδετε λίγα πράγματα;

Ο σ. Oelssner το επιβεβαιώνει και προσθέτει ότι η διανόηση των μηχανικών και των τεχνικών λαμβάνει πολύ λίγη βιβλιογραφία και αρθρογραφία από το εξωτερικό.

Ο σ. Πικ μιλά για την ανάγκη βελτίωσης της δουλειάς του κρατικού μηχανισμού στη ΓΛΔ, ο οποίος υποφέρει από το πολύ χαμηλό επίπεδο υπευθυνοποίησης και πρωτοβουλίας. Θα πρέπει να εισάγουμε αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή και να δημιουργήσουμε των κατάλληλο ελεγκτικό μηχανισμό στο Υπουργικό Συμβούλιο της ΓΛΔ. Ο Γκρότεβολ θα το συζητήσει το ζήτημα. Πιστεύουμε- συνεχίζει ο Πικ- ότι το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του ΠΓ της ΚΕ του ΕΣΚΓ. Ως τώρα, κυρίως ο Υπουργός Εξωτερικών απασχολούταν με αυτά τα θέματα, όμως τίποτε το καλό δε βγήκε από κάτι τέτοιο.

Ο σ. Στάλιν επισημαίνει ότι θα μυστικά δεν θα διατηρούνται αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Ο σ. Πικ λέει για την ανάγκη της ΓΛΔ για οικονομική βοήθεια από τη Σοβιετική Ένωση. Η έναρξη του 1952 παρήγε φτωχά αποτελέσματα συγκριτικά με το 1951. Οι προοπτικές [για την οικονομία της ΓΛΔ] δεν είναι πολύ καλές. Σας ζητάμε τη βοήθειά σας σε 5 τομείς, για τους οποίους θα μιλήσει ο Γκρότεβολ.

Αυτά είναι τα γενικά θέματα.

Μιλώντας τώρα για την κατάσταση στο κόμμα, ο σ.Πικ λέει ότι διεξήχθη πρόσφατα η 8η Ολομέλεια της ΚΕ του ΕΣΚΓ, η οποία συζήτησε κυρίως τα ζητήματα της πάλης εναντίον της γραφειοκρατίας και της ενδυνάμωσης του έργου των κύριων κομματικών οργανώσεων και των κυβερνητικών οργάνων.

Ο σ. Στάλιν ρωτά, έχετε αυστηρή καταγραφή των μελών του κόμματός σας; Πόσα μέλη έχει το κόμμα σας;

Ο σ. Πικ απαντά πως το κόμμα έχει [δυσανάγνωστο] αριθμό μελών.

Ο σ. Στάλιν ρωτά, λιγότερα από όσα είχατε πέρσι;

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει σημαντικά λιγότερα, γιατί διεξαγάγαμε μια εξέταση των μελών και των δόκιμων μελών. Ενώ η εξέταση συνεχιζόταν, οι εντάξεις προσωρινά σταμάτησαν.

Ο σ. Πικ λέει ότι το κόμμα έχει [δυσανάγνωστο] χιλιάδες μέλη, και 102.000 δόκιμα μέλη. [δυσανάγνωστο] % των μελών και των δόκιμων μελών είναι γυναίκες. Εργάτες στη γραμμή παραγωγής 42,4%- υπάλληλοι στον τομέα των υπηρεσιών 27,2%, αγρότες 5%, διανόηση 4,3%, άνεργοι [δυσανάγνωστο] και άλλοι.

Ο σ. Στάλιν ρωτά αν υπάρχει ανεργεία.

Ο σ. Πικ απαντά αρνητικά.

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι έχουν ανεργία. Αυτή προέκυψε εξαιτίας των ελλείψεων σε πρώτες ύλες. Για παράδειγμα, στην υφαντουργική περιοχή Κοτμπους, θα πρέπει να απολύσουν περίπου 1.000 εργάτες.

Ο σ. Στάλιν ρωτά πώς αισθάνονται οι αγρότες για το καθεστώς.

Ο σ. Πικ λέει ότι οι μικροί και οι μεσαίοι αγρότες αισθάνονται θετικά για το καθεστώς και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για το κράτος,. Η κατάσταση με τους κουλάκους είναι πολύ διαφορετική: φέτος σαμποτάραν τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και διέπραξαν ακόμα και τρομοκρατικές δραστηριότητες εναντίον ακτιβιστών των χωριών. Επομένως, οι κουλάκοι αυξάνουν την αντίσταση.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι αυτό είναι φυσιολογικό.

Ο σ. Πικ μιλά για τα μεγάλα προβλήματα του έργου του ΕΣΚΓ στο χωριό. Οι μηχανοτρακτερικοί σταθμοί συνιστούν τη βάση της πολιτικής μας στο χωριό.

Ο σ. Στάλιν ρωτά, έχετε συλλογικά αγροκτήματα;

Λαμβάνοντας αρνητική απάντηση, ο σ. Στάλιν ρωτά, γιατί τότε έχετε Μηχανοτρακτερικούς σταθμούς στη ΓΛΔ;

Ο σ. Στάλιν ρωτά [δυσανάγνωστο], οι αγρότες προσφεύγουν στους σταθμούς για βοήθεια; Βοηθούν αυτοί τους ατομικά καλλιεργούντες αγρότες;

Ο σ. Ούλμπριχτ το επιβεβαιώνει και λέει ότι πρέπει να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερους σταθμούς.

Ο σ. Στάλιν ρωτά πώς πληρώνουν για την εργασία τους- σε χρήμα ή σε προϊόντα;

Ο σ. Πικ λέει ότι πληρώνουν σε χρήματα και τονίζει τη σημασία των μηχανοτρακτερικών σταθμών για την πολιτική διαπαιδαγώγηση στο χωριό.

Ο σ. Στάλιν ρωτά αν η ΓΛΔ έχει πολλούς σταθμούς;

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει πως ο αριθμός τους είναι 540 και επισημαίνει ότι χρειάζεται να αναπτύξουν το δίκτυό τους σε 600 σταθμούς.

Ο σ. Πικ κάνει λόγο για τη δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Βερολίνο συνεπεία της διαίρεσης της πόλης σε δύο τομείς. Οι αμερικάνοι προσπαθούν να υλοποιήσουν την πολιτική της υπόσκαψης της ΓΛΔ μέσω του Δ. Βερολίνου. Η αντίδραση συγκεντρώνεται στο Δ. Βερολίνο. Εκδίδουν πολλές αντιδραστικές εφημερίδες, χρηματοδοτούν 3 ισχυρούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν σε όλη τη ΓΛΔ, και διεξάγουν μια συκοφαντική εκστρατεία ενάντια στη δημοκρατική τάξη. Οι δυτικοβερολινέζοι Σοσιαλδημοκράτες, προσπαθώντας να επεκτείνουν την επιρροή τους σε όλο το Βερολίνο προπαγανδίζουν τη διεξαγωγή ξεχωριστών εκλογών για το Βερολίνο. Αναφορικά με τον αριθμό μελών, το ΕΣΚΓ έχει 39.700 μέλη και το ΣΚΓ έχει 34.000 μέλη στο Βερολίνο, όμως οι σοσιαλδημοκράτες ελέγχουν όλο το διοικητικό μηχανισμό του Δ. Βερολίνου.

Ο σ. Στάλιν ρωτά πόσα μέλη έχει το ΣΚΓ στο Α. Βερολίνο.

Ο σ. Ούλμπριχτ απαντά ότι έχει πολύ λίγα.

Ο σ. Πικ λέει ότι μετά το 1945, το ΣΚΓ έχασε πολλά μέλη στο Βερολίνο και ότι οι μάζες είναι δυσαρεστημένες με την πολιτική του. Συμπερασματικά, ο σ. Πικ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς το σ. Στάλιν για τη βοήθειά του στο γερμανικό λαό, ειδικότερα για την εκπόνηση των βασικών αρχών που θα διέπουν τη συνθήκη ειρήνης, και για την αποστολή σοβιετικών εμπειρογνωμόνων για βοήθεια στη ΓΛΔ. Ο σ. Πικ λέει ότι θα ήθελε να ευχαριστήσει τη Σοβιετική Επιτροπή Ελέγχου στη Γερμανία και τους σ. [στρατηγό Βασίλιι] Τσουϊκοφ και [Βλαντίμιρ Σ.] Σεμιόνοφ για την καθημερινή βοήθειά τους προς την ηγεσία της ΚΕ του ΕΣΚΓ.

Έπειτα, παίρνει το λόγο ο σ. Γκρότεβολ. Τονίζει ότι ο κρατικός μηχανισμός τη ΓΛΔ υπολείπεται του ρυθμού και του βαθμού ανάπτυξης του πολιτισμού και της οικονομίας της ΓΛΔ. Το βασικό τους λάθος είναι ότι υιοθέτησαν το μοντέλο της Βαϊμάρης για τον κρατικό μηχανισμό χωρίς σοβαρές αλλαγές. Οι δομικές αλλαγές στην οικονομία της ΓΛΔ (αγροτική μεταρρύθμιση και σχεδιασμένη οικονομία) δημιούργησαν εντελώς νέα καθήκοντα για την κυβέρνηση. Η μεγέθυνση της λαϊκής βιομηχανίας, η ενίσχυση της σχεδιασμένης οικονομίας, η ανάπτυξη της εργατικής άμιλλας, η εισαγωγή τεχνολογικών νορμών, η εκστρατεία για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και για την ποιότητα της παραγωγής, η εισαγωγή συλλογικών συμβάσεων στις επιχειρήσεις, η εισαγωγή του συστήματος των συμφωνιών και της αυτάρκειας δημιούργησαν νέα ζητήματα στην οικονομία, τα οποία οδήγησαν στην άνοδο της συνείδησης των εργατών. Φυσικά, κάνουμε λάθη και στον οικονομικό μας μηχανισμό, όμως οι νέες μέθοδοι έχουν ριζώσει περισσότερο από ό,τι στον κρατικό μηχανισμό. Κάναμε προσπάθειες για να προσαρμοστούμε στα νέα καθήκοντα μετά τη δημιουργία της ΓΛΔ (η Δημοκρατία της Βαϊμάρης είχε 14 υπουργεία, εμείς 25), αλλά δεν ήμασταν σε θέση να επιτύχουμε ιδανικό συντονισμό μεταξύ των υπουργείων και των γραφείων, και να επιβλέπουμε καταλλήλως τη δουλειά τους. Ο μηχανισμός αυξάνεται περισσότερο οριζόντια παρά κάθετα. Υπήρχαν επίσης υποχωρήσεις στο ζήτημα της κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ κρατικού και κομματικού μηχανισμού που δημιούργησαν παραλληλισμούς και αντιθέσεις στη δουλειά. Υπάρχει αρκετός φορμαλισμός και χαρτομάνι με ραπόρτα στον κρατικό μηχανισμό. Οι προτάσεις μας έχουν σκοπό τη δημιουργία ενός πραγματικά αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου και την εξασφάλιση της ποιότητας στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Προκειμένου να επιτύχουμε αυτό, προτιθέμεθα να δημιουργήσουμε έναν ειδικό μηχανισμό στο Υπουργικό Συμβούλιο της ΓΛΔ. Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΕΣΚΓ και αναπληρωτής πρωθυπουργός [Χάινριχ] Ράου θα απαλλαχτεί από τα καθήκοντά του από Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικού Σχεδιασμού. Θα του ανατεθούν όλα τα οικονομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των μεταφορών και της γεωργίας. Ο Υπουργό Δημόσιας Παιδείας [Πάουλ] Βάντελ θα αναλάβει αναπληρωτής πρωθυπουργός με σκοπό το συντονισμό των ζητημάτων σχετικά με την επιστήμη, τη δημόσια παιδεία και τις τέχνες. Θα δημιουργήσουμε μια θέση κρατικού γραμματέα για να προΐσταται των τοπικών αρχών. Αυτοί οι 3 αξιωματούχοι θα υπάγονται άμεσα στο ΠΓ της ΚΕ του ΕΣΚΓ και θα αναλάβουμε όλο το προπαρασκευαστικό έργο για αυτούς τους τομείς. Το έργο της κυβέρνησης θα είναι στενά συνδεδεμένο με αυτό της κομματικής ηγεσίας. Επιπροσθέτως, θα δημιουργηθεί Τμήμα Διεθνών Σχέσεων στο ΠΓ της ΚΕ του ΕΣΚΓ: θα κατευθύνει το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο σ. Στάλιν ρωτά το Γκρότεβολ, πόσους αναπληρωτές έχει.

Ο σ. Γκρότεβολ απαντά ότι έχει πέντε αναπληρωτές.

Ο σ. Στάλιν ρωτά τι κάνουν.

Ο σ. Γκρότεβολ απαντά ότι δύο εξ αυτών είναι εκπρόσωποι αστικών κομμάτων και είμαστε χαρούμενοι που δεν κάνουν τίποτε.

Ο σ. Στάλιν ρωτά τι κάνει ο Ούλμπριχτ.

Ο σ. Γκρότεβολ απαντά ότι ο Ούλμπριχτ έχει αναλάβει πολλά ζητήματα στην κυβέρνηση τα οποία έχουν να κάνουν με τη νεολαία, τον αθλητισμό κλπ. Γενικά, λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος.

Ο σ. Στάλιν ρωτά τι θα συνέβαινε αν ο πρώτος αναπληρωτής αναλάμβανε μονάχα τη βιομηχανία και συντόνιζε μονάχα τα βιομηχανικά ζητήματα.

Ο σ. Γκρότεβολ λέει ότι αυτό είναι ακριβώς που έχουν κατά νου για το Ράου.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι επιπρόσθετα από τους Υπουργούς, θα χρειαζόταν να έχουν και υφυπουργούς και να κατανείμουν τα καθήκοντα μεταξύ τους ώστε καθένας εξ αυτών να αναλαμβάνει έναν τομέα της βιομηχανίας.

Ο σ. Γκρότεβολ λέει ότι στα σχέδια αναδιοργάνωσης που έχουν, ξεκινούν με αυτήν ακριβώς την ιδέα. Όμως η επίλυση του προβλήματος είναι πολύ πιο σύνθετη λόγω της ύπαρξης του συνασπισμού των κομμάτων. Όταν νέες θέσεις δημιουργούνται θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη να αφήνουν κάτι για τα αστικά θέματα. Ωστόσο, καθώς τα καθήκοντά μας προχωρούν, καθίσταται όλο και δυσκολότερη η απόδοση υπουργείων σε εκπροσώπους της αστικής τάξη.

Ο σ. Στάλιν ρωτά, τι θέλουν τα αστικά κόμματα;

Ο σ. Ούλμπριχτ απαντά ότι θέλουν να έχουν θέσεις και να ζουν μια άνετη ζωή.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι η εμπειρία δείχνει ότι κάποιος δεν μπορεί να ηγείται μέσω υπουργείων. Παράλληλα με τα υπουργεία πρέπει να έχετε αναπληρωτές του πρωθυπουργού, που μπορούν να προΐστανται ομάδων υπουργείων. Από διοικητική σκοπιά, δεν μπορείτε χωρίς αυτό.

Ο σ. Γκρότεβολ λέει ότι στη ΓΛΔ το καθήκον μας είναι η δημιουργία τέτοιων ομάδων, αλλά χωρίς να δώσουμε κάποια στους εκπροσώπους της αστικής τάξης. Οι πολιτικοί της δημιουργούν μόνο προβλήματα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι θα πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις για τα ζητήματα στρατού, όπλων κλπ.

Ο σ. Στάλιν ρωτά αν η ΓΛΔ έχει υπουργείο άμυνας και ποιος ελέγχει την αστυνομία.

Ο σ. Ούλμπριχτ απαντά ότι τυπικά το Υπουργείο Εσωτερικών της ΓΛΔ προΐσταται της αστυνομίας, όμως υπάρχει επίσης ένας ειδικός κρατικός γραμματέας για ζητήματα αστυνομίας, ο οποίος ουσιαστικά δεν υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο σ. Στάλιν ρωτά, ποιος είναι ο Υπουργός Εσωτερικών σας;

Ο σ. Ούλμπριχτ απαντά ότι είναι ο [Καρλ] Στάινχοφ που είναι ένα πολύ ειρηνικό πρόσωπο.

Ο σ. Στάλιν ρωτά, δεν μπορείτε να ορίσετε έναν μαχητή για αυτή τη θέση; Έναν στρατιωτικό;

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι θα χρειαστεί να κάνουν κάτι τέτοιο.

Ο σ. Στάλιν λέει πως αν ο αρχηγός της αστυνομίας είναι αδύναμος, αδύναμη θα είναι και η αστυνομία. Ίσως δεν θα χρειαστεί να δημιουργήσουν ένα υπουργείο άμυνας, αλλά να δημιουργήσουν ένα έμβρυό της εντός του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι το τμήμα της αστυνομίας που εκπροσωπείται από στρατεύματα μόνο τυπικά υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και πως στην πραγματικότητα υπάγεται στο Υπουργείο [Κρατικής] Ασφάλειας της ΓΛΔ και στον πρωθυπουργό.

Ο σ. Στάλιν λέει πως σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καλύτερο να δημιουργηθεί ένα πρόπλασμα εντός του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας.

Ο σ. Ούλμπριχτ εκφράζει τη συμφωνία του.

Ο σ. Γκρότεβολ λέει πως η ΓΛΔ αντιμετωπίζει μερικά οικονομικά προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να επιλύσει μόνη της. Ζητάμε βοήθεια για τα ακόλουθα ζητήματα:

α) χύτευση σιδήρου- 25.000 τόνους παραπάνω από τη μακροπρόθεσμη συμφωνία (δικαιολογεί αυτό το αίτημα με στατιστικά δεδομένα).

Ο σ. Στάλιν δηλώνει πως μπορούμε να το παρέχουμε αυτό.

Ο σ. Γκρότεβολ λέει πως θα χρειαστούν βραχυπρόθεσμες πιστώσεις 2,5 εκ. δολαρίων για την αγορά ενός συγκροτήματος κατασκευής σωλήνων από τη Δ. Γερμανία λόγω σοβαρής έλλειψης σωλήνων (19.000 τόνοι λιγότεροι από όσο χρειάζονται).

Ο σ. Στάλιν λέει ότι μπορούμε να τους δώσουμε πιστώσεις και ρωτά τι ποσότητα σωλήνων χρειάζονται.

Ο σ. Γκρότεβολ απαντά πως πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν χωρίς σωλήνες επί του παρόντος αν αγοραστεί το συγκρότημα κατασκευής σωλήνων, το οποίο θα ξεκινήσει να παράγει σωλήνες από το 4ο τρίμηνο του έτους.

Ο σ. Σεμιόνοφ απαντά στο ερώτημα του σ. Στάλιν [δυσανάγνωστο] και ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΛΔ, Ουγγαρίας και Τσεχοσλοβακίας για τη δυνατότητα των χωρών αυτών αποδοχής των παραγγελιών της ΓΛΔ για 19.000 τόνους σωλήνων από μισο-τελειωμένα προϊόντα που είναι αποθηκευμένα στη ΓΛΔ.

Ο σ. Γκρότεβολ λέει πως όταν παραλάβουν το συγκρότημα, το 1952, η Γερμανία θα έχει ακόμα έλλειμμα σωλήνων σχεδόν 14.000 τόνων.

Ο σ. Στάλιν ρωτά το σ. [Αναστάς] Μικογιάν, μπορούμε να τους δώσουμε αυτή την ποσότητα.

Ο σ. Μικογιάν λέει ότι αυτό θα ήταν δύσκολο.

Ο σ. Στάλιν λέει να τους δώσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Θα σας δώσουμε την πίστωση των 2,5 εκ. δολαρίων οποιαδήποτε στιγμή. Και αύριο αν θέλετε.

Ο σ. Μαλένκοφ ρωτά, που είναι το συγκρότημα τώρα, στη Δ. Γερμανία;

Ο σ. Γκρότεβολ απαντά ότι το συγκρότημα κατασκευάστηκε στη Δ. Γερμανία αλλά ήδη έφυγε και θα μεταφερθεί στη ΓΛΔ μέσω Αγγλίας και Ελβετίας.

Ο σ. Γκρότεβολ ζητά μια συντόμευση των χρονικών ορίων παράδοσης παχιών φύλλων ατσαλιού, που χρειάζεται για τη ναυπηγική βιομηχανία, ιδιαίτερα, για την παράδοση 32 χιλιάδων τόνων  από 72 χιλιάδων τόνων που αγοράστηκαν από την ΕΣΣΔ ως το τέλος Απρίλη και 40 χιλιάδων τόνων ως το τέλος του 3ου τριμήνου του έτους.

Ο σ. Μικογιάν λέει πως θα ήταν δύσκολο και πως η βιομηχανία ης ΓΛΔ θα χρειαζόταν παχιά φύλλα ατσαλιού και στο 4ο τρίμηνο. Προτείνει 21.000 τόνους να παραδοθούν ως τα τέλη Απρίλη, 30.000 στο 3ο τρίμηνο και 21.000 τόνους στο 4ο τρίμηνο.

Ο σ. Γκρότεβολ λέει πως θα το θέλαμε διαφορετικά.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι θα μπορεί να λυθεί το ζήτημα στις τρέχουσες εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι το συζήτησαν επί εβδομάδες σε αυτές τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, όμως δεν μπόρεσαν να πετύχουν τίποτε.

Ο σ. Στάλιν ρωτά, με ποιον διαπραγματευτήκατε;

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι διαπραγματεύτηκαν με τον Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΣΣΔ.

Ο σ. Στάλιν λέει [δυσανάγνωστο] θα μπορούσαμε να δώσουμε, αλλά δεν μπορούμε να πούμε τώρα. Αν η Γερμανική εμπορική αντιπροσωπεία είναι στη Μόσχα τώρα, θα πρέπει να το θέσουν αυτό το ζήτημα.

Ο σ. Γκρότεβολ λέει ότι είναι στην πιο δύσκολη κατάσταση. Σοβαρά λάθη έγιναν στη διανομή μετάλλου που παραλήφθηκε από την ΕΣΣΔ- οι εξουσιοδοτημένοι αξιωματούχοι της ΓΛΔ υπέγραψαν συμφωνία με την USIG να μεταφέρουν το 70% του μετάλλου στις σοβιετικές επιχειρήσεις στη Γερμανία. Δεν αναγνωρίσαμε τη συμφωνία και απαιτήσαμε μια συγκεκριμένη επιθεώρηση της χρήσης του. Ξέρουμε ότι οι σοβιετικές επιχειρήσεις στη ΓΛΔ έχουν περισσότερες πρώτες ύλες στις αποθήκες τους από όσο χρειάζονται.

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι σε αυτό το ζήτημα η συνεργασία μεταξύ σοβιετικών και λαϊκών επιχειρήσεων στη ΓΛΔ δεν είναι πλήρως αρμονική. Το σοβιετικό ναυπηγείο «Κρόνος» έχει μεγάλο απόθεμα παχιών φύλλων ατσαλιού για όλο το χρόνο και νέες παραδόσεις σιδήρου στέλνονται στις αποθήκες του. Το λαϊκό ναυπηγείο στο Στράλσουντ λειτουργεί κάτω των δυνατοτήτων του, παρότι ασχολείται με επιδιορθώσεις.

Ο σ. Στάλιν ρωτά, γιατί δεν μιλήσατε για αυτό το θέμα στο παρελθόν; Με ποιον μιλήσατε;

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι μιλήσανε για αυτό με την ηγεσία της USIG και στο Κάρλσχορστ.

Ο σ. Σεμιόνοφ αναφέρει ότι αυτό το ζήτημα είχε θιχτεί ενώπιον της ηγεσίας της ACC στις 19 Μάρτη για πρώτη φορά, και ότι δημιούργησαν μια επιτροπή επιθεώρησης της κατάστασης.

Ο σ. Στάλιν ρωτά τον Ούλμπριχτ αν θα μπορούσαν να στείλουν μια επιστολή στη Μόσχα.

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι αυτοί, ως συνήθως, προσπαθούσαν να λύσουν το ζήτημα τοπικά.

Ο σ. Στάλιν τους τονίζει πως όταν είστε δυσαρεστημένοι να επικοινωνείτε με την ΚΕ του ΚΚΣΕ. Και αυτό το αίτημα θα πρέπει να ικανοποιηθεί με την αξιοποίηση των αποθεμάτων των σοβιετικών επιχειρήσεων στη Γερμανία. Το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί εδώ, όχι στο Βερολίνο και το αίτημα θα πρέπει να ικανοποιηθεί.

Ο σ. Γκρότεβολ ζητά [από την ΕΣΣΔ] να πουληθούν 7.000 τόνοι μολύβδου στη ΓΛΔ.

Ο σ. Στάλιν ρωτά, πόσα σας δίνουν;

Ο σ. Γκρότεβολ λέει πως ως τώρα, δεν μας έχουν δώσει τίποτε.

Ο σ. Μικογιάν αναφέρει το γεγονός πως το Υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΣΣΔ δεν έχει ακόμα δώσει στην κυβέρνηση καμία πληροφορία σχετικά με τα αποτελέσματα των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την αντιπροσωπεία της ΓΛΔ και πως για το ζήτημα δεν έχει ακόμα ληφθεί κάποια απόφαση.

Ο σ. Στάλιν ρωτά το Γκρότεβολ αν 5.000 τόνοι μολύβδου θα επαρκούσαν.

O σ. Γκρότεβολ ζητά 7.000 τόνους.

Ο σ. Στάλιν λέει, εντάξει, θα σας τους δώσουμε. Οι κινέζοι πήραν πολύ. Ήρθαν πριν από εσάς, και πήραν.

Ο σ. Γκρότεβολ ζητά παραδόσεις 10.000 τόνων χαλκού.

Ο σ. Στάλιν απαντά ότι θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα το κάνουν.

Ο σ. Γκρότεβολ λέει πως δεν μπορούν να εξοπλιστεί κανείς χωρίς χαλκό.

Ο σ. Στάλιν λέει, θα σας το παρέχουμε.

Ο σ. Γκρότεβολ τον ευχαριστεί.

Ο σ. Στάλιν σημειώνει, θα σας δίναμε και το διπλάσιο αν μπορούσαμε. Και θα σας πουλήσουμε τα ναυπηγεία «Κρόνος» με όλα τα αποθέματα μετάλλου. Ο σ. Στάλιν ρωτά αν έχουν ανακαλυφθεί στη ΓΛΔ καθόλου αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος.

Ο σ. Ούλμπριχτ απαντά ότι η μεγάλη μάζα των μετάλλων στη ΓΛΔ αντλείται από τοπικά αποθέματα φτωχής ποιότητας.

Ο σ. Στάλιν ρωτά για τις υψικαμίνους στη ΓΛΔ.

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι οικοδομούν υψικαμίνους, αλλά με πολύ αργό ρυθμό και αυτό ως αποτέλεσμα του ότι το Ανατολικό Συγκρότημα εργοστασίων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα να αρχίσει τη δουλειά του.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι πάντοτε μαθαίναμε να χτίζουμε τη μεταλλουργική [μας] βιομηχανία από τους Γερμανούς. Πώς και δεν γνωρίζετε πώς να φτιάξετε υψικαμίνους;

Ο σ. Ούλμπριχτ υποδεικνύει την έλλειψη ειδικών. Όλοι οι ειδικοί της μεταλλουργίας παραμένουν στη Δύση.

Ο σ. Στάλιν λέει πως αυτό είναι καλό- τουλάχιστον τώρα μπορείτε να δημιουργήσετε επιτέλους τη δική σας τεχνική διανόηση.

Ο σ. Ούλμπριχτ ζητά σοβιετική τεχνική βοήθεια για τις επιχειρήσεις της ΓΛΔ με την αποστολή των απαραίτητων εμπειρογνωμόνων στη ΓΛΔ, στο εργοστάσιο επισκευής τανκς και άλλες επιχειρήσεις, για παράδειγμα.

Ο σ. Μολότοφ ρωτά, φτιάχνατε τανκς στη Γερμανία;

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι όλα τα εργοστάσια τανκς είχαν ισοπεδωθεί: η αποστρατιωτικοποίηση προχώρησε σε τέτοιο βάθος που δεν είχε μείνει τίποτε τώρα.

Ο σ. Στάλιν λέει πως όταν τα σοβιετικά στρατεύματα έφτασαν στο Βερολίνο, οι αμερικανοί ζήτησαν από τη σοβιετική διοίκηση να τους επιτρέψει να βομβαρδίσουν το γερμανικό έδαφος 10 χιλιόμετρα δυτικά από τη γραμμή στην  οποία βρίσκονταν τα σοβιετικά στρατεύματα. Στην αρχή δεν καταλάβαμε τη σημασία του αιτήματος αυτού και είπαμε στους αμερικανούς: όχι, μην το κάνετε αυτό. Υπάρχουν στρατεύματα εκεί. Όμως οι αμερικάνοι επέμειναν να ζητούν άδεια να βομβαρδίσουν. Τότε καταλάβαμε ότι ήθελαν να εξαλείψουν τα γερμανικά εργοστάσια. Απαντήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε να τα βομβαρδίσουν. Ωστόσο, έστειλαν τα βομβαρδιστικά και στείλαμε κι εμείς σοβιετικά αντιαεροπορικά να τα συναντήσουν: καταρρίψαμε μερικά αμερικανικά βομβαρδιστικά και μόνο τότε έφυγαν. Επομένως, η καταστροφή των εργοστασίων είχε ξεκινήσει ήδη κατά τον πόλεμο. Τώρα θα χτίσουμε εργοστάσια.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι θα ήμασταν χαρούμενοι αν παρείχαμε τεχνολογική βοήθεια, γιατί εσείς την αξιοποιείται πολύ γρήγορα, σε αντίθεση με την Κίνα, όπου όλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Ο σ. Ούλμπριχτ σημειώνει ότι ωστόσο, πολλά ηλίθια πράγματα έχουν γίνει στη ΓΛΔ.

Ο σ. Στάλιν λέει πως μόνο όσοι δεν δουλεύουν δεν κάνουν λάθη.

Ο σ. Ούλμπριχτ ζητά βραχυπρόθεσμες πιστώσεις για αγροτικά κομπάιν, μηχανήματα παραγωγής τσιμέντου, γερανούς, κομπάιν άνθρακα και άλλα μηχανήματα για την ανθρακοβιομηχανία.

Ο σ. Στάλιν συμφωνεί και προτείνει να μιλήσουν για αυτό αναλυτικά.

Ο σ. Ούλμπριχτ ζητά επιστημονική βοήθεια προς τη ΓΛΔ, με την αποστολή σοβιετικών ειδικών στους τομείς της φιλοσοφίας και της επιστήμης, για διαλέξεις σε πανεπιστήμια και κομματικές σχολές.

Ο σ. Στάλιν υπόσχεται την παροχή της απαραίτητης βοήθειας.

Ο σ. Ούλμπριχτ επανέρχεται στο ζήτημα που είχε αρχικά θέσει ο σ. Πικ, σχετικά με τη διεξαγωγή δημοσίων δικών σαμποτέρ- πρακτόρων των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών που διέπραξαν εμπρησμούς, σαμποτάζ και απόπειρες δολοφονίας εναντίον κομματικών ηγετών στη ΓΛΔ.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι θα μπορούσαν να διεξάγουν μερικές δημόσιες δίκες και να αυξήσουν το μαχητικό πνεύμα εντός της εργατικής τάξης.

Ο σ. Μολότοφ μιλά για την ανάγκη να εισάγουν ένα σύστημα πάσων για επισκέψεις δυτικοβερολινέζων κατοίκων στο έδαφος του ανατολικού Βερολίνου. Πώς μπορείτε να ανέχεστε την ελεύθερη μετακίνηση δυτικών πρακτόρων στη χώρα σας;

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι το λαθρεμπόριο από τη ΓΛΔ προς το δυτικό Βερολίνο διεξάγεται πρακτικά ανοιχτά και ανεμπόδιστα, και η αστυνομία δεν μπορεί ούτε να πυροβολήσει τους εγκληματίες γιατί δεν έχει καθόλου σφαίρες.

Ο σ. Μολότοφ λέει πως αυτό είναι απλούστατα αδύνατο.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ο σ. Στάλιν ρωτά αν υπάρχουν καθόλου συνοριοφύλακες.

Ο σ. Ούλμπριχτ απαντά πως είναι πολύ αδύναμη η συνοριοφυλακή και ότι θα πρέπει να την ενισχύσουν και να την υπάγουν σε στρατιωτική διοίκηση, εισάγοντας παράλληλα την κατάλληλη στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο σ. Στάλιν συμφωνεί.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι θα μπορούσαν να μιλήσουν για τη Δυτική Γερμανία, τις προοπτικές της και [δυσανάγνωστο] κατά τη δεύτερη συνάντησή τους.

Ο σ. Πικ συμφωνεί.

Ο σ. Ούλμπριχτ ζητά την άδεια για τους ηγέτες του ΕΣΚΓ ώστε αυτοί να μελετήσουν το έργο του Στάλιν στα ζητήματα πολιτικής οικονομίας.

Ο σ. Στάλιν συμφωνεί, αλλά επισημαίνει ότι το έργο αυτό προορίζεται για δημοσίευση. Είχαμε μια συζήτηση για μερικά οικονομικά ζητήματα, που έθεταν συγκεκριμένα ερωτήματα και τα «σχόλια» δίνουν μερικές απαντήσεις σε αυτά. Αυτά έχουν να κάνουν με ειδικά, ρωσικά ζητήματα.

Ο σ. Ούλμπριχτ ζητά την άδεια να μιλήσει με μερικές ηγετικές προσωπικότητες της ΚΕ του ΚΚΣΕ σχετικά με τις μεθόδους εργασίας της Κεντρικής Επιτροπής και του κρατικού μηχανισμού.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι αυτό μπορεί να κανονιστεί. Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε από εσάς, όμως απλώς εσείς βρίσκεστε σε κάπως διαφορετικές συνθήκες.

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι θα μπορούσαν να αποφασίσουν πώς να εφαρμόσουν τη σοβιετική εμπειρία στις συνθήκες της ΓΛΔ.

Ο σ. Στάλιν επισημαίνει ότι η αστυνομία που έχουν στη ΓΛΔ δεν είναι πλέον επαρκής. Θα πρέπει να έχετε μια μάχιμη αστυνομία. Θα πρέπει να αλλάξετε τις οδηγίες προς αυτή, να βελτιώσετε τον εξοπλισμό και την εκπαίδευσή της.

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι παρακολούθησε μερικές κομματικές συσκέψεις της αστυνομίας και πως οι αστυνομικοί οι ίδιοι ήταν εξοργισμένοι με την παρούσα κατάσταση.

Ο σ. Στάλιν λέει πως αυτό είναι φυσιολογικό.

Ο σ. Στάλιν ρωτά αν εργάτες έχουν προαχθεί σε ηγετικές θέσεις στη ΓΛΔ.

Ο σ. Ούλμπριχτ απαντά καταφατικά.

Ο σ. Στάλιν ρωτά το ίδιο για αγρότες.

Ο σ. Ούλμπριχτ απαντά πως σε αυτό τα πράγματα είναι εξαιρετικά χειρότερα.

Ο σ. Πικ ευχαριστεί το σ. Στάλιν για την αποστολή σοβιετικής αντιπροσωπείας για την επέτειο του Μπετόβεν. Οι συναυλίες σοβιετικών καλλιτεχνών είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση.

Ο σ. Στάλιν γελά και λέει πως όλα αυτά είναι καλά, αλλά είναι πιο ενδιαφέρον να αποκτήσετε στρατό.

Καταγράφηκε από το Β. Σεμιόνοφ (χειρόγραφα).

Library of Congress, Dmitri Volkogonov Collection; according to Mikhail Narinsky (Moscow), a copy can be found in Arkhiv Prezidenta Rossiisskoi Federatsii, Moscow (AP RF), fond (f.) 45, opis’ (op.) 1, delo (d.) 303, list (l.) 179.

http://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/111322

Eisenhuettenstadt-1951-einweihung-DW-Politik-Stalinstadt

Συζήτηση Στάλιν με ηγεσία ΕΣΚΓ- 7 Απρίλη 1952

Παρόντες οι σ. Μολότοφ, Μαλένκοφ, Μπουλγκάνιν και Σεμιόνοφ (ACC)

Ο σ. Στάλιν λέει ότι στην τελευταία τους συζήτηση ο Β. Πικ είχε θέσει το ζήτημα των προοπτικών της Γερμανίας σε σχέση με τις σοβιετικές προτάσεις για τη συνθήκη ειρήνης και την πολιτική των Αμερικάνων και των Βρετανών στη Γερμανία. Ο σ. Στάλιν πιστεύει πως ανεξαρτήτως των προτάσεων που κάνουμε στο Γερμανικό ζήτημα, οι Δυτικές δυνάμεις δεν θα συμφωνήσουν με αυτές και δεν θα αφήσουν τη Δυτική Γερμανία, όπως και να’χει. Θα ήταν λάθος α σκεφτόμαστε πως θα μπορούσαν να πετύχουμε έναν συμβιβασμό ή ότι οι αμερικάνοι θα αποδέχονταν το προσχέδιο ειρήνης. Οι αμερικάνοι χρειάζονται στρατό στη Δ. Γερμανία, ώστε να μπορούν να έχουν στα χέρια τους όλη την Ευρώπη. Λένε πως κρατάνε στρατό εκεί εναντίον μας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η αποστολή του στρατού τους εκεί είναι για να ελέγχουν την Ευρώπη. Οι αμερικάνοι θα σύρουν τη Δυτική Γερμανία στο Βορειοατλαντικό σύμφωνο. Θέλουν να δημιουργήσουν δυτικογερμανικό στρατό. Ο Αντενάουερ είναι στο τσεπάκι των Αμερικάνων. Όλοι οι πρώην φασίστες και οι στρατηγοί είναι εκεί, επίσης. Στην πραγματικότητα, ένα ανεξάρτητο κράτος δημιουργείται στη Γερμανία. Και εσείς επίσης χρειάζεται να οργανώσετε ένα ανεξάρτητο κράτος. Η διαχωριστική γραμμή  μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας θα πρέπει να θεωρείται ένα σύνορο, και όχι ένα οποιοδήποτε σύνορο, αλλά ένα επικίνδυνο σύνορο. Χρειάζεται να ενισχυθεί η άμυνα του συνόρου αυτού. Οι Γερμανοί θα φυλάνε την πρώτη γραμμή άμυνας και θα βάλουμε ρωσικά στρατεύματα στη δεύτερη γραμμή. Πράκτορες των δυτικών χωρών κινούνται μέσα στη ΓΛΔ όλοι υπερβολικά ελεύθερα. Μπορεί να αποφασίσουν να λάβουν ακραία μέτρα και να σκοτώσουν εσάς ή το σ. [Βασίλιι] Τσουϊκόφ. Όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Επομένως, χρειαζόμαστε ισχυρότερη άμυνα στα σύνορα.

Επομένως, συνεχίζει ο σ. Στάλιν, θέλουμε να αναβιώσουμε τα γραφεία των στρατιωτικών διοικητών. Αυτή είναι μια ακόμα καλή κίνηση ενάντια σε πιθανή υπονόμευση. Επιπροσθέτως, τα στρατεύματά μας θα πρέπει να έχουν καλή προστασία. Και εσείς θα τη χρειαστείτε, επίσης: θα είστε ισχυρότεροι. Ο σ. Στάλιν ρωτά αν αυτές οι προτάσεις του είναι αποδεκτέες.

Ο σ. Πικ λέει πως αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ο σ. Ούλμπριχτ εκφράζει τη συμφωνία του. Ρωτά αν τα γραφεία των στρατιωτικών διοικητών θα ανοίξουν ξανά παντού.

Ο σ. Στάλιν απαντά πως δεν το γνωρίζει αυτό. Ο σ. Τσουϊκόφ θέλει να ανοίξουν ξανά τα γραφεία των στρατιωτικών διοικήσεων και χρειάζεται 3 με 4 χιλιάδες στρατιωτών για αυτό το έργο.

Ο σ. Πικ λέει ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο να γίνει.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι έχουμε εξετάσει το ζήτημα του εξοπλισμού της γερμανικής αστυνομίας και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως θα έπρεπε να έχει όπλα ρωσικής κατασκευής. Τώρα η γερμανική αστυνομία είναι εξοπλισμένη με παλιά γερμανικά όπλα, για τα οποία δεν έχουν καθόλου γερμανικές σφαίρες. Θα πρέπει είτε να αναβιώσετε την παραγωγή σφαιρών είτε να σας πουλήσουμε όπλα μας.

Ο σ. Ούλμπριχτ συμφωνεί με αυτό. Όμως όλα τα είδη όπλων θα πουληθούν; Ξεκινώντας από περίστροφα ή από πολυβόλα;

Ο σ. Στάλιν λέει πως όλα τα είδη όπλων [θα πουληθούν]. Αν η αστυνομία σας δεν είναι εξοπλισμένη, τι είδους αστυνομία είναι; Έχετε το δικαίωμα να έχετε ένοπλη αστυνομία. Ο σ. Τσουϊκοφ λέει ότι πέραν της τακτικής αστυνομίας, η ΓΛΔ έχει τη «στρατοπεδευμένη αστυνομία», δηλαδή, στρατεύματα. Ζήτησε να δωθούν τανκς και εξοπλισμός. Συμφωνούμε με αυτό. Σκεφτείτε το.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι έχει δύο ερωτήσεις. Την τελευταία φορά, διαπιστώθηκε ότι στη ΓΛΔ η αναλογία του μισθού του εργάτη προς αυτόν των μηχανικών και του τεχνικού προσωπικού ήταν 1 προς 1,7. Αυτό που συνέβαινε ήταν εντελώς λάθος. Θα καταστρέψει ολόκληρη τη βιομηχανία σας. Ίσως ξεκινήσατε από το τι ο Μαρξ και ο Ένγκελς είχαν πει για την περίοδο της Κομμούνας- ότι ένας μηχανικός δεν θα έπρεπε να αμείβεται περισσότερο από έναν καλά ειδικευμένο εργάτη. Αυτό μπορεί να ήταν σωστό τότε, όμως είναι απολύτως λάθος τώρα. Ο μηχανικός ασχολείται με πνευματική δουλειά. Πρέπει να έχει ένα διαμέρισμα, αξιοπρεπή επίπλωση, δεν πρέπει να κυνηγά ένα κομμάτι ψωμί. Θα πρέπει να απολαμβάνει ένα βιοτικό επίπεδο κατάλληλο για ένα άτομο που απασχολείται σε μια διανοητική εργασία. Πρέπει να έχει μια βιβλιοθήκη, άνεση, ώστε να μπορεί να κάτσει κάπου και να διαβάσει απρόσκοπτα ένα βιβλίο ή να γράψει κάτι. Αν δεν το κάνετε αυτό, όχι μόνο οι παλιοί σας μηχανικοί, αλλά και οι νεότεροι θα φύγουν. Στη χώρα μας, ένας μηχανικός παίρνει 2 ως 3 φορές περισσότερα από έναν εργάτη και σε μερικούς τομείς ακόμα και 4 φορές παραπάνω. Οι ακαδημαϊκοί παίρνουν 12.000 ρούβλια μηνιαίως. Είναι αδύνατο να δουλέψουν και να αναπτυχθούν χωρίς αυτά. Επομένως, θα πρέπει να αφήσετε τις παλιές σας απόψεις επί του ζητήματος. Η τεχνολογία έχει γίνει τόσο συνθετότερη σε σχέση με τον καιρό της Κομμούνας, ώστε οι μηχανικοί, και ακόμα και οι εργάτες υψηλής εξειδίκευσης, πρέπει να μελετούν πολύ για να αφομοιώνουν την τεχνολογία αυτή. Ένας μηχανικός θα πρέπει να έχει την ευκαιρία ώστε σταθερά να ανεβάζει το επίπεδό του, να διαβάζει βιβλία, να γράφει- δεν μπορεί να υπάρξει μηχανικός χωρίς αυτά. Το ίδιο ισχύει και για το στρατό. Οι Μαρξ και Ένγκελς πίστυαν ότι χρειαζόμαστε ένα στρατό βασισμένο σε πολιτοφυλακές. Στα πρώτα χρόνια μας, κι εμείς πιστεύαμε πως μόνο ένας στρατός βασισμένος σε πολιτοφυλακές μας χρειάζεται. Η ζωή μας δίδαξε πως αυτό ήταν λάθος. Σήμερα, προκειμένου να υπερασπίσουμε τη χώρα, χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο στρατό με διάφορους ειδικούς. Ένας στρατός βασισμένος σε πολιτοφυλακές είναι καλός μόνο σε μια κατάσταση όπου ο πόλεμος καθορίζεται από τουφέκια. Σήμερα, θα πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό το στρατό που βασίζεται σε πολιτοφυλακές. Σήμερα ο στρατός δεν είναι ο στρατός της μανιφακτούρας αλλά εκμηχανισμένος στρατός. Επομένως, χρειαζόμαστε ανθρώπους στο στρατό οι οποίοι να γνωρίζουν από μηχανές.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι άκουσε πως στη ΓΛΔ οι υψηλά εξειδικευμένοι εργάτες παίρνουν μόλις κάτι λίγο παραπάνω από τους χειρωνάκτες ανειδίκευτους εργάτες.

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει πως παίρνουν παραπάνω, αλλά η διαφορά δεν είναι αρκετή. Επομένως, σχεδιάζουν να εισάγουν μισθολογικά κλιμάκια.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι είχαμε την ίδια εμπειρία στα πρώτα χρόνια της σοβιετικής κυβέρνησης. Κομμούνες οργανώνονταν στα εργοστάσια, οι οποίες έφεραν κοντά μηχανικούς και ανειδίκευτους εργάτες, οι οποίοι έπαιρναν όλα τα λεφτά μαζί και έπειτα τα μοίραζαν ισόποσα. Αυτό ήταν ηλίθιο. Οι εργάτες με τα λευκά κολάρα δεν είχαν κανένα κίνητρο να αναπτύξουν τις γνώσεις τους και οι εργάτες των μπλε κολάρων δεν είχαν κανένα κίνητρο να ανεβάσουν το επίπεδό τους ως αυτό των εργατών των λευκών κολάρων. Ως αποτέλεσμα, και οι δύο κατηγορίες έχαναν. Τον παλιό καιρό, κάποιοι πίστευαν πως μια τέτοια αντίληψη ήταν προλεταριακή, σοσιαλιστική. Όμως δεν υπάρχει τίποτε το σοσιαλιστικό και προλεταριακό. Είναι μια απλή ισοπέδωση των πάντων. Ένας προλετάριος θα σου πει πως αν παίρνει περισσότερα λεφτά, θα προσπαθήσει να αυξήσει τις ικανότητές του, αλλιώς όχι. Ένας εξειδικευμένος εργάτης θα πρέπει να πληρώνεται περισσότερο από έναν ανειδίκευτο, και ένας μηχανικός- πολύ περισσότερο από έναν εξειδικευμένο εργάτη. Θα πρέπει αυτό να γίνει ανεξαρτήτως κόστους. Στη χώρα μας, το κάναμε 25 χρόνια πριν, και αυτός ήταν ο λόγος που πήγε καλά το πράγμα. Οι εξειδικευμένοι εργάτες διαπιστώνουν πως έχουν προοπτικές- πολλοί εξ αυτών έδωσαν εξετάσεις για να γίνουν μηχανικοί και έγιναν καλοί ειδικοί. Η ισοπέδωση των πάντων θα πρέπει να εξαλειφτεί. Ο σ. Στάλιν ρωτά αν οι γερμανοί ηγέτες συμφωνούν με αυτό και προσθέτει πως αυτό είναι η μαρξιστική αντίληψη.

Ο σ. Πικ λέει ότι αυτό είναι σωστό.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι έχει ένα δεύτερο ζήτημα. Αυτός, ο Στάλιν, καταλαβαίνει ότι η ΓΛΔ δεν έχει καθόλου συλλογικά αγροκτήματα και ότι οι μηχανοτρακτερικοί σταθμοί χρησιμεύουν μόνο για τους ατομικά καλλιεργούντες εργάτες.

Ο σ. Ούλμπριχτ επιβεβαιώνει και προσθέτει ότι απαγόρευσαν μάλιστα και την οργάνωση συλλογικών αγροκτημάτων εκεί όπου οι αγρότες το ήθελαν, προσπαθώντας να μη βλάψουν το κίνημα για μια ενωμένη Γερμανία.

Ο σ. Στάλιν λέει, γιατί διαμαρτύρεστε για τους κουλάκους. Τι είδους τακτική είναι αυτή- να διαμαρτύρεστε; Οι κουλάκοι θα πρέπει να περικυκλωθούν, και θα πρέπει να δημιουργήσετε συλλογικά αγροκτήματα γύρω από αυτούς. Στη χώρα μας, η οργάνωση συλλογικών αγροκτημάτων προχώρησε παράλληλα με την απαλλοτρίωση των κουλάκων. Δεν χρειάζεται να το κάνετε με αυτό τον τρόπο. Αφήστε τους κουλάκους σας να κάτσουν καλά, αφήστε τους μόνους. Όμως πέραν των κουλάκων, έχετε φτωχούς αγρότες που ζουν ακριβώς δίπλα στους κουλάκους. Θα πρέπει να τραβηχτούν σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Πόσα αγροκτήματα ενώνονται για να φτιάξουν έναν παραγωγικό συνεταιρισμό- 5, 10,15- δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα οργανωθούν. Τώρα οι φτωχοί αγρότες δεν έχουν καθόλου μηχανές, δεν έχουν αρκετούς σπόρους, δεν έχουν απαραίτητη γνώση και εμπειρία στην οικονομία. Να γιατί η σοδειά τους είναι τόσο φτωχή. Σε μια τέτοια κατάσταση, οι φτωχοί αγρότες θα καταστραφούν και θα ενταχθούν στις τάξεις των ανέργων. Ωστόσο, αν οργανώσετε μικρά συνεταιριστικά αγροκτήματα και τους δείξετε πώς να διαχειρίζονται τα αγροκτήματα, τότε οι αγρότες θα αρχίσουν να σκέφτονται τι είναι καλύτερο- να ενταχθούν σε συλλογικά αγροκτήματα ή να ζουν ξεχωριστά. Καλή εμπειρία έχει βγει από την Ουγγαρία, όπου οργάνωσαν καλά συλλογικά αγροκτήματα, άφησαν μόνους τους κουλάκους και έδωσαν μηχανές στα συλλογικά τους αγροκτήματα. Προσπαθούσαν να βελτιώσουν τη σοδειά των συλλογικών αγροκτημάτων. Θα ήταν λάθος να πιστεύει κανείς πως οι Ούγγροι είναι ικανότεροι των Γερμανών. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο. Θα πρέπει να δώσετε μερικά προνόμια στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, όπως είχαμε στη χώρα μας πριν από κάποιο καιρό. Θα πρέπει να τους πουλάτε τα μηχανήματα φτηνότερα, να τους βοηθάτε με σπόρους και συμβουλές. Αν χρειάζεστε εκπαιδευτές για την οργάνωση συλλογικών αγροκτημάτων, θα σας τους στείλουμε. Φυσικά, αν ο κυβερνητικός συνασπισμός κομμάτων αντιτίθεται- τότε θα είναι διαφορετικά. Όμως ο συνασπισμός δεν θα φέρει αντίρρηση αν οι αγρότες θέλουν να οργανώσουν παραγωγικούς συνεταιρισμούς, και αν βοηθήσετε τους αγρότες σας να το κάνουν, τι κακό μπορεί να υπάρχει με αυτό; Θα δείτε μόνοι σας πως οι αγρότες θα επισκέπτονται αυτά τα συλλογικά αγροκτήματα και θα παρατηρούν πώς η ζωή εξελίσσεται με ένα νέο τρόπο. Παρατήρησα, λέει ο σ. Στάλιν, πως δεν λαμβάνετε υπόψη τους αγρότες στην πολιτική σας. Αυτό είναι μια παλιά σοσιαλδημοκρατική προκατάληψη έναντι των αγροτών. Αν αυτό αληθεύει θα πρέπει να σταματήσετε μια τέτοια κατάσταση. Ο σ. Στάλιν ζητά από τους Γερμανούς συντρόφους, αν χρειάζονται αγρότες. Αν τους δίνουν διατροφικά προϊόντα. Αν χρειάζονται αγρότες, τότε είναι απαραίτητο να έχουν μια βάση για την ένωση με τους αγρότες.

Ο σ. Πικ λέει πως όταν η ΓΛΔ εφάρμοσε την αγροτική μεταρρύθμιση, οι  εχθροί άρχισαν μια προπαγάνδα λέγοντας ότι θέλαμε να δημιουργήσουμε συλλογικά αγροκτήματα. Οι αγρότες είχαν μια έντονη προκατάληψη εναντίον των συλλογικών αγροκτημάτων. Επομένως, φοβόμασταν να θέσουμε ζήτημα συλλογικών αγροκτημάτων. Τώρα έχουμε αγροτικές ενώσεις αμοιβαίας βοήθειας και εμπορικούς συνεταιρισμούς. Αυτό είναι ό,τι αποτελεί την αρχή της βάσης των συνεταιρισμών. Είναι πιθανό τώρα να είναι πρόσφορο να θέσουμε το ζήτημα πιο εντατικά.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι χρειάζεται να δημιουργήσουν παραγωγικούς συνεταιρισμούς στα χωριά και  να τους αποκαλούν ως τέτοιους. Αυτό θα ήταν μόνο θετικό. Θα αποκτήσετε ισχυρή υποστήριξη από τους αγρότες. Στην Ουγγαρία αυτό δούλεψε πολύ καλά. Και θα μπορούσατε να το κάνετε κι εσείς πριν από πολύ καιρό. Ενάντια σε μια τέτοια προπαγάνδα, θα πρέπει να αντιτάξετε τη δική σας αντι-προπαγάνδα και όχι μόνο να κάθεστε σιωπηλά. Μπορείτε να πείτε ότι οι φτωχοί αγρότες θέλουν να ενταχθούν στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και ότι η κυβέρνηση τους βοηθά να το κάνουν.

Ο σ. Πικ λέει πως αυτό θα ήταν καλό.

Ο σ. Στάλιν σημειώνει πως θα έπρεπε να παρέχουν προνόμια στους συνεταιρισμούς, να τους πουλάνε μηχανήματα φτηνότερα και να τους βοηθούν με σπόρους τα δύο πρώτα χρόνια και τότε αυτοί θα γίνουν ισχυρότεροι. Είναι αυτό εφικτό;

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει πως αυτό είναι εφικτό. Ότι αυτό θα βελτίωνε την κατάσταση στο χωριό.

Ο σ. Στάλιν λέει, φυσικά, θα έχετε τη δική σας βάση στο χωριό. Μην εξαναγκάσετε κανέναν να ενταχθεί στο συνεταιρισμό, αν το θέλει, έχει καλώς. Αν δεν το θέλουν, μην τους εξαναγκάσετε. Οι αγρότες θα ενταχθούν στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς εθελοντικά. Θα πρέπει να στείλετε καλούς ανθρώπους από την πόλη άνεργους για να οργανώσουν τέτοιους συνεταιρισμούς στο χωριό. Ο σ. Στάλιν λέει ότι στη Σοβιετική Ένωση, μπορέσαμε να απαλλαχτούμε από την ανεργία για δύο λόγους: πρώτον, επειδή επεκτείναμε την παραγωγή και δεύτερον, επειδή οι αγρότες εγκαταστάθηκαν στη γη τους. Παλιότερα κάθε χρόνο μεταξύ 23-25 εκατομμύρια πεινασμένοι εργάτες έρχονταν από τα χωριά στις ρωσικές πόλεις και έριχναν την τιμή της εργατικής δύναμης. Τώρα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα πλέον, γιατί οι αγρότες ενδιαφέρονται να δουλεύουν στα χωριά. Σήμερα δεν έχουμε ανεργία στην ΕΣΣΔ και το πρόβλημά μας είναι πως δεν έχουμε αρκετούς εργάτες. Κινητοποιούμε νέους αγρότες και τους στέλνουμε να δουλέψουν στη βιομηχανία. Να πώς καταπολεμήσαμε την ανεργία και από τις δύο πλευρές. Μην τσιγκουνεύεστε τη βοήθεια στα συλλογικά αγροκτήματα: θα το ξεπληρώσουν αργότερα. Τότε, σταδιακά, θα έχετε μια ένωση εργατών και αγροτών και είναι δύσκολο για τους εργάτες να σταθούν χωρίς τους αγρότες. Χρειάζεστε βοήθεια από την πλευρά των αγροτών.

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι αυτό θα έχει επίσης συνέπειες. Ως τώρα στη ΓΛΔ λέγαμε ότι διακείμεθα υπέρ μιας δημοκρατικής Γερμανίας και δεν λαμβάναμε μια σειρά μέτρων που θα χρειαζόταν να εφαρμόσουμε σε μια διαδικασία ανάπτυξης προς την κατεύθυνση του σοσιαλισμού. Επίσης, ποτέ δεν είπαμε ότι βαδίζουμε προς το σοσιαλισμό.

Ο σ. Στάλιν λέει πως αυτό είναι σωστό.

Ο σ. Ούλμπριχτ ρωτά αν πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την τακτική μετά τη βαθιά διαίρεση της Γερμανίας;

Ο σ. Στάλιν λέει ότι ακόμα και τώρα δεν θα πρέπει να μιλάνε για σοσιαλισμό. Όμως οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί συνιστούν μικρό τμήμα σοσιαλισμού.  Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στο λαό σημαίνουν επίσης σοσιαλισμό.

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι ως τώρα δεν έχουμε ποτέ μιλήσει για αυτό και  δεν έχουμε τονίσει ότι οι λαϊκές επιχειρήσεις είναι σοσιαλιστικές. Αποκρύψαμε ως ένα βαθμό τις κοινωνικές σχέσεις που προέκυψαν στη ΓΛΔ.

Ο σ. Στάλιν λέει πως αυτή η μάσκα με την οποία αποκρύφτηκαν οι κοινωνικές σχέσεις σας βοήθησε να μην τρομάξετε τη μεσαία τάξη της Δυτικής Γερμανίας. Ωστόσο, αν δεν είχατε αυτή τη μάσκα, τότε ίσως να μπορούσατε να τραβήξετε τα κατώτερα τμήματα του πληθυσμού στο πλευρό σας. Οι εργάτες θα ήταν χαρούμενοι αν ανακάλυπταν ότι είχατε εθνικοποιήσει τη βιομηχανία. Αλλιώς, θα έλεγαν ότι έχετε παρόμοια κυβέρνηση με αυτή της Βόννης. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως η ΓΛΔ έχει μια δημόσια εθνικοποιημένοι βιομηχανία, ενώ οι διασπαστές καπιταλιστές- δυσεκατομμυριούχοι που κατέχουν τις βιομηχανίες- εκπροσωπούν τη Δυτική Γερμανία. Πρέπει να κινηθείτε με ελιγμό εδώ: από τη μια, να μην τρομάξετε τη μεσαία τάξη. Αλλά ταυτόχρονα, θα πρέπει να μην προσβάλλετε τους εργάτες της Φύσης. Σας πουλάμε τις μικτές μας επιχειρήσεις. Θα ήταν σημαντικό για τους γερμανούς εργάτες να γνωρίζουν ότι κάνοντας αυτό, αυξήσαμε το εύρος της εθνικοποιημένης βιομηχανίας. Οι εργάτες θα ήταν πολύ χαρούμενοι  αν το άκουγαν αυτό. Φυσικά, θα χρειαστεί να ελιχτείτε και να το καλύψετε κάπως στις σχέσεις σας με τη μεσαία τάξη. Αν πείτε ότι έχετε κρατική βιομηχανία, αυτό θα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι στα χέρια όλου του λαού και όχι στα χέρια των ληστών βαρόνων-καπιταλιστών. Ωστόσο, ξέρετε από μόνοι σας πως αυτό είναι σοσιαλιστική παραγωγή. Οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί στο χωριό είναι επίσης μικρά τμήματα σοσιαλισμού. Δεν θα πρέπει να κάνετε πολλή φασαρία επ’ αυτού. Όταν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί λειτουργούν καλά, όλοι οι εργάτες θα δουν τα οφέλη και την ισχύ των συνεταιρισμών και μετά από αυτό οι αγρότες θα στραφούν στους εργάτες. Όμως προς το παρόν, δεν θα πρέπει να το φωνάζετε, γιατί οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί δεν είναι ακόμα στο τσεπάκι σας. Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να ξεκινήσετε να τους κάνετε. Παρότι δύο κράτη δημιουργούνται τώρα στη Γερμανία, δεν θα πρέπει να μιλάτε δυνατά για σοσιαλισμό σε αυτό το σημείο. Δεν θα πρέπει να αποκαλείτε αυτά τα αγροκτήματα συλλογικά, αλλά παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Ο σ. Πικ λέει πως το ζήτημα των παραγωγικών συνεταιρισμών θα πρέπει να συζητηθεί και να αποσαφηνιστεί για το κόμμα.

Ο σ. Στάλιν λέει, στην αρχή θα χρειαστεί να φτιάξετε μερικά συλλογικά αγροκτήματα και έπειτα να τα συζητήσετε στο κόμμα. Τώρα δεν έχετε κανένα υλικό προς συζήτηση. Γελώντας, ο σ. Στάλιν σημειώνει ότι οι πράξεις προηγούνται των λόγων.

Ο σ. Ούλμπριχτ ρωτά, τι εμπειρίες έχουν οι χώρες της λαϊκής δημοκρατίας; Θα ήταν πιο πρόσφορο να αρχίσουμε να δημιουργούμε παραγωγικούς συνεταιρισμούς αφότου ολοκληρωθεί η συγκομιδή;

Ο σ. Στάλιν λέει ότι συνήθως οι αγρότες τους φτιάχνουν κατά το χειμώνα. Μπορείτε να μιλήσετε με τους αγρότες για τη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών αφότου ολοκληρωθεί η συγκομιδή.

Ο σ. Πικ λέει πως οι εργάτες μας ρωτούν ποιο είναι το κοινωνικό καθεστώς στη ΓΛΔ; Είναι σοσιαλισμός; Ως τώρα, αποφεύγαμε να απαντούμε σε αυτό το ερώτημα, όμως οι εργάτες δεν έμειναν ικανοποιημένοι.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι θα πρέπει να πείτε στους εργάτες σας: μόλις μπαίνουμε στο σοσιαλισμό. Δεν είναι πλήρης σοσιαλισμός ακόμα, γιατί έχετε ακόμα πολλούς μεμονωμένους καπιταλιστές. Αλλά είναι η αρχή του σοσιαλισμού, ένα μικρό τμήμα σοσιαλισμού, και ένας δρόμος προς το σοσιαλισμό. Θα πρέπει να δείξετε ότι είστε κοντύτερα με τους εργάτες από ό,τι η κυβέρνηση Αντενάουερ.

Ο σ. Στάλιν ρωτά ποιο όργανο είναι ανώτερο στη χώρα σας; Η Γραμματεία ή το Πολιτικό Γραφείο;

Ο σ. Πικ απαντά ότι δεν είχαν αρκετά ξεκαθαρίσει το ζήτημα στο ΕΣΚΓ, παρότι, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, το Πολιτικό Γραφείο είναι ανώτερο της Γραμματείας. Είχαμε μια συζήτηση με το σ. Πεγκόφ από την ΚΕ του ΚΚΣΕ και μας εξήγησε τις μεθόδους δουλειάς στο ΚΚΣΕ πολύ καλά και το κατέστησε ξεκάθαρο. Επιπροσθέτως, μιλήσαμε με τους Κουζνέτσοφ, Ρομανώφ και Μιχαήλοφ για τα ζητήματα της στρατιωτικής εκπαίδευσης για την προετοιμασία νέων ανθρώπων.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι πιθανό να χρειαστείτε εκπαιδευτές για την οικοδόμηση συλλογικών αγροκτημάτων. Θα πρέπει να ζητήσετε τέτοιους από την Ουγγαρία ή την Πολωνία.

Ο σ. Μαλένκοφ σημειώνει ότι αυτοί θα είχαν μεγαλύτερο κύρος στους Γερμανούς αγρότες από ό,τι οι σοβιετικοί.

Ο σ. Στάλιν λέει θα σας δώσουμε έναν δύο εκπαιδευτές, αλλά δεν θα πρέπει να ασχοληθείτε με την απαλλοτρίωση ταυτόχρονα με την κολλεκτιβοποίηση. Μπορείτε να αφήσετε τους κουλάκους σας ήσυχους προς το παρόν.

Ο σ. Ούλμπριχτ απαντά ότι δεν χρειαζόμαστε να τους αγγίξουμε επί του παρόντος, γιατί όταν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί αρχίσουν να οργανώνονται, ένα τμήμα των κουλάκων αμέσως θα φύγει για τη Δύση.

Ο σ. Στάλιν ρωτά, τι κακό με αυτό; Θα πάρετε τη γη που εγκατέλειψαν. Στην Πολωνία, τμήμα των κουλάκων πούλησαν τη γη τους και τώρα ασχολούνται με το εμπόριο και τις μεταφορές. Ο σ. Στάλιν ρωτά αν η ΓΛΔ έχει καθόλου κρατικά αγροκτήματα.

Ο σ. Ούλμπριχτ απαντά καταφατικά και προσθέτει πως τα κρατικά αγροκτήματα προσεγγίζουν το 5% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη ΓΛΔ.

Ο σ. Στάλιν ρωτά αν αυτά δουλεύουν καλά.

Ο σ. Ούλμπριχτ απαντά πως δεν δουλεύουν πολύ καλά.

Ο σ. Σεμιόνοφ δίνει μια αναφορά ότι η παραγωγικότητα των λαϊκών αγροκτημάτων στη ΓΛΔ είναι εξαιρετικά καλύτερη από την παραγωγικότητα των αγροτών, ωστόσο, τα λαϊκά αγροκτήματα είναι, κατά κανόνα, μη κερδοφόρα και λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις.

Ο σ. Στάλιν λέει πως μερικά λαϊκά αγροκτήματα θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν στους αγρότες αν δεν λειτουργούν καλά. Στη χώρα μας, στη Σοβιετική Ένωση, αρχικά αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στη διαμόρφωση της δουλειάς των κρατικών αγροκτημάτων. Έπειτα μεταβιβάσαμε τμήμα τους στους αγρότες, και τα αγροκτήματα κατέστησαν κερδοφόρα. Για να προνοήσουμε για τους εργάτες των κρατικών αγροκτημάτων, αποφασίσαμε να τους δώσουμε εκτάσεις γης και άρχισαν να δουλεύουν καλύτερα και έμειναν στη γη αυτή μόνιμα.

Ο σ. Στάλιν ρωτά αν οι Γερμανοί σύντροφοι παρέλαβαν το ελασματουργείο.

Ο σ. Γκρότεβολ απαντά ότι τα χρήματα μεταφέρθηκαν όμως ακόμα δεν μπορούν να πουν τίποτε το οριστικό για την αγορά του ή όχι.

Ο σ. Στάλιν ρωτά αν ελπίζουν ότι θα το λάβουν.

Ο σ. Γκρότεβολ απαντά θετικά και λέει ότι εξέδωσαν τις αντίστοιχες εντολές.

Ο σ. Στάλιν σημειώνει ότι στη Σοβιετική Ένωση έκαναν τέτοια ελασματουργεία και όλο τον αντίστοιχο εξοπλισμό για αυτά, όμως, τώρα τα εργοστάσια έχουν γεμίσει με παραγγελίες.

Ο σ. Στάλιν ρωτά αν βρήκαν σιδηρομεταλλεύματα σε νέες τοποθεσίες στη ΓΛΔ.

Ο σ. Ούλμπριχτ απαντά πως η ΓΛΔ έχει φτωχά μεταλλεύματα που περιέχουν μόλις 20% σιδήρου.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι θα μπορεί να αναμειχτεί με καλό μετάλλευμα. Προπολεμικά, οι Γερμανοί δεν απέρριπταν το μετάλλευμα ακόμα κι αν αυτό είχε μόλις 5% σιδήρου.

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει ότι έφτιαξαν ειδικά ορυχεία για τέτοια φτωχά μεταλλεύματα.

Ο σ. Στάλιν λέει ότι τέτοιο μετάλλευμα θα μπορούσε να αναμειχτεί με καλής ποιότητας. Οι Πολωνοί παίρνουν τα μεταλλεύματά μας από το Kryvoi Rog, και το αναμειγνύουν κατά 50% με το δικό τους φτωχό μετάλλευμα. Οι Γερμανοί έπαιρναν μεταλλεύματά μας και επί Χίτλερ. Πρόσφατα ανακαλύψαμε καλής ποιότητας μεταλλεύματα στη Σιβηρία που περιέχουν 60% σιδήρου. Αλλά το απόθεμα αυτό βρίσκεται πολύ μακριά από τους σιδηρόδρομους.

Ο σ. Ούλμπριχτ λέει πως έχουν ένα ακόμα αίτημα. Σας ενημερώσαμε ήδη ότι θα θέλαμε να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα για το ΚΚ Δυτικής Γερμανίας. Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την εκπόνηση αυτού του προγράμματος και να το εκδώσουμε προτού το ΚΚΓ τεθεί εκτός νόμου. Ζητάμε από το σ. Στάλιν και το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ αν θα μπορούσαν να κοιτάξουν το προσχέδιο και να μας βοηθήσουν να εκπονήσουμε το πρόγραμμα αυτό.

Ο σ. Στάλιν αποδέχεται.

Ο σ. Γκρότεβολ λέει ότι συμφωνούν απόλυτα με την άποψη του σ. Στάλιν σχετικά με την εκτίμησή του για την κατάσταση στη Δ. Γερμανία και την πολιτική των ΗΠΑ. Ο Γκρότεβολ θα ήθελε να ρωτήσει αν ο σ. Στάλιν πιστεύει ότι επί του παρόντος θα μπορούσαν να εισάγουν αλλαγές στα επιχειρήματά μας για την επίσημη θέση της κυβέρνησης της ΓΛΔ σχετικά με το ζήτημα της αναβίωσης της Γερμανικής ενότητας. Ο σ. Στάλιν απαντά αρνητικά. Θα πρέπει να συνεχίσετε την προπαγάνδιση της Γερμανικής ενότητας και μελλοντικά. Έχει μεγάλη σημασία για την εκπαίδευση του λαού στη Δ. Γερμανία. Τώρα είναι ένα όπλο στα χέρια σας και θα πρέπει πάντα να το κρατάτε στα χέρια σας. Θα πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να κάνουμε προτάσεις σχετικά με τη γερμανική ενότητα προκειμένου να ξεσκεπάζουμε τους Αμερικάνους.

Ο σ. Γκρότεβολ ζητά από το σ. Στάλιν επιπρόσθετες πωλήσεις 8.000 τόνων μακριών ινών βαμβακιού προς τη ΓΛΔ.

Ο σ. Στάλιν αποδέχεται και προτείνει να το συζητήσει με το σ. Μαλένκοφ.

Library of Congress, Dmitri Volkogonov Collection; according to Mikhail Narinsky (Moscow), a copy can be found in Arkhiv Prezidenta Rossiisskoi Federatsii, Moscow (AP RF), fond (f.) 45, opis’ (op.) 1, delo (d.) 303, list (l.) 179.

http://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/111035

03L

Σημειώσεις Βίλχελμ Πικ κατά την Τελική συζήτηση 7 Απρίλη 1952, 11:20 μ.μ. Μόσχα

Στ[άλιν]: μέχρι τώρα όλες οι προτάσεις απορρίφτηκαν.

Κατάσταση:

Κανένας συμβιβασμός

Δημιουργία Ευρωπαϊκού στρατού- όχι ενάντια στη ΣΕ [Σοβιετική Ένωση] αλλά για την κατίσχυση στην Ευρώπη.

Ατλαντικό Σύμφωνο-ανεξάρτητο κράτος στη Φύση.

Διαχωριστική γραμμή επικίνδυνα σύνορα.

1η γραμμή Γερμανοί (Στάζι), πίσω [από αυτή] σοβιετικοί στρατιώτες.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Άμυνα:

Επανεγκατάσταση καταργημένων σοβιετικών φρουρών.

3000.

Εξοπλισμός πρέπει να παρασχεθούν

Άμεσα ρωσικά όπλα με σειρά [πυρομαχικών],

Στρατιωτική εκπαίδευση για το πεζ[ικό], ναυτικό, αεροπορία, υποβρύχια.

Τανκς και πυροβολικό θα παρασχεθούν,

Όπως και μια σειρά πολυβόλων

Χοφμαν-24 μονάδες-5.800.

Όχι πολιτοφυλακή, αλλά [ένας] καλά εξοπλισμένος στρατός. Όλα χωρίς φασαρία πολλή, αλλά σταθερά.

Χωριά:

Επίσης ίδρυση παραγωγικών συνεταιρισμών στα χωριά προκειμένου να απομονωθούν οι μεγάλης κλίμακας κτηματίες.

Έξυπνο να αρχίσει το φθινόπωρο.

Να δημιουργηθούν παραδείγματα,

να παραχωρείται σπορά, καλαμπόκι, μηχανήματα.

Εκπαιδευτές στη διάθεσή τους.

Να μην εξαναγκαστεί κανένας.

Όχι φωνές για κολχόζνικο σοσιαλισμό

Πρώτα να δημιουργούμε πρακτικά γεγονότα. Στην αρχή, η δράση

Δρόμος προς σοσιαλισμό- η κρατική παρ[αγωγή] είναι σοσιαλιστική.

Καλύτερα να πληρώνονται οι μηχανικοί

1 προς 1,7

2-3 φορές παραπάνω από εργάτες

διαμερίσματα

11-12.000 ρούβλια στους ακαδημαϊκούς

να πληρώνονται οι εξειδικευμένοι εργάτες καλύτερα από τους μη εξειδικευμένους

προτάσεις που δεν συζητήθηκαν

κομματική συνδιάσκεψη

ΚΚΓ

Οικονομική Συνδιάσκεψη

Ενότητα, συνθήκη ειρήνης- να συνεχίσουμε να ζυμώνουμε.

Rolf Badstübner and Wilfried Loth, eds., Wilhelm Pieck–Aufzeichnungen zur Deutschlandpolitik, 1945-1953 (Berlin: Akademie Verlag, 1994), pp. 396-97. Translated by Stephen Connors and Ruud van Dijk.

http://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/111041

 

 

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: