Νεπαλ: Συνεντευξεις Dharmendra Bastola και Ram Bahadur Thapa

Συνέντευξη Dharmendra Bastola, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Νεπάλ- Μαοϊκού

29/8/2013

Dharmendra-Bastola

Λέγεται ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει τελειώσει. Πώς το κόμμα σας βλέπει αυτή την εξέλιξη;

 

Η ειρηνευτική διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Η Συνεκτική Ειρηνευτική Συνθήκη συνάφθηκε μεταξύ Πρατσάντα και Κοϊράλα. Δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, υπάρχουν ακόμα εκκρεμή ζητήματα στην ατζέντα. Αυτά πρέπει να επιλυθούν.

 

Τι συμφωνία είχε υπογραφεί τότε;

 

Τότε οι συμφωνίες ήταν πάνω σε 2-3 σημεία. Πρώτον, εγκαθίδρυση κοσμικού κράτους, με προοδευτικό πολιτικό περιεχόμενο και ένα νέο σύνταγμα σύμφωνο με αυτό, και η ενιαιοποίηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού με το Νεπαλέζικο Στρατό για το σχηματισμό ενός εθνικού στρατού. Υπήρχε επίσης συμφωνία για έναν ολόπλευρο μετασχηματισμό της κυβέρνησης, της Δικαιοσύνης και της νομοθεσίας και ο μετασχηματισμός της κρατικής διάρθρωσης. Μόνο λίγα απλά πράγματα έχουν αλλάξει. Το κοσμικό κράτος έχει εγκαθιδρυθεί, όμως άλλα πράγματα παραμένουν ανέπαφα.

 

Τι έχετε να πείτε για την ειρήνευση;

 

Η ειρήνη δεν έχει επιτευχθεί. Η κατάσταση πάει σε ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση. Τότε υπήρχε εμφύλιος πόλεμος και τώρα αυτός έχει μετατραπεί σε πολιτική σύγκρουση.

 

Η ειρηνευτική διαδικασία λέγεται ότι ολοκληρώθηκε με την ολοκλήρωση της ένταξης των πρώην μαχητών του ΛΑΣ στο Νεπαλέζικο Στρατό.

 

Αυτό είναι μια αυταπάτη. Καλέσαμε σε ενοποίηση του ΛΑΣ με το Νεπαλέζικο Στρατό για το σχηματισμό ενός εθνικού στρατού. Αυτό δεν συνέβη. Τώρα ο ΛΑΣ έχει διαλυθεί. Κάποιοι φίλοι βρήκαν δουλειές εκεί. Αυτό δεν είναι ενοποίηση. Καλέσαμε σε ανασυγκρότηση του μηχανισμού ασφαλείας. Συμφωνήσαμε πάνω σε αυτό το σημείο. Η συμφωνία έχει παραβιαστεί. Η ειρηνευτική διαδικασία ολοκληρώθηκε για κάποιους. Για εμάς δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως και για το έθνος.

 

Θα διεξαχθούν εκλογές για τη δεύτερη Συντακτική Συνέλευση. Τι ρόλο θα παίξει το κόμμα σας σε αυτές;

 

Θα μποϊκοτάρουμε τις εκλογές. Νέο σύνταγμα δεν θα βγει από αυτές τις εκλογές. Αυτές θα δημιουργήσουν άλλο ένα πρόβλημα. Αυτή η λεγόμενη κυβέρνηση που σχηματίστηκε για μια πολιτική διέξοδο και για την σύνταξη νέου Συντάγματος θα προσπαθήσει να διεξάγει εκλογές με κάθε κόστος. Θα κάνουμε απλώς το αντίθετο παρεμποδίζοντάς τες. Τίποτε δεν έχει πάει λάθος ως τώρα. Καλέσαμε για μια συμφωνία. Τα τέσσερα κόμματα επιμένουν να διεξάγουν εκλογές στις 19 Νοέμβρη ωσάν να ήταν κάποιου η επέτειος θανάτου ή τα γενέθλιά του. Αυτό είναι λάθος. Ήταν έτοιμοι να διεξάγουν διαπραγματεύσεις, όμως μέσα σε 24 ώρες άλλαξαν άποψη. Το καταλαβαίνουν. Ξέρουν ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Η συμφωνία δεν έγινε για την εξάρτηση αλλά για την ανεξαρτησία (σ. μετ. της χώρας). Η συμφωνία έγινε για ένα νέο σύνταγμα από το λαό. Πεποίθησή μας είναι ότι η συμφωνία εκείνη έγινε για την ανεξαρτησία και πρέπει αυτοί να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο. Αν φαντάζονται ότι θα διεξάγουν εκλογές  υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις, εμείς θα τις παρεμποδίσουμε.

 

Το κόμμα σας θα ήθελε να συμμετέχει στις εκλογές αν αυτές μετατεθούν χρονικά για αργότερα; Πραγματικά θα θέλατε να συμμετέχετε;

 

Το ζήτημα δεν είναι η ημερομηνία των εκλογών. Είναι να φέρουμε τις πολιτικές οι οποίες έχουν παρεκκλίνει, στο σωστό δρόμο. Αν οι πολιτικές επανέλθουν στο σωστό δρόμο, τότε θα συμμετέχουμε στις εκλογές.

 

Αν οι εκλογές δεν είναι η λύση στο πρόβλημα, τότε γιατί το κόμμα σας φοβάται να συμμετέχει;

 

Οι εκλογές είναι λύση στο πρόβλημα, αλλά όχι για όλα τα προβλήματα. Κατ’ αυτούς, οι εκλογές είναι η λύση στο πρόβλημα. Υπάρχει κίνδυνος μετατροπής της χώρας σε νέο Σικκίμ. Αυτή η στιγμή. Το ζήτημα είναι αν θα ωθήσουμε τη χώρα στην εξάρτηση από μια άλλη χώρα. Η συνωμοσία που εξυφαίνεται θέλει να ωθηθεί η χώρα προς την καταστροφή και έναν εμφύλιο πόλεμο και έπειτα να γίνει εμπόριο όπλων. Αυτά τα προβλήματά τους θα επιλυθούν με εκλογές, γιατί αυτή η ατζέντα θα υλοποιηθεί μόνο αν λάβουν χώρα εκλογές. Εξάλλου, νέο σύνταγμα δεν θα εκπονηθεί. Αν το σύνταγμα δεν υπάρξει, τα προβλήματα αυτής της χώρας δεν θα επιλυθούν. Οι εκλογές δεν θα λύσουν αυτά τα προβλήματα. Θα ωθήσουν τη χώρα προς την εξάρτηση. Εκλογές διεξήχθησαν και στο Σικκίμ επίσης, όμως αυτές διέλυσαν τη χώρα ενσωματώνοντάς τη στην Ινδία.

 

Τι θα συμβεί αν αυτό το στάτους κβο συνεχίσει στη χώρα;

 

Αν η χώρα παραμείνει στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων τότε θα καθίσταται ολοένα και πιο εξαρτώμενη και θα γίνει ένα αποτυχημένο κράτος. Επομένως, οι λεγόμενες εκλογές πρέπει να μποϊκοταριστούν. Είναι αναγκαίος ο σχηματισμός μιας εθνικής κυβέρνησης.

 

Καλέσατε στο σχηματισμό μιας εθνικής κυβέρνησης, όμως τι απέγιναν οι συνομιλίες  για μια τέτοια κυβέρνηση;

 

Αυτό είναι ψευδής είδηση. Δεν έχουν υπάρξει συνομιλίες για το σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης. Δεν έχει υπάρξει τέτοια συζήτηση μεταξύ των κομμάτων. Μια τετρακομματική συμφωνία δεν μπορεί να ονομαστεί εθνική συμφωνία. Τέτοια συζήτηση δεν έγινε μεταξύ των κομμάτων, αλλά μεταξύ μεσαζόντων.

 

http://www.peoplesreview.com.np/index.php/interviews/item/126-we-will-not-allow-elections-to-take-place-dharmendra-bastola

 

Συνέντευξη Ram Bahadur Thapa, Γ.Γ. του ΚΚ Νεπάλ – Μαοϊκού

 

01/09/2013

ram-bahadur-thapa-badal-in-itahari

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να θέλει συνομιλίες με το κόμμα σας. Τι πλάνα έχει το κόμμα σας για τις επόμενες ημέρες;

 

Πρώτον, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η εθνική ακεραιότητα βρίσκεται σε κίνδυνο. Προσπαθούμε να το εξηγήσουμε στο λαό, ότι τα αιτήματά μας είναι για τη σωτηρία της εθνικής ακεραιότητας. Για αυτό, διεξάγουμε διάφορα προγράμματα τόσο σε πανεθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Ήρθαμε εδώ στο Μπιργκουντζ σήμερα απλώς για να ενημερώσουμε το λαό ότι τα αιτήματά μας στοχεύουν στη σωτηρία της εθνικής ακεραιότητας.

 

Ώστε το κόμμα σας στοχεύει στην παρεμπόδιση της εκλογικής διαδικασίας;

 

Πρώτον, να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαστε μια αντιεκλογική δύναμη. Αντιτιθέμεθα μόνο στις εκλογές που είναι να διεξαχθούν υπό τις παρούσες συνθήκες. Τα τέσσερα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην Πολιτική Επιτροπή Ανώτατου Επιπέδου θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνα για την αποτυχία τους να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσα κόμματα αντιτίθενται. Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις αν τα 18 αιτήματά μας ικανοποιηθούν.

 

Το κόμμα σας ισχυρίζεται ότι έχει επιδείξει ευελιξία, όμως εσείς ακόμα επιμένετε στα 18 σημεία…

 

Υιοθετούμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία. Όμως η Πολιτική Επιτροπή Ανώτατου Επιπέδου και η κυβέρνηση υπό τον (σ.μετ: εισαγγελέα) Regmi αγνοούν τα αιτήματά μας. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε μερικές αλλαγές στα 18 αιτήματά μας επίσης. Το ότι είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις είναι σημάδι ευελιξίας. Έχουμε λάβει ακόμα μια πρόσκληση για διαπραγματεύσεις και την έχουμε καλωσορίσει. Διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της συμμαχίας μας (σ.μετ.:32 κόμματα αριστερού και εθνικού-αντιινδικού προσανατολισμού), σχετικά με την πρόσκληση της κυβέρνησης.

 

Όμως το κόμμα σας ταυτόχρονα προσανατολίζει τα στελέχη του στο να διαλύσουν την εκλογική διαδικασία.

 

Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις για την εύρεση διεξόδου. Όμως αν οι συνομιλίες αποτύχουν, θα βγούμε στους δρόμους για να σταματήσουμε την εκλογική διαδικασία.

 

Ωστόσο, ο λαός είναι υπέρ της ειρήνης και όχι υπέρ μιας νέας εξέγερσης…

 

Σίγουρα, ο λαός είναι υπέρ της ειρήνης και αναμένει κάθε πολιτική διαφωνία να επιλύεται ειρηνικά. Δεν μπορώ να αρνηθώ το γεγονός ότι ο λαός είναι απογοητευμένος. Σε αυτή την περίοδο ο λαός είναι σε μια διάθεση «να περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα». Είναι η κυβέρνηση που ωθεί σε σύγκρουση με την αγνόηση των εγνοιών των διαφωνούντων κομμάτων.

 

http://www.myrepublica.com/portal/index.php?action=news_details&news_id=60605

 

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: