Νεπαλ- συνεντευξη Biplav: «καμια επανασταση δεν ειναι ειρηνικη» (19/09/2013)

 

17569

Έχουν πάψει να υπάρχουν οι λόγοι για περαιτέρω συνομιλίες;

Ποτέ δεν λες ποτέ στην πολιτική. Όμως νιώσαμε κατά τις διαπραγματεύσεις ότι τα κόμματα εξαρχής δεν αντιμετώπιζαν σοβαρά τα αιτήματά μας. Δεν ήταν πως όλα πήγαιναν καλά και εντελώς ξαφνικά κάποια στιγμή πήραν λάθος τροπή. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν προχώρησαν.

Αυτή η έλλειψη σοβαρότητας ήταν προφανής και στις δύο πλευρές;

Νομίζω ναι. Καμία πλευρά δεν φαίνεται να είχε πάρει τις συνομιλίες σοβαρά και να τις έβλεπε ως διέξοδο στη σημερινή κρίση. Όπως είπα, αυτή η έλλειψη σοβαρότητας ήταν προφανής εξαρχής. Εμείς (το ΚΚΝ-Μαοϊκό) νιώσαμε ότι τα 4 κόμματα βρίσκονταν σε μια διαδικασία διαλόγου μόνο γιατί ήθελαν να αποδείξουν στο λαό ότι είχαν κάνει μια προσπάθεια να μας φέρουν στις εκλογές.

Τμήματα της 33κομματικής συμμαχίας είπαν πως οι συνομιλίες απέτυχαν καθώς το κλειδί για να ανοίξουν οι κλειδωμένες πόρτες βρίσκεται αλλού..

Είναι προφανές πως ξένες δυνάμεις θέλουν να παίξουν έναν αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό των πραγμάτων εδώ. Όμως εξακολουθώ να πιστεύω πως αν τα πολιτικά κόμματα ήταν ειλικρινή, θα μπορούσαμε να έχουμε μια διέξοδο.

Και τώρα, τι;

Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για μια συμφωνία μέσω διαλόγου, ειδικά για τα περιεχόμενα του μελλοντικού συντάγματος. Όμως αν αυτό δεν έρθει, αυτό θα σημαίνει ότι το επιθυμητό τέλος στη μετάβαση-συνεννόηση, ειρήνευση, αλλαγή και ευημερία- μπορεί να μην επιτευχθεί. Με άλλα λόγια, αυτό θα σημαίνει πως η μάχη επί του ελέγχου του κρατικού και νομοθετικού μηχανισμού θα ξεκινήσει εκ νέου.

Αντικρουόμενες εκδοχές έχουν προκύψει αναφορικά με την κόκκινη γραμμή του ΚΚΝ-Μαοϊκού κατά τις διαπραγματεύσεις. Ποια ήταν η κόκκινη γραμμή σας;

Πρώτον, θέλαμε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα μπορούσε να διευκολύνει τη διέξοδο από τη σημερινή κρίση. Λέγαμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια συνδιάσκεψη στρογγυλής τραπέζης που θα μπορούσε να παρέχει μια νομική πλατφόρμα για όλες τις πολιτικές δυνάμεις που να πραγματεύεται τα ζητήματα εν τη απουσία Συντακτικής Συνέλευσης. Δεύτερον, θέλαμε εντατικό διάλογο για τη μορφή του νέου Συντάγματος. Τρίτον, θέλαμε να διευθετηθούν τα τμήματα της ειρηνευτικής διαδικασίας που δεν είχαν ακόμα επιλυθεί, όπως τα ζητήματα που σχετίζονταν με τις οικογένειες των μαρτύρων και τους εξαφανισμένους. Τέταρτον, είχαμε συγκεκριμένα αιτήματα για το είδος της κυβέρνησης που επιθυμούσαμε.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν αφότου ο επικεφαλής της κυβέρνησης αρνήθηκε να παραιτηθεί από το αξίωμα του Ανώτατου Δικαστή, όπως επιθυμούσατε.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Κάτι τέτοιο είναι μόνο ένα τεχνικό ζήτημα, όχι ένα πολιτικό. Το βασικό μας ζήτημα ήταν το Σύνταγμα.

Εννοείτε πως θέλατε συμφωνίες για λεπτομέρειες του μελλοντικού Συντάγματος;

Ναι. Θέλαμε να διερευνήσουμε γιατί η Συντακτική Συνέλευση δεν μπόρεσε να εκπονήσει ένα Σύνταγμα. Αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να διευθετηθεί προτού εισέλθουμε σε μια νέα Συνταγματική διαδικασία. Όλα τα άλλα ζητήματα ακολουθούν.

Πώς αντικρούετε τον ισχυρισμό ότι ποτέ δεν θέλατε εκλογές σε πρώτη φάση γιατί το ΚΚΝ-Μαοϊκό δεν ήταν σίγουρο για τις εκλογικές του επιδόσεις;

Δεν είναι αλήθεια. Η τροπή των εξελίξεων δεν επιβεβαιώνει αυτό το συλλογισμό.

Άρα, αυτό σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να συμμετέχετε άμεσα σε εκλογές αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες;

Η συμμετοχή στις εκλογές είναι ένα σχετικό ζήτημα. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να συμμετέχουμε, και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όχι. Το Νεπαλέζικο Κογκρέσο και το ΕΜΛ είχαν μποϊκοτάρει τις εκλογές για Συντακτική Συνέλευση που είχε ανακοινώσει ο (πρώην πρωθυπουργός) Μπαμπουράμ Μπαταράι. Ακόμα και ένα κλασικό δημοκρατικό κόμμα όπως το Λαϊκό Κόμμα Πακιστάν πρόσφατα μποϊκόταρε τις προεδρικές εκλογές στο Πακιστάν. Δεν πιστεύουμε πως οι εκλογές είναι ο ένας και μοναδικός τρόπος διεξόδου από τη σημερινή κρίση.

Και αναφορικά με το αίτημά σας για χρονική μετάθεση των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση;

Οι εκλογές είναι ένα μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής ατζέντας. Δεν ήταν επειδή δεν υπήρχαν εκλογές ο λόγος που η χώρα πήγε σε εμφύλιο πόλεμο. Ούτε ήταν πως οι συνομιλίες κατέρρευσαν επειδή δεν υπήρχε καμία συμφωνία για μια νέα κυβέρνηση. Πρέπει να δείτε την ουσία του ζητήματος. Ο εμφύλιος πόλεμος και το σημερινό αδιέξοδο σχετίζονται άμεσα με τα δικαιώματα του λαού, στην ελαττωματική δομή του κράτους. Αν αγνοήσετε αυτή την ουσία, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για δευτερεύοντα ζητήματα. Αν δείτε τα τέσσερα αιτήματα που θέσαμε, η έμφασή μας είναι καθαρά στα ζητήματα του μελλοντικού Συντάγματος, όχι αν ο σημερινός επικεφαλής της κυβέρνησης πρέπει να απαλλαγεί των δικαστικών του καθηκόντων.

Μα δεν πάμε ξανά σε εκλογές για Συντακτική Συνέλευση ακριβώς επειδή δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία στην τελευταία;

Δεν υπάρχει λογική για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης σε αυτό το σημείο. Αν δεν διαγνώσουμε κατάλληλα τις αρρώστιες που έπληξαν την τελευταία Συντακτική Συνέλευση και εν τέλει οδήγησαν στο θάνατό της, δεν υπάρχει λόγος για την εκλογή μιας νέας, καθώς θα έχει την ίδια μοίρα. Νέες εκλογές χωρίς πολιτική συνεννόηση θα σημαίνει μια χωρίς νόημα άσκηση.

Μπορούμε να αποφασίσουμε εκ των προτέρων για τον τρόπο με τον οποίο η νέα κυρίαρχη Συντακτική Συνέλευση που θα προκύψει από πρόσφατες εκλογές θα λειτουργεί;

Αν μπορούμε να καταλήξουμε πρώτα σε μια συμφωνία για το Σύνταγμα, μπορεί να μη χρειαστούμε εκλογές. Εξάλλου, δοκιμάσαμε το μηχανισμό της Συντακτικής Συνέλευσης μια φορά και αυτός απέτυχε. Η Συντακτική Συνέλευση στην οποία το Μαοϊκό κόμμα πήγε με την ατζέντα του υποστηριζόμενος από τη λαϊκή εντολή έχει ήδη αποτύχει. Φαίνεται τα άλλα κόμματα να προσβλέπουν σε μια Συντακτική Συνέλευση όπου όλα τα σημαντικά ζητήματα που έχουν τεθεί από τους Μαοϊκούς να μπορούν με κατάλληλο τρόπο να παραμεριστούν. Επαναλαμβάνω, σε τι χρειαζόμαστε μια Συντακτική Συνέλευση; Μπορούμε να έχουμε Σύνταγμα μέσα από πολιτική συνεννόηση, ή μέσα από ένα πάνελ εμπειρογνωμόνων. Γιατί να δίνουμε τόση σημασία στη Συντακτική Συνέλευση η οποία, άλλωστε, είναι μόνο ένα μέσο και όχι ο σκοπός;

Μα δεν είναι επίσης και ζήτημα νομιμοποίησης; Μια Συντακτική Συνέλευση που θα έχει λαϊκή εντολή δεν θα έχει μεγαλύτερη νομιμοποίηση να εκπονήσει ένα Σύνταγμα σε σχέση με άλλους μηχανισμούς;

Αν το τότε ΚΚΝ (Μαοϊκό) το οποίο δεν είχε συμμετάσχει σε εκλογές μπορούσε να μπει στο Κοινοβούλιο με 73 εκπροσώπους, αν μπορούν να υπάρχουν εκ των προτέρων συμφωνίες για το ρεπουμπλικανικό χαρακτήρα του κράτους και την ομοσπονδιοποίηση, τότε γιατί δεν μπορούμε να έχουμε ένα Σύνταγμα μέσα από πολιτική συμφωνία; Αν ο λαός εγκρίνει κάτι, τότε αυτομάτως καθίσταται νομιμοποιημένο. Ο λαός είχε ασπαστεί το Λαϊκό Πόλεμο και έτσι αυτός κατέστη νομιμοποιημένος. Ο λαός επίσης είχε εγκρίνει τις πολιτικές συμφωνίες που είχαν οδηγήσει στις εκλογές για την τελευταία Συντακτική Συνέλευση. Ο λαός θα εγκρίνει κάθε συμφωνία που θα συντελεί στην υπέρβαση του σημερινού αδιεξόδου, και μόνο αν κάνει κάτι τέτοιο θα νομιμοποιημένη. Αυτό που τώρα θέλει ο λαός είναι Σύνταγμα, όχι εκλογές.

Φαίνεται πως υπάρχει μια εκ θεμελίων διαφορά αναφορικά με το πώς ερμηνεύετε τη σημερινή κατάσταση εσείς και τα άλλα κόμματα. Πώς βρίσκετε ένα κοινό σημείο εκκινώντας από τέτοιες διαμετρικά αντίθετες θέσεις;

Το σημείο συνάντησης είναι το Σύνταγμα. Είναι το σημείο στο οποίο καταλήγουν όλες οι πολιτικές συμφωνίες μετά το 2006. Αυτό ήταν το τέλος του εμφυλίου πολέμου το οποίο οραματιζόμασταν. Τώρα αν αφήσεις κατά μέρος την ατζέντα με τα σημαντικά ζητήματα, ποιος είναι ο λόγος να συζητάμε;

Μπορούμε να πούμε ότι σε αυτό το σημείο οι ελπίδες ώστε το κόμμα σας να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση;

Ναι, όπως έχουν τα πράγματα τώρα, δεν υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα. Δεν θα πάμε σε εκλογές χωρίς μια συγκεκριμένη συμφωνία στα χέρια.

Ποιο είναι, επομένως, το πρόγραμμα δράσης σας;

Θα μποϊκοτάρουμε τις εκλογές, καθώς και τη σημερινή κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό. Μπορεί επίσης να αναγκαστούμε να ερμηνεύσουμε τον παραμερισμό μας ως το τέλος της δικαιολόγησης της ύπαρξης της Συνεκτικής Ειρηνευτικής Συμφωνίας ή ως παραβίαση των μεταβατικών όρων. Αν τα άλλα πολιτικά κόμματα γυρνούν την πλάτη στην ατζέντα της ειρήνευσης και του Συντάγματος, η ευθύνη για ό,τι προκύψει τώρα πέφτει πάνω τους.

Το ΚΚΝ-Μαοϊκό, όπως τονίζετε, είναι έτοιμο για το δρόμο της σύγκρουσης. Όμως δεν υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι με αυτό; Αυτό που συνέβη στο Ντούλιχελ την Κυριακή (όπου στελέχη του ΚΚΝ-Μαοϊκού έβαλαν φωτιά σε λεωφορείο που είχε επιβάτες μέσα) μπορεί να επαναληφθεί.

Ναι, τέτοια γεγονότα μπορεί να επαναληφθούν και η ευθύνη πρέπει να αναληφθεί από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα. Πείτε μου κάτι: Γιατί τα πολιτικά κόμματα πρέπει να περιμένουν μέχρι τη στιγμή όπου μόνο απελπισμένες ενέργειες μπορούν να τραβήξουν την προσοχή τους; Ποιος μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση;

Όμως δεν πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη για γεγονότα όπως αυτό στο Ντούλιχελ όπου στελέχη σας ήταν άμεσα εμπλεκόμενα;

Το κάνουμε. Θα αναλάβουμε την ευθύνη για όλα αυτά τα περιστατικά στα οποία παίρνουμε μέρος.

Πώς αναμένετε να αποκτήσετε λαϊκή υποστήριξη υποστηρίζοντας τέτοιες απάνθρωπες ενέργειες;

Ο λαός είναι ήδη μαζί μας. Είναι την κρατική τάξη που αμφισβητούμε. Τέτοιου είδους ενέργειες θα πρέπει να αναμένεται να λάβουν χώρα σε μια επανάσταση.

Όμως σίγουρα δεν μπορείτε να βάζετε φωτιά σε λεωφορείο με επιβάτες μέσα;

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι προπαγανδιστές μας έβαλαν φωτιά στο λεωφορείο μόνο αφότου όλοι οι επιβάτες είχαν κατέβει. Όμως δεν θα πρέπει να στεκόμαστε σε τέτοιες μεμονωμένες περιπτώσεις.  Αντίθετα, θα πρέπει να μαθαίνουμε να κοιτάμε τη μεγαλύτερη εικόνα.

Δεν πιστεύετε ότι περιστατικά όπως αυτό θα βλάψουν την εικόνα του κόμματός σας.

Αν έχουν υπάρξει λάθη, θα τα διορθώσουμε. Όμως ας μην ευτελίζουμε το ευρύτερο μήνυμα της μπαντ (σ.μετ: ευρύτερη της απεργίας δράση, όπου απαγορεύεται ακόμα και η κυκλοφορία των οχημάτων) εκείνης της ημέρας. Προκηρύξαμε εκείνη την μπάντα για να αναδείξουμε την καταστροφή για το νεπαλέζικο λαό η οποία ζυγώνει. Τέτοια μικρά περιστατικά θα πρέπει να μη χρησιμοποιούνται για να παραποιούν το κεντρικό μας μήνυμα.

Πώς μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι η πυρπόληση λεωφορείου με επιβάτες μέσα είναι ένα μικρό περιστατικό;

Μην πηγαίνουμε εκεί. Ό,τι συνέβη, συνέβη. Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι πως αν ο λαός βγει στους δρόμους, πολλά συμβατικά όρια θα σπάσουν. Αυτός είναι ο νόμος της επανάστασης. Καμία επανάσταση δεν είναι ειρηνική. Η απάντησή μας θα είναι άμεσα ανάλογη του τρόπου με τον οποίο το κράτος θα μας αντιμετωπίσει.

Λέγεται ότι έχετε πει πως αν το κόμμα σας είναι να πάει σε εκλογές, θα μπορούσε επίσης να ενωθεί με το Μαοϊκό κόμμα από το οποίο προήλθε.

Είπα κάτι τέτοιο, αλλά με την έννοια πως αν υπήρχε ευρύτερη πολιτική συμφωνία και υπήρχαν ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις, τότε θα μπορούσε να υπάρχει μια λειτουργική συμμαχία με το ΕΚΚΝ(Μαοϊκό). Δεν εννοούσα ενοποίηση. Όμως αφού δεν παίρνουμε μέρος στις εκλογές, το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει.

Ο ανώτατος ηγέτης του ΕΜΛ Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ μας είπε σε συνέντευξη ότι παρότι προσπαθούσε ολόψυχα να κάνει το ΚΚΝ-Μαοϊκό να συμμετάσχει στις εκλογές, δεν μπορέσατε καν να τον πείσετε για το τι πραγματικά θέλατε.

Πιστεύω ότι ο Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ είχε πειστεί για την ατζέντα μας των τεσσάρων σημείων. Ο Πρατσάντα είχε πειστεί ακόμα περισσότερο. Επανειλημμένα είχε πει πως τα ζητήματα που θέταμε ταίριαζαν με τη δική του ατζέντα. Το τι τους έκανε να πραγματοποιήσουν στροφή 180 μοιρών είναι ένα μυστήριο.

Ξένος δάκτυλος;

Εν κατακλείδι, μπορούμε να φτάσουμε μόνο σε αυτό το συμπέρασμα.

Ας υποθέσουμε ότι η Πολιτική Επιτροπή Ανώτατου Επιπέδου και η κυβέρνηση προχωρήσουν στη διεξαγωγή των εκλογών της 19ης Νοεμβρίου. Πώς θα απαντήσετε;

Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε το λαό ότι η όλη διαδικασία είναι αντισυνταγματική και διάκειται ενάντια στο πνεύμα της Συνεκτικής Ειρηνευτικής Συμφωνίας και της μεταβατικής περιόδου. Θα προσπαθήσουμε να του βάλουμε στο μυαλό ότι δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις μέσα από το κοινοβουλευτικό σύστημα το οποίο έχει αποτύχει για τόσο καιρό και πώς τα κόμματα συνωμοτούν για να αναβιώσουν τις παλιές κοινοβουλευτικές πρακτικές.

Πιστεύετε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 19 Νοεμβρίου;

Με τον τρόπο με τον οποίο πάνε τα πράγματα τώρα, τα κόμματα δείχνουν αποφασισμένα να διεξάγουν εκλογές στις 19 Νοέμβρη. Δεν έχουν διάθεση να αλλάξουν την ημερομηνία. Εμείς, από την άλλη, θα αντιταχθούμε με κάθε τρόπο στις εκλογές της 19ης Νοέμβρη.

Τίθενται ερωτήματα για τη νομιμοποίηση των εκλογών για Συντακτική Συνέλευση χωρίς τη συμμετοχή του ΚΚΝ-Μαοϊκού. Πώς τα βλέπετε;

Είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει ζήτημα νομιμοποίησης ενός Συντάγματος το οποίο θα εκπονηθεί χωρίς να αντιμετωπίζει τη βασική αιτία που προκάλεσε το Λαϊκό Πόλεμο και την ανάγκη για Συντακτική Συνέλευση. Αν μια δύναμη όπως εμείς η οποία δεν ικανοποιείται από τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν τα πράγματα παλιότερα και η οποία παλεύει για ριζοσπαστικές αλλαγές στις κοινωνία αποκλειστεί, πώς μπορεί να υπάρξει ένα προοδευτικό Σύνταγμα, και ποια νομιμοποίηση μπορεί να έχει;

Προβλέπετε συγκρουσιακές εκλογές;

Θα απευθύνουμε έκκληση στο λαό να απορρίψει τις εκλογές. Για το αν θα πάρουμε το δρόμο της σύγκρουσης, όλα εξαρτώνται από την απάντηση των κρατικών δυνάμεων. Ο λαός διατηρεί το δικαίωμα να εξεγείρεται αν το κράτος προσπαθεί να επιβάλει την τάξη του χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Ποια είναι η θέση σας για τη μπάντ ως τρόπο διαμαρτυρίας;

Καταλαβαίνουμε ότι η μπαντ δημιουργεί δυσκολίες στους απλούς ανθρώπους. Διερευνούμε εναλλακτικές. Κατά το παρελθόν κι εμείς έχουμε εξαναγκαστεί να διοργανώσουμε μπαντ. Δεν είναι κάτι που κάνουμε ηθελημένα. Μετά την προγραμματισμένη μπαντ μας (στις 25 και 26 Σεπτέμβρη) για να αποτρέψουμε τους υποψήφιους στις εκλογές να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, θα προσπαθήσουμε να μην προσφύγουμε ξανά στην προκήρυξη μπαντ.

η συνέντευξη στα αγγλικά βρίσκεται εδώ:

http://myrepublica.com/portal/index.php?action=news_details&news_id=61653

 

Advertisements

Tagged: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: