Νεπαλ: Συνεντευξη Netra Bikram Chand (Biplav) (25/10/2013)

Το ΚΚΝ-Μαοϊκό συνεχίζει τη με κάθε τρόπο εκστρατεία του εναντίον των εκλογών που διοργανώνουν τα βασικά κόμματα στις 19 Νοέμβρη. Ήδη, με προτροπή του Πρατσάντα, στρατεύματα έχουν βγει στους δρόμους για την «ομαλή διεξαγωγή των εκλογών». Δεκάδες στελέχη του ΚΚΝ-Μ έχουν ήδη συλληφθεί, ακόμα και επειδή.. κατέστρεψαν δρόμο από όπου θα περνούσε για προεκλογική εκστρατεία ο Πρατσάντα.

Όμως, μετά τις πολλές προβοκάτσιες  (π.χ. είδηση περί πυρπόλησης γυναίκας που δεν έδινε το εκλογικό υλικό, δηλώσεις αξιωματούχων περί «μη καταγεγραμμένου κόμματος» και ότι «καμία πέτρα δεν θα μείνει ανεπίστρεπτη» κλπ), η πρόσφατη Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ έχει κηρύξει 10ήμερο bandh (σ.μετ: απεργία, όπου δεν βγαίνει κανείς στο δρόμο), ανακοίνωσε ότι η διαμαρτυρία δεν θα είναι ένοπλη.

nepal-elections-strike

O Mohan Baidya (σ.μετ: γνωστότερος ως «Κιράν») είπε ότι το ΚΚΝ-Μαοϊκό θα μποϊκοτάρει τις εκλογές ειρηνικά. Είναι αυτή η πολιτική του κόμματος;

Θα είμαστε δραστήριοι και δυναμικοί κατά το μποϊκοτάζ μας. Έχουμε ένα καλό σχέδιο ώστε να κάνουμε τη διαμαρτυρία μας να επιτύχει.

Επομένως πώς θα είναι το μποϊκοτάζ σας;

Δεν θα είναι σαν να κηρύτταμε πόλεμο τώρα. Θέλουμε απλώς να αποτύχουν οι εκλογές, η διαμαρτυρία μας θα είναι μια αντίδραση.

Τι  θα κάνετε μετά τις εκλογές;

Ο πρώην επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής Bhoj Raj Pokhrel είπε ότι ο μόνος λόγος για τη διεξαγωγή των εκλογών ήταν η αντιμετώπιση όλων των διαμαρτυριών που εξέφραζαν ο λαϊκός πόλεμος και οι άλλοι αγώνες και εξεγέρσεις. Πώς μπορεί η χώρα να εκπονήσει ένα νέο Σύνταγμα ή να συγκαλέσει μια Συντακτική Συνέλευση χωρίς τους Μαοϊκούς;

Και το ΕΚΚΝ(Μ) (σ.μετ: το κόμμα των Νταχάλ (Πρατσάντα)- Μπαταράι);

Δεν είναι Μαοϊκοί, έχουν εγκαταλείψει τη μαοϊκή ιδεολογία.

Οι Νεπαλέζοι φαίνονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν. Μποϊκοτάροντας τις εκλογές, το ΚΚΝ-Μ δεν απομονώνει εαυτόν;

Πώς μπορεί να απομονωνόμαστε όταν εκφράζουμε τη φωνή του λαού; Είναι τα ΜΜΕ που παρουσιάζουν μια κατάσταση όπου φαίνεται πως όλοι είναι ενθουσιασμένοι με τις εκλογές. Στην επαρχία, οι άνθρωποι ήδη έχουν κάνει τα σχέδιά τους για το πώς θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

Υπάρχει πιθανότητα για περαιτέρω συνομιλίες;

Είμαστε ακόμα ανοιχτοί σε συζητήσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα σχεδιάγραμμα για το Σύνταγμα. Όμως γιατί να σπαταλάμε χρόνο αν οι συνομιλίες πρόκειται να ολοκληρώνονται χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς καμία συγκεκριμένη λύση..

Ποια είναι η άποψή σας για το στρατό;

Διεξάγαμε έναν 10ετή πόλεμο εναντίον του εθνικού στρατού, όμως δεν θέλουμε άλλη μια σύγκρουση. Έχουμε μιλήσει στις δυνάμεις ασφαλείας και τους συστήσαμε να μείνουν εκτός των εκλογικών περιοχών. Ο στρατός μας υποστήριξε κατά την ανατροπή της μοναρχίας, πήρε μέρος στην ειρηνευτική διαδικασία, και πιστεύω ότι θα σεβαστεί τις επιθυμίες των καθημερινών νεπαλέζων και αυτή τη φορά.

Και αναφορικά με τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των καλπών;

Ο στρατός πρέπει να ακολουθεί τις διαταγές της κυβέρνησης και δεν θέλουμε να πολεμήσουμε μαζί του. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα σιωπήσουμε. Θα παλέψουμε εναντίον των κομμάτων που είναι μεσίτες ξένων δυνάμεων.

Η συνέντευξη στα νεπαλέζικα βρίσκεται εδώ (ένθετο του e-kantipur, 25/10/2013)και στα αγγλικά εδώ

Advertisements

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: