Νεπαλ-αποτελεσματα εκλογων 19/11/13: Μεγαλη ανατροπη και ηττα Πρατσαντα

Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση στο Νεπάλ που διεξήχθησαν την Τρίτη 19/11 ειρηνικά, με συμμετοχή 70% των εγγεγραμμένων, αλλά συνολικά κάτω του 50%, αν λάβουμε υπόψη ότι άλλα 5,5 εκατομμύρια νεπαλέζων δεν γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, μετά από προτροπή του ΚΚΝ-Μαοϊκού.
Στις εκλογές για τις 601 έδρες, όπου οι 240 κατανέμονται βάσει του πλειοψηφικού συστήματος (από τις 240 μονοεδρικές περιφέρειες), οι 335 βάσει της απλής αναλογικής και οι 26 με διορισμό από το υπουργικό συμβούλιο, τα αποτελέσματα (για τις 240 έδρες) έχουν ως εξής:
Το ινδόφιλο Νεπαλέζικο Κογκρέσο βγαίνει πρώτο με 105 έδρες, το ρεβιζιονιστικό ΚΚΝ-Ενιαίο Μαρξιστικό-Λενινιστικό παίρνει 91 και το ΕΚΚΝ(Μαοϊκό) των ΠρατσάνταΜπαταράι μόλις 26. Το 2008 τα αντίστοιχα αποτελέσματα ήταν: ΚΚΝ(Μ) 120 έδρες, ΝΚ 37, ΚΚΝ-ΕΜΛ 30.
Ο Πρατσάντα υπέστη και προσωπική ήττα. Στην περιοχή του Κατμαντού-10 που το 2008 είχε εκλεγεί πρώτος με 23.000 ψήφους και 10.000 ψήφους διαφορά από τον επόμενο, τώρα δεν εκλέχτηκε, καθώς βγήκε 3ος, παίρνοντας 12.000 ψήφους, σχεδόν 8.000 ψήφους πίσω από αυτόν που είχε αφήσει δεύτερο το 2008. Την ίδια τύχη είχε και ο Μπαταράι, βγαίνοντας 3ος στην περιφέρεια Rupandehi-4. Εκλέχτηκαν, ωστόσο, και οι δύο, με μικρή διαφορά, σε άλλες περιφέρειες. Επίσης, ηττήθηκαν …η κόρη, ο ξάδερφος και η νύφη του Πρατσάντα.
Το ΕΚΚΝ(Μ) αρχικά κατήγγειλε νοθεία, και με οδηγία του Πρατσάντα, τα μέλη του αποχώρησαν από την καταμέτρηση των ψήφων. Ωστόσο, ο Μπαταράι, αναγνώρισε την ήττα του ΕΚΚΝ(Μ), προσθέτοντας πως δεν αποτελεί ήττα και της ατζέντας του, η οποια παρεξηγήθηκε. Εξίσου μετριοπαθή στάση κράτησε και ο τρίτος ηγέτης του ΕΚΚΝ(Μ) Σρέστα (που επίσης ηττήθηκε εκλογικά). Ψυχραιμότερη στάση κράτησε και συνεργάτης του Πρατσάντα που απέδωσε την ήττα «στη ριζοσπαστικότητα και προοδευτικότητα της ατζέντας» (που το 2008 τους είχε δώσει τη νίκη).
Τον Πρατσάντα επισκέφτηκαν διπλωμάτες από ΗΠΑ-ΕΕ πιέζοντάς τον να αποδεχτεί το αποτέλεσμα, μετά και την άρνηση της Εκλογικής Επιτροπής να προχωρήσει σε ανακαταμέτρηση των ψήφων. Το ΠΓ του ΕΚΚΝ(Μ) συνεδρίασε το σαββατοκύριακο για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του, αν θα μποϊκοτάρει τη Συντακτική Συνέλευση ή όχι. Έξω από τα γραφεία του, μάλιστα, συγκεντρώθηκαν ..100 άτομα που δήλωσαν «έτοιμα να πολεμήσουν ξανά». Όμως, μέχρι στιγμής, αυτό που βγήκε είναι η άτυπη συνάντηση Πρατσάντα με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ-Μαοϊκού, αποτελούμενη από τους Κιράν- Μπαντάλ-Ντεβ Γκουρούνγκ. Το ΚΚΝ-Μ αποκλείει επανένωση, αλλά συζητά ενότητα δράσης.
Advertisements

Tagged: , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: