Νεπαλ:Συνεντευξη Anil Sharma Birahi (22/11/2013)

Συνέντευξη Anil Sharma Birahi 22/11/2013

Η κυβέρνηση προχώρησε και διεξήγε τις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση παρότι το κόμμα σας ζητούσε συνεννόηση ως την τελευταία στιγμή. Επιπλέον, ο λαός αγνόησε το κάλεσμά σας για μποϊκοτάζ των εκλογών παρότι το κόμμα σας οργάνωνε απεργίες και μπαντ (σ.μετ: απεργίες με απαγόρευση κυκλοφορίας). Γιατί έτσι; Πώς τα βλέπετε όλα αυτά;

Θα ήταν πραγματικά πολύ καλό αν υπήρχε πρώτα συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και μετά να πηγαίναμε σε εκλογές. Αυτό το σχήμα θα μπορούσε να έδινε τη σωστή λύση στα προβλήματα της χώρας. Όμως η κυβέρνηση και τα κόμματα που υποστήριξαν το σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης δεν προτίμησαν αυτό το σχήμα. Να γιατί θα έλεγα πως, ακόμα κι αν οι εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση διεξήχθησαν, η λύση παραμένει ακόμα ζητούμενη.

Για το δεύτερο ερώτημα σας, λέω κατηγορηματικά πως δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Το ΚΚΝ-Μαοϊκό είναι ένα συνεπές πατριωτικό κόμμα, ανεξαρτήτως του γεγονότος πως κάποιοι απέρριψαν το κάλεσμά μας. Ωστόσο, οι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι έχουν ξεκάθαρα πει πως με τον παραμερισμό μιας τέτοιας δύναμης, όπως το ΚΚΝ-Μαοϊκό, καμία πολιτική λύση δεν θα επιτευχθεί, ούτε η σύγκρουση θα τερματιστεί. Αναφορικά με όσα λέτε πως ο λαός ψήφισε μαζικά στην πλειοψηφία του, απλούστατα δεν ισχύουν. Γεγονός είναι πως 7,6 εκατομμύρια που τα ονόματά τους ήταν εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογών για την πρώτη Συντακτική Συνέλευση δεν απογράφτηκαν. Αυτό σημαίνει πως ήταν μόλις 12,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι αυτή τη φορά. Αναφορικά με τις τελευταίες εκλογές, περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι νέοι προστέθηκαν στην αρχική λίστα. Αν τα δείτε όλα αυτά αριθμητικά, θα διαπιστώσετε πως αυτή τη φορά ψήφισαν λιγότεροι. Στην πραγματικότητα, ούτε το 50% δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Παρότι αυξήθηκε ως ποσοστό. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των ψηφοφόρων μειώθηκε.

Επομένως, ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή για να φτάσουμε σε συνεννόηση; Το κόμμα σας έγινε θύμα της αναποφασιστικότητας θεωρητικά τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι έτσι; Ούτε λαϊκή εξέγερση είχαμε, ούτε συνεννόηση. Τι λέτε;

Έχουμε ήδη προωθήσει στην κυβέρνηση μια λίστα 70 σημείων για την επίτευξη συνεννόησης. Θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποδεκτά ώστε να προχωρήσουμε σε νέα συμφωνία. Αν δεν γίνουν αποδεκτά, τότε δεν μπορούμε να θεωρούμαστε υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή εκλογών. Αυτές πιθανώς να είναι η αρχή μιας νέας πόλωσης και νέας σύγκρουσης η οποία θα κλονίσει το έθνος άλλη μια φορά.

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημά σας, ο λαός ανέμενε ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, του ΕΚΚΝ(Μ) και το ΚΚΝ-Μ, μετά τη διάσπαση. Ο λαός ήλπιζε ότι μια νέα θεωρητική γραμμή σκέψης ή μια νέα δύναμη θα προέκυπτε μετά τη διάσπαση. Πολλοί συμπέραναν πως οι δύο πλευρές της διάσπασης ήταν παρόμοιες. Ωστόσο, αυτή η ψευδαίσθηση έχει κάπως ατονήσει αφότου εμείς μποϊκοτάραμε τις εκλογές με μια νέα στρατηγική. Η λαϊκή συμμετοχή υπήρξε σε αυτή τη στρατηγική. Η βάση είναι εδώ. Ο λαός αρχίζει να καταλαβαίνει αναφορικά με το ποια δύναμη είχε διαφορετική στρατηγική. Μια νέα ενεργητικότητα υπάρχει για την εκπλήρωση των προσδοκιών του λαού, όπως αυτές είχαν δημιουργηθεί κατά το Λαϊκό Πόλεμο, και οι οποίες είχαν καταπατηθεί από το δίδυμο Νταχάλ-Μπαταράι. Αυτό με πολλούς τρόπους μας έχει οδηγήσει στο να ηγούμαστε μιας νέας επανάστασης, με ένα νέο τρόπο, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεστε περί αναποφασιστικότητας.

Πολλοί πιστεύουν ότι η κομματική σας βάση είχε διαφορές αναφορικά με το αν πρέπει να συμμετέχετε στις εκλογές ή όχι. Λέγεται ότι η συνεδρίαση στο Pokhra είχε πάρει απόφαση για μποϊκοτάζ των εκλογών, όμως το Πολιτικό Γραφείο στο Κατμαντού υποτίθεται πως ψήφισε υπέρ της συμμετοχής. Τι ισχύει;

Παρότι υπάρχουν σχόλια για όσα αναφέρετε, στην πραγματικότητα, τα πράγματα, εννοώ, τα γεγονότα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Μια συζήτηση επί της αναζήτησης μιας πραγματικής πολιτικής ανάλυσης δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως «διαφορές» Γενικά εμείς ενθαρρύνουμε τη συζήτηση αναφορικά με το πώς να προχωράμε τη νεπαλέζικη επανάσταση. Και μια τέτοια συζήτηση δεν είναι ένα πράγμα που θα μπορούσε να εκλαμβάνεται ως ένα είδος διάσπασης ή αντίθεσης. Αναφορικά με το ζήτημα της άρνησης συμμετοχής στις εκλογές, δεν υπήρχαν καθόλου διαφορές σε όλο τον κομματικό ιστό.

Πράγματι. Η συνεδρίαση στο Pokhra είχε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για συνομιλίες. Η επιλογή για συνομιλίες δεν σήμαινε τοποθέτηση υπέρ της συμμετοχής στις επερχόμενες εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, αλλά πρωτίστως είχε να κάνει με το πώς θα μειώσει τις προοπτικές για διεξαγωγή εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση. Οι συνεδριάσεις του κόμματος έκτοτε απλώς έπαιρναν αποφάσεις για την εφαρμογή αυτών των ήδη καθορισμένων συμπερασμάτων, τα οποία άλλωστε αποδεικνύονταν πρακτικά.

Πώς θα κινηθεί το κόμμα σας εφ’εξής;

Τώρα θα έχουμε μια συνεδρίαση και θα μελετήσουμε όλη την πορεία και τις διαδικασίες για το πώς θα προχωρήσουμε. Θα κάνουμε αναλύσεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και θα μελετήσουμε προσεκτικά το περιβάλλον που θα επικρατεί τότε. Επίσης, θα υιοθετήσουμε νέο πρόγραμμα δράσεων.

Όμως ο πρόεδρος Πρατσάντα πρόσφατα είπε ότι το κόμμα του Μοχάν Μπαϊντία (σ.μετ: Κιράν) θα πρέπει να συμμετέχει στη συγγραφή του νέου Συντάγματος.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να υλοποιηθεί η λίστα των 70 αιτημάτων μας. Πρακτικά, όμως δεν είναι εφικτό.

Η συνέντευξη στα αγγλικά: http://www.telegraphnepal.com/five-questions/2013-11-27/ca-poll-ends-yet-national-solution-remain-obscure-in-nepal.html

Η συνέντευξη στα νεπαλέζικα πάρθηκε από το Nepali Patra στις 22/11/2013.

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: