Νεπαλ-συνεντευξη CP Gajurel:»Δε ζηταμε καμια χαρη απο κανενα» (28/11/2013)

Ακούσαμε ότι το κόμμα σας ξεκίνησε συνομιλίες για επανένωση με το ΕΚΚΝ(Μ). Πού έχουν φτάσει ως τώρα οι συνομιλίες;

Δεν πρόκειται για συνομιλίες για επανενωση. Αφού μας καλέσαν, εμείς πήγαμε να τους συναντήσουμε. Τίποτε σχετικό με επανένωση δεν έχει συζητηθεί. Δήλωσαν πως οι εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση νοθεύτηκαν και επίσης ανακοίνωσαν πως θα παραμείνουν εκτός του σώματος της Συντακτικής Συνέλευσης, κάτι που συμπτωματικά είναι όμοιο με το δικό μας σκεπτικό το οποίο μας έκανε να μποϊκοτάρουμε όλη την εκλογική διαδικασία. Άρα, πρόκειται για αυτή τους την ανακοίνωση που δημιούργησε τη συζήτηση. Μπορούμε να συναντηθούμε ξανά. Τους συναντήσαμε για τα παραπάνω ζητήματα, όμως, αν υπάρξουν και άλλα ζητήματα τότε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε μαζί σχηματίζοντας ένα είδος συμμαχίας δράσης.

Επομένως, πού έχουν φτάσει ως τώρα οι συνομιλίες;

Έχουμε μιλήσει δύο φορές. Δεν έχουμε καθόλου φτάσει στο επίπεδο της δημιουργίας συμμαχίας δράσης. Νομίζω ότι η δημιουργία συμμαχίας δράσης μαζί τους φαίνεται πολύ μακριά, εξαιτίας της συμπεριφοράς τους. Πρώτα είπαν ότι δεν θα μπουν στη Συντακτική Συνέλευση και πρόσφατα άρχισαν να κάνουν παρελάσεις εκλογικής νίκης τοπικά. Τέτοια γεγονότα δεν συμβάλλουν καθόλου στη δημιουργία συμμαχίας δράσης μαζί τους γιατί υπάρχει αρκετό πεδίο για να υποψιάζεται κανείς τα ενδότερα κίνητρά τους και τα πολιτικά διαπιστευτήριά τους. Να γιατί τώρα δεν υπάρχει πιθανότητα ακόμα και για συμμαχία δράσης με αυτό το κόμμα, πολλώ δε μάλλον για ενότητα.  Μιλήσαμε μαζί τους γιατί κι αυτοί πιστεύουν πως οι εκλογές διεξήχθησαν με παράτυπο τρόπο, ωστόσο, μόλις έκαναν στροφή 180 μοιρών με αυτές τις παρελάσεις. Καμία συμμαχία δράσης δεν είναι εφικτή τώρα.

Όμως ο πρόεδρος Πρατσάντα λέγεται ότι κατέθεσε πρόταση επανένωσης με το κόμμα σας; Δεν ισχύει;

Η ιδέα περί ενότητας με το ΕΚΚΝ(Μ) δεν βρίσκεται στην ατζέντα μας. Αφού διασπαστήκαμε για ιδεολογικά αίτια και από τη στιγμή που αυτές οι διαφορές παραμένουν ως έχουν, δεν υπάρχει περίπτωση ενοποίησης μαζί τους.

Όμως κυκλοφορεί η φήμη ότι έχετε πειστεί για αυτή, όπως και η άλλη πλευρά, αν ο Μοχάν Μπαϊντία (σ.μετ: Κιράν) γίνει πρόεδρος του επανενωμένου κόμματος. Ισχύει;

Δεν υπάρχει καμία βάση για αυτό, ακόμα και αν αποδέχονταν ο πρόεδρός μας Μοχάν Μπαϊντία να ηγηθεί αυτής της επανένωσης. Αναμφίβολα, έχουμε πολύ σκληρή δουλειά μπροστά μας. Θα προσπαθήσουμε να εκπονήσουμε το Σύνταγμα κατ’ευθείαν από το εξουσιοδοτημένο σώμα και αν αυτό δεν είναι εφικτό θα βγούμε στους δρόμους. Και αν ούτε αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα προσφύγουμε σε ένα πιο αποτελεσματικό κίνημα.

Μα πώς θα μπείτε στη Συντακτική Συνέλευση; Οι εκλογές έχουν ήδη διεξαχθεί..

Τα πάντα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει πολιτική συμφωνά. Η συμμετοχή μας σε αυτό το σώμα Συντακτικής Συνέλευσης για την εκπόνηση του νέου Συντάγματος δεν είναι εφικτή υπό το ισχύον προσωρινό Σύνταγμα. Προκειμένου αυτή να πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να τροποποιηθεί το προσωρινό Σύνταγμα.

Αυτό σημαίνει ότι αν το Σύνταγμα τροποποιηθεί τότε εσείς και το κόμμα σας θα συμμετάσχετε στη Συντακτική Συνέλευση;

Ναι.Θα μπούμε στη Συντακτική Συνέλευση αν προκύψει πολιτική ομοθυμία η οποία θα μας αποδέχεται, το κόμμα μας, ως μια ισχυρή πολιτική δύναμη. Μερικές αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν στο Σύνταγμα με την προσθήκη μερικών επιπλέον εδρών. Αν υπάρξει αυτή η τροποποίηση στο Σύνταγμα και αν υπάρξει εγγύηση ότι θα λάβουμε έναν καλό αριθμό θέσεων, τότε ναι,  μπορούμε να μπούμε. Αν αυτό γίνει, τότε θα καταβάλουμε σοβαρές προσπάθειες για την εκπόνηση του νέου Συντάγματος. Θα είμαστε τότε έτοιμοι να παίξουμε το δημιουργικό μας ρόλο εντός της Συντακτικής Συνέλευσης.

Όμως τα κόμματα είπαν ότι οι εναπομείνασες 26 έδρες θα καθοριστούν από το υπουργικό συμβούλιο..

Δεν θα ζητήσουμε κανενός είδους χάρη από κανέναν. Οι έδρες που είναι να καθοριστούν από το υπουργικό συμβούλιο είναι 26, κάτι που δεν είναι αποδεκτό από εμάς. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα μπούμε στη Συντακτική Συνέλευση. Αν τα πολιτικά κόμματα το επιθυμούν, θα πρέπει να συμφωνήσουν να πραγματοποιήσουν ορισμένες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική σε αυτό.

Τι τύχη έχει αυτή η πρόταση ως τώρα; Μπορείτε να μας πείτε;

Τα πολιτικά κόμματα προβαίνουν σε συζητήσεις αναφορικά με το πώς θα μας παρέχουν μια ξεκάθαρη αναγνώριση και σε ποια θέση να μπούνε, Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μέσα στη Συντακτική Συνέλευση αν τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές νιώσουν πως και αυτά χρειάζονται την υποστήριξή μας ή έναν ρόλο μας για την εκπόνηση του Συντάγματος. Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε το ρόλο μας που η Συντακτική Συνέλευση απαιτεί.

Επομένως, πόσες έδρες χρειάζεστε και ποια θα ήταν η ελάχιστη απαίτησή σας;

Ο αριθμός εδρών προς απόδοση σε εμάς συζητείται επί του παρόντος. Τα πολιτικά κόμματα συνομιλούν αναφορικά με αυτό. Επομένως, δεν θα ήταν σωστό να κάνουμε ένα βιαστικό σχόλιο. Αφού η χώρα παραμένει διχασμένη μεταξύ όσων συμμετείχαν και όσων δεν συμμετείχαν στις εκλογές, θα ήταν επιθυμητό ώστε ο κατάλληλος αριθμός εδρών να αποδοθεί στη συμμαχία 33 κομμάτων. Και αυτή είναι η ας την πούμε απαίτησή μας.

Τι θα κάνετε αν τα κόμματα εκπονήσουν Σύνταγμα με πλειοψηφία 2/3 χωρίς εσείς να έχετε μπει στη Συντακτική Συνέλευση;

Δεν θα ήταν αποδεκτό για εμάς χωρίς τη συμμετοχή μας στη Συντακτική Συνέλευση. Αν κρατηθούμε εκτός αυτής, θα ξεκινήσουμε τη διαμαρτυρία μας από τους δρόμους και θα εκπονήσουμε Σύνταγμα. Η χώρα σίγουρα θα φτάσει σε σύγκρουση αν οι προτάσεις μας και η ευελιξία απορριφτούν. Η σύγκρουση θα καταστεί αναπόφευκτη.

Επομένως, θέλετε να μπείτε στη Συντακτική Συνέλευση μόνο ή επιθυμείτε να συμμετάσχετε και στην κυβέρνηση, επίσης;

Αν τα κόμματα επιθυμούν μια πανεθνική κυβέρνηση όλων των κομμάτων, τότε μπορούμε να συμμετάσχουμε ακόμα και στην κυβέρνηση. Όμως για αυτό, μια συνδιάσκεψη «στρογγυλής τραπέζης» θα έπρεπε να συγκληθεί, η οποία θα διευκόλυνε τη διαδικασία εκπόνησης Συντάγματος. Αυτό θα έπρεπε να γίνει. Αυτό το αίτημα προωθεί το κόμμα μας πολύ καιρό πριν η χώρα ωθηθεί στις δεύτερες εκλογές, ακόμα και πριν καν την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής τους. Και για αυτό επιδείξαμε τη μεγαλύτερη ευελιξία. Όμως, δυστυχώς, η συμμαχία των τεσσάρων κομμάτων (σ.parapoda: Νεπαλέζικο Κογκρέσο, ΚΚΝ-ΕΜΛ, ΕΚΚΝ(Μ), Φόρουμ Μαντέζι) αγνόησαν την πρότασή μας επιδεικτικά και προχώρησαν στη διεξαγωγή εκλογών. Και ορίστε το αποτέλεσμα! Θα έλεγα πως η ιδέα της σύγκλησης συνδιάσκεψης στρογγυλής τραπέζης είναι όλο και πιο επίκαιρη, δεδομένης της επικρατούσας πολιτικής κατάστασης.

Πηγή: Jan Dharana Weekly, 28/11/2013

Μετάφραση της συνέντευξης στα αγγλικά: http://www.telegraphnepal.com/opinion/2013-12-04/nepal:-if-need-be-we-will-join-government-but-with-deserving-honor.html

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: