Νεπαλ-Συνεντευξη Κιραν: «Προτιμουμε τον αγωνα στους δρομους» (19/12/2013)

Συνέντευξη Κιράν: «Προτιμούμε τον αγώνα στους δρόμους» (19/12/2013)

dd6d2-

Φημολογείται ότι παρότι το κόμμα σας απέρριψε τη συμμετοχή στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, μέλη σας πήραν χρήματα από κάποια κόμματα και υποψηφίους, ψηφίζοντάς τους. Τι ισχύει στην πραγματικότητα; Μπορείτε να πείτε κάτι για αυτή τη σοβαρή καταγγελία;

Είχατε πει ότι η αντιεκλογική σας εκστρατεία ήταν επιτυχής. Ωστόσο, οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν και οι διάφοροι υποψήφιοι εκλέχτηκαν. Πώς ισχυρίζεστε λοιπόν ότι επιτύχατε; Είναι λογικό;

Ο παραπάνω ισχυρισμός είναι αβάσιμος. Αν βρείτε περιπτώσεις όπου τσεπώσαμε χρήματα, παρακαλώ, δώστε μας περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, μέχρι τότε, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εντελώς κακόβουλοι και διακινούνται για να συκοφαντήσουν το κόμμα μας. Εντούτοις, θα μπορούσα να παραδεχτώ ότι, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε κάτι τέτοιο να υπάρξει, και μπορεί πράγματι να έχει συμβεί γιατί, απλούστατα, σάπια αυγά μπορεί κανείς να βρει παντού. Τέτοιοι τύποι θα μπορούσαν να βρίσκονται σε όλα τα κόμματα. Μερικοί παράλογοι μπορεί να έχουν προβεί σε τέτοιες ανόητες πράξεις.

Αν μάθουμε ότι τέτοια ολισθήματα έχουν γίνει, τότε σίγουρα θα επιβάλουμε ποινές ενάντια σε όσους έκαναν τέτοιες ντροπιαστικές ενέργειες. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματός μας επίσης έχει πει ότι κομματικές ποινές θα επιβληθούν σε όσους θα προέβαιναν σε τέτοιες λανθασμένες κινήσεις. Όμως, γεγονός παραμένει ότι τέτοιες φήμες είναι εντελώς αβάσιμες.

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημά σας, για να είμαι ειλικρινής, η αντιεκλογική μας εκστρατεία ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Είναι σημαντική η κατανόηση αυτής της πολιτικής πτυχής. Υπήρξαν διάφορα επιχειρήματα που κυκλοφορούν. Διακινείται, για παράδειγμα, ότι 70% των εκλογέων ψήφισαν. Πρόκειται για γκεμπελική προπαγάνδα καθώς, αν δείτε τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, δεν θα συνάγετε αυτό τον ισχυρισμό περί συμμετοχής 70%. Συνέβη κάτι διαφορετικό και αυτό είναι προφανές. Γεγονός είναι πως όσοι μποϊκόταραν τις εκλογές δεν είχαν καν γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους. Επιπλέον, όλοι οι εκλεγμένοι βοηθήθηκαν από νοθεία. Καμία έρευνα δεν έχει διεξαχθεί για όλα αυτά, ούτε ποιος ούτε πόσο ευνοήθηκε. Εμείς, εκ μέρους των 33 κομμάτων της συμμαχίας μας, έχουμε προετοιμάσει μια έρευνα, βάσει στοιχείων που συλλέξαμε. Και αυτά δεν μας επιτρέπουν να αποδεχτούμε πως οι εκλογές διεξήχθησαν με τον τρόπο που μας λένε. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη συνολικά τον πληθυσμό. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός που δεν γίνεται βάσει αυτού, δεν είναι σωστός και κανένας δεν τον πιστεύει.

Επομένως, τι έχετε τώρα να πείτε για το Νεπαλέζικο Κογκρέσο (ΝΚ), το ΚΚΝ/ΕΜΛ και το ΕΚΚΝ(Μ);

Αναφορικά με το ΝΚ και το ΚΚΝ/ΕΜΛ, η άποψή μας παραμένει η ίδια με το παρελθόν, καθώς, τίποτε δεν έχει αλλάξει. Πριν από 18 χρόνια, το ΝΚ και το ΚΚΝ/ΕΜΛ βρίσκονταν στην κυβέρνηση, ωστόσο, εμείς προβήκαμε σε μια διαφορετική κίνηση και τα ανατρέψαμε όλα. Από τότε, πάνω κάτω, τα πράγματα είναι ίδια. Για να το θέσω ευγενικά, η χώρα έχει επιτρέψει στην κατάσταση που υπήρχε το 1990. Οι οπαδοί του στάτους κβο κυριαρχούν στη νεπαλέζικη πολιτική ζωή. Η χώρα ήρθε σε αυτή την κατάσταση, με την αγνόηση του 10ετούς λαϊκού πολέμου και του μηδενισμού των κατακτήσεών του. Δεν είμαστε στη Συντακτική Συνέλευση. Οι άλλοι, οι ομώνυμοι μαοϊκοί, παρότι τους αποκαλούμε νεορεβιζιονιστές, επίσης δεν βρίσκονται. Επομένως, όταν τα δύο επαναστατικά κόμματα δεν βρίσκονται στη Συντακτική, σε τι έχει ωφελήσει αυτή; Ποια είναι η πολιτική κατάσταση; Είναι ακριβώς όπως στο παρελθόν. Να γιατί η χώρα έχει γυρίσει στο 1990. Οι οπισθοδρομικές δυνάμεις έχουν κυριαρχήσει. Οι δυνάμεις αυτές αγνοούν τις λαϊκές προσδοκίες και φροντίζουν μόνο να διατηρούνται στην εξουσία.

Αναφορικά με το ΕΚΚΝ(Μ), τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Η σημερινή κατάστασή του είναι το καθαρό αποτέλεσμα της αποδοχής της ειρηνευτικής διαδικασίας και της διάλυσης του μαοϊκού στρατού.  Είναι οι εσφαλμένες κομματικές πράξεις του παρελθόντος η αιτία της κατάστασης στην οποία βρίσκεται.  Παλιότερα μας έλεγαν ότι η ενοποίηση των δύο στρατών και η εκπόνηση Συντάγματος θα πηγαίνουν παράλληλα. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο εμείς αποχωρήσαμε από το κόμμα αυτό. Έκαναν όλοι τη δουλειά μόνοι τους. Για παράδειγμα, έφεραν τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Khil Raj Regmi στην πρωθυπουργία, κινητοποίησαν τον εθνικό στρατό εναντίον μας, έφτασαν να γίνουν τα όργανα ξένων δυνάμεων και να δρουν κατ’ εντολή τους. Έκαναν τα πάντα. Θυσίασαν την εκπόνηση του φιλολαϊκού Συντάγματος.

Εμείς, πάντως, μιλάμε ακόμα και με όσους έμειναν εκτός εξουσίας. Στην πολιτική, οι πόρτες παραμένουν πάντοτε ανοιχτές για συνομιλίες και ουσιαστικές συζητήσεις. Θα μιλήσουμε ακόμα και με το σύντροφο Πρατσάντα και το ίδιο θα κάνουμε και με το ΝΚ και με το ΚΚΝ/ΕΜΛ. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν γιατί είναι αναγκαιότητα. Γεγονός είναι ότι το ΝΚ και το ΚΚΝ/ΕΜΛ υπερασπίζονται τους οπαδούς του στάτους κβο και οι μαοϊκοί όπως οι Πρατσάντα και Μπαμπουράμ Μπαταράι προτίμησαν να γίνουν ουρά του ΝΚ και του ΚΚΝ/ΕΜΛ. Όμως, στόχος μας είναι η εκπόνηση ενός λαϊκού Συντάγματος, το οποίο το απορρίπτουν αυτοί. Επομένως, εμείς θα πρέπει να προνοήσουμε για να ξεκινήσουμε ένα ρωμαλέο κίνημα στους δρόμους.

Επομένως, ποια θα είναι η κατάληξη της Συμφωνίας 12 σημείων; Το κόμμα σας την αποδέχεται ή την απορρίπτει; Πώς θα προχωρήσετε αν την απορρίπτετε;

Το κύριο είναι πως η λεγόμενη συμφωνία 12 σημείων και η Συνεκτική Ειρηνευτική Συμφωνία έχουν αχρηστευτεί. Τελείωσαν.. Η συζήτηση περί αποδοχής ή απόρριψής τους είναι περιττή. Είναι άκυρες και χωρίς νόημα. Έχουμε πει εδώ και περίπου 7 μήνες ότι με ένα βασικό τμήμα για την ειρήνευση να βρίσκεται εκτός της ειρηνευτικής διαδικασίας, εκλογές για τη δεύτερη Συντακτική Συνέλευση στερούνται νοήματος, καθώς δεν θα φέρουν ένα φιλολαϊκό Σύνταγμα. Να γιατί η συμφωνία 12 σημείων έχει πλέον αχρηστευτεί και δεν έχει σημασία. Το ίδιο ισχύει και για την Συνεκτική Ειρηνευτική Συμφωνία. Επομένως, θα κάνουμε ειλικρινείς προσπάθειες για την εγκαθίδρυση μιας λαϊκής δημοκρατικής τάξης και για ένα νέο ξεκίνημα. Ο αγώνας μας θα είναι ένας νέος αγώνας από κάθε άποψη. Όσον αφορά το θέμα του αγώνα, πολύ σύντομα, το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος θα συνεδριάσει. Αργότερα, θα διεξάγουμε νέες κινητοποιήσεις. Οι επόμενοι τρεις μήνες θα αξιοποιηθούν για την οργανωτική μας ενδυνάμωση. Έπειτα θα μπούμε σε έναν αγώνα. Θα θέσουμε τα ζητήματα των τάξεων, του φύλου και των κοινοτήτων. Θα κάνουμε ειλικρινείς προσπάθειες που θα στοχεύουν στην εγκαθίδρυση μιας νέας λαϊκής δημοκρατικής τάξης.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια του κόμματός σας;

Επί του παρόντος, καλούμε στη δημιουργία μιας συνδιάσκεψης που θα αποτελείται από όλα τα πολιτικά κόμματα. Αυτή η Συντακτική Συνέλευση σίγουρα θα αποτύχει να εκπονήσει ένα Σύνταγμα φιλολαϊκό. Να γιατί πρέπει να διαλυθεί. Αν πραγματικά επιθυμούν να βγούμε από το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο, τότε πρέπει να συγκαλέσουμε μια συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα, όπου θα συζητήσουμε τα πάντα και από την οποία θα βρούμε την επιθυμητή λύση. Ας κάνουμε αυτή τη συνάντηση ισχυρή. Αν μπορούμε να κινηθούμε μαζί με αυτό τον τρόπο, τότε θα μπορέσουμε να βρούμε τη σωστή λύση στα τρέχοντα προβλήματα. Αν μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιηθεί, είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κοινές προσπάθειες με το ΝΚ, το ΚΚΝ/ΕΜΛ και το ΕΚΚΝ(Μ). Δεν έχουμε απομακρυνθεί από τα άλλα κόμματα, αντίθετα, επιθυμούμε να βαδίσουμε μαζί. Και ακριβώς με βάση την επικρατούσα τότε κατάσταση και εκείνη τη συνάντηση, θα μπορέσουμε να εκπονήσουμε ένα πανεθνικό κείμενο. Όμως, από όσα καταλαβαίνουμε, δεν επιθυμούν να κινηθούν κατ’ αυτό τον τρόπο. Εμείς πάντως, θα κινηθούμε σίγουρα μπροστά, για την εγκαθίδρυση μιας νέας δημοκρατικής τάξης, του λαού.

Λέγεται ότι το κόμμα σας θα μπει στην Πολιτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου (σ.μετ: που έχουν φτιάξει τα τέσσερα άλλα μεγάλα κόμματα) για να επιλυθούν τα πολιτικά προβλήματα. Ισχύει;

Σίγουρα δεν θα αποδεχόμασταν μια τέτοια πρόταση. Ούτε θα γίνουμε τμήμα μιας τέτοιας επιτροπής, ούτε θα το επιθυμούσαμε.  Οι συνομιλίες κατέρρευσαν, αλλά θα αποφύγουμε να μπούμε σε μια τέτοια ομάδα. Καταλαβαίνουμε καλά ότι δεν θα υπήρχαν συνομιλίες για την εκπόνηση ενός νέου Συντάγματος εκεί, καθώς δεν επικρατεί η αρχή της ομοθυμίας σε αυτή την επιτροπή. Η σύνθεση της νέας Συντακτικής Συνέλευσης είναι τέτοια όπου υπάρχουν οπισθοδρομικές δυνάμεις και οπαδοί της σημερινής κατάστασης, και επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε για εκπόνηση νέου Συντάγματος από εκεί μέσα. Σε ένα τέτοιο μέρος, προτιμούμε να μην μπούμε εθελοντικά. Εξάλλου, προτιμούμε τον αγώνα στους δρόμους.

Συνέντευξη στα νεπαλέζικα: The Mahima Weekly, 19/12/2013

Η συνέντευξη στα αγγλικά, εδώ

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: