Μαο Τσε Τουνγκ- Μια μεγαλη φιλια (για το θανατο & το θεωρητικο εργο του Σταλιν) (10/3/1953)

Το παρακάτω κείμενο είναι το άρθρο που έγραψε ο Μαο Τσε Τουνγκ με αφορμή το θάνατο του Στάλιν στις 5 Μάρτη 1953. Στο άρθρο αυτό ο Μαο στέκεται ιδιαίτερα και εκθειάζει το θεωρητικό έργο του Στάλιν, το οποίο συχνά διάφοροι κατά δήλωσή τους “μαοϊκοί” αμφισβητούν. (Βεβαίως, μόνο μεταφυσικοί παλαιάς κοπής δεν καταλαβαίνουν ότι η ανάπτυξη μιας θεωρίας είναι δυνατό να αλλάζει κάποιες απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που δίνονταν παλιότερα, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για εφαρμόσιμη θεωρία που αφορά πρωτόγνωρα βήματα για την ανθρωπότητα, και για την οποία συσσωρεύεται περαιτέρω εμπειρία, εν προκειμένω η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, αλλά και η παλινόρθωση του καπιταλισμού).

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο έντυπο της Κομινφόρμ και, μάλιστα, στην πρώτη θέση μετά τους επικήδειους των σοβιετικών ηγετών, πρώτο από όλα τα άλλα κόμματα. Αποτελεί και αυτό άλλη μια απόδειξη τόσο για την εκτίμηση που έχαιρε το κινεζικό κόμμα και ο Μαο Τσε Τουνγκ από το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα της εποχής, όσο και το αντίστροφο, πράγμα που και αυτό αμφισβητήθηκε αργότερα, από επαγγελματίες αντικομμουνιστές, αλλά και “νεωτεριστές”(οπορτουνιστές-εκλεκτικιστές) μαρξιστές-λενινιστές, οι οποίοι απολυτοποιούσαν την ασυνέχεια της συμβολής του Μαο στην ανάπτυξη του έργου των προγενέστερων κλασικών του μαρξισμού-λενινισμού.

Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι το άρθρο αυτό δεν περιλήφθηκε στον 5ο τόμο των Διαλεχτών Έργων του Μαο Τσε Τουνγκ που βγήκε μετά το θάνατό του, το 1977, από τους επιγόνους του.Σε κάθε περίπτωση, το άρθρο είναι επίσημο κείμενο του Μαο Τσε Τουνγκ, και δημοσιεύτηκε ζώντος του Μαο.

Μαο Τσε Τουνγκ -Μια μεγάλη φιλία

Η μεγάλη ιδιοφυία της εποχής μας, ο σύντροφος Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, μεγάλος δάσκαλος του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος και σύντροφος του αθάνατου Λένιν στον αγώνα, μας άφησε για πάντα.

Το θεωρητικό και πρακτικό έργο του συντρόφου Στάλιν είναι μια ανεκτίμητη συνεισφορά στην εποχή μας. Ο σύντροφος Στάλιν εκπροσωπεί μια ολόκληρη νέα εποχή. Χάρη στο έργο του, ο σοβιετικός λαός και οι εργαζόμενοι όλων των χωρών έχουν αλλάξει ολόκληρη τη διεθνή κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση της δικαιοσύνης, της λαϊκής δημοκρατίας και του σοσιαλισμού έχει θριαμβεύσει σε ευρεία κλίμακα, σε μια περιοχή που καλύπτει το 1/3 της υφηλίου, το οποίο κατοικείται από πάνω από 800 εκατομμύρια ανθρώπους. Μέρα τη μέρα, η επίδραση αυτής της νίκης επεκτείνεται σε κάθε γωνιά της γης.

Ο θάνατος του συντρόφου Στάλιν προκάλεσε ασύγκριτη λύπη στους εργαζόμενους όλου του κόσμου: άγγιξε βαθιά τις καρδιές των έντιμων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Αυτό δείχνει ότι η υπόθεση του συντρόφου Στάλιν και τον ιδεών του έχουν κατακτήσει τις ευρείες λαϊκές μάζες σε όλο τον κόσμο και έχουν καταστεί μια ανίκητη δύναμη. Αυτή η δύναμη οδηγεί τους ήδη θριαμβεύσαντες λαούς από νίκη σε νίκη και, ταυτόχρονα, επιτρέπει σε όλους όσους στενάζουν υπό το ζυγό του παλιού, του γεμάτου δεινά καπιταλιστικού κόσμου να σαρώσουν πλήρως τους εχθρούς των λαών.

Μετά το θάνατο του Λένιν ο σοβιετικός λαός, υπό την ηγεσία του συντρόφου Στάλιν, οικοδόμησε μια λαμπρή και ακτινοβολούσα σοσιαλιστική κοινωνία στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο- ένα κράτος που ίδρυσε μαζί με το μεγάλο Λένιν την περίοδο της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η νίκη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Σοβιετική Ένωση είναι μια νίκη όχι μόνο του σοβιετικού λαού, είναι η κοινή νίκη των λαών του κόσμου. Πρώτον, η πραγματικότητα αυτής της νίκης απέδειξε την απόλυτη ορθότητα του Μαρξισμού-Λενινισμού, έχει σταθερά διδάξει τους εργαζόμενους του κόσμου πώς να βαδίζουν προς μια ευτυχισμένη ζωή. Δεύτερον, αυτή η νίκη επέτρεψε στην ανθρωπότητα να συντρίψει το φασιστικό τέρας στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι θα είχε επιτευχθεί η νίκη στον πόλεμο εναντίον του φασισμού χωρίς το θρίαμβο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ. Η νίκη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ και η νίκη στον αντιφασιστικό πόλεμο έχουν ένα άμεσο αποτέλεσμα στη μοίρα της ανθρωπότητας, και η δόξα αυτών των νικών δίκαια ανήκει στο μεγάλο σύντροφο Στάλιν.

mao-reading-stalin(πηγή)

Ο σύντροφος Στάλιν, με περιεκτικό και κλασικό τρόπο, ανέπτυξε τη Μαρξιστική-Λενινιστική θεωρία: εγκαινίασε ένα νέο στάδιο στην ανάπτυξη του Μαρξισμού. Ο σύντροφος Στάλιν δημιουργικά ανέπτυξε τη θεωρία του Λένιν περί ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού και τη θεωρία της δυνατότητας της νίκης του σοσιαλισμού σε μια ξεχωριστά παρμένη χώρα: ο σύντροφος Στάλιν έδωσε μια δημιουργική συμβολή στη θεωρία της γενικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και στη θεωρία της οικοδόμησης του κομμουνισμού στην ΕΣΣΔ: ανακάλυψε και τεκμηρίωσε το βασικό οικονομικό νόμο του σοσαλισμού: συνέβαλε στη θεωρία της επανάστασης στις αποικίες και τις μισοαποικίες. Ο σύντροφος Στάλιν δημιουργικά ανέπτυξε τη λενινιστική θεωρία της οικοδόμησης του Κόμματος. Όλα αυτά συσπείρωσαν περαιτέρω τους εργάτες όλους του κόσμου και τις καταπιεσμένες τάξεις και λαούς, με αποτέλεσμα ο αγώνας της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων λαών για την απελευθέρωση και την ευτυχία, και οι επιτυχίες σε αυτό τον αγώνα, να έχουν λάβει διαστάσεις χωρίς προηγούμενο.

Όλα τα έργα του συντρόφου Στάλιν είναι μια αθάνατη συμβολή στο Μαρξισμό. Τα “Ζητήματα Λενινισμού”, η “Ιστορία του ΚΚΣΕ(μπ.), εγχειρίδιο”, και το τελευταίο μεγάλο του έργο “Οικονομικά Προβλήματα του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ” είναι μια εγκυκλοπαίδεια του Μαρξισμού-Λενινισμού, μια γενίκευση της εμπειρίας του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος των τελευταίων 100 χρόνων. Η ομιλία του στο 19ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης είναι ένα πολύτιμο κληροδότημα προς όλους τους κομμουνιστές όλων των χωρών του κόσμου.

Εμείς, οι κινέζοι κομμουνιστές, όπως όλοι οι άλλοι κομμουνιστές στον κόσμο, βρίσκουμε το δρόμο για τις νίκες μας στα μεγάλα έργα του συντρόφου Στάλιν.

Μετά το θάνατο του Λένιν, ο σύντροφος Στάλιν ήταν πάντα η κεντρική φιγούρα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Συσπειρωμένοι γύρω του σταθερά λαμβάναμε συμβουλές από αυτόν, συνεχώς λαμβάναμε ιδεολογική δύναμη από τα έργα του. Ο σύντροφος Στάλιν είχε τα θερμότερα αισθήματα για τους καταπιεσμένους λαούς της Ανατολής. “Μην ξεχνάτε την Ανατολή”, ήταν η μεγάλη έκκληση που έκανε ο σύντροφος Στάλιν μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.

0023ae69624d10523de812

Ο Τσου Εν Λάι υπογράφει τη Σινοσοβιετική Συνθήκη Φιλίας, Συμμαχίας και Αμοιβαίας Βοήθειας που υπογράφτηκε στις 14/2/1950. Στάλιν & Μαο βρίσκονται από πίσω (πηγή).

Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο σύντροφος Στάλιν ένθερμα αγαπούσε τον κινέζικο λαό και θεωρούσε ότι οι δυνάμεις της κινεζικής επανάστασης ήταν αμέτρητες. Επεδείκνυε τη μεγαλύτερη σοφία σε ζητήματα που αφορούσαν στην κινεζική επανάσταση. Ακολουθώντας τα διδάγματα των Λένιν και Στάλιν και βασιζόμενοι στην υποστήριξη του μεγάλου σοβιετικού κράτους και όλων των επαναστατικών δυνάμεων όλων των χωρών, το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και ο κινέζικος λαός πέτυχαν μια ιστορική νίκη πριν κάποια χρόνια.

Σήμερα, έχουμε χάσει έναν μεγάλο δάσκαλο και τον πιο ειλικρινή φίλο- το σύντροφο Στάλιν. Αυτή είναι μια μεγάλη απώλεια. Είναι αδύνατο να βρούμε λόγια να περιγράψουμε τη λύπη μας για αυτή την απώλεια.

Είναι καθήκον μας να μετατρέψουμε αυτή τη λύπη σε δύναμη. Διατηρώντας με ευλάβεια τη μνήμη του μεγάλου μας δασκάλου Στάλιν, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας και ο κινεζικός λαος θα μελετούν ακόμα πιο επίμονα τη διδασκαλία του Στάλιν, τη σοβιετική επιστήμη και τεχνική προκειμένου να χτίσουν το κράτος τους.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης είναι το Κόμμα που ανατράφηκε από τους Λένιν και Στάλιν, είναι το πιο προοδευτικό, το πιο έμπειρο και το πιο καλά θεωρητικά εξοπλισμένο κόμμα στον κόσμο: αυτό το Κόμμα ήταν και είναι ένα πρότυπο για εμάς: θα παραμείνει ένα πρότυπο για εμάς και στο μέλλον. Βαθιά πιστεύουμε ότι η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης και η σοβιετική κυβέρνηση με επικεφαλής το σύντροφο Μαλένκοφ σίγουρα θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την υπόθεση του συντρόφου Στάλιν, να προχωρήσουν και λαμπρά να αναπτύξουν τη μεγάλη υπόθεση του κομμουνισμού.

Δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία ότι το στρατόπεδο της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού με επικεφαλής τη Σοβιετική Ένωση, θα γίνει όλο και περισσότερο ενωμένο και ισχυρό.

Για πάνω από 30 χρόνια, η διδασκαλία του συντρόφου Στάλιν και το παράδειγμα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Σοβιετική Ένωση διευκόλυνε την ανθρωπότητα να σημειώσει προόδους με γιγαντιαία βήματα. Σήμερα η Σοβιετική Ένωση έχει συγκεντρώσει τέτοια δύναμη, η κινεζική λαϊκή Επανάσταση έχει καταγάγει μια τόσο μεγάλη νίκη, οι Λαϊκές Δημοκρατίες έχουν σημειώσει τόσο μεγάλες επιτυχίες στην ανάπτυξής τους, το κίνημα των λαών του κόσμου ενάντια στην καταπίεση και την επίθεση έχει λάβει τέτοια ένταση και το μέτωπο της φιλίας και της αλληλεγγύης μας έχει γίνει τόσο δυνατό που έχουν κάθε λόγο να επισημαίνουμε ότι δεν φοβόμαστε καμία ιμπεριαλιστική επίθεση. Θα συντρίψουμε κάθε ιμπεριαλιστική επίθεση, όλες οι προβοκάτσιες θα αποτύχουν.

Η μεγάλη φιλία του κινεζικού λαού με τη Σοβιετική Ένωση είναι ακλόνητη γιατί βασίζεται στις μεγάλες αρχές του διεθνισμού των Μαρξ-Ένγκελς-Λενιν-Στάλιν. Η φιλία μεταξύ του κινεζικού και του σοβιετικού λαού και αυτών των Λαϊκών Δημοκρατιών, η φιλία μεταξύ των ειρηνόφιλων δημοκρατικών και δίκαιων ανθρώπων όλου του κόσμου επίσης βασίζεται σε αυτές τις μεγάλες αρχές του διεθνισμού και επομένως, είναι κι αυτή ακλόνητη.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι δυνάμεις που παράγονται από αυτή τη φιλία είναι απεριόριστη, ανεξάντλητη και πραγματικά ανίκητη.

Ας τρέμουν όλοι οι ιμπεριαλιστές επιθετιστές και πολεμοκάπηλοι τη μεγάλη μας φιλία!

Ζήτω η διδασκαλία των Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν-Στάλιν!

Το άσβηστο όνομα του Μεγάλου Στάλιν ας ζει για πάντα!

Πεκίνο

Δημοσιεύτηκε στην Πράβδα της 10ης Μάρτη 1953

Πηγή: “Για σταθερή ειρήνη, για τη λαϊκή δημοκρατία!”, Όργανο του Γραφείου Πληροφοριών των Κομμουνιστικών & Εργατικών Κομμάτων, Νο. 11 (227), Βουκουρέστι, Παρασκευή 13 Μάρτη 1953

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: