Μαο Τσε Τουνγκ: για την τακτικη της επαναστατικης χρησης του κοινοβουλιου (1938)

Παρακάτω περιλαμβάνονται 1) μια συνέντευξη του Μαο Τσε Τουνγκ στο Associated Press το Φλεβάρη του 1938 και 2) ένα κείμενο που συνυπογράφει ο Μαο Τσε Τουνγκ με άλλα μέλη του ΚΚ Κίνας,   με τα οποία αποδεικνύεται εμπράκτως η δυνατότητα ένταξης της τακτικής της χρήσης του κοινοβουλίου στην επαναστατική στρατηγική (που μπορεί να πηγαίνει παράλληλα με τη διεξαγωγή ως και ένοπλου αγώνα). Επίσης, σε μια διατύπωση με “ελληνικό ενδιαφέρον”, ο Μαο Τσε Τουνγκ επισημαίνει πως οι κινέζοι υιοθετούν τρία είδη πολέμου (αυτό για όσους ισχυρίζονται ότι ο Βαφειάδης ήταν υπέρ της διεξαγωγής αντάρτικου πολέμου από το ΔΣΕ και ο Ζαχαριάδης τάχα υπέρ της διεξαγωγής αποκλειστικά τακτικού πολέμου, παρότι ο Ζαχαριάδης λέει ότι επηρεάστηκε στην ανάπτυξή του ο ΔΣΕ από το κινέζικο αντάρτικο και συνδύαζε είδη πολέμων).

Τα κείμενα αυτά δεν περιλαμβάνονται στο 2ο τόμο των Διαλεχτών Έργων που καλύπτουν την περίοδο του 1937-1941.

Ακολουθεί εισαγωγή με ιδιαίτερη αναφορά στο πώς πραγματεύονται το ζήτημα ινδικές κομμουνιστικές δυνάμεις.

Εισαγωγή

Η μαρξιστική τακτική του επαναστατικού κοινοβουλευτισμού όπως αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε από τους Λένιν, Στάλιν και Μαο Τσε Τουνγκ είναι ελάχιστα γνωστή σήμερα. Στην Ινδία, μετά από μια σύντομη απόπειρα εφαρμογής αυτής της τακτικής στις αρχές της δεκαετίας του ’50, αυτή αντικαταστάθηκε από την πρακτική του ρεφορμιστικού κοινοβουλευτισμού από το ΚΚΙ και αργότερα από το ΚΚΙ(Μαρξιστικό) επί μισό αιώνα. Στο άλλο άκρο του κομμουνιστικού φάσματος, ο επαναστατικός κοινοβουλευτισμός αντικαταστάθηκε από την πλήρη απόρριψη κάθε χρήσης της κοινοβουλευτικής τακτικής στο όνομα του ένοπλου αγώνα και του λαϊκού πολέμου. Ιστορικά, το όνομα του Charu Majumdar, του ιδρυτή του ΚΚΙ(ΜΛ), έχει ταυτιστεί με αυτή τη στάση, ενώ σήμερα το ΚΚΙ (Μαοϊκό) ασπάζεται τυπικά αυτή τη θέση. Πλήθος κομμουνιστικών επαναστατικών οργανώσεων κατά καιρούς, από τη δεκαετία του ’70 και έκτοτε, είχαν σωστά απορρίψει και τις δύο θέσεις και έχουν τονίσει την αναγκαιότητα αξιοποίησης του κοινοβουλευτισμού σε περιόδους όπου οι μάζες είναι σχετικά ήρεμες.

Ωστόσο, με την εξαίρεση του ΚΚΙ(ΜΛ)-Προσωρινή Κεντρική Επιτροπή, αυτές οι τάσεις έχουν γενικά περιορίσει τη χρήση της κοινοβουλευτικής τακτικής μόνο στην απόδοση υποστήριξης στους «δικούς μας» υποψηφίους, απορρίπτοντας τη διάκριση του ρόλου των διαφόρων αστικών κομμάτων σε μια περίοδο αυξανόμενου απολυταρχισμού και φασιστικοποίησης. Ο σεχταρισμός αυτής της αντίληψης έγινε προφανής όταν αυτές οι τάσεις αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το μεγάλο κίνδυνο που συνιστούσε η κοινοτιστικο-φασιστική συμμαχία της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας στις γενικές εκλογές του 2004 και την αναγκαιότητα αυτή να απομονωθεί και να ηττηθεί. Για παράδειγμα, οι σύντροφοι του ΚΚΙ(ΜΛ)-Κόκκινη Σημαία αποδέχτηκαν την ανάγκη να συγκεντρωθούν τα πυρά στην Χίντι φασιστική κυβέρνηση Μόντι στις εκλογές στο Γκουτζαράτ, όμως άλλαξαν τη θέση τους στις γενικές εκλογές του 2004, όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να ηττηθεί η Χίντου φασιστική κυβέρνηση στο κέντρο.

Η ανάγκη απόρριψης της αντίληψης περί στρατηγικού μποϊκοτάζ του κοινοβουλίου έχει ξανάλθει στο προσκήνιο ως αποτέλεσμα των αναγκών του αγώνα των μαζών. Στην περίπτωση του ΚΚΙ (Μαοϊκού), η ανάγκη να ηττηθεί η κυβέρνηση Chanderbabu Naidu στο Άντρα Πραντές οδήγησε ξανά το κόμμα κρυφά να κατευθύνει τις μάζες που επηρεάζει να ψηφίσουν ώστε αυτός και το κόμμα του να ηττηθούν, ενώ ανοιχτά διακήρυττε ότι θα υποστήριζε εκλογικό μποϊκοτάζ. Το κόμμα δεν δίστασε να διεξάγει προεκλογικές συνομιλίες με την κεντρική εθνική ηγεσία του Κόμματος του Κογκρέσου. Αυτό έπαιξε ζωτικό ρόλο στην εκλογική ήττα των πιο επικίνδυνων κοινοτιστικο-φασιστικών δυνάμεων στις γενικές εκλογές του 2004. Η επαναστατική κοινοβουλευτική πρακτική του κόμματος ξέφυγε από τις θεωρίες περί μποϊκοτάζ. Μια πιο προχωρημένη εξέλιξη σημειώθηκε στην πορεία της Νεπαλέζικης επανάστασης όπου, μετά τον τερματισμό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από τη μοναρχία, το Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαοϊκό) κάλεσε σε ενότητα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, στη βάση ενός προγράμματος εκλογών για μια αντιπροσωπευτική Συντακτική Συνέλευση για την εγκαθίδρυση μη μοναρχικής δημοκρατίας. Αυτές οι εξελίξεις αναμφίβολα συνέβαλαν στην εκ νέου εφαρμογή των απόψεων των Λένιν, Στάλιν και Μαο Τσε Τουνγκ για τον επαναστατικό κοινοβουλευτισμό.

Στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια του περιοδικού «Επαναστατική Δημοκρατία», πλήθος ομιλητών επεσήμαναν ότι διαμορφωνόταν μια εσφαλμένη πόλωση μεταξύ «κοινοβουλευτισμού» και «μιλιταρισμού».

Μεγάλο τμήμα, αν όχι όλη η συζήτηση για την εκλογική τακτική έχει γίνει χωρίς αναφορά στην εμπειρία της μεγάλης κινεζικής επανάστασης, όπου ο αντάρτικος πόλεμος εναντίον του Ιαπωνικού ιμπεριαλισμού πήγαινε χέρι-χέρι με τη συμμετοχή του ΚΚΚ σε κοινοβουλευτικές δομές. Το πλούσιο θησαυροφυλάκιο των κειμένων του Μαο πριν την επανάσταση αποκαλύπτει το ενδιαφέρον που ο συγγραφέας επεδείκνυε για το ζήτημα του κοινοβουλίου σε πλήθος άρθρων. Στο πρώτο κείμενο που δημοσιεύεται παρακάτω, το οποίο είναι μια συνέντευξη που έδωσε το Φλεβάρη του 1938, ο Μαο, κατά την πορεία του ενιαίου μετώπου με το Κουομιντάνγκ, υποστηρίζει τη δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Κίνα που θα ιδρυθεί μετά από καθολική ψηφοφορία βάσει των ιδεών του Σουν Γιατ Σεν.

Επιπλέον, καλούσε στη σύγκληση μιας προσωρινής Εθνοσυνέλευσης και τη διεύρυνση και μεγέθυνση της κεντρικής κυβέρνησης στην οποία το Κουομιντάνγκ κυριαρχούσε. Το δεύτερο κείμενο αποτελείται από μια δήλωση κομμουνιστών, συμπεριλαμβανομένου του Μαο Τσε Τουνγκ, αφότου είχαν αποδεχτεί τη συμμετοχή στο κυβερνητικό σώμα που λεγόταν Εθνικό (ή Λαϊκό) Πολιτικό Συμβούλιο της Κίνας. Ο Μαο και οι άλλοι κομμουνιστές επεσήμαιναν ότι παρότι το σώμα αυτό δεν ήταν απολύτως αντιπροσωπευτικό του λαού, αποδείκνυε ότι η Κίνα όλο και πιο αποτελεσματικά αναπτυσσόταν ως δημοκρατία. (Το Εθνικό Πολιτικό Συμβούλιο ήταν, στην πραγματικότητα, λιγότερο δημοκρατικό της 4ης Ρωσικής Δούμας, στην οποία είχαν συμμετάσχει οι μπολσεβίκοι, ή οι μισο-κοινοβουλευτικές δομές στη Βρετανική Ινδία, όπου λάμβανε μέρος το ΚΚ Ινδίας. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρχε περιορισμός στο δικαίωμα ψήφου). Το γεγονός ότι το Εθνικό Πολιτικό Συμβούλιο ήταν ένα μη εκλεγμένο σώμα, κατά το Μαο, δεν σήμαινε ότι δεν εξυπηρετούσε τα αιτήματα και τις επιθυμίες του κινεζικού λαού.

Ένα χρόνο μετά, ο Μαο και οι σύντροφοί του στο Λαϊκό Πολιτικό Συμβούλιο σημείωναν ότι ήταν πιο επιτυχημένο από ποτέ όταν αντανακλούσε το λαϊκό αίτημα για συνέχιση του αγώνα εθνικής αντίστασης ενάντια στην Ιαπωνία αλλά εξέφραζε τη λύπη του για το ότι οι περισσότερες από τις αποφάσεις που λαμβάνονταν δεν εφαρμόζονταν στην πράξη. Ο Μαο τόνιζε ότι με την επέκταση της θητείας των μελών του Συμβουλίου για έναν επιπλέον χρόνο, χρειαζόταν πλήθος πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και διπλωματικών μέτρων. Για τους σκοπούς του άρθρου αυτού, μπορούμε να παρατηρήσουμε την έμφαση που έδινε στην ανάπτυξη της δημοκρατίας στις βάσεις των ανταρτών, στην υλοποίηση μιας «πολεμικής δημοκρατίας», με την εξασφάλιση του δικαιώματος του λαού στην ελευθερία λόγου, δημοσίευσης, συνάθροισης και εξοπλισμού εναντίον του εθνικού εχθρού. Ο Μαο πάλευε επίσης για τα δημοκρατικά δικαιώματα του ΚΚΚ: τη ρητή αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων όλων των αντι-Ιαπωνικών κομμάτων και ομάδων και την κατάργηση όλων των μέτρων που περιόριζαν ή απαγόρευαν τις δραστηριότητες όλων των πολιτικών κομμάτων πλην του Κουομιντανγκi.

Η συμμετοχή της ηγεσίας του ΚΚΚ, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Μαο, σε μια κοινοβουλευτική κυβέρνηση μαζί με το Κουομιντάνγκ, με επικεφαλής τον Τσανγκ Κάι Σεκ, κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ενάντια στην Ιαπωνία, δεν αποτελεί αναγκαστικά τμήμα της συζήτησης για τη χρήση της κοινοβουλευτικής τακτικής στις αποικιακές χώρες. Η ιστορία και η εξέλιξη των απόψεων του Μαο για τα κοινοβουλευτικά ζητήματα και για την εγκαθίδρυση δημοκρατικού καθεστώτος στην Κίνα μετά το 1936, και η σχέση τους με την εξέλιξη της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας, δεν εξετάζεται εδώ λεπτομερώς. Το κομμουνιστικό κίνημα στην Ινδία στην κατανόηση του της θεωρίας και της πρακτικής της χρήσης της κοινοβουλευτικής τακτικής δρα βασικά ωσάν οι Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Στάλιν, Δημητρώφ και Μαο Τσε Τουνγκ να μην είχαν σκεφτεί ποτέ τη χρησιμοποίηση του βήματος του αστικού κοινοβουλευτισμού ως εγγενούς τμήματος της επαναστατικής στρατηγικής. Ομοίως, η πλούσια εμπειρία που συσσωρεύτηκε από τα κομμουνιστικά κόμματα αναφορικά με τη χρήση της κοινοβουλευτικής τακτικής σε ημιαποικιακές χώρες από τη Λατινική Αμερική και την Ασία πριν το 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ συνιστά άλλη μια ξεχασμένη terra incognita.

Vijay Singh

Συνέντευξη Mao Tse-tung στον κ. Wang Kung-Tah, ανταποκριτή του Associated Press

Το Φλεβάρη του 1938, ο κ. Wang Kung-tah, ανταποκριτής του αμερικανικού Associated Press Agency, έφτασε στο Γενάν και πήρε μια συνέντευξη από το Μαο Τσε Τουνγκ. Το κείμενο της συνέντευξης, όπως καταγράφτηκε από το Wang Kung-tah και εγκρίθηκε από το Μαο Τσε Τουνγκ, δημοσιεύτηκε στο Chiehfang (Απελευθέρωση), το όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, στο φύλλο του της 5ης Μάη 1938, νο.32.

Επί του παρόντος, πολλοί βλέπουν τις προοπτικές του αμυντικού πολέμου της Κίνας με απαισιοδοξία.

Τείνω να είμαι αισιόδοξος. Ανατροπές και επιτυχίες οδηγούν στην αλλαγή της κατάστασης σε έναν αμυντικό πόλεμο: πρώτα μπορεί να υπάρχουν ήττες, έπειτα έρχεται η νίκη. Η πλευρά που είναι αδύναμη στην αρχή αποδεικνύεται αργότερα ισχυρή- αυτή είναι η συνήθης καθορισμένη τάση ανάπτυξης.

Κατά την πρώτη περίοδο του πολέμου μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας θα περιγράφαμε τη γενική κατάσταση λέγοντας πως η Ιαπωνία ήταν η ισχυρή και η Κίνα αδύναμη. Όμως, από δω και πέρα, η κατάσταση θα είναι διαφορετική: τα αδύναμα σημεία της Ιαπωνίας σταδιακά θα αποκαλύπτονται και θα μεγαλώνουν, ενώ οι δυνάμεις της Κίνας βαθμιαία θα αυξάνονται και θα ισχυροποιούνται. Η Ιαπωνία μόλις τώρα ξανά προσφεύγει σε δανεισμό. Στους 6 μήνες πολέμου το 1937, η Ιαπωνία δαπάνησε 2,2 δις γεν. Λέγεται ότι αυτό το χρόνο η Ιαπωνία θα δαπανήσει άλλα 4 δις γεν, όμως, στην πραγματικότητα, αυτό το ποσό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Αυτό από τώρα υπονομεύει πολύ την εθνική ισχύ της Ιαπωνίας. Οι διεθνείς της πιστώσεις πέφτουν, τα κρατικά της δάνεια υποτιμούνται, το σχέδιό της για «γρήγορο πόλεμο και γρήγορη νίκη» έχει ηττηθεί.

Η κατάσταση στο μέτωπο. Το μέτωπο της Κίνας εκτείνεται από το Hangchow ως το Poateh- μια απόσταση πολλών χιλιάδων λι (σ.σ.: ένα λι είναι ίσο περίπου με ½ μίλι). Οι ιάπωνες έχουν έλλειψη δυνάμεων στην υπεράσπιση του μετώπου. Επομένως, όσο πιο πολύ διεισδύουν μέσα στην Κίνα, δηλαδή, όσο πιο μακριά γίνεται η γραμμή του μετώπου, τόσο πιο αδύναμες καθίστανται οι ιαπωνικές δυνάμεις. Η Ιαπωνία έχει καταλάβει έναν αριθμό σιδηροδρομικών γραμμών στην Κίνα, όμως πρέπει να μετακινεί στρατεύματα για να φυλά κάθε σταθμό. Η Ιαπωνία έχει ήδη κινητοποιήσει το 1/3 των ενόπλων δυνάμεών της για τον επιθετικό πόλεμο στην Κίνα. Αν θέλει να καταλάβει το Χάνκου, την Καντόνα και άλλες πόλεις, θα πρέπει να κινητοποιήσει τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άντρες επιπλέον, και τότε η κατάστασή της θα είναι πολύ επισφαλής. Αυτό είναι όλο και πιο πολύ αναπόφευκτο, καθώς η Ιαπωνία δεν αντιμετωπίζει μόνο την Κίνα. Η όξυνση των εξωτερικών και εσωτερικών αντιθέσεων της Ιαπωνίας είναι ένας ακόμα παράγοντας που θα συμβάλλει ώστε η Ιαπωνία να οδηγηθεί στην καταστροφή.

Πιστεύετε ότι οι δυνάμεις της Κίνας μπορούν σταθερά να αυξάνονται;

Κρίνοντας από την εμπειρία των τελευταίων λίγων μηνών, μπορούμε να πούμε ότι αν πετύχουμε σωστά να συνδυάσουμε τρεις τύπους πολέμου- τακτικό, χαρακωμάτων και αντάρτικο- οι δυνάμεις του εχθρού θα βρεθούν αναπόφευκτα σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Κατά την άποψή μου, αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε είναι να οργανώσουμε λίγους ακόμα ισχυρές στρατιές εκστρατείας 200-300.000 αντρών και να καταφέρουμε συντριπτικά πλήγματα στις εμπροσθοφυλακές του εχθρού, με στόχο την καταστροφή τους με τακτικές ελιγμών: επιπλέον, 80-90.000 τακτικός στρατός θα πρέπει να ανατεθεί σε 20 ή 30 καλά εκπαιδευμένα αντάρτικα συντάγματα. Καθένα από αυτά τα καλά εκπαιδευμένα συντάγματα πρέπει να αποτελείται από 3-4.000 άντρες.

Πρέπει να αναλάβουν αυτά τα Συντάγματα αποφασισμένοι και αυτάρκεις διοικητές, η πολιτική δουλειά σε αυτά να βελτιωθεί και θα πρέπει να μεταβούν στο μέτωπο μεταξύ Hangchow και Paoteh. Αυτά τα συντάγματα πρέπει να αξιοποιήσουν τα ρήγματα που θα δημιουργηθούν σε 20-30 σημεία κατά μήκος αυτού του τεράστιου σε έκταση μετώπου, προκειμένου να διεισδύσουν στα μετόπισθεν του ιαπωνικού στρατού. Και αν δράσουν σωστά, θα πετύχουν να ενωθούν με τον πληθυσμό και να δημιουργήσουν αμέτρητες μικρές αντάρτικες μονάδες, θα είναι σε θέση να εγκαθιδρύσουν αντι-Ιαπωνικές βάσεις στα μετόπισθεν του εχθρού, να ξεσηκώσουν δεκάδες χιλιάδες λαού και, αν συντονίσουν σωστά τις δράσεις τους με τις συνοδευτικές επιχειρήσεις των τακτικών στρατιών, θα δημιουργήσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στον εχθρό.

Αναφορικά με τον πόλεμο χαρακωμάτων, δεν μπορεί να αποτελεί την κύρια μορφή επιχειρήσεων επί του παρόντος, λόγω ακατάλληλου εξοπλισμού. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια αμυντική βιομηχανία από μόνοι μας, ώστε να παράγουμε βαρύ οπλισμό και αντιαεροπορικά όπλα από μόνοι μας. Ταυτόχρονα, πρέπει να κάνουμε κάθε βήμα ώστε να εισάγουμε οπλισμό από το εξωτερικό, γιατί μας είναι απαραίτητος για τον πόλεμο χαρακωμάτων. Και πρέπει να διεξάγουμε ενεργητικό πόλεμο χαρακωμάτων, τόσο αμυντικής όσο και επιθετικής φύσης.

Μερικοί λένε ότι υποστηρίζουμε μόνο τον αντάρτικο πόλεμο. Αυτό είναι ανοησία. Ανέκαθεν ήμασταν υπέρ του συνδυασμού τακτικού πολέμου, πολέμου χαρακωμάτων και αντάρτικου πολέμου. Επί του παρόντος, ο τακτικός πόλεμος είναι η κύρια μορφή επιχειρήσεών μας και οι άλλοι δύο συμπληρωματικοί. Στο μέλλον, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να συνδυάσουμε τον τακτικό πόλεμο με τον πόλεμο χαρακωμάτων. Ο αντάρτικος πόλεμος πάντα ήταν και θα είναι μια συμπληρωματική μορφή. Όμως σε έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα σε μια μισοαποικιακή χώρα, και ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν την Κίνα, με την τεράστια έκτασή της, ο αντάρτικος πόλεμος αναμφίβολα θα αποτελεί ένα σημαντικό σημείο της στρατηγικής.

Η χώρα είναι τώρα ενωμένη, και χαίρουμε της συμπάθειας και της υποστήριξης των δημοκρατικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο. Όμως η ενότητα που έχουμε πετύχει δεν είναι ακόμα επαρκής: πρέπει να την ισχυροποιήσουμε και να την πλατύνουμε κι άλλο. Η αύξηση της στρατιωτικής και πολιτικής ισχύος της χώρας είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη νίκη. Οι δυνάμεις μας, η ισχύς μας αναμφίβολα θα μεγαλώσουν στην πορεία του αγώνα. Αυτές είναι οι λαμπρές προοπτικές που βλέπουμε μπροστά μας.

H 8η στρατιά εκστρατείας βρίσκεται σε κίνδυνο να περικυκλωθεί πλήρως από τους Ιάπωνες και, άρα, μήπως οι τελευταίοι, κατ’ αυτό τον τρόπο, θα είναι σε θέση να την εκδιώξουν ή ακόμα και να την καταστρέψουν πλήρως;

Επί του παρόντος, η 8η στρατιά εκστρατείας διεξάγει ένα ευρύ αντάρτικο αγώνα στις ακόλουθες 4 μεγάλες περιφέρειες:

Η πρώτη περιφέρεια καλύπτει την περιοχή που διασχίζεται από 4 σιδηροδρομικές γραμμές, την Peiping-Hankow, την Peiping-Suiyan, την Chen-ting-Taiyuan, και την Tatung-Puchow και τις περιφέρειες που βρίσκονται βόρεια και ανατολικά τους. Η περιφέρεια αυτή κατοικείται από 12.000.000 ανθρώπους που παλεύουν σθεναρά εναντίον του Ιαπωνικού ιμπεριαλισμού. Συνδέονται όλοι στενά με την 8η στρατιά. Αυτή η περιφέρεια είναι από τα σημαντικότερα κέντρα αντίστασης στην Ιαπωνία, και εκεί η 8η στρατιά έχει σταθερά εγκατασταθεί. Επί του παρόντος, ο εχθρός εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις του στην περιφέρεια αυτή, ωστόσο, δεν θα είναι σε θέση να εκδιώξει την 8η στρατιά, πολλώ δε μάλλον να την καταστρέψει. Ένας αριθμός μονάδων της 8ης στρατιάς που δρουν ανεξάρτητα ήδη προσεγγίζουν την περιφέρεια της σιδηροδρομικής γραμμής Tientsin-Pukow.

Η δεύτερη περιφέρεια καλύπτει το βορειοδυτικό τμήμα του Shansi- τις περιφέρειες νοτίως της γραμμής Peiping-Suiyuan, στα δυτικά του βόρειου τομέα της γραμμής Tatung-Puchow και στα ανατολικά του ποταμού Hwang-ho.

Η τρίτη περιφέρεια καλύπτει το νοτιοανατολικό κόμμάτι του Shansi και το νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας Hopeh, δηλαδή, τις περιφέρειες μεταξύ Peiping-Suiyan, Chen-ting-Taiyuan, και Tatung-Puchow.

Η τέταρτη περιφέρεια βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας Shansi.

H 8η στρατιά παντού δρα σε στενή επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό και σταθερά κόβει τις γραμμές επικοινωνίας στα μετόπισθεν των Ιαπωνικών στρατευμάτων. Έχει ήδη καταγάγει ένα μεγάλο αριθμό μεγάλων και μικρών νικών και σταθερά περιορίζει την επιθετική δύναμη του εχθρού. Σε αυτές τις περιφέρειες η Κίνα έχει χάσει μόνο έναν αριθμό σιδηροδρόμων και συγκεκριμένων πόλεων, κρατώντας τα υπόλοιπα. Το παράδειγμα αυτό παραστατικά αποδεικνύει ότι αν προσχωρήσει σε αυτή τη μέθοδο πολέμου, η Κίνα δεν θα μπορεί ποτέ να καταστραφεί, ό,τι κι αν ρίξει στο πεδίο της μάχης η Ιαπωνία. Οι περιφέρειες που κατέχονται τώρα από την 8η στρατιά θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα ισχυρό κέντρο για την εξαπόλυση αντεπίθεσης εναντίον του Ιαπωνικού στρατού και για έναν αγώνα για την ανάκτηση των χαμένων εδαφών της Κίνας.

Πιστεύετε ότι η σημερινή συνεργασία μεταξύ Κουομιντάνγκ και Κομμουνιστικού Κόμματος θα διαρκέσει;

Ναι. Η διάσπαση που υπήρξε μεταξύ Κουομιντάνγκ και Κομμουνιστικού Κόμματος το 1927 έγινε παρά τη θέληση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το Κομμουνιστικό Κόμμα ποτέ δεν ήθελε μια διάσπαση με το Κουομιντάνγκ. Κατά τα 10 τελευταία χρόνια, το Κουομιντάνγκ, το Κομμουνιστικό Κόμμα και όλο το κινεζικό έθνος διδάχτηκαν από την πικρή εμπειρία για το πού οδηγεί η διάσπαση των δυνάμεων. Αυτή η εμπειρία αναμφίβολα θα μας βοηθήσει να είμαστε ακόμα περισσότερο ενωμένοι. Ο σκοπός της σημερινής και μελλοντικής μας συνεργασίας είναι ένας κοινός αγώνας εναντίον της Ιαπωνικής επίθεσης και μια κοινή δουλειά για την ανάπτυξη της χώρας. Αν τηρούμε τους όρους, αν το κόμμα με το οποίο εμείς τώρα έχουμε φιλικές σχέσεις είναι όσο ειλικρινές είμαστε κι εμείς, η συνεργασία μας, η οποία θα ελέγχεται από όλο το λαό της Κίνας, τότε φυσιολογικά θα είναι μακρόχρονη.

Στην ανακοίνωσή του για την κατάσταση στην Κίνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα διακήρυξε ότι σκοπός της συνεργασίας μεταξύ Κουομιντάνγκ και Κομμουνιστικού Κόμματος δεν είναι μόνο η διεξαγωγή ενός κοινού αγώνα εναντίον της Ιαπωνικής επίθεσης αλλά και μια κοινή δουλειά για την ανάπτυξη της χώρας μετά τη νίκη επί των επιτιθέμενων. Προκύπτει, ωστόσο, το ερώτημα πώς τα δύο κόμματα μπορούν να συνεργαστούν στην ανάπτυξη του νέου κράτους αν εκπροσωπούν δύο διαφορετικές τάξεις.

Η Κίνα είναι μια μισοαποικιακή χώρα, η ύπαρξή της ως έθνους διατρέχει τον κίνδυνο μετατροπής της σε αποικία του Ιαπωνικού ιμπεριαλισμού. Και παρότι τα διάφορα κόμματα εκπροσωπούν διαφορετικές τάξεις, η κατάστασή τους υπό τις συνθήκες που κυριαρχούν είναι παρόμοια. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να συνεργαστούν όχι μόνο στον αγώνα εναντίον των ιαπώνων επιτιθέμενων, αλλά και για την ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο, η συνεργασία τους πρέπει να βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πρέπει να βασίζεται σε αρχές, και να παράγει αποτελέσματα, όχι βίαια και τυπικά. Κανένα πολιτικό κόμμα με το να ακολουθεί ένα καθορισμένο πρόγραμμα και αρχές δεν δημιουργεί εγκάρδια φιλία που να μοιάζει με αυτή μεταξύ πραγματικών φίλων. Μόνο μια τέτοια εγκάρδια φιλία μπορεί να είναι διαρκής.

Πώς φαντάζεστε το δημοκρατικό καθεστώς που υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα;

Στο δημοκρατικό καθεστώς που το Κομμουνιστικό Κόμμα υποστηρίζει, το κοινοβούλιο θα εκλέγεται από το λαό μας, που αρνείται να γίνει αποικιακός σκλάβος. Εκλογές θα διεξαχθούν με καθολική ψηφοφορία χωρίς περιορισμούς. Το κράτος μας θα είναι δημοκρατικό. Σε γενικές γραμμές θα είναι το κράτος αυτό για την ίδρυση του οποίου ο Σουν Γιατ Σεν επέμενε επί μακρόν. Είναι πάνω σε αυτές τις γραμμές που πρέπει να αναπτυχθεί το κινεζικό κράτος.

Είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα ικανοποιημένο με την παρούσα κεντρική κυβέρνηση; Θεωρεί απαραίτητη μια προσωρινή Εθνοσυνέλευση;

Υποστηρίζουμε την παρούσα κεντρική κυβέρνηση καθώς ασκεί μια σταθερή πολιτική αγώνα εναντίον της Ιαπωνικής επίθεσης και ηγείται της ένοπλης αντίστασης εναντίον της Ιαπωνίας. Ωστόσο, ελπίζουμε αυτή η κυβέρνηση να διευρυνθεί και να μεγαλώσει, και να υλοποιηθούν από αυτή συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στην εσωτερική της πολιτική, ώστε αυτή η πολιτική όλο και πιο αποτελεσματικά να υπηρετεί περαιτέρω τα συμφέροντα του αμυντικού πολέμου. Έχουμε προτείνει τη σύγκληση μιας προσωρινής Εθνοσυνέλευσης, όπως την υποστήριζε στην εποχή του ο Σουν Γιατ Σεν, καθώς πιστεύουμε ότι θα προάγει την εθνική ενότητα και θα αυξήσει τις δυνάμεις μας στον πανεθνικό αμυντικό πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οτιδήποτε πραγματικά προωθεί τα συμφέροντα του αμυντικού πολέμου.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ηγείται του αγώνα εναντίον της Ιαπωνίας που διεξάγεται από την εθελοντική στρατιά των τριών βορειοανατολικών επαρχιών (Μαντζουρία);

Είναι αλήθεια ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έχει στενή επαφή με την εθελοντική στρατιά που δρα στις βορειοανατολικές επαρχίες της Κίνας. Έτσι, για παράδειγμα, οι Yang Tsin-yiu, Chao, Shan Chi, Li Kun-kuen και άλλοι επιεφανείς ηγέτες της εθελοντικής στρατιάς είναι κομμουνιστές. Οι επιτυχίες που έχουν καταγάγει στην οργάνωση ισχυρής αντίστασης στην Ιαπωνία είναι γενικά γνωστές. Σε αυτές τις επαρχίες επίσης, δημιουργείται τώρα ένα πανεθνικό ενιαίο μέτωπο. Πέραν των κομμουνιστών, υπάρχουν εκεί και άλλες ομάδες- διάφορες στρατιωτικές μονάδες και μαζικές οργανώσεις. Έχουν ήδη ενωθεί στη βάση ενός κοινού προγράμματος δράσης.

Ποια είναι η γενική σας άποψη για τη θέση που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ αναφορικά με τον Σινοϊαπωνικό πόλεμο;

Η υποστήριξη που η δημοκρατία στις ΗΠΑ δίνει στην υπόθεση της διεθνούς ειρήνης, η καταδίκη του φασισμού από τον Πρόεδρο Ρούζβελτ, η στάση συμπάθειας των αμερικανικών εντύπων έναντι της αντίστασης της Κίνας στην Ιαπωνία, και ιδιαίτερα, η υποστήριξη που οι μάζες του αμερικανικού λαού δίνουν στον κινέζικο λαό στον αγώνα του εναντίον της Ιαπωνίας- όλα αυτά τα καλωσορίζουμε και είμαστε ευγνώμονες στον αμερικανικό λαό. Όμως ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα πάνε παραπέρα, θα ενωθούν με άλλα κράτη για να διεξάγουν στην πράξη έναν αγώνα εναντίον των επιτιθέμενων. Είναι καιρός η Κίνα, οι ΗΠΑ και όλα τα άλλα κράτη που πολεμούν εναντίον των επιτιθέμενων να ενωθούν με σκοπό την αντίσταση στους εχθρούς της παγκόσμιας ειρήνης.

Δήλωση Κομμουνιστών, μελών του Εθνικού Πολιτικού Συμβουλίου της Κίνας

H Hsin Hua Jih Pao δημοσίευσε μια επιστολή των Mao Tse-tung, Wang Ming, Tsing Pan-sing, Lin Chu-han, Wu Yui-chan, Tung Pi-wu και Teng Yin-chao, εκπροσώπων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στο Εθνικό Πολιτικό Συμβούλιο.

Η επιστολή αναφέρει:

“Εμείς, 7 μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, έχουμε εγκριθεί ως μέλη του Εθνικού Πολιτικού Συμβουλίου. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας έχει επικυρώσει την αποδοχή του διορισμού μας από την κυβέρνηση. Η δημιουργία του Εθνικού Πολιτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού πολέμου δείχνει ότι η πολιτική ζωή της Κίνας προοδεύει προς μια δημοκρατία και ότι το ενιαίο μέτωπο των κομμάτων και του λαού αναπτύσσεται περαιτέρω. Παρότι το Συμβούλιο, τόσο στη μέθοδο με την οποία δημιουργήθηκε όσο και στη σύνθεσή του, δεν ειναι ένα απολύτως αντιπροσωπευτικό του λαού σώμα, εντούτοις, η εξουσία του και ο ρόλος του στην ένωση όλων των δυνάμεων για την ένοπλη αντίσταση στον εχθρό δείχνουν ότι στην πολιτική της ζωή η Κίνα όλο και πιο αποτελεσματικά αναπτύσσεται ως μια δημοκρατία.”

“Εμείς οι κομμουνιστές, έχοντας κατά νου την εφικτότητα εξέλιξης του Συμβουλίου σε ένα γνήσια αντιπροσωπευτικό του λαού σώμα, θα συμμετάσχουμε στις εργασίες του με ενθουσιασμό και με ειλικρίνια. Πιστεύουμε ότι η ενεργή συμμετοχή μας στο Συμβούλιο θα διευκολύνει την ενίσχυση των δυνάμεων υπεράσπισης των πόλεων του Wuchang (Hankow, Hanyang και Wuchang).”

“Σκοπός του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, με τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο, είναι να συνεργαστεί με το Κουομιντάνγκ και τα άλλα κόμματα και ομάδες, προκειμένου να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα που στοχεύουν στην επίτευξη της πλήρους νίκης στον εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο. Οι εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος θα συνεργαστούν με τα άλλα κόμματα και ομάδες ώστε να ηττηθούν οι Ιάπωνες εισβολείς και να δημιουργηθούν οι βάσεις για μια ανεξάρτητη, ελέυθερη και ευτυχισμένη νέα Κίνα.”

“Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός το στόχος, πρέπει να ενισχυθεί η μαχητική ικανότητα του στρατού στο μέτωπο και ο αντάρτικος πόλεμος να διεξαχθεί σε ακόμα πιο ευρεία κλίμακα. Πρέπει να αναδιοργανωθεί ο πολιτικός μηχανισμός, πρέπει να ενθαρρυνθεί η δημιουργία λαϊκών οργανώσεων στις διάφορες πόλεις, οι μάζες πρέπει να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν προκειμένου να λάβουν μέρος στην ένοπλη αντίσταση. Στη σφαίρα της εθνικής οικονομίας, πρέπει γρήγορα να ιδρυθούν εθνικές αμυντικές βιομηχανίες, τα οικονομικά πρέπει να βελτιωθούν, η βιομηχανική παραγωγή να αυξηθεί και αποτελεσματικά μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής του λαού. Η μεγέθυνση και η ενίσχυση του αντι-Ιαπωνικού ενιαίου μετώπου θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων.”

Η επιστολή κλείνει ως εξής:

“Οι κομμουνιστές μέλη του Συμβουλίου δεν αποποιούνται ευθυνών με το πρόσχημα ότι τα μέλη του Συμβουλίου δεν είναι εκλεγμένα από το λαό. Καταλαβαίνουμε βαθιά ότι τα μέλη του Συμβουλίου είναι οι υπηρέτες του λαού, και συνεπώς θα παλέψουμε αποφασιστικά για να υλοποιήσουμε τις επιθυμίες, τις ελπίδες και τα αιτήματα του λαού της Κίνας. Το ομόφωνο αίτημα του λαού είναι η ενίσχυση αυτής της εθνικής ενότητας και η εκδίωξη των Ιαπώνων εισβολέων από την Κίνα. Ελπίζουμε ότι οι αγαπητοί μας συμπατριώτες θα μας βοηήσουν και θα μας ασκούν κριτική αν διαπράττουμε λάθη. Ελπίζουμε ότι όλα τα μέλη του Συμβουλίου θα εκπληρώσουν τις επιθυμίες του λαού μας”.

Από: Chen Lin: ‘China’s Fight for National Liberation,’ Workers’ Library Publishers, Νέα Υόρκη, 1938, σ.σ. 54-63.

πηγή:http://www.revolutionarydemocracy.org/rdv11n2/mao.htm

  1. iMao Tze tung, Wang Ming, Po Ku, Wu Yu-Chang, Tung Pi-Wu and Teng Yen-Chao, ‘The People’s Political Council, Its Past Work and Present Tasks’, Published by New China Information Committee, Chungking, China, January, 1940, pp. 4, 5, 8, 9, 14.

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: