Jesus Hernandez: Η αναπτυξη της δημοκρατικης επαναστασης στην Ισπανια- προς το 5ο συνεδριο του ΚΚ Ισπανιας (Αυγουστος 1936)

Την 1η Απρίλη συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη λήξη του ισπανικού εμφυλίου. Το παρακάτω κείμενο που γράφτηκε τον καιρό της έναρξης της ανταρσίας των φασιστών του Φράνκο, αναδεικνύει την οπτική του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας για την κατάσταση στη χώρα, την οποία αρνούνται να λάβουν υπόψη διάφοροι «υπερεπαναστάτες». Το ΚΚΙ μπόρεσε να μεγαλώσει, κατά τη διάρκεια δύσκολων χρόνων και σε μια χώρα με σύνθετα προβλήματα, χάρη στην ενωτική τακτική του, κάτι που αποτελεί πολύ χρήσιμη προς μελέτη εμπειρία για όσους ενδιαφέρονται να καταστήσουν το κομμουνιστικό κίνημα στη χώρα αλλά και διεθνώς μεγάλη και αξιόπιστη δύναμη.

Περιεχόμενα
· Οικονομικό σαμποτάζ από τη μεγαλοαστική τάξη και τους μεγαλοκτηματίες
· Τι έχουν λάβει οι λαϊκές μάζες μετά τις εκλογές της 16ης Φλεβάρη;
· Η ανάπτυξη του Λαϊκού Μετώπου
· Οι σχέσεις μας με την Κυβέρνηση
· Ο αγώνας για συνδικαλιστική ενότητα
· Η κατάσταση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα
· Η εμπειρία των ενοποιημένων Οργανώσεων Νεολαίας
· Εργατικές και Αγροτικές Πολιτοφυλακές
· Ο αγώνας για τον εκδημοκρατισμό του στρατού
· Τι ήταν το κόμμα μας, και τι είναι τώρα
· Πού οδεύει η Ισπανία;

H ανάπτυξη της δημοκρατικής επανάστασης στην Ισπανία
-Προς το 5ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας

του J.Hernandez,

Οικονομικό σαμποτάζ από τη μεγαλοαστική τάξη και τους μεγαλοκτηματίες

Το Φλεβάρη του 1936, το Λαϊκό Μέτωπο στην Ισπανία κατήγαγε μια σημαντική νίκη. Η κυβέρνηση Αζάνια ήρθε στην εξουσία. Δύο χρόνια διακυβέρνησης από μια αντιδραστική κυβέρνηση είχε ρίξει την Ισπανία σε μια κατάσταση σοβαρής οικονομικής καταστροφής. Σε σύγκριση με το 1931, η παραγωγή στην υφαντουργία είχε μειωθεί κατά 40%, με αιτία του να είναι η απότομη μείωση στην αγοραστική δύναμη του λαού. Στην εξορυκτική βιομηχανία, τεράστια αποθέματα άνθρακα, πάνω από 300.000 τόνοι, είχαν συσσωρευτεί, καθώς δεν υπήρχε αγορά για αυτούς.
Η αντιδραστική κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει αγορά για πορτοκάλια, ελιές και άλλα αγροτικά προϊόντα στην Αγγλία και τη Γαλλία, είχε επιτρέψει η ισπανική αγορά να πλημμυρίσει από φτηνά αγαθά, συμπεριλαμβανομένου άνθρακα από Αγγλία και Γαλλία. Πολλές επιχειρήσεις όπου μεγάλα ποσά ξένου κεφαλαίου έχουν επενδυθεί, κάνουν αποκλειστική χρήση εισαγόμενου βρετανικού άνθρακα, ενώ δεν υπάρχουν αγοραστές για τον ισπανικό άνθρακα. Με αποτέλεσμα βουνά από άνθρακα να υπάρχουν δίπλα από τα ορυχεία. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να αποζημιώσουν για τις απώλειες της ανθρακοβιομηχανίας παρέχοντας δάνεια, όμως αυτό οδήγησε μόνο σε περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο ήταν ήδη αρκετό. Από το 1932, το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό είχε αυξηθεί από τα 410 στα 506 εκατομμύρια πεσέτες το 1934. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, οι εισαγωγές αυξήθηκαν και οι εξαγωγές μειώθηκαν (η μόνη αύξηση, παρότι ασήμαντη, ήταν η εξαγωγή σιδηρομεταλλεύματος στη Βρετανία και τη Γερμανία).
Αυτή είναι η κατάσταση την οποία συνάντησε η νέα κυβέρνηση Αζάνια. Ως απάντηση στη νίκη του Λαϊκού Μετώπου, η αστική τάξη προσέφυγε σε οικονομικό σαμποτάζ και προβοκατόρικες δράσεις όπως η εξαγωγή κεφαλαίων, η απόσυρση κεφαλαίων από τις τράπεζες, και η υπόσκαψη της συναλλαγματικής ισοτιμίας της πεσέτας. Οι εργοδότες και οι μεγάλες εμπορικές εταιρίες απειλούν με λοκ άουτ αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το νόμο σχετικά με την καταβολή αποζημίωσης 3 ως 6 μηνών σε όσους είχαν απολυθεί επειδή συμμετείχαν στις μάχες του Οκτώβρη του 1934. Οι μεγάλοι κτηματίες, υποστηριζόμενοι από τους τραπεζίτες, απειλούν επίσης με ένα είδος λοκ άουτ στη γη. Έχουν δηλώσει ότι δεν θα καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς η καλλιέργεια δεν αποδίδει. Τα προσχήματα για την προσφυγή σε κάτι τέτοιο είναι πολλά. Η κυβέρνηση, λένε, προετοιμάζεται για αγροτική μεταρρύθμιση, αλλά ποια τιμή θα λάβουν για τη γη οι κτηματίες είναι άγνωστη. Ή, επίσης, λένε, οι εργάτες γης απαιτούν την αποκατάσταση των παλιότερων μισθών τους, που αυθαίρετα είχαν μειωθεί πριν από δύο χρόνια. Ή επίσης, προσθέτουν, υπάρχει ο νόμος σχετικά με την καλλιέργεια γης που καθιστά υποχρεωτική την απασχόληση ενός ορισμένου αριθμού εργατών. Βασιζόμενοι σε όλα αυτά, οι κτηματίες περιορίζουν την καλλιέργεια των εκτάσεων. Η κυβέρνηση και οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ζήτημα του πώς να κάμψουν αυτή την πολιτική του οικονομικού σαμποτάζ, πώς να βγάλουν την οικονομία της χώρας από αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο, και πώς να βοηθήσουν τις λαϊκές μάζες.

Τι έχουν λάβει οι λαϊκές μάζες μετά τις εκλογές της 16ης Φλεβάρη;

Πρώτον και κυριότερον, υπάρχει το διάταγμα σχετικά με την αποζημίωση, σύμφωνα με το οποίο όλοι όσοι απολύθηκαν για πολιτικούς λόγους μετά την 1η Γενάρη 1934, επιστρέφουν στις δουλειές τους και λαμβάνουν χρηματική αποζημίωση από 3 ως 6 μηνιάτικους μισθούς.
Επιπλέον, υπάρχει η γενική αμνηστία για όλους όσους συνελήφθησαν τον Οκτώβρη του 1934 και για όλους όσους αναμένουν δίκη ή έρευνα για πολιτικά αδικήματα.
Στην Καταλωνία έχει αποκατασταθεί το στάτους της (διευρυμένης αυτονομίας) και χαίρει δημοκρατικών δικαιωμάτων: η αυτονομία της Χώρας των Βάσκων σύντομα θα αναγνωριστεί.
Το κράτος έχει ήδη δώσει σε 87.000 αγρότες γη, κάτι που, μαζί με τις οικογένειές τους, έχει επηρεάσει θετικά περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπων. Επιπροσθέτως, ψηφίστηκε ένας νόμος στην Κορτές στις 28 Μάη σχετικά με την επανεξέταση των περιπτώσεων όλων των αγροτών που εκδιώχθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση από τις εκτάσεις που νοίκιαζαν εξαιτίας της μη πληρωμής ενοικίων. Σύμφωνα με το νέο νόμο, δεκάδες χιλιάδες αγροτικών οικογενειών, θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στη γη που προηγουμένως νοίκιαζαν.
Η νομοθεσία για την κοινωνική πολιτική της πρώτης περιόδου της Δημοκρατίας έχει αποκατασταθεί, η αντιδραστική νομοθεσία έχει μερικώς καταργηθεί και τα δημοκρατικά δικαιώματα έχουν αποκατασταθεί.
Ένα μέρος των φασιστικών ομάδων και των συναφών οργανώσεων όπως, για παράδειγμα, η Ισπανική Φάλαγγα, οι Ρεκέτες κλπ, έχουν αφοπλιστεί και διαλυθεί. Επί του παρόντος, 5-6.000 φασίστες είναι στη φυλακή.
Έχει ξεκινήσει εκκαθάριση στις τάξεις του αστυνομικού σώματος, της χωροφυλακής και του στρατού, προκειμένου να απαλλαχτούν από αντιδραστικά μοναρχικά στοιχεία.
Τέλος, έχει οριστεί μια επιτροπή δικαστικών για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα αναφορικά με το ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι για την καταστολή του Οκτώβρη του 1934: ως αποτέλεσμα του έργου αυτής της επιτροπής, αρκετοί επιφανείς αντιδραστικοί έχουν συλληφθεί.
Αυτά είναι, γενικά, όσα έχουν οι μάζες λάβει από την κυβέρνηση που προέκυψε ως αποτέλεσμα της νίκης του Λαϊκού Μετώπου.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι οι αντιδραστικοί και οι φασίστες δεν υποχώρησαν και δεν θα υποχωρήσουν χωρίς να παλέψουν. Μια τρομακτική αύξηση του απεργιακού κινήματος παρατηρείται σε όλη τη χώρα. Οικονομικές και πολιτικές απεργίες λαμβάνουν χώρα τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι αναλαμβάνουν κοινή δράση στην προσπάθεια για να εξασφαλίσουν δουλειά στους δεύτερους. Μερικές και γενικές απεργίες λαμβάνουν χώρα, συνοδευόμενες από καταλήψεις εργοστασίων και ανθρακωρυχείων, και στα χωριά από τι μαζική κατάληψη εκτάσεων από τους αγρότες και τους εργάτες γης.
Η πλειοψηφία αυτών των απεργιών λήγει με την πλήρη ή τη μερική νίκη των εργατών. Όλες λαμβάνουν χώρα υπό τη σημαία της ενότητας- Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές και Αναρχικοί εργάτες δρουν μαζί. Η απεργοσπασία έχει εξαφανιστεί. Στις περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση το θεωρεί απαραίτητο να παρέμβει, μέσω των εργατικών της εκπροσώπων, οι τελευταίοι, υπό την πίεση των εργατών, βγάζουν αποφάσεις ευνοϊκές προς τους εργάτες. Έτσι έχουν επιτευχθεί μεγάλες νίκες. Για παράδειγμα, οι οδηγοί λεωφορείων χρειάστηκε απλώς να κηρύξουν απεργία στη Μαδρίτη για να αυξηθούν οι μισθοί τους από 8 σε 14 πεσέτες. Οι μέρες ανάπαυσης, οι οποίες είχαν καταργηθεί, αποκαταστάθηκαν και είναι τέσσερις το μήνα, και επιπροσθέτως, τους παρέχεται περίοδος 8ήμερων διακοπών το χρόνο με έξοδα των εργοδοτών. Ως αποτέλεσμα της απεργίας των ναυτικών και των λιμενεργατών, που παρέλυσε πλήρως την όλη λειτουργία των λιμανιών επί 11 ημέρες, οι απεργοί πέτυχαν επίσημη αναγνώριση των οργανώσεων. Επιπροσθέτως, στους εργάτες δόθηκε το δικαίωμα να κανονίζουν τη σειρά των βαρδιών και να έχουν ένα μήνα διακοπές το χρόνο.
Σε μερικές περιπτώσεις οι απεργοί απαλλοτριώνουν τις επιχειρήσεις. Έτσι έπραξαν οι εργάτες στο τραμ της Μαδρίτης όταν οι εργοδότες αρνήθηκαν να τους καταβάλουν μισθούς. Τότε οι εργάτες οι ίδιοι ανέλαβαν τα τράμ, τα έβαψαν κόκκινα και έγραψαν πάνω στα τραμ τρία γράμματα «UHP» (Union, Hermanos Proletarios= Αδέρφια Προλετάριοι, Ενωθείτε), το μαχητικό σύνθημα των εργατών της Αστούριας που είναι καλά γνωστό σε όλη την Ισπανία. Αυτό το ζήτημα διευθετήθηκε από την επέμβαση των αρχών και του δημοτικού συμβουλίου. Ως αποτέλεσμα, τα αιτήματα των εργατών ικανοποιήθηκαν και, μάλιστα, οι γραμμές του τραμ πέρασαν σε κοινή επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους του δήμου και της επιτροπής των εργατών.
Τα χωριά γνωρίζουν σκηνές κατάληψης της γης από τους αγρότες. Παρότι το Κομμουνιστικό Κόμμα προς το παρόν απέχει από το να θέτει το σύνθημα της απαλλοτρίωσης της γης από τους αγρότες ως ένα γενικό σύνθημα, σε εκείνα τα μέρη όπου οι τοπικές συνθήκες το επιτρέπουν και όπου οι ενώσεις των εργατών γης, μαζί με τους δήμους και τις αγροτικές ενώσεις, προχωρούν στην κατάληψη των εκτάσεων, το Κόμμα υποστηρίζει αυτό το κίνημα και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσει ότι διεξάγεται με οργανωμένο τρόπο, αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ των αγροτών και των ενόπλων δυνάμεων του κράτους, οι οποίες προκαλούνται από τους εχθρούς της Δημοκρατίας και τους πράκτορες της επανάστασης.
Οι αντιδραστικοί προσπαθούν να στρέψουν το Καθολικό τμήμα του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλοί αγρότες ενάντια στο άλλο τμήμα του πληθυσμού που δεν έχει θρησκευτικά αισθήματα. Προς αυτό το σκοπό, προσπαθούν να αξιοποιήσουν την πυρπόληση εκκλησιών.
Τι ευθύνεται για την πυρπόληση εκκλησιών; Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί απλώς από το μίσος για τις εκκλησίες που αισθάνεται ένα τμήμα του πληθυσμού που έχει απελευθερωθεί από θρησκευτικές προλήψεις.
Είναι γεγονός ότι οι εκκλησίες στην Ισπανία είναι οργανωτικά κέντρα των φασιστών και χρησιμεύουν ως αποθήκες για τα όπλα τους. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, μυστικές αποθήκες οπλισμού ανακαλύπτονται αφότου έχουν πυρποληθεί οι εκκλησίες. Είναι από αυτές τις αποθήκες που οι άνθρωποι που στράφηκαν εναντίον των εργατικών διαδηλώσεων πήραν όπλα. Ήταν στις εκκλησίες όπου οι φασίστες που δολοφόνησαν εργάτες έλαβαν ευλογία. Το μένος των μαζών εναντίον των εκκλησιών (όχι όμως εναντίον των Καθολικών), που στάθηκαν στο πλευρό της αντίδρασης και του φασισμού είναι κατανοητό. Υπάρχουν πολυάριθμες περιπτώσεις όπου δεν ήταν ο λαός που έβαλε φωτιά σε εκκλησίες, αλλά οι δυνάμεις της αντίδρασης που προκάλεσαν τη φωτιά για να δημιουργήσουν δυσαρέσκεια στους πιστούς. Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξηγεί στις μάζες ότι το κάψιμο εκκλησιών και μοναστηριών βοηθά μόνο την αντεπανάσταση.
Μεγάλης σημασίας για την εξασφάλιση της νίκης του Λαϊκού Μετώπου στις εκλογές της 16ης Φλεβάρη, και για την περαιτέρω ανάπτυξη του κινήματος ήταν ο ρόλος των γυναικών, οι οποίες, με την αγανάκτησής τους έναντι της μαύρης αντίδρασης των δύο τελευταίων χρόνων κινήθηκαν προς την Αριστερά με εξαιρετική ταχύτητα και δύναμη. Ένα σημαντικό σημείο ήταν η ενεργή συμμετοχή των Αναρχικών οι οποίοι, παρά την αντίθεση των ηγετών τους, πήραν μέρος στις εκλογές και στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν το Λαϊκό Μέτωπο. Αυτή η κίνηση των μαζών προς την Αριστερά παρατηρήθηκε επίσης και στα στοιχεία που προηγουμένως ήταν υπό την επιρροή των Δεξιών. Μετά τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου, αυτή η κίνηση προς τα αριστερά έχει γίνει πιο χαρακτηριστική.
Για παράδειγμα, στη Γρανάδα και στη Κουένκα, όπου οι Δεξιοί αρχικά είχαν νικήσει με πολλές παραβιάσεις του νόμου, στις δεύτερες εκλογές έλαβαν έναν ασήμαντο αριθμό ψήφων. Στη Γρανάδα, η πίεση των μαζών οδήγησε στην εκλογή Κομμουνιστή βουλευτή που δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα στον πρώτο γύρο, ο οποίος συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των υποψηφίων του Λαϊκού Μετώπου. Και παρότι η υποψηφιότητα του συντρόφου αυτού κατατέθηκε από μια μειοψηφία, ο αριθμός ψήφων που έλαβε ήταν πέραν κάθε προσδοκίας και εκλέχτηκε βουλευτής. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη στην οργάνωση των εργατικών κομμάτων, των συνδικάτων και επίσης των αριστερών ρεπουμπλικανικών κομμάτων.
Μερικοί Δεξιοί προσποιούνται ότι έχουν συμφιλιωθεί με την παρούσα πολιτική κατάσταση και συμφωνούν με τις κοινοβουλευτικές και περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατικές μορφές διακυβέρνησης. Δηλώνουν ότι είναι υπέρ μιας δημοκρατίας με «Χριστιανο-Κοινωνικό» χαρακτήρα. Ο εκπρόσωπος αυτής της τάσης είναι ο Χιμένεθ Φερνάντεθ, ηγέτης της Οικονομικής Συνομοσπονδίας των Αγροτών (σ.σ.:CEDA-μια αντιδραστική οργάνωση κτηματιών), ο οποίος τώρα προσπαθεί να θέσει τέρμα στην αύξηση της επιρροής των Αριστερών Ρεπουμπλικανών. Άλλοι ετοιμάζουν ένα νέο πλήγμα εναντίον του Λαϊκού Μετώπου και της Δημοκρατίας, ενώ δεν εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους για πραξικόπημα. Ταυτόχρονα, παρατηρείται αύξηση της ισχύος του φασισμού. Η φασιστική μερίδα των μοναρχικών έχουν επίσης αυξήσει τη δράση τους. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο τεταμένη, και απειλεί να διασπάσει το Κόμμα Λαϊκής Δράσης (σ.σ.: φασιστικό κόμμα με επικεφαλής τον Ζιλ Ρόμπλες). Επι του παρόντος, η εκκλησία έχει πετύχει να αποφύγει αυτή τη διάσπαση χάρη στην τρομερή επιρροή της εντός της CEDA.
Παράλληλα με την κύρια γραμμή ανάπτυξης, και συγκεκριμένα, με την αύξηση της επιρροής των κομμάτων και των οργανώσεων του Λαϊκού Μετώπου, την ισχυροποίηση της θέσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και την ανάπτυξη του λαϊκού αντιφασιστικού κινήματος, πρέπει να επισημανθεί η συσπείρωση των δυνάμεων των πιο αντιδραστικών φασιστικών και μοναρχικών ομαδοποιήσεων (Ισπανική Φάλαγγα, μοναρχικοί, η φασιστική πτέρυγα του Κόμματος Λαϊκής Δράσης), οι οποίες προετοιμάζονται να δώσουν ένα νέο και αποφασιστικό πλήγμα στο Λαϊκό Μέτωπο και τη Δημοκρατία.

Η ανάπτυξη του Λαϊκού Μετώπου

Αμέσως μετά τις μάχες του Οκτώβρη του 1934, όταν ξεκίνησε μια δυναμική αναταραχή της αντίδρασης και του φασισμού, το Κομμουνιστικό Κόμμα είπε στις μάζες ότι οι ενωμένες δυνάμεις του εχθρού πρέπει να αντιπαλευτούν από το μέτωπο όλων των πρωτοπόρων δυνάμεων, όλων όσων ήταν αφοσιωμένοι στην ελευθερία. Το Μάρτη του 1935, ο σύντροφος Χοσέ Ντίαζ, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, έκανε μια ομιλία σε μια μεγάλη συγκέντρωση στη Μαδρίτη όπου ξεκάθαρα διατύπωσε τις συγκεκριμένες μορφές που αυτό το Λαϊκό Μέτωπο έπρεπε να πάρει. Αυτή η ομιλία είχε τεράστιο αντίκτυπο σε όλη τη χώρα.
Μετά το 7ο συνέδριο της Κομιντέρν, το οποίο άσκησε εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στην Ισπανία, αυτή η ιδέα του Λαϊκού Μετώπου συγκέντρωσε την υποστήριξη των μεγάλων μαζών του λαού σε όλη τη χώρα. Η καμπάνια διάδοσης των αποφάσεων του 7ου συνεδρίου στην Ισπανία ήταν από τις πιο πετυχημένες που οργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Σε όλη τη χώρα, παρά την οργή της αντίδρασης εκείνη την εποχή, πετύχαμε να συγκεντρώσουμε στις εκδηλώσεις μας χιλιάδες και ενίοτε πάνω από 20.000 εργάτες και αγρότες που ολόθερμα ασπάζονταν τη γραμμή που υπέδειξε ο σύντροφος Δημητρώφ στο 7ο συνέδριο. Το όνομα του Δημητρώφ έγινε πολύ δημοφιλές στις λαϊκές μάζες. Όχι μόνο οι κομμουνιστές, αλλά και πολλοί σοσιαλιστές συμμετείχαν στη διάδοση των θέσεων του 7ου συνεδρίου. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι δημαγωγικοί λόγοι των αντιδραστικών και των φασιστών συχνά οδηγούσαν στα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Έτσι, για παράδειγμα, κατά την προεκλογική εκστρατεία κολλούσαν τεράστιες αφίσες σε όλους τους δρόμους όπου έγραφαν: «Ψήφος στο Λαϊκό Μέτωπο είναι ψήφος στο Δημητρώφ. Ψηφίστε υπέρ της Ισπανίας και ενάντια στο Δημητρώφ».
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ισπανικός λαός, αντιμέτωπος με ένα τέτοιο δίλημμα, απάντησε ψηφίζοντας υπέρ του Δημητρώφ.
Για τις μάζες, ο Δημητρώφ είναι η ενσάρκωση του νικηφόρου αγώνα εναντίον της αντίδρασης και του φασισμού.
Για τους εργάτες είναι ο φορέας της ιδέας της προλεταριακής ενότητας, ο ηγέτης της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Για όλους τους Αριστερούς Ρεπουμπλικανούς στην Ισπανία, ο Δημητρώφ σημαίνει τη σωτηρία της δημοκρατίας από το φασισμό που την απειλεί. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ψήφισαν «Δημητρώφ», και το Λαϊκό Μέτωπο νίκησε στην Ισπανία, και κατάφερε ένα συντριπτικό πλήγμα στους φασίστες αντιδραστικούς. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το ζήτημα της οργάνωσης του Λαϊκού Μετώπου δεν συνάντησε μεγάλα εμπόδια στο διάβα του. Αμφιβολίες γεννήθηκαν σε μερικούς από τους Αριστερούς Σοσιαλιστές αναφορικά με την ανάγκη δημιουργίας του Λαϊκού Μετώπου. Άλλη μια τάση των σοσιαλιστών, αυτή με επικεφαλής τον Πριέτο, προσέγγισε το Λαϊκό Μέτωπο ωσάν να επρόκειτο για μια περίπτωση ταξικής συνεργασίας, και υιοθέτησε την ίδια στάση με προηγουμένως, από τη στιγμή που η Δημοκρατία ανακηρύχθηκε στη χώρα.
Αναφορικά με τους Ρεπουμπλικάνους, όταν αποφάσισαν να συνδεθούν με το Λαϊκό Μέτωπο, το αντιλαμβάνονταν μονάχα ως μια εκλογική συμμαχία που θα έπρεπε να τερματιστεί μετά τις εκλογές, αφότου θα έρχονταν στην εξουσία.
Ωστόσο, σε βάθος χρόνου πετύχαμε ώστε οι σύντροφοί μας, οι Αριστεροί Σοσιαλιστές και ένα μεγάλο τμήμα των Ρεπουμπλικάνων να αλλάξουν την άποψή τους για το Λαϊκό Μέτωπο. Στην πραγματικότητα, το Λαϊκό Μέτωπο όχι μόνο υπάρχει, αλλά αυξάνει και ενισχύεται. Σε συμφωνία με τους Σοσιαλιστές, τους ηγέτες της Γενικής Ένωσης Εργατών και τη Λίγκα Νεολαίας, ελήφθη μια απόφαση με την οποία οι ηγέτες των εργατικών οργανώσεων που ανήκουν στο Λαϊκό Μέτωπο θα πρέπει να συσκέπτονται τακτικά ώστε να συζητούν τα επιτακτικά ζητήματα της πάλης εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Έχουμε πείσει τους Ρεπουμπλικάνους για την ανάγκη ώστε η Επιτροπή του Λαϊκού Μετώπου να συνεδριάζει τακτικά ώστε να συζητά το πλάνο δουλειάς, και να εισάγει διάφορα ζητήματα και νομοσχέδια στο κοινοβούλιο. Σε αυτές τις συνεδριάσεις του Λαϊκού Μετώπου, λαμβάνει χώρα μια προκαταρκτική μελέτη όλων των νομοσχεδίων που προτείνονται από την κυβέρνηση, και προσπαθούμε να πετυχαίνουμε ομοφωνία όλων των συμμετεχόντων, ώστε να δρούμε ενιαία στην Κορτές ενάντια στο αντιδραστικό μπλοκ.
Στην επαρχία, δεν διεξάγονται με ιδιαίτερη τακτικότητα συνεδριάσεις του Λαϊκού Μετώπου. Συνήθως λαμβάνουν χώρα όταν συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα. Έτσι, για παράδειγμα, συγκλήθηκε συνεδρίαση του Λαϊκού Μετώπου στο Καντίθ, για να συζητηθεί το γεγονός ότι η δουλειά είχε εντελώς σταματήσει στις αποβάθρες της Ετσεβερία. Οι εκπρόσωποι του Λαϊκού Μετώπου κανόνισαν μια κοινή συνεδρίαση με τον κυβερνήτη της επαρχίας, και αποφάσισαν να προτείνουν στην κυβέρνηση να απαλλοτριώσει την επιχείρηση αυτή. Η κυβέρνηση εξέτασε αυτή τη δήλωση και παρέδωσε τη διαχείριση της επιχείρησης στους εργάτες. Οι τελευταίοι άμεσα άρχισαν εκ νέου την παραγωγή χωρίς να περιμένουν η κυβέρνηση να ορίσει τον εκπρόσωπό της και έναν διευθυντή για την επιχείρηση. Σε άλλα μέρη, οι εκπρόσωποι του Λαϊκού Μετώπου συνεδρίασαν, συζήτησαν τις συνθήκες φτώχειας των εργατών, και εν μέσω γενικής έγκρισης προωθούν αιτήματα προς την κυβέρνηση ή το Δήμο. Όλα αυτά δείχνουν τις περαιτέρω προοπτικές του Λαϊκού Μετώπου, την περαιτέρω ισχυροποίησή του, παρ’ όλα αυτά τα υπαρκτά εμπόδια.

Οι σχέσεις μας με την Κυβέρνηση

Ο Καθάρες Κιρόγα, πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου, προέβη σε ένα διάγγελμα στο κοινοβούλιο εξ ονόματος της κυβέρνησης, στο οποίο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σε κάθε της δραστηριότητα θα βασιζόταν στις μάχες και θα έπαιρνε όλα τα μέτρα για να καταφέρει την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος του Λαϊκού Μετώπου. Σε σχέση με το ζήτημα της δράσης ενάντια στους φασίστες, δήλωσε τα ακόλουθα:
«Η περίοδος της άμυνας της Δημοκρατίας έχει τελειώσει και τώρα έχει αρχίσει η περίοδος της επίθεσης…Η Ρεπουμπλικανική μου συνείδηση αγανακτεί και καταδικάζει το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδραστικοί αξιωματούχοι στο νομικό μηχανισμό οι οποίοι, όποτε τους παραδίνουμε εχθρούς της Δημοκρατίας στο Δικαστήριο, τους αφήνουν ελεύθερους (…) Αναφορικά με τις φασιστικές οργανώσεις που απασχολούνται με το να διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος του δημοκρατικού καθεστώτος, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από αυτό. Σε σύγκριση με το φασισμό, η κυβέρνηση είναι μια μαχητική δύναμη».
Θα κρατήσει ο Καθάρες Κιρόγα τις υποσχέσεις του; Κρίνοντας από τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν, παρότι με κάποια ασυνέπεια, μπορούμε να πούμε ότι, με τη βοήθεια του Λαϊκού Μετώπου, με τη βοήθεια του λαού. Μερικά μέτρα έχουν ήδη υιοθετηθεί στο στρατό, τις αστυνομικές δυνάμεις, τα δικαστήρια κλπ. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι άμεσα θα παρουσιαστούν στο Κοινοβούλιο νομοσχέδια στο πνεύμα του προγράμματος του Λαϊκού Μετώπου, νομοσχέδια που θα ικανοποιούν τα αιτήματα των αγροτών και των ανέργων, και ότι θα εισαχθεί προοδευτική φορολόγηση κλπ. Η υιοθέτηση αυτών των νόμων θα χρησιμεύσουν για την περαιτέρω ισχυροποίηση του Λαϊκού Μετώπου και την ανάπτυξη της λαϊκής δημοκρατικής επανάστασης στην Ισπανία.
Η πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος συνίσταται στην περαιτέρω ενοποίηση, την ενδυνάμωση και το πλάτεμα του Λαϊκού Μετώπου, και όχι στη διάσπασή του. Το Κομμουνιστικό Κόμμα απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και τα ρεπουμπλικανικά κόμματα που ανήκουν στο μέτωπο αυτό να είναι όσο το δυνατό ταχύτατα στην ικανοποίηση των οικονομικών και πολιτικών αιτημάτων του λαού, όπως αυτά διατυπώθηκαν στην πλατφόρμα του Λαϊκού Μετώπου. Αυτό είναι το καλύτερο μέσο για την ανάσχεση της αντίδρασης και του φασισμού. Ο συνεπής τρόπος με τον οποίο το κόμμα μας προωθεί την πολιτική του Λαϊκού Μετώπου έχει αυξήσει το κύρος του όχι μόνο στους εργάτες, αλλά και στους κόλπους των αριστερών ρεπουμπλικανικών κομμάτων.
Δεν διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι μια αριστερή ρεπουμπλικανική κυβέρνηση. Ωστόσο, στη βάση των γεγονότων, βλέπουμε ότι στην παρούσα φάση μπορούμε να παλέψουμε στο πλευρό της για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης, εργασίας, πολιτισμού και την ευημερία των λαϊκών μαζών της χώρας μας, και να καταστείλουμε τα χτυπήματα της αντίδρασης και του φασισμού.

Ο αγώνας για συνδικαλιστική ενότητα

Ο μεγαλύτερος παράγοντας στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στην Ισπανία ήταν η ενοποίηση της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CGTU) και της Γενικής Ένωσης Εργατών (UGT), η οποία οδήγησε στην κολοσσιαία ανάπτυξη της δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Ισπανία. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανεξάρτητων συνδικάτων που υπάρχουν συνδέθηκε με τη Γενική Ένωση Εργατών. Αφότου έλαβε χώρα η συνδικαλιστική ενοποίηση, προσχώρησαν σε αυτή πολλοί ανοργάνωτοι. Η κοινή UGT έχει 745.000 βιομηχανικούς εργάτες και 253.000 εργάτες γης στις τάξεις της, και πάνω από 200.000 που είναι στη διαδικασία ένταξής τους ως μέλη της ένωσης. Να μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τη μεγέθυνση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στη Μάλαγα, πριν από τη συγχώνευση UGT- CGTU, τόσο εμείς όσο και η UGT είχαμε μερικές πολύ αδύναμες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όμως τώρα, μετά τη συγχώνευση υπάρχουν πάνω από 31.000 εργάτες στις κοινές οργανώσεις, ενώ η ηγεσία ανήκει στους Κομμουνιστές και τους Αριστερούς Σοσιαλιστές. Στην επαρχία της Σεβίλλης, τα συνδικάτα διπλασίασαν τον αριθμό μελών τους, και έχουν πάνω από 50.000 μέλη στο συνδικάτο, ενώ η ηγεσία βρίσκεται στα χέρια Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών από κοινού, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας είναι Κομμουνιστές. Στην Αστούριας, πέρα από λίγα τοπικά συνδικάτα που έχουν επικεφαλής κομμουνιστές και σοσιαλιστές, υπάρχουν δύο γραμματείς- κομμουνιστές- στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ένωσης Ανθρακωρύχων, ως αποτέλεσμα της αύξησης της επιρροής μας. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στο Τολέδο, την Κόρδοβα, τη Χαέν κλπ. Πολλοί εργάτες που προηγουμένως, όταν η CGTU ήταν ξεχωριστή, μας θεωρούσαν διασπαστές, τώρα πιστεύουν σε εμάς και μας βάζουν σε ηγετικές θέσεις στα συνδικάτα.
Οι εργάτες έχουν δει ότι οι κομμουνιστές ασκούν μια συνεπή πολιτική αναφορικά με το Λαϊκό Μέτωπο και τη συνδικαλιστική ενότητα. Έχουν δει ότι είμαστε οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ενοποιημένης UGT, ότι απασχολούμαστε σοβαρά για την ενδυνάμωση των συνδικάτων, ότι βοηθούμε να προσχωρήσουν στην UGT τα υπόλοιπα συνδικάτα και οι ανένταχτοι εργάτες.
Το συνέδριο της Εθνικής (Αναρχικής) Συνομοσπονδίας Εργασίας (CNT) που έλαβε χώρα πρόσφατα, ήταν υποχρεωμένο να λάβει υπόψη την τρομακτική έκκληση για ενότητα που απηύθυνε η πλειοψηφία των μελών της CNT. Οι αναρχικοί ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα συναισθήματα των εργατών, εισήγαγαν τη δημαγωγική πρόταση για την ανάγκη δημιουργίας «συμμαχιών» με αποκλειστικό σκοπό τη «συνέχιση του επαναστατικού αγώνα», και με την προϋπόθεση ότι στις «συμμαχίες» πολιτικά κόμματα δεν θα γίνονται αποδεκτά. Σε σύμπνοια με αυτό, το Συνέδριο της CNT απαίτησε η UGT άμεσα να έρθει σε ρήξη με τα αστικά κόμματα και να εγκαταλείψει το Λαϊκό Μέτωπο. Αντικειμενικά, αυτή η «υπερεπαναστατική» απόφαση χρησιμοποιείται από τους εχθρούς του λαού για τους δικούς του σκοπούς. Η μανούβρα των αναρχικών ηγετών δεν έγινε ξεκάθαρα κατανοητή από μερικούς συντρόφους μας, ειδικά σε αυτούς του «Εργατικού Κόσμου» (σ.μετ: η εφημερίδα του ΚΚΙ). Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματός μας άμεσα αποσαφήνισε το ζήτημα αυτό. Το λάθος αυτό ήταν επίσης αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το κόμμα μας, ειδικά τον τελευταίο καιρό, δεν αποδίδει επαρκή προσοχή στο ζήτημα του αναρχισμού συνολικά. Ειδικά πόσο αναγκαίο είναι να διεξάγουμε ιδεολογικό αγώνα εναντίον του αναρχισμού, καθώς το πρόβλημα αυτό, στην παρούσα φάση, συνδέεται με το πρόβλημα των «συμμαχιών» ακριβώς τη στιγμή που υπάρχουν δυνατότητες για την ανάπτυξή τους. Η δημιουργία συμμαχιών εμποδίζεται πολύ από την αποτυχία μερικών εκ των σοσιαλιστών συντρόφων μας να καταλάβουν την πραγματική σημασία και το σκοπό αυτού του κινήματος. Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του συντρόφου Λάργο Καμπαγιέρο για την ανάγκη δημιουργίας «συμμαχιών» (παρότι δεν θέτει το ζήτημα της άμεσης εκλογής εκπροσώπων στα εργοστάσια), το ζήτημα της δημιουργίας «συμμαχιών» σε όλη τη χώρα, υποθέτουμε πως θα προχωρήσει περαιτέρω.

Η κατάσταση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα υπάρχουν οι ακόλουθες τρεις τάσεις: το δεξιό ρεύμα, με επικεφαλής το Μπεστέιρο, το κεντρώο, με επικεφαλής τον Πριέτο, και το αριστερό με επικεφαλής το Φρανσίσκο Λάργο Καμπαγιέρο.
Οι κύριες δυνάμεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος που έχουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη των μαζών αναμφίβολα ακολουθούν το Λάργο Καμπαγιέρο. Αυτές ειλικρινά παλεύουν να υιοθετήσουν μια επαναστατική θέση. Και εμείς προσπαθούμε να τις βοηθήσουμε να προοδεύσουν σε αυτό το ζήτημα. Γιατί είναι ακριβώς με τη βοήθεια αυτών των αριστερών που θα δημιουργήσουμε ένα μόνο επαναστατικό κόμμα του προλεταριάτου στην Ισπανία.
Η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος ευνόησε και έκανε εφικτή τη συγχώνευση CGTU και UGT, και επίσης συντέλεσε στο να γίνει πράξη η συγχώνευση Κομμουνιστικής και Σοσιαλιστικής Ένωσης Νεολαίας. Η αριστερή πτέρυγα δεν κρύβει τη συμπάθειά της για την Κομμουνιστική Διεθνή. Το πρόγραμμά της επίσης περιλαμβάνει την ιδέα δημιουργίας ενός μόνο κόμματος του προλεταριάτου: δηλώνει ότι υποστηρίζει τη δικτατορία του προλεταριάτου και μια ένοπλη εξέγερση για την κατάληψη της εξουσίας. Στην τελευταία συνεδρίαση της οργάνωσης Μαδρίτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με επικεφαλής το Λάργο Καμπαγιέρο, ελήφθη μια απόφαση να κατατεθεί ψήφισμα στο ερχόμενο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος του προλεταριάτου στη βάση της συζήτησης των προγραμμάτων του Κομμουνιστικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με σκοπό την εκπόνηση ενός τελικού προγράμματος για το ενιαίο κόμμα.
Αυτή είναι η θέση της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Παρότι η κεντρώα τάση δεν δηλώνει ανοιχτά ενάντια στη συνδικαλιστική και πολιτική ενότητα, υπάρχουν στοιχεία στις τάξεις της που κλίνουν περισσότερο στη δεξιά τάση η οποία είναι εναντίον των κομμουνιστών και της ενοποίησης μαζί τους. Ωστόσο, πολλοί σοσιαλιστές του κέντρου μπορούν να κερδηθούν στο πλευρό της επανάστασης. Να γιατί το κόμμα μας προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις του να εξασφαλίσει ότι η πάλη εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα πρέπει να εξελιχθεί στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο και να μην περιοριστεί σε μια πολεμική μεταξύ προσώπων. Γιατί αν οι Κεντρώοι ως τώρα κατάφεραν να διατηρήσουν μεγάλη επιρροή στους επαναστάτες εργάτες της Αστούριας, είναι μόνο επειδή τα πολιτικά προβλήματα που διατηρούν τη διάσπαση μεταξύ των αριστερών και κεντρώων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχουν επαρκώς εξηγηθεί στους Σοσιαλιστές εργάτες. Αυτός είναι ο λόγος για τους οποίους οι εργάτες της Αστούριας συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κεντρώα ηγεσία, και να κρατούν αποστάσεις από την αριστερή τάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος όπως αυτή εκπροσωπείται από το Λάργο Καμπαγιέρο.
Ο κίνδυνος διάσπασης του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει αυξηθεί σοβαρά. Όλος ο Τύπος κάνει λόγο για την πιθανότητα διάσπασης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και για τη δημιουργία ενός κόμματος Ρεπουμπλικανικού Ριζοσπαστικού-Σοσιαλιστικού τύπου.
Μια διάσπαση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα θα οδηγούσε μονάχα στην αποδυνάμωση των επαναστατικών δυνάμεων. Να γιατί παλεύουμε να αποφευχθεί η διάσπαση, γιατί οι εργάτες που υποστηρίζουν τους κεντρώους ηγέτες είναι κυρίως επαναστάτες και μπορούν και πρέπει να ακολουθήσουν την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και επομένως μαζί μας να δημιουργήσουν ένα ενιαίο κόμμα του προλεταριάτου.

Η εμπειρία των ενοποιημένων Οργανώσεων Νεολαίας

Η συγχώνευση της Κομμουνιστικής και της Σοσιαλιστικής Ένωσης Νεολαίας στην Ισπανία είναι ένα τρομακτικής σημασίας πολιτικό γεγονός. Ως αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ των νέων, και επίσης σε επαφή με την Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, οι Νέοι Σοσιαλιστές διεξήγαν μια πάλη ενάντια στον Τροτσκισμό ως ένα αντεπαναστατικό ρεύμα. Η Οργάνωση Μαδρίτης της Ένωσης Σοσιαλιστικής Νεολαίας καταδίκασε τη φραξιονιστική δράση της ομάδας που είχε επικεφαλής τον αποστάτη Μπουγιέχος και διέγραψε αυτός και μερικούς υποστηρικτές του από την Ένωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας.
Για να δείξουμε τη μεγέθυνση της οργάνωσης της νεολαίας, αναφέρουμε τα ακόλουθα στοιχεία: τον καιρό που έλαβε χώρα η συγχώνευση, η Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας είχε 50.862 μέλη (πριν τις 16 Φλεβάρη 1936, 14.000), ενώ η Ένωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας είχε 65.600 μέλη (πριν τις 16 Φλεβάρη, 24.000).
Στις δύο-τρεις εβδομάδες μετά τη συγχώνευση, οι ενιαίες οργανώσεις νεολαίας είχαν ήδη 140.000 μέλη. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι φόβοι εκείνων των ανθρώπων που πιστεύουν ότι ο επαναστατικός χαρακτήρας του νεολαιίστικου κινήματος μπορεί να χαθεί ή να αλλάξει ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης είναι αβάσιμοι. Τώρα, δεν είναι 50.000 αλλά 140.000 τα μέλη της Ενιαίας Ένωσης που υποστηρίζουν την επαναστατική γραμμή της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων. Το πρώτο φύλλο της Χουβεντούθ (Νεολαία), το όργανο της Ενιαίας Ένωσης Νεολαίας, τυπώθηκε σε 150.000 φύλλα. Οι ηγέτες και ο Τύπος της Σοσιαλιστικής Νεολαίας ολόθερμα υποστηρίζουν την Κομμουνιστική Διεθνή Νέων και την Κομιντέρν, και έχουν μια ξεκάθαρη και αφοσιωμένη στάση αναφορικά με το ζήτημα του ενιαίου μετώπου, των Συμμαχιών, του Λαϊκού Μετώπου, της οργάνωσης ενός ενιαίου κόμματος του προλεταριάτου, και για το ζήτημα του χαρακτήρα της επανάστασής μας.

Εργατικές και Αγροτικές Πολιτοφυλακές

Οι εργατικές και αγροτικές πολιτοφυλακές (σ.σ.: ένοπλες ομάδες αυτοάμυνας εναντίον της αντίδρασης και του φασισμού) είναι στη φάση της οργάνωσης, και δεν υπάρχουν ως τώρα ακριβή στοιχεία για αυτές. Το σημαντικότερο επί του παρόντος είναι η αναδιοργάνωση των πρώην ομάδων δράσης που ανήκαν στη Σοσιαλιστική και την Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας σε μια πλατιά λαϊκή μαζική οργάνωση. Στις τάξεις των Εργατικών και Αγροτικών Πολιτοφυλακών κυριαρχούν οι νέοι άνθρωποι, πολλοί εργάτες και ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός αγροτών. Υπάρχουν επίσης στην Πολιτοφυλακή ένας μεγάλος αριθμός νέων που ανήκουν στη Ρεπουμπλικανική Αριστερά, ενώ στην Καταλονία, ομάδες του Εστάτ Καταλά (εθνικό επαναστατικό κόμμα στην Καταλωνία) ανήκουν στην Πολιτοφυλακή. Μετά τη συγχώνευση των νεολαιίστικων οργανώσεων, η Πολιτοφυλακή υιοθέτησε μια ενιαία εμφάνιση όπως αυτή που είχε προηγουμένως η Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, δηλαδή μια μπλε μπλούζα με μια κόκκινη γραβάτα. Στην πραγματικότητα, η Πολιτοφυλακή υπάρχει σε όλη τη χώρα. Η Πολιτοφυλακή υποστηρίζει τις οργανώσεις του Λαϊκού Μετώπου από επιθέσεις από τους φασίστες και τους αντιδραστικούς και υποστηρίζει τις λαϊκές ελευθερίες και τη Δημοκρατία.
Ποια είναι η φύση της δράσης της Πολιτοφυλακής; Να μερικά χαρακτηριστικά γεγονότα:
Στη Μαδρίτη, οι φασίστες έχουν υιοθετήσει την πρακτική να πυροβολούν από διερχόμενα αυτοκίνητα εναντίον επαναστατών εργατών και διαδηλώσεων. Επομένως, η Πολιτοφυλακή βοηθά την κυβέρνηση με το να τοποθετεί φύλακες στις εισόδους και τις εξόδους της πόλης για να διατηρεί τον έλεγχο αναφορικά με τους κατόχους αυτοκινήτων και τη φύση των αποσκευών τους. Για τον ίδιο σκοπό, ομάδες πολιτοφυλάκων τη νύχτα παρελαύνουν σε εργατικές συνοικίες, και ελέγχουν τα έγγραφα των πεζών. Αν συναντήσουν κάποιο φασίστα, με την πρώτη ευκαιρία επισημαίνουν στις αρχές τη διεύθυνσή του, αλλά τη δεύτερη φορά τον στέλνουν στις αρχές για κράτηση. Όποτε οι δυνάμεις της αντίδρασης και του φασισμού αποπειράθηκαν να οργανώσουν πραξικόπημα, να προκαλέσουν ανταρσία στο στράτευμα κλπ, η πολιτοφυλακή ήταν σταθερά στο δρόμο και έδρασε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει ούτε μια περίπτωση συμπλοκής ή προστριβής μεταξύ αστυνομίας, από τη μια, και πολιτοφυλακής, από την άλλη.
Η πολιτοφυλακή είναι τώρα μια καλά πειθαρχημένη δύναμη και, καθώς περνά ο καιρός, θα καταστεί μια από τις μεγαλύτερες μαζικές οργανώσεις στη χώρα μας.

Ο αγώνας για τον εκδημοκρατισμό του στρατού

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας είναι αυτό της δουλειάς στο στρατό, καθώς ενώ η δουλειά μας στο στρατό είναι ακόμα αδύναμη, οι δυνάμεις της αντίδρασης και του φασισμού που σταθερά οργανώνουν συνωμοσίες εναντίον της Δημοκρατίας και μηχανορραφούν εναντίον του κράτους εξακολουθούν να συγκεντρώνονται εκεί.
Είναι αλήθεια ότι στην πρόσφατη περίοδο, μια σημαντική στροφή υπέρ του Λαϊκού Μετώπου και του κόμματός μας μπορεί να επισημανθεί στους αξιωματικούς. Η βία των φασιστών, όπως για παράδειγμα η δολοφονία του αξιωματικού Φαράουδο, έχει επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Η κηδεία του αξιωματικού αυτού εξελίχτηκε σε μια πραγματική εκδήλωση των αντιφασιστικών αισθημάτων των στρατιωτών και των αξιωματικών της φρουράς της Μαδρίτης. Ο λόγος που εκφώνησε ο εκπρόσωπος του κόμματός μας στην κηδεία προκάλεσε τρομακτική εντύπωση στους στρατιωτικούς. Ο ομιλητής επεσήμανε ότι οι κομμουνιστές δεν είναι καθόλου εχθρικοί απέναντι στους στρατιώτες ή το στρατό τον ίδιο, ότι δεν παλεύουμε να υποσκάψουμε την πειθαρχία, αλλά πως αυτό που θέλουμε είναι να εκκαθαριστεί ο στρατός από φασίστες και αντιδραστικούς που δολοφονούν τόσο εργαζόμενους όσο και στρατιωτικούς με αντιφασιστικά αισθήματα, μόνο και μόνο επειδή οι δεύτεροι τιμούν τη θέληση του λαού και παραμένουν πιστοί στη Δημοκρατία.
Χαρακτηριστικό των συναισθημάτων που επικρατούν στους στρατιώτες είναι το γεγονός στην Αλκάλα ντε Ανάρες, όπου αντιδραστικοί αξιωματικοί αποπειράθηκαν να παροτρύνουν τους στρατιώτες σε ανταρσία, οι οποίοι όχι μόνο δεν υπάκουσαν στις διαταγές των αξιωματικών αλλά ανέφεραν αυτές τις προσπάθειες για πρόκληση εξέγερσης.
Εμείς παλεύουμε να επικρατήσει στην κυβέρνηση η εκκαθάριση του στρατού από όλα τα αντιδραστικά και φασιστικά στοιχεία, και από έναν αριθμό μοναρχικών που κρατούν σημαντικά πόστα στο στρατό. Παλεύουμε με ενεργητική δουλειά να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δημοκρατικό και αντιφασιστικό κίνημα μέσα στο στρατό με σκοπό τον εκδημοκρατισμό του. Ο στρατός πρέπει να υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι των αντιδραστικών όπως γινόταν ως τώρα.

Τι ήταν το κόμμα μας, και τι είναι τώρα

Μετά την προσωρινή ήττα του Οκτώβρη του 1934, το κόμμα μας πέτυχε να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του χωρίς να αποδυναμωθεί σοβαρά. Υποστήκαμε βαριές απώλειες κατά την εξέγερση και μετά από αυτήν, ως αποτέλεσμα της καταστολής. Όμως συνολικά, τα στελέχη μας σώθηκαν σε όλη τη χώρα, με την εξαίρεση της Αστούριας, όπου το κόμμα μας υπέστη μεγάλες θυσίες.
Με τον αγώνα που διεξήγε η νέα ηγεσία του κόμματος για την εξάλειψη όλων των υπολειμμάτων του σεχταρισμού: με τον αγώνα που διεξάγει για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου, με την εξαιρετική δράση όλου του κόμματος κατά τις ημέρες της σκοτεινότερης αντίδρασης και με το έργο που κάναμε για την ενοποίηση των δυνάμεων του προλεταριάτου, οι εργάτες και ιδιαίτερα οι σοσιαλιστές εργάτες, πείστηκαν ότι το κόμμα μας γνωρίζει τι θέλει και πού πηγαίνει. Το κόμμα μας έχει αποδείξει ότι είναι ένα μονολιθικό κόμμα οργανωτικά και ιδεολογικά, ένα γεγονός το οποίο έχει αυξήσει την επιρροή του στις μάζες. Χάρη στην ορθότητα της τακτικής του, την οποία απέδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών της 16ης Φλεβάρη, οι λαϊκές μάζες θεωρούν ότι το κόμμα μας είναι αυτός που έφερε τη νίκη έναντι της αντίδρασης και του φασισμού. Το κόμμα μας είναι ένας μεγάλος παράγοντας στην πολιτική ζωή της χώρας. Για πρώτη φορά το κόμμα μας έχει πραγματική εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο. Η δραστηριότητα των 17 κομμουνιστών στην Κορτές ευνοεί την άνοδο της δημοφιλίας και του κύρους του κόμματος. Παρόμοια αποτελέσματα πετυχαίνουν οι εκπρόσωποί μας στα δημοτικά συμβούλια. Οι κομμουνιστές σύμβουλοι είναι οι πλέον δημοφιλείς άνθρωποι σε όλη την Ισπανία. Γνωρίζουν πώς να προσεγγίζουν όσα φαίνονται τα συνθετότερα προβλήματα και να τα επιλύουν. Εδώ, για παράδειγμα, είναι ο τρόπος με τον οποίοι οι σύντροφοί μας έδρασαν στην υπόθεση του «σαμποτάζ γης», όταν οι μεγαλοκτηματίες σταμάτησαν την καλλιέργεια γης, στερώντας τη δουλειά από τους εργάτες γης. Οι σύντροφοί μας κάλεσαν τους εκπροσώπους τόσο των κτηματιών όσο και των εργατών γης στο δημαρχείο. Αν δεν μπορούσαν να κατέληγαν σε συμφωνία κατά την πρώτη ανταλλαγή απόψεων, οι σύντροφοί μας θα τους έθεταν το ερώτημα ως ακολούθως: «δεν θα φύγετε από το δημαρχείο μέχρι να καταλήξετε σε μια απόφαση που θα είναι αποδεκτή στους εργάτες».
Αυτή είναι μία από τις χιλιάδες μεθόδους δουλειάς των συντρόφων μας, οι οποίοι διεξάγουν μεγάλο φόρτο δουλειάς για τη βελτίωση των συνθηκών υγείας στις εργατικές περιφέρειες, για την εξασφάλιση της διανομής τροφίμων κλπ κατά τις απεργίες, για την επιδιόρθωση των σπιτιών των εργατών κλπ.
Η δημοφιλία και η επιρροή του κόμματός μας μπορεί κάλλιστα να αποδειχτεί με νούμερα. Πριν τις εκλογές της 16 Φλεβάρη, το Κόμμα μας είχε 20.000 μέλη, ενώ τώρα έχει 83,967 μέλη. Αυτός δεν είναι ακόμα ένας μεγάλος αριθμός, όμως το κόμμα μας μόλις τώρα έχει αρχίσει να μετασχηματίζεται σε ένα μεγάλο μαζικό κόμμα. Θέτουμε στους εαυτούς μας το καθήκον να φέρουμε το αριθμητικό μέγεθος του κόμματός μας στα 100.000 μέλη ως την έναρξη του Συνεδρίου του κόμματός μας, και αυτός ο αριθμός, αναμφίβολα, θα ξεπεραστεί.
Η μεγάλη εισροή νέων μελών στις τάξεις του κόμματός μας λαμβάνει χώρα στις αγροτικές περιοχές της χώρας μας, και στις πόλεις ημι-βιομηχανικού τύπου, όπως στη Μάλαγα, τη Σεβίλλη, τη Χαέν, τη Βαλένθια, τη Μπαντάχος κλπ και σε εξορυκτικά κέντρα όπως, για παράδειγμα, στην Αστούριας και, σε μικρότερο βαθμό, τη Μπισκάι. Νέα μέλη εντάσσονται στο Κόμμα μας απευθείας στις μεγάλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρόμων. Η πλειοψηφία των νέων μελών είναι εργάτες που είναι οργανωμένοι στην UGT, ενώ μόλις μια μειοψηφία είναι ανοργάνωτοι. Η αύξηση του Κομμουνιστικού Κόμματος σε βάρος των Σοσιαλιστών κατέχει ένα σχετικά μικρό ποσοστό, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν διεξάγει μια ειδική καμπάνια για να αντλήσει μέλη προερχόμενα από την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η αύξηση στον αριθμό μελών του κόμματός μας από μέλη συνδικάτων που πρόσκεινται στη CNT είναι ακόμα ανεπαρκής, γεγονός που μαρτυρά τη γενική αδυναμία της δουλειάς μας στην Καταλωνία.
Το σημαντικό ζήτημα κατάρτισης των νέων αυτών μελών είναι κάτι που αντιμετωπίζει το κόμμα μας στην παρούσα φάση. Το ζήτημα αυτό χαίρει όλο και μεγαλύτερης προσοχής καθώς αφορά το ζήτημα έλλειψης στελεχών. Επί του παρόντος δεν έχουμε διεξάγει καθόλου τακτική δουλειά για την κατάρτιση των νέων μελών και για τη διαμόρφωση στελεχών. Υπάρχει απόφαση του κόμματός μας κατά τακτά χρονικά διαστήματα να συγκαλούνται αχτίφ κομματικών μελών για την ανταλλαγή εμπειριών στην κομματική δουλειά και τις μεθόδους δουλειάς, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα νέα μέλη του κόμματος ήρθαν σε εμάς από οργανώσεις με μεθόδους δουλειάς εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας.
Η δουλειά μας στην Καταλωνία αξίζει τη μεγαλύτερη αυτοκριτική. Εδώ οι επιτυχίες του κόμματός μας είναι πολύ ασήμαντες. Ο αριθμός μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Καταλωνίας δεν είναι πάνω από 2.000 Είναι ακριβώς στην Καταλωνία και το Μπισκάι- τις βασικές βιομηχανικές περιφέρειες της Ισπανίας- που το κόμμα μας αυξάνει με εξαιρετικά αργό ρυθμό, ενώ ο λαός της Καταλωνίας εξέλεξε έναν αριθμό συντρόφων μας σε ηγετικές θέσεις των συνδικάτων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ενώ έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους κομμουνιστές ως άτομα, το κόμμα μας δεν είναι ακόμα σε θέση οργανωτικά να τον καλύπτει και να παγιώνει την επιρροή του σε αυτόν. Είναι γεγονός πως στην Καταλωνία η κατάσταση είναι συνθετότερη από οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ισπανία. Υπάρχουν 10 ή 12 οργανώσεις εθνικιστικού τύπου, δύο σοσιαλιστικές οργανώσεις, μια αναρχική και μια αντεπαναστατική τροτσκιστική ομάδα. Και, φυσικά, ο διασπαστικός καρκίνος του παρελθόντος έχει καταστήσει την ανάπτυξη του κόμματός μας στην Καταλωνία πιο δύσκολη. Όμως αυτός είναι ο ένας μόνο λόγος. Το βασικό λάθος έγκειται στο γεγονός ότι το εθνικό ζήτημα, το ζήτημα της εθνικής μας πολιτικής, δεν έχει προωθηθεί σωστά.
Τώρα, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος στην Καταλωνία. Κόμματα όπως η Ένωση Σοσιαλιστών Καταλωνίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Προλεταριακό Κόμμα Καταλωνίας έχουν συμφωνήσει να συγχωνευτούν με το Κομμουνιστικό Κόμμα στη βάση της γενικής μας γραμμής και της τακτικής μας, και να ενταχθούν κατ’αρχήν στην Κομμουνιστική Διεθνή. Επιθυμούμε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μαζικό Εργατικό Κόμμα Καταλωνίας ενώνοντας το Κομμουνιστικό Κόμμα με τις παραπάνω οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα παλεύουμε να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία με την αγροτική ένωση (Rabassaires).

Πού οδεύει η Ισπανία;

Δύο δυνάμεις αντιπαλεύουν στην Ισπανία: η δύναμη του φασισμού και οι δυνάμεις του αντιφασιστικού Λαϊκού Μετώπου, η επανάσταση και η αντεπανάσταση. Η έκβαση αυτού του αγώνα δεν έχει ακόμα κριθεί. Στην παρούσα φάση, έχουμε μια ευνοϊκότερη θέση έναντι των εχθρών του λαού. Μπορούμε να βγούμε νικητές σε αυτό τον αγώνα. Το κόμμα μεγαλώνει γρήγορα. Όμως η ηγεσία του κόμματος δεν ξανά πως οι επιτυχίες ως τώρα δεν έχουν τελεσιδικήσει. Στην παρούσα φάση, δεν θέτουμε το ζήτημα της μετάβασης από την ολοκλήρωση της αστικοδημοκρατικής επανάστασης στη σοσιαλιστική επανάσταση, για την εγκαθίδρυση προλεταριακής δικτατορίας ως άμεσο καθήκον. Όμως στοχεύουμε στην επίτευξη και την ολοκλήρωση της λαϊκής δημοκρατικής επανάστασης. Αυτό είναι το βασικό καθήκον του ισπανικού λαού στην παρούσα φάση. Τα όπλα της νίκης βρίσκονται στα χέρια μας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας θέτει ενώπιόν του ως κύριο και πιο πιεστικό άμεσο καθήκον στην παρούσα φάση- την επίτευξη της πλήρους νίκης των δημοκρατικών και επαναστατικών δυνάμεων επί του φασισμού και της αντεπανάστασης, και με τη χρήση μέτρων οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα που βρίσκονται στο δρόμο της ολοκλήρωσης δημοκρατικής επανάστασης, για την απομόνωση των φασιστών από τις μάζες των αγροτών και των μικροαστών της πόλης στους οποίους βασίζονται στην παρούσα φάση. Για την αποδιοργάνωση των δυνάμεων του φασισμού, για την υπόσκαψη της υλικής βάσης της αντεπανάστασης, για την ενίσχυση της θέσης του προλεταριάτου και των συμμάχων του. Θα είναι σε θέση να εκπληρώσει αυτά τα καθήκοντα, να επιλύσει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το προλεταριάτο και ο λαός συνολικά; Η βασική προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση αυτών των καθηκόντων έγκειται στην ενίσχυση στο έπακρο και την περαιτέρω ανάπτυξη του αγώνα του Λαϊκού Μετώπου εναντίον του φασισμού και της αντεπανάστασης, και για την υπεράσπιση της επανάστασης και της Δημοκρατίας. Υλοποιούμε μια ξεκάθαρη γραμμή, και καταλαβαίνουμε τους στόχους μας- γνωρίζουμε αυτό που θέλουμε και πού πηγαίνουμε. Στον αγώνα μας εμπνεόμαστε από τα διδάγματα των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν και Στάλιν.
Το 5ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, το οποίο συγκαλείται τον Αύγουστο αυτού του χρόνου, θα συνοψίσει τα αποτελέσματα και θα θέσει τα νέα καθήκοντα του αγώνα ενάντια στο φασισμό και την αντεπανάσταση, για την πολιτική ενότητα του προλεταριάτου και για την νικηφόρα ανάπτυξη της επανάστασης στην Ισπανία.

Πηγή: Περιοδικό Communist International, Αύγουστος 1936
Βρέθηκε στην ιστοσελίδα του ινδικού περιοδικού «Επαναστατική Δημοκρατία».

 

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: