Φιλιππινες: συνεντευξη του καθηγητη Χοσε Μαρια Σισον για τη συλληψη των ηγετων του ΚΚ Φιλιππινων Μπενιτο Τιαμζον & Βιλμα Αουστρια

πριν λίγες ημέρες, το καθεστώς Ακίνο στις Φιλιππίνες, παραβιάζοντας τις ενδιάμεσες συμφωνίες με το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο, συνέλαβε δύο ηγετικά στελέχη του ΚΚ Φιλιππίνων που διεξάγει έναν ένοπλο αγώνα εδώ και 45 χρόνια, καθώς και 5 άλλους συντρόφους τους. Παρακάτω παρατίθεται μια συνέντευξη του αρχικού προέδρου του ΚΚΦ, καθηγητή Χοσέ Μαρία Σισόν, που βρίσκεται εξόριστος στην Ολλανδία.(δείτε εδώ ένα μικρό ντοκιμαντέρ για την καθημερινότητα των ανταρτών.)

Phillipine-communist-leaders-arrested-Kasama-project

Για τη σύλληψη του Μπενίτο Τιαμζόν και της Βίλμα Αούστρια

Συνέντευξη με τον καθηγητή Χοσέ Μαρία Σισόν, αρχικό πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων

Από τη Roselle Valerio, Liberation International
Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση με το άκουσμα για τη σύλληψη του Μπενίτο Τιαμζόν και της Βίλμα Αούστρια;

Άμεσα σκέφτηκα ότι η σύλληψη των δύο συμβούλων του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου Φιλιππίνων (ΕΔΜΦ) στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις παραβιάζει την Κοινή Συμφωνία για τις Εγγυήσεις για την Ασφάλεια και την Αμνηστία(ΚΣΕΑΑ). Είναι κάτοχοι των ταυτοτήτων που αποδεικνύουν ότι υπάγονται σε αυτή τη Συμφωνία και προστατεύονται από παρακολούθηση, κακομεταχείριση και σύλληψη.

Είναι αλήθεια, όπως ο Αλεξ Παντίγια, ο στρατός και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ακίνο ισχυρίζονται ότι βρίσκεστε σε αντίθεση με το ζεύγος Τιαμζόν αναφορικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις; Ότι οι Τιαμζόν και Αούστρια είναι «σκληροπυρηνικοί» και «πολεμοχαρείς» και ότι βρίσκονται σε σύγκρουση με εσάς και τη διαπραγματευτική ομάδα του ΕΔΜΦ;

Το ζεύγος Τιαμζόν υποστηρίζουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Να γιατί έπαιρναν μέρος σε αυτές. Οι ισχυρισμοί των ανώτατων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων της αντιδραστικής κυβέρνησης ότι το ζεύγος Τιαμζόν βρίσκονταν σε σύγκρουση με τον αρχικό πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων (ΚΚΦ) και τη διαπραγματευτική ομάδα του ΕΔΜΦ είναι μια κακόβουλη προπαγάνδα. Θα έπρεπε να διαβάσουν τις επίσημες διακηρύξεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΦ που υποστηρίζει το έργο της διαπραγματευτικής ομάδας του ΕΔΜΦ και των συμβούλων της, συμπεριλαμβανομένου εμού του ιδίου.

philippine-communist-leaders-arrested-kasama-project

Πόσο καλά γνωρίζετε το Μπενίτο Τιαμζόν και τη Βίλμα Αούστρια;

Τους γνώριζα ως άριστα στελέχη της περιφερειακής επιτροπής Μανίλα-Ριζάλ του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων στις αρχές της δεκαετίας του’70. Έπειτα, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο Μπένι Τιαμζόν έγινε γραμματέας της περιφερειακής επιτροπής Ανατολικής Βισάγιας του ΚΚΦ. Έκανε ιδιαίτερη εντύπωση για την ικανότητά του σε θέματα ιδεολογίας, πολιτικής και οργάνωσης. Η Βίλμα επίσης ήταν καταπληκτική. Δεν προκαλεί έκπληξη το ότι ανήλθαν στις ανώτατες κεντρικές θέσεις του ΚΚΦ.

Τι γνωρίζετε για την εμπλοκή και το ρόλο του Τιαμζόν στο ΚΚΦ, στο 2ο Μεγάλο Διορθωτικό Κίνημα κατά τη δεκαετία του ’90;

Ο Τιαμζόν έπαιξε ηγετικό ρόλο στο 2ο Μεγάλο Διορθωτικό Κίνημα που ξεκίνησε το 1992. Αυτό ήταν μια εκπαιδευτική εκστρατεία που επανεπιβεβαίωνε βασικές επαναστατικές αρχές και οδηγούσε στη διόρθωση σοβαρών υποκειμενιστικών και οπορτουνιστικών λαθών και στην αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του ΚΚΦ, του Νέου Λαϊκού Στρατού, της μαζικής βάσης και της λαϊκοδημοκρατικής κυβέρνησης. Τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΦ παρέμειναν στη γενική γραμμή της δημοκρατικής επανάστασης μέσω ενός παρατεταμένου λαϊκού πολέμου, ενώ λίγοι φανατικοί αντίπαλοί της έγιναν εκβιαστές σε ΜΚΟ, κίτρινοι συνδικαλιστές, γραφειοκράτες της αντιδραστικής κυβέρνησης, ακόμα και κατάσκοποι ή εμπειρογνώμονες σε θέματα ψυχολογικού πολέμου του στρατού.

jms_ndfp-flag_09dec2013

Τι γνωρίζετε για το σημερινό ρόλο του ζεύγους Τιαμζόν στο ΚΚΦ και τη δράση τους στην Βισάγιας όταν συνελήφθησαν;

Η αξιόπιστη πηγή πληροφόρησής μου αναφορικά με το σημερινό ρόλο των Τιαμζόν είναι η επίσημη ανακοίνωση του ΚΚΦ που δημοσιεύτηκε στην «Ανγκ Μπαγιάν» (σ.σ. «Το Έθνος», όργανο της ΚΕ του ΚΚΦ). Περιγράφονται ως ανώτατοι ηγέτες του ΚΚΦ που πρόσεχαν το ζήτημα της συμφοράς και της αποκατάστασης των κοινοτήτων και των οικογενειών που επλήγησαν από τον τυφώνα Χαϊγιάν (Γιολάντα) στη Βισάγιας.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της σύλληψης του ζεύγους Τιαμζόν στην ηγεσία του ΚΚΦ; Ο στρατός λέει πως χωρίς τους Τιαμζόν στο ΚΚΦ θα επέλθει κενό ηγεσίας.

Η ηγεσία στο ΚΚΦ είναι συλλογική. Δεν εξαρτάται από κανένα μεμονωμένο ηγέτη, όσο σημαντικός και να είναι αυτός. Όταν συνέλαβαν εμένα το 1977, ήμουν ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΦ. Όμως η ένοπλη εξέγερση συνέχισε, δυνάμωσε και κατέστη βασικός παράγοντας στην ανατροπή του Μάρκος παρά τους κομπασμούς του ότι είχε καθαρίσει με το ΚΚΦ χάρη στη σύλληψή μου.
Όπως με τη σύλληψή μου και της Τζούλι όταν συλληφθήκαμε το 1977, ο Μπένι Τιαμζόν και η Βίλμα Αούστρια θα αντικατασταθούν αυτομάτως από άλλους συντρόφους. Για να χρησιμοποιήσω μπασκετική ορολογία, το ΚΚΦ έχει βαθύ πάγκο. Η Κεντρική Επιτροπή ανανεώνεται και ενδυναμώνει με τον αυξανόμενο αριθμό πανεθνικών στελεχών αλλά και περιφερειακών στελεχών από 17 περιφέρειες.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο Νέο Λαϊκό Στρατό και το λαϊκό πόλεμο;

Ο ΝΛΣ θα έχει περισσότερη αποφασιστικότητα για τη διεξαγωγή του λαϊκού πολέμου. Το έδαφος είναι γόνιμο για το λαϊκό πόλεμο εξαιτίας του συστήματος καταπίεσης και εκμετάλλευσης που υποβάλλει το λαό σε ανυπόφορα βάσανα. Ο λαός επιθυμεί την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος των μεγάλων κομπραδόρων και κτηματιών που υπηρετούν τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ.

Σε τι κατάσταση βρίσκονταν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-ΕΔΜΦ πριν τη σύλληψη του ζεύγους Τιαμζόν; Ποιες θα είναι τώρα οι συνέπειες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις;

Πριν από τη σύλληψη του ζεύγους Τιαμζόν, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είχαν παραλύσει εξαιτίας της μη συμμόρφωσης και της παραβίασης από πλευράς καθεστώτος Ακίνο των υπαρχουσών συμφωνιών μεταξύ ΕΔΜΦ και κυβέρνησης Μανίλα. Η φυλάκιση προστατευόμενων από την ΚΣΕΑΑ συμβούλων έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Έχετε κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους Μπενίτο Τιαμζόν, Βίλμα Αούστρια και τους πέντε συντρόφους τους;

Ο Λουίς Χαλαντόνι και η διαπραγματευτική ομάδα του ΕΔΜΦ εργάζονται σκληρά απαιτώντας την απελευθέρωσή τους βάσει της ΚΣΕΑΑ. Όμως το καθεστώς Ακίνο είναι ακραία αντιδραστικό, στενόμυαλο και κοντόθωρο.
Είχα πει στο Μάρκος το 1977: μπορεί να με φυλάκισες, όμως το επαναστατικό κίνημα είναι ελεύθερο να μεγαλώσει σε δύναμη και να προοδεύσει. Η φυλάκιση είναι μια ευκαιρία για να προσφέρει κανείς μια σημαντική μορφή υπηρεσίας στο λαό. Εκδηλώνοντας την περιφρόνησή τους, οι επαναστάτες φυλακισμένοι μπορούν να εμπνεύσουν το λαό να πολεμήσει ακόμα πιο αποφασιστικά για την εθνική και κοινωνική του απελευθέρωση.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς το καθεστώς Ακίνο;

Σεβαστείτε την Κοινή Δήλωση της Χάγης και την ΚΣΕΑΑ και απελευθερώστε τους διαπραγματευτές του ΕΔΜΦ. Σεβαστείτε την Συνεκτική Συμφωνία για το Σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (CARHRIHL) και απελευθερώστε τους πολιτικούς κρατούμενους που είναι φυλακισμένοι για κατασκευασμένα ποινικά αδικήματα. Έτσι θα δημιουργηθεί μια γερή βάση για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

http://www.ndfp.net/web2014/index.php/publications/liberation/2056-the-revolution-is-free-to-grow-in-strength-and-advance-prof-sison

 

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: