Συνεντευξη της Pampha Bhusal, εκπροσωπου Τυπου του ΚΚ Νεπαλ-Μαοϊκου (03/04/2014)

Pampha Bhusal: “Η επανένωση προϋποθέτει ότι το ΕΚΚΝ(Μ) θα επιστρέψει στις θέσεις της ολομέλειας του Παλουνγκτάρ”

78eec-

Ισχύει ότι το κόμμα σας κλίνει προς την επανένωση με το ΕΚΚΝ(Μ), όταν δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από τη διάσπαση, επειδή σε κάποια ζητήματα φαίνεται να έχετε συμφωνία ενωτικής δράσης; Πώς να εκλάβουμε τέτοιες κινήσεις;

Τα όσα συνέβησαν κατά το Λαϊκό Πόλεμο είναι ένα ζήτημα που αφορά και τα δύο κόμματα. Καθώς προέκυψαν συλλήψεις ανθρώπων που ήταν στελέχη μας κατά την περίοδο του Πολέμου και έχουμε ήδη δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρουμε τις τοπικές εκλογές, και το ΕΚΚΝ(Μ) έχει επίσης δηλώσει ότι απορρίπτει τη διεξαγγή τοπικών εκλογών, τα πράγματα έχουν έρθει έτσι ώστε να συγκλίνουμε σε αυτό τον τομέα, κι έτσι έχει προκύψει αυτή η συμμαχία στη δράση. Όμως βάσει μόνο αυτών, η επανένωση δεν μπορεί να καταστεί εφικτή. Ούτε το περιβάλλον είναι πρόσφορο ώστε να ξεκινήσει, έστω, η διαδκασία επανένωσης.

Ήταν μόλις μια ανακοίνωση δύο σημείων όπου οι Πρόεδροι των δύο κομμάτων συνέκλιναν ώστε αυτομάτως τα στελέχη και των δύο κομμάτων να αρχίσουν να σκέφτονται ότι η επανένωση είναι στον ορίζοντα. Δεν είναι έτσι;

Καθώς δουλέψαμε μαζί κατά το Λαϊκό Πόλεμο και η κυβέρνηση τώρα έχει βαλθεί να συλλαμβάνει και να προτίθεται να καταδικάσει αυτά τα στελέχη στο όνομα της διάπραξης εγκλημάτων κατά το Λαϊκό Πόλεμο, έτσι από κοινού αισθανόμαστε ότι αποδεικνύεται πως υπάρχει μεγάλη συνομωσία εναντίον και των δύο μαοϊκών κομμάτων. Το κυβερνητικό κόμμα νιώθει πως ήδη έχει νικήσει τους μαοϊκούς και κινείται βάσει αυτής της αντίληψης. Μερικοί μαοϊκοί ηγέτες ακόμα δεν είναι σε θέση να κάνουν ανακοινώσεις εναντίον κυβερνητικών κομμάτων. Όμως η κυβέρνηση διώκει ήδη τα στελέχη και τα μέλη μας. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Νιώσαμε ότι η επανάσταση έχει μείνει ανολοκλήρωτη, ειδικά τώρα, καθώς η κυβέρνηση στοχοποιεί τα στελέχη και τα μέλη και των δύο κομμάτων. Αυτή η κατάσταση έχει προφανώς διευκολύνει τις φωνές για ενοποίηση από πλευράς των επαναστατών που βρίσκονται και στα δύο κόμματα.

Γιατί οι ηγέτες των κομμάτων δεν ενοποιούνται ενώ τα στελέχη και τα μέλη προτιμούν και προσδοκούν την επανένωση; Πώς συμβαίνει αυτό;

Η κυβερνητική καταστολή καλεί σε μια νέα επανάσταση. Η ανάγκη μιας νέας επανάστασης υποχρεώνει τα στελέχη και τα μέλη να ενώνονται. Αν και όποτε τα μέλη αποφασίσουν μια επανάσταση τότε η υποταγή των αντεπαναστατών ηγετών στις ντόπιες και ξένες αντιδραστικές δυνάμεις δεν θα έχει κανένα νόημα. Δεν θα υπάρχει βάση για μια τέτοια υποταγή. Η ίδια η επανάσταση θα παραμερίσει τους αντεπαναστάτες. Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν χρειάζεται νααποδειχτεί. Έχει ήδη αποδειχτεί κατά το παρελθόν.

Ακόμα κι αν είστε διασπασμένοι; Θα μπορείτε τότε να κάνετε ένα επαναστατικό άλμα;

Η ισχύς αποδυναμώνεται όταν το επαναστατικό κόμμα διασπάται. Όταν κανείς είναι σε αδύναμη κατάταση, πρώτος στόχος είναι η ενδυνάμωση της κομματικής οργάνωσης.Το κόμμα μας επί του παρόντος απασχολείται με την επέκταση της οργανωτικής βάσης του κόμματος ως τέτοιας. Είναι κάτι σαν καμπάνια. Οι ηγέτες είναι έξω στις περιφέρειες βάσει κατανεμημένης εργασίας, και συγκαλούνται περιφερειακές συνδιασκέψεις. Οι περιφέρειες που έχουν ήδη ολοκληρώσει τις συνδιασκέψεις τους, ασχολούνται τώρα με την ενίσχυση του κόμματος και με την ανάλυση της μελλοντικής πορείας δράσης του κόμματος. Η ιδέα είναι να διατηρήσουμε σε κατάσταση αναμονής τα μέλη και τα στελέχη. Έχει δοθεί πολύ προσοχή σε αυτή τη δουλειά. Το κόμμα μας θα κάνει ένα επαναστατικό ποιοτικό άλμα και θα εργαστεί επίσης να φέρει όλες τις πατριωτικές δυνάμεις σε έναν κοινό τόπο και να απομονώσει όσους βρίσκονται στο αντεπαναστατικό στρατόπεδο. Ο καιρός θα δείξει αν είναι χρήσιμο ό,τι κάνουμε τώρα.

Μιλάτε για ποιοτικό άλμα ενώ υπάρχουν δύο διαφορετικές γραμμές σκέψεις στο ΚΚΝ-Μαοϊκό;

Όχι. Δεν έχουμε δύο διαφορετικές γραμμές σκέψεις στο κόμμα μας. Αυτά είναι απλώς προπαγάνδα των ΜΜΕ. Καταλάβετε ότι το κόμμα έχει σταθερά παραμείνει ενιαίο και είναι σε φάση διεξαγωγής περιφερειακών συνδιασκέψεων. Πρακτικά, όλοι οι κομματικοί ηγέτες, στελέχη και μέλη απασχολούνται επί του παρόντος με αυτές. Το επικείμενο συνέδριο σίγουρα θα εμφυσήσει στο κόμμα ένα επαναστατικό πνεύμα. Να’στε σίγουροι για αυτό.

Επομένως, είναι μονάχα κουτσομπολιό το ότι τα δύο μαοϊκά κόμματα είναι σε φάση επανένωσης; Είναι απλώς μια φήμη;

Επί του παρόντος, όπως το βλέπω, η επανένωση δεν είναι εφικτή. Ωστόσο, αν οι ηγέτες του ΕΚΚΝ(Μ) διορθώσουν τα σφάλματα που διέπραξαν στο παρελθόν, τότε ένα περιβάλλον για επανένωση μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει.

Όμως τα σφάλματα για τα οποία μιλάτε, λέγεται ότι είναι πράγματα που δεν επιδέχονται διόρθωσης. Επομένως;

Πράγματι. Αυτό είναι σωστό. Τα σφάλματα αυτά πρέπει να αναγνωριστούν από τους ηγέτες του ΕΚΚΝ(Μ). Κι εμείς διαπράξαμε σφάλματα και τα αναγνωρίζουμε ειλικρινά. Πρέπει να έρθουν και να τα αναγνωρίσουν ως σφάλματα. Ο τρόπος με τον οποίο τα στρατόπεδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού πέρασαν στον έλεγχο του Νεπαλέζικου Στρατού είναι ένα τέτοιο σφάλμα που οι Πρατσάντα και Μπαταράι δεν μπορούν να διορθώσουν. Για ένα τέτοιο σφάλμα, αυτοί οι δύο ηγέτες πρέπει να δεσμευτούν ότι δεν θα διαπράξουν παρόμοιο μελλοντικά. Όμως υπάρχουν σφάλματα που ακόμα μπορούν να διορθωθούν. Οι εγκαταλειφθείσες πολιτικές θα μπορούσαν να αποκατασταθούν και θα μπορούσε έτσι να διευκολυνθούμε να πάμε μπροστά. Αν γίνουν διορθώσεις σε ζητήματα όπως ο πατριωτισμός, η ευημερία του λαού και το βιοτικό του επίπεδο, όπως και η λαϊκή δημοκρατία, τόε νομίζω ότι η επανένωση δεν θα είναι τόσο ανέφικτη.

Υποθέτουμε ότι τα μέλη και τα στελέχη ασκούν έντονες πιέσεις στους ηγέτες των δύο κομμάτων να προχωρήσουν σε επανένωση. Σωστά;

Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τα 2/3 των περιφερειακών συνδιασκέψεων. Κατά τη διάρκεια αυτών, πολλοί ηγέτες, στελέχη και μέλη προσχώρησαν στο ΚΚΝ-Μαοϊκό. Αυτό δείχνει ότι πολλοί δεν είναι ευχαριστημένοι με τις πολιτικές που έχει υιοθετήσει το ΕΚΚΝ(Μ). Μεταξύ Απρίλη- Ιούνη το κόμμα μας θα έχει ολοκλρώσει τις περιφερειακές συνδιασκέψεις και στις 75 περιφέρειες. Ως τότε, πολλά στελέχη θα έχουν μπει στο κόμμα μας, κάτι που θα υποχρεώσει το ΕΚΚΝ(Μ) να επανέλθει στις πολιτικές της ολομέλειας του Παλουνγκτάρ. Αν είναι έτσι, τότε πιστέυω ότι θα έχει δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επανένωση. Πολύ απλά.

Πηγή: Jan Dharana Weekly 3 Απρίλη 2014

Το κείμενο στα αγγλικά εδώ

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: