Ο Κλεμεντ Γκοτβαλντ για τις τακτικες των κομμουνιστων μεσα στα συμμαχικα σχηματα (1945-’46)

Συχνά, από όσους διαφωνούν στη δημιουργία πλατιών συμμαχιών από τα κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις, διατυπώνονται ενστάσεις για την στρατηγική ή το βίο και την πολιτεία των προσώπων ή γενικά κομμάτων με τα οποία υπάρχει αυτή η δυνατότητα δημιουργίας πλατιών συμμαχιών. Ο τάδε μας “μυρίζει” και ο δείνα “μας ξυνίζει”. Ο ένας είναι “βρωμοπασόκος”, ο άλλος “θα γίνει βρωμοπασόκος”, ο τρίτος “είναι γεννημένος για ίντριγκα”, το κόμμα του συνολικά “έχει αντισοσιαλιστική στρατηγική”. Γνωστά, όμως, όλα αυτά. Το θέμα είναι ότι η συμμαχία δεσμεύει σε πέντε πράγματα όσους προσχωρούν σε αυτή. Ιδιαίτερα όταν αυτά τα θέματα είναι φιλολαϊκά, η υλοποίησή τους συχνά προκαλεί διαφοροποιήσεις στις τάξεις των ταλαντευόμενων ή και συντηρητικών συμμάχων, μεταξύ βάσης και ηγεσίας, αλλά και εντός της ηγεσίας των κομμμάτων αυτών, καθώς οι πολιτικάντηδες ηγέτες τους δεν θέλουν να αποσπαστούν από το ακροατήριό τους. Πολλώ δε μάλλον όταν η υλοποίησή τους εξαρτάται από τη ρητή έκφραση της αντίθεσης της βάσης στα πεπραγμένα της ηγεσίας.

Το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας αξιοποίησε αυτή τη δυνατότητα. Παρέμενε προσηλωμένο στη συμμαχία με αυτά τα κόμματα των οποιων οι ηγεσίες δυσφορούσαν ή παρεμπόδιζαν την υλοποίηση του προγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό το θέμα με την αναδιανομή γης. Το ΚΚ έδειχνε στην πράξη στα μέλη των άλλων κομμάτων ότι οι μετριοπαθείς μεταρρυθμίσεις δεν επέλυαν ριζικά το ζήτημα της γης. Έτσι, οι αγρότες που ανήκαν στα άλλα μικροαστικά κόμματα επισκέπτονταν… την πρωτεύουσα για να ζητήσουν από τα στελέχη των κομμάτων τους να προχωρήσουν στην υλοποίηση των ριζοσπαστικότερων μεταρρυθμίσεων τις οποιες πρότεινε το ΚΚ, αφού το ίδιο είχε προτείνει αρχικά τη μετριοπαθή μεταρρύθμιση (ώστε να μη “φοβίσει” όσους πάσχουν από αντικομμουνισμό).

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, τέτοιες τακτικές θα θεωρούνταν “ρεφορμιστικές”, ότι βαδίζαν “στο δρόμο της αστικής διαχείρισης” και άλλα τέτοια. Πάλι καλά που το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας και όλα τα κόμματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μεταπολεμκά δεν υιοθέτησαν μια τέτοια κριτική απέναντι στις τακτικές αυτές της διάσπασης του αντιπάλου και τις άφησαν κληρονομιά σε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να νικήσει ο λαός (και όχι απλώς ο ίδιος τους ο εαυτός ή εαυτούλης)..

2
Από φιλοκομμουνιστική διαδήλωση το Φλεβάρη του 1948 (πηγή)

Τελική ομιλία σε συνεδρίαση της πλατιάς ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, 18 Δεκέμβρη 1945

Σχετικά με την πολιτική μας μέσα στο Εθνικό Μέτωπο, για εμάς ήταν ένα ζήτημα προοπτικής ότι το Εθνικό Μέτωπο δεν θα έπρεπε να είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο για την επίτευξη των σοσιαλιστικών μας στόχων. Ως τώρα, το Εθνικό Μέτωπο στην Τσεχοσλοβακία κυριαρχείται πρωτίστως από τη γραμμή μας. Ως τώρα, φυσικά, ανεξαρτήτως κάποιων συμβιβασμών και τακτικών παραχωρήσεων που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε, επικρατεί η γραμμή μας εντός του Εθνικού Μετώπου. Ως τώρα, το Εθνικό Μέτωπο καθοδηγείται από την εργατική τάξη, καθ’ όσον η εργατική τάξη εκπροσωπείται από εμάς.

Θα διαπράτταμε σοβαρό λάθος αν κατά κάποιο τρόπο εγκαταλείπαμε την τακτική αυτή και τη θέταμε σε αμφισβήτηση. Αν το δούμε αντικειμενικά, η δυνατότητα περαιτέρω προόδου εντός του πλαισίου του Εθνικού Μετώπου υπό την ηγεσία μας εξακολουθεί να παραμένει, έχουμε ακόμα τις αντικειμενικές προϋποθέσεις. Για την εργατική τάξη, η δυνατότητα να καθοδηγεί τις πλατιές μάζες των αγροτών, της διανόησης και τμήματος της αστικής τάξης δεν έχει επ’ουδενί εξαντληθεί, και θα κάναμε λάθος αν σήμερα θέλαμε να αποκηρύξουμε αυτό το όπλο που έχει αποδειχθεί τόσο αποτελεσματικό τακτικά. Τι πρέπει να κάνουμε; (…)

Πρέπει να επιδιώξουμε να παρέμβουμε ενεργητικά στην ανάπτυξη των εσωτερικών σχέσεων και να υποστηρίξουμε τα αριστερόστροφα, προοδευτικά και δημοκρατικά στοιχεία στα άλλα κόμματα, και να παρεμποδίσουμε τα αντιδραστικά στοιχεία σε αυτά τα κόμματα να πάρουν το πάνω χέρι. Πρέπει να προσανατολιστούμε στα καλύτερα, πιο προοδευτικά και πιο δημοκρατικά μέλη αυτών των κομμάτων, και κυρίως, κατά την άσκηση της πολιτική του Εθνικού Μετώπου πρέπει να εμπλέκουμε τους πολίτες σε όλα τα ζητήματα με τα οποία απασχολούμαστε στο Εθνικό Μέτωπο, και έτσι να θέτουμε τα κόμματα με τα οποία συνεργαζόμαστε υπό την πίεση των μελών τους ώστε να μην εκτρέπονται από τη γραμμή του Μετώπου. Παρ’ όλο τον εκλογικό πυρετό, παρ΄ όλη την υπουλότητα που βλέπουμε στους συνεταίρους μας, το κόμμα μας πρέπει να συνεχίσει να είναι υποστηρικτής της ενότητας του έθνους και του Εθνικού Μετώπου.

Σχετικά με την αγροτιά και τις μεσαίες τάξεις των πόλεων, κυρίως τους εμπόρους και τους απλούς διανοούμενους, τους δημοσίους υπαλλήλους κλπ, αυτά τα στρώματα είναι αντικείμενο σφοδρής πάλης. Ήταν από αυτά τα στρώματα το βασικό σώμα ψηφοφόρων από όπου αντλούσαν ψήφους τα κόμματα που είναι εκτός νόμου σήμερα, και είναι για αυτές τις ψήφους αυτών των στρωμάτων τις οποίες τα αντιδραστικά στοιχεία εποφθαλμιούν. Όσον αφορά τους αγρότες, για τους οποίους πολλά έχουν γίνει κατά τους 7 μήνες μετά την απελευθέρωση, πρέπει να τους εξοικειώσουμε με όσα έχει κάνει το Υπουργείο Γεωργίας για αυτούς, και να τα κεφαλαιοποιήσουμε. Όσον αφορά την μεσαία αστική τάξη των πόλεων, τους εμπόρους- το κόμμα μας έχει κάνει πολύ λίγα. Θα είναι τώρα απαραίτητο για εμάς να φέρουμε στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο διάφορες προτάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στις τάξεις των μικρών επιχειρηματιών.

 Agitace-1947

Από φιλοκομμουνιστική διαδήλωση το 1947 (πηγή)

Επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας σε όλα τα μέλη του κόμματος για την προετοιμασία για το 8ο συνέδριο του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας (28-31 Μάρτη 1946)

Το Εθνικό Μέτωπο, δηλαδή η ένωση εργατών, αγροτών, εμπόρων και διανόησης, είναι προς το συμφέρον όλων αυτών των συνιστώντων μερών και είναι, πάνω από όλα, προς το συμφέρον του έθνους και του κράτους. Μια σταθερή υποστήριξη για το Εθνικό Μέτωπο είναι η ενοποιημένη συνδικαλιστική οργάνωση, η ενοποιημένη ένωση αγροτών, το ενωτικό συνεταιριστικό κίνημα, η ενοποιημένη ένωση νεολαίας, και άλλες ενωτικές και ενιαίες πανεθνικές οργανώσεις. Το Κόμμα μας πάντοτε πάλευε για την ενότητα και τη μη κομματική φύση αυτών των οργανώσεων, και είναι ένα σημείο ιδιαίτερης ικανοποίησης για το κόμμα το γεγονός ότι αυτές δημιουργήθηκαν ως τέτοιες. Επομένως, το κόμμα μελλοντικά θα συνεχίσει να προσβλέπει στην ενότητα αυτών των πανεθνικών οργανώσεων και να τις θεωρεί ισότιμα μέρη του Εθνικού Μετώπου.

Ένας από τους στόχους των αντιδραστικών είναι να διαβρώσουν την εθνική ενότητα ή να της αλλάξουν περιεχόμενο και κατεύθυνση.  Όλος ο λαός στις πόλεις και την επαρχία πρέπει να κρατήσει αποφασιστική στάση εναντίον αυτού, γιατί η διάσπαση του Εθνικού Μετώπου ή της εκτροπής του σε έναν εσφαλμένο δρόμο θα απειλούσε την ειρηνική ανάπτυξη στη χώρα και τη γρήγορη παγίωση των μεταπολεμικών εξελίξεων, και θα επέτρεπε στους αντιδραστικούς να ψαρεύουν σε θολά νερά για την πρόκληση δυσαρέσκειας και αναταραχής. Όλα τα κόμματα και τα άλλα μέρη του Εθνικού Μετώπου πρέπει να φροντίσουν ώστε αντιδραστικά στοιχεία να μη διεισδύσουν στις τάξεις τους, να μην επηρεάσουν τις πολιτικές τους, ή να μην υλοποιούν το διαταρακτικό και ανατρεπτικό τους έργο μέσα από το Εθνικό Μέτωπο.

Advertisements

Tagged: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: