Η επιβολη του ρεβιζιονισμου στο κομμουνιστικο κινημα της Ρουμανιας (1952)

$(KGrHqJ,!kwE2JCl3OOkBNmkIOep8g~~_3

Η επικράτηση του ρεβιζιονισμού στο κομμουνιστικό κίνημα της Ρουμανίας έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με αυτή στα υπόλοιπα κομμουνιστικά κόμματα στη δεκαετία του ’50. Πρώτον, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κομμουνιστικά κόμματα, δεν έγινε με αφορμή την καταπολέμηση (τάχα) “δογματικών” ή “αριστερίστικων” λαθών, αλλά με την επίκληση της καταπολέμησης μιας “δεξιάς παρέκκλισης”, αυτή της “ανοχής” στην υποφορολόγηση των αγροτών και ιδιαίτερα των κουλάκων. Αυτό είναι σημαντικό δίδαγμα για τη φύση του ρεβιζιονισμού, ειδικά στις ημέρες μας, όπου ο ρεβιζιονισμός φέρεται να καταπολεμά τον “δεξιό οπορτουνισμό”, και όπου το αντιρεβιζιονιστικό κίνημα γαλουχήθηκε καταπολεμώντας το ρεβιζιονισμό όπως αυτός εμφανιζόταν τότε, στη δεξιά οπορτουνιστική του μορφή. Όμως, ρεβιζιονισμός δεν είναι δεξιός οπορτουνισμός. Δεύτερον, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις (Τσεχοσλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ελλάδα), επιβλήθηκε εξαιρετικά νωρίτερα, το 1952, ζώντος μάλιστα του Στάλιν, κάτι που αποδεικνύει ότι η αντίστοιχη προετοιμασία για την επιβολή του στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίς. Τρίτον, όπως θα δούμε και σε επόμενο κείμενο, η επιβολή του ρεβιζιονισμού στη Ρουμανία δεν έγινε μόνο με την απομάκρυνση των τριών (από τα τέσσερα) ηγετικών στελεχών του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας, της Άνας Πάουκερ, του Βασίλε Λούκα και του Τεοχάρι Γκεοργκέσκου, αλλά και με τον παροπλισμό και του ηγετικού στελέχους του κράτους, συμμάχου του ΕΚΡ, Πέτρου Γκρόζα. Το “χτύπημα” από το ρεβιζιονισμό, άλλωστε, ενέπλεξε ιδιαίτερα τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και τον πληθυσμό της χώρας.

Προς το παρόν, παρατίθενται μεταφρασμένα δύο κείμενα που περιλαμβάνονται στη μπροσούρα που εκδόθηκε από το ΕΚΡ το 1952 με τίτλο “Κείμενα για τη δεξιά παρέκκλιση στο ΕΚΡ”. Σε επόμενη ανάρτηση θα ακολουθήσουν και άλλα δύο κείμενα, καθώς και μια ανάλυση για τα πολλά ζητήματα που ανοίγει το θέμα. Μερικά από αυτά είναι: αν είχε τη συναίνεση του Στάλιν ο Ντεζ, αν πράγματι ίσχυαν τα στοιχεία που παρατίθενται, ποια η ποιότητα της κολλεκτιβοποίησης από την επιτάχυνσή της και πόσο ευνόησε την υπόθεση του σοσιαλισμού κλπ. Στο μεταξύ, μπορεί κανείς να διαβάσει και μια άλλη ανάλυση, για την καθαίρεση της Άνας Πάουκερ.

51T6ErvnStL

Επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας

Προς όλες τις κομματικές οργανώσεις και τα μέλη του κόμματος, αναφορικά με τα αποτελέσματα της νομισματικής μεταρρύθμισης και τα καθήκοντα του κόμματος

15 Μάρτη 1952

Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας συζήτησε κατά την ολομέλειά της στις 29/2-1/3/1952, τα αποτελέσματα της νομισματικής μεταρρύθμισης και τα καθήκοντα του Κόμματος με σκοπό την εδραίωση της επιτυχίας της μεταρρύθμισης.

1. Η ΚΕ του ΕΚΡ θεωρεί πως η νομισματική μεταρρύθμιση υλοποιήθηκε στη βάση αρχών και οδηγιών που δόθηκαν και εντός του χρόνου που ορίστηκε από την ηγεσία του Κόμματος. Η εργατική τάξη, η εργαζόμενη αγροτιά και η διανόηση με χαρά υποδέχτηκαν τη νομισματική μεταρρύθμιση και τις μειώσεις τιμών.  Η πολιτική επιρροή του κόμματος αυξήθηκε και οι δεσμοί του με τις μάζες έχουν ενισχυθεί. Οι κομματικές οργανώσεις, τα λαϊκά συμβούλια, οι συνδικαλιστικές και οι μαζικές οργανώσεις έχουν αναπτύξει μια έντονη δραστηριότητα για την προετοιμασία και την υλοποίηση της νομισματικής μεταρρύθμισης.

Το πολιτικό επίπεδο και το επίπεδο της γνώσης της οικονομίας από τα στελέχη του κόμματος και των μαζικών οργανώσεων αυξήθηκε, όπως και το ενδιαφέρον τους για τη μελέτη και την εμβριθή γνώση των οικονομικών-χρηματοπιστωτικών προβλημάτων και στη διοικητική δουλειά. Οι κομματικές οργανώσεις έχουν επιδείξει μεγάλη ικανότητα στην οργάνωση και την κινητοποίηση των μαζών πολιτικά.

Οι κρατικοί οργανισμοί- εκτός από κάποια όργανα και στοιχεία του χρηματοπιστωτικού-τραπεζικού συστήματος, συνεταιριστικών οργανώσεων και του κρατικού εμπορίου- ανέπτυξαν μια παρατεταμένη δραστηριότητα για την προετοιμασία και την υλοποίηση της νομισματικής μεταρρύθμισης.

Η νομισματική μεταρρύθμιση στέφθηκε με πλήρη επιτυχία, δίνοντας ένα ισχυρό πλήγμα στα καπιταλιστικά στοιχεία στην πόλη και την επαρχία και συμβάλλοντας σε μια σημαντική μείωση των τιμών επίσης στην ανοιχτή αγορά. Ενάμισης μήνας πέρασε από την μεταρρύθμιση και οι τιμές στην ανοιχτή αγορά έχουν παραμείνει, γενικά μιλώντας, στο επίπεδο των τιμών του κρατικού εμπορίου. Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι στις πόλεις, είναι σε θέση να αποκτούν προμήθειες υπό τις πλέον ευνοϊκότερες συνθήκες από ποτέ.

Η νομισματική μεταρρύθμιση και τα άλλα μέτρα που σχεδιάζονται για την αύξηση της παραγωγής και της κυκλοφορίας των αγαθών, ανοίγουν στους εργαζόμενους της χώρας μας την προοπτική της κατάργησης του συστήματος με το δελτίο, της εισαγωγής ομοιόμορφων τιμών και της σταθερής ανόδου του βιοτικού τους επιπέδου.

Η επιτυχία της νομισματικής μεταρρύθμισης έχει αποδείξει στο έπακρο την ορθότητα της εκτίμησης της κομματικής ηγεσίας- στη βάση των διδαγμάτων του σ. Στάλιν- αναφορικά με την χρηματοπιστωτική-οικονομική κατάσταση στη χώρα μας και την αναγκαιότητα υλοποίησης της νομισματικής μεταρρύθμισης.

2. Κύριος στόχος της νομισματικής μεταρρύθμισης ήταν η εξάλειψη των μη υγιών φαινομένων τα οποία είχαν εμφανιστεί στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σφαίρα ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι εντός του κόμματος είχε εκδηλωθεί μια δεξιά παρέκκλιση από τη γραμμή που είχε καθοριστεί στην ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΚΡ της 3-5 Μάρτη 1949 και άλλα κομματικά κείμενα.

Μετά την απελευθέρωση της χώρας μας από το σοβιετικό στρατό, η συμμαχία προλεταριάτου και εργαζόμενης αγροτιάς πήρε συγκεκριμένο σχήμα και αποκρυσταλλώθηκε στον αγώνα των εργαζομένων υπό την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος εναντίον του φασισμού, εναντίον του ιμπεριαλισμού, εναντίον των εκμεταλλευτριών τάξεων και για την κατάκτηση της κρατικής εξουσίας.

Το κόμμα κινήθηκε βάσει μιας σωστής πολιτικής, της ενίσχυσης αυτής της συμμαχίας υπό την ηγεμονία της εργατικής τάξης. Το κόμμα επιτυχώς οργάνωσε και ηγήθηκε του αγώνα για την υλοποίηση της αγροτικής μεταρρύθμισης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να πάρει η εργαζόμενη αγροτιά πάνω από ένα εκατομμύριο εκτάρια γης. Οι μεγάλοι κτηματίες- οι οποίοι για αιώνες εκμεταλλεύονταν την εργαζόμενη αγροτιά- εξαλείφτηκαν ως τάξη. Μέτρα ελήφθησαν για τον περιορισμό της εκμετάλλευσης της εργαζόμενης αγροτιάς από τους κουλάκους.

Προκειμένου να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή, να εξασφαλιστούν προμήθειας αγροτικών πρώτων υλών στη βιομηχανία και να βελτιωθούν οι προμήθειες προς τον εργαζόμενο πληθυσμό, το κράτος παρείχε δάνεια στην εργαζόμενη αγροτιά και, με ευνοϊκούς όρους, έθεσε στη διάθεσή τους τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και διαλεχτούς σπόρους. Οι προμήθεια βιομηχανικών αγαθών προς την εργαζόμενη αγροτιά βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο: ο όγκος βιομηχανικών αγαθών που αποστέλλεται στα χωριά αυξήθηκε πέντε φορές μεταξύ 1948-51.

Η αγροτιά απέκτησε σημαντικά έσοδα εμπορευόμενη μεγάλες ποσότητες των πλεονασμάτων της σε αγροτικά προϊόντα.

Όλα αυτά έφεραν μεγάλες αλλαγές στην κατάσταση της αγροτιάς σε σύγκριση με την κατάστασή της υπό το αστοτσιφλικάδικο καθεστώς: το υλικό της επίπεδο έχει σημαντικά βελτιωθεί: οι αγροτικές εκτάσεις έχουν ενισχυθεί οικονομικά.

Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου της εργαζόμενης αγροτιάς, ως αποτέλεσμα της ορθής πολιτικής του λαϊκοδημοκρατικού καθεστώτος, είναι μια από τις μεγάλες επιτυχίες του συστήματός μας. Η εργαζόμενη αγροτιά έγινε δυνατό να είναι σε θέση να συμμετέχει σε έναν αυξανόμενο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη του κράτους και έτσι να συμβάλλει προς τη σταθερή ενίσχυση της συμμαχίας μεταξύ εργατικής τάξης και εργαζόμενης αγροτιάς.

Παρ’ όλα αυτά, από την αγροτιά δεν ζητήθηκε να συμβάλλει, σε αντιστοιχία με τις αυξημένες δυνατότητές της, στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη χώρα μας.

Αυτό οφείλεται στη δεξιά παρέκκλιση, η οποία έβλαψε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της εργαζόμενης αγροτιάς. Η παρέκκλιση από την κομματική γραμμή εκδηλώθηκε ιδιαίτερα στην χρηματοπιστωτική-δημοσιονομική σφαίρα, και στη σφαίρα των κρατικών προμηθειών και αγορών σιτηρών και των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ πόλης και χωριού. Έτσι:

Κατά την περίοδο 1949-51, πάνω από 1 εκ. αγροτικές ιδιοκτησίες αδικαιολόγητα απαλλάχτηκαν από την καταβολή αγροτικών φόρων. Οι αγροτικοί φόροι καθορίστηκαν στη βάση σημαντικά υποτιμημένων εισοδημάτων, ειδικά όπου αφορούσε στρώματα με ευμάρεια. Ο αριθμός των κουλάκικων νοικοκυριών τεχνητά μειώθηκε σε σχέση με τον πραγματικό. Είναι ευρέως γνωστό ότι στην ολομέλεια της 3-5 Μάρτη 1949, σύμφωνα με τα κατά προσέγγιση στατιστικά δεδομένα που είχαμε τότε στη διάθεσή μας, ο αριθμός των κουλάκικων νοικοκυριών υπολογίστηκε σε περίπου 150.000 (5,5% του συνόλου των αγροτικών νοικοκυριών). Παρότι, ήδη τότε στην ολομέλεια, το 6-10% ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα, ακολούθως-και σε αντίθεση με τη γραμμή της ολομέλειας αναφορικά με τον περιορισμό των καπιταλιστικών στοιχείων- όταν ορίστηκαν οι φόροι και τα ποσοστά παραδόσεων, με έναν απαράδεκτο τρόπο ο αριθμός των κουλάκικων  νοικοκυριών έπεσε στα 50-60.000 και, βάσει των στοιχείων του Υπουργείου οικονομικών που βασίστηκαν σε μη επαληθευμένα στοιχεία που απέστειλαν τα τμήματα Οικονομίας των λαϊκών συμβουλίων, η αναλογία των κουλάκικων νοικοκυριών που ορίστηκε έφτασε μόλις το 2,5%. Αυτή η τεχνητή μείωση του ποσοστού των κουλάκων ήταν εντελώς αδικαιολόγητη, πολλών δε μάλλον αφού κατά την περίοδο της μετάβασης από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, ενώ υπάρχει μια μάζα μικρών παραγωγών, ο καπιταλισμός αυθόρμητα γεννιέται στην επαρχία, μέρα τη μέρα και μαζικά.

Η μη μαρξιστική πολιτική εκδηλώθηκε επίσης: με τη μείωση, σε βάρος του κράτους, των φόρων σε σημαντικές ποσότητες αγαθών που διανέμονται στα χωριά: με τον ορισμό ακόμα μεγαλύτερων τιμών αγοράς για αγροτικά προϊόντα, ο οποίος συνέβαλε στην πρόκληση δυναναλογίας μεταξύ τιμών βιομηχανικών προϊόντων και αγροτικών προϊόντων: με μια λάθος πολιτική συμβολαίων για αγροτικά προϊόντα, η οποία συνίστατο στην αύξηση των τιμών και στην παροχή, πάνω και πέρα από την τιμή, σε ακόμα μεγαλύτερα προνόμια σε είδος, υπό τη μορφή βιομηχανικών αγαθών: και στη δυσαναλογία μεταξύ του μεγάλου όγκου βιομηχανικών αγαθών που διανέμονται στους συνεταιρισμούς στα χωριά και του αρκετά μικρότερου όγκου αγροτικών και διατροφικών προϊόντων που αγοράζονται από τους συνεταιρισμούς και τα κρατικά όργανα.

Όλα αυτά συνέβαλαν σε μια ελλιπή εκπλήρωση του πλάνου για τις κρατικές παραδόσεις και ειδικότερα, του πλάνου αγοράς, όλα αυτά έχουν δημιουργήσει σοβαρές δυσκολίες στην παροχή προμηθειών στους εργάτες, και έχει βοηθήσει τους κερδοσκόπους στις πόλεις και τους κουλάκους στα χωριά να πλουτίσουν σε βάρος της εργατικής τάξης και της εργαζόμενης αγροτιάς. Τα καπιταλιστικά στοιχεία μπόρεσαν να αποθησαυρίσουν μεγάλες ποσότητες αγαθών και μετρητών, κάτι που τους επέτρεψε να επιδείξουν αντίσταση στα οικονομικά μέτρα που πήρε του κράτος μας της λαϊκής δημοκρατίας.

Επωφελούμενα της έλλειψης σταθερότητας στο σωστό χειρισμό των μοχλών της φορολογίας, των παραδόσεων, των αγορών και στην πολιτική τιμών, τα καπιταλιστικά στοιχεία παρεμπόδισαν την ομαλή ανάπτυξη των συναλλαγών μεταξύ πόλης και χωριού, την παροχή διατροφικών αγροτικών προϊόντων στην εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους στις πόλεις, και αγροτικών πρώτων υλών στη σοσιαλιστική βιομηχανία: σταθερά αύξαναν τις τιμές στην ανοιχτή αγορά, υποβάλλοντας σε πίεση και τις τιμές στην οργανωμένη αγορά επίσης: συστηματικά δεν κατέβαλαν πληρωμές και δεν αποπλήρωναν δάνεια προς το κράτος. Αυτό εμπόδισε την εφαρμογή του πλάνου για τα καταναλωτικά αγαθά, ειδικά στη διατροφική βιομηχανία (κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, λίπους κλπ). Δεν κατέστη εφικτή η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων στο βαθμό που προέβλεπε το κόμμα και η κυβέρνηση.

Η εσφαλμένη πολιτική συνεχών παραχωρήσεων στα ευημερούντα στρώματα της αγροτιάς οδηγεί στην ενίσχυση των καπιταλιστικών στοιχείων. Η παρέκκλιση που εκδηλώθηκε στο κόμμα και στη δραστηριότητα του κράτους συνίσταται ακριβώς στο γεγονός ότι, αντί να ασκηθεί μια πολιτική ενίσχυσης της συμμαχίας της εργατικής τάξης και της εργαζόμενης αγροτιάς μέσα στον ακατάπαυστο αγώνα εναντίον των καπιταλιστικών στοιχείων της αγροτιάς και αντί για την διασφάλιση του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης σε αυτή τη συμμαχία, υπήρξε μια διολίσθηση στη μη μαρξιστική γραμμή της ευνόησης και της τόνωσης των καπιταλιστικών στοιχείων στα χωριά.Η συμμαχία- μας διδάσκει ο σ. Στάλιν- είναι απαραίτητη όχι για τη διατήρηση και τη διαιώνιση της ύπαρξης των τάξεων. Η συμμαχία είναι απαραίτητη για να φέρουμε πιο κοντά την αγροτιά στην εργατική τάξη, να την αναδιαπαιδαγωγήσουμε, να της μετασχηματίσουμε την ατομιστική της ψυχολογία, να αλλάξουμε την αγροτιά στο πνεύμα της συλλογικότητας και να προετοιμάσουμε έτσι την εξάλειψη, την κατάργηση των τάξεων στη βάση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Όποιος δεν κατανοεί ή δεν θέλει να αναγνωρίσει κάτι τέτοιοι, δεν είναι μαρξιστής, δεν είναι λενινστής, αλλά είναι ένας «αγροτιστής φιλόσοφος» που κοιτά πίσω και όχι μπροστά» (Ι.Στάλιν, Άπαντα, τ. 2, σ. 213, ρωσική έκδοση)

Η οπορτουνιστική δεξιά παρέκκλιση στο κόμμα μας συνίσταται στην υποτίμηση της ισχύος του εχθρού, της ισχύος του καπιταλισμού, του κινδύνου διείσδυσης των κουλάκων στα συνεταιριστικά αγροκτήματα, συνίσταται στον προσανατολισμό προς τα λεγόμενα «στοιχεία- κλειδιά» των χωριών, δηλαδή, προς τα ευημερούντα αγροτικά στρώματα, συνίσταται στη μη κατανόηση του μηχανισμού της ταξικής πάλης στις συνθήκες της περιόδου από τον καπιταλισμό προς το σοσιαλισμό. Οδηγεί σε παραχωρήσεις στα καπιταλιστικά στοιχεία στην πόλη και τα χωριά. Αυτή η πολιτική επηρεάζει επίσης το ρυθμό της σοσιαλιστικής εκβιομηχάνισης της χώρας.

Τέτοια πολιτική, σε βάρος των γενικών συμφερόντων του κράτους και της εθνικής οικονομίας, και πλήττοντας τα συμφέροντα του εργαζόμενου πληθυσμού στις πόλεις, ταυτόχρονα πλήττει τα  συμφέροντα του εργαζόμενου πληθυσμού στα χωριά. Η αγροτιά ενδιαφέρεται για φθηνά καταναλωτικά αγαθά, ενώ η αύξηση στις αγροτικές τιμές οδηγεί σε αύξηση επίσης στα βιομηχανικά καταναλωτικά αγαθά, οδηγεί σε επιδείνωση της προμήθειας των βιομηχανικών αγαθών στα χωριά. Η εργαζόμενη αγροτιά ενδιαφέρεται για ισχυρό λέι και για την δημιουργία των εισοδημάτων της σε ένα ισχυρό νόμισμα: αυτό απαιτεί την ανάπτυξη των συναλλαγών αγαθών μεταξύ πόλης και χωριού, τη συνειδητή εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το κράτος αναφορικά με τις παραδόσεις και την έγκαιρη είσπραξη των φόρων από το κράτος, καθώς έτσι η αγοραστική δύναμη του λέι ενισχύεται. Η εργαζόμενη αγροτιά ενδιαφέρεται ζωτικά για την ανάπτυξη της σοσιαλιστικής βιομηχανίας, καθώς η ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι η βάση για την ενίσχυση της οικονομίας συνολικά, η βάση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη χώρα και, επομένως, η βάση επίσης της αύξησης της ευημερίας της εργαζόμενης αγροτιάς.

Η ανακάλυψη και η ενδελεχής ανάλυση της δεξιάς παρέκκλισης εξοπλίζει το κόμμα στον αγώνα για την πλήρη εξάλειψη αυτής της παρέκκλισης και για τη συνεπή υλοποίηση της λενινιστικής- σταλινικής πολιτικής αναφορικά με το πρόβλημα της συμμαχίας μεταξύ εργατικής τάξης και εργαζόμενης αγροτιάς.

$(KGrHqF,!lME2EZ+Eyv8BNmkL7fwh!~~_3

  1. Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΚΡ θεωρεί πως ο σύντροφος Β. Λούκα φέρει μεγάλη ευθύνη για την παρέκκλιση από την κομματική γραμμή αναφορικά με το ζήτημα της συμμαχίας μεταξύ εργατικής τάξης και εργαζόμενης αγροτιάς.

Οι ρίζες αυτής της παρέκκλισης πρέπει να αναζητηθούν πίσω στην περίοδο που ακολούθησε τη νομισματική μεταρρύθμιση του 1947, όταν ο σύντροφος Λούκα υιοθέτησε τη θέση της αναθεώρησης της καθορισθείσας συσχέτισης μεταξύ μισθών- βιομηχαικών τιμών-αγροτικών τιμών.

Η μη μαρξιστική αντίληψη στο ζήτημα της συμμαχίας μεταξύ εργατικής τάξης και εργαζόμενης αγροτιάς, στο πρόβλημα των συναλλαγών μεταξύ πόλης και χωριού, και του ρόλου των συνεταιρισμών, εκτέθηκε από το σύντροφο Λούκα γραπτά, σε άρθρα και μπροσούρες, καθώς και σε ομιλίες του.

Χάνοντας την πολιτική του επαγρύπνηση, ο σύντροφος Λούκα παρέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών και την Κρατική Τράπεζα στα χέρια αντικομματικών και αντικρατικών στοιχείων που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στο κράτος και τους εργαζόμενους κατά την προετοιμασία και την υλοποίηση της νομισματικής μεταρρύθμισης. Αυτά τα στοιχεία επεδίωξαν να αντιπαραθέσουν το σύντροφο Λούκα στην ηγεσία του Κόμματος. Ο σύντροφος Λούκα, πράγματι, απομόνωσε εαυτόν απο την ηγεσία του κόμματος και απομόνωσε το Υπουργείο Οικονομικών από το κόμμα και την κυβέρνηση.

Από την αρχή, ο σύντροφος Λούκα πήρε θέση ενάντια στην αναγκαιότητα υλοποίησης της νομισματικής μεταρρύθμισης.

Καθ’ όλη την περίοδο προετοιμασίας και υλοποίησης της νομισματικής μεταρρύθμισης, ο σ. Λούκα δεν ενεπλάκη στη δουλειά που σχετιζόταν με τη μεταρρύθμιση στο βαθμό που απαιτείται από έναν ηγέτη του κόμματος και του κράτους ο οποίος κατέχει επίσης το αξίωμα του Υπουργού Οικονομικών. Ο σ. Λούκα άφησε στους αναπληρωτές του τα δικά του καθήκοντα που σχετίζονταν με τη νομισματική μεταρρύθμιση.

Η ηγεσία του κόμματος χρειάστηκε να κάνει παρατεταμένες προσπάθειες για να πείσει το σ. Λούκα για την αναγκαιότητα της νομισματικής μεταρρύθμισης. Και παρότι ο σ. Λούκα είχε υπογράψει, μαζί με τα άλλα μέλη της κομματικής ηγεσίας, την απόφαση της ΚΕ του ΕΚΡ σχετικά με την υλοποίηση της νομισματικής μεταρρύθμισης, και μέχρι και τις ημέρες όπου η ανταλλαγή των νομισμάτων λάμβανε χώρα, ο σ. Λούκα, σε αντίθεση με την άποψη της κομματικής ηγεσίας, προσπάθησε να αποδείξει ότι υπήρχε λιγότερο χρήμα στην επαρχία από ό,τι στις πόλεις, ότι το χρήμα που βρισκόταν σε κυκλοφορία ανέρχετο σε μικρότερη ποσότητα από όση εκτιμούσε η ηγεσία του κόμματος, κάτι που αποδεικνύει ότι ούτε σε εκείνη την περίοδο ήταν ο σ. Λούκα πλήρως σύμφωνος για την αναγκαιότητα διεξαγωγής της νομισματικής μεταρρύθμισης.

Την παραμονή της νομισματικής μεταρρύθμισης, οι υφυπουργοί Οικονομικών επιτάχυναν το ρυθμό των επιταγών και μείωσαν το ρυθμό των δαπανών, παραποιώντας τα στοιχεία για το κυκλοφορούν χρήμα- στοιχεία που προορίζονταν για την ηγεσία του κόμματος και την κυβέρνηση- και έβλαψαν σοβαρά τα συμφέροντα του κράτους.

Ακόμα και μετά την ανακάλυψη όλων αυτών από την ηγεσία του Κόμματος, ο σ. Λούκα συνέχιζε να υποστηρίζει την άποψή του και να υπερασπίζεται όσους είχαν πάρει τα παραπάνω μέτρα: έδειξε έτσι έλλειψη πνεύματος αυτοκριτικής και ανοχής στην κριτική. Ο σ. Λούκα άρχισε να κάνει πίσω μόνο όταν ήρθε αντιμέτωπος με αδιαμφισβήτητα στοιχεία και επιχειρήματα.

Παρότι η ηγεσία του κόμματος έκανε προσπάθειες να επαναφέρει το σ. Λούκα στην κομματική γραμμή για το ζήτημα της συμμαχίας μεταξύ εργατικής τάξης και εργαζόμενης αγροτιάς, ο σ. Λούκα διατήρησε τη θέση της υπεράσπισης της μη κομματικής γραμμής, προσπαθώντας να στρέψει τη συζήτηση προς μια κατεύθυνση χωρίς αρχές, να μεταφέρει σε άλλους την ευθύνη για τα λάθη που ο ίδιος διέπραξε.

Μόνο αφότου η Κεντρική Επιτροπή ξεσηκώθηκε ενάντια στη στάση του, αναγκάστηκε ο σ. Λούκα να αναγνωρίσει ότι είχε αφήσει το Υπουργείο Οικονομικών στα χέρια αντικομματικών και αντικρατικών στοιχείων στα οποία είχε πλήρη εμπιστοσύνη, καθώς και ότι έφερε το κύριο βάρος της ενοχής για την εισαγωγή μιας μη μαρξιστικής πολιτικής.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΚΡ έλαβε υπόψη τη δήλωση του σ. Λούκα αναφορικά με το ότι θεώρησε βοήθεια την κριτική που του άσκησε η Κεντρική Επιτροπή και ότι δεσμεύεται να εργαστεί με ζήλο και αφοσίωση για την εφαρμογή της κομματικής γραμμής.

$(KGrHqMOKooE10C2DDPjBNgotiipvw~~_3

  1. Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της νομισματικής μεταρρύθμισης είχαν λάβει χώρα, η Κεντρική Επιτροπή του ΕΚΡ εκτίμησε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της μεταρρύθμισης- μια περίοδο που δίηρκεσε περίπου 6 μήνες- εκδηλώθηκε αντίσταση από στοιχεία εχθρικά προς τη μεταρρύθμιση.

Ο Α. Vijoli, υφυπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος της Κρατικής Τράπεζας, έδωσε παράνομα εντολή σε βάρος του κράτους να διατηρηθούν ανοιχτά τα υποκαταστήματα της Τράπεζας σε όλη τη χώρα το Σάββατο και την Κυριακή 29 και 30 Σεπτέμβρη 1951, προκειμένου να εισπραχθούν καταθέσεις από επιχειρήσεις και από οικονομικούς και δημόσιους οργανισμούς. Αυτό έγινε με σκοπό την εξαπάντηση του κόμματος και της κυβέρνησης, την υπεράσπιση της θέσης ότι η ποσότητα του κυκλοφορούντος χρήματος ήταν εξαιρετικά λιγότερη από όση πίστευε η κομματική ηγεσία, και την υπόσκαψη των μέτρων που όρισε το κόμμα αναφορικά με τη νομισματική μεταρρύθμιση.

Αυτή η αντικρατική δράση προκάλεσε ένα κύμα εχθρικών φημών σε όλη τη χώρα, οι οποίες προκάλεσαν ζημιά στον εργαζόμενο πληθυσμό στην πόλη και το χωριό και βοήθησαν τα καπιταλιστικά στοιχεία στην πόλη και το χωριό να αποφύγουν τις επιπτώσεις της νομισματικής μεταρρύθμισης όσον αφορά το τμήμα των ποσών που κατείχαν.

Αντί να ενισχύσει τότε τους κρατικούς νόμους εναντίον των κουλάκων, εναντίον άλλων καπιταλιστικών στοιχείων και εναντίον όλων όσων παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία, ο Al.Iacob, υφυπουργός Οικονομικών, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει, επιτάχυνε το ρυθμό της είσπραξης των φόρων και των εκρεμμουσών οφειλών κάθε είδος σε παλιό λέι ακριβώς το μήνα Δεκέμβρη, δηλαδή, στις παραμονές της μεταρρύθισης, προκαλώντας έτσι μεγάλες απώλειες στο κράτος.

Οι A.Vijoli και Al. Iacob δεν υλοποίησαν επακριβώς την οδηγία αναφορικά με την καταβολή των μισθών στο πρώτο μισό του Γενάρη του 1952 στις 17-22 Γενάρη, μια οδηγία που είχε δοθεί από την κυβέρνηση προς όφελος των εργατών των εργοστασίων και των γραφείων ώστε να τους επιτρέψει να κάνουν τα ψώνια τους πριν τα καταστήματα κλείσουν και τεθεί σε ισχύ η νομισματική μεταρρύθμιση. Καθώς αυτές οι οδηγίες δεν εκτελέστηκαν, πολλοί εργάτες παρέλαβαν τους μισθούς τους μόλις την παραμονή της νομισματικής μεταρρύθμισης, σε ημέραες που τα καταστήματα ήταν κλειστά, κάτι που συνιστούσε άλλο ένα πλήγμα σε βάρος των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Πριν από τη νομισματική μεταρρύθμιση, η διοίκηση της Κρατικής Τράπεζας αδικαιολόγητα περιόρισε τις κρατικές δαπάνες για συγκεκριμένες οικονομικές ανάγκες (μεταφορές, κατασκευές), ενώ αφότου πραγματοποιήθηκε η νομισματική μεταρρύθμιση, η διοίκηση της Κρατικής Τράπεζας επέτρεψε μια αδικαιολόγητη αύξηση στις κρατικές δαπάνες.

Η διοίκηση της Κρατικής Τράπεζας πήγε ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης και του κόμματος αναφορικά με τη νομισματική μεταρρύθμιση σε σχέση με τον υπολογισμό των λογιστικών των σοσιαλιστικών επιχειρήσεων, βλάπτοντας έτσι τα συμφέροντά τους.

Παραβιάζοντας τις πρόνοιες της απόφασης της κυβέρνησης και του κόμματος αναφορικά με τη νομισματική μεταρρύθμιση, ο Al. Iacob έδωσε την οδηγία οι απολαβές των εργαζομένων που προέκυπταν από την εργασία τους στο δεύτερο μισό του Γενάρη, να υπολογιστούν στην αναλογία 1:200 αντί για 1: 20- μια οδηγία η οποία αποτέλεσε ένα σοβαρό πλήγμα στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και η οποία ανακλήθηκε μόνο μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης.

Μετά τη νομισματική μεταρρύθμιση, στοιχεία εντός του Υπουργείου Οικονομικών και της Κρατικής Τράπεζας συνέχιζαν να υπονομεύουν τις αποφάσεις του κόμματος και της κυβέρνησης.

Σοβαρές αδυναμίες υπήρξαν στη δραστηριότητα του Υπουργείου Εμπορίου και της Centrocoop (Εθνική Ένωση Καταναλωτικών Συνεταιρισμών) που, παρά τις οδηγίες της ηγεσίας του κόμματος και της κυβέρνησης, δεν έλαβαν τα σχεδιασμένα μέτρα για να αποτρέψουν τα κερδοσκοπικά στοιχεία να αποθησαυρίσουν αγαθά κατά την περίοδο πριν τη νομισματική μεταρρύθμιση. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, σε λιγότερο από πέντε ημέρες, σημαντικές ποσότητες αγαθών πουλήθηκαν, περνώντας κυρίως στα χέρια των πλούσιων στοιχείων στις πόλεις και τα χωριά.

Μετά τη μεταρρύθμιση, το Υπουργείο Εμπορίου και η Centrocoop διέπραξε πλήθος λαθών αναφορικά με την υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας και της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας για τις νέες τιμές των εμπορευμάτων.

Επιπροσθέτως, εξαιτίας των αδυναμιών στη δουλειά των Εκτελεστικών Επιτροπών των Λαϊκών Συμβουλίων, των αρμόδιων για τις κρατικές παραδόσεις οργάνων και των συνεταιρισμών, οι αποφάσεις για τις παραδόσεις και τις αγορές δεν υλοποιήθηκαν με συνέπεια, και το πλάνο για τις παραδόσεις και τις αγορές δεν εφαρμόζεται στην ολότητά του.

Η συλλογή φόρων που επιβάλλονται στα εισοδήματα του πληθυσμού, ειδικά των αγροτικών φόρων και των φόρων στα εισοδήματα των ιδιωτών, δεν προχωρά με τον καθορισμένο ρυθμό.

  1. Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας θεωρεί ως μεγάλη αδυναμία της το γεγονός ότι άργησε να ανακαλύψει τη δεξιά παρέκκλιση στο ζήτημα της συμμαχίας μεταξύ εργατικής τάξης και εργαζόμενης αγροτιάς, και ότι δεν ήλεγξε τη δραστηριότητα του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας.

Κατά την περίοδο της προετοιμασίας της νομισματικής μεταρρύθμισης και αφότου υλοποιήθηκε η μεταρρύθμιση, η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας, διαλύοντας την αντιπολίτευση εχθρικών προς την κομματική γραμμή στοιχείων, έλαβε σειρά μέτρων για την εξάλειψη της παρέκκλισης.

Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας θεωρεί πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εδραίωση και την περαιτέρω ενίσχυση των μεγάλων επιτυχιών της νομισματικής μεταρρύθμισης.

Το Κόμμα μας είναι σε θέση με αποφασιστικότητα να εξαλείψει τις παρεκκλίσεις, να διορθώσει τα λάθη και τις ελλείψεςι στη δουλειά του και με συνέπεια να εφαρμόσει τη λενινιστική-σταλινική πολιτική αναφορικά με τη συμμαχία μεταξύ εργατικής τάξης και εργαζόμενης αγροτιάς.

Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας αποφάσισε να λάβει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για μια σταθερή αύξηση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής: για την αύξηση της εμπορεύσιμης παραγωγής της γεωργίας: για την εφαρμογή του πλάνου για τις κρατικές παραδόσεις και για τις αγορές: για τη βελτίωση των συναλλαγών αγαθών μεταξύ πόλης και χωριού: για μια κανονιστική παρέμβαση από την πλευρά του κράτους- με οικονομικά μέσα- προκειμένου να καταπολεμηθούν κερδοσκοπικές τάσεις στην ανοιχτή αγορά: για τη βελτίωση της δουλειάς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ενδυνάμωση της πειθαρχίας σε αυτό: για την εφαρμογή ενός αυστηρού συστήματος στις καταθέσεις: για τη βελτίωση της δουλειάς στη σφαίρα των καταγραφών και των στατιστικών: για τη δημιουργία σημαντικών κρατικών αποθεματικών για την ενίσχυση της κρατικής πειθαρχίας.

  1. Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας θεωρεί πως η σταθερή καθοδήγηση και έλεγχος ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελεί κεντρικό καθήκον του κόμματος και της ηγεσίας του.

Η δραστηριότητα του Υπουργείου Οικονομικών και της Κρατικής Τράπεζας θα πρέπει να αναδιοργανωθούν. Προς τούτο θα ξεκινήσει έλεγχος στο έργο του Υπουργείου Οικονομικών και της Κρατικής Τράπεζας καθώς και των στελεχών τους.

Έλεγχος θα ξεκινήσει στη δραστηριότητα των κομματικών οργανώσεων του Υπουργείου Οικονομικών και της Κρατικής Τράπεζας, ενώ θα ληφθούν μέτρα για την ενδυνάμωση της ηγεσίας τους. Θα οριστεί κομματικός οργανωτής της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας στην Κρατική Τράπεζα.

Είναι καθήκον των επιτροπών επαρχιών, περιφερειών και πόλεων να επιδείξουν έντονο ενδιαφέρον για τις κομματικές και μαζικές οργανώσεις που δρουν στα τοπικά χρηματοπιστωτικά όργανα και στα υποκαταστήματα της Κρατικής Τράπεζας, προκειμένου να διασφαλίσουν την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

$(KGrHqR,!hIE1f)K+wOsBNmkT!ED1!~~_3

  1. Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας θεωρεί ότι η εφαρμογή των καθηκόντων που τίθεται από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας για τη νομισματική μεταρρύθμιση της 26ης Γενάρη 1952, και από την απόγαση της κυβέρνησης και του κόμματος της 7ης Μάρτη 1952, αναφορικά με την εδραίωση των επιτυχιών της νομισματικής μεταρρύθμισης, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο ολόκληρης της δραστηριότητας των κομματικών οργανώσεων.

Η νομισματική μεταρρύθμιση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την εξάλειψη των συνεπειών της παρέκκλισης από την κομματική γραμμή στην χρηματοπιστωτική-οικονομική σφαίρα. Ωστόσο, προκειμένου να εξαλειφθεί πλήρως η δεξιά παρέκκλιση, οι κομματικές οργανώσεις πρέπει να διεξάγουν έναν αποφασιστικό αγώνα εναντίον όλων των εκδηλώσεων αυτής της παρέκκλισης.

Πλήθος ηγεσιών κομματικών οργανώσεων βάσης σε χωριά και επαρχιακά Λαϊκά Συμβούλια φέρουν ευθύνη για την τεχνητή μείωση του αριθμού των κουλάκων, την αποτυχία καταπολέμησης των οπορτουνιστικών, συμφιλιωτικών εκδηλώσεων έναντι των κουλάκων, την ακατάλληλη μεταχείριση του εργαλείου της φορολόγησης και των παραδόσεων στο κράτος. Πλήθος επιτροπών περιφέρειας και επαρχίας του κόμματος και περιφερειακών και επαρχιακών Λαϊκών Συμβουλίων δεν επέδειξε μόνιμο ενδιαφέρον για τα προβλήματα των παραδόσεων, της φορολόγησης και των συναλλαγών μεταξύ πόλης και χωριού, δεν επαγρυπνούσε για τη σταθερή εφαρμογή της πολιτικής περιορισμού των καπιταλιστικών στοιχείων. Πολλά κομματικά όργανα και οργανώσεις ήταν ανεπαρκώς απασχολημένα με την πολιτική ηγεσία και καθοδήγηση των συνεταιρισμών, δεν έδιναν κατάλληλη βοήθεια για την εκκαθάριση των οργάνων των συνεταιρισμών από καπιταλιστικά, μη τίμια στοιχεία, για την εκκαθάριση του δημοσιονομικού μηχανισμού από μη έντιμα στοιχεία τα οποία δεν ήταν προσηλωμένα στη λαϊκοδημοκρατική εξουσία.

Οι κομματικές οργανώσεις πρέπει να εμπλακούν σε μια μόνιμη διαπαιδαγωγητική δραστηριότητα στα κομματικά μέλη ώστε να εξασφαλίσουν τον πρωτοπόρο ρόλο των κομμουνιστών σε όλες τις δράσεις που εγκαινιάζει το κόμμα. Οι κομματικές οργανώσεις πρέπει εμφατικά να χρησιμοποιούν την κριτική και την αυτοκριτική ως ένα αξιόπιστο όπλο για την ενίσχυση της κομματικής δραστηριότητας. Στα κομματικά μέλη με χαμηλό πολιτικό επίπεδο πρέπει να εξηγείται η κομματική γραμμή. Οι κομματικές οργανώσεις βάσης πρέπει να συζητούν στις συνεδριάσεις τους τη θέση στο κόμμα όσων η στάση, παρά το διαπαιδαγωγητικό και επεξηγηματικό έργο, παραμένει αντίθετη στη γραμμή και τις οδηγίες του κόμματος και πρέπει αντίστοιχα να εφαρμόζουν καταστατικά μέτρα.

Οι κομματικές οργανώσεις πρέπει να καταπολεμήσουν και να εξαλείψουν με την πιο μεγάλη αποφασιστικότητα οποιαδήποτε εκδήλωση συμφιλιωτικής στάσης έναντι των εχθρών της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Σύντροφοι,

Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας καλεί όλες τις κομματικές οργανώσεις, όλα τα μέλη του κόμματος να εργαστούν με αυταπάρνηση για την εφαρμογή της κομματικής γραμμής, να εξαλείψουν τις παρεκκλίσεις και τα λάθη που διαπράτονται, να ενδυναμώσουν οικονομικά τη χώρα μας στο δρόμο προς το σοσιαλισμό.

Στη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, στη σοσιαλιστική άμιλλα, στην τήρηση της εργασιακής πειθαρχίας καθώς και της κρατικής πειθαρχίας, στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το κράτος- καταβολή φόρων, εκπλήρωση των δεσμεύσεων για παράδοση ποσοτήτων προϊόντων κλπ- τα μέλη του κόμματος πρέπει πάντοτε να είναι μπροστάρηδες, να κινητοποιούν τις μάζες των εργαζομένων με το προσωπικό τους παράδειγμα. Μέσω των προσπαθειών των εργαζομένων, υπό την ηγεσία του αγαπητού μας κόμματος που είναι στενά συσπειρωμένη στην Κεντρική της Επιτροπή με επικεφαλής το σ. Γκεοργκίου Ντεζ, και καθοδηγούμενοι από τα λαμπρά διδάγματα των Λένιν και Στάλιν, θα διασφαλίσουμε τη σταθερή ενίσχυση του λέι, την εδραίωση της πλήρους επιτυχίας της νομισματικής μεταρρύθμισης, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, μια συνεχή αύξηση στον όγκο των αγαθών, τις προμήθειες στον εργαζόμενο πληθυσμό σε ενιαίες τιμές και χωρίς οποιοδήποτε δελτίο, την ανάπτυξη και την άνθιση ολόκληρης της εθνικής οικονομίας και τη σταθερή ενδυνάμωση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας.

Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας

———

Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας

26-27 Μάη 1952

Στις 26 και 27 Μαη 1952, διεξήχθη μια ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας υπό την προεδρία του συντρόφου Γκεόργκε Γκεοργκίου Ντεζ.

Συζητώντας τις εκθέσεις που υπέβαλλαν οι κομματικές επιτροπές που διερεύνησαν τις σοβαρές παρεκκλίσεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις συναλλαγές των αγαθών, η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας εκτίμησε ότι:

  1. Ο Βασίλε Λούκα, χάνοντας το ταξικό του κριτήριο, αποσπάστηκε από το κόμμα και την εργατική τάξη, πλαισίωσε τον εαυτό του από εχθρικά στοιχεία, ξεσηκώθηκε ενάντια στη γενική γραμμή του κόμματος, και εφάρμοσε τη δική του δεξιά οπορτουνιστική γραμμή της κινητροδότησης καπιταλιστικών στοιχείων στην πόλη και το χωριό, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο κράτος και δημιουργώντας δυσκολίες στην προμήθευση των εργαζομένων με αγαθά.

  2. Ο σ. Τεοχάρι Γκεοργκέσκου εκδήλωσε μια συμφιλιωτική στάση έναντι της δεξιάς παρέκκλισης του Βασίλε Λούκα, προσπαθώντας να αποκρύψει τα δικά του δεξιά λάθη, την έλλειψη μαχητικότητας έναντι του ταξικού εχθρού, και την απώλεια επαναστατικής επαγρύπνησης.

Αναφορικά με τους προαναφερθέντες, Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας ομόφωνα αποφάσισε:

Να αποβάλει το Βασιλε Λούκα από την Κεντρική Επιτροπή και να υποβάλει την υπόθεσή του στην Κομματική Επιτροπή Ελέγχου.

Να απομακρύνει τον Τεοχάρι Γκεοργκέσκου από τη Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας, από το Πολιτικό Γραφείο και το Οργανωτικό Γραφείο, και να του αναθέσει δουλειά σε κατώτερο επίπεδο.

Προχωρώντας στην επανεκλογή του Πολιτικού Γραφείου, του Οργανωτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής, η ολομέλεια ομόφωνα εξέλεξε τους παρακάτω συντρόφους:

Στο Πολιτικό Γραφείο:

1. Γκεόργκε Γκεοργκίου- Ντεζ
2. Alexandru Moghioroş
3. Iosif Chişinevschi
4. Miron Constantinescu
5. Gheorghe Apostol
6. Chivu Stoica
7. Emil Bodnăraş
8. Petre Borillă
9. Constantin Pârvulescu

Αναπληρωματικά Μέλη:

Iosif Rangheţ
Dumitru Coliu

Στο Οργανωτικό Γραφείο:

1. Alexandru Moghioroş
2. Gheorghe Apostol
3. Petre Borillă
4. Chivu Stoica
5. Άνα Πάουκερ
6. Gheorghe Stoica
7. Leonte Răutu
8. Gheorghe Florescu
9. Sorin Toma
10. Liuba Chişinevschi
11. Νικολάε Τσαουσέσκου

Στη Γραμματεία:

1. Γκεόργκε Γκεοργκίου-Ντεζ
2. Iosif Chişinevschi
3. Alexandru Moghioroş
4. Miron Constantinescu
5. Gheorghe Apostol

Η Ολομέλεια επίσης αποφάσισε να προσλάβει στην Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας τα παρακάτω αναπληρωματικά μέλη:

Gheorghe Stoica
Ghizela Vass
Νικολάε Τσαουσέσκου

Στην τελική ομιλία του που συνόψιζε το έργο της ολομέλειας, ο σ. Γκ. Γκεοργκίου- Ντεζ, Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας, επεσήμανε ότι οι συζητήσεις και οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την Κεντρική Επιτροπή απέδειξαν την ακλόνητη ενότητα του κόμματος και της ηγεσίας του και της αποφασιστικότητάς του στον αγώνα για την εξουδετέρωση του οπορτουνισμού και των συμφιλιωτικών στάσεων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: