Συνομιλίες Στάλιν- Τσου Εν Λάι: α’ μέρος (20/08/1952)

Η αφήγηση της ιστορίας των σχέσεων ΕΣΣΔ επί Στάλιν και ΛΔ Κίνας (αλλά και του κινέζικου αντάρτικου προηγουμένως) έχει υποστεί τροποποιήσεις από πολιτικές σκοπιμότητες κατά τις διάφορες περιόδους που ακολούθησαν το 20ό συνέδριο: πρώτον, από τους δυτικούς, που ενδιαφέρονται πολύ να αναδείξουν ένα ..“ιμπεριαλιστικό” προσωπείο της ΕΣΣΔ, που “μηχανικά ήθελε να επιβάλλει το μοντέλο ανάπτυξής της στις άλλες ΛΔ” μπλα μπλα μπλα. Δεύτερον, από τους μπρεζνιεφικούς που ήθελαν να ακυρώσουν το μεγάλο ατού του διεθνούς μ-λ κινήματος, ότι αποτελούσε αυτό και όχι η υπό ρεβιζιονιστικό έλεγχο ΕΣΣΔ και οι ρεβιζιονιστικές πια ΛΔ την πραγματική συνέχεια του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος της νικηφόρας τριτοδιεθνιστικής περιόδου. Τρίτον, από τους διάφορους “μαοϊκούς” δυτικούς διανοούμενους και μικροαστούς, που από μια οπορτουνιστική διάθεση να διαχωριστούν από την τριτοδιεθνιστική περίοδο, υιοθετούν κατά βάση τη δυτική επιχειρηματολογία. Τέταρτον, από το ίδιο το κινέζικο κομμουνιστικό κόμμα που θεμιτά πίστευε κατά τα πέντε πρώτα χρόνια που ακολούθησαν το 20ό συνέδριο πως είναι δυνατό να βρεθεί μια κοινή γλώσσα με το Χρουσώφ και να μην επισημοποιηθεί η ρήξη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. [Σημείωση: Μια τέτοια τροποποίηση της ιστορίας για την θεμιτή άμβλυνση των αντιθέσεων είχε προσφάτως τότε επαναληφθεί με την ομάδα Τίτο. Ενώ μέχρι το 1953 π.χ. γινόταν λόγος για “συμμορία Τίτο”, “Ιούδα Τίτο” κλπ, γύρω στο 1955 είχαν αρχίσει οι διορθωτικές διατυπώσεις από πλευράς κομμουνιστικού κινήματος (π.χ. από το ΚΚΕ που δικαιολογημένα είχε προσάψει πολλά στον Τίτο για την αποστασία του και το σωβινισμό του, γινόταν λόγος το 1955 για “προσωρινή απόσπαση της Γιουγκοσλαβίας από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο”).]

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, έχουν παρέλθει ιστορικά οι λόγοι αυτοί για τους οποίους οι σχέσεις ΕΣΣΔ επί Στάλιν και ΛΔ Κίνας έπρεπε να ερμηνεύονται βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων της στιγμής και θα πρέπει να αποτυπωθούν ως έχουν. Με βάση έγγραφα που έρχονται στη δημοσιότητα και δεν είναι εύκολη η αμφισβήτησή τους, αφού προέρχονται από όσους αποδείκνυαν επί χρόνια το αντίθετο, διαφαίνεται ότι από πλευράς ΕΣΣΔ δεν υπήρχε η διάθεση όχι μόνο για υπαγόρευση μοντέλων ή για προσπάθεια η Κίνα να μετατραπεί σε εξάρτημα της ΕΣΣΔ, αλλά μόνο απλόχερη βοήθεια δινόταν προκειμένου η Κίνα “να σταθεί από μόνη της ισχυρή στα πόδια της”, όπως έλεγε ο Στάλιν.

Μετά τη μετάφραση των Συνομιλιών Στάλιν- Μαο (Δεκέμβρης 1949-Φλεβάρης 1950), παρατίθεται παρακάτω η μετάφραση της πρώτης συνάντησης Στάλιν-Τσου Εν Λάι που έγινε τον Αύγουστο-Σεπτέμβρη 1952, δηλαδή, μεσούντος του πολέμου στην Κορέα, και λίγο πριν τη σύγκληση του 19ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ (μπ.). Στην πρώτη συνάντηση δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα των προοπτικών του πολέμου στην Κορέα, στην έμφαση από το Στάλιν η Κίνα να αποκτήσει τα δικά της τεχνικά στελέχη και τη σημασία της απόκτησης της γνώσης μέσα στα εργοστάσια, καθώς και στην έμφαση από το Στάλιν η Κίνα να αποκτήσει τη δική της αυτόνομη βιομηχανία (και στους τρόπους απόκτησής της).

Θα ακολουθήσουν οι μεταφράσεις της δεύτερης συνάντησης (3 Σεπτέμβρη 1952) και της τρίτης συνάντησης (19 Σεπτέμβρη 1952).

19520817 zhou en lai speech moscow 1255681527750

Ο Τσου Εν Λάι απευθύνει χαιρετισμό κατά την άφιξή του στη Μόσχα στις 17 Αυγούστου 1952. Δίπλα του ο Μολότοφ (πηγή)

Συνομιλίες Στάλιν -Τσου Εν Λάι (20/08/1952)

Ταξινόμηση: “όχι απόρρητο”

Πρακτικά συζήτησης μεταξύ των σ.σ. Ι.Β.Στάλιν και του Τσου Εν Λάι

20 Αυγούστου 1952

Παρόντες:

Από τη σοβιετική πλευρά:

οι σ. Μολότοφ, Βισίνσκι, Φεντορένκο.

Από την κινεζική πλευρά:

οι σύντροφοι [αναπληρωτής πρωθυπουργός] Τσεν Γιουν, Λι Φου Τσουν, [πρέσβης της ΛΔΚ στην ΕΣΣΔ] Ζανγκ Γουεν Τιαν, [αναπληρωτής αρχηγός γενικου επιτελείου στρατού] Σου Γιου

μεταφράστηκε από τους σ. Φεντορένκο και Σι Ζε

Ο Τσου Εν Λάι στέλνει χαιρετισμούς στο σ. Στάλιν από το Μαο Τσε Τουνγκ και ρωτά για την υγεία του σ. Στάλιν.

Ο Στάλιν ευχαριστεί τον Τσου Εν Λάι και ρωτά για την υγεία του Μαο Τσε Τουνγκ.

Ο Τσου Εν Λάι ενημερώνει ότι ο Μαο Τσε Τουνγκ νιώθει καλά στην υγεία του τα τελευταία δύο χρόνια (σ.parapoda: από τη συνάντηση που είχε ο Στάλιν με το Μάο Δεκέμβρη 1949-Φλεβάρη 1950). Κάνει λόγο για το τρομερό ενδιαφέρον που υπάρχει στην Κίνα για το επερχόμενο [σ.σ.τον Οκτώβρη του 1952] 19ο συνέδριο του ΠΚΚ(μπ.)

Ο Στάλιν σημειώνει ότι δεν έχει υπάρξει σύγκλησή του για πολύ καιρό, ότι το 1939 ήταν μόλις 1,5 εκατομμύριο τα μέλη του κόμματος, ενώ τώρα είναι γύρω στα 6 εκατομμύρια: ακόμα και αν έχουμε μειώσει την εισροή νέων μελών στο κόμμα, το κόμμα εξακολουθεί να μεγαλώνει. Ρωτά για το ταξίδι της αντιπροσωπείας.

Ο Τσου Εν Λάι εκφράζει τις ευχαριστίες του για την προσοχή και απαντά ότι το ταξίδι πήγε αρκετά καλά και ότι η αντιπροσωπεία ταξίδεψε με πλήρη άνεση. Εξ ονόματος του Μαο Τσε Τουνγκ, ευχαριστεί το σ. Στάλιν, την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του και τη Σοβιετική κυβέρνηση για την τεράστια βοήθεια τόσο στην ανάπτυξη της εθνικής κινεζικής οικονομίας όσο και στον αγώνα ενάντια στους εχθρούς της.

Στάλιν. Δεν υπάρχει λόγος να ευχαριστείτε. Αυτό είναι καθήκον μας. Δεν θα μας βοηθούσαν και οι κινέζοι σύντροφοι αν εμείς βρισκόμασταν στην ίδια θέση;

Ο Τσου Εν Λάι συμφωνεί πως αυτό είναι αλήθεια, προσθέτοντας πως παρότι η βοήθεια θα πρέπει να δίνεται, η ευγνωμοσύνη, θα πρέπει επίσης να εκφράζεται.

Στάλιν. Θα πρέπει κι εμείς επίσης να ευχαριστήσουμε τον κινέζικο λαό γιατί συνεχίζει το σωστό αγώνα. Η Κίνα επίσης μας βοηθά, παραδίδοντάς μας καουτσούκ. Έτσι, θα πρέπει κι εμείς να ευχαριστήσουμε την Κίνα.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι, δυστυχώς, η βοήθεια της Κίνας προς τη Σοβιετική Ένωση είναι ανεπαρκής.

Στάλιν. Ήρθατε στην εξουσία πολύ αργά. Αργήσατε για πάνω από 30 χρόνια.

Ο Τσου Εν Λάι ζητά την άδεια να θέσει το λόγο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας. Αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Μαο Τσε Τουνγκ το οποίο περιέχει τις επιθυμίες της κινεζικής κυβέρνησης. Αναφέρει τρία ζητήματα προς συζήτηση. Πρώτο ζήτημα: η κατάσταση στην Κορέα. Δεύτερο: η εσωτερική κατάσταση εντός της ΛΔ Κίνας κατά τα τρία τελευταία χρόνια και το πενταετές πλάνο οικονομικής ανάπτυξης. Σημειώνει ότι μια γραπτή έκθεση για αυτό συντάσσεται. Η κινεζική αντιπροσωπεία θα ήθελε να αναφερθεί στο ζήτημα αυτό αφότου παρουσιαστεί η έκθεση. Τρίτο ζήτημα: η επέκταση της συμφωνίας για το Πορτ Άρθουρ.

O Στάλιν σημειώνει ότι η πρωτοβουλία για την επέκταση της κοινής χρήσης της ναυτικής βάσης στο Πορτ Άρθουρ πρέπει να έρθει από την Κίνα. Εμείς είμαστε φιλοξενούμενοι εκεί, και οι φιλοξενούμενοι δεν θέτουν τέτοια ερωτήματα.

Ο Τσου Εν Λάι συμφωνεί με το σ. Στάλιν και προσφέρει την ανταλλαγή διπλωματικών νοτών. Η κινεζική κυβέρνηση θα απευθυνθεί στη σοβιετική κυβέρνηση με το αναγκαίο ερώτημα.

Το επόμενο ζήτημα αφορά στην κατασκευή σιδηροδρόμου από το Ουλάν Μπατόρ (σ.parapoda: πρωτεύουσα της Μογγολίας) ως τα σινομογγολικά σύνορα.

Ο Στάλιν ρωτά αν η Κίνα ενδιαφέρεται για έναν τέτοιο σιδηρόδρομο.

Ο Τσου Εν Λάι σημειώνει ότι ένας σιδηρόδρομος στην επαρχία Ξινγιάνγκ θα ήταν μεγαλύτερης σημασίας. Όμως αυτό θα ήταν ένα σύνθετο και δύσκολο κατασκευαστικό έργο. Η κινεζική κυβέρνηση προτίθεται πρώτα να φτιάξει ένα σιδηρόδρομο προς τη Μογγολία, ο οποιος έπειτα θα μπορούσε να συνδεθεί με τη Σοβιετική Ένωση. Το μήκος αυτού του σιδηροδροόμου επί κινεζικού εδάφους θα ήταν περίπου 350 χλμ. Ο σιδηρόδρομος αυτός προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνη του 1955. Ένας τέτοιος σιδηρόδρομος θα εξυπηρετούσε τα κινεζικά συμφέροντα, καθώς ανοίγει ένα μέσο απευθείας σιδηροδρομικής επικοινωνίας με τη Σοβιετική Ένωση και διευκολύνη την παραλαβή βιομηχανικού εξοπλισμού από την ΕΣΣΔ προς την Κίνα και την εξαγωγή κινεζικών αγαθών προς τη Σοβιετική Ένωση.

Ο Στάλιν απαντά ότι ένας σιδηρόδρομος στην Ξινγιάνγκ είναι πολύ σημαντικός μακροπρόθεσμα, και ότι θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την Κίνα να κατασκευάσει αυτό το σιδηρόδρομο. Όμως είναι πράγματι ένα μακροχρόνιο σχέδιο. Αν οι κινέζοι σύντροφοι ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν ένα σιδηρόδρομο κατά μήκος της Μογγολίας, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην κατασκευή του εντός Μογγολικού εδάφους. Αυτό θα ήταν γρηγορότερο. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να ξεχαστεί ο σιδηρόδρομος στην Ξινγιάνγκ, καθώς αυτός θα ήταν ένας πολύ σημαντικός σιδηρόδρομος ο οποίος θα περνούσε μέσα από περιοχές πλούσιες σε πετρέλαιο. Θα πρέπει α υπάρχει πετρέλαιο εκεί. Η Μογγολία δεν έχει πολύ.

Ο Τσου Εν Λάι σημειώνει ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στην περιφέρια Πιντιτσιουάν και ότι θα καταστεί το κέντρο της βιομηχανίας χάλυβα και των σιδηροδρόμων. Ακριβώς αυτή την περίοδο εκπονείται ένα πλάνο για την κατασκευή του σιδηροδρόμου στην Ξινγιάνγκ. Εντός του πρώτου πενταετούς πλάνου θα κατασκευαστεί ένας σιδηρόδρομος από το Λανζού στο Χαμί. Στο 2ο πενταετές πλάνο θα κατασκευαστεί ένας σιδηρόδρομος από το Χαμί ως τα σύνορα με την ΕΣΣΔ.

Ο Στάλιν εγκρίνει αυτό και επαναλαμβάνει τη σημασία του σιδηροδρόμου στην Ξινγιάνγκ επικαλούμενος την προοπτική εξόρυξης πετρελαίου.

Ο Τσου Εν Λάι επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου κατά μήκος της γραμμής. Προχωρά στο θέμα της συμφωνίας για τα δέντρα καουτσούκ.

Ο Στάλιν σημειώνει ότι αυτό το ζήτημα έχει λίγο πολύ αποφασιστεί.

Ο Τσου Εν Λάι συμφωνεί και προχωρά στο ζήτημα του 5ετούς πλάνου για την οικονομική ανάπτυξη της ΛΔΚ. Λέει ότι συντάσσεται μια γραπτή έκθεση επί του θέματος και ότι, μόλις αυτή ολοκληρωθεί θα ήθελε να συναντήσει το σ.Στάλιν και προσωπικά να μελετήσουν την έκθεση μαζί.

Ο Στάλιν συμφωνεί.

Ο Τσου Εν Λάι ζητά βοήθεια για τις εργασίες γεωλογικής εξερεύνησης.

Ο Στάλιν υπόσχεται μια τέτοια βοήθεια.

19510618 1101510618_400

Το εξώφυλλο του περιοδικού TIME στις 18/06/1951 (πηγή)

Ο Τσου Εν Λάι προχωρά στο ζήτημα των σχεδίων για κατασκευή διαφόρων βιομηχανικών επιχειρήσεων στην Κίνα. Λέει ότι σχεδιάζεται να κατασκευαστούν 151 τέτοιες επιχειρήσεις. Επισημαίνει ότι η Κίνα χρειάζεται τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης στην παροχή εξοπλισμού. Ζητά να μελετηθεί η γραπτή αίτηση της ΛΔΚ και να της δοθεί μια απάντηση αναφορικά με το αν και τι μεγέθους βοήθεια θα παρασχεθεί από πλευράς ΕΣΣΔ, οι χρονικές περίοδοι να οριστούν και να σταλούν σοβιετικοί εμπειρογνώμονες στην Κίνα. Δίνει έμφαση στο ότι οι σοβιετικοί ειδικοί που ήδη εργάζονται στην Κίνα έχουν κάνει μεγάλο έργο και έχουν αποτελέσει μεγάλη βοήθεια προς την Κίνα, ειδικά στον τομέα της κατάρτισης στελεχών και εξειδικευμένου προσωπικού.

Στάλιν. Αυτό είναι το πλέον σημαντικό. Η Κίνα πρέπει να έχει τα δικά της στελέχη προκειμένου να σταθεί ισχυρή στα πόδια της.

Ο Τσου Εν Λάι πληροφορεί ότι θα ήθελαν να τους αποσταλούν άλλοι 800 ειδικοί από τη Σοβιετική Ένωση.

Ο Στάλιν λέει ότι αυτό το αίτημα θα εξεταστεί και ότι θα προσπαθήσουμε να στείλουμε όσο πιο πολλούς μπορούμε.

Ο Τσου Εν Λάι ζητά επίσης βοήθεια σε τεχνική τεκμηρίωση (σχεδιαγράμματα κλπ).

Ο Στάλιν απαντά ότι αυτό, πράγματι, είναι απαραίτητο.

Ο Τσου Εν Λάι ζητά αν θα είναι δυνατό να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται φοιτητές στην ΕΣΣΔ και να στέλνονται για πρακτική σε Σοβιετικές επιχειρήσεις.

Ο Στάλιν εκφράζει τη συμφωνία του.

Ο Τσου Εν Λάι καταπιάνεται με το ζήτημα του στρατιωτικού 5ετούς πλάνου. Πληροφορεί ότι προετοιμάζονται υλικά και ότι μια γραπτή έκθεση θα παρουσιαστεί. Επίσης, επιθυμεί να παραλάβει στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Στάλιν ρωτά τι έχει κατά νου ο Τσου Εν Λάι: αποστολές όπλων ή εξοπλισμού για στρατιωτικά εργοστάσια.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι εννοεί αποστολές όπλων. Επισημαίνει ότι αφού έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για όπλα για 60 μεραρχίες, θα ήθελε να συζητήσει αποτολές για ναυτικές δυνάμεις. Ρωτά τι είδους βοήθεια θα μπορούσε να αποσταλεί για αεροπλάνα.

Ο Στάλιν ρωτά αν η Κινεζική κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία εργοστασίων κατασκευής αεροπλάνων.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει εντός του 1ου 5ετούς πλάνου, ειδικά αναφορικά με αεροπλάνα τζετ. Σημειώνει ότι η δημιουργία τέτοιου είδους εργοστασίων δεν σχεδιάζεται να ξεκινήσει, τουλάχιστον στα επόμενα 5 χρόνια, και, αναφορικά με εργοστάσια για κατασκευή μηχανών, στα επόμενα 3 χρόνια.

Ο Στάλιν επισημαίνει το παράδειγμα της Τσεχοσλοβακίας και της Πολωνίας, οι οποίες ξεκίνησαν με εργοστάσια συναρμολόγησης. Λέει ότι η ΕΣΣΔ θα μπορούσε να αποστείλει στην Κίνα μηχανές και άλλα τμήματα αεροπλάνων και ότι η Κίνα θα μπορούσε να οργανώσει τη συναρμολόγηση τέτοιων αεροπλάνων. Μπορούν να καταρτιστούν κατ’ αυτό τον τρόπο στελέχη. Εμείς πήγαμε με αυτή τη διαδικασία. Μια τέτοια διαδικασία θα ήταν πιο επωφελής και για τους κινέζους συντρόφους επίσης. Πρώτα πρέπει να δημιουργήσετε 1-2 εργοστάσια για συναρμολόγηση μηχανών. Θα σας στείλουμε μηχανές και άλλα τμήματα αεροπλάνων τα οποία έπειτα θα συναρμολογηθούν στην Κίνα. Έτσι έγινε στην Πολωνία, την Τσεχοσλοβακία και την Ουγγαρία. Αυτό θα πρέπει να οργανωθεί. Έχοντας δημιουργήσει εργοστάσια συναρμολόγησης, θα μπορούσατε έπειτα, σε 3 χρόνια, να δημιουργήσετε ένα εργοστάσιο κατασκευής αεροπλάνων. Αυτός είναι ο ευκολότερος και ο καλύτερος τρόπος.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι αρχίζουν να το καταλαβαίνουν αυτό και οργανώνουν εργοστάσια συντήρησης και συμαρμολόγησης. Προσθέτει ότι αν ο σ. Στάλιν κρίνει αναγκαία την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας, τότε θα πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθούν με αυτό.

Ο Στάλιν ρωτά αν μεραρχίες κάποιου είδους έχουν οργανωθεί προκειμένου να παραλάβουν την αποστολή όπλων για 60 μεραρχίες που η Σοβιετική Ένωση έστειλε στην Κίνα.

Ο Τσου Εν Λάι εξηγεί ότι από τον εξοπλισμό για 10 μεραρχίες που η Κίνα έχει ήδη παραλάβει, 3 έχουν δοθεί στην Κορέα και 7 έχουν κρατηθεί για κινεζικά αποσπάσματα στην Κορέα.

Ο Στάλιν ρωτά αν κατάλαβε καλά ότι όλα τα όπλα θα πάνε στο κορεατικό μέτωπο.

Ο Τσου Εν Λάι το επιβεβαιώνει, υποθέτοντας ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Πληροφορεί ότι, από το συνολικό εξοπλισμό για 60 μεραρχίες, η κινεζική κυβέρνηση προτίθεται να αποστείλει 3 στην Κορέα, προετοιμάζοντας 42 μεραρχίες [κινέζων στρατιωτών] για να πολεμήσουν στην Κορέα… [εδώ υπάρχει κενό στο πρωτότυπο].

Ο Στάλιν ρωτά αν οι κινέζοι έχουν εξοικειωθεί με τα νέα αυτά όπλα.

Ο Τσου Εν Λάι εξηγεί ότι σταδιακά εξοικειώνονται πλήρως με τα νέα όπλα, με 3-4 μήνες εκπαίδευσης.

Στάλιν. Υπό αυτές τις περιστάσεις λειτουργούμε με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέψουμε στους στρατιώτες να εξοικειώνονται με τα όπλα και την όλη οργάνωση της μεραρχίας. Αυτό χρειάζεται χρόνο- περίπου 6 μήνες. Χωρίς αυτό, θα μπορούσε κανείς να χάσει τα όπλα. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια αυτή, επιθεωρούμε τη λειτουργία διαφόρων μηχανισμών και μόνο τότε στέλνουμε αυτές τις μονάδες στο μέτωπο. Φυσικά, αυτή η προετοιμασία θα μπορούσε να διεξαχθεί πίσω από το μέτωπο, την Κορέα, για παράδειγμα. Οι μισές από τις μεραρχίες που παραλαμβάνουν τα νέα όπλα θα πρέπει να παραμένουν στην Κίνα.

Ο Τσου Εν Λάι σημειώνει ότι η αποστολή μεραρχιών στην Κορέα προκαλεί απώλειες, οι οποίες αναπόφευκτα γίνονται.

Ο Στάλιν δίνει έμφαση στην αναγκαιότητα εκπαίδευσης των μεραρχιών, προκειμένου αυτές να γίνονται ισχυρότερες.

Ο Τσου Εν Λάι θέτει το ερώτημα της βοήθειας σε πυροβόλα.

Ο Στάλιν ρωτά αν η Κίνα είναι σε θέση να παράγει πυρομαχικά.

Ο Τσου Εν Λάι απαντά ότι δεν έχουν ακόμα διευθετήσει το ζήτημα αυτό.

Ο Στάλιν επισημεαίνει ότι, γενικά, είναι πιο δύσκολο να μεταφερθούν πυρομαχικά από ό,τι υλικό για πυροβόλα.

Ο Τσου Εν Λάι επαναλαμβάνει το αίτημά του για βοήθεια σε πυροβόλα. Δίνει έμφαση στο ότι για κάθε οβίδα που εκτοξεύουν οι κινέζοι, οι αμερικάνοι θα απαντούν με 9 από την πλευρά τους.

Στάλιν. Αυτό είναι άσχημο. Προσθέτει ότι αν οι αμερικάνοι ρίχνουν 9 οβίδες, οι κινέζοι θα έπρεπε να ρίχνουν 20. Εμείς πνίξαμε τους Γερμανούς με πυροβολικό. Είχαμε ένα όπλο σταθμευμένο ανά 2 μέτρα, ενώ οι Γερμανοί ένα όπλο ανά χιλιόμετρο. Το πυροβολικό είναι πολύ σημαντικό όπλο. Η κινεζική κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει την παραγωγή πυρομαχικών να προχωρήσει. Θα σας βοηθήσουμε να χτίσετε τέτοια εργοστάσια.

Ο Τσου Εν Λάι επισημαίνει ότι αυτοί αναδιοργανώνουν τα υπάρχοντα εργοστάσια και ότι σχεδιάζουν νέα εργοστάσια.

Στάλιν. Αυτό είναι απαραίτητο. Οι εργαλειομηχανές είναι μεγίστης σημασίας εδώ.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι έχουν εργαλειομηχανές, αλλά παλιές.

Ο Στάλιν λέει ότι οι εργαλειομηχανές είναι σημαντικές για την παραγωγή πυρομαχικών 122 χιλιοστών, 3ιντσων και αντιαεροπορικών όπλων. Μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό το ζήτημα. Προσθέτει ότι δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν μεγάλα εργοστάσια. Εμείς φτιάχνουμε πυρομαχικά σε διάφορα εργοστάσια: ένα εργοστάσιο φτιάχνει κάλυκες, ενώ άλλο τους γεμίζει. Είναι δύσκολο ένα εργοστάσιο να κάνει τα πάντα.

Ο Τσου Εν Λάι ανακοινώνει ότι η κινεζική κυβέρνηση θα κινηθεί βάσει των συμβουλών της Σοβιετικής κυβέρνησης αναφορικά με την αεροπορική βιομηχανία και ότι θα λάβει όλα τα μέτρα για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Ο Στάλιν τονίζει τη σημασία πρώτα να οργανωθούν εργοστάσια συναρμολόγησης.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει εργοστάσια κατασκευής τανκ: ένα για ελαφριά τανκς με ετήσια παραγωγή 1.000 τάνκς και ένα άλλο για μεσαίου μεγέθους τανκς, που θα ολοκληρωθεί σε 4-5 χρόνια.

Ο Στάλιν συμβουλεύει να ξεκινήσουν κι εδώ με εργοστάσια συναρμολόγησης, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου εμείς μετατρέψαμε τα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων σε εργοστάσια παραγωγής τανκς. Λέει ότι θα ήταν καλό για την Κίνα να έχει 1-2 εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα εργοστάσιο στο Τσανγκ Τσουν με ετήσια παραγωγή 20.000 αυτοκίνητα και ότι οργανώνουν ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης για 3.000 αυτοκίνητα ετησίως. Ζητά βοήθεια για το σχεδιασμό άλλου ενός τέτοιου εργοστασίου.

Ο Στάλιν τονίζει ότι τα στελέχη πρέπει να λαμβάνουν κατάρτιση σε εργοστάσια συναρμολόγησης και συντήρησης. Αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ο Τσου Εν Λάι συμφωνεί πλήρως με αυτή την παρατήρηση και επισημαίνει ότι η κινεζική κυβέρνηση επιλαμβάνεται του ζητήματος. Έχουν εργοστάσια συντήρησης και επί του παρόντος εργάζονται για τη συγκρότηση εργοστασίων συναρμολόγησης: αυτά τα εργοστάσια θα ανοίξουν την ερχόμενη χρονιά.

Ο Στάλιν αναρωτιέται αν η Κίνα έχει σχολές εκπαίδευσης εργατών στα εργοστάσια. Προσθέτει ότι εμείς έχουμε μια τέτοια σχολή σε κάθε εργοστάσιο.

Ο Τσου Εν Λάι παραδέχεται ότι αυτό είναι ένα από τα πιο αδύνατα σημεία. Λαμβάνουν μέτρα για τη διόρθωση αυτής της κατάστασης. Υπάρχουν μαθήματα που παραδίδονται στα εργοστάσια. Προσπαθούν να τραβήξουν σπουδαστές και επιλέγουν μέλη του κόμματος για να διδάξουν.

Ο Στάλιν επισημαίνει ότι εμείς έχουμε ένα ειδικό υπουργείο, το Υπουργείο Εργατικών Πόρων. Υπάρχουν επαγγελματικές σχολές. Θα ήταν καλό για την Κίνα να ίδρυε κάτι αντίστοιχο. Κάθε χρόνο από αυτές τις σχολές αποφοιτούν περίπου 1 εκατομμύριο νέοι εργάτες.

Ο Τσου Εν Λάι ρωτά, τι είδους ιδρύματα έχει η Σοβιετική Ένωση για την κατάρτιση μεσαίων διοικητικών στελεχών.

Ο Στάλιν εξηγεί ότι υπάρχουν ειδικές τεχνικές σχολές για αυτό το σκοπό.

19541005 chou-en-lai3

Ο Τσου Εν Λάι στο εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ στις 05/10/1954 (πηγή)

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι θα ήθελε να συζητήσει το ζήτημα των ραντάρ.

Ο Στάλιν υπόσχεται να βοηθήσει στο ζήτημα. Το ράδιο και τα ραντάρ είναι πολύ σημαντικά.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι σκέφτονται να δημιουργήσουν εργοστάσια συναρμολόγησης προς αυτό το σκοπό.

Ο Στάλιν τονίζει ότι ακολούθως θα πρέπει να δημιουργήσουν εργοστάσια κατασκευής εξοπλισμού ραντάρ.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι μέχρι στιγμής δεν ήταν σε θέση να παράγουν εξοπλισμό ραντάρ.

Ο Στάλιν υπόσχεται να βοηθήσει.

Ο Τσου Εν Λάι επιστρέφει στο ζήτημα των εξειδικευμένων τεχνικών. Λέει ότι η Κίνα δεν προτίθεται απλώς να ζητά βοήθεια με τεχνικούς αλλά σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία δικών της εξειδικευμένων τεχνικών.

Ο Στάλιν συμφωνεί με αυτό, επισημαίνοντας ότι, εν καιρώ, άλλες χώρες θα ζητάνε τη βοήθεια της Κίνας σε τεχνικούς: Ινδία, Μπούρμα, Ινδοκίνα. Προσθέτει ότι θα ήταν καλύτερο για την κινεζική κυβέρνηση να στέλνει μηχανικούς και τεχνικούς σε σοβιετικά εργοστάσια όπου θα μπορούσαν να τελειοποιήσουν τις δεξιότητές τους.

Ο Τσου Εν Λάι θέτει το ζήτημα της κάλυψης του κόστους που η Κίνα υφίσταται από την ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Λέει ότι η Κινεζική κυβέρνηση θα ήθελε να ζητήσει ένα νέο δάνειο. Ωστόσο, παρατηρεί ο Τσου Εν Λάι, καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα συνιστούσε ένα βάρος για τη Σοβιετική Ένωση.

Ο Στάλιν σημειώνει ότι αυτό οφείλεται στο ότι εμείς ήρθαμε νωρίτερα στην εξουσία, στο ότι ήμασταν τυχεροί. Αν οι κινέζοι σύντροφοι έρχονταν στην εξουσία νωρίτερα από εμάς, τότε εμείς θα ήμασταν που θα χρειαζόταν να ζητήσουμε το ίδιο από αυτούς.

Σε αυτό ο Τσου Εν Λάι απαντά ότι η Μόσχα είναι το κέντρο από όπου όλες οι χώρες αντλούν έμπνευση για τον απελευθερωτικό τους αγώνα.

Προχωρά σε μια μικρή αναφορά για την κατάσταση στην Κορέα. Επισημαίνει ότι μέχρι το Μάη του 1951 ο πόλεμος στην Κορέα δεν ήταν στατικός, αλλά ήταν ένας πόλεμος κινήσεων. Από το Μάη του 1951 και έπειτα, το μέτωπο έχει καθοριστεί και ο πόλεμος έχει καταστεί στατικός. Και οι δύο πλευρές είναι περίπου ίσες σε δύναμη. Ο εχθρός δεν είναι σε θέση να διεξάγει μια επίθεση. Υπάρχει μια κάποια ισορροπία. Όμως ούτε εμείς δεν διεξάγουμε μεγάλες επιθέσεις. Όπως ο εχθρός που έχει ενισχύσει τη θέση του σε βάθος 15-20 χλμ, έτσι και εμείς έχουμε δημιουργήσει τη δική μας οχυρωματική ζώνη και συνεχίζουμε να σκάβουμε ακόμα και τώρα. Ο εχθρός δεν είναι σε θέση να καταστρέψει τις οχυρώσεις μας. Η γραμμή του μετώπου εκτείνεται σε μήκος περίπου 200 χλμ και είναι πλήρως οχυρωμένη, όπως και οι δεξιές και αριστερές πλευρές.

Ο Μαο Τσε Τουνγκ έχει θέσει τρία ερωτήματα. Πρώτον: θα είμαστε σε θέση να απωθήσουμε τον εχθρό; Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είμαστε. Δεύτερον: θα είμαστε σε θέση να κρατήσουμε τις σημερινές μας θέσεις; Αυτός ο χρόνος έδειξε ότι θα είμαστε σε θέση να κρατήσουμε και να ενισχύσουμε τις θέσεις μας. Τρίτον: θα είμαστε σε θέση να διεξάγουμε μια επίθεση, να επιτεθούμε στον εχθρό; Προηγουμένως πιστεύαμε ότι δύσκολα θα μπορούσαμε να διεξάγουμε μια επίθεση για πάνω από 7 ημέρες. Τώρα είμαστε επαρκώς ισχυροί για να εξαπολύσουμε μακρύτερες σε διάρκεια επιθέσεις και έχουμε οχυρωθεί αρκετά καλά ώστε να αντέξουμε βομβιστικές επιδρομές.

Ο Στάλιν ρωτά αν είναι σε θέσει να μεγαλώσουν το εύρος των επιθέσεων.

Ο Τσου Εν Λάι εξηγεί ότι μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις για να καταλάβουν μεμονωμένες θέσεις όμως μια γενικευμένη επίθεση θα ήταν δύσκολο να εξαπολυθεί. Αφότου ο πόλεμος απέκτησε στατική φύση, η αμερικανική διοίκηση δείχνει την πρόθεσή της να αποκλείσει τις διαπραγματεύσεςι και δεν ενδιαφέρεται για την υπογραφή ανακωχής.

Ο Στάλιν λέει ότι προφανώς οι αμερικάνοι θέλουν να κρατήσουν περισσότερους κινέζους αιχμαλώτους πολέμου. Αυτό είναι κάτι που θα εξηγούσε την άρνησή τους για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ίσως θα τους έστειλαν στον Τσανγκ Κάι Σεκ.

Ο Τσου Εν Λάι επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν πράκτορες του Τσανγκ Κάι Σεκ μεταξύ των αιχμαλώτων πολέμου.

Ο Στάλιν παρατηρεί ότι οι αμερικάνοι θέλουν να αποφασίσουν μόνοι τους το ζήτημα των αιχμαλώτων πολέμου, αγνοώντας όλο το διεθνές δίκαιο. Βάσει του διεθνούς δικαίου, οι εμπόλεμες πλευρές υποχρεούνται να επιστρέψουν όλους τους αιχμαλώτους πολέμου, εκτός από τους καταδικασμένους για εγκλήματα. Τι πιστεύει ο Μαο Τσε Τουνγκ για το ζήτημα αυτό; θα δώσει ή θα κρατήσει δικούς του αιχμαλώτους;

Ο Τσου Εν Λάι εν συντομία αναφέρεται στις διαφορές που τους χωρίζουν από τους κορεάτες συντρόφους σε αυτό το ζήτημα. Η Αμερική έχει συμφωνήσει να επιστρέψει 83.000 αιχμαλώτους πολέμου και η Κορέα ήταν έτοιμη να αποδεχτεί την προσφορά. Ωστόσο, δεν έχουν καταλάβει το βρώμικο παιχνίδι που η Αμερική παίζει εδώ: από τους 83.000, μόνο 6.400 είναι Κινέζοι και οι υπόλοιποι είναι Κορεάτες. Στην πραγματικότητα, υποτίθεται ότι θα επιστρέψουν άλλους 13.600 κινέζους εθελοντές, όμως οι Αμερικάνοι δεν θέλουν να το κάνουν αυτό, παρότι επιθυμούν να επιστρέψουν 76.000 Κορεάτες. Αυτό ξεκάθαρα δείχνει ότι θέλουν να μας προβοκάρουν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια προστριβή μεταξύ Κίνας και Κορέας.

Ο Στάλιν ρωτά πόσοι Κορεάτες αιχμάλωτοι πολέμου υπάρχουν.

Ο Τσου Εν Λάι απαντά: 96.000. Τονίζει ότι το ζήτημα του αριθμού των κινέζων και κορεατών αιχμαλώτων πολέμου που πρέπει να επιστρέψουν είναι θέμα αρχής. Πληροφορεί ότι η κινεζική κυβέρνηση στέκεται σταθερά στο ζήτημα του ότι πρέπει όλοι οι 116.000 αιχμάλωτοι πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των 20.000 Κινέζων, να επιστρέψουν. Όμως αν οι αμερικάνοι ήταν να συμφωνήσουν στην επιστροφή λιγότερων, εμείς δεν θα αντιτιθέμεθα σθεναρά, αν υπόσχονταν ότι οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των υπολοίπων αιχμαλώτων πολέμου θα συνεχίζονταν.

Ο Στάλιν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η σωστη θέση.

Ο Τσου Εν Λάι πληροφορεί ότι ο Μαο Τσε Τουνγκ, έχοντας αναλύσει τη σημερινή κατάσταση που έχει το ζήτημα, πιστεύει ότι θα πρέπει κανείς να παραμένει σταθερά στην άποψη για την επιστροφή όλων των αιχμαλώτων πολέμου. Οι κορεάτες πιστεύουν ότι η συνέχιση του πολέμου δεν είναι επωφελής γιατί οι απώλειες ημερησίως είναι μεγαλύτερες από τον αριθμό των αιχμαλώτων των οποίων η επιστροφή συζητείται. Όμως ο τερματισμός του πολέμου δεν θα ήταν επωφελής για τις ΗΠΑ. Ο Μαο Τσε Τουνγκ πιστεύει ότι η συνέχιση του πολέμου είναι επωφελής για εμάς, καθώς αποσπά τις ΗΠΑ από την προετοιμασία ενός νέου παγκόσμιου πολέμου.

19530411 POW Exchange

Η υπογραφή της συμφωνίας για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων στις 11 Απρίλη 1953, λίγο πριν το τέλος του πολέμου (πηγή)

Στάλιν. Ο Μαο Τσε Τουνγκ έχει δίκιο. Αυτός ο πόλεμος δίνει της Αμερικής στα νεύρα. Οι βορειοκορεάτες δεν έχουν χάσει κάτι, εκτός από τους νεκρούς και τραυματίες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι αμερικάνοι καταλαβαίνουν ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι επωφελής και ότι θα πρέπει να τον τερματίσουν, ειδικά αφότου καθίσταται ξεκάθαρο ότι τα στρατεύματά μας θα παραμείνουν στην Κίνα. Εδώ χρειάζονται αντοχή και υπομονή. Ασφαλώς, θα πρέπει κανείς να καταλάβει την Κορέα- ότι έχει πολλούς νεκρούς. Όμως χρειάζεται να τους εξηγηθεί ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Χρειάζεται υπομονή και μπόλικη αντοχή. Ο πόλεμος στην Κορέα έχει αποδείξει την αδυναμία της Αμερικής. Οι στρατοί 24 χωρών δεν μπορούν να συνεχίσουν τον πόλεμο στην Κορέα επί μακρόν, καθώς δεν έχουν πετύχει τους σκοπούς τους και δεν μπορούν να υπολογίζουν σε επιτυχία σε αυτό το ζήτημα. Οι Κορεάτες χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας.

Ρωτά για την κατάσταση με το ψωμί στην Κορέα. Λέει ότι μπορούμε να τους βοηθήσουμε.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι η Κορέα έχει δυσκολίες επί του θέματος. Η κινεζική κυβέρνηση ξέρει ότι η ΕΣΣΔ βοήθησε την Κορέα. Λέει ότι και αυτοί έχουν βοηθήσει την Κορέα και έχουν πει στον Κιμ Ιλ Σουνγκ ότι αυτό δεν συνιστά εμπόδιο, ότι θα τους δώσουν επισιτιστική βοήθεια, ρουχισμό και οτιδήποτε ζητήσουν, όμως δεν μπορούν να τους δώσουν όπλα.

Ο Στάλιν λέει ότι εμείς μπορούμε να δώσουμε στην Κορέα επιπρόσθετα όπλα. Δεν θα τσιγκουνευτούμε τίποτε για την Κορέα.

Ο Τσου Εν Λάι επαναλαμβάνει ότι δεν μπορούν να λυγίσουν ενώπιον των Αμερικάνων κατά τις διαπραγματεύσεις.

Ο Στάλιν παρατηρεί ότι αν οι αμερικάνοι κάνουν πίσω λίγο, τότε μπορείτε να αποδεχτείτε, υποθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για όλα τα ανεπίλυτα ζητήματα θα συνεχιστούν.

Ο Τσου Εν Λάι συμφωνεί, προσθέτοντας ότι αν οι Αμερικάνοι δεν θέλουν ειρήνη, τότε εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για να συνεχίσουμε τον πόλεο, ακόμα και αν χρειαζόταν να πάρει έναν ακόμα χρόνο.

Ο Στάλιν επιβεβαιώνει ότι αυτό είναι σωστό.

Ο Τσου Εν Λάι τονίζει την αλήθεια των παρατηρήσεων του σ. Στάλιν, ειδικότερα ότι ο πόλεμος αυτός δίνει στα νεύρα των αμερικάνων και ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για έναν παγκόσμιο πόλεμο. Προσθέτει ότι η Κϊνα, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό τον πόλεμο, βοηθά να απομακρύνεται ένας τέτοιος πόλεμος κατά 15-20 χρόνια, υποθέτοντας ότι θα πετύχουν να αναχαιτίσουν την Αμερικανική επίθεση στην Κορέα. Τότε οι ΗΠΑ δεν θα είναι καθόλου σε θέση να εξαπολύσουν έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Ο Στάλιν λέει ότι αυτό είναι αλήθεια, αλλά υπό έναν όρο: οι αμερικάνοι δεν είναι καθόλου εικανοί να διεξάγουν έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Κορέα. Όλη τους η δύναμη έγκειται στην αεροπορία και την ατομική βόμβα. Η Βρετανία δεν θα πολεμήσει για την Αμερική. Η Αμερική δεν μπορεί να νικήσει τη μικρή κορέα. Θα πρέπει κανείς να είναι σταθερός όταν διαπραγματεύεται με την Αμερική. Οι κινέζοι σύντροφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αν η Αμερική δεν χάσει τον πόλεμο αυτό, τότε η Κίνα δεν θα μπορεί να ανακαταλάβει την Ταϊβάν. Οι αμερικάνοι είναι έμποροι. Κάθε αμερικάνος στρατιώτης είναι σπεκουλαδόρος, ασχολείται με αγοραπωλησίες. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Γαλλία σε 20 μέρες. Έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια και οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα υποτάξει τη μικρή Κορέα. Τι είδους δύναμη είναι αυτή; Τα κύρια όπλα των Αμερικάνων, λέει ο σ. Στάλιν περιπαικτικά, είναι κάλτσες, τσιγάρα και άλλα εμπορεύματα. Θέλουν να υποτάξουν τον κόσμο, όμως δεν μπορούν να υποτάξουν τη μικρή Κορέα. Όχι, οι αμερικάνοι δεν ξέρουν να πολεμήσουν. Μετά τον πόλεμο στην Κορέα, ειδικότερα, έχουν χάσει τη δυνατότητα να διεξάγουν έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο. Εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ατομική βόμβα και τη δύναμη από αέρος. Όμως κανείς δεν μπορεί με αυτά να κερδίσει έναν πόλεμο. Χρειάζεται πεζικό, και δεν έχουν πολύ πεζικό: το πεζικό που έχουν είναι αδύναμο. Πολεμούν με τη μικρή Κορέα και ήδη ο κόσμος θρηνεί στις ΗΠΑ. Τι θα συμβεί αν αρχίσουν έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο; Τότε, ίσως, όλοι τους θα κλαίνε.

Ο Τσου Εν Λάι σημειώνει ότι αν η Αμερική κάνει κάποιου είδους συμβιβασμούς, ακόμα και αν αυτοί είναι μικροί, τοτε αυτοί θα πρέπει να αποδεχτούν. Αν η Αμερική δεν συμφωνήσει να επιτρέψει όλους τους αιχμαλώτους πολέμου και προτείνει έναν μικρότερο αριθμό, τότε θα πρέπει να αποδεχτούν την προσφορά, υπό την προϋπόθεση ότι το ζήτημα των εναπομείναντων αιχμαλώτων θα επιλυθεί με τη διαμεσολάβηση μιας ουδέτερης χώρας, όπως η Ινδία, ή οι εναπομείναντες αιχμάλωτοι να μεταφερθούν σε αυτή την ουδέτερη χώρα μέχρι το ζήτημα να επιλυθεί.

Ο Στάλιν ρωτά πόσοι είναι οι αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου.

Ο Τσου Εν Λάι εξηγεί ότι ο συνολικός αριθμός αιχμαλώτων πολέμου στα χέρια των κινέζων και των βορειοκορεατών είναι 12.000, εκ των οποίων 7.400 είναι νοτιοκορεάτες.

Ο Στάλιν δεν αποκλείει μια τέτοια επίλυση του ζητήματος, όπως αυτή που περιέγραψε ο Τσου Εν Λάι. Από την πλευρά του, προτείνει ότι θα μπορούσαν να ανακοινώσουν στους αμερικάνους πως αν θα κρατούσαν ένα συγκεκριμένο ποσοστό κορεατών και κινέζων αιχμαλώτων πολέμου, τότε και η Βόρεια Κορέα και η Κίνα θα κρατούσε το ίδιο ποσοστό νοτιοκορεατών και αμερικανών αιχμαλώτων πολέμου μέχρι να συμφωνηθεί μια τέλική λύση στο ζήτημα των αιχμαλώτων πολέμου. Αυτό χρειάζεται να προσπαθηθεί ως ένας τρόπος πίεσης των αμερικάνων με τη δημοσιοποίησή του στον Τύπο. Αν η Αμερική απορρίψει αυτή την προσφορά, τότε θα πρέπει να ανακοινωθεί πως προφανώς θέλουν να στείλουν κινέζους αιχμαλώτους πολέμου στον Τσανγκ Κάι Σεκ. Αν αυτές οι προτάσεις είναι ανεπιτυχείς, τότε μπορείτε να προσφύγετε στη διαμεσολάβηση. Το κύριο εδώ είναι να προτείνετε κατάπαυση του πυρός.

Ο Τσου Εν Λάι δηλώνει ότι, πράγματι, μια εκεχειρία περιλαμβάνει μια κατάπαυση του πυρός. Αναφορικά με το ζήτημα των αιχμαλώτων, απαριθμεί τρεις θέσεις. Πρώτον- την εξαρχής ανακοίνωση ότι θα κρατήσουν το ίδιο ποσοστό νοτιοκορεατών και αμερικανών αιχμαλώτων πολέμου όσο και το ποσοστό των βορειοκορεατών και κινέζων που θα κρατήσει η Αμερική, και ας το αφήσουν ως έχει. Δεύτερον- την προσφυγή στη διαμεσολάβηση από μια ουδέτερη χώρα. Τρίτον- την υπογραφή μιας συνθήκης ανακωχής αναβάλλοντας τη συζήτηση για το θέμα των αιχμαλώτων πολέμου για το μέλλον.

Τότε ο Τσου Εν Λάι επιστρέφει στο ζήτημα της στρατιωτικής βοήθειας και θέτει το αίτημα των κορεατών συντρόφων για όπλα για 10 αντιαεροπορικά συντάγματα. Είπαμε στους κορεάτες συντρόφους ότι δεν έχουμε τέτοιες ικανότητες, αλλά θα μεταφέρουμε το αίτημα αυτό στη σοβιετική κυβέρνηση.

Στάλιν. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ ζήτησε για 5 συντάγματα. Υποσχεθήκαμε να του τα δώσουμε. Ίσως η Κίνα θα δώσει επίσης για 5;

Ο Τσου Εν Λάι επαναλαμβάνει ότι δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες και ότι αυτό τους είναι νέο.

Ο Στάλιν λέει ότι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί με τον Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Αναφορικά με το αίτημα του Τσου Εν Λάι για την αποστολή 10 συνταγμάτων ανεξαρτήτως όσων είχαν υποσχεθεί νωρίτερα, ο σ. Στάλιν απαντά ότι αυτό θα πρέπει να εξεταστεί.

Ο Τσου Εν Λάει μεταφέρει το αίτημα των κορεατών συντρόφων για συμβουλή αναφορικά με το αν θα πρέπει να ξεκινήσουν να βομβαρδίζουν τη νότια Κορέα. Δεν είναι βέβαιοι αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουν.

Ο Στάλιν εξηγεί ότι η αεροπορία ανήκει στο κράτος και ότι οι κινέζοι εθελοντές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν κρατικά αεροπλάνα.

Ο Τσου Εν Λάι πληροφορεί ότι οι κορεάτες σύντροφοι ρώτησαν για την εξαπόλυση μιας νέας επίθεσης, στην οποία η κινεζική κυβέρνηση απάντησε ότι δεν μπορεί να διεξάγει μια στρατηγική επίθεση.

Ο Στάλιν σημειώνει ότι όταν διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μια ανακωχή, δεν πρέπει να εξαπολύονται ούτε στρατηγικές ούτε τακτικές επιθέσεις. Δεν πρέπει να διεξάγονται καθόλου επιθέσεις.

Ο Τσου Εν Λάι ρωτά, αναφερόμενος στο ερώτημα του Μαο Τσε Τουνγκ για το αν ο Κιμ Ιλ Σουνγκ και ο [κινέζος στρατιωτικός διοικητής] Πενγκ Ντε Χουάι θα πρέπει να προσκληθούν στη Μόσχα.

Στάλιν. Θα χαιρόμουν να τους μιλήσω, όμως βρίσκονται αρκετά μακριά. Εξάλου, δεν θα ήμασταν πολύ άνετα αν τους προσκαλούσαμε. Αν αυτοί έθεταν το ζήτημα, τότε ευχαρίστως να τους καλωσορίζαμε εδώ.

Ο Τσου Εν Λάι πληροφορεί ότι ο Πενγκ Ντε Χουάι θα ήθελε πάρα πολύ να έρθει, παρότι δεν είναι βέβαιος ότι και ο Κιμ Ιλ Σουνγκ σκέφτεται κάτι τέτοιο. Ίσως θα ήταν καλό να του μιλούσαν για αυτό.

Ο Στάλιν συμφωνεί.

Ο Τσου Εν Λάι επαναλαμβάνει ότι η κινεζική κυβέρνηση πιστεύει πως ειναι σωστό να συνεζιστούν οι διαπραγματεύσεις στο Πανμουντζόμ. Όμως η Κίνα προετοιμάζεται για την πιθανότητα άλλων 2-3 χρόνων πολέμου. Ξανά ρωτά για βοήθεια σε αεροπορία, πυροβολικό και πυρομαχικά, καθώς η Κίνα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα ζητήματα αυτά από μόνη της.

Ο Στάλιν δηλώνει πως οτιδήποτε μπορούμε να σας το δώσουμε, θα σας το δώσουμε.

Ρωτά πώς είναι το ηθικό των κορεατών. Επικρατεί σύγχυση;

Ο Τσου Εν Λάι εξηγεί ότι, πράγματι, έχει υπάρξει αρκετή καταστροφή στην Κορέα, ειδικά μετά το βομβαρδισμό του υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό Γιαλού. Αυτό είχε επίδραση στο ηθικό των κορεατών και στις προσπάθειές τους να επιταχύνουν τον αγώνα για την επίτευξη ειρήνευσης.

Ο Στάλιν λέει ότι η αμερικανική στρατηγική είναι ο τρόμος. Όμως δεν έχουν τρομοκρατήσει την Κίνα. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι έχουν επίσης αποτύχει να τρομοκρατήσουν την Κορέα;

Ο Τσου Εν Λάι ισχυρίζεται ότι βασικά κάποιος θα μπορούσε να το πει κάτι τέτοιο.

Στάλιν. Αν αυτό αληθεύει, τότε τα πράγματα δεν είναι πολύ άσχημα.

Ο Τσου Εν Λάι προσθέτει ότι η Κορέα ταλαντεύεται κάπως. Είναι σε ένα ελαφρώς ασταθές κράτος. Σε κάποια στοιχεία εντός της κορεατικής ηγεσίας θα μπορούσαν μάλιστα να εντοπιστεί ακόμα και μια κατάσταση πανικού.

Ο Στάλιν υπενθυμίζει ότι έχει ήδη πληροφορηθεί αυτά τα συναισθήματα μέσω του τηλεγραφήματος του Κιμ Ιλ Σουνγκ προς το Μαο Τσε Τουνγκ.

Ο Τσου Εν Λάι το επιβεβαιώνει.

Ρωτά πώς θα πρέπει να κινηθεί περαιτέρω η κινεζική αντιπροσωπεία.

Ο Στάλιν προτείνει να ξεκινήσουν δουλειά άμεσα. Πληροφορεί ότι η Σοβιετική Ένωση έχει σχηματίσει μια επιτροπή υπό την προεδρία του σ. Μολότοφ αποτελούμενη επίσης από τους σ. Μπουλγκάνιν, Μικογιάν, Βισίνσκι και Κουμίκιν, και ότι η κινεζική αντιπροσωπεία μπορεί να μιλήσει στο Μολότοφ για το πότε να ξεκινήσει δουλειά.

Ο Τσου Εν Λάι εκφράζει τις ευχαριστίες του για την πληροφορία αυτή και ρωτά το σ. Στάλιν να ορίσει την ώρα που θα μπορεί να συναντηθεί με το σ. Στάλιν για να συζητήσουν την εσωτερική κατάστσαη στη ΛΔ Κίνας.

Ο Στάλιν συμφωνεί να δει τον Τσου Εν Λάι μόλις παραλάβει μια τελική εκδοχή της γραπτής έκθεσης.

Απομαγνητοφωνήθηκε από τους

Α. Βισίνσκι [υπογραφή]

Ν. Φεντορένκο [υπογραφή]

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: