Κολομβία: ανακοίνωση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού-ΕPL (Ιούλης 2014)

Μετά τους FARC-EP και τον ΕLN, μια ακόμα αντάρτικη οργάνωση στην Κολομβία, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕPL) αποδέχεται τη διαμεσολάβηση για τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Παρακάτω, η ανακοίνωσή του μεταφρασμένη από τα ισπανικά

Κολομβία, Ιούλης 2014

Προς οργανώσεις και προσωπικότητες

της Διαδικασίας “Κραυγή για την ειρήνη”

Germán Roncancio, Ruta Social por la Paz, Luis Guillermo Pérez, Colectivo de Abogados “José Alvear Restrepo”, Luis Sandoval, Redepaz. Omar Fernández, Comosoc και λοιπούς συμμετέχοντες, ΕSM (σ. parapoda:Η Διαδικασία “Κοινωνική Κραυγή για την Ειρήνη»- Proceso Social por la Paz- ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2013 με μια επιστολή που συντάχθηκε από εκατοντάδες κοινωνικές οργανώσεις και προσωπικότητες ζητώντας ειρήνη και απευθυνόταν στον πρόεδρο Juan Manuel Santos καθώς και τις αντάρτικες οργανώσεις FARC και ELN)

epl

Αδελφικούς και πατριωτικούς χαιρετισμούς.

Συμμεριζόμαστε τον ενθουσιασμό που προέκυψε από το άνοιγμα της διερευνητικής φάσης για διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN). Πρόκειται για ένα επίτευγμα της επιμονής των συντρόφων του ELN και για μια κατάκτηση των κοινωνικών και πολιτικών τομέων που πιέζουν και αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πιστεύουμε ότι με τις καλές σας υπηρεσίες και επίσης με την πολιτική δράση θα οριστεί το άνοιγμα του διαλόγου και με τον EPL, ώστε να μπει φραγμός στην ιδέα, αφού το κράτος αντιτίθεται στην πολιτική διέξοδο, να εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις με τμήμα των εξεγερμένων ως “πράσινο φως” για να επιβληθούν τα μερικά τους αποτελέσματα στους υπόλοιπους αντάρτες με τη χρήση βομβών και κλομπ, διώξεων, δολοφονιών και συλλήψεων, όταν στην πραγματικότητα ο μόνος που μπορεί να επιβάλλει κάτι τέτοιο είναι ο λαός και, εξάλλου, πρέπει να βασίζεται κανείς στις πλέον πλήρεις και ευρείες συμμετοχές για να συζητήσει και για να αποφασίσει.

Θεωρούμε ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στην απόφαση να απαιτήσουμε από τον Πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος να συμμορφωθεί με τη δέσμευση για ειρήνη και για κοινωνική δικαιοσύνη που διακήρυξε στις 15 Ιούνη υπό την πίεση πολλών ψηφοφόρων που τον ψήφισαν, όντας απελπισμένοι για την ειρήνη, αλλά και τις υποδείξεις και τις φωνές για ειρήνη πολλών περισσότερων εκατομμυρίων Κολομβιανών που, επιδιώκοντας να έχουν μια χώρα εν ειρήνη, αλλά με διαφορετικό όραμα για το πώς κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί, ψηφίσαν λευκό ή άκυρο ή απείχαν της κάλπης. Τονίζουμε τη σημασία των ενωτικών σας προσπαθειών για ειρήνευση που οφείλεται στον κοινωνικό χαρακτήρα των δράσεών σας, μερικές εκ των οποίων έχουν μακρά ιστορία και διεθνή αναγνώριση. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσετε να τις αναπτύσσετε με ανεξαρτησία και αυτονομία έναντι του κράτους και των δυνάμεων που το υποστηρίζουν, ώστε να ενισχύσετε το κύρος σας στην Κολομβία και τη διεθνή κοινότητα των κρατών και των λαών. Θα επιμένουμε μαζί σας στη λαϊκή απαίτηση για άμεση διμερή κατάπαυση πυρός και για πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, ώστε να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία και να καταστεί αξιόπιστη μια κοινή ατζέντα για την ειρήνη, η οποία δεν θα περιορίζεται στις συνομιλίες κυβέρνησης- ανταρτών.

Ευελπιστούμε στη συνέχιση της σύγκλισης μαζί σας στις προσπάθειες να μετατρέψουμε τις συνομιλίες με όλους τους εξεγερμένους σε μια πραγματικότητα που θα βοηθά στην ενοποίηση κάθε συμβολής που προκύπτει από το λαό, ώστε να αποκρυσταλλωθεί μια ιδέα για την επιζητούμενη ειρήνη και για τα απαιτούμενα βήματα προκειμένου να την πετύχουμε, η οποία να περιβάλλεται με ευρεία αποδοχή, καθώς και για να επιτευχθεί η δημοκρατική σύγκληση μιας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που θα εξασφαλίζει τη μελλοντική πορεία της χώρας και θα επιτρέψει να εξαλειφθούν οι σπέκουλες για την περίοδο μετά τον τερματισμό της σύγκρουσης. Μη έχοντας κανένα άλλο κίνητρο γράφοντας αυτές τις γραμμές, χαιρετίζουμε κλείνοντας με την επιθυμία για δημιουργία ενός διαλόγου σταθερού και με προόδους με την “Κραυγή για την Ειρήνη”, για να διατηρηθεί η πρωτοβουλία για την ειρήνη και να εξελιχθεί σε μια ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΡΑΥΓΗ των διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων του στρατοπέδου του λαού. Ευχόμαστε επιτυχίες στο έργο σας για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας (μαρξιστικού-λενινιστικού)

Κεντρική Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού–EPL-

Κοινοποίηση: Γενικό Επιτελείο των FARC-EP, Κεντρική Διοίκηση του ELN, Εθνική Κυβέρνηση Κολομβίας

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: