Νεπάλ: “Ας αποτελεί το κομμένο μου χέρι πηγή έμπνευσης”

Ας αποτελεί το κομμένο μου χέρι πηγή έμπνευσης”

rabi_before

Ο Rabi Lama μαζί με άλλα 8 επαγγελματικά στελέχη του ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκού ζουν προσωρινά στην όχθη του ποταμού Μπαγκμάτι, στην περιοχή Μπαλάτζου εδώ και 6 χρόνια.

Παλιότερα ζούσαν ως και 50 άνθρωποι κάτω από μια στέγη, όμως τώρα οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν από το κόμμα και εγκαταστάθηκαν αλλού. Όταν οι Μαοϊκοί προσχώρησαν στην ειρηνευτική διαδικασία, μια Ειδική Ομάδα Δράσης (Special Task Force) δημιουργήθηκε στην κοιλάδα του Κατμαντού για να εργαστεί με την κοινότητα για διάφορα κοινωνικά ζητήματα. Προκειμένου να κινείται αποτελεσματικά η ομάδα στην περιοχή, η βρώμικη όχθη του ποταμού μετατράπηκε σε μια βιώσιμη περιοχή όπου και είναι τώρα εγκατεστημένος ο προσωρινός καταυλισμός.

Η γειτονιά ήταν ευχαριστημένη για το ότι κάναμε το μέρος ασφαλέστερο και καθαρότερο”, λέει ο Rabi αναπολώντας τις αντιδράσειςτων περίοικων όταν και αυτός ήταν καινούργιος στον καταυλισμό.rabi

Ο Rabi Lama ήταν μόλις 13 όταν εντάχθηκε στη Λίγκα Νέων Κομμουνιστών χωρίς να γνωρίζει τίποτε για το κόμμα. Ένα κρύο πρωί του χειμώνα, μαζί με άλλους φίλους από το Σαρλάχι, μια περιοχή της περιφέρειας Terai του Νεπάλ, αποφάσισαν να κάνουν ένα ταξίδι στο Κατμαντού. Κυρίως επειδή βαριούνταν και μια αμυδρή ελπίδα να βρουν δουλειά. Φτάνοντας στην πρωτεύουσα, οι στόχοι τους είχαν ριζικά αλλάξει. “Είχε ήδη κάποιους λίγους φίλους που συνέβαλαν στην κοινωνία όντας μέλη της ΛΝΚ, επομένως ήταν εύκολη η πρόσβαση για εμένα. Γρήγορα έγινα μέλος”, λέει στο Ignite Southern Asia καθώς μοιράζεται μαζί μας την ανάμνηση της στιγμής που προσχώρησε στη Λίγκα. Έγινε ένα μέλος των νέων κομμουνιστών, ίσως το νερότερο στο στρατόπεδό του, και έκτοτε δεν γύρισε ποτέ να κοιτάξει πίσω.

Του πήρε λίγους μήνες για να προσαρμοστεί σε αυτή τη στενά δεμένη ομάδα και να μάθει για τις επαναστατικές αρχές του κόμματος. “Άρχισα να ξεφυλλίζω βιβλία που σχετίζονταν με το Μαρξισμό-Λενινισμό-Μαοϊσμό και συμμετείχα σε κάθε εσωτερική συνεδρίαση και σεμινάριο προκειμένου να αποκτήσω γνώσεις για το κόμμα και την ιδεολογία του”. Λέγοντας το αυτό κάνει μια παύση και προφέρει μετά πικρίας: “Όμως τώρα βλέπω πως κάθε αρχή και στόχος έχει εγκαταληφθεί: ο επικεφαλής της επανάστασης (σ. parapoda: ο Πρατσάντα) που ηγήθηκε του 10χρονου Λαϊκού Πολέμου ανεξήγητα έγινε μια αντεπαναστατική δύναμη. Αυτό θα πρέπει να συνέβη γιατί ποτέ δεν διάβασαν ούτε μια σελίδα Μαρξιστικής ιδεολογίας από τότε που έφτασαν στο Κατμαντού”. Χαμογελάει αρχικά, αλλά η έκφραση του προσώπου του αλλάζει προς το πιο σοβαρό καθώς συνεχίζει: “Δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο πολεμήσαμε”.

Παρότι ήταν πολύ νέος και επομένως δεν είχε εμπλακεί ποτέ στο Λαϊκό Πόλεμο, γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια και γεγονός που συνεπαγόταν τη θυσία χιλιάδων επαναστατών νέων σαν κι αυτόν.

Ήταν ένας δίκαιος πόλεμος, όμως δεν μπόρεσε να τελειώσει όπως έπρεπε”. Ο Rabi μιλά για το γεγονός ότι κανένα από τα σημεία που προηγουμένως έθετε το κόμμα δεν υλοποιήθηκε. “Σίγουρα, η συνείδηση στους ανθρώπους έχει αλλάξει σε ένα πιο υποκειμενικό επίπεδο, αλλά η αντικειμενική αλλαγή στις συγκεκριμένες μορφές βρίσκονται ακόμα μακριά από την υλοποίησή τους”, ισχυρίζεται και προσθέτει: “Μαζί με την αποτυχία να μετασχηματίσουμε τις κοινωνικές αξίες σε ζητήματα όπως οι ανέγγιχτοι, η κοινωνική αδικία και οι διακρίσεις, η υλοποίηση του βασικού ζητήματος της εθνικής απελευθέρωσης έχει μείνει πολύ πίσω”.

Με τις εσωκομματικές διαφορές με την αντιδραστική φράξια Πρατσάντα-Μπαταράι να καθίστανται προφανείς, το κόμμα του ανασυγκροτήθηκε ως ΚΚΝ-Μαοϊκό αποχωρώντας από το Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαοϊκό). Το κίνημα, σε διάφορα ζητήματα, συνέχισε, και ο Rabi σπάνια έχανε διαδηλώσεις ή δράσεις.

rabi_postering

Ο Rabi κολλάει μια αφίσα που καλεί σε εκλογικό μποϊκοτάζ το Νοέμβρη του 2013

Στο μεταξύ, το νέο κόμμα, μαζί με μια συμμαχία 33 κομμάτων κύρηξε μια εκστρατεία μποϊκοτάζ των εκλογών που είχαν προκηρυχθεί στις 19 Νοέμβρη 2013. Σχεδόν κάθε μεγάλο συγκρότημα ΜΜΕ χρηματοδοτήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο. Κάθε κρατικός θεσμός και οργανισμός δούλευε σκληρά για να διεξαχθούν οι εκλογές πάση θυσία. Από την άλλη, η 33κομματική συμμαχία ανακοίνωσε 10ήμερη απεργία πριν από τις εκλογές που θα παρέλυε όλη τη χώρα. Η σύγκρουση σκλήρυνε μεταξύ του κράτους και του πόλου που έκανε μποϊκοτάζ. Σε κάποια φάση, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε την 33κομματική συμμαχία να αναστείλει την απεργία και ολόκληρη η αστυνομία και στρατιωτικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν εναντίον της εκστρατείας μποϊκοτάζ, κάτι που προκάλεσε περισσότερο τους διαδηλωτές.

rabi_working

Εκείνες τις ταραχώδεις και περίεργες ημέρες, ο Rabi έκανε βόλτα στο Ναγιάρμπαζάαρ στις 16 Νοέμβρη. Χτυπήθηκε από μια αυτοσχέδια βόμβα που πέταξε μια ομάδα που δεν ταυτοποιήθηκε. Το αριστερό του χέρι εκτινάχτηκε. Μετά από 13 ημέρες στο νοσοκομείο και 3 ημέρες υπό κράτηση από την αστυνομία για ανάκριση, γύρισε σπίτι του, στο στρατόπεδο που λειτουργούσε το κόμμα όπου και εξακολουθεί να ζει. Αφέθηκε να ανασυγκροτήσει τα κομμάτια της ζωής του μόνος του. Όμως τώρα βρίσκεται υπόδικος, κατηγορούμενος για εμπλοκή σε εκείνη την έκρηξη βόμβας. Λέει “είμαι ύποπτος για τη βόμβα εκείνη μόνο και μόνο επειδή είμαι μέλος του ΚΚΝ-Μαοϊκού. Ακόμα όμως κι αν εγώ το είχα κάνει, αναμφίβολα θα επρόκειτο για μια αντιπροσωπευτική φωνή του μέσου ανθρώπου ο οποίος γνώριζε ότι το όλο εκλογικό παιχνίδι είναι σκέτη προπαγάνδα για την προώθηση ξένων συμφερόντων, όπως πάντα”.

rabi_after

Παρ’ όλα αυτά, ο Rabi διατηρεί την αισιοδοξία του και χαμογελά με περηφάνεια όταν τον ρωτούν για το χέρι του και για το μέλλον του. “Ας αποτελεί το κομμένο χέρι μου πηγή έμπνευσης”, μας λέει ολοκληρώνοντας τη συζήτηση.

Το κείμενο στα αγγλικά: http://ignitesouthasia.com/let-my-missing-hand-be-the-inspiration-rabi-lama/

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: