José Diaz- Με ενότητα θα νικήσουμε (23/05/1938)

Στην επιστολή του αυτή προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Ισπανίας, ο γενικός γραμματέας της, José Diaz, εφιστά την προσοχή στο κρίσιμο ζήτημα της ενότητας. Η ενωτική πολιτική δεν υιοθετείται απλώς για την επίτευξη ενός αθροίσματος δυνάμεων. Είναι και το βασικό μέτρο για την άρση όλων των μύθων και των συκοφαντιών εναντίον των κομμουνιστών. Είναι η πλέον απαραίτητη τη δύσκολη στιγμή, αλλά ακόμα και μετά την εκδήλωση συγκρούσεων (βλ. Το κάλεσμά του Diaz και στους αναρχικούς, παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει). Είναι χρήσιμη η εμπειρία του ΚΚ Ισπανίας ιδιαίτερα για όσους επικαλούνται παρελθούσες έριδες για να αποφύγουν την ενότητα, έριδες όμως που συχνά ουδόλως αφορούν αυτούς στους οποίους λέμε ότι απευθυνόμαστε..

carrillo---diaz (πηγή)

José Diaz- Με ενότητα θα νικήσουμε

Επιστολή του José Diaz, γενικού γραμματέα του ΚΚ Ισπανίας στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Ισπανίας (23-25/05/1938)

Αγαπητοί σύντροφοι,

η κατάσταση της υγείας μου με εμποδίζει να λάβω μέρος στις εργασίες αυτής της συνεδρίασης της Κεντρικής μας Επιτροπής. Παρ’ όλα αυτά, είμαι μαζί σας πνευματικά, είναι μαζί σας η καρδιά και η ψυχή μου.

Η μεγάλη συντρόφισσά μας Ντολόρες θα σας έχει ήδη αναφέρει τα καθήκοντα τα οποία κατά την παρούσα κατάσταση, εξαιτίας της σοβαρής κρισιμότητάς της, αντιμετωπίζει το κόμμα μας και ο ισπανικός λαός.

Θα ήθελα να προσθέσω, ή μάλλον να δώσω παραπάνω έμφαση, σε μια θεμελιακή ιδέας: αυτή της ευθύνης την οποία έχει το κόμμα μας στην παρούσα στιγμή απέναντι σε όλο το λαό. Αυτή η ευθύνη είναι ακόμα μεγαλύτερη σήμερα από όσο ήταν σε όλη την πορεία του πολέμου. Γιατί; Επειδή η κατάσταση σήμερα είναι κρισιμότερη παρά ποτέ άλλοτε έπειτα από τις 19 Ιούλη 1936. Επειδή το κόμμα μας είναι αριθμητικά μεγαλύτερο, επειδή είναι ισχυρότερο παρά ποτέ. Επειδή σε κάποιους τομείς- ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις τρομακτικές δυνατότητες για κοινή δράση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα- είμαστε σήμερα η μεγαλύτερη, η πιο ενωμένη και πειθαρχημένη πολιτική δύναμη σε όλη την Ισπανία. Και επειδή, επιπροσθέτως, είμαστε ένα από τα σοβαρότερα συντιστώντα τμήματα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, αυτού του ισχυρού στρατού μαχητών για την ελευθερία, για την ειρήνη, για το σοσιαλισμό, ο οποίος υψώνει τα μαχητικά του λάβαρα σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο ισπανικός λαός στρέφεται σε εμάς σήμερα και αναμένει πολλά από εμάς. Η ευθύνη είναι ένα ιστορικό γεγονός το οποίο συνδέεται με την εξέλιξη της δημοκρατικής επανάστασής μας και του πολέμου, με την ανάπτυξη ολόκληρης της ιστορίας του λαού μας: είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα του γεγονότος ότι σήμερα πέφτει στην εργατική τάξη της Ισπανίας το καθήκον του να ηγηθούμε ολόκληρου του λαού για την υπεράσπιση της εθνιής ανεξαρτησίας και του δημοκρατικού καθεστώτος.

JoseDiaz1(πηγή)

Είναι αναγκαίο η Κεντρική Επιτροπή μας και όλα τα στελέχη του κόμματος να καταλάβουν ξεκάθαρα τι σημαίνει αυτή η ευθύνη συγκεκριμένα, στην πράξη.

Δεν σημαίνει μόνο ότι δεν υπάρχει ζήτημα που απασχολεί το λαό μας το οποίο να μην ενδιαφέρει το κόμμα μας: δεν σημαίνει μόνο ότι γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε τις ανάγκες των εργατών, των αγροτών, των εργαζόμενων μικροαστών, των γυναικών, της νεολαίας και ότι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες αυτές: δεν σημαίνει μόνο ότι πρέπει να βοηθήσουμε στην επίλυση όλων των ζητημάτων οργάνωσης του στρατού και της οικονομικής ζωής της χώρας μας σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή, αλλά σημαίει πρωτίστως και πάνω από όλα ότι θα πρέπει να δούμε στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του κόμματός μας μια μεγαλύτερη δυνατότητα που μας προσφέρεται για να κάνουμε πιο αποτελεσματική τη δουλειά μας για την ενότητα όλων των αντιφασιστικών δυνάμεων, όλων των δημοκρατικών και επαναστατικών δυνάμεων της Ισπανίας.

Γνωρίζω ότι σε κάποιες περιόδους του πολέμου η γοργή και εντυπωσιακή ανάπτυξη του Κομμουνιστικού Κόμματος γέννησε κάποιες επιφυλάξεις και μια κάποια ανησυχία. Γνωρίζω επίσης ότι ένα από τα όπλα τα οποίοα οι εχθροί του λαού μας χρησιμοποίησαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν προκειμένου να αποπροσανατολίσουν και να σπάσουν το ηθικό ενός μέρους των μαζών αλλά ακόμα και των ηγετών της χώρας, συνίσταται στη διασπορά δυσπιστίας και καχυποψίας, ακόμα και μίσους εναντίον του κομμουνιστικού κινήματος.

Αυτές οι αντικομμουνιστικές τάσεις, οι οποίες υπάρχουν όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, είναι ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια στο δρόμο της κινητοποίησης και τη συνεπούς πάλης ολόκληρου του ενωμένου λαού για τις ελευθερίες του και για την εθνική ανεξαρτησία έναντι του επιτιθέμενου φασισμού.

Καυώς οι κομμουνιστές είναι οι πιο αφοσιωμένοι και συνεπείς μεταξύ των μαζών μαχητές για ελευθερία, ανεξαρτησία και ενότητα, το να απομονώνει κανείς τους κομμουνιστές από το λαό σημαίνει να αποδυναμώνει ολόκλητο το μέτωπο της αντιφασιστικής πάλης. Όσο πιο γρήγορα αυτές οι τάσεις εξαλειφθούν σε όλους τους αντιφασιστικούς τομείς, τόσο ευκολότερη θα είναι η επίλυση των ζητημάτων μας και η επίτευξη της νίκης. Θα διευκολύνουμε την εξάλειψη αυτή καθιστώντας ξεκάθαρο σε όλους, μέσω μιας σωστής πολιτικής και μέσω καθημερινής δουλειάς για ενότητα, ότι οι κομμουνιστές δεν έχουν κανένα άλλο συμφέρον πέραν αυτών των γενικών συμφερόντων του λαού και της χώρας. Η μεγαλύτερη περηφάνειά μας συνίσταται στο γεγονός ότι είμαστε οι πιο ένθερμοι υπερασπιστές της ενότητας- της ενότητας αναφορικά με τους πολεμικούς στόχους και στν πρακτική δουλειά της επίλυσης των ζητημάτων του στρατού, της παροχής των αναγκαίων στον άμαχο πληθυσμό και της οργάνωσης της πολεμικής βιομηχανίας- αναφορικά με αυτά τα τρία καθοριστικά ζητήματα σήμερα. Η ενότητα πρέπει, ταυτόχρονα, να χρησιμεύει προκειμένου να ασκούμε μια σταθερή πολιτική αναφορικά με την πόλεμο και την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της χώρας για να ηττηθούν όλοι οι εχθροί του λαού.

Εκμηδένιση και έπειτα πλήρης και μόνιμη εξάλειψη της διχόνοιας στο αντιφασιστικό στρατόπεδο και επίσης των παρτικολαριστικών, τοπικών ή προσωπικών τάσεων, οι οποίες είναι τμήμα της καταραμένης κληρονομιάς που άφησαν οι αντιδραστικές τάξεις, οι οποίες επί αιώνες εμπόδιζαν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του ισπανικού λαού- να τι χρειάζεται προκειμένου να κερδίσουμε τον πόλεμο, να εξασφαλίσουμε μια θεμελιακή αλλαγή στην πολιτική ζωή της Ισπανίας και ότι η χώρα μας, όταν θα έχει σώσει την ανεξαρτησία της και ξεπεράσει το φασιστικό κίνδυνο, θα βαδίσει στο δρόμο της πολιτικής και κοινωνικής προόδου.

Ο λαός μας συνειδητοποιεί πλήρως πως αυτό είναι το καθήκον τη σήμερον ημέρα. Και ο λόγος για τον οποίο βλέπει το κόμμα μας με τόση πολλή συμπάθεια είναι επειδή αυτό μπόρεσε να αποδείξει ότι πάντοτε ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε το κόμμα της ενότητας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόοδος στην ενότητα του λαού και η νίκη θα διασφαλιστούν και θα έρθουν πιο γρήγορα αν πετύχουμε, συγχωνευόμενοι με τους Σοσιαλιστές, να δημιουργήσουμε το ενωμένο κόμμα του προλεταριάτου. Το κόμμα μας είναι ένα κλαδί που βγήκε από τον κορμό του μεγάλου ισπανικού εργατικού κινήματος, και η συγχώνευσή του με το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα δώσει στο προλεταριάτο ένα κύρος και μια ισχύ που ποτέ άλλοτε δεν είχαν. Για όσο αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται- και είναι απαραίτητο να εργαστούμε σκληρά για να τον πετύχουμε το συντομότερο- η δράση μας θα πρέπει να είναι πάντοτε και σε όλους τους τομείς σε ενότητα με τους Σοσιαλιστές.

Σας καλώ να εξετάσετε προσεκτικά ποιες είναι οι αιτίες που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο της ενίσχυσης αυτής της ενότητας και να τις απομακρύνετε. Η ενότητα Κομμουνιστών και Σοσιαλιστών, σε συμμαχία με τους Ρεπουμπλικανούς και τους Αναρχικούς είναι το κύριο στήριγμα του Λαϊκού Μετώπου. Επομένως, η Κεντρική Επιτροπή και όλα τα στελέχη του κόμματος δεν θα πρέπει να φεισθούν δυνάμεων προκειμένου αυτή η ενότητα να γίνεται καθημερινά όλο και πιο στενή και ισχυρή. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να δείξουμε το δρόμο στην εργατική τάξη των άλλων καπιταλιστικών χωρών της Ευρώπης, στις οποίες είναι τόσο απαραίτητη η ύπαρξη μιας μεγαλύτερης ενότητας του προλεταριάτου, προκειμένου να φράξουν το δρόμο στους εχθρούς του λαού.

Η ενότητα έχει καταστήσει εφικτή την αντίστασή μας.

Με ενότητα θα νικήσουμε.

Με τη σταθερή ενωτική του πολιτική, το Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει και θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη αυτής της νίκης.

Ο σύντροφός σας,

José Diaz

Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: