Καμπότζη: Συνέντευξη Khieu Samphan (27/07/2007)

H χτεσινή καταδίκη των Khieu Samphan και Νuon Chea για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Καμπότζη την περίοδο 1975-1978 (βλ. εδώ), από δικαστήριο στο οποίο συνέδραμε ο ΟΗΕ, ελάχιστα συμβάλλει στην απονομή της δικαιοσύνης και καθόλου στην αποκατάσταση της αλήθειας. Δικαιοσύνη και αλήθεια πρέπει να πηγαίνουν μαζί, δεν μπορούν να αποσπώνται. Αν πράγματι έχουν την πολιτική ευθύνη οι δύο καταδικασμένοι για έστω και μία δολοφονία αθώου, θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε ολόκληρη την αλήθεια. Και αυτή έχει και τις παρακάτω πτυχές: Πρώτον, η διεθνής κοινότητα, και ειδικότερα η Δύση, αναγνώριζε τη Δημοκρατική Καμπότζη και τους ηγέτες της, ως νόμιμο εκπρόσωπο της χώρας, όχι μόνο τα έτη 1975-1978, αλλά ως και τη δεκαετία του ’90. Και καλά να μη γνωρίζει κανείς τι γινόταν μεταξύ 1975-78 (αν και η Δημοκρατική Καμπότζη συμμετείχε κανονικά στον ΟΗΕ, στο Κίνημα των Αδεσμεύτων κλπ). Μετά το 1979, πώς και η διεθνής κοινότητα (πρωτίστως η Δύση) διατηρούσε εν ζωή αντί να απομονώνει το καθεστώς της Δημοκρατικής Καμπότζης;

observer_131031_KhieuSamphanNeWin7711

Ο Khieu Samphan υποδέχεται στο αεροδρόμιο Pochetong το Νοέμβρη του 1977 τον πρόεδρο της Βιρμανίας Ne Win (πηγή)

Δεύτερον, ακόμα και μετά τη συμφιλίωση των αρχών της δεκαετίας του ’90, οπότε και αποκαταστάθηκε η ενιαία διεθνής φυσιογνωμία της χώρας, οι καταδικασμένοι ήταν μέλη της πολιτικής ζωής της χώρας και συνεργάζονταν με τον ΟΗΕ, σαν να μην τρέχει τίποτα.

KHIEU SAMPHAN-NUON CHEAΟ Κhieu Samphan και ο Nuon Chea το 1998 (πηγή)

Τρίτον, ο Khieu Samphan, κατηγορείται ότι ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Καμπότζης την περίοδο 1976-78. Όμως, είναι υποκρισία να κατηγορείται ο επικεφαλής της χώρας για τη μισή περίοδο, και να μην κατηγορείται ο άλλος επικεφαλής, για την άλλη μισή, δηλαδή την περίοδο 1975-1976. Και αυτός δεν ήταν άλλος από το Norodom Sihanouk, το βασιλιά, ο οποίος μόλις για λίγα χρόνια (την περίοδο 1976-1980) δεν συνεργαζόταν με τη Δημοκρατική Καμπότζη, έχοντας παραιτηθεί το 1976. Μάλιστα, ο Sihanouk, όχι μόνο από παλιότερα είχε διορίσει το Khieu Samphan Υπουργό, αλλά ήταν από το 1970 επικεφαλής του αντιστασιακού κινήματος έναντι του αμερικανοκίνητου καθεστώτος του Λον Νολ, αλλά και του αντιβιετναμικού αντιστασιακού κινήματος εναντίον του βιετναμο-μπρεζνιεφοκίνητου καθεστώτος που εγκαθιδρύθηκε το 1979 στο μεγαλύτερο μέρος της Καμπότζης, κατόπιν εισβολής του Βιετνάμ. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι κατηγορίες δεν εξαπολύονται στο νόμιμο εκπρόσωπο του καθεστώτος, αλλά σε μια συνιστώσα, έστω και την κύρια, του αγώνα και του καθεστώτος, που όλως τυχαίως, αποκαλείται κομμουνιστική. Και έτσι κατασκευάζεται άλλη μια “απόδειξη για τον εγκληματικό χαρακτήρα του κομμουνισμού”.

AL-narrow-Norodom_20121015170609908206-300x0Ο Khieu Samphan με το βασιλιά Norodom Sihanouk στις αρχές της δεκαετίας του ’70 (πηγή)

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελεί πρότυπο οικοδόμησης του σοσιαλισμού μια κατάσταση στην οποία οι παραγωγικές σχέσεις πάνε πίσω, αντί να πηγαίνουν μπροστά. Όμως, εδώ, εξετάζεται απλώς η υποκρισία της διεθνούς κοινότητας. Το καθήκον της μελέτης, έστω και της εκ των προτέρων απόρριψης, της προσπάθειας ανοικοδόμησης της Καμπότζης την περίοδο 1975-1978, ωστόσο, παραμένει. Γιατί δεν παύει να είναι ένα απελευθερωτικό κίνημα που ήταν το πλέον ανεξάρτητο, και όμως κατέληξε να κάνει τόση ζημιά στον ίδιο του το λαό (αλλά και την ιδέα που δήλωνε ότι υπηρετούσε). Και αυτό είναι ένα μάθημα, έστω και προς αποφυγή, που πρέπει να μελετούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας (δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι η παράλειψη αυτής της μελέτης οδηγεί σε μια κατάσταση όπου το πρόγραμμα που επαγγέλονται οι πλέον δημοκράτες-αμεσοδημοκράτες, ομοιάζει στα βασικά του στοιχεία με ό,τι εφαρμόστηκε στην Καμπότζη τότε)..Για αυτό το λόγο, το parapoda θα συνεχίσει να μεταφράζει κείμενα της περιόδου 1975-78, και πρώτα από όλα τα κείμενα που έβγαιναν τότε επίσημα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης (τα αρχεία ενδέχεται να έχουν τροποποιηθεί και για αυτό δεν μπορεί να ξεκινά κανείς από εκεί την έρευνα).

Sihanouk5

Ο Sihanouk με το Khieu Samphan στα 525 χλμ μακριά από την Πνομ Πενχ (πηγή)

Παρακάτω, παρατίθεται η μετάφραση μιας συνέντευξης του Khieu Samphan λίγο πριν του αποδοθούν κατηγορίες. Ωστόσο, φαίνεται ότι και αυτός, αναδεικνύει ως πρώτο λόγο για όσα έγιναν, την απειλή από το Βιετνάμ και δη (δυστυχώς για το όνομα του κομμουνισμού) από τους βιετναμέζους κομμουνιστές.

Είναι αλήθεια ότι επιλέξατε το Jacques Vergès ως δικηγόρο για την υπεράσπισή σας;

Στην πραγματικότητα, είναι ο δικηγόρος μου. Γνωριζόμαστε από τότε που σπούδαζα στη Γαλλία (σ.parapoda: τη δεκαετία του ΄50). Είχαμε συμμετάσχει σε πολλές διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στην Αλγερία και εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Πιστεύω ότι θα προσπαθήσει ώστε να θριαμβεύσει το δίκιο.

Πιστεύετε ότι ανήκετε στους πέντε κυριότερους κατηγορούμενους όπως ισχυρίζεται ο εισαγγελέας;

Βρίσκω το όνομά μου σε ολες σχεδόν τις εφημερίδες. Επομένως, πιστεύω ότι είναι δυνατό να είμαι ανάμεσα στους πέντε.

Θα πάτε στη δίκη αν κατηγορηθείτε;

Ναι.

Για να πείτε τι;

Αυτό εξαρτάται από τις κατηγορίες που θα μου αποδοθούν.

Οι κατήγοροι και ο εισαγγελέας θεωρούν πως οι κατηγορίες θα πρέπει να είναι “εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία”. Τι απαντάτε;

Εμείς οι χμερ κομμουνιστές παλέψαμε για την εθνική απελευθέρωση.

Δεν έχετε τίποτα να σας προσάψετε;

Δεν έχω τίποτα να μου προσάψω. Πιστεύω ότι έκανα το χρέος μου απέναντι στην πατρίδα. Δεν θα μπορούσα να μείνω με τα χέρια σταυρωμένα όταν η πατρίδα μου δεχόταν εισβολή, ταυτόχρονα από τις δυνάμεις του Νοτίου Βιετνάμ, υπό την καθοδήγηση των αμερικάνων, και από τους βιετναμέζους κομμουνιστές, που αποπειρώνταν να επιβάλλουν την ηγεμονία τους στην Καμπότζη. Πιστεύω ότι ήταν καθήκον μου να συμβάλω.

Αμφισβητείτε τις σφαγές καμποτζιανών που φέρονται να έλαβαν χώρα μεταξύ 1975 και 1979;

Αναφορικά με τις σφαγές, το Βιετνάμ αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη [συνοριακή] γραμμή Brevie, ενώ ήταν ήδη αναγνωρισμένο ως σύνορο που χώριζε τη ηθάλασσα μεταξύ των δύο χωρών. Όμως το Μάη του 1976, αρνήθηκαν να το αναγνωρίσουν και απαίτησαν τη χάραξη μιας νέας συνοριακής γραμμής.

Ποια η σχέση αυτού με τις σφαγές;

Το Βιετνάμε επέβαλε ένα τελεσίγραφο στο Κομμουνιστικό Κόμμα Καμπότζης. Απέναντι σε αυτό το τελεσίγραφο, το Κομμουνιστικό Κόμμα βρέθηκε σε μια απίστευτη κατάσταση. Αν το αποδεχόταν, θα ήταν το τέλος του ΚΚ Καμπότζης. Επομένως, η Καμπότζη έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτές τις στρατιωτικές συγκρούσεις. Εκεί έγκειται το κύριο πρόβλημα, αυτό εξηγεί όλες τις συλλήψεις. Όλα αυτά..

Όμως, επρόκειτο για Καμποτζιανούς που σφαγιάστηκαν από Καμποτζιανούς…

Μα, σας είπα, επρόκειτο για τελεσίγραφο του Βιετνάμ. Αυτό σημαίνει ότι οι Βιετναμέζοι προσπαθούσαν να προκαλέσουν φασαρία στο εσωτερικό της χώρας.

Και εσείς απαντήσατε με σφαγές;

Μα σας παρακαλώ. Είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση.

Έχετε μετανιώσει για τις κινήσεις του καθεστώτος, τις κινήσεις των ηγετών των ερυθρών Χμέρ της εποχής, 30 χρόνια πριν;

Πολύ καιρό μετά…Δεν ήμουν παρά συνοδοιπόρος.

Ήσασταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας…

Πρώτον, δεν ήμουν μέλος της καθοδήγησης των Ερυθρών Χμέρ. Δεύτερον, αυτοί πάλεψαν ταυτόχρονα εναντίον της αμερικανικής υπερδύναμης και εναντίον των αποπειρών των βιετναμέζων για ηγεμονία. Πιστεύω ότι παρ’ όλα αυτά έκαναν το καθήκον τους για την Καμπότζη. Χωρίς τον αγώνα τους, πιστεύω ότι η Καμπότζη θα ήταν στα χέρια των βιετναμέζων κομμουνιστών ήδη από το 1970. Παρακαλώ, σκεφτείτε το αυτό. Εγώ είμαι Καμποτζιανός και το πιστεύω αυτό.

Σκέφτεστε καθόλου τα θύματα;

Πράγματι, σκέφτομαι τα θύματα. Υποκλίνομαι στη μνήμη των αθώων θυμάτων. Όμως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όλες τις περιστάσεις για τα γεγονότα για τα οποία διατυπώνονται κατηγορίες. Αυτοί οι άνθρωποι πάλεψαν ενάντια στην ξενική ανάμειξη, ενάντια στις επιθέσεις των ξένων. Έκαναν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα.

Η συνέντευξη στα γαλλικά: http://www1.rfi.fr/actufr/articles/091/article_54545.asp

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: