Δελτίο Τύπου του Έκτακτου Εθνικού Συνεδρίου της Καμπότζης (28/4/1975)

Μετά την κατάληψη της Πνομ Πενχ από τις Λαϊκές Ένοπλες Δυνάμεις Εθνικής Απελευθέρωσης της Καμπότζης, που συνήθως στην ιστοριογραφία αποκαλούνται “Ερυθροί Χμερ”, το κενό εξουσίας καλύφτηκε με τη σύγκληση ενός έκτακτου εθνικού συνεδρίου υπό την προεδρία του Khieu Samphan (ο οποίος προχτές καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας). Αν για κάτι έχει σημασία αυτό το ανακοινωθέν είναι για το ότι οι Ερυθροί Χμερ επέμειναν στη διεύρυνση της πολιτικής συμμαχίας τους μετά τη νίκη τους. Σε αντίθεση μάλιστα με διάφορους “υπεραριστερούς” στην Ελλάδα που βγάζουν αριστερόμετρα, αλλά κατά τα λοιπά καταδικάζουν τον «αριστερισμό» των Ερυθρών Χμερ, οι Ερυθροί Χμερ επιδιώκουν να διατηρήσουν στη θέση του όχι μόνο τον αστό πρωθυπουργό Penn Nouth αλλά ως και το…βασιλιά της χώρας Norodom Sihanouk (αυτός τo 1976 παραιτήθηκε, το 1980 έκανε εκ νέου συμμαχία με τους Ερυθρούς Χμερ, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση). Επίσης, σε αντίθεση με όσους άμεσα επιθυμούν να ανοίγουν μέτωπα σε ανώτατο επίπεδο και με την Εκκλησία, βάσει του Δελτίου Τύπου, από το συνέδριο αυτό δεν αποκλείστηκαν Βουδιστές (ασχέτως αν, όπως θα δούμε σε επόμενο κείμενο, φαίνεται ότι ο θεσμός της εκκλησίας επλήγη). Γενικά, αποδεικνύεται ότι το πλατύ πολιτικό μέτωπο δεν απέτρεψε καμία “αριστερίστικη” ακρότητα.

1970s-KH-US004 us embassy evacuation 19750412

Oι αμερικάνοι εγκαταλείπουν την πρεσβεία τους με ελικόπτερο…(πηγή)

Δελτίο Τύπου του Έκτακτου Εθνικού Συνεδρίου της Καμπότζης (28/4/1975)

Μετά την επίτευξη από το λαό της Καμπότζης της μεγάλης νίκης με την απελευθέρωση όλης της χώρας, έλαβε χώρα το Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο της Καμπότζης μεταξύ 25 και 27 Απρίλη 1975, υπό την προεδρία του Khieu Samphan, αναπληρωτή πρωθυπουργού και Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης, και Αρχιστράτηγου των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων Εθνικής Απελευθέρωσης της Καμπότζης. Στο Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο της Καμπότζης συμμετείχαν αντιπρόσωποι των μαζικών οργανώσεων της Καμπότζης, οι τρείς κατηγορίες των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων Εθνικής Απελευθέρωσης της Καμπότζης, Βουδιστές, το Ενιαίο Εθνικό Μέτωπο της Καμπότζης (FUNK) και η Βασιλική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης.

Στις 28 Απρίλη εκδόθηκε ένα δελτίο τύπου που υπογραφόταν από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Khieu Samphan, το οποίο ανακοίνωνε τις ακόλουες αποφάσεις του συνεδρίου.

1975-04-18-The-Nation

Ταϊλανδέζικη εφημερίδα της 18/04/1975 αναφέρει την πτώση της Πνομ Πενχ χωρίς αιματοχυσία (πηγή)

1. Το Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο δηλώνει ότι αυτή η μεγάλη ιστορική νίκη οφείλεται στη μεγάλη αλληλεγγύη ολόκληρου του έθνους υπό τη σημαία της μεγάλης ενότητας του Ενιαίου Εθνικού Μετώπου της Καμπότζης. Αναφορικά με αυτή τη μεγάλη ενότητα, το συνέδριο ομόφωνα αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο του λαού, ειδικότερα των πλατιών μαζών των εργατών, των φτωχών αγροτών, των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και άλλων εργαζομένων διαφόρεων στρωμάτων στην επαρχία και τις πόλεις, οι οποίοι συνιστούν πάνω από το 95% του έθνους της Καμπότζης και που ανέλαβαν το βαρύτερο φορτίο κατά τον πόλεμου για την εθνική και τη λαϊκή απελευθέρωση, κατέβαλαν τις μεγαλύτερες θυσίες σε όρους ζωής, ιδιοκτησίας και αισθημάτων, πάντοτε υπηρετώντας το μέτωπο χωρίς ανάπαυλα, και στέλνοντας χωρίς δισταγμό τους συζύγους, τα παιδιά και τα εγγόνια στο μέτωπο κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Μαζί με τις μεγάλες θυσίες των μαζών του φτωχού λαού, μεγάλες θυσίες έκαναν οι τρεις κατηγορίες των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων Εθνικής Απελευθέρωσης της Καμπότζης που πάλεψαν ένδοξα μέρα και νύχτα, σε όλες τις εποχές, ξηρές και βροχερές, υπέστησαν όλων των ειδών τις δυσκολίες και τα δεινά, στερούμενες φαγητού, φαρμάκων, ρουχισμού, πολεμοφοδίων, και άλλων απαραίτητων στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ- το μεγαλύτερο, πιο αδίστακτο και πιο βάρβαρο ιμπεριαλισμό στον κόσμο. Επομένως, αυτή η μεγάλη ιστορική νίκη οφείλεται στη μεγάλη αλληλεγγύη όλου του έθνους. Όμως το Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο τόνισε ιδιαίτερα το σημαντικό ρόλο των μαζών του φτωχού λαού και των γιών και των κορών του- των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων Εθνικής Απελευθέρωσης της Καμπότζης.

2. Το Ειδικό Εθνικό Συνέδριο εκπροσωπεί πραγματικά τη θέληση και τα συμφέροντα όλου του έθνους και του λαού. Σε συμφωνία με τη γνώμη όλων των συμμετεχόντων στο συνέδριο και λαμβάνοντας υπόψη τα εξαιρετικά βαριά και ασύγκριτα καθήκοντα που αντιμετωπίζει ο καμποτζιανός λαός και οι Λαϊκές Ένοπλες Δυνάμεις Εθνικής Απελευθέρωσης της Καμπότζης (ΛΕΔΕΑΚ) στον αγώνα για εθνική και λαϊκή απελευθέρωση, το Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο διακηρύσσει με σαφήνεια ότι αναγνωρίζει και σέβεται τα αιτήματα όλου του καμποτζιανού λαού και των ΛΕΔΕΑΚ για μια ανεξάρτητη, ειρηνική, κυρίαρχη, αδέσμευτη Καμπότζη με εδαφική ακεραιότητα, που να ζει σε μια εθνική κοινότητα όπου πραγματική χαρά, ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία θα επικρατούν, όπου δεν θα υπάρχουν πια φτωχοί και πλούσιοι, εκμεταλλευτικά και εκμεταλλευόμενα στρώματα, μια κοινωνία όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν ειρηνικά και αρμονικά και σε μια μεγάλη ενότητα του έθνους, όπου όλοι οι κάτοικοι να ασχολούνται με την παραγωγή, να χτίζουν και να υπερασπίζονται την πατρίδα.

peter-alan-lloyd-BACK-novel-khmer-rouge-soldier-enter-phnom-penh-cambodia-1975-apc

Πολίτες και μοναχοί καλωσορίζουν τα μέλη των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων Εθνικής Απελευθέρωσης της Καμπότζης στην Πνομ Πενχ (17/4/1975) (πηγή)

3. Αναφορικά με τον Samdech Norodom Sihanouk, επικεφαλής του Κράτους της Καμπότζης και Προέδρου του Ενιαίου Εθνικού Μετώπου της Καμπότζης, το Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο ομόφωνα των θεωρεί ως μια επιφανή πατριωτική προσωπικότητα που ενεργητικά συνέβαλε στον εθνικό αγώνα της Καμπότζης. Επομένως, το Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο επιβεβαιώνει ότι ο Samdech Norodom Sihanouk θα παραμείνει Επικεφαλής του Κράτους και Πρόεδρος του Ενιαίου Εθνικού Μετώπου της Καμπότζης κατά τη νέα ιστορική φάση και τη νέα κοινωνία της Καμπότζης.

Αναφορικά με το Samdech Penn Nouth, το Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο επίσης ομόφωνα θεωρεί ότι είναι μια επιφανής πατριωτική προσωπικότητα που ενεργητικά συνέβαλε στον εθνικό αγώνα της Καμπότζης. Για αυτό το λόγο το Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο επίσης ομόφωνα επιβεβαιώνει ότι διατηρεί τη θέση του Πρωθυπουργού της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης και του Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής (Πολιτικού Γραφείου) του Ενιαίου Εθνικού Μετώπου της Καμπότζης κατά τη νέα ιστορική φάση και τη νέα κοινωνία της Καμπότζης.

Αναφορικά με άλλες πατριωτικές προσωπικότητες που συνέβαλαν στον αγώνα για την εθνική απελευθέρωση, το Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο αποφάσισε ότι θα ανταμειφθούν σε αντιστοιχία με τη συγκεκριμένη συμβολή τους και τις ικανότητές τους.

4. Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, το Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο επαναλαμβάνει ότι η Καμπότζη θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη σε μια πολιτική ανεξαρτησίας, ειρήνης, ουδετερότητας και σε μια πολιτική αδέσμευτη, μη επιτρέποντας καθόλου σε καμία ξένη χώρα να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στην Καμπότζη, αποφασιστικά απορρίπτοντας κάθε ξένη επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Καμπότζης, και σφοδρά αντιτιθέμενη σε κάθε ξένη υπονόμευση και επίθεση εναντίον της Καμπότζης, άσχετα αν αυτή η υπονόμευση και η επίθεση είνα στρατιωτική, πολιτική, οικονομική, πολιτιστική, κοινωνική, διπλωματική ή υπό τη μορφή του “ανθρωπισμού” (“humanitarianism”). Η Καμπότζη δεν θα αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών με κανένα τρόπο, και δεν θα εμπλακεί στην επίθεση και την υπονόμευση άλλων χωρών. Θα σεβαστεί πλήρως την αρχή σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα χαίρει πλήρους κυριαρχίας και του δικαιώματος να αποφασίζει από μόνη της τα εσωτερικά ζητήματα. Παράλληλα, η Καμπότζη θα κάνει κάθε προσπάθεια να ενισχύσει την αλληλεγγύη με τους λαούς της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, τους λαούς όλου του κόσμου καθώς και τον αμερικανικο λαό που επιθυμεί ειρήνη και δικαιοσύνη, ώστε να αλληλοϋποστηριχτούν στον αγώνα εναντίον του ιμπεριαλισμού, της παλιάς και νέας αποικιοκρατίας και για την πραγματική εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη και πρόοδο στον κόσμο.

Peking Review, νο.18, 02/05/1975

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: