Για την απέλαση των ξένων υπηκόων από την Καμπότζη (1975)

Πολλά έχουν γραφτεί για τον “κλειστό” χαρακτήρα της προσπάθειας μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Καμπότζης μεταξύ 1975-1978 από το Ενιαίο Εθνικό Μέτωπο Καμπότζης, τη Βασιλική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας Καμπότζης και τους “Ερυθρούς Χμερ” (“Οργάνωση” ή, όπως έγινε το 1977 γνωστό, Κομμουνιστικό Κόμμα Καμπότζης). Η απέλαση των ξένων υπηκόων κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη νίκη επί της αμερικανοκίνητης δικτατορίας του Λον Νολ ήταν μία ακόμα κίνηση των νέων αρχών της Καμπότζης, η οποία στη Δύση σχολιάστηκε δυσμενώς, ασχέτως αν ούτε αυτή δεν ήταν χωρίς προηγούμενο στην ιστορία αστικοδημοκρατικών επαναστάσεων ή εθνοαπελευθερωτικών αγώνων. Επίσης, δεν μπορεί να είναι ενδεικτική για τον “κλειστό” χαρακτήρα των νέων αρχών της Καμπότζης. Άλλωστε, αυτές συμμετείχαν, όπως θα δούμε σε επόμενες αναρτήσεις, κανονικά και εξαρχής στα διεθνή φόρα, όπως αυτά του ΟΗΕ και του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Εξάλλου, το μιντιακό μπλακ-άουτ δεν προκαλείται μόνο από τη μία πλευρά. Κι αυτό γιατί, από τη μια, ηγετικά στελέχη των νέων αρχών συνέχιζαν να δίνουν συνεντεύξεις σε δυτικά ΜΜΕ, προφανώς όχι αποσπώμενες με το ζόρι. Από την άλλη, δεν θα ήταν δυνατό να δοθεί τέτοια ακραία άσχημη εικόνα για τις νέες αρχές της χώρας αν αυτές δεν απεικονίζονταν από τα Δυτικά ΜΜΕ ότι είχαν “κλειστό” χαρακτήρα. Τέλος, για αυτό καθ’εαυτό το γεγονός της απέλασης, το μόνο σχόλιο που μπορεί να γίνει, χωρίς να δικαιολογείται κατ’ ανάγκη η απόλυτη εφαρμογή του μέτρου αυτού, είναι πως αν κάποιος δεν γνωρίζει ότι ιεραπόστολοι και ξένοι δημοσιογράφοι έχουν γίνει κατά καιρούς πράκτορες, και αν αμφισβητεί ότι στην Καμπότζη το 1975 είχαν κίνητρο να αλωνίζουν αμερικάνοι, βιετναμέζοι, μπρεζνιεφικοί, πρώην καθεστωτικοί κ.ά. πράκτορες, τότε μάλλον δεν γνωρίζει όχι απλώς την ιστορία αυτής της μικρής χώρας, αλλά είναι εξαιρετικά αφελής και εξαιρετικά επικίνδυνος αν ποτέ πέσει στα χέρια του η παραμικρή εξουσία. Παρένθεση: Σε αυτό ας σημειωθεί επίσης ότι η απέλαση αφορούσε ιδιαίτερα και τους βιετναμέζους υπηκόους, καθώς οι (παραδοσιακά δύσκολες) σχέσεις Βιετνάμ- Καμπότζης, έμπαιναν σε νέα, πολύ δύσκολη φάση (μονομερούς σύγκρουσης- ήδη από το 1975- από πλευράς Βιετνάμ, το οποίο προσχώρησε στο μπλοκ του Μπρέζνιεφ και, για λογαριασμό του, επιτέθηκε το 1979 στην Καμπότζη, η οποία, μέσα σε μόλις τρία χρόνια αναγκαζόταν να αντιμετωπίσει την ανοιχτή επίθεση και της άλλης υπερδύναμης).

Παρακάτω, και προς ενημέρωση για το πώς έβλεπαν οι νέες αρχές την απόφαση για απέλαση των ξένων υπηκόων, παρατίθεται μια μετάφραση του Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Προπαγάνδας & Πληροφόρησης της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης της 10ης Μάη 1975, τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψη της Πνομ Πενχ από τις Λαϊκές Ένοπλες Δυνάμεις Εθνικής Απελευθέρωσης της Καμπότζης. Το μόνο που μπορεί κανείς να σχολιάσει είναι πως η απέλαση δεν θεωρείται ότι έγινε για “ιδεολογικούς” λόγους, είτε “καθαρής” κοινωνίας είτε εθνικιστικού ντελιρίου, αλλά θεωρούταν προσωρινό μέτρο το οποίο ειχε να κάνει με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, καθώς εξαρτώταν από την αναγνώριση ή μη του καθεστώτος από τις χώρες καταγωγής των όσων απελαύνονταν αλλά και τη στάση των ιδίων.

Ακόμα, προηγείται αυτού του Δελτίου Τύπου μια ανακοίνωση του Υπουργού Πληροφόρησης & Προπαγάνδας της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης, η οποία ασχολείται με τη γενικότερη συκοφαντική εναντίον των νέων αρχών εκστρατεία από πλευράς των (ηττημένων) αμερικανών, και στην οποία εντάσσει προφανώς και τη μιντιακή επίθεση για την απέλαση των ξένων. Επίσης, υπάρχει μια ανταπόκριση από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για την άποψη του Sihanouk, του βασιλιά (πρίγκηπα) της Καμπότζης, η οποία δείχνει ότι αυτός έπαιζε πολιτικό ρόλο και μετά τη νίκη του 1975 (παρότι ο ίδιος είχε δηλώσει ότι θα αποχωρούσε από την πολιτική όταν θα απελευθερωνόταν η Καμπότζη το 1975, κάτι που έκανε το 1976). Εξάλλου, αυτή η ανταπόκριση είναι σημαντική, καθώς δείχνει τις αντιϊμπεριαλιστικές πολιτικές απόψεις του βασιλιά, αλλά και γιατί οι σχέσεις του με τους “Ερυθρούς Χμερ” αποτέλεσαν άλλο ένα επεισόδιο συκοφάντησης των τελευταίων (στο οποίο αργότερα, προσχώρησε και ο ίδιος ο βασιλιάς, προφανώς γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, αντικειμενικά θα έπρεπε να θεωρηθεί και αυτός εξίσου υπεύθυνος). Τέλος, το αντίγραφο του Δελτίου Τύπου από όπου μεταφράζεται στα ελληνικά είναι από αποστολή του εκ μέρους της Αντιπροσωπείας των νέων αρχών της Καμπότζης στο Παρίσι προς το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών. Και από αυτό το μικρό εισαγωγικό κομμάτι, παρατηρεί κανείς το διαφορετικό τόνο αντιμετώπισης της Γαλλίας, του πρώην αποικιοκράτη της χώρας, από τις νέες αρχές της Καμπότζης σε σχέση με την αντιμετώπιση των αμερικανών, των πρόσφατων καταστροφέων της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, ο τόνος αυτός δείχνει μια διάθεση, από πλευράς Καμπότζης, εξομάλυνσης των σχέσεων Καμπότζης- Γαλλίας και, κατ’ επέκταση, ουδόλως μια διάθεση για “κλείσιμο” της χώρας, ακόμα και έναντι μεγάλων δυνάμεων.

Αντιπροσωπεία της

Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης (ΒΚΕΕΚ)

Πλατεία Βαρκελώνης 2, 75016, Παρίσι

Τηλ:527-17-21

Αρ.DP/75.55

Η Αντιπροσωπεία της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης στη Γαλλία υποβάλλει τα σέβη της στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας και έχει την τιμή να μεταφέρει σε αυτή το επισυναπτόμενο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προπαγάνδας & Πληροφόρησης της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης, με ημερομηνία 10 Μαΐου 1975, σχετικά με την αναχώρηση των ξένων υπηκόων από την Καμπότζη.

Η Αποστολή της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης στη Γαλλία δράττεται της ευκαιρίας αυτής για να επανεβιβεβαιώσει την υψηλή εκτίμηση που τρέφει προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Παρίσι, 14 Μάη 1975

[σφραγίδα: Αντιπροσωπεία της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης]

***

Τι είδους ανθρωπισμός έριξε ατομικές βόμβες για την εξολόθερυση των ανθρώπων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, διεξήγε τον επιθετικό πόλεμο εναντίον του Βιετνάμ, πραγματοποίησε το πραξικόπημα στη Χιλή και σφαγίασε τους χιλιανούς πατριώτες και το λαό, προκάλεσε το πραξικόπημα εναντίον της ανεξάρτητης, ειρηνικής και ουδέτερης Καμπότζης το 1970, άρχισε έναν επιθετικό πόλεμο εναντίον της Καμπότζης κλπ; Πόσοι άνθρωποι πεθάναν από αυτο μόνο στην Καμπότζη; Πριν από το πραξικόπημα του 1970, εκατοντάδες και χιλιάδες Καμποτζιανών στο Ta (Ey), (Tralok Bek), (Thongork), Anlong Kroeus, Chantrea, (Dekriam) κλπ σκοτώθηκαν από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλων Καμποτζιανών σκοτώθηκαν κατά το πραξικόπημα του 1970 και αμέτρητοι άλλοι κατά τη διάρκεια του αμερικανικού ιμπεριαλιστικού επιθετικού πολέμου εναντίον της Καμπότζης. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, κατά τα 5 χρόνια αμερικανικού ιμπεριαλιστικού επιθετικού πολέμου εναντίον της Καμπότζης σκοτώθηκαν περίπου 600.000 και τραυματίστηκαν, ακρωτηριάστηκαν ή έμειναν ανάπηροι άλλοι 600.000. Σε αυτούς περιλαμβάνονται παιδιά, γυναίκες, γέροι και νέοι, μοναχοί και λαϊκοί. Κατά τον 6μηνο αμερικανικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο από αέρος ο οποίος διήρκεσε από τις αρχές Φλεβάρη ως τα μέσα Αυγούστου 1973, ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν και σχεδόν 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή έμειναν δια βίου ανάπηροι: αρκετές μεγάλες πόλεις ισοπεδώθηκαν και έγιναν στάχτες: ορυζώνες, οπωρώνες, περιβόλια, άροτρα και μοναστήρια καταστράφηκαν.

Είναι αυτή μια ανθρωπιστική κίνηση από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές; Ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δεν είναι τίποτα άλλο από τον αιμοσταγέστερο υπερδολοφόνο του καμποτζιανού λαού και όλων των λαών του κόσμου στην ιστορία της ανθρωπότητα. Τώρα κάνει πως μιλά στο όνομα του ανθρωπισμού!

Αφότου συνέτριψε τον αμερικανικό ιμπεριαλιστικό επιθετικό πόλεμο, το καμποτζιανό έθνος και ο λαός έχουν αυστηρά προσχωρήσει στην πολιτική γραμμή της ανεξαρτησίας, της ουδετερότητας και της μη δέσμευσης. Δεν επιθυμούμε καθόλου να βασανίσουμε, να προκαλέσουμε ή να επιτεθούμε στις ΗΠΑ ή σε καμία άλλη χώρα, σύντομα ή αργότερα. Ωστόσο, δεν θα επιτρέψουμε καθόλου στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, τους συμμάχους ή τους μισθοφόρους του να διεξάγουν υπονομευτικές και σαμποταριστικές δραστηριότητες εναντίον της χώρας και του λαού της Καμπότζης ή να κάνουν άτιμη προπαγάνδα για να κοροϊδεύουν ή να συκοφαντούν τη χώρα και το λαό της Καμπότζης ατιμώρητα. Αποφασιστικά θα υπερασπιστούμε και θα διατηρήσουμε την ανεξαρτησία, την ουδετερότητα, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, την παραγωγή και την εθνική μας τιμή.

Αναφορικά με τον αμερικανικό λαό και τη νεολαία που αγαπούν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, πάντοτε θα τρέφουμε σεβασμό, στοργή και αισθήματα φιλίας προς αυτούς.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι λαοί όλου του κόσμου και όλες οι φιλικές χώρες που βρίσκονται μακριά ή κοντά, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού λαού και της νεολαίας που είναι ειρηνόφιλοι και θελουν τη δικαιοσύνη, δεν θα πιστέψουν καθόλου την άτιμη προπαγάνδα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του- οι οποιοι είναι πολύ καλά γνωστό ότι πάντοτε προσέφευγαν στον προπαγανδιστικό τους μηχανισμό για να αποκρύψουν την ανάμειξη, την επίθεση, την υπονόμευση και το σαμποτάζ εκ μέρους τους εναντίον αθώων χωρών και λαών σε όλο τον κόσμο.

Πνομ Πενχ, 10 Μάη, Hu Nim, υπουργός Πληροφόρησης και Προπαγάνδας, και εκπρόσωπος τύπου τη ΒΚΕΕΚ

***

Υπουργείο Πληροφοριών

Δελτίο Τύπου για την Αναχώρηση των Ξένων Υπηκόων

Υπηρεσία Ειδήσεων Εσωτερικού Πνομ Πενχ, στην Καμποτζιανή γλώσσα, 23:00 GMT, 9 Μαΐου 1975

[10 Μαΐου, Υπουργείο Πληροφόρησης & Προπαγάνδας δελτίο τύπου- ανάγνωση από τον εκφωνητή]

Κατά τη στιγμή όπου οι Λαϊκές Ένοπλες Δυνάμεις Εθνικής Απελευθέρωσης της Καμπότζης (ΛΕΔΕΑΚ) έκαναν την επίθεση γύρω από και προς την Πνομ Πενχ, η Βασιλική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης (ΒΚΕΕΚ) επανειλημμένα, σχεδόν καθημερινά, απηύθυναν έκκληση προς όλες τις ξένες πρεσβείες, τους ξένους δημοσιογράφους και τους ξένους υπηκόους που είτε ήταν διαπιστευμένοι στο καθεστώς της προδοτικής κλίκας είτε ζούσαν στο πλαίσιό του να τερματίσουν τις σχέσεις τους με τους προδότες και να αποσυρθούν έγκαιρα από την Καμπότζη. Έτσι, ένας μεγάλος αριθμός ξένων πρεσβειών, δημοσιογράφων και υπηκόων έφυγαν από την Καμπότζη. Ωστόσο, κάποιοι από τα επιτελεία ξένων πρεσβειών, δημοσιογράφοι και υπήκοοι δεν έφυγαν.

Τώρα, ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι ξένοι είχαν επαφές με την προδοτικη κλίκα και ζούσαν και συνεργάζονταν με την προδοτική κλίκα και το καθεστώς της τερματίστηκε. Συνεπώς, μετά την απελευθέρωση της Πνομ Πενχ, η ΒΚΕΕΚ ζήτησε από αυτούς τους ξένους να φύγουν από την Καμπότζη επί του παρόντος. Αργότερα, η ΒΚΕΕΚ μπορεί ή μπορεί και να μην αποκαταστήσει διπλωματικές ή εμπορικές σχέσεις με τι χώρες τους και μπορεί ή μπορεί να μην τους επιτρέψει να επιστρέψουν. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμένη στάση και θέση της εκάστοτε χώρας καταγωγής τους και των ιδίων έναντι της Καμπότζης και έναντι του καμποτζιανού λαού, στη βάση του σεβασμού προς την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Καμπότζης και προς την τιμή της χώρας και του λαού της Καμπότζης, και στη βάση της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου οφέλους, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις κάθε χώρας καθώς και της μη επίθεσης.

Αφότου ζητήσαμε από αυτούς τους ξένους να εγκαταλείψουν την Καμπότζη επί του παρόντος, κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να τους βοηθήσουμε και να τους μεταφέρουμε σε μέρος όπου οι κυβερνήσεις ή οι φίλοι τους θα μπορούσαν να τους συναντήσουν και τους παρείχαμε ασφαλή διέξοδο από την Καμπότζη. Το κάναμε αυτό παρά το γεγονός ότι είμαστε εξαιρετικά απασχολημένοι με την επίλυση των προβλημάτων της διαβίωσης του λαού μας, τα οποία πρέπει επιτακτικά να επιλύσουμε μετά από πάνω από 5 χρόνια δεινών που προκάλεσε ο αμερικανικός ιμπεριαλιστικός πόλεμος καταστροφής. Το κάναμε αυτό παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην παροχή των μέσων μεταφοράς και παρά το ότι όλες οι γραμμές επικοινωνίας και μεταφορών όπως χερσαίοι ή υδάτινοι δρόμοι και αεροδρόμοια, είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές είτε έχουν καταστραφεί.

Αυτό ξεκάθαρα μας δείχνει τα ευγενή μας ήθη και την αίσθηση δικαιοσύνης μας. Αν ρωτηθούν, η συνείδηση αυτών των ξένων που μόλις συνοδεύσαμε εκτός Καμπότζης, δεν θα τους επιτρέψει να απαντήσουν διαφορετικά. Στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, όπου μας λείπουν τα πάντα και χρειαζόμαστε τα πάντα, και πάλι, τους συνοδεύσαμε. Αυτό δείχνει τα ευγενή μας ήθη.

Ωστόσο, οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποίησαν όλο τον προπαγανδιστικό τους μηχανισμό προκειμένου να παραποιήσουν αυτή την αλήθεια, ώστε να συνεχίσουν την αντίδρασή τους προς τη χώρα και το λαό της Καμπότζης. Αυτό προκύπτει από την επιθετική, θηριώδη φύση τους και την αποστροφή τους προς τη χώρα και το λαό της Καμπότζης όπως και προς όλες τις χώρες και τους λαούς που αγαπούν την ειρήνη, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εθνική τιμή. Επομένως, είμαστε πεπεισμένοι ότι η παγκόσμια κοινή γνώμμη δεν θα πιστέψει καθόλου στη δόλια προπαγάνδα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους, οι οποίοι έχουν παραποιήσει αυτή την ιστορία ως μέρος της αντίδρασής τους προς τη χώα και το λαό της Καμπότζης.

Πνομ Πενχ, 10 Μαΐου 1975, Υπουργείο Πληροφόρησης και Προπαγάνδας της ΒΚΕΕΚ

***

Παρίσι, Agence France-Presse στην Αγγλική γλώσσα, 11:43 GMT 11 Μαΐου 1975

Πεκίνο, 11 Μαΐου 1975 (AFP)Ο Πρίγκιπας Norodom Sihanouk της Καμπότζης είπε σήμερα ότι οι σχέσεις μεταξύ των νέων αρχών στην Πνομ Πενχ, από τη μια πλευρά, και της Ιαπωνίας και των μελών της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), από την άλλη, θα εξομαλυνθούν μόνο όταν οι τελευταίες εγκαταλείψουν το “Αμερικανικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο”. Σε ένα τηλεγράφημα προς τον επικεφαλής της Ένωσης Φιλίας Καμπότζης- Ιπανωνίας, οτ κείμενο το οποίο δημοσιεύτηκε εδώ, ο Πρίγκιπας Sihanouk είπε ότι “ένα πλατύ και βαθύ χάσμα” χωρίζει τις δύο πλευρές. Αυτό θα εξαφανιστεί “μόνο όταν αυτές οι χώρες σταματήσουν να είναι φιλοϊμπεριαλιστικές και θα έχουν καταστεί πραγματικά χώρες του Τρίτου Κόσμου, αν όχι Αδέσμευτες.

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: