Καμπότζη: Ομιλία Ieng Sary στην 7η Ειδική Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (30/08/1975)

Λέγεται πως οι Ερυθροί Χμερ απομόνωσαν τη χώρα τους διεθνώς, αφότου, μέσω του Ενιαίου Εθνικού Μετώπου Καμπότζης και της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Καμπότζης, κυβέρνησαν μετά τη νίκη των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων Εθνικής Απελευθέρωσης της Καμπότζης, έπειτα από την κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας στις 17 Απρίλη 1975. Παρακάτω παρατίθεται μια μετάφραση της ομιλίας ενός εκ των βασικών ηγετών των Ερυθρών Χμερ, του Ieng Sary, αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης και επικεφαλής της καμποτζιανή αντιπροσωπείας στην 7η Ειδική Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 30 Αυγούστου 1975.

Στην ομιλία του, ο Ieng Sary δεν διστάζει να αναφερθεί όχι μόνο στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπιζε η χώρα του μετά τον καταστρεπτικό πόλεμο που της επέβαλλαν οι ΗΠΑ, αλλά και στους λόγους που κατ’ αυτόν επέβαλλαν την εκκένωση της Πνομ Πενχ από το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της. Μάλιστα, ο Ieng Sary αναφέρει όχι μόνο τους λόγους δυσκολίας μεταφοράς της τροφής στον πληθυσμό της πόλης και τα προβλήματα δημόσιας υγείας που προέκυπταν, αλλά και τον στρατιωτικό λόγο, αυτόν της διάλυσης των δικτύων του εχθρού. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι η διεθνής κοινότητα γνώριζε ήδη από το 1975, δια στόματος των ίδιων των νέων αρχών της Καμπότζης ότι η Πνομ Πενχ εκκενώθηκε, και άρα, είναι απορίας άξιον γιατί θυμήθηκε η διεθνής κοινότητα να καταδικάσει 40 χρόνια μετά τους Ερυθρούς Χμερ (που ήταν τμήμα, έστω το βασικότερο, του κυβερνητικού μετώπου) για την κίνηση αυτή.

Επίσης, στην ομιλία του ο Ieng Sary δεν απαξιεί την βοήθεια από το εξωτερικό, παρότι ως αρχή η κυβέρνησή του είχε να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις. Αντιθέτως, την καλωσορίζει, με τον όρο όμως να μην έχει (πολιτικές ή άλλες) προϋποθέσεις, όπως συνήθως κάνουν διάφορες μεγάλες δυνάμεις με την ανθρωπιστική βοήθεια.

observer_130130_IengSaryInterview

Ομιλία Ieng Sary, αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης και επικεφαλής της καμποτζιανή αντιπροσωπείας στην 7η Ειδική Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Νέα Υόρκη, 30 Αυγούστου 1975

Για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, η αντιπροσωπεία μας επιστρέφει στη Νέα Υόρκη για να καταλάβει ξανά τη θέση του ΟΗΕ προκειμένου να συμμετάσχει στην 7η Ειδική Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τα 5 τελευταία χρόνια, τη θέση της Καμπότζης σφατεριζόταν ένα προδοτικό καθεστώς. Έτσι, δεν ήμασταν σε θέση να συμμετάσχουμε στις συνεδριάσεις της Συνέλευσης ή να συμβάλλουμε.

Καθώς η αντιπροσωπεία μας πατά το πόδι της σε αυτή τη γη, τη γη του Φρανγκλίνου, ο οποίος έκανε έναν σκληρό αγώνα για την υπεράσπιση των ιδανικών της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε θερμά τον αμερικανικό λαό για το πνεύμα ελευθερίας και δικαιοσύνης που τον διέπει. Κομίζουμε τα χαιρετίσματα φιλίας από το λαό της Καμπότζης και θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για το ρόλο-κλειδί που έπαιξε βοηθώντας το λαό μας στον αγώνα για την απελευθέρωση της αγαπητής του πατρίδας. Η νεολαία της Αμερικής, ιδιαίτερα οι φοιτητές του Kent University (σ.parapoda: για περισσότερα για τη σφαγή αυτή, βλ.εδώ, για περισσότερες φωτό βλ. εδώ) και του Jackson University (σ.parapoda: για περισσότερα για τη σφαγή αυτή, βλ.εδώ) συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εναντίον της εισβολής στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Καμπότζη, και πολλοί από αυτούς πλήρωσαν με τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τις αρχές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης προς όφελος του καμποτζιανού λαού. Πολλές επιφανείς πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ άσκησαν την ανεκτίμητη επιρροή τους προς την αμερικανική κυβέρνηση απαιτώντας να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί της Καμπότζης και η αμερικανική επέμβαση στη χώρα μας. Σε όλες αυτές τις επιφανείς πολιτικές προσωπικότητες και την αμερικανική νεολαία, ο λαός μας είναι βαθιά ευγνώμων και εκφράζει τις ευχές του και τη φιλία του.

Kent_State_massacre

Από τη σφαγή που διέπραξε η Εθνική Φρουρά του Ohio στο Kent State University στις 4 Μάη 1970 (πηγή)

Αφότου βίωσε τον τρομερό επιθετικό πόλεμο από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές, έναν πόλεμο που έφερε ανείπωτη καταστροφή τόσο σε όρους ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, ο λαός μας τώρα έχει στρέψει όλη του την ενεργητικότητα προς το ξαναχτίσιμο της χώρας.

Μετά την απελευθέρωση, η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη με δύο φλέγοντα καθήκοντα, συγκεκριμένα, την επίλυση του προβλήματος της διατροφής του πληθυσμού και της διατήρησης της ειρήνης και της εθνικής ασφάλειας. Αναφορικά με το πρώτο καθήκον, έπρεπε να εξασφαλίσουμε τρόφιμα για έναν πληθυσμό σχεδόν 3 εκατομμυρίων στην Πνομ Πενχ, και για έναν αριθμό επαρχιακών πρωτευουσών που λάμβαναν 30 με 40.000 τόνους τορφίμων κατά την περίοδο πριν από την απελευθέρωση. Μετά την απελευθέρωση, αν αφήναμε οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στις πόλεις, θα τους εκθέταμε σε καθεστώς πείνας και δεινών, γιατί δεν είχαμε τα μέσα για να μεταφέρουμε στις πόλεις τις προμήθειες τροφίμων που ήταν αποθηκευμένες στην επαρχία. Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να δώσουμε εντολή αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στην επαρχία όπου εγκαταστάσεις και διατροφή τροφίμων υπήρχαν για αυτούς. Επιλύσαμε αυτό σοβαρό πρόβλημα με έναν εντελώς ικανοποιητικό τρόπο. Ο λαός της Καμπότζης, γενικά, ήταν έτσι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του σε φαΐ και ρουχισμό. Παρότι η χώρα δεν απολαμβάνει ευημερία, δεν βιώνει έλλειψη φαγητού. Όλοι είναι σε θέση βρουν όσα χρειάζονται για να επιζήσουν. Η κυβέρνησή μας ήταν σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα αυτό χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό. Έτσι διαφύλαξε την ελευθερία και την εθνική της αξιοπρέπεια. Οι αναφορές περί λιμού στην Καμπότζη είναι ξεδιάντροπα ψέματα.

Αναφορικά με το δεύτερο πρόβλημα, εντοπίσαμε έγγραφα που δείχνουν ότι ο εχθρός είχε ήδη επινοήσει ένα πολιτικοστρατιωτικό σχέδιο για την επιστροφή του στην εξουσία εντός 6 μηνών. Προκειμένου να το υλοποιήσει, ήλπιζε να επωφεληθεί της έλλειψης τροφίμων, της αναταραχής που αυτή θα προκαλούσε, και της αναρχίας. Ο εχθρός είχε τα πάντα έτοιμα για να υλοποιήσει το πλάνο του. Προκειμένου να αποτρέψουμε την αναταραχή και να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια, διαλύσαμε τη διοικητική δομή του εχθρού και τις διακλαδώσεις του.

Επομένως, εντός μόλις 4 μηνών, ο λαός μας ήταν σε θέση να επιλύσει όλα τα πιεστικά προβλήματα. Τώρα, στρέφει όλη την ενεργητικότητά του για να ξαναχτίσει τη χώρα, νύχτα και μέρα. Οι πόλεις έχουν καθαριστεί. Ένας μεγάλος αριθμός εργοστασίων έχει ανοίξει ξανά. Το λιμάνι της Sihanoukville είναι πλέον ανοιχτό. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Pochetong της Πνομ Πενχ είναι ανοιχτό στην κυκλοφορία.

Σχολεία και νοσοκομεία σταδιακά ανοίγουν ξανά. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην παραγωγή. Ο λαός συνολικά εμπλέκεται σε αυτό. Η Καμπότζη συνολικά εργάζεται σκληρά. Ο λαός μας έχει φτιάξει ένα τεράστιο πλάνο άρδευσης που θα του επιτρέψει να έχει δύο σοδειές το χρόνο. Με τους σπόρους που έχουμε αποθηκευμένους, πιστεύουμε ότι με την επόμενη σοδειά αυτό το χρόνο, θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας σε τροφές.

article-2293930-18A78EF4000005DC-453_634x558

Ο Ieng Sary (πηγή)

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, ακολουθούμε μια πολιτική εθνικής ανεξαρτησίας, ειρήνης και μη δέσμευσης. Εφαρμόζοντας αυτή την πολιτική είναι που αντιπροσωπεία μας συμμετείχε στην πρόσφατη Υπουργική Διάσκεψη του Κινήματος των Αδέσμευτων Χωρών στη Λίμα. Αγώνιζόμαστε να τα έχουμε καλά με τις χώρες όλου του κόσμου ανεξαρτήτως πολιτικού ή κοινωνικού συστήματος, και ιδιαίτερα με τους γείτονές μας, καθώς και με τις άλλες χώρες της περιοχής. Η χώρα μας είναι έτοιμη να ξεχάσει την επίπονη τραγωδία που διήρκεσε 5 χρόνια, μια τραγωδία που πρόσφατα τελείωσε, προκειμένου να στρέψει το βλέμμα της προς το μέλλον.

Η χώρα μας απέδωσε μεγάλη σημασία στην 7η Ειδική Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η παρουσία μας σε αυτή τη συνδιάσκεψη στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια για να προωθηθεί η υπόθεση της ειρήνης και της προόδου. Ειλικρινής ελπίδα μας είναι αυτή η συνεδρίαση να σχεδιάσει δίκαιες και κατάλληλες λύσεις για τα προβλήματα του Τρίτου Κόσμου όπως η οικονομική ανάπτυξη, ένας παράγοντας-κλειδί για τα παγκόσμια θέματα, και ότι θα εγκαθιδρύσει μια νέα οικονομική διεθνή τάξη, βασισμένη στην ισότητα και την ίση μεταχείριση, ανταποκρινόμενη στις φιλοδοξίες των αναπτυσσόμενων χωρών. Στη Συνδιάσκεψη της Λίμα, οι Αδέσμευτες χώρες ομόφωνα συμφώνησαν να εργαστούν χέρι-χέρι προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιτυχία της νέας διεθνούς οικονομικής τάξης, σε αντιστοιχία με τις προσδοκίες και τις ελπίδες της ανθρωπότητας.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν τις τρέχουσες αλλαγές στον κόσμο μας και να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να καθιερωθούν νέες σχέσεις χωρίς επικυριαρχία ή εκμετάλλευση, καθώς και αρμονική διεθνής συνεργασία προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης και της κοινωνικής προόδου.

1979SUB-SARY-OBIT-02-popup

Ο Ieng Sary στον ΟΗΕ το 1979 (πηγή)

Κε. Πρόεδρε,

μετά την υποδειγματική, πλήρη και οριστική, ιστορική νίκη του λαού της Καμπότζης επί του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, του επιθετιστή και των λακέδων του, η καμποτζιανή αντιπροσωπεία έχει την ιδιαίτερη ευχαρίστιση και τιμή να συμμετέχει εκ νέου στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ, επί τη ευκαιρία της 7ης Ειδικής Συνεδρίασης για την ανάπτυξη και τη διεθνή συνεργασία. Η αντιπροσωπεία μας χαιρετίζει θερμά τον Πρόεδρο και όλες τις συμμετέχουσες αντιπροσωπείες.

Κε. Πρόεδρε,

Τα τελευταία 5 χρόνια, η αντιπροσωπεία της Καμπότζης είχε αποκλειστεί από τις συνεδριάσεις του ΟΗΕ. Η απουσία της οφειλόταν στο γεγονός ότι την έδρα της Καμπότζης, την οποια θα έπρεπε να κατέχει η Βασιλική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης, ο μόνος νόμιμος και νομιμοποιημένος εκπρόσωπος της Καμπότζης, την είχε σφετεριστεί ένα προδοτικό καθεστώς, ένα εργαλείο της νεοαποικιακής επίκυριαρχίας των αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Ωστόσο, παρότι η αντιπροσωπεία της Καμπότζης δεν εκπροσωπούνταν άμεσα, πιστεύουμε ότι είχαμε πάντοτε ια παρουσία στον ΟΗΕ, γιατί οι εκπρόσωποι από τις φιλικές και ειρηνόφιλες χώρες που αγαπούν τη δικαιοσύνη, ειδικά από τις Αδέσμευτες χώρες, δεν φείστηκαν προσπαειών για να εκδηλώσουν τη σταθερή και συνεχή υποστήριξή τους στον ιερό αγώνα του καμποτζιανού έθνους και λαού. Αυτή η ευγενής διαθεσιμότητα, που χαρακτηριζόταν από ένα υψηλό αίσθημα δικαιοσύνης, αγγίζει κατ’ ευθείαν τις καρδιές μας. Σε μια κρίσιμη συγκυρία της ιστορίας τους, κατά τον επιθετικό πόλεμο που υφίσταντο, το καμποτζιανό έθνος και ο λαός τους συγκινούσε και παρηγορούνταν με το να βλέπουν τους επιφανείς εκπροσώπους από πολλές φιλικές χώρες στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη να υψώνουν τις φωνές τους για να υπερασπιστούν την ιερή υπόθεσή τους. Θα το θυμούνται πάντοτε αυτό. Εκ μέρους του Ενιαίου Εθνικού Μετώπου της Καμπότζης, με το Samdech Norodom Sihanouk, αρχηγό κράτους, ως επικεφαλής της, και εκ μέρους της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Καμπότζης, η αντιπροσωπεία μας επιθυμεί να ευχαριστήσει όλες αυτές τις χώρες ειλικρινά.

Κε. Πρόεδρε,

Μετά την ιστοριή 17η Απρίλη 1975, μια ανεξάρτητη, Αδέσμευτη, ειρηνική, δημοκρατική Καμπότζη, που είναι τμήμα του Τρίτου Κόσμου, έγινε πλήρως τμημα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο λαός της Καμπότζης κατήγε αυτή τη λαμπρή ιστορική νίκη κάνοντας τρομακτικές θυσίες, αφότου βίωσε όλων των ειδών τις δυσκολίες και ξεπέρασε αμέτρητα εμπόδια που του έθεσαν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Αυτή η Ειδική Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης για την οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία σίγουρα θα αποτελέσει ένα βήμα που θα ληφθεί υπόψη αυτή η ανείπωτη καταστροφή και η ερείπωση, καθώς και τα δεινά και οι αντιξοότητες που μας έφεραν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές.

Απέναντι στη βάρβαρη δύναμη του επιθετικού πολέμου, η Καμπότζη, παρότι είναι μια μικρή φτωχή χώρα, και ο λαός της, παρότι έχει ευγενικούς τρόπους και είναι ειρηνόφιλος, ούτε για μια στιγμή δεν θα επιτρέψει στον εαυτό του να υποταχθεί ή να δεχτεί να γονατίσει σε οποιονδήποτε. Μάλιστα, ξεσηκώθηκε θαρραλέα, πάλεψε καλά και πέτυχε να ανατρέψει οποιοδήποτε σχέδιο και φαντασία του αμερικάνου ιμπεριαλιστή.

Η νίκη της 17ης Απρίλη 1975 της χώρας και του λαού της Καμπότζης διακρίνεται στα πάνω από 2.000 χρόνια ιστορία τους, και επίσης στην ιστορία της πάλης όλων των λαών του κόσμου. Είναι η κορύφωση μιας δίκαιης, οξυδερκούς πολιτικής, βασισμένης στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία, στη βάση κυρίως των δικών μας δυνάμεων. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ανεκτίμητης, διαρκούς και πολύπλευρης βοήθειας και υποστήριξης προς τη χώρα και το λαό της Καμπότζης, από τους λαούς σε όλο τον κόσμο που αγαπούν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, και ιδιαίτερα τους λαούς των Αδέσμευτων χωρών. Οι αμερικάνοι φοιτητές στο Kent University και στο Jackson University ήταν αρκετά γενναιόδωροι και έχυσαν το αίμα τους και θυσίασαν τις νεανικές, πολύτιμες ζωές τους προκειμένου να υπερασπίσουν τη δίκαιη υπόθεσή μας. Οι ειρηνόφιλοι λαοί που αγαπούν τη δικαιοσύνη και πολιτικές προσωπικότητες στις ΗΠΑ έδωσαν έναν σκληρό αγώνα εναντίον της αμερικανικής επίθεσης στη χώρα μας. Εκ μέρους του Καμποτζιανού λαού, επιθυμούμε να εκφράσουμε προς αυτούς την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη.

70photo5

Η Εθνική Φρουρά του Ohio… διασφαλίζει σε αμερικανούς πολίτες το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να διαδηλώνουν (πηγή)

Κε. Πρόεδρε,

μετά την απελευθέρωσή της, η χώρα μας ήταν σε θέση να ασχοληθεί με την επίλυση των μεταπολεμικών προβλημάτων, των οποίων η σοβαρότητα έπρεπε να υπολογιστεί σε όρους καταστροφής που προκλήθηκαν από τον ιδιαίτερα βάρβαρο πόλεμο στις κοινωνικές και οικονομικές μας υποδομές. Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, εφαρμόσαμε την αρχή να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, τη γραμμή που υιοθετήσαμε από την πρώτη μέρα του αγώνα μας για την εθνική απελευθέρωση, χάρη στην οποία μπορέσαμε να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία και την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Μετά την πλήρη νίκη μας, επεκτείναμε στο υπόλοιπο της Καμπότζης τις οικονομικές πολιτικές που ήδη θέταμε σε εφαρμογή στην απελευθερωμένη ζώνη. Αυτό συνίστατο στη χρήση της γεωργίας ως της βάσης και της βιομηχανίας ως του κυρίαρχου παράγοντα. Η γεωργία παρέχει πρώτες ύλες στη βιομηχανία και, αντίστοιχα, η βιομηχανία βοηθά στην ανάπτυξη της γεωργίας. Στόχος μας είναι η μετατροπή της χώρας μας σε μια σύγχρονη αγροτική και βιομηχανική χώρα.

Αναφορικά με την ανάπτυξη της γεωργίας ως τμήματος της πολιτικής αυτάρκειας, όλα τα αναγκαία μέτρα έχουν ληφθεί. Άντρες, γυναίκες, νέοι, γηραιότεροι, καθώς και μαχητές και μαχήτριες και αξιωματικοί έχουν κινητοποιηθεί για την αγροτική εργασία. Αφόρου ξεπέρασε μύρια εμπόδια, ο λαός μας ασχολείαι με το καθήκον του να βοηθήσει την οικονομία να σταθεί ξανά στα πόδια της, να ξαναχτίσει τη χώρα μας και να αποκτήσει ένα καλό αποτέλεσμα. Πάνω από 4 μήνες αφότου τελείωσε ο πόλεμος, το σύνολο της Καμπότζης δουλεύει σκληρά και καλύπτεται με ορυζώνες και φυτείες, με προσδοσκίες για μια καλή σοδειά. Τα λιμάνια και οι δρόμοι άνοιξαν ξανά για την κυκλοφορία. Τα νοσοκομεία και τα σχολεία ανοίγουν ξανά. Αναφορικά με την ανοικοδόμηση της χώρας μας, είμαστε σταθερά δεσμευμένοι στο να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Ωστόσο, ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε βοήθεια χωρίς όρους από φιλικές χώρες, στη βάση μιας ίσης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού.

Κε. Πρόεδρε,

Τα οικονομικά προβλήματα είναι μια υπόθεση που απασχολεί σοβαρά όλο τον κόσμο. Ο αριθμός και η συχνότητα των συνεδριάσεων και των συνδιασκέψεων για οικονομικά ζητήματα τα τελευταία χρόνια είναι απόδειξη ότι αυτό είναι ένα ζωτικό ζήτημα και ότι η διεθνής κοινότητα δεσμεύεται να το αντιμετωπίσει. Οι χώρες που έχουν πληγεί σκληρότερα από την τρέχουσα οικονομική κρίση είναι αυτές του Τρίτου Κόσμου. Είναι βαθιά δυσαρεστημένες και απογοητευμένες. Για αυτές, η πολιτική απελευθέρωση δεν ακολουθήθηκε από την οικονομική απελευθέρωση. Ο κόσμος τους είναι ένας όπου υποχρεούνται να βιώνουν τις συνέπειες αποφάσεων τις περισσότερες από τις οποίες δεν κατανοούν. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της Συνέλευσής μας έκανε μια αξιοσημείωτη δουλειά περιγράφοντας την κατάσταση στις αναπτυσσόμενες χώρες, λέγοντας ότι είναι θύματα εκμετάλλευσης και λεηλασίας, ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες ζουν σε καθεστώς αφθονίας και σπατάλης. Οι αρδευτικές πηγές από τις πρώτες προς τις τελευταίες επέτρεψαν στις τελευταίες να αποκτήσουν έναν ολοένα αυξανόμενο πλούτο, ενώ οι πρώτες βυθίζονται σε όλο και βαθύτερη φτώχεια.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες γνωρίζουν πλέον το πρόβλημα αυτό και κατευθύνουν τις δυνάμεις τους προς τη δημιουργία μιας νέας διεθνούς οικονομικής τάξης βασισμένης στην ισότητα και την ίση μεταχείριση. Από τη Συνδιάσκεψη των Αδέσμευτων Χωρών στο Αλγέρι το Σεπτέμβρη του 1973, εχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες προς την οικοδόμηση αυτής της νέας τάξης. Η υιοθέτηση της διακήρυξης και του προγράμματος δράσης προς τη δημιουργία της νέας οικονομικής τάξης στην 6η Ειδική Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η υιοθέτηση της Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Κρατών στην 6η Ειδική Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Συνδιάσκεψη του Ντακάρ, και πρόσφατα στη Λίμα, είναι παράγοντες-κλειδιά στον αγώνα των αναπτυσσόμενων χωρών για οικονομική απελευθέρωση. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποκρύπτει το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία θα είναι μακρά, δύσκολη και σύνθετη. Προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη συνέχιση του αγώνα μας. Ασπαζόμαστε την άποψη του προεδρου της Συνέλευσης ότι “Ενώ κάνει την αρχή της αυτάρκειας θεμέλιο της αναπτυξιακής του στρατηγικής, ο Τρίτος κόσμος σταθερά εργάζεται για την επίτευξη πραγματικής συνεργασίας, σε πνεύμα διαλόγου και στη βάση ισότητας και αμοιβαίου οφέλους”.

Οι ιμπεριαλιστές, αποικιοκράτες και νεοαποικιοκράτες θα αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να εμποδίσουν τις προσπάθειές μας προς την προώθηση της ανάπτυηξης και της διεθνούς συνεργασίας. Η εμπειρία που πληρώθηκε με αίμα από τη χώρα και το λαό της Καμπότζης μάς δίδαξε ότι προκειμένου να πετύχουμε να ισχυροποιήσουμε και να αναπτύξουμε την οικονομία, και να εξασφαλίσουμε καρποφόρα συνεργασία με τις φιλικές χώρες, πρέπει να διεξάγουμε έναν εμπνευσμένο αγώνα εναντίον του ιμπεριαλισμού, της αποικιοκρατίας και της νεοαποικιοκρατίας: επιπροσθέτως, κάθε χώρα πρέπει να αποκαταστήσει την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, και πρέπει σταθερά να ακολουθεί τις αρχές της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας, οι οποίες συνίστανται στο να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις. Βάσει αυτών των αρχών, είναι σημαντικό να εργαζόμαστε στο να φέρουμε κοντά όλες τις χώρες που αγαπούν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, και ιδιαίτερα τις Αδέσμευτες χώρες, σε πνεύμα ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού, και μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, καθώς και καρποφόρας συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης.

Η κατάσταση στον κόσμο αναπτύσσεται υπέρ του αγώνα των λαών σε όλο τον κόσμο και των χωρών που ζητούν ειρήνη, δικαιοσύνη και πρόοδο. Η Καμπότζη έχει σήμερα πετύχει την πλήρη και οριστική απελευθέρωσή της. Το Νότιο Βιετνάμ έχει επίσης πλήρως απελευθερωρθεί. Το Λάος πέτυχε μερικές εκπληκτικές νίκες προς την ισχυροποίηση της ανεξαρτησίας και της ενότητάς του. Οι άλλοι λαοί της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν χάνει τεράστια βήματα στον αγώα τους εναντίον του αμερικανικού ιμπεριαλιστικού συστήματος νεοαποικιοκρατικής επικυριαρχίας στην περιοχή. Οι λαοί της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής έχουν μεγαλώσει την αλληλεγγύη τους και έχουν καταγράψει νίκες, αναφορικά με τη διασφάλιση και υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των φυσικώ τους πόρων, την εδραίωση της πολιτικής και οικονομικής ανεξαρτησίας και την ενίσχυση και ανάπτυξη των οικονομιών τους. Ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα είναι η έκβαση της πρόσφατης Υπουργικής Διάσκεψης των Αδέσμευτων Χωρών στη Λίμα. Ο ιμπεριαλισμός, η αποικιοκρατία και η νεοαποικιοκρατία συνιστούν ένα ολόκληρο βουνό από εμπόδια, μαζί και οι κρίσεις, ο πληθωρισμός και η ύφεση, χωρίς ο τερματισμός τους να διαφαίνεται. Ο ιμπεριαλισμός, η αποικιοκρατία και η νεοαποικιοκρατία σταθερά χάνουν έδαφος υπέρ της αυξανόμενης δύναμης και αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών του Τρίτου Κόσμου και των χωρών που αγαπούν την ανεξαρτησία και τη δικαιοσύνη.

Καθώς ανακαταλαμβάνει τη θέση της στον ΟΗΕ, η ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ουδέτερη, ειρηνόφιλη, δημοκρατική και Αδέσμευτη Καμπότζη, η οποία είναι τμήμα του Τρίτου Κόσμου, δεσμεύεται να ενωθεί με όλες τις χώρες στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, και με όλες τις ανεξάρτητα σκεπτόμενες χώρες που αγαπούν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον αγώνα για την προώθηση της ιερής υπόθεσης της Ανθρωπότητας, την απελευθέρωση των χωρών και των λαών, στο πνεύμα της Χάρτας του ΟΗΕ.

Κλείνοντας, η καμποτζιανή αντιπροσωπεία εύχεται σε αυτή τη Γενική Συνέλευση πλήρη επιτυχία στις εργασίες της. Θα θέλαμε επίσης να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή για να ευχηθούμε στον κ. Πρόεδρο επιτυχία στην εκπλήρωση αυτής της υψηλής αποστολής.

Σας ευχαριστώ για την ευγενική προσοχή σας.

Η συνέντευξη στα αγγλικά (από γαλλική μετάφραση): http://www.eccc.gov.kh/sites/default/files/documents/courtdoc/00878358-00878367_E3_4588_EN.TXT.pdf

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: