Καμπότζη: Συνέντευξη Ieng Sary στο περιοδικό Newsweek (04/09/1975)

Λέγεται πως οι Ερυθροί Χμερ επέβαλλαν για το μεγαλύτερο μέρος της διακυβέρνησής τους επικοινωνιακό black out για τις εξελίξεις στην Καμπότζη, αφότου, μέσω του Ενιαίου Εθνικού Μετώπου Καμπότζης και της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Καμπότζης, κυβέρνησαν μετά τη νίκη των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων Εθνικής Απελευθέρωσης της Καμπότζης, έπειτα από την κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας, Πνομ Πενχ, στις 17 Απρίλη 1975. Αν και, πράγματι, οι νέες αρχές της Καμπότζης – πλην του αρχηγού του κράτους βασιλιά Σιχανούκ- δεν φαίνεται ότι έδιναν σε δυτικά ΜΜΕ συνεντεύξεις κατά τους πρώτους μήνες, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από αυτές, ούτε ότι η χώρα δεν ανέπτυσσε διεθνείς σχέσεις από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά την κατάληψη της Πνομ Πενχ. Παρακάτω παρατίθεται μια συνέντευξη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Καμπότζης Ieng Sary με τίτλο «Δεν αντιγράφουμε», όπως εμφανίστηκε στην έκδοση Άπω Ανατολής του αμερικανικού περιοδικού Newsweek της 8ης Σεπτεμβρίου 1975. Σε μια συνέντευξη με δύσκολες ερωτήσεις, ο Ieng Sary δεν διστάζει να εξηγήσει τους λόγους που υπαγόρευαν, κατά την κυβέρνησή του, την απόφαση εκκένωσης της πρωτεύουσας, αναφέροντας όχι μόνο τους ανθρωπιστικούς αλλά, μάλιστα, και τους πολιτικούς-στρατιωτικούς, αναφέρεται στα θρησκευτικά δικαιώματα των πολιτών, αλλά και στην τύχη των αξιωματούχων του προηγούμενου-αμερικανοκίνητου και δικτατορικού- καθεστώτος του Λον Νολ.

***

Η συνάντηση των Αδέσμευτων Χωρών την περασμένη εβδομάδα στη Λίμα του Περού, φαινόταν λίγο περίεργο μέρος για την πρώτη προβολή ενός φιλμ. Ωστόσο, στην υποδοχή που έγινε από τους καμποτζιανούς, εκπρόσωποι και ανταποκριτές προσκλήθηκαν να δουν μια εκπληκτική ταινία με τίτλο «Ένας Ηρωικός Λαός», η οποία λέγεται ότι γυρίστηκε στην καμποτζιανή επαρχία κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του πολέμου εκεί και στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ αμέσως μετά την κατάληψή της από τους Ερυθρούς Χμερ. Κάποιες σκηνές έχουν καταγραφεί με ποιότητα σχεδόν επιπέδου Φελίνι, με δρόμους να είναι σπαρμένοι με εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα ή την ερειπωμένη αμερικανική πρεσβεία. Ενώ δεν υπάρχουν σκηνές παράδοσης των στρατευμάτων του Λον Νολ ή των καταβεβλημένων κατοίκων της Πνομ Πενχ, το φιλμ ξεκάθαρα έστειλε το μήνυμα ότι η νέα Καμπότζη έχει γίνει μια πειθαρχημένη, σπαρτιάτικη, κοινωνία.

Αυτό που έκανε το φιλμ ιδιαίτερα σημαντικό ήταν ότι παρείχε στον έξω κόσμο μια πρώτη ιδέα για την Καμπότζη μετά τη νίκη των Ερυθρών Χμερ τον Απρίλιο. Πράγματι, η παρουσία στη Λίμα του προσφάτως αναγορευθέντα σε αναπληρωτή πρωθυπουργό Ieng Sary, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των δύο ή τριών ανώτερων ηγετών των νέων αρχών της Πνομ Πενχ, σηματοδοτούσε σαφώς πως η νέα Καμπότζη ήταν τώρα έτοιμη να βγει από το πέπλο μυστηρίου για να αναζητήσει ευρύτερες διεθνείς επαφές. Ίσως με αυτό κατά νου, ο Ieng Sary έδωσε στον υπεύθυνο του λατινοαμερικάνικου γραφείου της Newsweek, James Pringle, μια σπάνια συνέντευξη. Παρακάτω η συζήτησή τους.

1975 Former-foreign-minister-and-deputy-prime-minister-Ieng-Sary-(centre-with-cap)

Ο Ieng Sary στο κέντρο με το καπέλο το 1975 (πηγή)

Γιατί οι δυνάμεις σας εκκένωσαν την Πνομ Πενχ από τον πληθυσμό της αφότου την κατέλαβαν στις 17 Απριλίου;

Υπήρχαν τρεις λόγοι, ο πρώτος εκ των οποίων ήταν το φαγητό. Πιστεύαμε ότι υπήρχαν 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Πνομ Πενχ. Όμως, όταν μπήκαμε ανακαλύψαμε 3 εκατομμύρια. Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ μετέφεραν 30-40.000 τόνους φαγητού μηνιαίως στην Πνομ Πενχ. Δεν είχαμε επαρκείς μεταφορές για να μεταφέρουμε τόσα τρόφιμα στην Πνομ Πενχ. Επομένως, οι άνθρωποι ήταν αυτοί που έπρεπε να πάνε εκεί όπου τα τρόφιμα βρίσκονταν. Και έπρεπε να παρέχουμε αυτά τα τρόφιμα με ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, χωρίς να ζητήσουμε βοήθεια από καμία χώρα.

Ποιος ήταν ο δεύτερος λόγος;

Ανακαλύψαμε ένα έγγραφο το οποίο περιείχε ένα μυστικό πολιτικό-στρατιωτικό σχέδιο από την CIA των ΗΠΑ και του ηττημένος καθεστώτος του Λον Νολ για την πρόκληση σύγχυσης μετά τη νίκη μας. Υπήρχαν τρία σημεία στο σχέδιο αυτό: 1) αν δεν ήμασταν σε θέση να επιλύσουμε το πρόβλημα της σίτισης του πληθυσμού, θα έκαναν φασαρία με πράκτορές τους που θα είχαν διεισδύσει στους ανθρώπους. 2) πολλοί από τους στρατιώτες του Λον Νολ που ανέμιζαν λευκές σημαίες είχαν, στην πραγματικότητα, κρύψει τα όπλα τους. Είχαν πρόθεση να μας επιτεθούν αφότου καταλαμβάναμε την Πνομ Πενχ. 3) Σχεδίαζαν να διαβρώσουν τα στρατεύματά μας και να αποδυναμώσουν το αγωνιστικό τους πνεύμα με γυναίκες, αλκοόλ και χρήμα.

Είναι η Πνομ Πενχ ακόμα έρημη από πληθυσμό;

Όχι, περίπου 100.000 κάτοικοι έχουν επιστρέψει και άλλοι επιστρέφουν σιγά-σιγά. Σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια έχουν σταδιακά αρχίσει να τίθενται ξανά σε λειτουργία. Οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στην Πνομ Πενχ, αν το επιθυμούν, ή μπορούν να παραμείνουν στην επαρχία. Όλος ο λαός μας δουλεύει νυχθημερόν για να ξαναχτίσει τη χώρα. Η Καμπότζη είναι όπως ένα γιγαντιαίο εργοτάξιο.

Έχετε επιλύσει το πρόβλημα της διατροφής;

Υπάρχουν επαρκή τρόφιμα για να σιτιστεί ο λαός. Δεν είναι άφθονα, όμως είναι επαρκή. Και υπάρχει υπόσχεση για καλύτερη σοδειά ρυζιού.

Πότε θα επιστρέφει ο Norodom Sihanouk στην Καμπότζη και με ποια ιδιότητα;

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατόπιν επίσκεψης στο Ανόι με τον (Καμποτζιανό αναπληρωτή πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας) Khieu Samphan. Μπορεί να παραμείνει στην Καμπότζη ή να ταξιδέψει σε ξένες χώρες ως εκπρόσωπος της Βασιλικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

sary(πηγή)

Θα καταλάβει η Καμπότζη την έδρα της στα Ηνωμένα Έθνη στην επόμενη συνέλευση;

Δεν έχω οδηγίες από την κυβέρνησή μου για αυτό, όμως θα πάω στη Νέα Υόρκη για την Ειδική Συνεδρίαση για την Οικονομία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (αυτή την εβδομάδα) που διεξάγεται πριν από την (σ.σ. τακτική) Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σχεδιάζετε να δείτε τον δρ. Κίσσιντζερ ή άλλους αμερικανούς αξιωματούχους του Στέητ Ντιπάρτμεντ κατά την παραμονή σας στις ΗΠΑ;

Δεν έχω οδηγίες επ’ αυτού.

Αισθανθήκατε ότι με το να καταλάβετε το αμερικανικό πλοίο Mayaguez τον περασμένο Μάη ρισκάρατε αμερικανικά στρατιωτικά αντίποινα;

Δεν ήξερα για την κατάληψη του Mayaguez παρά μόνο αφότου άκουσα τα νέα στο ραδιόφωνο των ΗΠΑ. Καλέσαμε τον τοπικό υποπλοίαρχο στο σκηνικό στην Πνομ Πενχ και επιβεβαίωσε ότι μαχητές είχαν καταλάβει το πλοίο. Αποφασίσαμε να αφήσουμε άμεσα το Mayaguez και ο τοπικός υποπλοίαρχος επέστρεψε την ίδια νύχτα στη Sihanoukville και το πλήρωμα απελευθερώθηκε. Όμως δεν μεταδώσαμε την απόφασή μας στο ραδιοφωνικό μας σταθμό παρά μόνο μέχρι το επόμενο πρωί. Εκείνο το πρωί οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το Ream και τη Sihanoukville.

Αισθάνεστε ότι ο τοπικός διοικητής, με το να καταλάβει το πλοίο, έλαβε τη σωστή απόφαση;

Το Mayaguez ξεκάθαρα βρισκόταν στα χωρικά μας ύδατα και παρότι οι μαχητές μας δεν ήταν τεχνικοί, ανακάλυψαν ραδιοφωνικό εξοπλισμό που υποδείκνυε ότι το Mayaguez ήταν ένα κατασκοπευτικό πλοίο. Επομένως, η απόφασή τους να καταλάβουν το πλοίο ήταν σωστή.

Η κυβέρνησή σας σέβεται τη βουδιστική θρησκεία της Καμπότζης;

Σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός. Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να πιστεύουν, όμως πρέπει να σέβονται τον κρατικό νόμο. Οι παγόδες είναι ανοιχτές.

IENG%20SARY (πηγή)

Τι απέγιναν οι αξιωματούχοι του ηττημένου καθεστώτος του Λον Νολ;

Σήμερα εργάζονται στην αγροτική παραγωγή. Τους επαινούμε αν είναι ειλικρινής και μπορούν να συμμετέχουν στον καμποτζιανό εθνικό βίο. Στο διοικητικό μας μηχανισμό χρησιμοποιούμε ανθρώπους του προηγούμενου καθεστώτος που είναι ειλικρινείς.

Είναι ο πρώην πρωθυπουργός Long Boret ζωντανός ή νεκρός;

Νεκρός ή όχι, είναι ένας προδότης και κρίθηκε από το λαό και το συνέδριο.

Θα αποδεχτείτε βοήθεια από άλλες χώρες;

Έχουμε ακόμα πολλά προβλήματα στην Καμπότζη μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο πόλεμος. Για παράδειγμα, δεν έχουμε ακόμα διεθνή ταχυδρομική υπηρεσία. Αποδεχόμαστε βοήθεια χωρίς όρους από φιλικές χώρες. Όμως διατηρούμε τη θέση της ανεξαρτησίας μας και υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας. Η επανάστασή μας βασίζεται στον εθνικό καμποτζιανό χαρακτήρα. Εμείς δεν αντιγράφουμε κανέναν.

Το κείμενο στα αγγλικά: https://www.wikileaks.org/plusd/cables/1975HONGK10595_b.html

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: