Ινδία: Συνέντευξη Varavara Rao (26/08/2014)

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επαναστατών Συγγραφέων και ιδρυτής του Φόρουμ για μια Εναλλακτική Πολιτική, Varavara Rao, σε συνέντευξή του στον Anil Kumar μιλά για το καθεστώς της Janata Sarkar (σ.parapoda: Λαϊκή αυτοκυβέρνηση) που εφαρμόζεται στην περιφέρεια της Νταντακαράνια και για το Μαοϊκό Κίνημα στη χώρα.

Ποιος ήταν ο λόγος για να ιδρύσετε το Φόρουμ για μια Εναλλακτική Πολιτική;

Το Φόρουμ για μια Εναλλακτική Πολιτική ιδρύθηκε για να ενώσει όλες τις δυνάμεις που εξεγείρονται ενάντια στο μοντέλο της παγκόσμιας ανάπτυξης και για την επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν διάφορα τμήματα της κοινωνίας. Το φόρουμ θα παρέχει μια εναλλακτική απέναντι στις υπάρχουσες πολιτικές.

10540897_332815743547441_1845557859738101957_n

Είναι εφικτή η μετάβαση από το σημερινό πολιτικό σενάριο στην υλοποίηση της πρότασής σας;

Ασφαλώς. Βασικά, δεν πρόκειται για μετάβαση αλλά για επανάσταση. Θέλουμε να αναπαράγουμε το σχήμα της Janata Sarkar που υλοποιείται επιτυχώς σε περιοχές της Νταντακαράνια. Η Ομάδα Λαϊκός Πόλεμος (σ.parapoda:εννοεί το ΚΚΙ (Μαοϊκό)) δημιουργεί δρόμους στρωμένους με τσιμέντο και μπετό, δημιουργεί σχολεία και παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στις φυλές στους θύλακες της περιφέρειας Μπαστάρ στο Τσχατίσγκαρχ. Προωθούν την “αυτοκυβέρνηση” σε αυτά χωριουδάκια.

Σε καιρούς που το κομμουνιστικό κίνημα χάνει την αίγλη του και αποδυναμώνεται στη χώρα, η προτεινόμενη από εσάς εναλλακτική μπορεί να γίνει αποδεκτή;

Βεβαίως. Οι κομμουνιστές (σ.parapoda: εννοεί τους ρεβιζιονιστές του ΚΚΙ(Μαρξιστικού)) αποδυναμώνονται, όχι οι επαναστάτες. Στην πραγματικότητα, οι τελευταίοι έχουν ισχυροποιηθεί κατά την τελευταία 10ετία. Η μαοϊκή ηγεσία προσεγγίζει την κατάσταση με μια τρίπτυχη στρατηγική δημιουργίας συνείδησης στα καταπιεσμένα στρώματα στις ζώνες των αυτόχθονων, αύξησης και ποιοτικής βελτίωσης της μαζικής συμμετοχής ενάντια στο κράτος και έντασης των ένοπλων επιθέσεων.

Το κόμμα ήδη εργάζεται για την απελευθέρωση του Τζάρκχαντ, του Τσχαττίσγκαρχ, τμημάτων της Ορίσσα, του Μπιχάρ και της Δυτικής Βεγγάλης.

Πιστεύουμε ότι οι κομμουνιστές (σ.parapoda: εννοεί τους ρεβιζιονιστές του ΚΚΙ(Μαρξιστικού)) εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η κυβέρνηση του ΚΚΙ(Μαρξιστικού) στη Δυτική Βεγγάλη εφάρμοζε επί 30 χρόνια αυτές τις οικονομικές πολιτικές. Τους πολεμούσαμε και αυτούς επίσης.Varavara-Rao-1

Με την κυβέρνηση Μόντι στα ηνία της κεντρικής διοίκησης, αναμένετε κάποια αλλαγή στην πολιτική των Μαοϊστών;

Καθόλου. Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση Μόντι σχεδιάζει να εξαπολύσει έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο ενάντια στους μαοϊστές αντάρτες και τον λαό που καθοδηγείται από αυτούς στα διάφορα μέρη της χώρας. Το Κέντρο έχει αναπτύξει μεγάλα τμήματα προσωπικού ασφαλείας σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων του Τσχατίσγκαρχ, της Ορίσσα και του Τζάρκχαντ.

Η κυβέρνηση Μόντι καλλιεργεί μια πολεμική υστερία εναντίον των μαοϊστών ανταρτών, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτή η επίθεση θα κατευθυνθεί εναντίον των πιο στερημένων ανθρώπων στη χώρα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πόλεμο του κράτους εναντίον του ίδιου του του λαού.

Ο επικείμενος πόλεμος της κυβέρνησης για την απομάκρυνση των αυτόχθονων από τα χωριά τους, στην πραγματικότητα, γίνεται υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και να λεηλατήσουν τους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους. Είναι καιρός πια να αναγνωρίσουμε αυτό το μοντέλο διεξαγωγής πολέμου όπου οι φτωχοί πολεμούν και στις δύο πλευρές και τα οφέλη τα καρπώνονται οι καπιταλιστές και οι υποστηρικτές τους στην κυβέρνηση.VaraVaraRao-VIRASAM

Μπορούμε να αναμένουμε βίαιες συγκρούσεις τις ερχόμενες ημέρες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Μαοϊστών.

Η κυβέρνηση του TRS (σ.parapoda: Telangana Rashtra Samithi, Συσπείρωση για Ανεξάρτητη Τελανγκάνα. Η Τελανγκάνα είναι ινδικό κρατίδιο 35 εκατομμυρίων κατοίκων που μόλις φέτος στις 2 Ιούνη δημιουργήθηκε, αποσπώμενο από την Άντρα Πραντές), πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα δώσει τρία στρέμματα γης και άλλες παροχές στους άκληρους φτωχούς. Αυτά τα μέτρα επαρκούν για την μείωση της φτώχειας;

Η προοπτική μας είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση του TRS. Σχεδιάζουν να αγοράσουν εκτάσεις από μεγαλοκτηματίες και να τις διανείμουν στους άκληρους αγρότες. Αντίθετα, το δικό μας σχέδιο συνίσταται στην ανάκτηση όλων αυτών των εκτάσεων οι οποίες παράνομα καταπατήθηκαν από τους μεγαλοκτηματίες και τους επιχειρηματικούς ομίλούς και να τις διανείμουμε δωρεάν στους άκληρους φτωχούς. Αν κάποιος αγοράζει γη και τη διανέμει στους φτωχούς, τότε μόνο οι μεγαλοκτηματίες θα έχουν οφέλη και όχι οι φτωχοί. Ο πρωθυπουργός της Τελανγκάνα Kalvakuntla Chandrasekhar Rao ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του δαπάνησε 1,420 δις για την απόκτηση 10.000 στρεμμάτων γης. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να αποκαλύψει από πού και από ποιον αγόρασε αυτές τις εκτάσεις.

Ποια η άποψή σας για την απόδοση της αρμοδιότητας του νόμου και της τάξης του Hyderabad (σ.parapoda: πρωτεύουσα της Τελανγκάνα) και του Polavaram Project (σ.parapoda: μεγάλο αρδευτικό έργο, το οποίο εμπίπτει σε τρία κρατίδια πλέον) στον Κυβερνήτη της Τελανγκάνα;

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην απόδοση ειδικών αρμοδιοτήτων επί του εισοδήματος και του νόμου και της τάξης στον Κυβερνήτη του Hyderabad, καθώς κάτι τέτοιο θα ενίσχυε εμμέσως τις δυνατότητες του Κέντρου για έλεγχο της κοινής πρωτεύουσας (σ.parapoda: Το Ηyderabad για 10 χρόνια θα είναι πρωτεύουσα της Τελανγκάνα, αλλά θα παραμείνει και της Άντρα Πραντές. Ακολούθως, θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη πόλη ως πρωτεύουσα για την Άντρα Πραντές).

Ο KCR (σ.parapoda: Kalvakuntla Chandrashekar Rao, o πρωθυπουργός της Τελανγκάνα), με το να προσκαλέσει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν στην Τελανγκάνα, εφάρμοσε την ατζέντα της Παγκόσμιας Τράπεζας). Η Τελανγκάνα είναι αγροτική κοινωνία και ο KCR προσπαθεί να τη μετατρέψει σε Σιγκαπούρη, κάτι που δεν είναι ούτε εφικτό ούτε ορθό.

Ο ΚCR θυσίασε τα συμφέροντα των φυλών υπέρ της Τελανγκάνα, επιτρέποντας τη συγχώνευση 7 mandal (σ. parapoda: διοικητική υποδιαίρεση αντίστοιχη της επαρχίας), του νομού Bhadrachalam της περιφέρειας Khammam στην Άντρα Πραντές. Δεν είμαστε υπέρ των σχεδίον που επτρέπουν την εκτεταμένη υποταγή των φυλετικών ζωνών.

Αναμένετε υποστήριξη από τους πολίτες στη νέα σας πρωτοβουλία;

Σαφώς. Ο λαός είναι μαζί μας. Σίγουρα θα καλωσορίσουν την πρωτοβουλία μας, καθώς προωθούμε την αυτοκυβέρνηση και την απόδοση περισσότερων εξουσιών σε άκληρα και καταπιεσμένα τμήματα της κοινωνίας μας.

Η συνέντευξη δόθηκε στις 26/08/2014 στη The New Indian Express

Βλ.επίσης Συνέντευξη του Varavara Rao στην εφημερίδα “Δρόμος της Αριστεράς” τον Αύγουστο του 2012

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: