Συνέντευξη Κιράν (ΚΚΝ-Μαοϊκό): «Η Λαϊκή Επανάσταση στο Νεπάλ είναι εφικτή» (28/08/2014)

Untitled 74O Mohan Baidya (Κιράν) επί το βήματος. Καθιστός ο CP Gajurel, έτερο ηγετικό στέλεχος του ΚΚΝ-Μαοϊκού (πηγή)

Η συνάντησή σας με τον πρωθυπουργό του Νεπάλ προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ. Ποιο ήταν, λοιπόν, το αντικείμενο της συζήτησής σας με τον πρωθυπουργό Κοϊράλα;

Ζητάμε τη σύγκληση μιας σύσκεψης στην οποια θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα, και αυτό είναι κάτι που το λέμε εδώ και πολύ καιρό. Πριν από περίπου 4 μήνες, εμείς από το ΚΚΝ-Μαοϊκό είχαμε υποβάλει μια πρόταση με 8 σημεία και υπήρξε μία συνάντηση στην οποία συμμετείχε το Νεπαλέζικο Κογκρέσο, το ΕΜΛ και το ΕΚΚΝ(Μ), της οποίας προήδρευσε ο πρωθυπουργός. Ζητήσαμε απλώς από τον πρωθυπουργό τώρα να μας πει τι γίνεται με αυτά τα 8 σημεια. Ο πρωθυπουργός Κοϊράλα είπε “εντάξει, ας το συζητήσουμε λεπτομερώς”. Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι θα συνεχίσουμε να συζητάμε για το ζήτημα αυτό.

Τι είδους Σύνταγμα, έπειτα από όλα αυτά, ζητάτε για τους συμπατριώτες σας;

Είμαστε αυτοί που δεν αναγνωρίζουν την υπάρχουσα Συντακτική Συνέλευση. Εμείς λέμε να μη συζητήσουμε τις λεπτομέρειες του περιεχομένου του συντάγματος, αλλά να το κάνει αυτό μια σύσκεψη από όλα τα κόμματα, η οποία να σχηματιστεί για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της νέας Εθνικής χάρτας, και μόνο τότε θα μπορούμε να αναφερθούμε στις λεπτομέρειες του Συντάγματος αυτού. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, θα μπορούμε να συμμετάσχουμε στις συζητήσεις. Για εμάς, επί του παρόντος, αυτό που είναι σημαντικότερο δεν είναι οι λεπτομέρειες του περιεχομένου του συντάγματος, αλλά η σύγκληση μιας σύσκεψης από όλα τα κόμματα. Το σημερινό σώμα της Συντακτικής Συνέλευσης σε καμία περίπτωση δεν θα εκπονήσει ένα φιλολαϊκό Σύνταγμα. Το Σύνταγμα που συγγράφεται τώρα δεν εκπληρώνει και δεν θεσμοθετεί τις προσδοκίες και τις επιθυμίες του λαού και των θυσιών που κατέβαλε κατά το παρελθόν.

Όμως η Συντακτική Συνέλευση έχει θέσει κάποιες βάσεις για την εκπόνηση του νέου Συντάγματος. Δεν ισχύει;

Όχι! Καθόλου. Ακόμα κι αν το Σύνταγμα εκπονηθεί, τότε θα είναι τέτοιο που και στη φύση του και στο περιεχόμενό του θα διατηρεί το στάτους κβο.

NEPAL_(f)_1218_-_Riconciliazione(πηγή)

Όμως οι ηγέτες των μεγάλων κομμάτων απασχολούνται με αυτή τη διαδικασία νυχθημερόν. Τι λέτε επ’ αυτού;

Δεν θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες του περιεχομένου του νέου Συντάγματος. Έχουμε επικεντρωθεί στη σύγκληση μιας συνδιάσκεψης με συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Όμως δεν ισχύει ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα;

Βεβαίως. Η χώρα σίγουρα χρειάζεται ένα σύνταγμα. Αυτό είναι δεδομένο. Κανένας όμως δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένα φιλολαϊκό Σύνταγμα μπορεί να εκπονηθεί παραμερίζοντας μια μεγάλη πολιτική δύναμη, η οποία έκανε έναν Λαϊκό Πόλεμο για 10 χρόνια. Ούτε μπορεί να το ελπίζει ούτε να πιστεύει κάτι τέτοιο.

CPN-Maoist-rally1 (πηγή)

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κόμμα σας θα συμμετάσχει στην όλη διαδικασία. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο;

Καθώς έχουμε απορρίψει αυτή τη Συντακτική Συνέλευση, ούτε εμείς, ούτε ο απλός κόσμος πιστεύουμε ότι αυτό το σώμα θα εκπονήσει ένα Σύνταγμα που αντανακλά τις λαϊκές ελπίδες και προσδοκίες.

Δεν ισχύει ότι οι εκπρόσωποι του λαού στη Συντακτική ασχολούνται με την εκπόνηση Συντάγματος σοβαρά;

Να σας μιλήσω ειλικρινά, η σημερινή Συντακτική Συνέλευση δεν προτιμά να εκπονήσει ένα φιλολαϊκό Σύνταγμα.

Ο δρ. Μπαμπουράμ Μπαταράι είναι επίσης σοβαρός. Ή όχι;

Ας μη μιλήσουμε για το δρ. Μπαταράι. Ούτε αυτός ασχολείται με την εκπόνηση ενός φιλολαϊκού Συντάγματος, αλλά ενός Συντάγματος υπέρ της διατήρησης του στάτους κβο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει μόνο με το δρ. Μπαταράι, τα μεγάλα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Συντακτική Συνέλευση δεν θα εκπονήσουν ένα Σύνταγμα για το λαό.

NATIONAL_20121011091538(πηγή)

Όμως εσείς δεν θα αποδεχτείτε ένα Σύνταγμα που θα έχει εκπονηθεί από τους εκπροσώπους του λαού;

Κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Παντσαγιάτ, οι τότε μεγάλες πολιτικές δυνάμεις επίσης ισχυρίζονταν ότι “αυτό είναι για το λαό”. Ας μη μιλήσουμε για τους απλούς ανθρώπους. Το να επικαλούμαστε το λαό σαν να είναι ένα εξωτερικό στοιχείο μόνο, δεν αρκεί. Ας συγκαλέσουμε μια συνδιάσκεψη από όλα τα κόμματα. Επιθυμούμε αυτό το ζήτημα και όλα τα προβλήματα να διευθετηθούν. Και αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί από όλους. Ακόμα μιλάμε για τη σύγκληση μιας σύσκεψης ή συνάντησης από όλα τα κόμματα για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας.

Είναι εφικτή η σύγκληση μιας τέτοιας συνδιάσκεψης με συμμετοχή όλων των κομμάτων;

Κάνουμε λόγο για αυτό το ζήτημα συμπεραίνοντας πως μια τέτοια συνάντηση είναι εφικτή. Ας συνεχίσουμε να συζητούμε επ’ αυτής. Καμία θετική διαβεβαίωση δεν έχει προκύψει από αυτούς στους οποίους είχαμε αποστείλει τα 8 σημεία πριν από περίπου 4 μήνες. Να γιατί φαίνεται πως, κατά κάποιο βαθμό, μια τέτοια συνάντηση φαντάζει ανέφτικη σε μεγαλύτερο βαθμό. Όπως πάνε τα πράγματα, υποθέτω πως δεν θα είναι εφικτό να συμβεί με τον τρόπο με τον οποίο το ζητάμε. Πρέπει, ωστόσο, να βάλουμε τα δυνατά μας μέχρι τέλους.

urlΗ σημαία της νεολαίας του ΚΚΝ-Μ (πηγή)

Επομένως, τι πρέπει να γίνει για να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα απ’ευθείας από τη Συντακτική Συνέλευση;

Αυτό είναι ανέφικτό. Λάβετε υπόψη ότι έχουμε μποϊκοτάρει τη Συντακτική Συνέλευση. Αυτή η Συντακτική Συνέλευση, απλούστατα, δεν θα εκπονήσει κανένα φιλολαϊκό Σύνταγμα. Δεν είμαστε υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης. Για αυτούς τους λόγους έχουμε ζητήση της σύγκληση μιας διάσκεψης από όλα τα κόμματα.

Τα κόμματα, μέχρι στιγμής, έχουν αποτύχει να δημιουργήσουμε μια πολιτική επιτροπή. Πώς, επομένως, θα μπορούσαν να συγκαλέσουν μια πολιτική σύσκεψη όπως αυτή για την οποία καλείτε;

Τα κόμματα αυτά κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενό τους. Δεν θα ζητήσουμε ελεημοσύνη από αυτά και δεν θα τους επιτρέψουμε να δρουν με τον τρόπο που επιθυμούν. Δεν θα κάνουμε κάτι τέτοιο. Είναι ένα πολιτικό ζήτημα αυτό και έτσι, αν θέλουν να το αποδεχτούν, έχει καλώς, αν όχι, τότε δεν μας νοιάζει.

Και τι, δηλαδή, θα γίνει αν δεν αποδεχτούν τις προτάσεις σας;

Εμείς λέμε ότι θα πάρουμε το δρόμο του αγώνα. Ο λαός θα κινηθεί υπέρ του αγώνα. Ο αγώνας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο η άρχουσα συμμαχία θα συμπεριφερθεί.

Είναι όμως ορθό να ωθηθεί η χώρα σε μια κατάσταση απόλυτης σύγχυσης;

Δεν είμαστε εμείς που οδηγούμε τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση. Αντιθέτως, αυτό είναι δικό τους δημιούργημα. Έχουν αγνοήσει τη δύναμη η οποία προέκυψε από έναν 10χρονο λαϊκό πόλεμο. Μας έχουν συνωμοτικά εξωθήσει εκτός του σώματος της Συντακτικής Συνέλευσης.

cpn_maoist

Σε πορεία των μαζικών οργανώσεων που πρόσκεινται στο ΚΚΝ-Μ (πηγή)

Δεν έχει, όμως ακόμα λήξει ο ορισμός 26 μελών στη Συντακτική Συνέλευση, ενώ λέγεται ότι θα έρθουν να καλύψουν τις θέσεις αυτές ηχηρά ονόματα από το κόμμα σας.

Αυτό είναι μια απόλυτη ανοησία. Θα εκπονήσουμε ένα Σύνταγμα φιλολαϊκό και αυτό θα γίνει μόνο αν εμπλέξουμε το λαό σε αυτή τη διαδικασία. Η φιλολογία περί ορισμού μελών μας είναι παράλογη. Για εμάς αποτελεί προσβολή. Αν ενταχθούμε στη Συντακτική Συνέλευση, τότε θα προβούμε σε μια τέτοια κίνηση με το να κάνουμε αυτό το κράτος να καταρρεύσει μια και καλή.

Επομένως, αυτό σημαίνει ότι θέλετε να ανατρέψετε το κράτος;

Ναι! Ο 10χρονος λαϊκός πόλεμος που προηγήθηκε έγινε για να κάνουμε αυτό το κράτος να καταρρεύσει. Στην πολιτική βρισκόμαστε για την κατάληψη της κρατικής εξουσίας.

Λέγεται ότι το Νεπάλ δεν θα έχει κομμουνιστικό σύστημα..

Το σύστημα το οποιο έχει ήδη εφαρμοστεί στο Νεπάλ έχει αποτύχει. Τώρα είναι καιρός στο Νεπάλ να υπάρχει καθεστώς με κομμουνιστική εξουσία. Η Λαϊκή Επανάσταση στο Νεπάλ είναι εφικτή. Η Λαϊκή εξέγερση είναι επιτακτική, προκειμένου να τελειώνουμε με τα υπολείμματα του φεουδαρχικού καθεστώτος και να ανακόψουμε την ξενική παρέμβαση στο Νεπάλ.

IMG_2266(πηγή)

Δεν ισχύει ότι ο λαός υποστηρίζει το Νεπαλέζικο Κογκρέσο και το ΕΜΛ;

Πού το είδατε αυτό; Δεν έχω δει πουθενά αυτό που λέτε. Δεν μπορείς να ασκείς πίεση στο λαό. Τα κόμματα αυτά τα έχει καταλάβει καλά ο λαός. Κανένα από αυτά τα κόμματα δεν θα μπορούσε να υπάρχει στο Νεπάλ. Εκτός κι αν δεν μιλάτε με το λαό.

Είστε εναντίον της υπογραφής Ενεργειακής Εμπορικής Συμφωνίας και Συμφωνίας Αναπτυξιακών Έργων με το ινδικό καθεστώς;

Βεβαίως. Αυτές οι συμφωνίες δεν πρέπει να υπογραφούν. Ενόσω έχουμε πρόβλημα με την κάλυψη των αναγκών στο εσωτερικό, δεν μπορούμε να φτιάχνουμε σχέδια με εξαγωγικό προσανατολισμό. Όσοι ενδιαφέρονται, ας επενδύσουν στο 50%. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί με έργα εξαγωγικού προσανατολισμού. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με κόστος την πώληση εθνικού πλούτου.

Πηγή: Janadharana Weekly , 28 Αυγούστου 2014.

http://www.telegraphnepal.com/opinion/2014-09-03/nepal:-with-domestic-load-shedding-we-should-dump-export-oriented-projects.html

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: