Νεπάλ: Συνέντευξη Κιράν (ΚΚΝ-Μαοϊκό) (03/09/2014)

Στα 67 του ο Μοχάν Μπαϊντία (σ.parapoda: Κιράν) έχει αρχίσει να δείχνει λίγο γερασμένος. Οι σακούλες στα μάτια του αρχίζουν να βαθαίνουν και το πρόσωπό του έχει μια “μαρασμένη” όψη ενός ανθρώπου που έχει δει τα πάντα στη ζωή του. Όμως αρκεί μια μικρή πρόκληση, ώστε ο πρόεδρος του ΚΚΝ-Μαοϊκού να ζωντανέψει. Η σπασμένη του φωνή αποκτά μια νέα ένταση καθώς πραγματεύεται ζητήματα όπως το γιατί η κυριαρχία και η ανεξαρτησία του Νεπάλ βρίσκονται υπό κίνδυνο. Οι Biswas Baral και Ashok Dahal τον συνάντησαν στο περιθώριο των συζητήσεων μεταξύ του κόμματός του και των τριών μεγάλων πολιτικών δυνάμεων. Την Τρίτη (σ.parapoda: 02/09/2014) συμφώνησαν στη σύγκληση μιας πολιτικής συνδιάσκεψης από όλα τα κόμματα για τη διευθέτηση των άλυτων συνταγματικών ζητημάτων.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για αυτή την πολιτική συνδιάσκεψη από όλα τα κόμματα;

Ζητάμε έναν τέτοιο μηχανισμό εδώ και καιρό και τον Ιούνη είχαμε παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη 8 σημείων. Ο Πρωθυπουργός ήθελε να συζητήσει τον ίδιο οδικό χάρτη. Ήταν σε αυτό το πλαίσιο όπου συζητήσαμε με τα τρία κόμματα την Τρίτη.

Ποια ήταν τα κύρια θέματα της συζήτησης;

Ο πρωθυπορυγός πρότεινε τη δημιουργία μιας, ας πούμε, ομάδας δράσης. Θα ξανακαθίσουμε να συζητήσουμε με τα τρία κόμματα αύριο (σ.σ. 04/09/2014). Όμως αυτό που ένιωσα ήταν ότι οι ηγέτες τόσο του Νεπαλέζικου Κογκρέσου όσο και του ΚΚΝ-ΕΜΛ προσήλθαν στη συνάντηση χωρίς να έχουν κάνει προεργασία. Έτσι, υπήρχε σύγχυση αναφορικά με τα σημεία συζήτησης στην αρχή. Αυτό δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί καθώς εμείς είχαμε ήδη παρουσιάσει τον οδικό χάρτη 8 σημείων. Τελικά αποφασίσαμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες της διαδικασίας δημιουργίας της συνδιάσκεψης όλων των κομμάτων. Όμως καθώς οι εκπρόσωποι του ΝΚ και του ΚΚΝ-ΕΜΛ δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι, συμφωνήσαμε να ξανασυζητήσουμε.

27703

Τι είδους πολιτικής συνδιάσκεψης έχετε κατά νου; Πώς θα βοηθήσει στη διευθέτηση των σημαντικών συνταγματικών ζητημάτων;

Θέλουμε μια νέα κατανόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Διεξάγαμε έναν δεκαετή πόλεμο για τη σύγκληση μιας Συντακτικής Συνέλευσης. Όμως έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου δεν αποτελούμε μέρος της διαδικασίας της (δεύτερης) Συντακτικής Συνέλευσης. Ωστόσο, ακόμα πιστεύουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με μια ευρεία πολιτική κατανόηση μέσω της πολιτικής συνδιάσκεψης. Τώρα εναπόκειται σε αυτά (τα τρία κόμματα) να αναλάβουν πρωτοβουλίες για αυτή. Τα πολιτικά κόμματα θέλουν τερματισμό της σύγκρουσης και να πάνε την ειρηνευτική διαδικασία στη λογική της κατάληψη, όμως πώς μπορεί η διαδικασία αυτή να επιτύχει αν ένα βασικό κόμμα της σύγκρουσης έμεινε απ’ έξω από τη διαδικασία; Ακόμα δεν έχουμε δημιουργήσει τις Επιτροπές Αλήθειας & Συμφιλίωσης και Εξαφανισμένων, το ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των μαρτύρων του Λαϊκού Πολέμου ακόμα παραμένει. Επίσης, τι θα γίνει με τις εκτάσεις των Μαοϊκών από την περίοδο της σύγκρουσης; Υπάρχουν πολλά τέτοια ζητήματα. ‘Ολα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν.

Ποια είναι η “κόκκινη γραμμή” σας στις τρέχουσες συζητήσεις;

Πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στη διαδικασία. Μόνο τότε μπορούμε να πραγματευτούμε το ζήτημα των “κόκκινων γραμμών”. Πρώτα ας συμφωνήσουμε στις λεπτομέρειες της συνδιάσκεψης όλων των κομμάτων. Ποιος θα τη συγκαλέσει; Ποιοι θα συμμετέχουν; Πώς θα φτάνουμε σε αποφάσεις;

Όμως πώς μπορεί να υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ των κομμάτων που πιστεύουν στην “αστική δημοκρατία” και του κόμματός σας το οποίο δεν πιστεύει;

Πράγματι, βρισκόμαστε σε δύο διαφορετικούς πολιτικούς δρόμους. Επομένως, υπάρχουν βασικά ζητήματα μεταξύ μας. Δεν μπορούμε να αποκρύπτουμε αυτή την αλήθεια. Το ζήτημα είναι: Μπορούμε ακόμα να εργαζόμαστε μαζί; Η θέση μας πάλη είναι ότι όλες οι σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από μια πλατιά συνδιάσκεψη όλων των κομμάτων.

Η συνδιάσκεψη όλων των κομμάτων, όπως προτείνατε, θα συζητήσει βασικά συνταγματικά ζητήματα. Ποια είναι η θέση σας για το νέο Σύνταγμα;

Θέλουμε να εκπονηθεί ένα Λαϊκό Σύνταγμα (Janatako Sambhidan). Θέλουμε να κατοχυρωθούν στο νέο Σύνταγμα τα δικαιώματα των εργαζομένων, των αγροτών, των γυναικών, των νταλίτ, των janajati (σ.parapoda: αυτοχθόνων), των Μαντέζι, των μουσουλμάνων και των ανθρώπων από τις περιθωριοποιημένες περιοχές.

nepal-maoist-party-boycotts-three-party-meeting-1504201411114143(πηγή)

Αν υπάρχει μια συμφωνία για σημαντικά συνταγματικά ζητήματα θα ενταχθείτε στη διαδικασία της Συντακτικής Συνέλευσης;

Ως τώρα απορρίπτουμε πλήρως τη διαδικασία αυτή. Όμως δεν υπάρχει τρόπος να πει κανείς πού οι συζητήσεις που μόλις άρχισαν θα μας οδηγήσουν.

Δεν είναι εφικτό να προωθήσετε τα αιτήματά σας μέσω της Συντακτικής Συνέλευσης;

Δεν πιστεύουμε ότι θα βρούμε λύσεις μέσα από τη Συντακτική Συνέλευση. Ο Μπαμπουράμ Μπαταράι ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικού Διαλόγου και Ομοθυμίας της Συντακτικής Συνέλευσης μας προσκάλεσε για συνομιλίες. Είπαμε ότι αφού δεν αναγνωρίζουμε τη Συντακτική Συνέλευση, δεν υπάρχει λόγος να μιλήσουμε μαζί σου. Είπαμε ότι προτιμούμε, αντιθέτως, να συζητήσουμε, το θέμα της συνδιάσκεψης όλων των κομμάτων. Καταλάβετε, σας παρακαλώ, ότι είμαστε, επίσης, υπέρ ενός Συντάγματος. Η διαφωνία μας έγκειται στο πώς θα φτάσουμε εκεί.

Πώς βλέπετε οι δυνάμεις εντός και εκτός Συντακτικής Συνέλευσης να εργαστούν μαζί;

Αυτό ακριβώς είναι που τώρα συζητάμε. Η κατάσταση τώρα είναι ότι το ΕΚΚΝ(Μ) έχει δώσει τα χέρια με τα άλλα κόμματα. Όμως εμείς μείναμε πίσω. Μείναμε εκτός της διαδικασίας αλήθειας και συμφιλίωσης. Το αίτημά μας για αποζημίωση στις οικογένειες των μαρτύρων έχει αγνοηθεί. Και, όπως είπα προηγουμένως, υπάρχουν διαφορές αναφορικά με τις καταληφθείσες εκτάσεις κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης. Όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για συζητήσεις. Τώρα, θα καθίσουμε να ακούσουμε ο ένας τον άλλο. Μόνο τότε θα καταστεί ξεκάθαρη η μελλοντική πορεία.

Το κόμμα σας δεν θα αποδεχτεί τη Συντακτική Συνέλευση και τα άλλα κόμματα δεν θα την αποποιηθουν. Πώς, τότε, μπορεί να υπάρξει κατανόηση μεταξύ δύο τόσο διαφορετικών δυνάμεων;

Πιστεύουμε ότι η συνδιάσκεψη όλων των κομμάτων μπορεί να είναι το μέσον του δρόμου μεταξύ των δύο αυτών διαφορετικών σκληρών στάσεων. Τώρα τα άλλα κόμματα, τουλάχιστον αναγνώρισαν τη σημασία της ύπαρξης τέτοιων κοινών τόπων. Να γιατί έχουμε προσέλθει στις συζητήσεις με θετικό πνεύμα.

final-ryali_1378907683(πηγή)

Τι θα κάνει το κόμμα σας αν τα αιτήματά σας δεν αντανακλώνται στο νέο Σύνταγμα;

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε συμφωνήσει στη σύγκληση μιας συνδιάσκεψης από όλα τα κόμματα, γνωρίζοντας πολύ καλά τι επιθυμεί το κάθε κόμμα. Τα αιτήματά μας είναι γνωστά εδώ και καιρό. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη Nέα Λαική Επανάσταση (Νaya Janabadi Kranti). Τώρα το ζήτημα είναι αν μπορούμε να βρούμε λύσεις ακόμα και εν μέσω ύπαρξης διαφορών. Η συνδιάσκεψη από όλα τα κόμματα είναι μια αρχή προς αυτή την κατεύθυνση.

Λέγεται ότι η ηγεσία του ΕΚΚΝ(Μ) άρχισε να κάνει ανοίγματα στο κόμμα σας μετά το ταπεινωτικό για αυτήν αποτέλεσμα των εκλογών για τη δεύτερη Συντακτική Συνέλευση. Έτσι έχουν τα πράγματα;

Πράγματι. Πιστεύω ότι η ηγεσία του ΕΚΚΝ(Μ) συνειδητοποίησε το λάθος της να μας αφήσει πίσω. Αυτός ήταν ο λόγος που μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια μετακλογική συμμαχία δράσης μεταξύ των πέντε Μαοϊκών κομμάτων. Όμως μπορούμε να έχουμε μια τέτοια συμμαχία δράσης με όλους, ακόμα και το ΝΚ και το ΕΜΛ, αν έχουμε κοινές απόψεις για κάποια ζητήματα. Δεν θα έλεγα ότι η ηγεσία του ΕΚΚΝ(Μ) έχει πλήρως αποδεχτεί το λάθος του να μας αφήσει πίσω. Όμως σε συγκεκριμένα ζητήματα, δεν φαίνεται ότι έχει αποδεχτεί ότι διέπραξε μεγάλα σφάλματα.

Η ηγεσία του ΕΚΚΝ(Μ) ζητά το κόμμα σας να ενταχθεί στην προτεινόμενη Πολιτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου.

Αυτό είναι ξεχωριστό ζήτημα. Επί του παρόντος δεν έχουμε πρόθεση να ενταχθούμε σε έναν τέτοιο μηχανισμό. Αυτή είναι η έκβαση της συμφωνίας 4 σημείων μεταξύ του ΝΚ, του ΕΜΛ, του ΕΚΚΝ(Μ) και των Μαντέζι και δεν έχει να κάνει με εμάς. Θα θέλαμε να καταστήσουμε ξεκάθαρο ότι ο μηχανισμός αυτός με κανέναν τρόπο δεν σχετίζεται με την συνδιάσκεψη όλων των κομμάτων την οποία εμείς προτείνουμε.

Ο Πούσπα Καμάλ Νταχάλ (σ.parapoda: Πρατσάντα) κάνει λόγο για ύπαρξη προοπτικών κομματικής ενότητας. Είναι τα δύο κόμματα πραγματικά κοντά τώρα;

Είναι λάθος του να διαδίδει αυτή την προπαγάνδα. Πώς μπορεί να υπάρχει ενότητα χωρίς προηγούμενη εργασία;

CPN-MAOIST_20130113095222(πηγή)

Το ΚΚΝ-Μ δεν ήταν σε θέση να διεξάγει το γενικό συνέδριό του εξαιτίας διαφορών σας με το Netra Bikram Chand (σ. parapoda: Biplav). Το κόμμα φαίνεται να είναι διχασμένο.

Αυτό που είπαμε είναι να αφήσουμε τις διαφορές μας επί του παρόντος και να εκπονήσουμε στρατηγικές έναντι της Συντακτικής Συνέλευσης και των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτήν. Σχεδιάζουμε τη σύγκληση γενικού συνεδρίου μέσα σε ένα χρόνο. Πράγματι, υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, όμως πιστεύω πως οι υγιείς συζητήσεις καθιστούν το κόμμα μόνο ισχυρότερο.

Οι διαφορές φαίνονται να επικεντρώνονται στο αν πρέπει να πάτε σε νέο Λαϊκό Πόλεμο.

Δεν θα το έθετα έτσι. Συζητάμε πώς να προχωρήσουμε ευρισκόμενοι σε μια κατάσταση όπως τη σημερινή. Διεξάγαμε έναν 10ετή πόλεμο, μπήκαμε στη Συντακτική Συνέλευση και τώρα, αν δεν μπορούμε να έχουμε ένα λαϊκό Σύνταγμα, πώς προχωράμε από αυτό το σημείο; Πώς προσαρμόζουμε την επανάστασή μας σε αυτή τη φάση; Αυτό είναι που συζητάμε. Πράγματι, ζητήματα λαϊκής εξέγερσης και λαϊκού πολέμου έχουν τεθεί, όμως συνειδητοποιούμε, επίσης, ότι οι πραγματικότητες είναι σήμερα εξαιρετικά διαφορετικές. Είμαστε στη διαδικασία εύρεσης νέων τρόπων για να προχωρήσουμε.

Υπάρχει ο φόβος ότι το ΚΚΝ-Μ ίσως επιλέξει να ξεκινήσει άλλον έναν πόλεμο.

Συζητάμε όλες τις δυνατές επιλογές. Όμως ένα πράγμα είναι σίγουρο: θα παλεύουμε πάντοτε για μια Λαϊκή Κυβέρνηση (Janabad Satta), με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Η φύση του αγώνα μας θα εξαρτάται από την απάντηση όσων διοικούν το κράτος κάθε φορά. Ο στόχος μας είναι η εγκαθίδρυση μιας λαϊκής κυβέρνησης, να αποκαταστήσουμε το Νεπάλ ως μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη ψώρα, να πάρουμε το δρόμο της ανάπτυξης και να απαντήσουμε στα ζητήματα της λαϊκής διαβίωσης.

Κλείνοντας, πώς βλέπετε τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές για τη δεύτερη Συντακτική Συνέλευση;

Τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Συντακτική Συνέλευση βρίσκονται σε διαδικασία εκπόνησης ενός νέου Συντάγματος. Από την άλλη, επίσης λένε ότι θα σμπεριλάβουν και άλλες δυνάμεις σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πως θα εξελιχθούν τα δύο παραπάνω αλληλοσυνδεόμενα ζητήματα. Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι το ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας έχει καταστεί εξαιρετικά σύνθετο. Ο τρόπος με τον οποίο θέλουμε να παραδώσουμε όλους τους σημαντικούς υδάτινους πόρους μας στην Ινδία είναι λάθος. Γιατί χρειάζεται να πουλάμε ενέργεια, τη στιγμή που χρειαζόμαστε εμείς οι ίδιοι τόσο πολύ ενέργεια; Αν τα πολιτικά κόμματα προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξει σοβαρή απειλή για την εθνική κυριαρχία. Δεν θα πρέπει να υπογράψουμε τις ανισοβαρείς Συμφωνίες για την Ενέργεια και για τα Αναπτυξιακά Σχέδια. Αντιθέτως, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους αντιμετώπισης της Ινδίας.

H συνέντευξη στα αγγλικά εδώ

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: