Νεπάλ: Συνέντευξη Pampha Bhusal, εκπροσώπου τύπου του ΚΚΝ-Μαοϊκού (09/09/2014)

Η πολυδιαφημισμένη Συνδιάσκεψη Στρογγυλής Τραπέζης (σ.parapoda: από όλα τα κόμματα, όπως ζητούσε το ΚΚΝ-Μαοϊκό) ακυρώθηκε. Τι προκάλεσε την αναβολή ή την απότομη διακοπή της παραμένει αβέβαιο. Συναντούμε την Pampha Bhusal η οποία μίλησε στη Dristi Weekly αρκετά νωρίτερα από την προγραμματισμένη σύγκληση της Συνδιάσκεψης.

ca8f9703-c8d7-4a60-94c9-4fc44db315ab

Η διαδικασία που ξεκινήσατε δεν μπορεί να διακόψει τη διαδικασία εκπόνησης του Συντάγματος; Δεν θα διαλύσει τις εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης;

Ας μην το βλέπουμε κατ’ αυτό οτν τρόπο. Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει ώστε τα πολιτικά κόμματα, τόσο εντός όσο και εκτός Συνακτικής Συνέλευσης, να βαδίσουν μαζί για την εκπόνηση της νέας Χάρτας. Το κύριο είναι η εκπόνηση του Συντάγματος και το ακόμα σημαντικότερο είναι το περιεχόμενο της λεγόμενης Χάρτας. Κι εμείς επίσης είχαμε εμπλακεί στη συζήτηση για 4 περίπου χρόνια στην περασμένη Συντακτική Συνέλευση. Με διαφορετικό τρόπο, συζητάνε και αυτοί που βρίσκονται εντός της δεύτερης Συντακτικής Συνέλευσης επί 8-9 μήνες. Κι εμείς είμαστε σε ένα είδος συζήτησης, δηλαδή, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Είτε συζητάς εδώ είτε εκεί, γεγονός είναι ότι θα έχουμε ένα Σύνταγμα μόνο.

Όμως, πρέπει να βγει από τη Συντακτική Συνέλευση..

Όπως σας είπα, μην το αναλύουμε κατ’ αυτό τον τρόπο. Ο κύριος στόχος είναι να έχουμε το νέο Σύνταγμα. Σε ένα τέτοιο θέμα υψίστης σημασίας, το ζήτημα θα πρέπει να είναι το πώς θα συμμετέχουν όλοι. Αν πρόκειται απλώς για ένα Σύνταγμα ως αυτοσκοπό, τότε δεν χρειάζονται καθόλου διαδικασίες τέτοιου είδους. Όμως λάβετε υπόψη ότι το Σϋντγμα είναι ένα έγγραφο που βασίζεται στην ομιθυμία. Αν αυτό χαίρει της ομοθυμίας όλων, τότε ένα τέτοιο Σύνταγμα θα είναι βιώσιμο και σταθερό για χρόνια, γιατί ο λαός θα νιώθει τη συμμετοχή του σε αυτό το κείμενο και έτσι εύκολα θα εφαρμόζεται. Να γιατί σημαντικό δεν είναι το ζήτημα των διαδικασιών της Συντακτικής. Το σημαντικότερο όλων είναι η συζήτηση του περιεχομένου του Συντάγματος και έπειτα η επίτευξη ομοθυμίας. Προς τούτο, ο χρόνος δεν έχει σημασία. Εκπονήσαμε το προσωρινό Σύνταγμα εντός δύο μηνών αφότου είχαμε τη συμφωνία για την ειρηνευτική διαδικασία.

Δεν θα είναι λίγο δύσκολη η επίτευξη ομοθυμίας μεταξύ των μερών τα οποία μάλιστα διαφέρουν εντός και εκτός της Συντακτικής;

Πρώτον, το ότι μια συνδιάσκεψη από όλα τα κόμματα θα πρέπει να συγκληθεί χαίρει ήδη ομοθυμίας. Αν με τέτοιο πνεύμα μιλήσουμε κατά τη συνδιάσκεψη και επιτύχουμε ομοθυμία, τότε θα μπορούμε εύκολα να μιλήσουμε για το περιεχόμενο του Συντάγματος. Όπως σωστά είπατε, είτε είμαστε εντός είτε εκτός της Συντακτικής Συνέλευσης, εμείς τα τριαντατρία κόμματα μπορούμε να έχουμε τη διαφορετική μας ατζέντα. Όμως αυτό που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι πως ένα Σύνταγμα δεν μπορεί να εκπονηθεί από ένα κόμμα ή βάσει των προτιμήσεων και της θέλησης ενός κόμματος. Ακόμα κι αν προσπαθήσουν να εκπονήσουν έτσι το Σύνταγμα, αυτό δεν θα έχει νόημα και δεν θα είναι σταθερό. Να γιατί το περιεχόμενο του Συντάγματος θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή του “πάρε-δώσε”.

Επομένως, πιστεύετε ότι αυτή τη φορά το Σύνταγμα θα εκπονηθεί;

Δεν είναι ότι χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα γιατί δεν υπάρχει έθνος χωρίς Σύνταγμα. Στο παρελθόν είχαμε 6-7 Συντάγματα. Αυτό που λέμε είναι να αφήσουμε το Σύνταγμα να βασιστεί στις αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό, τότε μπορούμε να βαδίσουμε μαζί. Και το Σύνταγμα, επίσης, θα μπορεί να εκπονηθεί. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς με αυτή την ηγεσία είναι που κατήχθησαν μεγάλες επιτυχίες. Για αυτό, δεν χρειάζεται να είμαστε απαισιόδοξοι. Κατά την πορεία της συζήτησης, μπορούμε να φτάσουμε σε μια ομοθυμία, η οποία να ικανοποιεί όλους. Αν οι συζητήσεις απαγορευτούν, τότε η επίτευξη ομοθυμίας θα απομακρυνθεί.

Έχετε θέσει όλη σας την ατζέντα; Ποια σημεία της θα μπορούσατε να αφήσετε;

Όλος ο λαός γνωρίζει την πολιτική μας ατζέντα. Κατά την πορεία προς τις εκλογές για τη δεύτερη Συντακτική Συνέλευση, δημοσιοποιήσαμε γραπτώς τα αιτήματά μας. Εξάλλου, είχαμε συμμετάσχει στην προηγούμενη Συντακτική Συνέλευση επί 4 χρόνια. Σε πολλά ζητήμαστε θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ομοφωνία. Ωστόσο, το Σύνταγμα δεν μπόρεσε να εκπονηθεί. Αυτό ήταν κάτι το παράδοξο και το λυπηρό. Ωστόσο, κάναμε γνωστές τις σκέψεις μας με έναν πολύ καθαρό τρόπο. Κανένας δεν θα πρέπει να αμφισβητεί τα πολιτικά μας διαπιστευτήρια. Το βασικό είναι πώς να κατοχυρώσουμε θεσμικά τις αλλαγές και προς αυτό η αρχή του “πάρε-δώσε” θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Μποϊκοτάρατε τις εκλογές για την τελευταία Συντακτική Συνέλευση, όμως πιστεύετε πως ένα Σύνταγμα χρειάζεται περισσότερο για να κατοχυρώσει θεσμικά τις τελευταίες αλλαγές. Δεν είναι έτσι; Αν η ομοθυμία επιτευχθεί κατά τη συνδιάσκεψη, το κόμμα σας θα ασπαστεί την εκπόνηση Συντάγματος από τη Συντακτική;

Το Σύνταγμα πρεπει να υπάρξει, και το επαναλαμβάνω. Η εκπόνησή του είναι ένα ζήτημα το οοίο παλέψαμε και θυσιάσαμε τα περισσότερα. Παρότι το ζήτημα της σύγκλησης Συντακτικής τιθόταν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, ωστόσο, αυτό το ζήτημα “σηκώθηκε” μόνο όταν ξεκινήσαμε το Λαϊκό Πόλεμο, ο οποίος το έβαλε στην πανεθνικής σημασίας ατζέντα. Λάβετε υπόψη ότι εμείς ήμασταν αυτοί που έκαναν το ζήτημα της σύγκλησης Συντακτικής Συνέλευσης πανεθνικό.

Πρώτον, αυτό που είναι σημαντικό είναι η επίτευξη συμφωνίας και ομοθυμίας μεταξύ όλων των κομμάτων που θα συμμετέχουν στη Συνδιάσκεψη. Έπειτα, η διαδικασία και τα ζητήματα των λεπτομερειών είναι πιο ασήματα και πιστεύω πως αυτά, θα μπορούμε να τα διαχειριστούμε ευκολότερα.

Η συνέντευξη στα νεπαλέζικα δημοσιεύτηκε στη The Dristi Weekly, 9 Σεπτέμβρη 2014.

Στα αγγλικά μπορεί να βρεθεί εδώ.

Advertisements

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: