Ινδία:“Πέσιμο” της αστυνομίας στην εκδήλωση του Φόρουμ για μια Εναλλακτική Πολιτική- εκατοντάδες συλλήψεις

Πέσιμο” της αστυνομίας στην εκδήλωση του Φόρουμ για μια Εναλλακτική Πολιτική- εκατοντάδες συλλήψεις

Η εκδήλωση του Φόρουμ για τα 10 χρόνια Ενοποιημένου Επαναστατικού Κινήματος κρίθηκε ότι ήταν ο εορτασμός της επετείου ίδρυσης του ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκού) στις 21 Σεπτέμβρη του 2004

Μεταξύ των συλληφθέντων και ο επαναστάτης ποιητής και ιδρυτής του Φόρουμ, Varavara Rao. “Υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι μεταξύ των συμμετεχόντων, θα έφταναν στο Χάιντεραμπάντ, και στελέχη του -εκτός νόμου- ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκού)” δήλωσε ο Υπαρχηγός της Ατυνομίας V.B. Kamalasan Reddy.

Varavara Rao_1

Ο Συντονισμός των Οργανώσεων για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα (CDRO) καταδικάζει τις μαζικές συλλήψεις στην Τελανγκάνα και το Άντρα Πραντές:

Οι Μαύρες Ημέρες της Κατάστασης Εκτάκτου Ανάγκης είναι πάλι εδώ;

Οι κυβερνήσεις της Τελανγκάνα και του Άντρα Πραντές απέτρεψαν βιαίως τη διεξαγωγή της μονοήμερης εκδήλωσης του Φόρουμ για μια Εναλλακτική Πολιτική στο Χαϊντεραμπάντ στις 21 Σεπτέμβρη. Πρόκειται για μια από τις πλέον καταδικαστέες, αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές κινήσεις των δύο αυτών κυβερνήσεων. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί μεταξύ 10 πμ και 5μμ και διάφοροι ομιλητές είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν. Ο ιδρυτής του Φόρουμ, κ. Varavara Rao, καθώς και άλλοι ακτιβιστές, συνελήφθησαν από την αστυνομία. Ο κ. Kalyan Rao, στέλεχος του VIRASAM (σ.parapoda: Ένωση Επαναστατών Συγγραφέων) συνελήφθη στο Dachepalli της περιφέρεια Guntur, καθ’οδόν για το Χαϊντεραμπάντ. Ο κ. Chilaka Chandrashekar (Γενικός Γραμματέας της APCLC (σ.parapoda: Επιτροπή για τις Πολιτικές Ελευθερίες στο Άντρα Πραντές) και πολλοί άλλοι ηγέτες λαϊκών οργανώσεων συνελήφθησαν στα σπίτια τους και κρατούνται στον αστυνομικό σταθμό του Machvaram της περιφέρειας Guntur. O κ. Suresh Narayan Rao και άλλα στελέχη της APCLC κρατήθηκαν στον αστυνομικό σταθμό του Kachguda στο Χαϊντεραμπάντ. Περίπου 15 μέλη της Chytanya Mahila Samakya (σ.parapoda: Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων) συνελήφθησαν και κρατούνται. 20 δρομολόγια τραίνων ακυρώθηκαν για να εμποδιστεί ο κόσμος να παρευρεθεί στην εκδήλωση στο Χαϊντεραμπάντ. Αναφέρεται ότι περίπου 300 άτομα έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Φόρουμ. Στο Bojja Tarakam και τον καθηγητή Haragopal δεν επιτράπηκε να φτάσουν στο χώρο όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση και τους ζητήθηκε από την αστυνομία να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπου βιαίως κλείστηκαν μέσα. Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι οι συλλήψεις έγιναν ως ένα προληπτικό μέτρο, καθώς είχε πληροφόρηση ότι το Φόρουμ για μια Εναλλακτική Πολιτική είναι μια μετωπική οργάνωση του Μαοϊκού Κόμματος (σ.parapoda: ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκού)). Καθώς οι μαζικές του οργανώσεις είναι επίσης απαγορευμένες, δεν επιτρέπεται κανένα είδος εκδήλωσης να πραγματοποιηθεί από αυτές.

Αναμένοντας μια τέτοια κατάσταση, ο κ. Varavara Rao είχε ξεκινήσει μια συλλογή υπογραφών, όμως αυτές δεν έγιναν δεκτές από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ενθαρρυμένη από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η αστυνομία περικύκλωσε το χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης και έφτιαξε οδοφράγματα για να εμποδίσει τον κόσμο να φτάσει και να μπει στο χώρο (Sundarayya Vignan Bhavan). Αντιπροσωπεία της APCLC έκανε προσπάθειες να συναντήσει τον πρωθυπουργό της Τελανγκάνα, για να του ζητήσει να δώσει εντολή στην αστυνομία να μη συλλάβει τους ακτιβιστές και να δώσει άδεια για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης. Όμως ο πρωθυπουργός δεν δέχτηκε να συναντήσει την αντιπροσωπεία. Έγιναν προσπάθειες, επίσης, για συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η σταση της κυβέρνησης και της αστυνομίας ήταν εξαιρετικά εχθρική. Ήταν αποφασισμένοι να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της εκδήλωσης και να δημιουργήσουν πανικό στους απλούς πολίτες. Κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών μίλησε σε μια αντιπροσωπεία και τότε η αστυνομία συμφώνησε να απελευθερώσει τους ακτιβιστές, αλλά μόνο μετά τις 9μμ, υλοποιώντας έτσι την αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική πρόθεση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή της εκδήλωσης του Φόρουμ.

Police-cordon

Οδόφραγμα της αστυνομίας για να παρεμποδίσει την είσοδο στο χώρο της εκδήλωσης (πηγή)

Λίγες μόνο μέρες πριν, το Φόρουμ Για μια Εναλλακτική Πολιτική είχε δημιουργηθεί από διανοούμενους, με τον κ. Varavara Rao επικεφαλής (σ.parapoda: βλ.συνέντευξη Varavara Rao εδώ). Σκοπός του Φόρουμ είναι να ενημερώνει την κοινή γνώμη για τις επαναστατικές πολιτικές και τα επαναστατικά κόμματα και να υποβάλλει τα μοντέλα ανάπτυξης και τις κυρίαρχες πολιτικές σε μια ριζοσπαστική-πολιτική κριτική. Όποια και να είναι η πολιτική του Φόρουμ, έχει το συνταγματικό δικαίωμα να την προβάλλει με έναν συνταγματικό τρόπο. Η κυβέρνηση της Τελανγκάνα ή η αστυνομία της μπορεί να έχουν προβλήματα με τα μέλη του Φόρουμ, όμως δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να περιστέλλουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους να προωθούν τις πολιτικές τους. Είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα να τις προωθούν, εντός των ορίων του συντάγματος της Ινδίας. Η κυβέρνηση και η αστυνομία υπονομεύουν το Σύνταγμα με το να εμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκδήλωσης του Φόρουμ. Θα πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε στις κυβερνήσεις του Άντρα Πραντές και της Τελανγκάνα ότι το Ανώτατο Δικαστήρο της Ινδίας σε μερικές του αποφάσεις παρατηρούσε ότι το να συμπαθεί κανείς ακόμα και τις Μαοϊκές πολιτικές και να ασπάζεται την ιδεολογία του Μαοϊκού κόμματος δεν είναι αδικήματα. Ο χαρακτηρισμός του Φόρουμ ως μετωπικής οργάνωσης του Μαοϊκού Κόμματος και η απαγόρευση των εκδηλώσεων και των δράσεών του είναι όχι μόνο κάτι το αντισυνταγματικό αλλά και αντιδημοκρατικό. Οι συλλήψεις σε όλο το κράτος μάς φέρνουν στο νου τις ημέρες της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Το όνειρο ότι η ίδρυση του κράτους της Τελανγκάνα (σ.parapoda: μόλις φέτος τον Ιούνη) θα διασφάλιζε το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και θα δημιουργούσε μια κοινωνία χωρίς καταστολή τσακίστηκε βίαια μέσα σε μόλις 100 ημέρες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-Την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων

-Να επιτραπεί στο Φόρουμ να διεξάγει ελεύθερα εκδηλώσεις και άλλες δράσεις

-Το κράτος να σταματήσει να περιστέλλει πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών

C.Chandrasekhar (Επιτροπή για τις Πολιτικές Ελευθερίες στο Άντρα Πραντές, APCLC)

Paramjeet Singh (Λαϊκή Ένωση για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, PUDR, Δελχί)

Parmindar Singh (Ένωση Για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, AFDR, Punjab)

Phulendro Konsam (Επιτροπή Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, COHR, Μανιπούρ)

Tapas Chakraboty (Ένωση για την Προστασία των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων, APDR, Δυτική Βεγγάλη)

***

Να καταδικάσουμε την επίθεση στην εκδήλωση του Φόρουμ για μια Εναλλακτική Πολιτική που έλαβε χώρα στις 21 Σεπτέμβρη 2014!

Να καταδικάσουμε τη λευκή τρομοκρατία της κυβέρνησης του ΤRS!

Να καταδικάσουμε τις συλλήψεις πάνω από 800 ανθρώπων στο όνομα του νόμου και της τάξης

Το δικαίωμα συνάθροισης και η ελευθερία έκφρασης είναι θεμελιώδη δικαιώματα!

Η κυβέρνηση της Telangana Rashtra Samiti (TRSΣυσπείρωση για Ανεξάρτητη Τελανγκάνα) που ηγείται του κράτους της Τελανγκάνα, εξαπάτησε το λαό της περιοχής στον οποίο είχε υποσχεθεί μια “χρυσή Τελανγκάνα”. Παρά τις χαρές και τα τραγούδια για μια διαφορετική πολιτική που θα υλοποιούσε τα πολύχρονα αιτήματα του λαού της Τελανγκάνα, η TRS εξαπάτησε το λαό, σε κάτι, μάλιστα, που αφορά σε μια θεμελιώδη αρχή που χαρακτηρίζει ένα δημοκρατικό πολίτευμα: το δικαίωμα έκφρασης και το δικαίωμα συνάθροισης και ελεύθερης έκφρασης των κοινωνικοπολιτικών απόψεων του λαού. Γιατί για να ευδοκιμήσει ένα πολίτευμα, αυτά είναι θεμελιώδεις πτυχές του, οι οποίες θα πρέπει να προστατεύονται και να προωθούνται πάση θυσία. Ατυχώς η κυβέρνηση TRS απέδειξε ότι φοβάται αυτές τις αρχές οι οποίες καλλιεργούν την πρωτοβουλία και τις προσδοκίες του λαού. Όπως κάθε άλλος που βρίσκεται στην πολιτική εξουσία στην ινδική υποήπειρο, η κυβέρνηση TRS επίσης έσπευσε να παραβιάσει ατιμώρητα τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες του λαού.

images

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Σεπτέμβρη 2014, ο κρατικός μηχανισμός της Τελανγκάνα, δείχνοντας το πραγματικό αντιλαϊκό κατασταλτικό του πρόσωπο, προχώρησε σε ένα κύμα συλλήψεων λαϊκών αγωνιστών, ηγετών λαϊκών οργανώσεων, διανοουμένων, φοιτητών, λαϊκών δικηγόρων, προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- οποιουδήποτε ήταν ύποπτος ότι είχε ή θα έφτανε στο Χαϊντεραμπάντ για να συμμετάσχει στο σεμινάριο/δημόσια εκδήλωση στο Sundarayya Vignana Kendram που διοργάνωνε το Φόρουμ για μια Εναλλακτική Πολιτική με θέμα “10 χρόνια Ενωμένου Επαναστατικού Κινήματος στην Ινδία”. Ήδη νωρίς το πρωί, πάνω από 800 άτομα κρατούνταν σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της πόλης. Κάποιοι κρατούνταν στο σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς κατέβαιναν από τα τραίνα. Μεταξύ των συλληφθέντων, περιλαμβάνεται ο επαναστάτης ποιητής Varavara Rao, ιδρυτής του Φόρουμ, ο γνωστός αντίβασι ακτιβιστής καλλιτέχνης Jeetan Marandi, ο δικηγόρος Ravindranath, γραμματέας της Επιτροπής για την Απελευθέρωση των Πολιτικών Κρατουμένων (CRPP), και ο δικηγόρος Ramaswamy, αναπληρωτής γραμματέας της Επιτροπής. Όλοι τους συνελήφθησαν καθώς όδευαν μαζί με άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της διοργάνωσης. Άλλοι ηγέτες όπως οι Padma Kumari, C.Chandrasekhar, Varalaxmi, Kalyan Rao, Gadar κλπ επίσης συνελήφθησαν. Ο χώρος γύρω από το Sundarayya Vignana Kendram σύντομα μετατράπηκε σε πολεμική ζώνη με εκατοντάδες ένοπλων αστυνομικών να περικυκλώνουν την περιοχή με αντλίες νερού. Σε κανέναν δεν επιτράπηκε να προσεγγίσει το χώρο.

Στον καθηγητή Haragopal, γνωστό ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διανοούμενο, αρνήθηκαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τελανγκάνα Κ. Chandrasekhara Rao, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα. Χωρίς αμφιβολία, η κυβέρνηση της Τελανγκάνα επεδίωκε πάση θυσία να σταματήσει το λαό να εκφράσει τη γνώμη του έστω για μια μέρα. Με μια τέτοια αυθαίρετη πράξη, η λευκή τρομοκρατία για την κατάπνιξη των πολιτικών απόψεων προκάλεσε μονάχα περαιτέρω αγανάκτηση από διάφορα στρώματα της κοινωνίας για αυτή τη φασιστική απολυταρχική κίνηση της κυβέρνησης. Πώς γίνεται ακόμα και η σύγκληση ενός σεμιναρίου για πολιτικές, είτε επαναστατικές είτε ριζοσπαστικές, να καθίσταται απειλή για τη δημοκρατία; Πώς γίνεται να προκαλεί μια τόσο απεγνωσμένη κίνηση από τις άρχουσες τάξεις; Πρόκειται μάλλον για έκφραση του φόβου των αρχουσών τάξεων για την αυξανόμενη συνειδητοποίηση του λαού ότι οι πολιτικές υπέρ των σημερινών ισχυρών της υποηπείρου, είναι ο τάφος των πλατιών στρωμάτων του λαού.

maxresdefault

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, στο μήνυμά του από το Red Fort στις 15 Αυγούστου 2014 (σ.parapoda: επέτειος ανεξαρτησίας της Ινδίας), κάλεσε σε μορατόριουμ, δεκαετούς διάρκειας, για την επίλυση “όλων των ζητημάτων που προκαλούν έριδες”, όπως είπε. Ο Ναρέντρα Μόντι κάλεσε σε ειρήνευση, με άλλα λόγια, σε άνοιγμα του δρόμου για την αυστηρή εφαρμογή των πολιτικών της Φιλελευθεροποίησης, της Ιδιωτικοποίησης και της Παγκοσμιοποίησης, όλες στο όνομα της ανάπτυξης, την οποία ο Μανμόχαν (σ.parapoda: Σινγκχ, προκάτοχος του Μόντι) απέτυχε να φέρει, προς μεγάλη ευχαρίστηση των επιχειρηματικών ομίλων. Όμως, όπως λέει ο ποιητής, όταν οι ηγέτες μιλάνε για ειρήνη, ο απλός κόσμος ξέρει πως ο πόλεμος ζυγώνει! Και ήταν για να γνωρίζει ο λαός, για τον επερχόμενο κίνδυνο στη ζωή και το βιοτικό του επίπεδο, για τις πολιτικές της λεηλασίας καθώς και για τις εφικτές εναλλακτικές που υπάρχουν, ο λόγος για τον οποίο ήθελε το Φόρουμ για μια Εναλλακτική Πολιτική να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση στις 21 Σεπτέμβρη. Ήταν ακριβώς αυτή η εξήγηση και αποκάλυψη που οι ιθύνοντες κύκλοι ήθελαν να καταπνίξουν, πάντοτε στο όνομα του νόμου και της τάξης και της ειρήνης, όπως ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Χαϊντεραμπάντ ενώπιον των ΜΜΕ!

Καθίσταται σημαντικό όλες οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της κοινωνίας να τοποθετηθούν και να καταδικάσουν αυτούς τους φασιστικούς σχεδιασμούς του κράτους για την περιστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού. Καθώς η ποινικοποίηση της αντίθετης πολιτικής άποψης καθίσταται γρήγορα μια καθημερινή πραγματικότητα σε ένα αυξανόμενα κατασταλτικό κράτος που είναι η Ινδία, είναι αναπόφευκτος ένας ενιαίος αγώνας για τα δικαιώματα των λαών της υποηπείρου.

Διαμαρτυρόμενοι και αλληλέγγυοι,

Sar Geelani, πρόεδρος της Επιτροπής για την Απελευθέρωση των Πολιτικών Κρατουμένων (CRPP)

Amit Bhattacharyya, Γενικός Γραμματέας

Rona Wilson, υπ. Δημοσίων Σχέσεων

Σημ.parapoda 22/09: πριν από λίγο, ανακοινώθηκε ότι ο Varavara Rao αφέθηκε ελεύθερος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: