“Η Νέα Κίνα” (Εκδοτικό ΚΚΕ “Νέα Ελλάδα”- Δεκέμβρης 1950)

1Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 65 χρόνια από την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία επισφράγισε τη νίκη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στον κινέζικο εμφύλιο και στο μεγαλύτερο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, καθώς τα περισσότερα τμήματα των δυνάμεων υπό τον Τσανγκ Κάι Σεκ φυγαδεύτηκαν στη Φορμόζα (Ταϊβάν). Η νίκη αυτή είχε τεράστιο αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. Επισφράγισε την ανοδική πορεία του απελευθερωτικού κινήματος των χωρών του τρίτου κόσμου. Επίσης, μεγάλωσε τη δύναμη του δημοκρατικού και αντιιμπεριαλιστικού στρατοπέδου. Δυνάμωσε το κύρος του κομμουνισμού στις μάζες των χωρών του τρίτου κόσμου, αλλά και των κινέζων κομμουνιστών στις μάζες των χωρών των αναπτυγμένων χωρών. Το ΚΚΚίνας είχε συμβάλλει εμπράκτως στο θεωρητικό εμπλουτισμό του κομμουνισμού και ο ηγέτης του, Μαο Τσε Τουνγκ, καθίστατο ο “διάδοχος” του Στάλιν στην ηγεσία του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.

Το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα είχε μια ιδιαίτερη σχέση εκείνη την περίοδο με το κινέζικο. Στον ελληνικό δημοκρατικό-αντάρτικο τύπο (περιοδικό «Δημοκρατικός Στρατός», «Νέος Κόσμος») δημοσιεύονταν συχνά ανταποκρίσεις από το πολεμικό μέτωπο στην Κίνα, κείμενα για την Κίνα, θεωρητικά κείμενα του Μαο Τσε Τουνγκ (Η Δικτατορία της Λαϊκής Δημοκρατίας, Στρατηγικά Προβλήματα του Επαναστατικού Πολέμου στην Κίνα). Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, αναφέρει το 1952, στο βιβλίο του “Προβλήματα Καθοδήγησης στο ΚΚΕ” ότι το ελληνικό αντάρτικο επηρεάστηκε στην τακτική του, από την τακτική ανάπτυξης του κινέζικου αντάρτικου. Oι ηττημένοι αντάρτες του ΔΣΕ, ακόμα αναφέρουν πόσο παρηγορητικό ήταν να ακούσουν τη χαρμόσυνη είδηση για τη νίκη των κινέζων συντρόφων, ακριβώς την εποχή που οι ίδιοι έπαιρναν το δρόμο για την πολιτική προσφυγιά.

Το ενδιαφέρον για την Κίνα μεγάλωνε.

3

Έτσι, το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα δεν έμεινε πίσω στην έκδοση βιβλίων για την Κίνα και μετά τη νίκη του 1949. ‘Εχουμε ήδη δει το βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο του ΚΚΕ “Νέα Ελλάδα” για το “Πώς νίκησε ο Κινέζικος Λαός” του 1951, αλλά και τα θεωρητικά κείμενα του Μαο Τσε Τουνγκ Σχετικά με την Πράξη, Σχετικά με την Αντίφαση που κυκλοφόρησαν τότε.

Εδώ, παρατίθεται το βιβλίο “Η Νέα Κίνα”, πάλι από τις εκδόσεις “Νέα Ελλάδα”, το οποίο εκδόθηκε το Δεκέμβρη του 1950, σε 3.000 αντίτυπα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η έκδοση αυτή είναι εικονογραφημένη.

Το βιβλίο περιέχει τα παρακάτω άρθρα:

Ε. Καβαλιόφ: Η μεγάλη ιστορική νίκη του κινέζικου λαού

Β. Μασλένικοφ: Για να γνωρίσουμε την Κίνα

Το Σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Γ. Αστάβιεφ: Τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας

και Λου Τιν Γκι: Η παιδεία και η μόρφωση στη Νέα Κίνα.

Στα άρθρα αυτά αναδεικνύεται η ιδιομορφία της κινέζικης περίπτωσης όπως την είχε αναλύσει ο Στάλιν και απαντά σε όλους όσους απλοϊκά λένε -ακόμα και για την Ελλάδα του 2014-πως “είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε”, επικαλούμενοι, μάλιστα, το Στάλιν.

ΥΓ. Θερμές ευχαριστίες στον Κ.Ψ. για την τεχνική βοήθεια

Το βιβλίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα parapodas.wordpress.com (εδώ), όπου εφ’εξής θα δημοσιεύονται τα βιβλία υπό μορφή pdf.

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: