Νεπάλ: Αποχώρηση Netra Bikram Chand («Biplav») και άλλων από το ΚΚΝ-Μαοϊκό

IMG_2266Αποχώρησε τελικά ο Netra Bikram Chand («Biplav») και τα συσπειρωμένα γύρω από αυτόν μέλη και στελέχη του ΚΚΝ-Μαοϊκού. Οι διαφορές είχαν φανεί εδώ και καιρό, καθώς, ο πρώην πλέον γραμματέας του κόμματος εξέφραζε τη δυσαρέσκεια πολλών, ειδικά νέων σε ηλικία, μελών του κόμματος που, εδώ και ένα χρόνο, μετά, δηλαδή, την επιτυχημένη αποχή που είχε επιλέξει το κόμμα στις εκλογές για τη Β’ Συντακτική Συνέλευση, το έβλεπαν να έχει μείνει ουσιαστικά χωρίς ατζέντα, να μην προχωρά προς κάτι πιο δυναμικό και τελικά να φυλλοροεί.

Είναι προφανώς διεθνούς εμβέλειας οι εξελίξεις στο ΚΚΝ-Μαοϊκό. Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε μετά τη “Βάρκιζα” που υπέγραψαν μονομερώς δύο ηγετικά στελέχη του Ενοποιημένου ΚΚΝ(Μ), ο Πρατσάντα και ο Μπαταράι, με την οποία παραδινόταν ο οπλισμός των ανταρτών, καθώς και για την επαναφορά της αξιοπρέπειας στις τάξεις των κομμουνιστών, μετά από τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς σε επαγγελματικά στελέχη του κόμματος και του αντάρτικου στρατού που λίμναζε επί 6 χρόνια σε στρατόπεδα. Η περίπτωση του ΚΚΝ-Μ διαφέρει από άλλες προσπάθειες “αναγέννησης” του κομμουνιστικού κινήματος που απλώς δεν πέτυχαν να διορθώσουν τα “στραβά” του “εκφυλισμένου” κόμματος. Σε αντίθεση με αυτές, το ΚΚΝ-Μ κατάφερε να απαντήσει και στα δύο προβλήματα: αυτό της συλλογικής ηγεσίας αλλά και της διαφθοράς. Ωστόσο, αυτά δεν αρκούν. Είναι, θα’λεγε κανείς, περισσότερο, “οργανωτικής” φύσης. Υπάρχει, όμως, και η αμιγώς πολιτική παράμετρος, πέραν της προσαρμογής στις νέες συνθήκες, εσωτερικές και διεθνείς. Όταν ένα κομμουνιστικό κόμμα, δηλαδή μια αγωνιστική συλλογικότητα ανθρώπων, χάνει τη μαχητικότητά του, χάνει όσα το έκαναν γνωστό, και περιορίζεται σε “ζύμωση”, μετατρεπόμενο σε συλλογικότητα (αυτοαποκαλούμενων) αγωνιζόμενων ανθρώπων, τότε είναι λογικό να μη βρίσκουν τα μέλη το νόημα της ένταξης σε αυτό, και ο ίδιος ο λαός το νόημα της ξεχωριστής ύπαρξης του κόμματος αυτού γενικά. Από αυτή την άποψη, δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς την περίοδο όπου το κόμμα «ζύμωνε απόψεις» και μόνο, είχε αναζωπυρωθεί η συζήτηση (και οι πιέσεις των δυνάμεων του συστήματος) για επανένωση με το κόμμα των Πρατσάντα-Μπαταράι, αφ’ης στιγμής το ΚΚΝ-Μ δεν προχωρούσε σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως προνοούσε η γραμμή του για “Λαϊκή Εξέγερση στη βάση του Λαϊκού Πολέμου”.

nepal-elections-strike

Στα πιο “ρεπορταζιακά” της αποχώρησης, ο Netra Bikram Chand και οι συσπειρωμένοι γύρω από αυτόν επί βδομάδες δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες του κόμματος και είχαν μάλιστα δημοσιοποιήσει μια δική τους μάζωξη. Το ΚΚΝ-Μ είχε προτείνει στα μέλη του να μη συμμετέχουν, καλώντας τον Chand να συμμετάσχει ξανά στις διαδικασίες. Ο Chand επέστρεψε τελικά στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία μάλιστα καθυστέρησε να αρχίσει μία μέρα, και στην οποία εισηγήθηκε την πλατφόρμα του, η οποία περιείχε 3 σημεία. Η πλατφόρμα του καλούσε σε μια “ενοποιημένη εξέγερση”. Ο Chand είπε ότι ήρθε η ώρα το κόμμα να αλλάξει πορεία προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αγωνιστών του. Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Μοχάν Μπαϊντία για το ότι άφησε το κόμμα χωρίς ατζέντα και ότι δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την διάσπαση από το ΕΚΚΝ(Μ) δύο χρόνια πριν. Ο Chand ζήτησε τη σύγκληση “ειδικού συνεδρίου”. Ο Chand ανέφερε ότι το κόμμα δεν μπορεί να χρονοτριβεί άλλο. Πρέπει να προτοιμαστεί για επανάσταση, κατά πώς επιθυμούν τα μέλη του”. Ο Chand πρότεινε το κόμμα να ηγηθεί της εξέγερσης βασισμένο στον αγροτικό και ημιαγροτικό πληθυσμό με την υποστήριξη της εργατικής τάξεις στις πόλεις.

 

nt7104

O Κιράν (3ος) και ο Μπιπλάβ (4ος) σε παλαιότερη συνεδρίαση του ΚΚΝ-Μαοϊκού

Ο Κιράν αντέκρουσε την πλατφόρμα, κατηγορώντας τον Chand και τους γύρω από αυτόν ότι παραβίαζαν την κομματική πειθαρχία, και λέγοντας πως υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για την καταγραφή των διαφορετικών απόψεων για όλους. “Παρότι η υιοθέτηση νέου δρόμου είναι μια καλή ιδέα, η αδυναμία πρόσδεσης με την ιδεολογία, την κομματική γραμμή και την πρακτική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος θα οδηγούσε σε αριστερίστικη πλατφόρμα”. Ο Κιράν πρότεινε ένα 6σέλιδο κείμενο με τίτλο “Να παλέψουμε για τη διάλυση της οπισθοδρομικής Συντακτικής Συνέλευσης και για την προετοιμασία της Νεοδημοκρατικής Επανάστασης”.

Τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον Κιράν και μετά τη συνάντηση εξέδωσε δελτίο τύπου. Από διάφορα σάιτ αναφέρονται αποσπάσματα από αυτό (σύντομα, όταν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ολόκληρο, θα μεταφραστεί στο parapoda, όπως και η ανταπάντηση του ΚΚΝ-Μ).

Μερικές προτάσεις είναι οι παρακάτω: “Με το παρόν κείμενο ανακοινώνουμε την αποχώρησή μας από το κόμμα του οποίου ηγείται ο Μοχάν Μπαϊντία υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος το κόμμα να προχωρήσει υπό την ηγεσία του”. “Αποφασίσαμε να διακόψουμε κάθε δεσμό με την κομματική ηγεσία του Προέδρου Μοχάν Μπαϊντία”. “Αποφασίσαμε να κάνουμε γνωστή τη μελλοντική μας πορεία δράσης σύντομα, μετά από συζητήσεις που θα κάνουμε”. ”Διεξάγουμε συζητήσεις για το πώς να προχωρήσει η νεπαλέζικη επανάσταση και το κόμμα των προλετάριων”. “Το κόμμα δεν μπορεί να προχωρήσει υπό την ηγεσία του Κιράν”. “Συμμετείχαμε στη συνεδρίαση της πλατιάς ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή ως μια τελική απόπειρα για να τερματιστει το αδιέξοδο στο κόμμα”. “Όμως φάνηκε ότι οι ενέργειες του Μπαϊντία και της ομάδας του επέτειναν περαιτέρω το αδιέξοδο και τη σύγχυση στο κόμμα”.

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

2 thoughts on “Νεπάλ: Αποχώρηση Netra Bikram Chand («Biplav») και άλλων από το ΚΚΝ-Μαοϊκό

  1. […] βάση του Λαϊκού Πολέμου”.  Ολόκληρο το κείμενο εδώ: https://parapoda.wordpress.com/ Ακολουθεί η συνέντευξη του Netra Bikram Chand («Biplav»): Η […]

  2. […] βάση του Λαϊκού Πολέμου”.  Ολόκληρο το κείμενο εδώ: https://parapoda.wordpress.com/ Ακολουθεί η συνέντευξη του Netra Bikram Chand («Biplav»): Η […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: