Νεπάλ: συνέντευξη Κιράν (ΚΚΝ-Μαοϊκό) για την αποχώρηση Chand (05/12/2014)

54d33-

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια από τη διάσπαση του ΕΚΚΝ(Μ), το κόμμα σας είχε και αυτό την ίδια μοίρα. Γιατί; Ποιο είναι το σχόλιό σας για την πρόσφατη διάσπαση στο κόμμα σας; Λέγεται ότι ο Chand ήθελε να συγκληθεί μια πλατειά Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, όμως εσύς συγκαλέσατε το Πολιτικό Γραφείο και έτσι τον ενθαρρύνατε να αποχωρήσει.

Νομίζω πως έκανε ένα σφάλμα. Αυτός που υποδείκνυε τη σύγκλιση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, προτίμησε να απέχει όταν αυτή συγκλήθηκε. Κατέθεσε κάποιες προτάσεις στην κομματική συνεδρίαση και εντός αυτής έγινε η αντίστοιχη συζήτηση για τις προτάσεις του. Έχοντας κάνει αυτά, ξαφνικά απέστειλε μια επιστολή όπου κήρυττε τη διάσπαση. Με τέτοιες ενέργειες ένα κόμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είχαμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και θα διεξαγόταν ειδικό συνέδριο. Το διάστημα μέχρι να διεξαχθεί ήταν περίπου 6-7 μήνες. Αυτούς τους μήνες, αυτός και οι φίλοι του νευρίασαν και διέσπασαν το κόμμα, για να δημιουργήσουν άλλο ένα κόμμα. Αυτό δεν θα έπρεπε να το κάνουν. Υποθέτουμε ότι αυτός και οι σύντροφοί του θα διορθώσουν τα λάθη αυτά.

Αναφορικά με την ερώτησή σας, πρόκειται για μια τελείως εσφαλμένη εκδοχή. Συγκαλέσαμε την Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, κατόπιν αιτήατός τους. Και αυτός (σ.parapoda: ο Chand) συμμετείχε επίσης σε αυτή την Ολομέλεια. Δεν είναι σωστό να κατηγορούμαστε όταν αυτός συμμετείχε σε αυτή τη συνεδρίασηη και ισχυρίστηκε εκεί ότι δεν ήταν αυτός που ζήτησε τη συνεδρίαση αυτή. Δεν είναι δίκαιο. Αυτή η στάση δεν είναι αποδεκτή. Προώθησε τις απόψεις του εντός της κομματικής συνεδρίασης και ενώ εξέφραζε τις απόψεις του, δεν ανέφερε ότι σκοπεύει να διασπάσει το κόμμα. Όμως, εντελώς ξαφνικά, πήρε μια διαφορετική απόφαση. Αυτό εξέπληξε πολλούς από εμάς εντός του κόμματος.

jul_26_2012_Baidya_press_b-1505-625-725-100-wm-center_bottom-100-copyrightpng

Φημολογείται, ωστόσο, ότι εσεις τον κατηγορήσατε-το Netra Bikram Chand. Ισχύει κάτι τέτοιο; Φημολογείται, επίσης, ότι εσείς εγκαταλείψατε τη γραμμή της δημοκρατίας. Ποια τα σχόλιά σας;

Στην πολιτική, τοποθετούμαστε επί των στάσεων, δεν κάνουμε προσωπικά σχόλια. Κι αυτοί στέκονταν σε αυτή τη γραμμή, κατά τη διάρκεια της κομματικής συνεδρίασης. Πράγματι, κατά καιρούς, υπάρχουν συζητήσεις για τις ελλείψεις και τις αδυναμίες. Και αυτός επίσης κατέθετε τις απόψεις του και υποδείκνυε τα λάθη και τις ελλείψεις των άλλων. Δεν θα έπρεπε να φύγει από τη συνεδρίαση την οποία αυτός συγκάλεσε. Δεν θα έπρεπε να φύγει για την περιφέρεια, αποχωρώντας από την κομματική συνεδρίαση. Η γραμμή του κόμματος είναι να ξεκινάμε συζητήσεις και να υποστηρίζουμε την άποψη που πλειοψήφησε. Αν το κάναμε αυτό, θα μπορούσαμε να δυναμώσουμε το κόμμα, ενισχύοντας την ενότητά του. Όμως αυτός και οι σύντροφοί του έκαναν ένα εντελώς λάθος βήμα και επέδειξαν αλαζονία. Αυτό νιώσαμε εμείς. Αν δεν συμμορφώνεσαι με την απόφαση της πλειοψηφίας, τότε πάς ενάντια στη δομή του κόμματος.

Η φήμη περί κατηγορίας είναι επίσης ένας αβάσιμος ισχυρισμός. Δεν είναι αυτό το οποίο ελέχθη. Τι θα μπορούσε να είναι πιο δημοκρατική γραμμή από το να καταθέτεις τις απόψεις σου ενώπιον του κόμματος και να προτείνεις όλοι να τις συζητήσουν για όλα τα ανοιχτά θέματα; Αποτελεί κίνηση εγκατάλειψης της δημοκρατίας όταν λέμε ας εντοπίσουμε τις ελλείψεις και τις αδυναμίες και ας καταλήξουμε κάπου; Αν με κάποιον αυταρχικό τρόπο δεν είχαμε επιτρέψει να διατυπωθούν οι διαφορετικές τους απόψεις, τότε θα επρόκειτο περί πράξης που θα μπορούσε να βρει χώρο ένας τέτοιος ισχυρισμός. Όμως αυτός ο ισχυρισμός είναι εσφαλμένος.

14235

Λέγετε ότι δράτε καθ’υπαγόρευση του Ram Bahadur Thapa και ό,τι αυτός σας προτείνει να κάνετε.

Ένα κόμμα λειτουργεί βάσει συλλογικών αποφάσεων και έτσι πρέπει να λειτουργεί ο κομματικός οργανισμός..Δεν είναι ζήτημα σκέψης ενός προσώπου. Τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να εγκαταλειφθούν. Αν το κόμμα λειτουργεί βάσει των ορέξεων ενός ατόμου, τότε ο κομματικός οργανισμός αποδυναμώνεται εξαιρετικά και κάτι τέτοιο ακυρώνει τη θεωρία της συλλογικής ηγεσίας κατά τη λειτουργία ενός κόμματος. Δεν μπορείς να μποϊκοτάρεις μια κομματική συνεδρίαση, να απέχεις από αυτή τη συνεδρίαση και μετά να κατηγορείς τους άλλους. Ο Biplav έχει πει πολλές φορές ότι το κόμμα θα πρέπει να κινηθεί βάσει των προτάσεών του. Όμως πρέπει το κόμμα να κινείται βάσει των υπαγορεύσεων ενός ανθρώπου; Δεν είναι fair play να διασπάς το κόμμα όταν δεν κερδίζεις την πλειοψηφία. Αν κάνεις αυτό, τότε αρνείσαι τη θεωρία της πάλης δύο γραμμών για το κόμμα. Ένα κόμμα πρέπει να συζητά όλες τις προτάσεις και τελικά να υιοθετεί εκείνη η οποία αποσπά τις περισσότερες ψήφους εντός του κόμματος. Όμως ο Biplavjee διέπραξε σοβαρά σφάλματα. Διέσπασε το κόμμα όταν οι προτάσεις του μειοψήφισαν.

images23

Τελικά, πόσα μαοϊκά κόμματα θα έχει αυτή η χώρα; Εσείς έχετε διαφορετικές δράσεις, πώς μπορείτε να πάτε όλοι μαζί;

Εμείς οι πραγματικοί και ειλικρινείς επαναστάτες είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα κομμουνιστικό κέντρο στο Νεπάλ. Παρότι ο Biplavjee διέσπασε το κόμμα και μας άφησε, εμείς θα τον φέρουμε μαζί μας σε αυτό το κέντρο. Πιστεύω πως αποτελεί αυτό απαίτηση των καιρών μας. Θα κάνουμε ειλικρινείς προσπάθειες να φέρουμε το Biplavjee μαζί μας.

Πράγματι, βρισκόμαστε σε συζητήσεις επί του θέματος. Λέει ότι τα λόγια που είπε πρέπει να θεωρούνται οριστικά. Σε ένα κόμμα ωστόσο, κυριαρχεί η κεντρικότητα της δημοκρατίας. Θα πρέπει να διορθώσουν τις αδυναμίες τους και να αρχίσουν συζητήσεις. Αν γίνει αυτό, τότε αυτό ενισχύει τον κομματικό οργανισμό, κάτι το οποίο διευκολύνει οι κομματικές αποφάσεις να γίνουν πράξη, να εφαρμοστούν.

nepal-revolt-possible-new-world-kiran-prachanda-maoist-revolution-liberation

Άρα, ποιον θεωρείτε πως βρίσκεται πιο κοντά σας; Το Biplav ή τον Prachanda;

Δεν έχει σημασία ποιον έχεις πιο κοντά ή σε απόσταση. Το σημαντικότερο είναι να καταλάβουμε ποιος έχει ποιες απόψεις. Πώς αντιλαμβάνεται το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας του Νεπάλ. Πώς βλέπουν τα δικαιώματα του λαού. Είναι όλα αυτά που καθορίζουν ποιος είναι πιο κοντά και ποιος μακριά. Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουμε προσπάθειες να υπηρετούμε το λαό και το έθνος με έναν επιθετικό, επαναστατικό τρόπο. Αυτό θα μας οδηγήσει στη βάση τη γραμμής των μαοϊκών. Προφανώς, όποιος συμφωνήσει σε αυτά μαζί μας, είτε ο Biplav είτε ο Prachanda, με αυτόν θα πάμε.

Η συνέντευξη στα νεπαλέζικα: Janadharana Weekly, 5 Δεκέμβρη 2014.

Στα αγγλικά: εδώ

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

One thought on “Νεπάλ: συνέντευξη Κιράν (ΚΚΝ-Μαοϊκό) για την αποχώρηση Chand (05/12/2014)

  1. μαοϊστής Δεκέμβριος 15, 2014 στο 11:58 μμ Reply

    http://news.xinhuanet.com/english/china/2013-04/18/c_132320940.htm

    Μαύρος ρεβιζιονισμός – σοσιαλφασισμός μυρίζει…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: