Νεπάλ: συγκρούσεις μέσα κι έξω από τη Βουλή (20/01/2015)

Στο Νεπάλ, όπως αναμενόταν, οι κινητοποιήσεις που κορυφώθηκαν χτες με την απεργία-bandh (δηλαδή, καθολικό «κατέβασμα των ρολών» και απαγόρευση κυκλοφορίας) που κήρυξε ο συνασπισμός κομμάτων με επίκεντρο τα μαοϊστικά κόμματα των Πρατσάντα-Κιράν αλλά και τα μειονοτικά κόμματα των Madhesi στιγματίστηκαν από συγκρούσεις, καθώς τα καθεστωτικά κόμματα (Νεπαλέζικο Κογκρέσο, «Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ-Ενιαίο Μαρξιστικό Λενινιστικό»), επιχειρηματίες και «ατενίστας» επιχείρησαν να σπάσουν την απεργία, με αποτέλεσμα τραυματισμούς.

Banda enforcers

Στη φωτό μέλη του ΕΚΚΝ(Μ) πυρπολούν μηχανή που παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας  civil society members in Bardiya district headquarters Gulariya

Στην προηγούμενη και την επόμενη φωτό, επιχειρηματίες, μέλη των καθεστωτικών κομμάτων και «αγανακτισμένοι πολίτες» (πάντα με την εθνική σημαία στα χέρια) διαδηλώνουν εναντίον των απεργώνLocals and businessmen in Dadeldhura

UCPN (Maoist) district chairman of Parbat district Krishna Prasad ParajuliΣτέλεχος του ΕΚΚΝ(Μ) χτυπήθηκε στο κεφάλι από «αγανακτισμένους πολίτες»

Χτες, επίσης, στην προσπάθεια των δύο καθεστωτικών κομμάτων, να προχωρήσουν στην ψηφοφορία επί του Συντάγματος, μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης που ανήκουν στο  ΕΚΚΝ(Μ) των Πρατσάντα-Μπαταράι προχώρησαν σε εκτόξευση καρεκλών και διέκοψαν τη συνεδρίαση.

6

Οι μαοϊστές-είτε εντός είτε εκτός της Συντακτικής Συνέλευσης- επιμένουν πως το Σύνταγμα πρέπει να προέλθει από μια συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων. Τα καθεστωτικά κόμματα, ωστόσο, έχοντας την πλειοψηφία 2/3 στη 2η Συντακτική Συνέλευση, επιθυμούν να υιοθετηθεί Σύνταγμα στη βάση των αρχών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας (παρότι οι μαοϊστές στην 1η Συντακτική, παρότι διέθεταν πλειοψηφία, επέμεναν για συνεννόηση, και παρότι για τη 2η Συντακτική δεν ψήφισε η πλειοψηφία των ψηφοφόρων). 8Όσον αφορά τη συνεννόηση, την εννοούν ως εξής (βλ. χτεσινές δηλώσεις KP Sharma Oli, προέδρου του «ΚΚΝ-ΕΜΛ»):
«Πρώτον, συνεννόηση για την εκπόνηση συντάγματος με τα 2/3 της πλειοψηφίας. Δεύτερον, συνεννόηση για την αύξηση των θετικών ψήφων όσο το δυνατό περισσότερο. Τρίτον, συνεννόηση για να πειστεί η πλειοψηφία των κομμάτων εντός Συντακτικής για συνεννόηση. Τέταρτον, συνεννόηση ώστε να συγκατατεθούν και τα κόμματα που βρίσκονται εκτός Συντακτικής». 9

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν εκπρόσωπος των καθεστωτικών κομμάτων ανέβηκε στο βήμα για να αναφέρει τα ονόματα όσων θα απάρτιζαν μια επιτροπή-την οποία πρότειναν τα καθεστωτικά κόμματα για να επιληφθεί των ζητημάτων που απομένουν να διευθετηθούν για την εκπόνηση Συντάγματος.
Αυτό εκτιμήθηκε από τα μέλη της αντιπολίτευσης ότι θα σημάνει πρακτικά το τέλος της Συντακτικής Συνέλευσης και, ως εκ τούτου, το παρεμπόδισαν.10
Ήδη, ωστόσο, βασικά ΜΜΕ και στελέχη των καθεστωτικών κομμάτων πιέζουν για διάφορες «λύσεις» για την εκπόνηση Συντάγματος. Κάποιοι προτείνουν να αναγνωριστεί το μεταβατικό Σύνταγμα ως μόνιμο και σταδιακά να επιλυθούν τα υπόλοιπα. Κάποιοι άλλοι προτείνουν να αφεθούν στην άκρη όσα ζητήματα παραμένουν εκκρεμή και να συζητηθούν κατόπιν 10ετίας. 12Τα βασικά εκκρεμή ζητήματα είναι τρία: ο τρόπος εκλογής προέδρου, το εκλογικό σύστημα και ο βαθμός ομοσπονδιοποίησης της χώρας. Ειδικά το θέμα της ομοσπονδιοποίησης της χώρας στη βάση του εθνοτικού χαρακτήρα των περιφερειών (που υποστηρίζουν οι μαοϊστές και οι μειονότητες) έχει προκαλέσει τη μέγιστη ένταση. 11Οι μαοϊστές, έχουν επιδείξει τη μέγιστη ευελιξία. Από εκεί που πρότειναν 11 περιφέρειες, σταδιακά έπεσαν στις 8 και τώρα ζητούν 6 με διπλή ονομασία για δύο από αυτές (που θα έχει, δηλαδή, και αναφορά στο μειονοτικό χαρακτήρα). Τα καθεστωτικά κόμματα, ωστόσο, αντιδρούν, θέλοντας 5 περιφέρειες αλλά στη βάση γεωγραφικού προσδιορισμού. 14Επίσης, οι μαοϊστές επιθυμούν απλή αναλογική, ενώ τα καθεστωτικά κόμματα 80% απλή αναλογική και διατήρηση του πλειοψηφικού στο 20%. 15Τέλος, οι μαοϊστές επιθυμούν εκλογή προέδρου από το λαό, παρότι και σε αυτό το ζήτημα δέχονται να κάνουν υποχωρήσεις, εφ’όσον υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της ομοσπονδιοποίησης.

16 19 18

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: