Συνομιλίες Στάλιν – Τσου Εν Λάι: γ’ μέρος (19/09/1952)

Στην τρίτη (και τελευταία) συνάντηση Στάλιν-Τσου Εν Λάι, λίγο πριν από το 19ο συνέδριο του ΚΚΣΕ(μπ.), αρχικό θέμα παραμένει η ειρήνευση στην Κορέα. Ο Στάλιν και σε αυτή τη συνάντηση δείχνει την πρόθεσή του για άμεσο τερματισμό του πολέμου. Ακολουθεί το ζήτημα του επανεξοπλισμού της Γερμανίας, για το οποίο ο Στάλιν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν θέλουν τη γερμανική επανένωση. Μετά, Στάλιν και Τσου Εν Λάι συζητούν το θέμα της μεταρρύθμισης της γεωργίας και κτηνοτροφίας της Κίνας. Τέλος, και πολύ σημαντικό, ο Στάλιν δηλώνει ότι οι σοβιετικοί δίνουν μόνο συμβουλές και τις δικές τους απόψεις και όχι οδηγίες, αφού, όπως ο ίδιος ομολογεί, λίγα γνωρίζουν οι σοβιετικοί για την κατάσταση στην Κίνα. Αποτελεί και αυτή η αναφορά του Στάλιν μια απάντηση σε όσους θεωρούν πως ο ίδιος παρενέβαινε στο κινέζικο κόμμα (ή και σε όλα τα άλλα). Φυσικά, θα μπορούσε να είναι μια αυτοκριτική του Στάλιν για τις σχέσεις μελών της Κομιντέρν (και όχι του ίδιου) με το κινέζικο κόμμα. Αλλά αυτό είναι μόνο θετικό για το Στάλιν, όπως και το ότι είχε κάνει και παλιότερα ενώπιον των κινέζων μια αυτοκριτική για το ότι δεν είχε πιστέψει ότι θα νικήσουν. Θετικό για την υστεροφημία του, δίδαγμα για όσους σήμερα έχουν μεγαλοπιαστεί.

Παρόντες: σ. Μολότοφ, Μαλένκοφ, Μπέρια, Μικογιάν, Μπουλγκάνιν, Βισίνσκι.

Λι Φου Τσουν, Ζανγκ Ουέν Τιάν, Σου Γιου, Σι Ζε

Ο Στάλιν, ανοίγοντας τη συζήτηση, πραγματευόμενος τη μεξικανική πρόταση αναφορικά με την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, λέει ότι συμφωνούμε με το Μαο Τσε Τουνγκ πως η μεξικανική πρόταση δεν είναι αποδεκτή, καθώς προσιδιάζει με την αμερικανική θέση στις διαπραγματεύσεις στην Κορέα. Αν το Μεξικό καταθέσει αυτή την πρόταση στον ΟΗΕ, η αντιπροσωπεία της ΕΣΣΔ θα απορρίψει αυτή την πρόταση ως μη οδηγούσα προς τον τερματισμό του πολέμου στην Κορέα και θα παλέψει για την ακόλουθη:

1. Άμεση κατάπαυση των στρατιωτικών ενεργειών των εμπλεκόμενων μερών σε γη, θάλασσα και αέρα.

2. Επιστροφή όλων των αιχμαλώτων πολέμου στις πατρίδες τους σε αντιστοιχία με τους διεθνείς κανονισμούς.

3. Απόσυρση των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων των κινέζων εθελοντών, από την Κορέα εντός 2-3 μηνών: ειρηνική διευθέτηση του κορεατικού ζητήματος, με σκοπό την κορεατική επανένωση, οι οποίες θα διεξαχθούν από τους ίδιους τους κορεάτες, με παρατηρητές μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν πήραν μέρος στον κορεατικό πόλεμο”.

Προσθέτει ότι το ζήτημα του ποιες και πόσες χώρες θα πάρουν μέρος σε αυτή την επιτροπή μπορεί να συζητηθεί και να αποφασιστεί αργότερα.

Αναφορικά με την πρόταση προσωρινής κράτησης του 20% των αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά και την επιστροφή των υπολοίπων, η σοβιετική αντιπροσωπεία δεν θα εμπλακεί με αυτή, η οποία θα αφεθεί στα χέρια του Μαο Τσε Τουνγκ.

80b092fcjw1ebbvg4sdroj20bo08jq4r

Ο Τσου Εν Λάι ρωτά, ποια είναι η άποψή σας αναφορικά με την πιθανότητα η κινεζική κυβέρνηση να έρθει σε μια συμφωνία μη επίεσης με την Ινδία και τη Μπούρμα;. Ο Μαο Τσε Τουνγκ πιστεύει πως θα ήταν θετική η υπογραφή ενός τέτοιου συμφώνου.

Ο Στάλιν απαντά πως υποστηρίζουμε την άποψη του σ. Μαο Τσε Τουνγκ. Φυσικά, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο ως προς αυτό.

Ο Τσου Εν Λάι ρωτά, είναι δυνατό να μετατεθεί χρονικά η κατάθεση της δεύτερης πρότασης, να περιμένουμε για 2-3 εβδομάδες;

Ο Στάλιν απαντά πως αυτό είναι ζήτημα του Μαο Τσε Τουνγκ να το αποφασίσει. Αν ο Μαο Τσε Τουνγκ το θέλει, μπορούμε να εισάγουμε στη Συνέλευση τη συζήτηση για τη δεύτερη θέση αναφορικά με το ποσοστό των αιχμαλώτων πολέμου που θα συνεχίσουν να κρατούνται.

Ο Τσου Εν Λάι θέτει ένα ερώτημα για την τρίτη θέση- τη δυνατότητα μεταφοράς των αιχμαλώτων πολέμου σε ουδέτερες χώρες, ώστε η μοίρα τους να αποφασιστεί ξεχχωριστά. Λέει ότι αυτό συζητείται στη διεθνή κοινότητα, και ρωτά αν ο σ. Στάλιν θεωρεί εφικτό να υποστηρίξει μια τέτοια θέση.

Ο Στάλιν απαντά ότι θέλουμε την επιστροφή όλων των αιχμαλώτων πολέμου. Αυτό επίσης συμπίπτει με την κινεζική θέση. Αν μια συμφωνία δεν μπορεί να καταληχθεί σε αυτή τη βάση, δεν μπορούε να στείλουμε τους αιχμαλώτους πολέμου στον ΟΗΕ [γιατί ο ΟΗΕ συμμετέχει στρατιωτικά σε αυτό τον πόλεμο: ρωτά, κατ’α την άποψη της Κίνας, ποια θα μπορούσε να είναι η χώρα στην οποία θα μπορούσαν να αποσταλούν οι αιχμάλωτοι;]

Ο Τσου Εν Λάι απαντά: Ο Μάο Τσε Τουνγκ μού εμπιστεύτηκε να πω ότι έχουμε κατά νου την Ινδία.

Ο Στάλιν ρωτά, ποιος θα ειναι υπεύθυνος, σε μια τέτοια περίπτωση, για τη δαπάνη για την κράτηση αιχμαλώτων πολέμου. Φαίνεται, κάθε εμπλεκόμενο μέρος;

Ο Τσου Εν Λάι απαντά πως αν οι αιχμάλωτοι πολέμου μεταφερθούν στην Ινδία, τότε, μετά από κάποια στιγμή, αυτοί θα μεταφερθούν από την Ινδία στην Κίνα, και έπειτα, οι κινέζοι και οι κορεάτες θα πληρώσουν για την κράτηση των κινέζων και κορεατών αιχμαλώτων πολέμου.

Ο Στάλιν απαντά πως αυτή η πρόταση θα μπορούσε να είναι αποδεκτή, όμως πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι αμερικάνοι δεν θα θέλουν να δώσουν όλους τους αιχμαλώτους πολέμου, ότι θα κρατήσουν κάποιος, με την πρόθεση να τους στρατολογήσουν. Αυτό έγινε και στην περίπτωση των δικών μας αιχμαλώτων πολέμου. Τώρα συλλαμβάνουμε αρκετούς αιχμαλώτους μας πολέμου κάθε μέρα, οι οποίοι αποστέλλονται σε εμάς από την Αμερική. Κρατούν τους αιχμαλώτους πολέμου όχι επειδή, όπως ισχυρίζονται, οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν επιθυμούν να επιστρέψουν- η Αμερική ισχυρίζεται κάτι τέτοιο συχνά- αλλά επειδη θα μπορούσαν να τους αξιοποιήσουν για κατασκοπία.

Zhou En Lai in Moscow 201108170841495117173

Ο Τσου Εν Λάι στη Μόσχα (πηγή)

Ο Τσου Εν Λάι παραδέχεται ότι έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Καταθέτει το ακόλουθο σενάριο: να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, και να επιλυθεί το ζήτημα των αιχμαλώτων πολέμου αργότερα. Υπενθυμίζει ότι ο σ. Στάλιν συμφώνησε με αυτό, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το ποσοστό των αιχμαλώτων πολέμου που θα κρατηθούν.

Ο Στάλιν παραδέχεται ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα εκ των πιθανών σεναρίων, όμως η Αμερική είναι πιθανό να μη συμφωνήσει με αυτό.

Ο Τσου Εν Λάι λέει πως ίσως η Αμερική προτείνει κάτι τέτοιο στη Συνέλευση.

Στάλιν. Αυτό θα ήταν καλό.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι κατά την τελευταία συζήτηση ο σ. Στάλιν πρότεινε η Κίνα να πάρει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ηπειρωτικού ή περιφερειακού ΟΗΕ. Ρωτά αν θα μπορούσαν να υπάρχουν κι άλλες συμβουλές επί του θέματος.

Ο Στάλιν απαντά ότι συνεχίζει να έχει αυτή την άποψη. Επιπροσθέτως λέει ότι, πέραν του σημερινού ΟΗΕ, είναι αναγκαία η δημιουργία ξεχωριστών οργανώσεων για την Ασία, την Ευρώπη κλπ, όχι αντί του ΟΗΕ, αλλά παράλληλα με τον ΟΗΕ. Ας δημιουργήσει η Αμερική έναν αμερικάνικο οργανισμό, η Ευρώπη έναν ευρωπαϊκό οργανισμό, η Ασία έναν ασιατικό, όμως παράλληλα με τον ΟΗΕ και όχι αντίθετο με τον ΟΗΕ.

Ο Τσου Εν Λάι λέει πως η Κίνα δεν έχει κανένα συμφέρον από τον ΟΗΕ και προφανώς είναι αναγκαία η ανάληψη μιας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός περιφερειακού οργανισμού.

Ο Στάλιν τονίζει το ότι ο ΟΗΕ είναι ένας αμερικάνικος οργανισμός και θα πρέπει να τον καταστρέψουμε, ενώ θα πρέπει να συνεχίσουμε να φαίνεται ότι δεν είμαστε ενάντια στον ΟΗΕ: θα πρέπει να φαίνεται πως έχουμε αυτή την άποψη για τον ΟΗΕ, χωρίς να λέμε ότι πρέπει να καταστραφεί ή να αποδυναμωθεί, αλλά στην πραγματικότητα να τον αποδυναμώσουμε.

Υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο του πολέμου, ο Τσώρτσιλ είχε προτείνει τη δημιουργία ενός ηπειρωτικού ΟΗΕ, αλλά η Αμερική ήταν αντίθετη σε αυτό. Σιωπηρά παρατηρούσαμε τη συζήτηση αυτή, όμως έπειτα η Βρετανία απέρριψε τη θέση της και υποστηρίξαμε την πρόταση για τη δημιουργία του ΟΗΕ.U105P28T3D1934220F522DT20080303170956

10/10/1952: Άφιξη σοβιετικών κινηματογραφιστών στην Κίνα (πηγή)

Ο Τσου Εν Λάι ρωτά αν θα υπάρξουν επιστολές για το ζήτημα από το σ.Στάλιν προς το Μαο Τσε Τουνγκ.

Ο Στάλιν εξηγεί ότι αυτό θα ήταν καλύτερο να γίνει χωρίς επιστολές. Βλέπει ότι ο Τσου Εν Λάι κρατά σημειώσεις και τον εμπιστεύεται πλήρως.

Ο Τσου Εν Λάι ανέφερε ότι το Συνέδριο Ειρήνης στο Πεκίνο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τα τέλη Σεπτέμβρη, τώρα είναι απαραίτητο να μετατεθεί για τις αρχές Οκτώβρη. Προσθέτει ότι η Κίνα παλεύει για τη συμμετοχή της Ιαπωνίας και της Ινδίας σε αυτό το Συνέδριο.

Ο Στάλιν ρωτά αν το Πακιστάν θα συμμετάσχει.

Ο Τσου Εν Λάι συμφωνεί ότι το Πακιστάν θα πρέπει να συμμετάσχει και πως έχουν προσκληθεί Πακιστανοί αντιπρόσωποι, όμως η πακιστανική κυβέρνηση δεν τους εκδίδει διαβατήρια. Αναφορικά με την Ινδία, ένα μέρος της ινδικής αντιπροσωπείας έχει ήδη φτάσει, και η ιαπωνική αντιπροσωπεία θα φτάσει μέσω του Χονγκ Κονγκ.

Ο Στάλιν λέει περαιτέρω ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε η Κίνα να έχει τον ηγετικό ρόλο [στο Συνέδριο] γιατί:

  1. η πρωτοβουλία στη σύγκληση του συνεδρίου ανήκει στην Κίνα.

  2. Θα είναι καλύτερο κατ’ αυτό τον τρόπο, γιατί η ΕΣΣΔ μόνο μερικώς ανήκει στην Ασία, ενώ η Κίνα εξ ολοκλήρου στην Ασία, επομένως, θα πρέπει αυτή να έχει τον ηγετικό ρόλο.

Ο Τσου Εν Λάι ρωτά σε τι συγκεκριμένες δράσεις πρέπει να προβεί η αντιπροσωπία μας.

Ο Στάλιν απαντά: ειρήνη.

Ο Τσου Εν Λάι ρωτά για την πρόταση του Νεχρού αναφορικά με τη συνδιάσκεψη των πέντε χωρών: Σοβιετική Ένωση, Κίνα, Αγγλία, Γαλλία και ΗΠΑ.

Ο Μολότοφ εξηγεί ότι αυτό ήταν πρόταση της Επιτροπής του κόμματος Εθνικού Κογκρέσου.

Ο Στάλιν λέει ότι αυτή η πρόταση θα πρέπει να υποστηριχτεί.

Ο Τσου Εν Λάι τονίζει ότι σε μια τέτοια συνδιάσκεψη η Ινδία, εννοείται, θα μιλήσει [σε συμφωνία] με την Αγγλία, όμως, φαίνεται, πως θα έπρεπε να αξιοποιηθεί αυτή η πρόταση.

Ο Στάλιν συμφωνεί με αυτό.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι σε σχέση με τη δημοσίευση της νότας για το Πορτ Άρθουρ, η θέση την οποία η ΛΔ Κίνας θα πρέπει να λάβει αναφορικά με την Ιαπωνία είναι εντελώς ξεκάθαρη. Η ΛΔ Κίνας θα πρέπει να αναδείξει ότι η Ιαπωνία δεν επιθυμεί τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με την Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση.

Ο Στάλιν προσθέτει- και ότι προετοιμάζεται για επίθεση. Υπογραμμίζει ότι η θέση μας δεν κατευθύνεται εναντίον του ιαπωνικού λαού.

Ο Τσου Εν Λάι θέτει το ζήτημα της Φορμόζα. Λεει ότι αφού η Ιαπωνία έχει συνάψει συμφωνία με το Γιανγκ Γιεσί, έχει έτσι επαληθεύσει ότι αγνοεί τα συμφέροντα του κινέζικου λαού. Αυτό αποκλείει τη δυνατότητα σύναψης ειρηνευτικής συμφωνίας. Καθ’ όσον υπάρχει ειρηνευτική συμφωνία με τη Φορμόζα, δεν είναι εφικτή μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ΛΔ Κίνας και Ιαπωνίας.

Ο Στάλιν τονίζει ότι η νότα για το Πορτ Άρθουρ στρεφόταν εναντίον της Αμερικής και όχι εναντίον του ιαπωνικού λαού. Η Αμερική διατηρεί ένα [ναυτικό] στόλο γύρω από την Ταιβάν και εκμεταλλεύεται την Ταϊβάν. Επιβεβαιώνει την ορθότητα της οπτικής γωνίας του Τσου Εν Λάι για το ανέφικτο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με το Γιανγκ Γιεσί, και υποδεικνύετι πως το γεγονός της υπογραφής μιας ειρηνευτικής συμφωνίας από την Ιαπωνία με το Γιανγκ Γιεσί μονάχα επιδεινώνει τη θέση της [Ιαπωνίας].

Ο Τσου Εν Λάι ρωτά, ποιες θα είναι οι μελλοντικές εξελίξεις στο ζήτημα της Γερμανίας;

Ο Στάλιν λέει πως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς. Φαίνεται πως η Αμερική δεν θα υποστηρίξει τη Γερμανική επανένωση. Λεηλάτησαν τη Γερμανία: αν η δυτική και η ανατολική Γερμανία ενωθούν, τότε δεν θα είναι δυνατό να λεηλατείται η Γερμανία άλλο πια. Να γιατί η Αμερική δεν επιθυμεί τη γερμανική επανένωση.

Ο Τσου Εν Λάι λέει: κατά την άποψή του, παρότι η Αμερική ξαναχτίζει τη στρατιωτική δύναμη της δυτικής Γερμανίας και της Ιαπωνίας, ελπίζοντας να τις χρησιμοποιήσει, αυτό το όπλο μπορεί να στραφεί εναντίον της.

Ο Στάλιν λέει πως κάτι τέτοιο είναι αρκετά πιθανό, παρότι η Γερμανική κυβέρνηση θα ελέγχεται από εθνικιστές, τους ακόλουθους του Χίτλερ.

Ο Τσου Εν Λάι στράφεται στην κατάσταση στην Ξινγιάνγκ. Λέι πως το έργο στην Ξινγιάνγκ  γενικά πηγαίνει καλά και πως οι αγροτικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να υλοποιούνται εκεί. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές αριστερίστικες ακρότητες, οι οποίες εκδηλώνονται με την παράνομη κατάσχεση οικιακών κτηνών, στον τομέα της θρησκείας και τη μείωση των επιτοκίων και του ενοικίου της γης. Για την εξάλειψη αυτών των ακροτήτων συγκλήθηκε η Ολομέλεια της Κεντρκής Επιτροπής, η οποία απάλλαξε τον [διοικητή του ΛΑΣ] Ουανγκ Ζεν από το αξίωμα του Γραμματέα της υπογραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ στην Ξινγιάνγκ, και υποδείχτηκε σε μια ομάδα μελών της Κεντρικής Επιτροπής να επιληφθεί των ακροτήτων. Γενικά η δυσαρέσκεια εξαλείφτηκε και περιπτώσεις φυγής στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και αυτών προς το σοβιετικό έδαφος, έχουν σταματήσει.

Ο Στάλιν λέει ότι αυτές οι ακρότητες πηγάζουν από την επιθυμία για τη γρηγορότερη δυνατή απόκτηση γης και οικιακών ζώων, με την κατάσχεση και των δύο από τους πλούσιους.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι με το που διαδόθηκαν οι φήμες για μεταρρυθμίσεις, τα εχθρικά στοιχεία άρχισαν να σφάζουν οικόσιτα ζώα.

Ο Στάλιν σημειώνει ότι παρόμοια γεγονότα έλαβαν χώρα σε κάποια φάση και στη δική μας εμπειρία επίσης. Είναι απαραίτητη η επιτάχυνση της μεταρρύθμισης. Αν η αγροτική μεταρρύθμιση δεν εφαρμοστεί, τέτοια λεηλασία θα συνεχίσει.

Ο Τσου Εν Λάι εξηγεί ότι η αγροτική μεταρρύθμιση εφαρμόζεται σε περιοχές γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ η αναδιανομή και οι ακρότητες που τη συνόδευσαν έλαβε χώρα σε κτηνοτροφικές περιοχές. Και καθώς οι κτηνοτρόφοι συμμετείχαν στην αναδιανομή, η κινέζικη κυβέρνηση αποφάσισε να βελτιώσει την κατάστασή τους, η οποία θα βελτιώσει τη γενική κατάσταση επίσης.

Στάλιν: φυσικά, αυτό εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε.

19530111 Chu De Zhou 19th CPSU W020100114379798758643

Τσου Ντε και Τσου Εν Λάι αναχωρούν από την ΕΣΣΔ στην οποία είχαν βρεθεί για τις εργασίες του 19ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ (μπ.) (πηγή)

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι, σύμφωνα με την έκθεση του Λιου Σιάο Σι, δύο αντιπρόσωποι του ΚΚ Ινδονησίας θα παραβρεθούν στο 19ο Συνέδριο και ρωτά αν είναι καλή στιγμή να συζητήσουν μαζί τους στη Μόσχα κομματικά ζητήματα.

Ο Στάλιν λέει ότι είναι δύσκολο να πει κανείς ακόμα. Εξαρτάται από το αν θα απευθυνθούν στην ΚΕ. Επισημαίνει ότι όταν οι αντιπρόσωποι από το ΚΚ Ινδίας έφτασαν, ζήτησαν βοήθεια για την πολιτική του κόμματός μας, και έπρεπε να τη δώσουμε, παρότι ήμαστε απασχολημένοι.

Ο Τσου Εν Λάι αναφέρει ότι οι Ιάπωνες σύντροφοι θα παραβρεθούν επίσης, και είναι πιθανό και αυτοί επίσης να θέλουν να συζητήσουν κομματικά ζητήματα.

Ο Στάλιν απαντά ότι οι γηραιότεροι αδερφοί δεν μπορούν να αρνηθούν τη βοήθεια στους νεαρότερους αδερφούς σε τέτοια ζητήματα. Λέει ότι αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με το Λιου Σιάο Σι, ο οποίος έχει σοβαρή εμπειρία, και να ξεκαθαριστεί πώς οι κινέζοι σύντροφοι το εννοούν.

Ο Τσου Εν Λάι επισημαίνει ότι ο Λιου Σιάο Σι επιθυμεί να φέρει μαζί του το αντίστοιχο υλικό, προκειμένου να συζητήσει κάποια ζητήματα.

Ο Στάλιν σημειώνει πως αν οι κινέζοι σύντροφοι θέλουν να συζητήσουν αυτά τα ζητήματα, τότε σίγουρα εμείς δεν έχουμε αντιρρήσεις. Όμως αν δεν θέλουν, τότε δεν θα έχουμε να συζητήσουμε κάτι.

Ο Τσου Εν Λάι απαντά ότι οι κινέζοι σύντροφοι σίγουρα θα θέλουν να μιλήσουμε.

Ο Στάλιν απαντά πως, σε μια τέτοια περίπτωση, θα βρούμε σίγουρα το χρόνο.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι είναι πιθανό οι σύντροφοι από το Βιετνάμ να φτάσουν επίσης.

Ο Στάλιν σημειώνει ότι οι Βιετναμέζοι σύντροφοι είναι φίλοι μας και θα είναι καλοδεχούμενοι φιλοξενούμενοί μας.

Khrushchev Beria Zhou Enlai  Malenkov Voroshilov Kaganovich  Bulgakov rather  Molotov 9c8ffd51tw1egbuft2wejj20j60ctq4h

Στην κηδεία του Στάλιν, ο Τσου Εν Λάι, εκπρόσωπος της Κίνας, στην πρώτη γραμμή. Από δεξιά προς τα αριστερά: Χρουσιώφ, Μπέρια, Τσου Εν Λάι, Μαλένκοφ, Βοροσίλοφ, Καγκάνοβιτς, Μπουλγκάνιν, Μολότοφ. 

Ο Τσου Εν Λάι, τελειώνοντας τη συζήτηση, λέει ότι θα θέλαν να λάβουν οδηγίες αναφορικά με όλα αυτά τα ζητήματα.

Ο Στάλιν ρωτά: οδηγίες ή συστάσεις;

Ο Τσου Εν Λάι απαντά πως από την πλευρά του σ. Στάλιν αυτό ίσως είναι συμβουλή, όμως από τη δική τους σκοπιά αυτά θα είναι οδηγίες.

Ο Στάλιν σημειώνει: εμείς δίνουμε μόνο συμβουλές, γνωστοποιούμε την άποψή μας, και οι κινέζοι σύντροφοι μπορούν να την αποδεχτούν ή όχι: οι οδηγίες, αντίθετα, έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Ο Τσου Εν Λάι επαναλαμβάνει ότι από την πλευρά των κινέζων, αυτά είναι οδηγίες, οι πλέον πολύτιμες οδηγίες. Επισημαίνει ότι δεν αποδέχονται τυφλά αυτές τις οδηγίες, όμως θεωρούν απαραίτητο να τις καταλάβουν και να τις αποδεχτούν συνειδητά.

Ο Στάλιν τονίζει ότι για την Κίνα ξέρουμε πάρα πολύ λίγα πράγματα και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είμαστε επιφυλακτικοί στο να δώσουμε οδηγίες.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι ο σ. Στάλιν είναι σίγουρα εξοικειωμένος με τις ειδικές συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουν και ρωτά ξανά αν υπάρχουν οποιεσδήποτε οδηγίες.

Ο Στάλιν απαντά ότι η συμβουλή μας είναι αυτή: θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Αγγλία και η Αμερική θα προσπαθήσουν να βάλουν ανθρώπους τους στο μηχανισμό της κινεζικής κυβέρνησης. Δεν έχει σημασία αν αυτοί είναι Αμερικανοί ή Γάλλοι. Θα εργαστούν ώστε να υποσκάψουν, να προκαλέσουν μαρασμό από τα μέσα, θα μπορούσαν ακόμα και να προβούν σε τέτοια εγκλήματα, όπως δηλητηριάσεις. Να γιατί θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Λέει ότι αυτό θα πρέπει να το έχουμε κατά νου. Αυτές είναι όλες οι οδηγίες.

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι αυτές είναι πολύ πολύτιμες οδηγίες. Συμφωνεί με το ότι θα μπορούσαν να διαπράξουν τέτοιες προδοσίες όχι μόνο οι Αμερικανοί, οι Άγγλοι και οι Γάλλοι, αλλά θα μπορούσαν να ωθήσουν Κινέζους να το κάνουν αυτό.

Ο Στάλιν προσθέτει: τους πράκτορές τους από την [κινεζική] εθνική αστική τάξη.

Ο Μολότοφ, επιστρέφοντας στο ζήτημα των αμυντικών πιστώσεων, την πληρωμή για όπλα για 60 κινεζικές μεραρχίες, ρωτά αν κατάλαβε τον Τσου Εν Λάι καλά την τελευταία φορά, ότι το κόστος των παραδόσεων για 60 μεραρχίες δεν σχετίζεται με τις αμυντικές πιστώσεις που έδωσε η Σοβιετική κυβέρνηση στην Κίνα από την 1η Φλεβάρη του 1951, βάσει της συμφωνίας. Οι παραδόσεις οπλισμού για τις 60 Κινεζικές μεραρχίες πεζικού θα αποπληρωθούν πλήρως σύμφωνα με τις πιστώσεις που δόθηκαν βάσει της ειδικής συμφωνίας μεταξύ Κίνας και Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Τσου Εν Λάι απαντά ότι ο σ. Μολότοφ τον κατάλαβε απολύτως σωστά, και ξανά επιβεβαιώνει ότι οι παραδόσεις οπλισμού για 60 κινεζικές μεραρχίες θα πρέπει να αποπληρωθούν πλήρως βάσει των επιτοκίων που ορίστηκαν για άλλες χώρες πλην της Κίνας και όχι στο μισό.

Ο Στάλιν λέει ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να υπογράψουμε μια ειδική συμφωνία.

Αναφέρει τα δώρα που έδωσε στους σοβιετικούς εκπροσώπους η κινεζική κυβέρνηση και σημειώνει ότι ήταν πάρα πολλά τα δώρα.

Ο Τσου Εν Λάι εξηγεί ότι δεν μπορούσαν να στείλουν δώρα στο σ. Στάλιν για τα 70ά γενέθλιά του. Πήγαν στο μουσείο δώρων, είδαν τα δώρα που έστειλαν άλλες χώρες και ένιωσαν ότι πρέπει να αναπληρώσουν αυτό που δεν έκαναν παλαιότερα.

1950 Mao Soong Ching Ling Zhou Enlai Chen Yi 04351481934b

Μαο Τσε Τουνγκ, Σουν Κιν Λινγκ, Τσου Εν Λάι και Τσεν Γι σε φωτό του 1950 (πηγή)

Ο Στάλιν λέει ότι κι εμείς θέλουμε να δωρίσουμε στην κινεζική αντιπροσωπεία αυτοκίνητα παραγωγής ΕΣΣΔ. Λέει ότι έχουμε αυτοκίνητα ZIS, μικρότερα των ΖΙΜ, αλλά πολύ όμορφα και θα θέλαμε να σας δωρίσουμε τέτοια ΖΙΜ.

Έπειτα αναφέρει το ζήτημα αναφορικά με τη Song Qinling [Γράφεται επίσης και ως Soong Chingling: χήρα του Σουν Γιατ Σεν και έπειτα αναπληρώτρια πρόεδρο της Κεντρικής Λαϊκής Κυβέρνησης της ΛΔΚ].

Ο Τσου Εν Λάι λέει ότι εργάζεται για να τη φέρουν πιο κοντά του, ότι βαθμιαία στρέφεται από την αστική ιδεολογία προς το πλευρό μας και ότι δημοσιεύει καλά άρθρα βασισμένα στην ιδεολογία μας. Λέει ότι η Song Qinling είναι πολύ περήφανη που κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Στάλιν.

Η συζήτηση άρχισε στις 10.30, και τελείωσε στις 12.30

υπογραφή: Α. Βυσίνσκι, Ν. Φεντορένκο.

Οι συνομιλίες στα αγγλικά, εδώ

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “Συνομιλίες Στάλιν – Τσου Εν Λάι: γ’ μέρος (19/09/1952)

  1. αποστολου θανασης Ιανουαρίου 30, 2015 στο 9:30 πμ Reply

    Σε ποιο κειμενο υπαρχει η αυτοκριτικη του Σταλιν οτι δεν πιστευε οτι θα νικησουν οι κινεζοι κομμουνιστες οπως λες;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: