Νεπάλ: το ΚΚΝ-Μαοϊκό του Κιράν προτείνει επανένωση με το κόμμα του Πρατσάντα (05/02/2015)

33759

Το ΚΚΝ-Μαοϊκό αποφάσισε να αρχίσει τη διαδικασία ενοποίησης με το ΕΚΚΝ(Μαοϊκό), την επαύριο της απόφασης των κυβερνητικών κομμάτων να αναζητήσουν επίλυση των ζητημάτων στα οποία υπήρχε εμπλοκή μέσω διαδικασίας ψηφοφορίας στη Συντακτική Συνέλευση.

Το κόμμα πήρε αυτή την απόφαση υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ενότητας μεταξύ των επαναστατικών δυνάμεων του λαϊκού πολέμου, και υπογραμμίζοντας ότι η ατζέντα και οι αξίες που οδήγησαν το κόμμα να παλέψει για την αλλαγή έπεσαν σε παγίδα.

Σε συνέντευξη τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Buddhanagar την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΚΚΝ-Μ Μοχάν Μπαϊντία (Κιράν) δήλωσε ότι η διαδικασία ενοποίησης των επαναστατικών δυνάμεων ξεκίνησε. Ο Μπαϊντία δήλωσε επίσης ότι οι δυνάμεις της αλλαγής περιέπεσαν σε καθεστώς μειοψηφίας μετά τις εκλογές για τη δεύτερη Συντακτική Συνέλευση και η απόφαση ενοποίησης λήφθηκε αφού το Νεπαλέζικο Κογκρέσο και το ΚΚΝ-ΕΜΛ αγνόησαν τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί στο παρελθόν και προσπάθησαν να αποκλείσουν το ΕΚΚΝ(Μαοϊκό) και άλλες δυνάμεις. Ο Κιράν πρότεινε τη δημιουργία ενός Κέντρου Ενότητας Κομμουνιστών.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΝ-Μαοϊκού που συγκλήθηκε για τρεις μέρες και τελείωσε την Τετάρτη, προσέλαβε 37 νέα μέλη, όρισε 10μελή Διαρκή Επιτροπή, και εξουσιοδότησε την ηγεσία του κόμματος να επισπεύσει τις διαδικασίες ενοποίησης με το ΕΚΚΝ(Μαοϊκό). Το κόμμα επίσης θα ξεκινήσει την Εθνική Καμπάνια MechiMahakali (εναντίον της διαφθοράς) που θα διαρκέσει από τις 13 Φλεβάρη ως τις 7 Απρίλη.

Ο Κιράν πρότεινε την ανασύσταση του συστήματος ‘Jana Karbahi’, δηλαδή των τοπικών οργάνων Λαϊκής Δικαιοσύνης. Δήλωσε ότι «θα ενωθούμε με τις δυνάμεις με τις οποίες διεξάγαμε το λαϊκό πόλεμο μαζί. Ωστόσο, πρέπει πρώτα το ΕΚΚΝ(Μ) να εγκαταλείψει τη Συντακτική Συνέλευση.

Πρόσθεσε ότι, «σε περίπτωση καθυστέρησης της επανένωσης, θα σχηματίσουμε μια συμμαχία».

«Δεν θα υπάρχει σύνταγμα. Το ΕΚΚΝ(Μ) πρέπει να κατέβει στο δρόμο. Θα μείνουν μόνοι αν συνεχίσουν να παραμένουν στη Συντακτική».

«To να παραμένει στη Συντακτική Συνέλευση σημαίνει υποταγή στις οπισθοδρομικές δυνάμεις. Επομένως, το ΕΚΚΝ(Μ) δεν έχει άλλη επιλογή από το να έρθει μαζί μας στους δρόμους.» είπε ο Μπαϊντία.

«Ο Πρατσάντα πρέπει να καταλάβει ότι η σημερινή Συντακτική Συνέλευση δεν μας βοηθά να εκπληρώσουμε τους στόχους μας. Έτσι, δεν υπάρχει κανένα νόημα η παραμονή στη  Συντακτική».

Το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Ram Bahadur Thapa Badal καλεί επίσης σε «ευρύτερη ενότητα μεταξύ των πραγματικών κομμουνιστών».

Η Pampha Bhusal, εκπρόσωπος τύπου του ΚΚΝ-Μ δήλωσε ότι «Η πρόταση (σ.σ. του Κιράν) κατατέθηκε γιατί ο πρόεδρος πιστεύει πως η άρση των δεινών της κοινωνίας έχει καταστεί επιτακτική».

«Θα στοχοποιήσουμε τους διεφθαρμενους, τους πράκτορες και τους μαυραγορίτες», είπε.

«Είμαστε στα πρόθυρα αλλαγής σχήματος στο κίνημά μας. Θα επικεντρωθούμε στην ανάληψη άμεσων δράσεων εναντίων των διεφθαρμένων, και των πρακτόρων, ενώ επίσης θα αποκαλύψουμε τα αντεθνικά στοιχεία της κοινωνίας», δήλωσε η Bhusal, σύμφωνα με την εφημερίδα Kantipur.

«Το κίνημά μας θα επικεντρωθεί στην εθνική κυριαρχία και την καθημερινότητα του λαού», είπε.

Ωστόσο, πολλοί ηγέτες του ΕΚΚΝ(Μ), όπως ο αντιπρόεδρος Narayankaji Shrestha, αλλά και στενοί συνεργάτες του Πρατσάντα, όπως ο γραμματέας του ΕΚΚΝ(Μ), Barshaman Pun, αντιτίθενται. Ο τελευταίος δήλωσε: “Ούτε επανένωση, ούτε συμμαχία δράσης είναι εφικτή με το κόμμα του Μπαϊντία τώρα, γιατί ακόμα κάνουμε προσπάθειες να φτιάξουμε νέο σύνταγμα συναινετικά, ενώ το ΚΚΝ-Μ θέλει να φύγουμε οριστικά από τη Συντακτική Συνέλευση.”

Δήλωσε ότι συμμαχία δράσης είναι εφικτή μόνο αν το κόμμα του Μπαϊντία εγκαταλείψει το αίτημα για αποχώρηση του ΕΚΚΝ(Μ) από τη Συντακτική και τη διάλυσή της. Ο Μπαϊντία δήλωσε ότι “Είμαστε υπέρ της επανένωσης με το ΕΚΚΝ(Μ). Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε είμαστε έτοιμοι για δημιουργία συμμαχίας δράσης για την εντατικοποίηση των διαδηλώσεών μας”.

Το Νεπαλέζικο Κογκρέσο και το ΚΚΝ-ΕΜΛ κατηγόρησαν το Νταχάλ για “συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που είναι εναντίον της εκπόνησης νέου Συντάγματος από τη συντακτική”. Μάλιστα, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται το Νταχάλ, εκτός κι αν αυτός αποστασιοποιηθεί από δυνάμεις όπως το ΚΚΝ-Μ.

Update(06/02/2015): Την Παρασκευή, ωστόσο, ο Κιράν έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η ενοποίηση δεν αφορά τους Πρατσάντα και Μπαταράι: “Εμείς δηλώσαμε ότι θα επανενωθούμε με τους πραγματικούς επαναστάστες. Δεν υπάρχει πιθανότητα ενότητας με τους Πούσπα Καμάλ και Μπαμπουράμ”. Επεσήμαινε πως ακόμα υπάρχουν πραγματικοί επαναστάτες στο ΕΚΚΝ(Μ). “Μπορούμε να επανενωθούμε με αυτούς τους ηγέτες του κόμματος αυτού”, τόνισε χαρακτηριστικά. Αν οι Πρατσάντα και Μπαμπουράμ διορθώσουν τα σφάλματα που διέπραξαν στο παρελθόν, είναι επίσης καλοδεχούμενοι, κατέληξε.

Ο Μπαϊντία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη σειρά διασπάσεων στο στρατόπεδο των μαοϊστών και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ανησυχώ μήπως και το Μαοϊκό κόμμα πάψει να υπάρχει αν συνεχίσει η διάσπαση με τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει χώρα τώρα”.

Οι αντιδραστικοί και οι φασίστες σηκώνουν κεφάλι. Το ζήτημα είναι αν οι πραγματικοί επαναστάτες συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια τους σε μια πραγματικότητα όπου τα επιτεύγματα της επανάστασης ακυρώνονται από τους αντεπαναστάτες”, αναρωτήθηκε.

Από την πλευρά του, το ΚΚΝ Μαοϊκό του Netra Bikram Chand, το οποίο προσφάτως αποσπάστηκε από το κόμμα του Κιράν, αφού τη Δευτέρα δήλωσε πως θα στοχοποιήσει και αυτό τους διεφθαρμένους και τους πράκτορες, την Τρίτη κατέλαβαν 5 στρέμματα γης που ανήκαν στη Gloccha Group στο Kohalpur της περιφέρειας Banke. Η γη αγοράστηκε για να εγκαθιδρυθούν βιομηχανίες, όμως προοριζόταν από τις εταιρίες για κατασκευή κατοικιών, κατήγγειλε ο περιφερειακός γραμματέας Man Bahadur Rokaya, ο οποίος δήλωσε πως «η στρατηγική του κόμματος είναι να ανακαταλάβει εκτάσεις που είχαν καταληφθεί κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης».

Πηγές: http://www.ekantipur.com/2015/02/05/top-story/cpn-maoist-initiates-unification-process-with-ucpn-m/401317.html

http://www.myrepublica.com/portal/index.php?action=news_details&news_id=91682

http://www.telegraphnepal.com/headline/2015-02-07/no-unity-with-nepal-maoists-party-soon-:-chairman-mohan-baidya

http://www.telegraphnepal.com/headline/2015-02-06/baidya-asks-dahal-to-quit-nepal-ca-body-earlier-the-better

http://www.myrepublica.com/portal/index.php?action=news_details&news_id=91654

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: