Jonathan Cook: Οι ασιάτες νέοι σύμμαχοι του Ισραήλ (24/02/2015)

3997708329(πηγή φωτό)

Για να κατανοήσουμε το σύγχρονο κόσμο και τις αντιθέσεις που αναφύονται, πρέπει κατ’αρχάς να μελετήσουμε τη μορφή που λαμβάνουν οι διεθνείς σχέσεις σήμερα. Χρειάζεται πλέον να ξεχάσουμε τη διάκριση παραδοσιακών «φίλων» και «εχθρών». Παρότι διατηρείται η έννοια των στρατηγικών συμμαχιών, η τάση είναι πλέον όλες οι χώρες να προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις σχέσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι και στις στρατηγικές συμμαχίες και τη συνοχή των παραδοσιακών “στρατοπέδων” τίθενται κάποια όρια. Το παρακάτω άρθρο περιγράφει συνοπτικά τις τάσεις επιδείνωσης των σχέσεων του Ισραήλ με τη Δύση και τις-ως απάντηση σε αυτή την επιδείνωση- τάσεις βελτίωσης των σχέσεων με την Κίνα και την Ινδία. Για τις σχέσεις με τη Ρωσία που επίσης βελτιώνονται βλέπε εδώ.

Οι ασιάτες νέοι σύμμαχοι του Ισραήλ

του Jonathan Cook, 24 Φλεβάρη 2015

Ήταν μια ακόμα δύσκολη εβδομάδα για το Ισραήλ.

Στη Βρετανία, 700 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων πολλών πασίγνωστων, δεσμεύτηκαν για πολιτιστικό μποϊκοτάζ στο Ισραήλ και ένας ηγέτης του Board of Deputies, του αντιπροσωπευτικού σώματος των Εβραίων του Ηνωμένου Βασιλείου παραιτήθηκε, λέγοντας πως δεν μπορεί άλλο να ανεχτεί να απαγορεύεται να επικρίνει το Ισραήλ.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο φοιτητικός σύλλογος ενός από τα πιο περίβλεπτα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το Stanford, ψήφισε υπέρ της απόσυρσης επενδύσεων από εταιρίες που εμπλέκονται στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, δίνοντας ισχυρή ώθηση στο διευρυνόμενο διεθνές κίνημα μποϊκοτάζ του Ισραήλ (BDS).

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του CNN βρήκε πως τα 2/3 των αμερικανών και τα 3/4 όσων είναι κάτω των 50 ετών, πιστεύουν πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θα πρέπει να τηρεί στάση ουδέτερη στη διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Aυτή η σειρά άσχημων νέων, καθώς η αμερικανική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στρέφεται εναντίον του Ισραήλ, βαθμιαία αλλάζει την πολιτική κουλτούρα της Δύσης και αναγκάζει το Ισραήλ να ξανασκεφτεί τις ιστορικές του συμμαχίες.bds-campaign-spain(πηγή)

Η επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Λευκού Οίκου είναι αδύνατο να ανακοπεί, καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αντιδικούν εκ νέου, αυτή τη φορά αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Οι ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε την τελευταία εβδομάδα πως αρνούνται να μοιραστούν με το Ισραήλ ευαίσθητες πληροφορίες για τις συνομιλίες, καθώς φοβούνται πως αυτές θα χρησιμοποιηθούν καταχραστικά. Ένας ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος περιέγραψε αυτή την εξέλιξη ωσάν να είχε εκδιωχτεί από μια λουξ σουίτα φιλοξενούμενων στην Ουάσινγκτον. “Ο όρος έκπληξη δεν περιγράφει καν” αυτό που νιώθουν, είπε.

Αυτή η ρήξη επεκτείνεται στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου για πρώτη φορά το θέμα του Ισραήλ διχάζει. Ένας αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατών δήλωσαν πως θα μποϊκοτάρουν την ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο (σ.σ: κάτι που όντως έγινε, χτες, με την απουσία, μάλιστα, των Ομπάμα-Μπάιντεν-Κέρι), όπου αναμένεται να προσπαθήσει να υπονομεύσει τις συνομιλίες με το Ιράν.

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο άσχημα στην Ευρώπη. Διάφορα κεντρικά κοινοβούλια έχουν καλέσει τις κυβερνήσεις τους να αναγνωρίζουν ως κράτος την Παλαιστίνη και η Γαλλία εξαγρίωσε το Ισραήλ με την πρόσφατη υποστήριξη ενός τέτοιου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ευρώπη έχει επίσης να τιμωρεί το Ισραήλ για την αδιαλλαξία του έναντι των Παλαιστινίων. Επισημαίνει τα προϊόντα που παράγονται σε ισραηλινούς εποικισμούς και αναμένεται να αρχίσει να ζητά αποζημιώσεις για τα έργα της στα Κατεχόμενα τα οποία ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει.

boycott-of-israel-bds-2(πηγή)

Αυτό το μήνα, 63 μέλη της Ευρωβουλής το προχώρησαν περισσότερο, καλώντας την ΕΕ να διακόψει τη “συμφωνία σύνδεσης” η οποία επιτρέπει στο Ισραήλ απεριόριστο εμπόριο και πρόσβαση σε ειδική χρηματοδότηση.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει περάσει απαρατήρητο στο Ισραήλ. Μια μυστική έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών η οποία διέρρευσε τον περασμένο μήνα, απεικονίζει παραστατικά το σκοτεινό μέλλον. Καταλήγει στο συμπέρασμα πως η δυτική υποστήριξη στους Παλαιστινίους θα αυξάνει, η απειλή Ευρωπαϊκών κυρώσεων θα μεγαλώνει και οι ΗΠΑ μπορεί ακόμα και να αρνηθούν να “προστατεύσουν το Ισραήλ με το βέτο τους” στον ΟΗΕ.

Το Ισραήλ απασχολεί ιδιαίτερα η επίδραση αυτών στον οικονομικό τομέα, δεδομένου ότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός του εταίρος. Σοβαρές κυρώσεις θα μπορούσαν να καταστρέψουν την οικονομία του.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι, αντιμέτωπο με τέτοιους δραματικούς υπολογισμούς, το Ισραήλ θα αναθεωρούσε την υπονομευτική του στάση έναντι των ειρηνευτικών συνομιλιών και της δημιουργίας κράτους για την Παλαιστίνη. Τίποτε από τα παραπάνω δεν κάνει.

Οι αξιωματούχοι του Νετανιάχου αποδίδουν την κρίση στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον στον Ομπάμα, υπονοώντας ότι θα περιμένουν τη λήξη της προεδρικής του θητείας για να’ρθουν καλύτερες μέρες.

Όσο για την Ευρώπη, ο Νετανιάχου αποδίδει τη στροφή της σε αυτό που αποκαλεί “Ισλαμοποίηση”, υπονοοώντας ότι ο αυξανόμενος μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης κρατά σε ομηρία τους πολιτικούς της περιοχής. Με βάση αυτή την άποψη, το τίμημα που καταβλήθηκε στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την Κοπεγχάγη είναι η υποστήριξη της Ευρώπης στο Ισραήλ.

ShowImage.ashx(πηγή)

Από την άλλη, ο Νετανιάχου έχει αρχίσει να κοιτά αλλού για οικονομικούς -και, εν τέλει, πολιτικούς, πάτρωνες.

Πράττοντας έτσι, επιστρέφει σε μια παλιά παράδοση του Ισραήλ. Οι ιδρυτές του κράτους αυτού εμπνέονταν από τα κολεκτιβιστικά ιδανικά της Σοβιετικής Ένωσης και όχι του Αμερικάνικου ατομικισμού. Και, σε αντάλλαγμα για την επίθεση στην Αίγυπτο το 1956, το Ισραήλ μυστικά έλαβε βοήθεια από τη Βρετανία και τη Γαλλία για την απόκτηση πυρηνικών όπλων απέναντι στη σθεναρή αμερικανική αντίθεση.

Σε απάντηση στις πρόσφατες εξελίξεις, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι φλερτάρει με το εμπόριο με την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία που συνιστούν περίπου το 40% του πληθυσμού του πλανήτη.

Πέρσι, για πρώτη φορά, το Ισραήλ είχε περισσότερο εμπόριο με αυτούς τους ασιατικούς γίγαντες παρά με τις ΗΠΑ. Μεγάλο τμήμα αυτού είχε να κάνει με τo μετεωρικά αυξανόμενο εμπόρο όπλων, με το Ισραήλ να παρέχει όπλα αξίας σχεδόν 4 δις δολαρίων το 2013. Μια περιοχή που κάποτε ήταν φανατικά εχθρική προς το Ισραήλ τώρα ανοίγει τις πόρτες της σε αυτό.

B-NUhxgCQAAitLE.jpg large(πηγή)

Η Ινδία, η οποία μαστίζεται από συνοριακές αντιδικίες με το Πακιστάν και την Κίνα, είναι τώρα ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων του Ισραήλ- και τέτοιο εμπόδιο αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω μετά την περσινή εκλογή του γνωστού για τις αντιμουσουλμανικές του απόψεις Narendra Modi.

Έχει άρει το πέπλο που κάλυπτε την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία Ινδίας-Ισραήλ, ένας λόγος για τον οποίο ο Μοσέ Γιααλόν την περασμένη εβδομάδα έγινε ο πρώτος Ισραηλινός υπουργός Άμυνας που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ινδία.

Οι δεσμοί μεταξύ Ισραήλ και Κίνας επίσης βαθαίνουν γρήγορα. Το Πεκίνο έχει γίνει ο 3ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ είναι ο 2ος μεγαλύτερος προμηθευτής αμυντικής τεχνολογίας της Κίνας, μετά τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, οι δύο χώρες υπέγραψαν ένα 3ετούς διάρκειας σχέδιο συνεργασίας, με την Κίνα να επιθυμεί να εκμεταλλευτεί- πέραν της ισραηλινής στρατιωτικής τεχνολογίας- τις καινοτομίες του στην ηλιακή ενέργεια, την άρδευση και την αφαλάτωση.3432074547(πηγή)

Ο Εμμάνουελ Νάβον, ακαδημαϊκός στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι, παρά την κακή δημόσια εικόνα του, το Ισραήλ τώρα χαίρει μιας άνευ προηγουμένου “παγκόσμιας επιρροής”.

Ο άμεσος στόχος του Ισραήλ είναι η εξασφάλιση του μέλλοντός του οικονομικά έναντι της αυξανόμενης πίεσης της κοινής γνώμης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για δράση υπέρ των Παλαιστινίων.

Όμως μακροπρόθεσμα, το Ισραήλ ελπίζει να μετατρέψει την κινεζική και την ινδική εξάρτηση από ισραηλινούς εξοπλισμούς- που βασίζονται σε τεχνολογία την οποία δοκιμάζει και τελειοποιεί πάνω στον όμηρο παλαιστινιακό λαό- σε διπλωματική κάλυψη. Μια μέρα το Ισραήλ θα βασίζεται σε κινεζικό και όχι αμερικανικό βέτο στον ΟΗΕ.

O Jonathan Cook είναι κάτοχος του Ειδικού Βραβείου Δημοσιογραφίας “Μartha Gellhorn”.

Πηγή:http://www.jonathan-cook.net/2015-02-24/israels-new-asian-allies/

Advertisements

Tagged: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: